आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितसत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · UP TGT 2021 — Music Vocal (Series A) · exambharo.com/up-tgt/previous-year-papers/up-tgt-2021-music-vocal-series-a/

प्रश्न पत्र · यूपी टीजीटी

UP TGT 2021 — Music Vocal (Series A)

7 or 8 August 2021125 प्रश्नसही उत्तर पर +4, गलत उत्तर पर −0

प्रश्न उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड के 7 or 8 August 2021 के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

आधिकारिक पुस्तिका बिना पाठ वाला स्कैन है, इसलिए ExamBharo ने यह पेपर उससे हाथ से टाइप किया है। टाइपिंग की चूक संभव है; संपर्क पेज से बताएँ।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

Music Vocal

  1. 1. Deepchandi Taal is suitable for

    • (a) Bada Khyal
    • (b) Chhota Khyal
    • (c) Tarana
    • (d) Thumari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  2. 2. The phrase Re Ga Re Sa is the part of which Raga ?

    • (a) Todi
    • (b) Kalyan
    • (c) Purvi
    • (d) Kafi
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  3. 3. Dhin tirkit (×) | Dhi na (2) | Tu Na (0) | Ka tta (3) | Tirkit Dhi (0) | Na Dhi (4) | Dhi Na (0) Identify the Taal.

    • (a) Aada Char Taal
    • (b) Jhumara
    • (c) Gajjhampa
    • (d) Pancham Sawari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  4. 4. Oftenly in which vocal style the sultaal is accompanied ?

    • (a) Khyal
    • (b) Dhrupad
    • (c) Dhamar
    • (d) Thumari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  5. 5. Which pair is correct ?

    • (a) Purvang – Uttarang
    • (b) Vakra – Anuvadi
    • (c) Kampan – Mid
    • (d) Alankar – Sargam
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  6. 6. How many raagas are mentioned by Pt. Sharangdev in Marga Sangeet and Deshi Sangeet ?

    • (a) 264
    • (b) 265
    • (c) 263
    • (d) 364
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  7. 7. How many veenas are used in Bharat's Sarana Chatushtayi Paddhati ?

    • (a) One
    • (b) Three
    • (c) Two
    • (d) Four
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  8. 8. What is the time of Pt. Vidyaranya ?

    • (a) 7th Century
    • (b) 14th Century
    • (c) 13th Century
    • (d) 17th Century
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  9. 9. Whose disciple was Pt. Omkar Nath Thakur ?

    • (a) Pt. V. N. Bhatkhande
    • (b) Pt. Vishnu Digambar Paluskar
    • (c) Raja Bhaiya Poonchwale
    • (d) Pt. B. R. Devdhar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  10. 10. How many divisions are there in Dhrupad ?

    • (a) Four
    • (b) Two
    • (c) Three
    • (d) Five
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  11. 11. The Granth composed by Pt. Ahobal is

    • (a) Sangeet Makarand
    • (b) Sangeet Shiromani
    • (c) Sangeet Darpan
    • (d) Sangeet Parijat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  12. 12. Which one is wind instrument ?

    • (a) Tabla
    • (b) Harmonium
    • (c) Ghanta
    • (d) Sitar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  13. 13. The number of main Varnas of tabla are

    • (a) 10
    • (b) 8
    • (c) 5
    • (d) 16
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  14. 14. Sa Ni ऽ Sa, Ma, Ma Ga Ma Ga Re Sa. Identify the raag.

    • (a) Kafi
    • (b) Miyan Malhar
    • (c) Bheem palasi
    • (d) Asawari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  15. 15. Raga Bhupali is

    • (a) Audav
    • (b) Shadav
    • (c) Sampurna
    • (d) Chhayalag
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  16. 16. The word 'Humphit' is related with

    • (a) Shruti
    • (b) Murchana
    • (c) Alap
    • (d) Gamak
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  17. 17. Which Hindustani Raag is similar to Kharhar Priya Mel of Karnataka music ?

    • (a) Bhairavi
    • (b) Kafi
    • (c) Maarva
    • (d) Asawari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  18. 18. How many kinds of Kaku are there ?

    • (a) 2
    • (b) 4
    • (c) 6
    • (d) 8
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  19. 19. What is the meaning of 'Ansha Swar' in music ?

    • (a) Uddatt Swar
    • (b) Anuvadi Swar
    • (c) Vadi Swar
    • (d) Sanchari Swar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  20. 20. Identify the laya in which (Dha Dhi) (Na Dha) (Tu Na) Taal is written (each pair is joined by a curve in the booklet).

    • (a) Dugun
    • (b) Tigun
    • (c) Chougun
    • (d) Aad
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  21. 21. '×' is symbol for

    • (a) Drut
    • (b) Laghu
    • (c) Anudrut
    • (d) Kakpad
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  22. 22. The name of famous taal for khule bol

    • (a) Teentaal
    • (b) Rupak
    • (c) Chartaal
    • (d) Ektaal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  23. 23. How many Upjati of Raag are there ?

    • (a) 3
    • (b) 15
    • (c) 18
    • (d) 9
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  24. 24. On which shruti Pancham is placed in Shadja Gram ?

    • (a) 12
    • (b) 13
    • (c) 17
    • (d) 20
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  25. 25. How many beats are there in Gajjhampa Taal ?

    • (a) 16
    • (b) 14
    • (c) 17
    • (d) 15
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  26. 26. The second name of Sargam Geet is

    • (a) Sursaagar
    • (b) Sursingar
    • (c) Swarmalika
    • (d) Sursangam
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  27. 27. When did Bhatkhandeji establish Madhav Sangeet Mahavidyalaya ?

    • (a) 1901
    • (b) 1913
    • (c) 1918
    • (d) 1926
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  28. 28. The singing time of Raag Asawari is

    • (a) Din Ka Pratham Prahar
    • (b) Din Ka Dvitiya Prahar
    • (c) Din Ka Tritiya Prahar
    • (d) Din Ka Chaturth Prahar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  29. 29. What is the difference between Ek Taal and Char Taal ?

    • (a) Beats
    • (b) Division
    • (c) Theka
    • (d) Taali – Khali
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  30. 30. In which granth first mentions the fifteen types of gamak ?

    • (a) Natyashastra
    • (b) Sangeet Ratnakar
    • (c) Sangeet Darpan
    • (d) Vrihhadeshi
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  31. 31. Which among the following is the Ashraya Raga ?

    • (a) Purvi
    • (b) Malkauns
    • (c) Bhupali
    • (d) Bihag
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  32. 32. The khali of Dhamar Taal will be on ________ matra.

    • (a) 9
    • (b) 10
    • (c) 8
    • (d) 7
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  33. 33. Who wrote commentary on 'Sangeet Ratnakar' ?

    • (a) Vyankatmakhi
    • (b) Matang
    • (c) Kallinath
    • (d) Sharangdev
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  34. 34. 'Kalopnata' is the murchana of

    • (a) Madhyam Gram
    • (b) Deshi Gram
    • (c) Pancham Gram
    • (d) Shadja Gram
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  35. 35. Which one is not an Ashray Raag ?

    • (a) Asawari
    • (b) Bhairav
    • (c) Darbari
    • (d) Kafi
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  36. 36. What is Uttarayata ?

    • (a) Shruti
    • (b) Alap
    • (c) Murchana
    • (d) Jati
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  37. 37. Phrase Ni Pa, Ma Ga ऽ Ma Re Sa belongs to which Anga ?

    • (a) Sarang
    • (b) Kanhada
    • (c) Bihag
    • (d) Malhar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  38. 38. Which one is Atieshta Swara ? (In the options, (k) marks a komal swara.)

    • (a) Ga
    • (b) Ga (k)
    • (c) Ma
    • (d) Dha
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  39. 39. The 9th shruti in the shruti sequence is

    • (a) Ranjani
    • (b) Krodha
    • (c) Vajrika
    • (d) Marjani
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  40. 40. What is the main purpose of Sarna Chatushtayee ?

    • (a) To prove the twentytwo shrutis
    • (b) To explain the shruti of each swara
    • (c) To establish swara on the length of string
    • (d) To clearly prove the Komal and Tivra swara
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  41. 41. Which music savior has organized five "All India Music Conference" to remove the confusion in musicology ?

    • (a) Pt. Vishnu Digambar Paluskar
    • (b) Pt. Omkar Nath Thakur
    • (c) Acharya Brihaspati
    • (d) Pt. Vishnu Narayan Bhatkhande
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  42. 42. The shuddha swar Ni of North Indian Music is called in Karnatak music as

    • (a) Sadharan Ni
    • (b) Kaishik Ni
    • (c) Kakali Ni
    • (d) Komal Ni
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  43. 43. How many Lakshanas of Jatis mentioned by Bharat ?

    • (a) Seven
    • (b) Eight
    • (c) Nine
    • (d) Ten
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  44. 44. Identify the Pakad of Raag Todi. (In the options, (k) marks a komal swara and (m) a swara of the lower octave.)

    • (a) Sa Sa, Re Re, Ga (k) Ga (k), Ma Ma, Pa
    • (b) Re, Ma Pa, Ni (k) Ga (k), Pa
    • (c) Ma Ga (k), Sa Re (k) Sa, Dha (k, m) Ni (m) Sa
    • (d) Dha (k, m) Ni (m) Sa, Re (k) Ga (k) Re (k) Ga (k) Re (k) Sa
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  45. 45. How many Chapters are there in Natyashastra written by Bharat ?

    • (a) 32
    • (b) 34
    • (c) 33
    • (d) 36
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  46. 46. Which taal is the odd one ?

    • (a) Adachartaal
    • (b) Deepchandi
    • (c) Dhamar
    • (d) Gajjhampa
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  47. 47. The Vadi Swar of Raag Malkounsa is (In the options, (k) marks a komal swara.)

    • (a) Sa
    • (b) Ga (k)
    • (c) Dha (k)
    • (d) Ma
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  48. 48. How many minimum notes are essential to use in a Raga ?

    • (a) Five
    • (b) Seven
    • (c) Eight
    • (d) Twelve
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  49. 49. In which raga two types of madhyam are used ?

    • (a) Asavari
    • (b) Kafi
    • (c) Purvi
    • (d) Darbari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  50. 50. How many total Jatis are there in Shadja Gram and Madhyam Gram ?

    • (a) 7
    • (b) 11
    • (c) 12
    • (d) 18
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  51. 51. Which note of Karnatak Music is similar from Hindustani Swar Komal 'Dha' ?

    • (a) Prati Ma
    • (b) Komal Dha
    • (c) Shuddha Dha
    • (d) Shuddha Ni
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  52. 52. Who is the vocalist among the following ?

    • (a) Samata Prasad
    • (b) Gopi Krishna
    • (c) Vijay Raghav Rai
    • (d) Pt. Jasraj
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  53. 53. Swami Haridas was a singer of

    • (a) Tappa
    • (b) Chaturanga
    • (c) Dhrupad
    • (d) Khyal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  54. 54. The main types of laya are

    • (a) Three
    • (b) Five
    • (c) Six
    • (d) Seven
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  55. 55. According to division of Pancham Sawari Taal, the beats (Matra) are like

    • (a) 4, 4, 4, 3
    • (b) 3, 4, 4, 4
    • (c) 4, 3, 4, 4
    • (d) 4, 4, 3, 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  56. 56. Which honor was awarded to Pt. Omkar Nath Thakur ?

    • (a) Padma Bhushan
    • (b) Padma Shri
    • (c) Padma Vibhushan
    • (d) Bharat Ratna
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  57. 57. Raga and taal baddha composition is called

    • (a) Lakshan geet
    • (b) Sargam geet
    • (c) Dhrupad geet
    • (d) Khyal geet
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  58. 58. Who have conceived the concept of Praman Shruti ?

    • (a) Pt. Sharangdev
    • (b) Bharat
    • (c) Matang
    • (d) Pt. Bhatkhande
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  59. 59. The Swar Group of Raga Asawari is (In the options, (k) marks a komal swara.)

    • (a) Re Ma Pa, Ni (k) Dha (k) Pa
    • (b) Sa Ma, Ma Pa Ga (k) Ma
    • (c) Re Ga Sa Re, Ga (k) Ga (k) Ma
    • (d) Ga Ma Pa, Ga Ma Ga
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  60. 60. Whose musical work is 'Pranav Bharati' ?

    • (a) Pt. Balwantrai Bhatt
    • (b) B. R. Devdhar
    • (c) Balkrishna Bua
    • (d) Pt. Omkar Nath Thakur
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  61. 61. Ni Dha Ni Ṡa phrase is commonly used in which of the following Ragas ?

    • (a) Bageshree
    • (b) Kedar
    • (c) Miyamalhar
    • (d) Purvi
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  62. 62. In which Granth 20 types of Gamak are mentioned ?

    • (a) Sangeet Ratnakar
    • (b) Sangeet Parijat
    • (c) Sangeet Samaysaar
    • (d) Sangeet Darpan
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  63. 63. In which raag the combination of swaras Ga Ma Re Sa is used ?

    • (a) Malkauns
    • (b) Bhimpalasi
    • (c) Bihag
    • (d) Darbari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  64. 64. Bhatkhande has established ten thaats on the basis of

    • (a) Twenty melas of Bhavbhatta
    • (b) Seventy two melas of Vyankatmakhi
    • (c) Twelve Sansthanas of Lochan
    • (d) Nine melas of Shri Kanth
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  65. 65. The Murchana begining from Pancham in Shadja gram is

    • (a) Ashwakranta
    • (b) Uttarayata
    • (c) Shuddha Shadja
    • (d) Matsarikrita
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  66. 66. In which granth, the term 'Rag' is used first time ?

    • (a) Natyashashtra
    • (b) Sangeet Ratnakar
    • (c) Vrihhadeshi
    • (d) Sangeet Parijat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  67. 67. How many main features are there of Naad ?

    • (a) Three
    • (b) Four
    • (c) Five
    • (d) Seven
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  68. 68. What is Kajari ?

    • (a) A song of Muslim devotional music
    • (b) A folk song of Gujarat
    • (c) A song of adoration
    • (d) A Rainy season's song of North India, sung in thumari form
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  69. 69. The sign of Khali in Vishnu-Digamber Notation System is

    • (a) ×
    • (b) 0
    • (c) +
    • (d) 9
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  70. 70. Who was the inventor of Tarana ?

    • (a) Amir Khusro
    • (b) Taansen
    • (c) Baiju
    • (d) Gopal Nayak
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  71. 71. Which one is eastern Thumari ?

    • (a) Punjab
    • (b) Banaras
    • (c) Lucknow
    • (d) Patiyala
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  72. 72. Sphurit is

    • (a) Gamak
    • (b) Tan
    • (c) Kan
    • (d) Raga
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  73. 73. Which taal is accompanied with Vilambit Khyal ?

    • (a) Jhumara
    • (b) Tivra
    • (c) Chartaal
    • (d) Dadra
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  74. 74. Who for the first time introduced Bilawal as a Shuddha Thaat ?

    • (a) Abul Fazal
    • (b) Muhammad Raza
    • (c) Pt. V. N. Bhatkhande
    • (d) Pt. V. D. Paluskar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  75. 75. Types of raga have been mentioned in ancient books

    • (a) Seven
    • (b) Three
    • (c) Nine
    • (d) Twelve
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  76. 76. How many parts are there in Chaturang ?

    • (a) Two
    • (b) Three
    • (c) Four
    • (d) Five
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  77. 77. Which singing style is sung after Dhrupad ?

    • (a) Khyal
    • (b) Thumari
    • (c) Dhamar
    • (d) Tarana
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  78. 78. The writer of Swarmelkala Nidhi is

    • (a) Lochan
    • (b) Somnath
    • (c) Ramamatya
    • (d) Pundarik Vitthal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  79. 79. How many Thaats are there in Hindustani Music ?

    • (a) Five
    • (b) Seven
    • (c) Ten
    • (d) Twelve
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  80. 80. How many meanings of Alankar are there in music ?

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  81. 81. Who has mentioned the Ragang Vargikaran ?

    • (a) Narayan Moreshwar Khare
    • (b) Acharya Brihaspati
    • (c) Pt. Vinayak Rav Patvardhan
    • (d) Pt. Vishnu Digambar Paluskar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  82. 82. Prasarini is the name of

    • (a) Murchana
    • (b) Shruti
    • (c) Raga
    • (d) Thaat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  83. 83. Which Taal is played with saadara ?

    • (a) Chartaal
    • (b) Dhamar
    • (c) Jhaptaal
    • (d) Tivara
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  84. 84. Where is best suited the Tilwada Taal ?

    • (a) Drut Khyal
    • (b) Tappa
    • (c) Tarana
    • (d) Vilambet Khyal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  85. 85. 'Lalanpiya' is related to

    • (a) Thumari
    • (b) Dhrupad
    • (c) Tarana
    • (d) Tappa
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  86. 86. Rasulan Bai was

    • (a) Khyal Singer
    • (b) Gazal Singer
    • (c) Thumari Singer
    • (d) Kavvali Singer
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  87. 87. The Father of Taansen was

    • (a) Makarand Pandey
    • (b) Manohar Pandey
    • (c) Markande Pandey
    • (d) Mangal Pandey
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  88. 88. What was the real name of Sadarang ?

    • (a) Naubat Khan
    • (b) Niyamat Khan
    • (c) Firoj Khan
    • (d) Mansingh
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  89. 89. Whose nickname is 'Pranavrang' ?

    • (a) Faiyaj Khan
    • (b) Pt. Balvantrai Bhatt
    • (c) Amir Khan
    • (d) Pt. Omkar Nath Thakur
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  90. 90. Miyan Shori was famous singer of

    • (a) Gazal
    • (b) Khyal
    • (c) Thumari
    • (d) Tappa
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  91. 91. What is a Gram ?

    • (a) A group of five notes
    • (b) An ancient standard scale
    • (c) A kind of music
    • (d) Third section of the composition
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  92. 92. According to ancient writers on which shruti, Dhaiwat is placed ?

    • (a) 13
    • (b) 18
    • (c) 22
    • (d) 20
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  93. 93. How many beats (matra) are there in Pancham Sawari Taal ?

    • (a) 16
    • (b) 12
    • (c) 14
    • (d) 15
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  94. 94. The term Rupakalap is related with

    • (a) Shruti
    • (b) Alap
    • (c) Murchana
    • (d) Jati
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  95. 95. Tivra Madhyam of North Indian music is called in South Indian music

    • (a) Prati Madhyam
    • (b) Pancham
    • (c) Shuddha Madhyam
    • (d) Panch Shrutik Dhaiwat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  96. 96. How many Chapters are there in 'Sangeet Ratnakar' ?

    • (a) Six
    • (b) Seven
    • (c) Eight
    • (d) Nineteen
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  97. 97. Among these which one is the Raag of Audav – Sampurna Jaati ?

    • (a) Bihag
    • (b) Miyan Malhar
    • (c) Malkounsa
    • (d) Kedar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  98. 98. From which phrase 'Kauns Anga' is signified ? (In the options, (k) marks a komal swara.)

    • (a) Ga (k) Ma Ga (k) Sa
    • (b) Ma Dha (k) Ni (k) Ṡa
    • (c) Sa Ga (k) Ma Dha (k)
    • (d) Ma Ga (k) Ma Sa
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  99. 99. Which pair is not similar out of the following ?

    • (a) Jhaptaal, Sultaal
    • (b) Ektaal, Chartaal
    • (c) Teental, Tilvara
    • (d) Panchamsavari, Deepchandi
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  100. 100. When was Pt. Vishnu Digambar Paluskar born ?

    • (a) 18 August 1872
    • (b) 18 August 1869
    • (c) 28 September 1873
    • (d) 20 July 1872
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  101. 101. How many swaras are there in a Saptaka ?

    • (a) 5 swara
    • (b) 3 swara
    • (c) 7 swara
    • (d) 21 swara
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  102. 102. On which shruti, Pancham of Madhyam Gram is placed ?

    • (a) Sandipani
    • (b) Alapini
    • (c) Tivra
    • (d) Mandara
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  103. 103. In which text book is obtained the first written description of musicology in ancient time ?

    • (a) Natyashastra
    • (b) Brihaddeshi
    • (c) Dattilam
    • (d) Sangeet Ratnakar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  104. 104. From which Thaat, Raag Miyan Malhar is originated ?

    • (a) Asawari
    • (b) Khamaj
    • (c) Kafi
    • (d) Bhairavi
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  105. 105. How many Murchanas are there in Shadja Gram ?

    • (a) Five
    • (b) Twenty one
    • (c) Nine
    • (d) Seven
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  106. 106. Who was the Kalavant of Dagur Bani ?

    • (a) Taansen
    • (b) Raja Samokhan Singh
    • (c) Brajchand
    • (d) Shrichand Rajaput
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  107. 107. With which vocal style, Teen Taal is used ?

    • (a) Bada Khyal
    • (b) Chhota Khyal
    • (c) Dhruvpad
    • (d) Thumari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  108. 108. Who was the first musician to consider the place of the 12 swaras on the length of the strings of veena ?

    • (a) Ahobal
    • (b) Shrinivas
    • (c) Lochan
    • (d) Bharat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  109. 109. What is a music ?

    • (a) Music is a Fine Art.
    • (b) Music is a Kaaru Kala.
    • (c) Music is a Sculpture.
    • (d) Music is only a Vocal Art.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  110. 110. How many swaras was used by Vyankatmakhi to prepare the 72 mel ?

    • (a) 8
    • (b) 7
    • (c) 12
    • (d) 18
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  111. 111. What is Ghurach ?

    • (a) Joining place of Tumba and Daand
    • (b) Haddi ki Patti on Daand
    • (c) Place of keeping the strings stable
    • (d) 4 kunjis of the wood
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  112. 112. The Shuddha Saptak of ancient time was

    • (a) Nishad Gram
    • (b) Shadja Gram
    • (c) Madhyam Gram
    • (d) Gandhar Gram
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  113. 113. Shatshruti 'Dha' or Kashik 'Ni' of South Indian music is called in North Indian music

    • (a) Komal Dha
    • (b) Komal Ni
    • (c) Shuddha Ni
    • (d) Shuddha Dha
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  114. 114. How many Gattas are used in Tabla ?

    • (a) Eight
    • (b) Nine
    • (c) Ten
    • (d) Twelve
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  115. 115. On which shruti, the swaras was situated in middle time ?

    • (a) First
    • (b) Second
    • (c) Third
    • (d) Last
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  116. 116. With which musician is related Nagar 'Dhanbarh' ?

    • (a) Aahobal
    • (b) Sharangdev
    • (c) Matang
    • (d) Bharat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  117. 117. When was Sangeet Parijat written ?

    • (a) Archaic Period
    • (b) Ancient Period
    • (c) Medieval Period
    • (d) Modern Period
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  118. 118. Who is credited for publicity of Thaat Raag Vargikaran ?

    • (a) Omkar Nath Thakur
    • (b) Vishnu Digambar Paluskar
    • (c) Vishnu Narayan Bhatkhande
    • (d) Acharya Brihaspati
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  119. 119. On which Shruti, Gandhar Swara was emplaced in ancient time ?

    • (a) Krodha
    • (b) Raktika
    • (c) Vajrika
    • (d) Roudri
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  120. 120. The playing tones on Tanpura are (In the options, (m) marks a swara of the lower octave.)

    • (a) Pa (m), Sa, Sa, Sa (m)
    • (b) Pa, Sa, Sa, Sa
    • (c) Pa (m), Sa, Sa, Sa
    • (d) Pa, Sa, Sa, Sa (m)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  121. 121. According to modern author, what are the number of vibrations of Shuddha Madhyam Swar ?

    • (a) 270
    • (b) 288
    • (c) 320
    • (d) 360
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  122. 122. Which Jati's Raagas are sung in five swara ?

    • (a) Shadav
    • (b) Sampurna
    • (c) Chaturashra
    • (d) Audav
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  123. 123. From which Veda, music is originated ?

    • (a) Rigveda
    • (b) Yajurveda
    • (c) Atharvaveda
    • (d) Samaveda
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  124. 124. With which Gharana, Taansen was related ?

    • (a) Gwalior Gharana
    • (b) Patiyala Gharana
    • (c) Seniya Gharana
    • (d) Kirana Gharana
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  125. 125. In which vocal style Chartaal is used ?

    • (a) Bada Khyal
    • (b) Thumari
    • (c) Dhrupad
    • (d) Tappa
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी इस परीक्षा की उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड की आधिकारिक उत्तर कुंजी से है। “—” का अर्थ है कि कुंजी में उत्तर नहीं दिया गया: प्रश्न हटाया गया।

Music Vocal

प्र. 1
(d)
प्र. 2
(a)
प्र. 3
(a)
प्र. 4
(b)
प्र. 5
(a)
प्र. 6
(a)
प्र. 7
(c)
प्र. 8
(b)
प्र. 9
(b)
प्र. 10
(a)
प्र. 11
(d)
प्र. 12
(b)
प्र. 13
(a)
प्र. 14
(c)
प्र. 15
(a)
प्र. 16
(d)
प्र. 17
(b)
प्र. 18
(c)
प्र. 19
(c)
प्र. 20
(a)
प्र. 21
(d)
प्र. 22
(c)
प्र. 23
(d)
प्र. 24
(c)
प्र. 25
(d)
प्र. 26
(c)
प्र. 27
(c)
प्र. 28
(b)
प्र. 29
(c)
प्र. 30
(b)
प्र. 31
(a)
प्र. 32
(c)
प्र. 33
(c)
प्र. 34
(a)
प्र. 35
(c)
प्र. 36
(c)
प्र. 37
(b)
प्र. 38
(c)
प्र. 39
(b)
प्र. 40
(b)
प्र. 41
(d)
प्र. 42
(c)
प्र. 43
(d)
प्र. 44
(d)
प्र. 45
(d)
प्र. 46
(d)
प्र. 47
(d)
प्र. 48
(a)
प्र. 49
(c)
प्र. 50
(d)
प्र. 51
(c)
प्र. 52
(d)
प्र. 53
(c)
प्र. 54
(a)
प्र. 55
(b)
प्र. 56
(b)
प्र. 57
(b)
प्र. 58
(b)
प्र. 59
(a)
प्र. 60
(d)
प्र. 61
(c)
प्र. 62
(b)
प्र. 63
(d)
प्र. 64
(b)
प्र. 65
(c)
प्र. 66
(c)
प्र. 67
(a)
प्र. 68
(d)
प्र. 69
(c)
प्र. 70
(a)
प्र. 71
(b)
प्र. 72
(a)
प्र. 73
(a)
प्र. 74
(b)
प्र. 75
(b)
प्र. 76
(c)
प्र. 77
(c)
प्र. 78
(c)
प्र. 79
(c)
प्र. 80
(b)
प्र. 81
(a)
प्र. 82
(b)
प्र. 83
(c)
प्र. 84
(d)
प्र. 85
(a)
प्र. 86
(c)
प्र. 87
(a)
प्र. 88
(b)
प्र. 89
(d)
प्र. 90
(d)
प्र. 91
(b)
प्र. 92
(d)
प्र. 93
(d)
प्र. 94
(b)
प्र. 95
(a)
प्र. 96
(b)
प्र. 97
(a)
प्र. 98
(a)
प्र. 99
(d)
प्र. 100
(a)
प्र. 101
(c)
प्र. 102
(a)
प्र. 103
(a)
प्र. 104
(c)
प्र. 105
(d)
प्र. 106
(c)
प्र. 107
(b)
प्र. 108
(a)
प्र. 109
(a)
प्र. 110
(c)
प्र. 111
(c)
प्र. 112
(b)
प्र. 113
(b)
प्र. 114
(a)
प्र. 115
(d)
प्र. 116
(a)
प्र. 117
(c)
प्र. 118
(c)
प्र. 119
(a)
प्र. 120
(a)
प्र. 121
(c)
प्र. 122
(d)
प्र. 123
(d)
प्र. 124
(c)
प्र. 125
(c)