आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितसत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · UP TGT 2021 — Biology (Series A) · exambharo.com/up-tgt/previous-year-papers/up-tgt-2021-biology-series-a/

प्रश्न पत्र · यूपी टीजीटी

UP TGT 2021 — Biology (Series A)

7 or 8 August 2021125 प्रश्नसही उत्तर पर +4, गलत उत्तर पर −0

प्रश्न उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड के 7 or 8 August 2021 के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

आधिकारिक पुस्तिका बिना पाठ वाला स्कैन है, इसलिए ExamBharo ने यह पेपर उससे हाथ से टाइप किया है। टाइपिंग की चूक संभव है; संपर्क पेज से बताएँ।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

Biology

  1. 1. Which of the following is responsible for the vibrations of the vocal cords during speech ?

    • (a) Ligaments
    • (b) Tendon
    • (c) Inspired air
    • (d) Expired air
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  2. 2. In Prokaryotes, of the following which is absent ?

    • (a) Nuclear membrane
    • (b) Mitochondria
    • (c) Chloroplast
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  3. 3. In which type of fossil, both the external as well as internal structure are preserved ?

    • (a) Petrification
    • (b) Pseudofossil
    • (c) Compression
    • (d) Incrustation
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  4. 4. In obelia colony which of the following is not covered by perisare ?

    • (a) Hydranth
    • (b) Blastostyle
    • (c) Medusa
    • (d) Coenosarc
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  5. 5. In the gastrulation process of Amphioxus which organogenesis occurs from the following ?

    • (a) Neuralization
    • (b) Notogenesis
    • (c) Mesogenesis and Coelom
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  6. 6. Chocolate is obtained from the seeds of

    • (a) Erythroxylan coca
    • (b) Theobroma cacao
    • (c) Cola nitida
    • (d) Catha edulis
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  7. 7. The existence of homologous structures suggests the occurrence of

    • (a) Divergent evolution
    • (b) Convergent evolution
    • (c) Microevolution
    • (d) Macroevolution
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  8. 8. Alginic acid is found in the

    • (a) Cell wall of Red Algae
    • (b) Cell wall of Blue-green Algae
    • (c) Cell wall of Brown Algae
    • (d) Cell wall of Green Algae
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  9. 9. _______ is not found in almost all plant cells.

    • (a) Centriole
    • (b) A large central vacuole
    • (c) 70 S Ribosome
    • (d) 80 S Ribosome
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  10. 10. Fasciola attaches to liver by

    • (a) Four suckers
    • (b) Two suckers
    • (c) One sucker
    • (d) Hooks only
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  11. 11. Spore sac in Funaria is formed by

    • (a) Amphithecium
    • (b) Endothecium
    • (c) Collenchyma
    • (d) Metamorphosis
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  12. 12. CO₂ acceptor in sugarcane is

    • (a) Phosphoglycolic acid
    • (b) Oxaloacetate
    • (c) RuBp
    • (d) Phosphoenolpyruvic acid
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  13. 13. What is the functions of Keber’s Organ in Unio ?

    • (a) Excretory
    • (b) Vascular
    • (c) Digestive
    • (d) Reproductive
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  14. 14. Litmus is obtained from

    • (a) Red Algae
    • (b) Bryophyta
    • (c) Lichen
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  15. 15. Which of the following statements is not true about the Indian leech, Hirudinaria ?

    • (a) Its medical use in India dates back to around 1000 BC.
    • (b) It sucks blood from fish, frog, cattles and humans.
    • (c) Digestion of the blood takes 10 to 14 months.
    • (d) Its body cavity is well developed.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  16. 16. In Uromastrix ‘Y’ shaped chevron bone is found in which vertebra ?

