Verified against official sourcesVerifiedLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · UP PGT 2016 — Instrumental Music (Series A) · exambharo.com/up-pgt/previous-year-papers/up-pgt-2016-instrumental-music-series-a/

Question paper · UP PGT

UP PGT 2016 — Instrumental Music (Series A)

1 or 2 February 2019125 questions+3.4 for a correct answer, −0 for a wrong one

Questions from the U.P. Secondary Education Services Selection Board’s paper of 1 or 2 February 2019. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

The official booklet is a scan with no text, so ExamBharo typed this paper from it by hand. A typing slip is possible; report one through the contact page.

Instrumental Music

  1. 1. Dwishrutik swar from the following is

    • (a) Shadaj
    • (b) Pancham
    • (c) Madhyam
    • (d) Gandhar
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 2. Tilwaada Taal is used in

    • (a) Dhamar
    • (b) Thumri
    • (c) Bada khyal
    • (d) Chota khyal
    Show answer

    Answer: (c)

  3. 3. The note which is used in both form in Miyan Malhar

    • (a) Ga
    • (b) Ma
    • (c) Dha
    • (d) Ni
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 4. To write or speak 7 matras in 4 matras is

    • (a) Aad
    • (b) Poungun
    • (c) Kuaad
    • (d) Viaad
    Show answer

    Answer: (d)

  5. 5. The number of Jaatis in Karnatik Taal System are

    • (a) 3
    • (b) 4
    • (c) 5
    • (d) 6
    Show answer

    Answer: (c)

  6. 6. The artist conferred with ‘Bharat Ratna’ is

    • (a) Ustd. Bismillah Khan
    • (b) Pt. Jasraj
    • (c) Pt. Nikhil Banerjee
    • (d) Ustaad Vilayat Khan
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 7. Number of stages used by Bharat in ‘Sarana’ system

    • (a) 7
    • (b) 22
    • (c) 9
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (d)

  8. 8. Raag Tarangini is written by

    • (a) Jaydev
    • (b) Lochan
    • (c) Ahobal
    • (d) Matang
    Show answer

    Answer: (b)

  9. 9. Jaijaiwanti is an example for

    • (a) Sandhi prakash Raag
    • (b) Paramela praveshaka Raag
    • (c) Midnight Raag
    • (d) Noon Raag
    Show answer

    Answer: (b)

  10. 10. On which shruthi Bharat established the Shadaj ?

    • (a) 1ˢᵗ
    • (b) 2ⁿᵈ
    • (c) 3ʳᵈ
    • (d) 4ᵗʰ
    Show answer

    Answer: (d)

  11. 11. Rela is played on

    • (a) Flute
    • (b) Tabla
    • (c) Sitar
    • (d) None of these
    Show answer

    Answer: (b)

  12. 12. Tabla is

    • (a) Tat vadya
    • (b) Ghana vadya
    • (c) Sushir vadya
    • (d) Avanadha vadya
    Show answer

    Answer: (d)

  13. 13. The number of Banis in Dhrupad are

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (d)

  14. 14. Today the music heard is

    • (a) Margi sangeet
    • (b) Deshi sangeet
    • (c) Both (A) and (B)
    • (d) None of these
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 15. ‘Re Ga Ga Ma Ma Pa Re. . .’ is the phrase of

    • (a) Kalyan
    • (b) Chhayanat
    • (c) Hamir
    • (d) Malhar
    Show answer

    Answer: (b)

  16. 16. Frequency ratio of Sa-Ma and Sa-Pa is

    • (a) 3/2 and 4/3
    • (b) 4/3 and 3/2
    • (c) 5/4 and 6/4
    • (d) 6/4 and 5/4
    Show answer

    Answer: (b)

  17. 17. ‘Peshkar’ is played on

    • (a) Pakhavaj
    • (b) Tabla
    • (c) Both (A) and (B)
    • (d) None of these
    Show answer

    Answer: (b)

  18. 18. Thaat having Re, Ga, Ma and Dha Vikrita swaras is

    • (a) Bhairavi
    • (b) Poorvi
    • (c) Asavari
    • (d) Todi
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 19. The main feature of Sandhiprakash Raag is

    • (a) Re and Dha-Komal
    • (b) Re and Dha-Shudh
    • (c) Ga and Ni-Komal
    • (d) Ma and Dha-Shudh
    Show answer

    Answer: (a)

  20. 20. Minimum number of swar to be used in a Raag

    • (a) 5
    • (b) 6
    • (c) 4
    • (d) 7
    Show answer

    Answer: (a)

  21. 21. Goud Sarang belongs to

    • (a) Kafi Thaat
    • (b) Kalyan Thaat
    • (c) Bilawal Thaat
    • (d) Khamaj Thaat
    Show answer

    Answer: (b)

  22. 22. Who is the scholar of theoretical side in the following scholar ?

