Verified against official sourcesVerifiedLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · UP TGT 2021 — Biology (Series A) · exambharo.com/up-tgt/previous-year-papers/up-tgt-2021-biology-series-a/

Question paper · UP TGT

UP TGT 2021 — Biology (Series A)

7 or 8 August 2021125 questions+4 for a correct answer, −0 for a wrong one

Questions from the U.P. Secondary Education Services Selection Board’s paper of 7 or 8 August 2021. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

The official booklet is a scan with no text, so ExamBharo typed this paper from it by hand. A typing slip is possible; report one through the contact page.

Biology

  1. 1. Which of the following is responsible for the vibrations of the vocal cords during speech ?

    • (a) Ligaments
    • (b) Tendon
    • (c) Inspired air
    • (d) Expired air
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 2. In Prokaryotes, of the following which is absent ?

    • (a) Nuclear membrane
    • (b) Mitochondria
    • (c) Chloroplast
    • (d) All of the above
    Show answer

    Answer: (d)

  3. 3. In which type of fossil, both the external as well as internal structure are preserved ?

    • (a) Petrification
    • (b) Pseudofossil
    • (c) Compression
    • (d) Incrustation
    Show answer

    Answer: (a)

  4. 4. In obelia colony which of the following is not covered by perisare ?

    • (a) Hydranth
    • (b) Blastostyle
    • (c) Medusa
    • (d) Coenosarc
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 5. In the gastrulation process of Amphioxus which organogenesis occurs from the following ?

    • (a) Neuralization
    • (b) Notogenesis
    • (c) Mesogenesis and Coelom
    • (d) All of the above
    Show answer

    Answer: (d)

  6. 6. Chocolate is obtained from the seeds of

    • (a) Erythroxylan coca
    • (b) Theobroma cacao
    • (c) Cola nitida
    • (d) Catha edulis
    Show answer

    Answer: (b)

  7. 7. The existence of homologous structures suggests the occurrence of

    • (a) Divergent evolution
    • (b) Convergent evolution
    • (c) Microevolution
    • (d) Macroevolution
    Show answer

    Answer: (a)

  8. 8. Alginic acid is found in the

    • (a) Cell wall of Red Algae
    • (b) Cell wall of Blue-green Algae
    • (c) Cell wall of Brown Algae
    • (d) Cell wall of Green Algae
    Show answer

    Answer: (c)

  9. 9. _______ is not found in almost all plant cells.

    • (a) Centriole
    • (b) A large central vacuole
    • (c) 70 S Ribosome
    • (d) 80 S Ribosome
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 10. Fasciola attaches to liver by

    • (a) Four suckers
    • (b) Two suckers
    • (c) One sucker
    • (d) Hooks only
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 11. Spore sac in Funaria is formed by

    • (a) Amphithecium
    • (b) Endothecium
    • (c) Collenchyma
    • (d) Metamorphosis
    Show answer

    Answer: (b)

  12. 12. CO₂ acceptor in sugarcane is

    • (a) Phosphoglycolic acid
    • (b) Oxaloacetate
    • (c) RuBp
    • (d) Phosphoenolpyruvic acid
    Show answer

    Answer: (d)

  13. 13. What is the functions of Keber’s Organ in Unio ?

    • (a) Excretory
    • (b) Vascular
    • (c) Digestive
    • (d) Reproductive
    Show answer

    Answer: (a)

  14. 14. Litmus is obtained from

    • (a) Red Algae
    • (b) Bryophyta
    • (c) Lichen
    • (d) All of the above
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 15. Which of the following statements is not true about the Indian leech, Hirudinaria ?

    • (a) Its medical use in India dates back to around 1000 BC.
    • (b) It sucks blood from fish, frog, cattles and humans.
    • (c) Digestion of the blood takes 10 to 14 months.
    • (d) Its body cavity is well developed.
    Show answer

    Answer: (d)

  16. 16. In Uromastrix ‘Y’ shaped chevron bone is found in which vertebra ?

    • (a) Caudal
    • (b) Sacral
    • (c) Thoracic
    • (d) Atlas
    Show answer

    Answer: (a)

  17. 17. A modified protostele with central pith is known as

    • (a) Siphonostele
    • (b) Actinostele
    • (c) Plectostele
    • (d) None of these
    Show answer

    Answer: (a)

  18. 18. Proteins of animal origin lack

    • (a) D-amino acid
    • (b) Nitrogen
    • (c) Phosphorus
    • (d) Sulphur
    Show answer

    Answer: (a)

  19. 19. Formation of gametes in the gonads is known as

    • (a) Spermatogenesis
    • (b) Oogenesis
    • (c) Gametogenesis
    • (d) Genesis
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 20. A dwarf shoot with two needles is found in

    • (a) Pinus gerardiana
    • (b) Pinus longifolia
    • (c) Pinus monophyla
    • (d) Pinus Sylvestris
    Show answer

    Answer: (d)

  21. 21. Which of the following statements is not true regarding Amphioxus ?

    • (a) Notochord persists throughout life
    • (b) Nerve cord dorsal to notochord
    • (c) Brain absent; very little cephalization
    • (d) Free swimming organism
    Show answer

    Answer: (a)

  22. 22. Of the following who coined the word Hormone ?

    • (a) Charles Darwin
    • (b) A. R. Wallace
    • (c) E. H. Starling
    • (d) A. Weismann
    Show answer

    Answer: (c)

  23. 23. Which wood is used in making railway sleepers ?

    • (a) Shorea robusta
    • (b) Morus alba
    • (c) Madhuca indica
    • (d) All
    Show answer

    Answer: (a)

  24. 24. In the absence of carbon dioxide the earth will be

    • (a) As hot as Thar desert
    • (b) As cold as moon
    • (c) As green as rain forest
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (b)

  25. 25. Floridean starch is the food reserve in

    • (a) Phaeophyceae
    • (b) Cyanophyceae
    • (c) Bacillariophyceae
    • (d) Rhodophyceae
    Show answer

    Answer: (d)

  26. 26. Nucleolus is the site for synthesis of

    • (a) Protein
    • (b) Messenger RNA
    • (c) Transfer RNA
    • (d) Ribosomal RNA
    Show answer

    Answer: (d)

  27. 27. Life cycle of Taenia is

    • (a) Monogenetic
    • (b) Digenetic
    • (c) Polygenetic
    • (d) Hexagenic
    Show answer

    Answer: (b)

  28. 28. Most common mycobionts in lichen belong to

    • (a) Phycomycetes
    • (b) Basidiomycetes
    • (c) Ascomycetes
    • (d) Deuteromycetes
    Show answer

    Answer: (c)

  29. 29. Respiratory Quotient (RQ) of organic acid is

    • (a) Zero
    • (b) One
    • (c) Less than one
    • (d) More than one
    Show answer

    Answer: (d)

  30. 30. The number of genera in the cephalochordata is

    • (a) Two
    • (b) Three
    • (c) Four
    • (d) Five
    Show answer

    Answer: (a)

  31. 31. How many chambers are present in heart of Frog ?

    • (a) 2
    • (b) 3
    • (c) 4
    • (d) 5
    Show answer

    Answer: (b)

  32. 32. Carinal canal found in which part of Equisetum ?

    • (a) Protoxylem
    • (b) Phloem
    • (c) Cortex
    • (d) Pith
    Show answer

    Answer: (a)

  33. 33. The digestive tract of human adult lacks _______ enzyme.

    • (a) Pepsin
    • (b) Lipase
    • (c) Rennin
    • (d) Trypsin
    Show answer

    Answer: (c)

  34. 34. Mendel’s work of genetics was based upon which of the following ?

    • (a) Andulusian Fowl
    • (b) Oenothera Lamarkiana
    • (c) Pisum Sativum
    • (d) Drosophila
    Show answer

    Answer: (c)

  35. 35. ‘Amber’ is a fossilized form of

    • (a) Petrified plant organ
    • (b) Leaf coal
    • (c) Hardened resinous secretion
    • (d) Pseudofossil
    Show answer

    Answer: (c)

  36. 36. Sometimes a single gene defect produces many secondary effects. This is called

    • (a) Polytropy
    • (b) Pleiotropy
    • (c) Homotropy
    • (d) Heterotropy
    Show answer

    Answer: (b)

  37. 37. The incubation period in chick lasts for about how many days ?

    • (a) 11
    • (b) 21
    • (c) 24
    • (d) 31
    Show answer

    Answer: (b)

  38. 38. Beverage yielding plant Coffea arabica is a member of the family

    • (a) Apocynaceae
    • (b) Rubiaceae
    • (c) Acanthaceae
    • (d) Solanaceae
    Show answer

    Answer: (b)

  39. 39. Which of the following is a secondary air pollutant ?

    • (a) Methane
    • (b) Benzene
    • (c) Ozone
    • (d) Carbon dioxide
    Show answer

    Answer: (c)

  40. 40. Property of nitrogen fixation is found in which given algae ?

    • (a) Cyanophyta
    • (b) Chlorophyta
    • (c) Rhodophyta
    • (d) Phaeophyta
    Show answer

    Answer: (a)

  41. 41. _______ was not given by Darwin.

    • (a) Pangenesis theory
    • (b) Mutation theory
    • (c) Both
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (b)

  42. 42. In Nereis, the blood is pumped by

    • (a) Heart
    • (b) Dorsal blood vessel
    • (c) Ventral blood vessel
    • (d) Capillary
    Show answer

    Answer: (b)

  43. 43. Which of the following is called as “Wolf Moss” ?

    • (a) Cetraria Islandica
    • (b) Cladonia Rangiferina
    • (c) Lecanora Esculenta
    • (d) Letharea Vulpina
    Show answer

    Answer: (d)

  44. 44. Red drop effect was studied by

    • (a) Van Niel
    • (b) Blink
    • (c) Emerson
    • (d) Calvin
    Show answer

    Answer: (c)

  45. 45. Which of the following substance is fibrinolytic ?

    • (a) Hemin
    • (b) Thrombin
    • (c) Plasmin
    • (d) Prothrombin
    Show answer

    Answer: (c)

  46. 46. The excretory organ of Herdmania is

    • (a) Green gland
    • (b) Coxal gland
    • (c) Neural gland
    • (d) Organ of Bojans
    Show answer

    Answer: (c)

  47. 47. Rhizosphere is neither a root nor a shoot but it is an “organ sui-generis” according to scientist

    • (a) Van Teighem
    • (b) Trueb
    • (c) Harvey Gibson
    • (d) Bower and Goebel
    Show answer

    Answer: (d)

  48. 48. Which of the following statements is true regarding enzymes ?

    • (a) All require a coenzyme for their activity.
    • (b) All are active at neutral pH.
    • (c) All require a molecule of water for their activity.
    • (d) All lower the energy of activation.
    Show answer

    Answer: (d)

  49. 49. “Passing of like qualities from one generation to the next” is the definition of which of the following ?

    • (a) Variation
    • (b) Hereditary
    • (c) Heredity
    • (d) Inheritance
    Show answer

    Answer: (c)

  50. 50. In Pinus, pollengrains dehisces at

    • (a) 2-celled stage
    • (b) 3-celled stage
    • (c) 4-celled stage
    • (d) 5-celled stage
    Show answer

    Answer: (c)

  51. 51. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below. List-I — List-II a. Neomorph — 1. Interchromosomal rearrangement b. Epistatic gene — 2. Masking the action of another gene c. Codominance — 3. Produce a phenotype different from the wild gene d. Translocation — 4. A character controlled by two genes Code : a b c d

    • (a) 3 2 4 1
    • (b) 2 1 4 3
    • (c) 4 2 1 3
    • (d) 3 4 2 1
    Show answer

    Answer: (a)

  52. 52. Of the following which is not the zoogeographic realm ?