    • (a) Caudal
    • (b) Sacral
    • (c) Thoracic
    • (d) Atlas
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  17. 17. A modified protostele with central pith is known as

    • (a) Siphonostele
    • (b) Actinostele
    • (c) Plectostele
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  18. 18. Proteins of animal origin lack

    • (a) D-amino acid
    • (b) Nitrogen
    • (c) Phosphorus
    • (d) Sulphur
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  19. 19. Formation of gametes in the gonads is known as

    • (a) Spermatogenesis
    • (b) Oogenesis
    • (c) Gametogenesis
    • (d) Genesis
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  20. 20. A dwarf shoot with two needles is found in

    • (a) Pinus gerardiana
    • (b) Pinus longifolia
    • (c) Pinus monophyla
    • (d) Pinus Sylvestris
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  21. 21. Which of the following statements is not true regarding Amphioxus ?

    • (a) Notochord persists throughout life
    • (b) Nerve cord dorsal to notochord
    • (c) Brain absent; very little cephalization
    • (d) Free swimming organism
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  22. 22. Of the following who coined the word Hormone ?

    • (a) Charles Darwin
    • (b) A. R. Wallace
    • (c) E. H. Starling
    • (d) A. Weismann
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  23. 23. Which wood is used in making railway sleepers ?

    • (a) Shorea robusta
    • (b) Morus alba
    • (c) Madhuca indica
    • (d) All
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  24. 24. In the absence of carbon dioxide the earth will be

    • (a) As hot as Thar desert
    • (b) As cold as moon
    • (c) As green as rain forest
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  25. 25. Floridean starch is the food reserve in

    • (a) Phaeophyceae
    • (b) Cyanophyceae
    • (c) Bacillariophyceae
    • (d) Rhodophyceae
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  26. 26. Nucleolus is the site for synthesis of

    • (a) Protein
    • (b) Messenger RNA
    • (c) Transfer RNA
    • (d) Ribosomal RNA
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  27. 27. Life cycle of Taenia is

    • (a) Monogenetic
    • (b) Digenetic
    • (c) Polygenetic
    • (d) Hexagenic
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  28. 28. Most common mycobionts in lichen belong to

    • (a) Phycomycetes
    • (b) Basidiomycetes
    • (c) Ascomycetes
    • (d) Deuteromycetes
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  29. 29. Respiratory Quotient (RQ) of organic acid is

    • (a) Zero
    • (b) One
    • (c) Less than one
    • (d) More than one
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  30. 30. The number of genera in the cephalochordata is

    • (a) Two
    • (b) Three
    • (c) Four
    • (d) Five
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  31. 31. How many chambers are present in heart of Frog ?

    • (a) 2
    • (b) 3
    • (c) 4
    • (d) 5
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  32. 32. Carinal canal found in which part of Equisetum ?

    • (a) Protoxylem
    • (b) Phloem
    • (c) Cortex
    • (d) Pith
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  33. 33. The digestive tract of human adult lacks _______ enzyme.

    • (a) Pepsin
    • (b) Lipase
    • (c) Rennin
    • (d) Trypsin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  34. 34. Mendel’s work of genetics was based upon which of the following ?

    • (a) Andulusian Fowl
    • (b) Oenothera Lamarkiana
    • (c) Pisum Sativum
    • (d) Drosophila
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  35. 35. ‘Amber’ is a fossilized form of

    • (a) Petrified plant organ
    • (b) Leaf coal
    • (c) Hardened resinous secretion
    • (d) Pseudofossil
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  36. 36. Sometimes a single gene defect produces many secondary effects. This is called

    • (a) Polytropy
    • (b) Pleiotropy
    • (c) Homotropy
    • (d) Heterotropy
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  37. 37. The incubation period in chick lasts for about how many days ?

    • (a) 11
    • (b) 21
    • (c) 24
    • (d) 31
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  38. 38. Beverage yielding plant Coffea arabica is a member of the family

    • (a) Apocynaceae
    • (b) Rubiaceae
    • (c) Acanthaceae
    • (d) Solanaceae
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  39. 39. Which of the following is a secondary air pollutant ?

    • (a) Methane
    • (b) Benzene
    • (c) Ozone
    • (d) Carbon dioxide
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  40. 40. Property of nitrogen fixation is found in which given algae ?