    • (a) Pt. Ravishankar
    • (b) Sujat Khan
    • (c) Inayat Khan
    • (d) Bhatkhande
    Show answer

    Answer: (d)

  23. 23. The number of main raags considered in Raag Raagini classification

    • (a) 4
    • (b) 5
    • (c) 6
    • (d) 7
    Show answer

    Answer: (c)

  24. 24. The component raags of Miyan Malhar are

    • (a) Kafi and Sarang
    • (b) Asavari and Sarang
    • (c) Darbari and Sarang
    • (d) Kafi and Khamaj
    Show answer

    Answer: (c)

  25. 25. In which following form of singing tabla is not played as per rules ?

    • (a) Khyal
    • (b) Dhrupad
    • (c) Thumri
    • (d) Tarana
    Show answer

    Answer: (b)

  26. 26. In Paluskar notation system, symbol for Khali is

    • (a) 0
    • (b) ×
    • (c) +
    • (d) ∪
    Show answer

    Answer: (c)

  27. 27. What is the playing time of Raag Shuddha Kalyan ?

    • (a) Sayankal
    • (b) Madhya Ratri
    • (c) Din Ka Dusra Prahar
    • (d) Ratri Ka Pratham Prahar
    Show answer

    Answer: (d)

  28. 28. The last avartan of chougun of Rupaktaal will start from

    • (a) 6¼ matra
    • (b) 6 matra
    • (c) 5¼ matra
    • (d) 5¾ matra
    Show answer

    Answer: (c)

  29. 29. Ustaad Vilayat Khan was associated with

    • (a) Maihar Gharana
    • (b) Gwalior Gharana
    • (c) Etawa/Imdadkhani Gharana
    • (d) Agra Gharana
    Show answer

    Answer: (c)

  30. 30. Darbari has

    • (a) Aandolit Re and Dha
    • (b) Aandolit Ga and Dha
    • (c) Aandolit Ni and Dha
    • (d) Aandolit Ga and Ni
    Show answer

    Answer: (b)

  31. 31. Number of Khali in Gajajhampa taal

    • (a) 4
    • (b) 3
    • (c) 2
    • (d) 1
    Show answer

    Answer: (d)

  32. 32. What is the name of North Indian System’s Komal Nishad in South Indian Music System ?

    • (a) Kakali Nishad
    • (b) Chatushrutik Dhaivat
    • (c) Satshrutik Dhaivat
    • (d) Panchshrutik Dhaivat
    Show answer

    Answer: (c)

  33. 33. In Karnatic music system the place of vikrit swar are

    • (a) Higher than Shuddha Swar
    • (b) Lower than Shuddha Swar
    • (c) Higher or lower than Shuddha Swar
    • (d) None of above
    Show answer

    Answer: (a)

  34. 34. In which category Raag Bahar comes ?

    • (a) Uttarang
    • (b) Poorvang
    • (c) Parmel praveshak
    • (d) Ashraya raga
    Show answer

    Answer: (a)

  35. 35. Which instrument is very near in structure of Sarod ?

    • (a) Sarand
    • (b) Sursingar
    • (c) Surbeen
    • (d) Sursagar
    Show answer

    Answer: (b)

  36. 36. Raag created by Tansen

    • (a) Kalyan
    • (b) Chhayanat
    • (c) Bhairav
    • (d) Darbari
    Show answer

    Answer: (d)

  37. 37. In which chapter of Sangeet Ratnakar the description of Taal is found ?

    • (a) Fifth
    • (b) Sixth
    • (c) Third
    • (d) Fourth
    Show answer

    Answer: (a)

  38. 38. Maximum number of thaats possible in Hindusthani Music

    • (a) 30
    • (b) 32
    • (c) 72
    • (d) 10
    Show answer

    Answer: (b)

  39. 39. Number of Grama

    • (a) 3
    • (b) 5
    • (c) 6
    • (d) 7
    Show answer

    Answer: (a)

  40. 40. Maseetkhani Gat starts from the matra

    • (a) 9ᵗʰ
    • (b) 12ᵗʰ
    • (c) 13ᵗʰ
    • (d) 8ᵗʰ
    Show answer

    Answer: (b)

  41. 41. Mridangacharya is

    • (a) Samata Prasad
    • (b) Kishan Maharaj
    • (c) Alla Rakha
    • (d) Nanasaheb Panse
    Show answer

    Answer: (d)

  42. 42. In which chapter of Natyashastra the wind instrument were described ?