    • (a) Megagea
    • (b) Neogea
    • (c) Notogea
    • (d) Palaearctic
    Show answer

    Answer: (d)

  53. 53. Peppermint is obtained from

    • (a) Oscimum tenuiflorum
    • (b) Trachyspermum ammi
    • (c) Cuminum cyminum
    • (d) Mentha piperita
    Show answer

    Answer: (d)

  54. 54. Of the following leucosolenia belongs to which class ?

    • (a) Calcarea
    • (b) Hexactinellida
    • (c) Demospongia
    • (d) Homocoela
    Show answer

    Answer: (a)

  55. 55. If the thallus of an organism e.g. a fungus is entirely converted into one or more reproductive structures it is called as

    • (a) Eucarpic
    • (b) Holocarpic
    • (c) Holozoic
    • (d) Homothallic
    Show answer

    Answer: (b)

  56. 56. Watson and Crick model of DNA is

    • (a) A Type
    • (b) B Type
    • (c) C Type
    • (d) Z Type
    Show answer

    Answer: (b)

  57. 57. Of how many segments is Hirudinaria granulosus is made of ?

    • (a) 23
    • (b) 33
    • (c) 43
    • (d) 53
    Show answer

    Answer: (b)

  58. 58. Lichens are good indicator of

    • (a) Water pollution
    • (b) Air pollution
    • (c) Soil pollution
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (b)

  59. 59. _______ is the interaction in which one species is benefitted and the other is neither harmed nor benefitted.

    • (a) Commensalism
    • (b) Mutualism
    • (c) Parasitism
    • (d) Predation
    Show answer

    Answer: (a)

  60. 60. Volume of air inspired or expired during a normal respiration is termed as

    • (a) Tidal volume
    • (b) Residual volume
    • (c) Vital capacity
    • (d) Inspiratory reserve volume
    Show answer

    Answer: (a)

  61. 61. In Scoleodon how many pairs of cranial nerves are present ?

    • (a) 9
    • (b) 10
    • (c) 11
    • (d) 12
    Show answer

    Answer: (b)

  62. 62. A Siphonostele with non-overlapping (scattered) leaf gaps is called

    • (a) Meristele
    • (b) Eustele
    • (c) Solenostele
    • (d) Dictyostele
    Show answer

    Answer: (c)

  63. 63. Statocyst of prawn is found in the

    • (a) Precoxa of antennule
    • (b) Coxa of antenna
    • (c) Coxa of antennule
    • (d) Coxa of mandible
    Show answer

    Answer: (a)

  64. 64. Node of Ranvier are found on

    • (a) Cyton
    • (b) Axon
    • (c) Dendrite
    • (d) Synapse
    Show answer

    Answer: (b)

  65. 65. The other name of phellogen is

    • (a) Cork Cambium
    • (b) Secondary Cortex
    • (c) Cork
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (a)

  66. 66. Which of the following is not a filter feeder ?

    • (a) Unio
    • (b) Amphioxus
    • (c) Herdmania
    • (d) Asterias
    Show answer

    Answer: (d)

  67. 67. In Bacteria, when many flagella present only at one pole, are known as

    • (a) Monotrichous
    • (b) Amphitrichous
    • (c) Lophotrichous
    • (d) Peritrichous
    Show answer

    Answer: (c)

  68. 68. In a trisomic, the polyploid chromosome is

    • (a) 2n − 1
    • (b) 2n − 2
    • (c) 2n + 1
    • (d) 2n + 2
    Show answer

    Answer: (c)

  69. 69. In Pila how many teeth are present in each row of radula ?

    • (a) 21112
    • (b) 11112
    • (c) 10112
    • (d) 10012
    Show answer

    Answer: (a)

  70. 70. Mosses and Ferns produce multicellular embryo within

    • (a) Antheridium
    • (b) Embryo sac
    • (c) Oogonium
    • (d) Archegonium
    Show answer

    Answer: (d)

  71. 71. Alluvial soil is a type of

    • (a) Zonal soil
    • (b) Azonal soil
    • (c) Intrazonal soil
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (b)

  72. 72. General life cycle has the sequence

    • (a) 1N → Meiosis → 2N → Fertilization → 1N
    • (b) 2N → Meiosis → 1N → Fertilization → 2N
    • (c) 1N → Mitosis → 2N → Fertilization → 1N
    • (d) 2N → Mitosis → 1N → Fertilization → 2N
    Show answer

    Answer: (b)

  73. 73. Of the following who challenged the Lamarkian theory ?

    • (a) Charles Darwin
    • (b) Hugo de Vries
    • (c) A. Weismann
    • (d) H. Spencer
    Show answer

    Answer: (c)

  74. 74. Lodicule in family Graminae represents

    • (a) Leaf
    • (b) Bract
    • (c) Pedicel
    • (d) Perianth
    Show answer

    Answer: (d)

  75. 75. Rhopalium of Aurelia is also called as

    • (a) Nematocyst
    • (b) Tentaculocyst
    • (c) Lappets
    • (d) Indentations
    Show answer

    Answer: (b)

  76. 76. Multicellular rhizoids are found in

    • (a) Riccia
    • (b) Marchantia
    • (c) Funaria
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (c)

  77. 77. The alleles of a gene do not show any blending and both the characters are recovered as such in the F₂ generation. This statement is

    • (a) Law of Dominance
    • (b) Law of Segregation
    • (c) Law of Independent Assortment
    • (d) Law of Natural Selection
    Show answer

    Answer: (b)

  78. 78. Bacteriophage was discovered by

    • (a) Lworf, Horne and Tournier
    • (b) F. W. Twort and Felix d’Herelle independently
    • (c) D. J. Iwonowski
    • (d) Beijerinck
    Show answer

    Answer: (b)

  79. 79. The parasympathetic nervous system does not

    • (a) Slow heart beat
    • (b) Constrict bronchioles
    • (c) Stimulate salivary secretion
    • (d) Stimulate peristalsis
    Show answer

    Answer: (b)

  80. 80. Medulary bundles are present in many plants, except

    • (a) Mirabilis
    • (b) Bougainvillea
    • (c) Amaranthus
    • (d) Nyctanthus
    Show answer

    Answer: (d)

  81. 81. The spermatozoids of cycas are

    • (a) Top-shaped, multiciliated
    • (b) Biciliated
    • (c) Non-ciliated
    • (d) All of the above
    Show answer

    Answer: (a)

  82. 82. The pecten of Columba (Pigeon) is derived from

    • (a) Choroid
    • (b) Retina
    • (c) Sclera
    • (d) Lens
    Show answer

    Answer: (a)

  83. 83. Double circulation and double respiration is found respectively in

    • (a) Scoliodon and Rana
    • (b) Oryctolagus and Columba
    • (c) Uromastix and Rana
    • (d) Rana and Columba
    Show answer

    Answer: (b)

  84. 84. Inflorescence of family lamiaceae is

    • (a) Dichasial cyme
    • (b) Verticillaster
    • (c) Both (A) and (B)
    • (d) Cymose
    Show answer

    Answer: (c)

  85. 85. The body of the Tadpole larva shows distinct

    • (a) Head
    • (b) Trunk
    • (c) Tail
    • (d) All of the above
    Show answer

    Answer: (d)

  86. 86. The hind wings of housefly are modified into little halteres. During flight these

    • (a) Do not beat
    • (b) Beat at same rate as fore wings
    • (c) Beat faster than fore wings
    • (d) Beat slower than fore wings
    Show answer

    Answer: (c)

  87. 87. The embryo sac is bounded by the wall of _______.