    • (a) Cyanophyta
    • (b) Chlorophyta
    • (c) Rhodophyta
    • (d) Phaeophyta
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  41. 41. _______ was not given by Darwin.

    • (a) Pangenesis theory
    • (b) Mutation theory
    • (c) Both
    • (d) None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  42. 42. In Nereis, the blood is pumped by

    • (a) Heart
    • (b) Dorsal blood vessel
    • (c) Ventral blood vessel
    • (d) Capillary
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  43. 43. Which of the following is called as “Wolf Moss” ?

    • (a) Cetraria Islandica
    • (b) Cladonia Rangiferina
    • (c) Lecanora Esculenta
    • (d) Letharea Vulpina
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  44. 44. Red drop effect was studied by

    • (a) Van Niel
    • (b) Blink
    • (c) Emerson
    • (d) Calvin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  45. 45. Which of the following substance is fibrinolytic ?

    • (a) Hemin
    • (b) Thrombin
    • (c) Plasmin
    • (d) Prothrombin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  46. 46. The excretory organ of Herdmania is

    • (a) Green gland
    • (b) Coxal gland
    • (c) Neural gland
    • (d) Organ of Bojans
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  47. 47. Rhizosphere is neither a root nor a shoot but it is an “organ sui-generis” according to scientist

    • (a) Van Teighem
    • (b) Trueb
    • (c) Harvey Gibson
    • (d) Bower and Goebel
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  48. 48. Which of the following statements is true regarding enzymes ?

    • (a) All require a coenzyme for their activity.
    • (b) All are active at neutral pH.
    • (c) All require a molecule of water for their activity.
    • (d) All lower the energy of activation.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  49. 49. “Passing of like qualities from one generation to the next” is the definition of which of the following ?

    • (a) Variation
    • (b) Hereditary
    • (c) Heredity
    • (d) Inheritance
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  50. 50. In Pinus, pollengrains dehisces at

    • (a) 2-celled stage
    • (b) 3-celled stage
    • (c) 4-celled stage
    • (d) 5-celled stage
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  51. 51. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below. List-I — List-II a. Neomorph — 1. Interchromosomal rearrangement b. Epistatic gene — 2. Masking the action of another gene c. Codominance — 3. Produce a phenotype different from the wild gene d. Translocation — 4. A character controlled by two genes Code : a b c d

    • (a) 3 2 4 1
    • (b) 2 1 4 3
    • (c) 4 2 1 3
    • (d) 3 4 2 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  52. 52. Of the following which is not the zoogeographic realm ?

    • (a) Megagea
    • (b) Neogea
    • (c) Notogea
    • (d) Palaearctic
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  53. 53. Peppermint is obtained from

    • (a) Oscimum tenuiflorum
    • (b) Trachyspermum ammi
    • (c) Cuminum cyminum
    • (d) Mentha piperita
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  54. 54. Of the following leucosolenia belongs to which class ?

    • (a) Calcarea
    • (b) Hexactinellida
    • (c) Demospongia
    • (d) Homocoela
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  55. 55. If the thallus of an organism e.g. a fungus is entirely converted into one or more reproductive structures it is called as

    • (a) Eucarpic
    • (b) Holocarpic
    • (c) Holozoic
    • (d) Homothallic
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  56. 56. Watson and Crick model of DNA is

    • (a) A Type
    • (b) B Type
    • (c) C Type
    • (d) Z Type
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  57. 57. Of how many segments is Hirudinaria granulosus is made of ?

    • (a) 23
    • (b) 33
    • (c) 43
    • (d) 53
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  58. 58. Lichens are good indicator of

    • (a) Water pollution
    • (b) Air pollution
    • (c) Soil pollution
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  59. 59. _______ is the interaction in which one species is benefitted and the other is neither harmed nor benefitted.

    • (a) Commensalism
    • (b) Mutualism
    • (c) Parasitism
    • (d) Predation
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  60. 60. Volume of air inspired or expired during a normal respiration is termed as

    • (a) Tidal volume
    • (b) Residual volume
    • (c) Vital capacity
    • (d) Inspiratory reserve volume
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  61. 61. In Scoleodon how many pairs of cranial nerves are present ?

    • (a) 9
    • (b) 10
    • (c) 11
    • (d) 12
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  62. 62. A Siphonostele with non-overlapping (scattered) leaf gaps is called

    • (a) Meristele
    • (b) Eustele
    • (c) Solenostele
    • (d) Dictyostele
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  63. 63. Statocyst of prawn is found in the

    • (a) Precoxa of antennule
    • (b) Coxa of antenna
    • (c) Coxa of antennule
    • (d) Coxa of mandible
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  64. 64. Node of Ranvier are found on

    • (a) Cyton
    • (b) Axon
    • (c) Dendrite
    • (d) Synapse
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  65. 65. The other name of phellogen is

    • (a) Cork Cambium
    • (b) Secondary Cortex
    • (c) Cork
    • (d) None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  66. 66. Which of the following is not a filter feeder ?

    • (a) Unio
    • (b) Amphioxus
    • (c) Herdmania
    • (d) Asterias
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  67. 67. In Bacteria, when many flagella present only at one pole, are known as

    • (a) Monotrichous
    • (b) Amphitrichous
    • (c) Lophotrichous
    • (d) Peritrichous
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  68. 68. In a trisomic, the polyploid chromosome is

    • (a) 2n − 1
    • (b) 2n − 2
    • (c) 2n + 1
    • (d) 2n + 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  69. 69. In Pila how many teeth are present in each row of radula ?

    • (a) 21112
    • (b) 11112
    • (c) 10112
    • (d) 10012
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  70. 70. Mosses and Ferns produce multicellular embryo within

    • (a) Antheridium
    • (b) Embryo sac
    • (c) Oogonium
    • (d) Archegonium
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  71. 71. Alluvial soil is a type of

    • (a) Zonal soil
    • (b) Azonal soil
    • (c) Intrazonal soil
    • (d) None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  72. 72. General life cycle has the sequence

    • (a) 1N → Meiosis → 2N → Fertilization → 1N
    • (b) 2N → Meiosis → 1N → Fertilization → 2N
    • (c) 1N → Mitosis → 2N → Fertilization → 1N
    • (d) 2N → Mitosis → 1N → Fertilization → 2N
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  73. 73. Of the following who challenged the Lamarkian theory ?

    • (a) Charles Darwin
    • (b) Hugo de Vries
    • (c) A. Weismann
    • (d) H. Spencer
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  74. 74. Lodicule in family Graminae represents

    • (a) Leaf
    • (b) Bract
    • (c) Pedicel
    • (d) Perianth
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  75. 75. Rhopalium of Aurelia is also called as

    • (a) Nematocyst
    • (b) Tentaculocyst
    • (c) Lappets
    • (d) Indentations
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  76. 76. Multicellular rhizoids are found in

    • (a) Riccia
    • (b) Marchantia
    • (c) Funaria
    • (d) None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  77. 77. The alleles of a gene do not show any blending and both the characters are recovered as such in the F₂ generation. This statement is

    • (a) Law of Dominance
    • (b) Law of Segregation
    • (c) Law of Independent Assortment
    • (d) Law of Natural Selection
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  78. 78. Bacteriophage was discovered by

    • (a) Lworf, Horne and Tournier
    • (b) F. W. Twort and Felix d’Herelle independently
    • (c) D. J. Iwonowski
    • (d) Beijerinck
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  79. 79. The parasympathetic nervous system does not

    • (a) Slow heart beat
    • (b) Constrict bronchioles
    • (c) Stimulate salivary secretion
    • (d) Stimulate peristalsis
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  80. 80. Medulary bundles are present in many plants, except

    • (a) Mirabilis
    • (b) Bougainvillea
    • (c) Amaranthus
    • (d) Nyctanthus
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  81. 81. The spermatozoids of cycas are

    • (a) Top-shaped, multiciliated
    • (b) Biciliated
    • (c) Non-ciliated
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  82. 82. The pecten of Columba (Pigeon) is derived from

    • (a) Choroid
    • (b) Retina
    • (c) Sclera
    • (d) Lens
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  83. 83. Double circulation and double respiration is found respectively in

    • (a) Scoliodon and Rana
    • (b) Oryctolagus and Columba
    • (c) Uromastix and Rana
    • (d) Rana and Columba
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  84. 84. Inflorescence of family lamiaceae is

    • (a) Dichasial cyme
    • (b) Verticillaster
    • (c) Both (A) and (B)
    • (d) Cymose
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  85. 85. The body of the Tadpole larva shows distinct

    • (a) Head
    • (b) Trunk
    • (c) Tail
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  86. 86. The hind wings of housefly are modified into little halteres. During flight these

    • (a) Do not beat
    • (b) Beat at same rate as fore wings
    • (c) Beat faster than fore wings
    • (d) Beat slower than fore wings
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  87. 87. The embryo sac is bounded by the wall of _______.

    • (a) Megasporophyll
    • (b) Endosperm
    • (c) Megasporangium
    • (d) Megaspore
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  88. 88. The virion is

    • (a) Nucleocapsid
    • (b) Capsid
    • (c) Nucleic acid
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  89. 89. Which of the following hormones does not bind to cell-surface receptors ?

    • (a) T S H
    • (b) P T H
    • (c) F S H
    • (d) Testosterone
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  90. 90. Which of the following is an example of analogy ?

    • (a) Sweet potato and potato
    • (b) Thorn of Bougainvillea and tendril of cucurbitaceae
    • (c) Both
    • (d) None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  91. 91. Branched conidiophore is found in

    • (a) Penicillium
    • (b) Rhizopus
    • (c) Ustilago
    • (d) Saccharomyces
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  92. 92. Paramecin is produced by which particle of Paramecium ?

    • (a) Kappa
    • (b) Pi
    • (c) Mu
    • (d) Lambda
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  93. 93. What determines the diffusion of water from one cell to other ?

    • (a) OP
    • (b) WP
    • (c) DPD
    • (d) TP
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  94. 94. Fruits are not produced in Gymnosperms because they are

    • (a) Without pollination
    • (b) Without fertilization
    • (c) Seedless plants
    • (d) Without any ovary
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  95. 95. What is the dental formula of Rabbit ?

    • (a) i 1/1, c 1/1, p 3/3, m 3/3
    • (b) i 1/1, c 1/1, p 2/2, m 3/3
    • (c) i 2/1, c 0/0, p 3/2, m 3/3
    • (d) i 2/2, c 0/0, p 3/3, m 2/2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  96. 96. Which of the following parts of the mammalian nephron is found in renal medulla ?

    • (a) Glomerulus
    • (b) Distal convoluted tubule
    • (c) Proximal convoluted tubule
    • (d) Loop of Henle
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  97. 97. The type of phyllotaxi in Nerium sp. is

    • (a) Distichous
    • (b) Pentastichous
    • (c) Octostichous
    • (d) Whorled
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  98. 98. Relationship between producers and consumers of different orders are called

    • (a) Food chain
    • (b) Food web
    • (c) Food cycle
    • (d) Both (B) and (C)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  99. 99. In cockroach, the endoskeletal structure, tentorium is found in the

    • (a) Mandibles
    • (b) Thorax
    • (c) Abdomen
    • (d) Head
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  100. 100. In eukaryotic cell, the arrangement of axonemal microtubules in _______ is referred to as the 9 + 2 array.

    • (a) Cillia
    • (b) Flagella
    • (c) Both
    • (d) None
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  101. 101. Methanogenic bacteria belong to

    • (a) Mycoplasma
    • (b) Eubacteria
    • (c) Cyanobacteria
    • (d) Archebacteria
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  102. 102. Which of the following is an essential fatty acid ?

    • (a) Acetic acid
    • (b) Propionic acid
    • (c) Palmitic acid
    • (d) Linoleic acid
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  103. 103. Hardy-Weinberg equilibrium is affected by

    • (a) Mutation
    • (b) Natural selection
    • (c) None
    • (d) Both
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  104. 104. The species of Puccinea that causes Yellow Rust of wheat is

    • (a) P. helianthii
    • (b) P. purpuria
    • (c) P. striiformis
    • (d) P. recondita
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  105. 105. Of the following Euglena belongs to which class ?

    • (a) Phytomastigophora
    • (b) Zoomastigophora
    • (c) Rhizopoda
    • (d) Actinopoda
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  106. 106. Obliquely placed ovary, epipetalous condition and axile placentation is found in

    • (a) Liliaceae
    • (b) Graminae
    • (c) Solanaceae
    • (d) Malvaceae
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  107. 107. Of the following who started the study of Geographical distribution of animals ?

    • (a) P. L. Sclater
    • (b) A. R. Wallace
    • (c) C. Darwin
    • (d) H. Spencer
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  108. 108. The formation of gonads in Hydra is stimulated by

    • (a) Lack of oxygen
    • (b) Abundance of carbon dioxide
    • (c) c-AMP
    • (d) Alanine
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  109. 109. Gram-positive Bacteria are characterised by

    • (a) Presence of Techoic acid in cell wall
    • (b) High percentage of peptidoglycans in cell wall
    • (c) Low percentage of Lipid
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  110. 110. Which is a bisporic type embryo sac ?

    • (a) Polygonum
    • (b) Oenothora
    • (c) Allium
    • (d) Adoxa
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  111. 111. Globular proteins do not act as

    • (a) Enzyme
    • (b) Structural molecule
    • (c) Hormone
    • (d) Antibody
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  112. 112. In family caryophylaceae, placentation is

    • (a) Free central
    • (b) Parietal
    • (c) Basal
    • (d) Axile
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  113. 113. The partially isolated populations are known as

    • (a) Clone
    • (b) Deme
    • (c) Hybrid
    • (d) Niche
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  114. 114. Number of testes found in adult Ascaris is

    • (a) 6
    • (b) 2
    • (c) 1
    • (d) 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  115. 115. Which of the following statement is not correct ?

    • (a) Auxins are effective in producing parthenocarpic fruit.
    • (b) Parthenocarpic fruits are seedless.
    • (c) Only gibberellins are effective in producing parthenocarpic fruit.
    • (d) Parthenocarpy escapes fertilization.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  116. 116. On the basis of the amount of yolk and its distribution, the eggs of frog are

    • (a) Microlecithal and centrolecithal
    • (b) Polylecithal and isolecithal
    • (c) Mesolecithal and telolecithal
    • (d) Mesolecithal and isolecithal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  117. 117. In Pheretima, the septal nephridia are found in all septa behind _______ segments.

    • (a) 14/15
    • (b) 4/6
    • (c) 1/2
    • (d) 9/10
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  118. 118. Which of the following statement is false regarding Bryophyta ?

    • (a) They are photosynthetic.
    • (b) Their spores germinate producing ganetophyte.
    • (c) Zygote undergoes meiosis.
    • (d) They lac vascular tisses.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  119. 119. The _______ of Puccinia graminis is formed on wheat.

    • (a) Basidiospore
    • (b) Uredospore
    • (c) Pycniospore
    • (d) Acciospore
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  120. 120. Which of the following codons usually codes for valine but can also code for formylated-methionine as initiator codon ?

    • (a) G U G
    • (b) U G A
    • (c) U G U
    • (d) A G U
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  121. 121. In Sycon which type of canal system is found ?

    • (a) Ascon
    • (b) Sycon
    • (c) Leucon
    • (d) Rhagon
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  122. 122. In embryo sac, filiform apparatus is found in

    • (a) Egg cell
    • (b) Central cell
    • (c) Antipodal cell
    • (d) Synergid cell
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  123. 123. Which one of the following is a double-stranded RNA (ds-RNA) virus ?