    • (a) 30
    • (b) 31
    • (c) 32
    • (d) 33
    Show answer

    Answer: (a)

  43. 43. ‘Pa Re’ phrase is not used in

    • (a) Chhayanat
    • (b) Jaijaiwanti
    • (c) Goud Sarang
    • (d) Kamod
    Show answer

    Answer: (d)

  44. 44. The raag including Komal Rishabh, Tivra Madhyam and excluding Pancham is called

    • (a) Marwa
    • (b) Todi
    • (c) Gurjari Todi
    • (d) Yamani Bilawal
    Show answer

    Answer: (a)

  45. 45. Guru of Tansen is

    • (a) Haridas
    • (b) Pagal Das
    • (c) Tanras
    • (d) Amir Khusro
    Show answer

    Answer: (a)

  46. 46. ‘Jaati Lakshan’ considered by Bharat are

    • (a) 12
    • (b) 8
    • (c) 10
    • (d) 13
    Show answer

    Answer: (c)

  47. 47. Adhwadarshak swar is

    • (a) Sa
    • (b) Pa
    • (c) Ma
    • (d) Ga
    Show answer

    Answer: (c)

  48. 48. Pitch of a swar is dependent on

    • (a) Frequency
    • (b) Wavelength
    • (c) Volume
    • (d) Intensity
    Show answer

    Answer: (a)

  49. 49. The taal used in Tappa is

    • (a) Deepchandi
    • (b) Tappa taal
    • (c) Dadara
    • (d) Keharawa
    Show answer

    Answer: (b)

  50. 50. This is played in vilambit

    • (a) Jhala
    • (b) Jod
    • (c) Rajakhani Gat
    • (d) Alaap
    Show answer

    Answer: (d)

  51. 51. Ustaad Abdul Karim Khan is from

    • (a) Gwalior Gharana
    • (b) Kirana Gharana
    • (c) Agra Gharana
    • (d) Jaipur Gharana
    Show answer

    Answer: (b)

  52. 52. Who belongs to different Gharana ?

    • (a) Pt. Ravishankar
    • (b) Ustaad Ali Akbar Khan
    • (c) Ustaad Abdul Halim Jaffer Khan
    • (d) Nikhil Banerjee
    Show answer

    Answer: (c)

  53. 53. Which of the following Raag has the same swar as Bhoopali ?

    • (a) Shudh Kalyan
    • (b) Des
    • (c) Desi
    • (d) Deshkar
    Show answer

    Answer: (d)

  54. 54. Ghaseet is played on

    • (a) Tabla
    • (b) Pakhavaj
    • (c) Sitar
    • (d) Dholak
    Show answer

    Answer: (c)

  55. 55. Figure for question 55Figure for question 55is the phrase of

    • (a) Kalyan
    • (b) Bhoopali
    • (c) Shudh Kalyan
    • (d) Chhayanat
    Show answer

    Answer: (c)

  56. 56. In how many beats the one cycle chaugun of Dhamaar taal will come ?

    • (a) 3½
    • (b) 4½
    • (c) 5½
    • (d) 7½
    Show answer

    Answer: (a)

  57. 57. The first Avartan of Dugun of Adachartal will end on

    • (a) 7⅓ matra
    • (b) 7 matra
    • (c) 4⅔ matra
    • (d) 4¾ matra
    Show answer

    Answer: (b)

  58. 58. Specific rules of Alaap in ancient period were called

    • (a) Rupakalap
    • (b) Alaaptigaan
    • (c) Swasthan Niyam
    • (d) Tirobhav
    Show answer

    Answer: (c)

  59. 59. In Karnataki (Southern) taal system this is not in use

    • (a) Sam
    • (b) Khali
    • (c) Taali
    • (d) Matra
    Show answer

    Answer: (b)

  60. 60. In comparison to Rajakhani Gat the time interval between the beats of Masitkhani Gat is

    • (a) More
    • (b) Less
    • (c) Equal
    • (d) Indefinite
    Show answer

    Answer: (a)

  61. 61. The Thaat of Raag Hindol is

    • (a) Bilawal Thaat
    • (b) Kalyan Thaat
    • (c) Todi Thaat
    • (d) Purvi Thaat
    Show answer

    Answer: (b)

  62. 62. The main bols in Sitar are

    • (a) 2
    • (b) 3
    • (c) 6
    • (d) 7
    Show answer

    Answer: (a)

  63. 63. Types of Naad are

    • (a) 7
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (b)

  64. 64. Vikrit Swaras used in Poorvi Thaat are

    • (a) Re Ma Dha
    • (b) Re Ga Dha
    • (c) Ga Dha Ni
    • (d) Re
    Show answer

    Answer: (a)

  65. 65. Characters of Naad are

    • (a) Pitch, Volume, Timbre
    • (b) Pitch, Moisture
    • (c) Volume, Frequency
    • (d) None of these
    Show answer

    Answer: (a)

  66. 66. The Taal used in Semiclassical Music is

    • (a) Tivra
    • (b) Deepchandi
    • (c) Jhoomra
    • (d) Dhamar
    Show answer

    Answer: (b)

  67. 67. How many divisions are in Brahm Taal ?

    • (a) 12
    • (b) 13
    • (c) 14
    • (d) 15
    Show answer

    Answer: (c)

  68. 68. In Shadaj Gram on which no. of Shruti pancham is established by Bharat ?

    • (a) 16ᵗʰ
    • (b) 17ᵗʰ
    • (c) 18ᵗʰ
    • (d) 15ᵗʰ
    Show answer

    Answer: (b)

  69. 69. The total number of swaras are in one saptak

    • (a) 7
    • (b) 22
    • (c) 12
    • (d) 9
    Show answer

    Answer: (c)

  70. 70. The number of Vibhag in Lakshmi Taal

    • (a) 4
    • (b) 8
    • (c) 15
    • (d) 18
    Show answer

    Answer: (d)

  71. 71. Ahmad Jan Thirakuwa is associated with

    • (a) Tabla
    • (b) Pakhavaj
    • (c) Sitar
    • (d) Sarod
    Show answer

    Answer: (a)

  72. 72. ‘Tivra, Kumudwati, Manda, Chandovati . . .’ are the names of

    • (a) Thaats
    • (b) Raags
    • (c) Shruthis
    • (d) Alankaars
    Show answer

    Answer: (c)

  73. 73. In Karnatic (Southern) system, mainly how many Taals are considered ?

    • (a) 7
    • (b) 12
    • (c) 35
    • (d) 5
    Show answer

    Answer: (a)

  74. 74. The number of ‘Vibhag’ in Ektaal

    • (a) 6
    • (b) 5
    • (c) 7
    • (d) 2
    Show answer

    Answer: (a)

  75. 75. Ustaad Zakir Hussain belongs to

    • (a) Punjab Gharana
    • (b) Delhi Gharana
    • (c) Ajarada Gharana
    • (d) Benaras Gharana
    Show answer

    Answer: (a)

  76. 76. Which of the following Taal has equal divisions of matras ?

    • (a) Deepchandi
    • (b) Dhamar
    • (c) Chartaal
    • (d) Jhumra
    Show answer

    Answer: (c)

  77. 77. The number of parts in Dhrupad bandishes

    • (a) 2
    • (b) 3
    • (c) 4
    • (d) 5
    Show answer

    Answer: (c)

  78. 78. Poorvang Pradhan Raag is

    • (a) Darbari
    • (b) Basant
    • (c) Jaunpuri
    • (d) Hindol
    Show answer

    Answer: (a)

  79. 79. Sangeet Parijata is written by

    • (a) Ahobal
    • (b) Lochan
    • (c) Shreenivas
    • (d) Matang
    Show answer

    Answer: (a)

  80. 80. What is the name of sixth string of sitar ?

    • (a) Jodi
    • (b) Chikari
    • (c) Baj
    • (d) Pancham
    Show answer

    Answer: (b)

  81. 81. The number of chapter in ‘Natyashastra’ by Bharat

    • (a) 35
    • (b) 36
    • (c) 40
    • (d) 42
    Show answer

    Answer: (b)

  82. 82. In which raag both Ma are not used ?

    • (a) Kedar
    • (b) Hamir
    • (c) Ramkali
    • (d) Puriya Dhanashree
    Show answer

    Answer: (d)

  83. 83. Which two swara are not used in Raag Hindol ?

    • (a) Re-Pa
    • (b) Ma-Ni
    • (c) Ga-Da
    • (d) Ma-Ga
    Show answer

    Answer: (a)

  84. 84. The real name of ‘Sadarang’ is

    • (a) Niyamat Khan
    • (b) Nisar Khan
    • (c) Noubat Khan
    • (d) Hyder Khan
    Show answer

    Answer: (a)

  85. 85. Thaat system of classification was introduced by

    • (a) Paluskar
    • (b) Bhatkhande
    • (c) Sadarang
    • (d) Pt. Khare
    Show answer

    Answer: (b)

  86. 86. Which of the following raag has Chanchal nature ?

    • (a) Pilu
    • (b) Poorvi
    • (c) Darbari
    • (d) Bhairav
    Show answer

    Answer: (a)

  87. 87. Number of Khali in Brahma taal

    • (a) 5
    • (b) 4
    • (c) 3
    • (d) 2
    Show answer

    Answer: (b)

  88. 88. Kampita, Aandolita, