Verified against official sourcesVerifiedLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · UP TGT 2021 — Music Vocal (Series A) · exambharo.com/up-tgt/previous-year-papers/up-tgt-2021-music-vocal-series-a/

Question paper · UP TGT

UP TGT 2021 — Music Vocal (Series A)

7 or 8 August 2021125 questions+4 for a correct answer, −0 for a wrong one

Questions from the U.P. Secondary Education Services Selection Board’s paper of 7 or 8 August 2021. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

The official booklet is a scan with no text, so ExamBharo typed this paper from it by hand. A typing slip is possible; report one through the contact page.

Music Vocal

  1. 1. Deepchandi Taal is suitable for

    • (a) Bada Khyal
    • (b) Chhota Khyal
    • (c) Tarana
    • (d) Thumari
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 2. The phrase Re Ga Re Sa is the part of which Raga ?

    • (a) Todi
    • (b) Kalyan
    • (c) Purvi
    • (d) Kafi
    Show answer

    Answer: (a)

  3. 3. Dhin tirkit (×) | Dhi na (2) | Tu Na (0) | Ka tta (3) | Tirkit Dhi (0) | Na Dhi (4) | Dhi Na (0) Identify the Taal.

    • (a) Aada Char Taal
    • (b) Jhumara
    • (c) Gajjhampa
    • (d) Pancham Sawari
    Show answer

    Answer: (a)

  4. 4. Oftenly in which vocal style the sultaal is accompanied ?

    • (a) Khyal
    • (b) Dhrupad
    • (c) Dhamar
    • (d) Thumari
    Show answer

    Answer: (b)

  5. 5. Which pair is correct ?

    • (a) Purvang – Uttarang
    • (b) Vakra – Anuvadi
    • (c) Kampan – Mid
    • (d) Alankar – Sargam
    Show answer

    Answer: (a)

  6. 6. How many raagas are mentioned by Pt. Sharangdev in Marga Sangeet and Deshi Sangeet ?

    • (a) 264
    • (b) 265
    • (c) 263
    • (d) 364
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 7. How many veenas are used in Bharat's Sarana Chatushtayi Paddhati ?

    • (a) One
    • (b) Three
    • (c) Two
    • (d) Four
    Show answer

    Answer: (c)

  8. 8. What is the time of Pt. Vidyaranya ?

    • (a) 7th Century
    • (b) 14th Century
    • (c) 13th Century
    • (d) 17th Century
    Show answer

    Answer: (b)

  9. 9. Whose disciple was Pt. Omkar Nath Thakur ?

    • (a) Pt. V. N. Bhatkhande
    • (b) Pt. Vishnu Digambar Paluskar
    • (c) Raja Bhaiya Poonchwale
    • (d) Pt. B. R. Devdhar
    Show answer

    Answer: (b)

  10. 10. How many divisions are there in Dhrupad ?

    • (a) Four
    • (b) Two
    • (c) Three
    • (d) Five
    Show answer

    Answer: (a)

  11. 11. The Granth composed by Pt. Ahobal is

    • (a) Sangeet Makarand
    • (b) Sangeet Shiromani
    • (c) Sangeet Darpan
    • (d) Sangeet Parijat
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 12. Which one is wind instrument ?

    • (a) Tabla
    • (b) Harmonium
    • (c) Ghanta
    • (d) Sitar
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 13. The number of main Varnas of tabla are

    • (a) 10
    • (b) 8
    • (c) 5
    • (d) 16
    Show answer

    Answer: (a)

  14. 14. Sa Ni ऽ Sa, Ma, Ma Ga Ma Ga Re Sa. Identify the raag.

    • (a) Kafi
    • (b) Miyan Malhar
    • (c) Bheem palasi
    • (d) Asawari
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 15. Raga Bhupali is

    • (a) Audav
    • (b) Shadav
    • (c) Sampurna
    • (d) Chhayalag
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 16. The word 'Humphit' is related with

    • (a) Shruti
    • (b) Murchana
    • (c) Alap
    • (d) Gamak
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 17. Which Hindustani Raag is similar to Kharhar Priya Mel of Karnataka music ?

    • (a) Bhairavi
    • (b) Kafi
    • (c) Maarva
    • (d) Asawari
    Show answer

    Answer: (b)

  18. 18. How many kinds of Kaku are there ?

    • (a) 2
    • (b) 4
    • (c) 6
    • (d) 8
    Show answer

    Answer: (c)

  19. 19. What is the meaning of 'Ansha Swar' in music ?

    • (a) Uddatt Swar
    • (b) Anuvadi Swar
    • (c) Vadi Swar
    • (d) Sanchari Swar
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 20. Identify the laya in which (Dha Dhi) (Na Dha) (Tu Na) Taal is written (each pair is joined by a curve in the booklet).

    • (a) Dugun
    • (b) Tigun
    • (c) Chougun
    • (d) Aad
    Show answer

    Answer: (a)

  21. 21. '×' is symbol for

    • (a) Drut
    • (b) Laghu
    • (c) Anudrut
    • (d) Kakpad
    Show answer

    Answer: (d)

  22. 22. The name of famous taal for khule bol

    • (a) Teentaal
    • (b) Rupak
    • (c) Chartaal
    • (d) Ektaal
    Show answer

    Answer: (c)

  23. 23. How many Upjati of Raag are there ?

    • (a) 3
    • (b) 15
    • (c) 18
    • (d) 9
    Show answer

    Answer: (d)

  24. 24. On which shruti Pancham is placed in Shadja Gram ?

    • (a) 12
    • (b) 13
    • (c) 17
    • (d) 20
    Show answer

    Answer: (c)

  25. 25. How many beats are there in Gajjhampa Taal ?

    • (a) 16
    • (b) 14
    • (c) 17
    • (d) 15
    Show answer

    Answer: (d)

  26. 26. The second name of Sargam Geet is

    • (a) Sursaagar
    • (b) Sursingar
    • (c) Swarmalika
    • (d) Sursangam
    Show answer

    Answer: (c)

  27. 27. When did Bhatkhandeji establish Madhav Sangeet Mahavidyalaya ?

    • (a) 1901
    • (b) 1913
    • (c) 1918
    • (d) 1926
    Show answer

    Answer: (c)

  28. 28. The singing time of Raag Asawari is

    • (a) Din Ka Pratham Prahar
    • (b) Din Ka Dvitiya Prahar
    • (c) Din Ka Tritiya Prahar
    • (d) Din Ka Chaturth Prahar
    Show answer

    Answer: (b)

  29. 29. What is the difference between Ek Taal and Char Taal ?

    • (a) Beats
    • (b) Division
    • (c) Theka
    • (d) Taali – Khali
    Show answer

    Answer: (c)

  30. 30. In which granth first mentions the fifteen types of gamak ?

    • (a) Natyashastra
    • (b) Sangeet Ratnakar
    • (c) Sangeet Darpan
    • (d) Vrihhadeshi
    Show answer

    Answer: (b)

  31. 31. Which among the following is the Ashraya Raga ?

    • (a) Purvi
    • (b) Malkauns
    • (c) Bhupali
    • (d) Bihag
    Show answer

    Answer: (a)

  32. 32. The khali of Dhamar Taal will be on ________ matra.

    • (a) 9
    • (b) 10
    • (c) 8
    • (d) 7
    Show answer

    Answer: (c)

  33. 33. Who wrote commentary on 'Sangeet Ratnakar' ?

    • (a) Vyankatmakhi
    • (b) Matang
    • (c) Kallinath
    • (d) Sharangdev
    Show answer

    Answer: (c)

  34. 34. 'Kalopnata' is the murchana of

    • (a) Madhyam Gram
    • (b) Deshi Gram
    • (c) Pancham Gram
    • (d) Shadja Gram
    Show answer

    Answer: (a)

  35. 35. Which one is not an Ashray Raag ?

    • (a) Asawari
    • (b) Bhairav
    • (c) Darbari
    • (d) Kafi
    Show answer

    Answer: (c)

  36. 36. What is Uttarayata ?

    • (a) Shruti
    • (b) Alap
    • (c) Murchana
    • (d) Jati
    Show answer

    Answer: (c)

  37. 37. Phrase Ni Pa, Ma Ga ऽ Ma Re Sa belongs to which Anga ?

    • (a) Sarang
    • (b) Kanhada
    • (c) Bihag
    • (d) Malhar
    Show answer

    Answer: (b)

  38. 38. Which one is Atieshta Swara ? (In the options, (k) marks a komal swara.)

    • (a) Ga
    • (b) Ga (k)
    • (c) Ma
    • (d) Dha
    Show answer

    Answer: (c)

  39. 39. The 9th shruti in the shruti sequence is

    • (a) Ranjani
    • (b) Krodha
    • (c) Vajrika
    • (d) Marjani
    Show answer

    Answer: (b)

  40. 40. What is the main purpose of Sarna Chatushtayee ?

    • (a) To prove the twentytwo shrutis
    • (b) To explain the shruti of each swara
    • (c) To establish swara on the length of string
    • (d) To clearly prove the Komal and Tivra swara
    Show answer

    Answer: (b)

  41. 41. Which music savior has organized five "All India Music Conference" to remove the confusion in musicology ?

    • (a) Pt. Vishnu Digambar Paluskar
    • (b) Pt. Omkar Nath Thakur
    • (c) Acharya Brihaspati
    • (d) Pt. Vishnu Narayan Bhatkhande
    Show answer

    Answer: (d)

  42. 42. The shuddha swar Ni of North Indian Music is called in Karnatak music as

    • (a) Sadharan Ni
    • (b) Kaishik Ni
    • (c) Kakali Ni
    • (d) Komal Ni
    Show answer

    Answer: (c)

  43. 43. How many Lakshanas of Jatis mentioned by Bharat ?

    • (a) Seven
    • (b) Eight
    • (c) Nine
    • (d) Ten
    Show answer

    Answer: (d)

  44. 44. Identify the Pakad of Raag Todi. (In the options, (k) marks a komal swara and (m) a swara of the lower octave.)

    • (a) Sa Sa, Re Re, Ga (k) Ga (k), Ma Ma, Pa
    • (b) Re, Ma Pa, Ni (k) Ga (k), Pa
    • (c) Ma Ga (k), Sa Re (k) Sa, Dha (k, m) Ni (m) Sa
    • (d) Dha (k, m) Ni (m) Sa, Re (k) Ga (k) Re (k) Ga (k) Re (k) Sa
    Show answer

    Answer: (d)

  45. 45. How many Chapters are there in Natyashastra written by Bharat ?

    • (a) 32
    • (b) 34
    • (c) 33
    • (d) 36
    Show answer

    Answer: (d)

  46. 46. Which taal is the odd one ?

    • (a) Adachartaal
    • (b) Deepchandi
    • (c) Dhamar
    • (d) Gajjhampa
    Show answer

    Answer: (d)

  47. 47. The Vadi Swar of Raag Malkounsa is (In the options, (k) marks a komal swara.)

    • (a) Sa
    • (b) Ga (k)
    • (c) Dha (k)
    • (d) Ma
    Show answer

    Answer: (d)

  48. 48. How many minimum notes are essential to use in a Raga ?

    • (a) Five
    • (b) Seven
    • (c) Eight
    • (d) Twelve
    Show answer

    Answer: (a)

  49. 49. In which raga two types of madhyam are used ?

    • (a) Asavari
    • (b) Kafi
    • (c) Purvi
    • (d) Darbari
    Show answer

    Answer: (c)

  50. 50. How many total Jatis are there in Shadja Gram and Madhyam Gram ?

    • (a) 7
    • (b) 11
    • (c) 12
    • (d) 18
    Show answer

    Answer: (d)

  51. 51. Which note of Karnatak Music is similar from Hindustani Swar Komal 'Dha' ?

    • (a) Prati Ma
    • (b) Komal Dha
    • (c) Shuddha Dha
    • (d) Shuddha Ni
    Show answer

    Answer: (c)

  52. 52. Who is the vocalist among the following ?

    • (a) Samata Prasad
    • (b) Gopi Krishna
    • (c) Vijay Raghav Rai
    • (d) Pt. Jasraj
    Show answer

    Answer: (d)

  53. 53. Swami Haridas was a singer of

    • (a) Tappa
    • (b) Chaturanga
    • (c) Dhrupad
    • (d) Khyal
    Show answer

    Answer: (c)

  54. 54. The main types of laya are

    • (a) Three
    • (b) Five
    • (c) Six
    • (d) Seven
    Show answer

    Answer: (a)

  55. 55. According to division of Pancham Sawari Taal, the beats (Matra) are like

    • (a) 4, 4, 4, 3
    • (b) 3, 4, 4, 4
    • (c) 4, 3, 4, 4
    • (d) 4, 4, 3, 4
    Show answer

    Answer: (b)

  56. 56. Which honor was awarded to Pt. Omkar Nath Thakur ?

    • (a) Padma Bhushan
    • (b) Padma Shri
    • (c) Padma Vibhushan
    • (d) Bharat Ratna
    Show answer

    Answer: (b)

  57. 57. Raga and taal baddha composition is called

    • (a) Lakshan geet
    • (b) Sargam geet
    • (c) Dhrupad geet
    • (d) Khyal geet
    Show answer

    Answer: (b)

  58. 58. Who have conceived the concept of Praman Shruti ?

    • (a) Pt. Sharangdev
    • (b) Bharat
    • (c) Matang
    • (d) Pt. Bhatkhande
    Show answer

    Answer: (b)

  59. 59. The Swar Group of Raga Asawari is (In the options, (k) marks a komal swara.)

    • (a) Re Ma Pa, Ni (k) Dha (k) Pa
    • (b) Sa Ma, Ma Pa Ga (k) Ma
    • (c) Re Ga Sa Re, Ga (k) Ga (k) Ma
    • (d) Ga Ma Pa, Ga Ma Ga
    Show answer

    Answer: (a)

  60. 60. Whose musical work is 'Pranav Bharati' ?

    • (a) Pt. Balwantrai Bhatt
    • (b) B. R. Devdhar
    • (c) Balkrishna Bua
    • (d) Pt. Omkar Nath Thakur
    Show answer

    Answer: (d)

  61. 61. Ni Dha Ni Ṡa phrase is commonly used in which of the following Ragas ?

    • (a) Bageshree
    • (b) Kedar
    • (c) Miyamalhar
    • (d) Purvi
    Show answer

    Answer: (c)

  62. 62. In which Granth 20 types of Gamak are mentioned ?

    • (a) Sangeet Ratnakar
    • (b) Sangeet Parijat
    • (c) Sangeet Samaysaar
    • (d) Sangeet Darpan
    Show answer

    Answer: (b)

  63. 63. In which raag the combination of swaras Ga Ma Re Sa is used ?

    • (a) Malkauns
    • (b) Bhimpalasi
    • (c) Bihag
    • (d) Darbari
    Show answer

    Answer: (d)

  64. 64. Bhatkhande has established ten thaats on the basis of

    • (a) Twenty melas of Bhavbhatta
    • (b) Seventy two melas of Vyankatmakhi
    • (c) Twelve Sansthanas of Lochan
    • (d) Nine melas of Shri Kanth
    Show answer

    Answer: (b)

  65. 65. The Murchana begining from Pancham in Shadja gram is

    • (a) Ashwakranta
    • (b) Uttarayata
    • (c) Shuddha Shadja
    • (d) Matsarikrita
    Show answer

    Answer: (c)

  66. 66. In which granth, the term 'Rag' is used first time ?

    • (a) Natyashashtra
    • (b) Sangeet Ratnakar
    • (c) Vrihhadeshi
    • (d) Sangeet Parijat
    Show answer

    Answer: (c)

  67. 67. How many main features are there of Naad ?

    • (a) Three
    • (b) Four
    • (c) Five
    • (d) Seven
    Show answer

    Answer: (a)

  68. 68. What is Kajari ?

    • (a) A song of Muslim devotional music
    • (b) A folk song of Gujarat
    • (c) A song of adoration
    • (d) A Rainy season's song of North India, sung in thumari form
    Show answer

    Answer: (d)

  69. 69. The sign of Khali in Vishnu-Digamber Notation System is

    • (a) ×
    • (b) 0
    • (c) +
    • (d) 9
    Show answer

    Answer: (c)

  70. 70. Who was the inventor of Tarana ?

    • (a) Amir Khusro
    • (b) Taansen
    • (c) Baiju
    • (d) Gopal Nayak
    Show answer

    Answer: (a)

  71. 71. Which one is eastern Thumari ?

    • (a) Punjab
    • (b) Banaras
    • (c) Lucknow
    • (d) Patiyala
    Show answer

    Answer: (b)

  72. 72. Sphurit is

    • (a) Gamak
    • (b) Tan
    • (c) Kan
    • (d) Raga
    Show answer

    Answer: (a)

  73. 73. Which taal is accompanied with Vilambit Khyal ?

    • (a) Jhumara
    • (b) Tivra
    • (c) Chartaal
    • (d) Dadra
    Show answer

    Answer: (a)

  74. 74. Who for the first time introduced Bilawal as a Shuddha Thaat ?

    • (a) Abul Fazal
    • (b) Muhammad Raza
    • (c) Pt. V. N. Bhatkhande
    • (d) Pt. V. D. Paluskar
    Show answer

    Answer: (b)

  75. 75. Types of raga have been mentioned in ancient books

    • (a) Seven
    • (b) Three
    • (c) Nine
    • (d) Twelve
    Show answer

    Answer: (b)

  76. 76. How many parts are there in Chaturang ?

    • (a) Two
    • (b) Three
    • (c) Four
    • (d) Five
    Show answer

    Answer: (c)

  77. 77. Which singing style is sung after Dhrupad ?

    • (a) Khyal
    • (b) Thumari
    • (c) Dhamar
    • (d) Tarana
    Show answer

    Answer: (c)

  78. 78. The writer of Swarmelkala Nidhi is

    • (a) Lochan
    • (b) Somnath
    • (c) Ramamatya
    • (d) Pundarik Vitthal
    Show answer

    Answer: (c)

  79. 79. How many Thaats are there in Hindustani Music ?

    • (a) Five
    • (b) Seven
    • (c) Ten
    • (d) Twelve
    Show answer

    Answer: (c)

  80. 80. How many meanings of Alankar are there in music ?

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (b)

  81. 81. Who has mentioned the Ragang Vargikaran ?

    • (a) Narayan Moreshwar Khare
    • (b) Acharya Brihaspati
    • (c) Pt. Vinayak Rav Patvardhan
    • (d) Pt. Vishnu Digambar Paluskar
    Show answer

    Answer: (a)

  82. 82. Prasarini is the name of

    • (a) Murchana
    • (b) Shruti
    • (c) Raga
    • (d) Thaat
    Show answer

    Answer: (b)

  83. 83. Which Taal is played with saadara ?

    • (a) Chartaal
    • (b) Dhamar
    • (c) Jhaptaal
    • (d) Tivara
    Show answer

    Answer: (c)

  84. 84. Where is best suited the Tilwada Taal ?

    • (a) Drut Khyal
    • (b) Tappa
    • (c) Tarana
    • (d) Vilambet Khyal
    Show answer

    Answer: (d)

  85. 85. 'Lalanpiya' is related to

    • (a) Thumari
    • (b) Dhrupad
    • (c) Tarana
    • (d) Tappa
    Show answer

    Answer: (a)

  86. 86. Rasulan Bai was

    • (a) Khyal Singer
    • (b) Gazal Singer
    • (c) Thumari Singer
    • (d) Kavvali Singer
    Show answer

    Answer: (c)

  87. 87. The Father of Taansen was

    • (a) Makarand Pandey
    • (b) Manohar Pandey
    • (c) Markande Pandey
    • (d) Mangal Pandey
    Show answer

    Answer: (a)

  88. 88. What was the real name of Sadarang ?