    • (a) Megasporophyll
    • (b) Endosperm
    • (c) Megasporangium
    • (d) Megaspore
    Show answer

    Answer: (c)

  88. 88. The virion is

    • (a) Nucleocapsid
    • (b) Capsid
    • (c) Nucleic acid
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (a)

  89. 89. Which of the following hormones does not bind to cell-surface receptors ?

    • (a) T S H
    • (b) P T H
    • (c) F S H
    • (d) Testosterone
    Show answer

    Answer: (d)

  90. 90. Which of the following is an example of analogy ?

    • (a) Sweet potato and potato
    • (b) Thorn of Bougainvillea and tendril of cucurbitaceae
    • (c) Both
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (a)

  91. 91. Branched conidiophore is found in

    • (a) Penicillium
    • (b) Rhizopus
    • (c) Ustilago
    • (d) Saccharomyces
    Show answer

    Answer: (a)

  92. 92. Paramecin is produced by which particle of Paramecium ?

    • (a) Kappa
    • (b) Pi
    • (c) Mu
    • (d) Lambda
    Show answer

    Answer: (a)

  93. 93. What determines the diffusion of water from one cell to other ?

    • (a) OP
    • (b) WP
    • (c) DPD
    • (d) TP
    Show answer

    Answer: (c)

  94. 94. Fruits are not produced in Gymnosperms because they are

    • (a) Without pollination
    • (b) Without fertilization
    • (c) Seedless plants
    • (d) Without any ovary
    Show answer

    Answer: (d)

  95. 95. What is the dental formula of Rabbit ?

    • (a) i 1/1, c 1/1, p 3/3, m 3/3
    • (b) i 1/1, c 1/1, p 2/2, m 3/3
    • (c) i 2/1, c 0/0, p 3/2, m 3/3
    • (d) i 2/2, c 0/0, p 3/3, m 2/2
    Show answer

    Answer: (c)

  96. 96. Which of the following parts of the mammalian nephron is found in renal medulla ?

    • (a) Glomerulus
    • (b) Distal convoluted tubule
    • (c) Proximal convoluted tubule
    • (d) Loop of Henle
    Show answer

    Answer: (d)

  97. 97. The type of phyllotaxi in Nerium sp. is

    • (a) Distichous
    • (b) Pentastichous
    • (c) Octostichous
    • (d) Whorled
    Show answer

    Answer: (d)

  98. 98. Relationship between producers and consumers of different orders are called

    • (a) Food chain
    • (b) Food web
    • (c) Food cycle
    • (d) Both (B) and (C)
    Show answer

    Answer: (a)

  99. 99. In cockroach, the endoskeletal structure, tentorium is found in the

    • (a) Mandibles
    • (b) Thorax
    • (c) Abdomen
    • (d) Head
    Show answer

    Answer: (d)

  100. 100. In eukaryotic cell, the arrangement of axonemal microtubules in _______ is referred to as the 9 + 2 array.

    • (a) Cillia
    • (b) Flagella
    • (c) Both
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (c)

  101. 101. Methanogenic bacteria belong to

    • (a) Mycoplasma
    • (b) Eubacteria
    • (c) Cyanobacteria
    • (d) Archebacteria
    Show answer

    Answer: (d)

  102. 102. Which of the following is an essential fatty acid ?

    • (a) Acetic acid
    • (b) Propionic acid
    • (c) Palmitic acid
    • (d) Linoleic acid
    Show answer

    Answer: (d)

  103. 103. Hardy-Weinberg equilibrium is affected by

    • (a) Mutation
    • (b) Natural selection
    • (c) None
    • (d) Both
    Show answer

    Answer: (d)

  104. 104. The species of Puccinea that causes Yellow Rust of wheat is

    • (a) P. helianthii
    • (b) P. purpuria
    • (c) P. striiformis
    • (d) P. recondita
    Show answer

    Answer: (c)

  105. 105. Of the following Euglena belongs to which class ?

    • (a) Phytomastigophora
    • (b) Zoomastigophora
    • (c) Rhizopoda
    • (d) Actinopoda
    Show answer

    Answer: (a)

  106. 106. Obliquely placed ovary, epipetalous condition and axile placentation is found in

    • (a) Liliaceae
    • (b) Graminae
    • (c) Solanaceae
    • (d) Malvaceae
    Show answer

    Answer: (c)

  107. 107. Of the following who started the study of Geographical distribution of animals ?

    • (a) P. L. Sclater
    • (b) A. R. Wallace
    • (c) C. Darwin
    • (d) H. Spencer
    Show answer

    Answer: (b)

  108. 108. The formation of gonads in Hydra is stimulated by

    • (a) Lack of oxygen
    • (b) Abundance of carbon dioxide
    • (c) c-AMP
    • (d) Alanine
    Show answer

    Answer: (b)

  109. 109. Gram-positive Bacteria are characterised by

    • (a) Presence of Techoic acid in cell wall
    • (b) High percentage of peptidoglycans in cell wall
    • (c) Low percentage of Lipid
    • (d) All of the above
    Show answer

    Answer: (d)

  110. 110. Which is a bisporic type embryo sac ?

    • (a) Polygonum
    • (b) Oenothora
    • (c) Allium
    • (d) Adoxa
    Show answer

    Answer: (c)

  111. 111. Globular proteins do not act as

    • (a) Enzyme
    • (b) Structural molecule
    • (c) Hormone
    • (d) Antibody
    Show answer

    Answer: (b)

  112. 112. In family caryophylaceae, placentation is

    • (a) Free central
    • (b) Parietal
    • (c) Basal
    • (d) Axile
    Show answer

    Answer: (a)

  113. 113. The partially isolated populations are known as

    • (a) Clone
    • (b) Deme
    • (c) Hybrid
    • (d) Niche
    Show answer

    Answer: (b)

  114. 114. Number of testes found in adult Ascaris is

    • (a) 6
    • (b) 2
    • (c) 1
    • (d) 3
    Show answer

    Answer: (c)

  115. 115. Which of the following statement is not correct ?

    • (a) Auxins are effective in producing parthenocarpic fruit.
    • (b) Parthenocarpic fruits are seedless.
    • (c) Only gibberellins are effective in producing parthenocarpic fruit.
    • (d) Parthenocarpy escapes fertilization.
    Show answer

    Answer: (c)

  116. 116. On the basis of the amount of yolk and its distribution, the eggs of frog are

    • (a) Microlecithal and centrolecithal
    • (b) Polylecithal and isolecithal
    • (c) Mesolecithal and telolecithal
    • (d) Mesolecithal and isolecithal
    Show answer

    Answer: (c)

  117. 117. In Pheretima, the septal nephridia are found in all septa behind _______ segments.

    • (a) 14/15
    • (b) 4/6
    • (c) 1/2
    • (d) 9/10
    Show answer

    Answer: (a)

  118. 118. Which of the following statement is false regarding Bryophyta ?

    • (a) They are photosynthetic.
    • (b) Their spores germinate producing ganetophyte.
    • (c) Zygote undergoes meiosis.
    • (d) They lac vascular tisses.
    Show answer

    Answer: (c)

  119. 119. The _______ of Puccinia graminis is formed on wheat.

    • (a) Basidiospore
    • (b) Uredospore
    • (c) Pycniospore
    • (d) Acciospore
    Show answer

    Answer: (b)

  120. 120. Which of the following codons usually codes for valine but can also code for formylated-methionine as initiator codon ?

    • (a) G U G
    • (b) U G A
    • (c) U G U
    • (d) A G U
    Show answer

    Answer: (a)

  121. 121. In Sycon which type of canal system is found ?