    • (a) Rotavirus
    • (b) Influenza virus
    • (c) Tospovirus
    • (d) Rhabdovirus
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  124. 124. Theory of origin of species by natural selection was given by

    • (a) Charles Darwin
    • (b) A. Wallace
    • (c) A. Weismann
    • (d) H. Spencer
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  125. 125. The relationship between mosquito and malaria was discovered by

    • (a) Ronald Ross
    • (b) Pasteur
    • (c) William Harvey
    • (d) Needham
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी इस परीक्षा की उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड की आधिकारिक उत्तर कुंजी से है। “—” का अर्थ है कि कुंजी में उत्तर नहीं दिया गया: प्रश्न हटाया गया।

Biology

प्र. 1
(d)
प्र. 2
(d)
प्र. 3
(a)
प्र. 4
(c)
प्र. 5
(d)
प्र. 6
(b)
प्र. 7
(a)
प्र. 8
(c)
प्र. 9
(a)
प्र. 10
(b)
प्र. 11
(b)
प्र. 12
(d)
प्र. 13
(a)
प्र. 14
(c)
प्र. 15
(d)
प्र. 16
(a)
प्र. 17
(a)
प्र. 18
(a)
प्र. 19
(c)
प्र. 20
(d)
प्र. 21
(a)
प्र. 22
(c)
प्र. 23
(a)
प्र. 24
(b)
प्र. 25
(d)
प्र. 26
(d)
प्र. 27
(b)
प्र. 28
(c)
प्र. 29
(d)
प्र. 30
(a)
प्र. 31
(b)
प्र. 32
(a)
प्र. 33
(c)
प्र. 34
(c)
प्र. 35
(c)
प्र. 36
(b)
प्र. 37
(b)
प्र. 38
(b)
प्र. 39
(c)
प्र. 40
(a)
प्र. 41
(b)
प्र. 42
(b)
प्र. 43
(d)
प्र. 44
(c)
प्र. 45
(c)
प्र. 46
(c)
प्र. 47
(d)
प्र. 48
(d)
प्र. 49
(c)
प्र. 50
(c)
प्र. 51
(a)
प्र. 52
(d)
प्र. 53
(d)
प्र. 54
(a)
प्र. 55
(b)
प्र. 56
(b)
प्र. 57
(b)
प्र. 58
(b)
प्र. 59
(a)
प्र. 60
(a)
प्र. 61
(b)
प्र. 62
(c)
प्र. 63
(a)
प्र. 64
(b)
प्र. 65
(a)
प्र. 66
(d)
प्र. 67
(c)
प्र. 68
(c)
प्र. 69
(a)
प्र. 70
(d)
प्र. 71
(b)
प्र. 72
(b)
प्र. 73
(c)
प्र. 74
(d)
प्र. 75
(b)
प्र. 76
(c)
प्र. 77
(b)
प्र. 78
(b)
प्र. 79
(b)
प्र. 80
(d)
प्र. 81
(a)
प्र. 82
(a)
प्र. 83
(b)
प्र. 84
(c)
प्र. 85
(d)
प्र. 86
(c)
प्र. 87
(c)
प्र. 88
(a)
प्र. 89
(d)
प्र. 90
(a)
प्र. 91
(a)
प्र. 92
(a)
प्र. 93
(c)
प्र. 94
(d)
प्र. 95
(c)
प्र. 96
(d)
प्र. 97
(d)
प्र. 98
(a)
प्र. 99
(d)
प्र. 100
(c)
प्र. 101
(d)
प्र. 102
(d)
प्र. 103
(d)
प्र. 104
(c)
प्र. 105
(a)
प्र. 106
(c)
प्र. 107
(b)
प्र. 108
(b)
प्र. 109
(d)
प्र. 110
(c)
प्र. 111
(b)
प्र. 112
(a)
प्र. 113
(b)
प्र. 114
(c)
प्र. 115
(c)
प्र. 116
(c)
प्र. 117
(a)
प्र. 118
(c)
प्र. 119
(b)
प्र. 120
(a)
प्र. 121
(b)
प्र. 122
(d)
प्र. 123
(a)
प्र. 124
(a)
प्र. 125
(a)