    • (a) Naubat Khan
    • (b) Niyamat Khan
    • (c) Firoj Khan
    • (d) Mansingh
    Show answer

    Answer: (b)

  89. 89. Whose nickname is 'Pranavrang' ?

    • (a) Faiyaj Khan
    • (b) Pt. Balvantrai Bhatt
    • (c) Amir Khan
    • (d) Pt. Omkar Nath Thakur
    Show answer

    Answer: (d)

  90. 90. Miyan Shori was famous singer of

    • (a) Gazal
    • (b) Khyal
    • (c) Thumari
    • (d) Tappa
    Show answer

    Answer: (d)

  91. 91. What is a Gram ?

    • (a) A group of five notes
    • (b) An ancient standard scale
    • (c) A kind of music
    • (d) Third section of the composition
    Show answer

    Answer: (b)

  92. 92. According to ancient writers on which shruti, Dhaiwat is placed ?

    • (a) 13
    • (b) 18
    • (c) 22
    • (d) 20
    Show answer

    Answer: (d)

  93. 93. How many beats (matra) are there in Pancham Sawari Taal ?

    • (a) 16
    • (b) 12
    • (c) 14
    • (d) 15
    Show answer

    Answer: (d)

  94. 94. The term Rupakalap is related with

    • (a) Shruti
    • (b) Alap
    • (c) Murchana
    • (d) Jati
    Show answer

    Answer: (b)

  95. 95. Tivra Madhyam of North Indian music is called in South Indian music

    • (a) Prati Madhyam
    • (b) Pancham
    • (c) Shuddha Madhyam
    • (d) Panch Shrutik Dhaiwat
    Show answer

    Answer: (a)

  96. 96. How many Chapters are there in 'Sangeet Ratnakar' ?

    • (a) Six
    • (b) Seven
    • (c) Eight
    • (d) Nineteen
    Show answer

    Answer: (b)

  97. 97. Among these which one is the Raag of Audav – Sampurna Jaati ?

    • (a) Bihag
    • (b) Miyan Malhar
    • (c) Malkounsa
    • (d) Kedar
    Show answer

    Answer: (a)

  98. 98. From which phrase 'Kauns Anga' is signified ? (In the options, (k) marks a komal swara.)

    • (a) Ga (k) Ma Ga (k) Sa
    • (b) Ma Dha (k) Ni (k) Ṡa
    • (c) Sa Ga (k) Ma Dha (k)
    • (d) Ma Ga (k) Ma Sa
    Show answer

    Answer: (a)

  99. 99. Which pair is not similar out of the following ?

    • (a) Jhaptaal, Sultaal
    • (b) Ektaal, Chartaal
    • (c) Teental, Tilvara
    • (d) Panchamsavari, Deepchandi
    Show answer

    Answer: (d)

  100. 100. When was Pt. Vishnu Digambar Paluskar born ?

    • (a) 18 August 1872
    • (b) 18 August 1869
    • (c) 28 September 1873
    • (d) 20 July 1872
    Show answer

    Answer: (a)

  101. 101. How many swaras are there in a Saptaka ?

    • (a) 5 swara
    • (b) 3 swara
    • (c) 7 swara
    • (d) 21 swara
    Show answer

    Answer: (c)

  102. 102. On which shruti, Pancham of Madhyam Gram is placed ?

    • (a) Sandipani
    • (b) Alapini
    • (c) Tivra
    • (d) Mandara
    Show answer

    Answer: (a)

  103. 103. In which text book is obtained the first written description of musicology in ancient time ?

    • (a) Natyashastra
    • (b) Brihaddeshi
    • (c) Dattilam
    • (d) Sangeet Ratnakar
    Show answer

    Answer: (a)

  104. 104. From which Thaat, Raag Miyan Malhar is originated ?

    • (a) Asawari
    • (b) Khamaj
    • (c) Kafi
    • (d) Bhairavi
    Show answer

    Answer: (c)

  105. 105. How many Murchanas are there in Shadja Gram ?

    • (a) Five
    • (b) Twenty one
    • (c) Nine
    • (d) Seven
    Show answer

    Answer: (d)

  106. 106. Who was the Kalavant of Dagur Bani ?

    • (a) Taansen
    • (b) Raja Samokhan Singh
    • (c) Brajchand
    • (d) Shrichand Rajaput
    Show answer

    Answer: (c)

  107. 107. With which vocal style, Teen Taal is used ?

    • (a) Bada Khyal
    • (b) Chhota Khyal
    • (c) Dhruvpad
    • (d) Thumari
    Show answer

    Answer: (b)

  108. 108. Who was the first musician to consider the place of the 12 swaras on the length of the strings of veena ?

    • (a) Ahobal
    • (b) Shrinivas
    • (c) Lochan
    • (d) Bharat
    Show answer

    Answer: (a)

  109. 109. What is a music ?

    • (a) Music is a Fine Art.
    • (b) Music is a Kaaru Kala.
    • (c) Music is a Sculpture.
    • (d) Music is only a Vocal Art.
    Show answer

    Answer: (a)

  110. 110. How many swaras was used by Vyankatmakhi to prepare the 72 mel ?

    • (a) 8
    • (b) 7
    • (c) 12
    • (d) 18
    Show answer

    Answer: (c)

  111. 111. What is Ghurach ?

    • (a) Joining place of Tumba and Daand
    • (b) Haddi ki Patti on Daand
    • (c) Place of keeping the strings stable
    • (d) 4 kunjis of the wood
    Show answer

    Answer: (c)

  112. 112. The Shuddha Saptak of ancient time was

    • (a) Nishad Gram
    • (b) Shadja Gram
    • (c) Madhyam Gram
    • (d) Gandhar Gram
    Show answer

    Answer: (b)

  113. 113. Shatshruti 'Dha' or Kashik 'Ni' of South Indian music is called in North Indian music

    • (a) Komal Dha
    • (b) Komal Ni
    • (c) Shuddha Ni
    • (d) Shuddha Dha
    Show answer

    Answer: (b)

  114. 114. How many Gattas are used in Tabla ?

    • (a) Eight
    • (b) Nine
    • (c) Ten
    • (d) Twelve
    Show answer

    Answer: (a)

  115. 115. On which shruti, the swaras was situated in middle time ?

    • (a) First
    • (b) Second
    • (c) Third
    • (d) Last
    Show answer

    Answer: (d)

  116. 116. With which musician is related Nagar 'Dhanbarh' ?

    • (a) Aahobal
    • (b) Sharangdev
    • (c) Matang
    • (d) Bharat
    Show answer

    Answer: (a)

  117. 117. When was Sangeet Parijat written ?

    • (a) Archaic Period
    • (b) Ancient Period
    • (c) Medieval Period
    • (d) Modern Period
    Show answer

    Answer: (c)

  118. 118. Who is credited for publicity of Thaat Raag Vargikaran ?

    • (a) Omkar Nath Thakur
    • (b) Vishnu Digambar Paluskar
    • (c) Vishnu Narayan Bhatkhande
    • (d) Acharya Brihaspati
    Show answer

    Answer: (c)

  119. 119. On which Shruti, Gandhar Swara was emplaced in ancient time ?

    • (a) Krodha
    • (b) Raktika
    • (c) Vajrika
    • (d) Roudri
    Show answer

    Answer: (a)

  120. 120. The playing tones on Tanpura are (In the options, (m) marks a swara of the lower octave.)

    • (a) Pa (m), Sa, Sa, Sa (m)
    • (b) Pa, Sa, Sa, Sa
    • (c) Pa (m), Sa, Sa, Sa
    • (d) Pa, Sa, Sa, Sa (m)
    Show answer

    Answer: (a)

  121. 121. According to modern author, what are the number of vibrations of Shuddha Madhyam Swar ?

    • (a) 270
    • (b) 288
    • (c) 320
    • (d) 360
    Show answer

    Answer: (c)

  122. 122. Which Jati's Raagas are sung in five swara ?

    • (a) Shadav
    • (b) Sampurna
    • (c) Chaturashra
    • (d) Audav
    Show answer

    Answer: (d)

  123. 123. From which Veda, music is originated ?

    • (a) Rigveda
    • (b) Yajurveda
    • (c) Atharvaveda
    • (d) Samaveda
    Show answer

    Answer: (d)

  124. 124. With which Gharana, Taansen was related ?

    • (a) Gwalior Gharana
    • (b) Patiyala Gharana
    • (c) Seniya Gharana
    • (d) Kirana Gharana
    Show answer

    Answer: (c)

  125. 125. In which vocal style Chartaal is used ?

    • (a) Bada Khyal
    • (b) Thumari
    • (c) Dhrupad
    • (d) Tappa
    Show answer

    Answer: (c)

Show answers

Answer key

Answer key from the U.P. Secondary Education Services Selection Board’s official answer key for this sitting. “—” means the key gave none: the question was deleted.

Music Vocal

Q 1
(d)
Q 2
(a)
Q 3
(a)
Q 4
(b)
Q 5
(a)
Q 6
(a)
Q 7
(c)
Q 8
(b)
Q 9
(b)
Q 10
(a)
Q 11
(d)
Q 12
(b)
Q 13
(a)
Q 14
(c)
Q 15
(a)
Q 16
(d)
Q 17
(b)
Q 18
(c)
Q 19
(c)
Q 20
(a)
Q 21
(d)
Q 22
(c)
Q 23
(d)
Q 24
(c)
Q 25
(d)
Q 26
(c)
Q 27
(c)
Q 28
(b)
Q 29
(c)
Q 30
(b)
Q 31
(a)
Q 32
(c)
Q 33
(c)
Q 34
(a)
Q 35
(c)
Q 36
(c)
Q 37
(b)
Q 38
(c)
Q 39
(b)
Q 40
(b)
Q 41
(d)
Q 42
(c)
Q 43
(d)
Q 44
(d)
Q 45
(d)
Q 46
(d)
Q 47
(d)
Q 48
(a)
Q 49
(c)
Q 50
(d)
Q 51
(c)
Q 52
(d)
Q 53
(c)
Q 54
(a)
Q 55
(b)
Q 56
(b)
Q 57
(b)
Q 58
(b)
Q 59
(a)
Q 60
(d)
Q 61
(c)
Q 62
(b)
Q 63
(d)
Q 64
(b)
Q 65
(c)
Q 66
(c)
Q 67
(a)
Q 68
(d)
Q 69
(c)
Q 70
(a)
Q 71
(b)
Q 72
(a)
Q 73
(a)
Q 74
(b)
Q 75
(b)
Q 76
(c)
Q 77
(c)
Q 78
(c)
Q 79
(c)
Q 80
(b)
Q 81
(a)
Q 82
(b)
Q 83
(c)
Q 84
(d)
Q 85
(a)
Q 86
(c)
Q 87
(a)
Q 88
(b)
Q 89
(d)
Q 90
(d)
Q 91
(b)
Q 92
(d)
Q 93
(d)
Q 94
(b)
Q 95
(a)
Q 96
(b)
Q 97
(a)
Q 98
(a)
Q 99
(d)
Q 100
(a)
Q 101
(c)
Q 102
(a)
Q 103
(a)
Q 104
(c)
Q 105
(d)
Q 106
(c)
Q 107
(b)
Q 108
(a)
Q 109
(a)
Q 110
(c)
Q 111
(c)
Q 112
(b)
Q 113
(b)
Q 114
(a)
Q 115
(d)
Q 116
(a)
Q 117
(c)
Q 118
(c)
Q 119
(a)
Q 120
(a)
Q 121
(c)
Q 122
(d)
Q 123
(d)
Q 124
(c)
Q 125
(c)