    • (a) Ascon
    • (b) Sycon
    • (c) Leucon
    • (d) Rhagon
    Show answer

    Answer: (b)

  122. 122. In embryo sac, filiform apparatus is found in

    • (a) Egg cell
    • (b) Central cell
    • (c) Antipodal cell
    • (d) Synergid cell
    Show answer

    Answer: (d)

  123. 123. Which one of the following is a double-stranded RNA (ds-RNA) virus ?

    • (a) Rotavirus
    • (b) Influenza virus
    • (c) Tospovirus
    • (d) Rhabdovirus
    Show answer

    Answer: (a)

  124. 124. Theory of origin of species by natural selection was given by

    • (a) Charles Darwin
    • (b) A. Wallace
    • (c) A. Weismann
    • (d) H. Spencer
    Show answer

    Answer: (a)

  125. 125. The relationship between mosquito and malaria was discovered by

    • (a) Ronald Ross
    • (b) Pasteur
    • (c) William Harvey
    • (d) Needham
    Show answer

    Answer: (a)

Show answers

Answer key

Answer key from the U.P. Secondary Education Services Selection Board’s official answer key for this sitting. “—” means the key gave none: the question was deleted.

Biology

Q 1
(d)
Q 2
(d)
Q 3
(a)
Q 4
(c)
Q 5
(d)
Q 6
(b)
Q 7
(a)
Q 8
(c)
Q 9
(a)
Q 10
(b)
Q 11
(b)
Q 12
(d)
Q 13
(a)
Q 14
(c)
Q 15
(d)
Q 16
(a)
Q 17
(a)
Q 18
(a)
Q 19
(c)
Q 20
(d)
Q 21
(a)
Q 22
(c)
Q 23
(a)
Q 24
(b)
Q 25
(d)
Q 26
(d)
Q 27
(b)
Q 28
(c)
Q 29
(d)
Q 30
(a)
Q 31
(b)
Q 32
(a)
Q 33
(c)
Q 34
(c)
Q 35
(c)
Q 36
(b)
Q 37
(b)
Q 38
(b)
Q 39
(c)
Q 40
(a)
Q 41
(b)
Q 42
(b)
Q 43
(d)
Q 44
(c)
Q 45
(c)
Q 46
(c)
Q 47
(d)
Q 48
(d)
Q 49
(c)
Q 50
(c)
Q 51
(a)
Q 52
(d)
Q 53
(d)
Q 54
(a)
Q 55
(b)
Q 56
(b)
Q 57
(b)
Q 58
(b)
Q 59
(a)
Q 60
(a)
Q 61
(b)
Q 62
(c)
Q 63
(a)
Q 64
(b)
Q 65
(a)
Q 66
(d)
Q 67
(c)
Q 68
(c)
Q 69
(a)
Q 70
(d)
Q 71
(b)
Q 72
(b)
Q 73
(c)
Q 74
(d)
Q 75
(b)
Q 76
(c)
Q 77
(b)
Q 78
(b)
Q 79
(b)
Q 80
(d)
Q 81
(a)
Q 82
(a)
Q 83
(b)
Q 84
(c)
Q 85
(d)
Q 86
(c)
Q 87
(c)
Q 88
(a)
Q 89
(d)
Q 90
(a)
Q 91
(a)
Q 92
(a)
Q 93
(c)
Q 94
(d)
Q 95
(c)
Q 96
(d)
Q 97
(d)
Q 98
(a)
Q 99
(d)
Q 100
(c)
Q 101
(d)
Q 102
(d)
Q 103
(d)
Q 104
(c)
Q 105
(a)
Q 106
(c)
Q 107
(b)
Q 108
(b)
Q 109
(d)
Q 110
(c)
Q 111
(b)
Q 112
(a)
Q 113
(b)
Q 114
(c)
Q 115
(c)
Q 116
(c)
Q 117
(a)
Q 118
(c)
Q 119
(b)
Q 120
(a)
Q 121
(b)
Q 122
(d)
Q 123
(a)
Q 124
(a)
Q 125
(a)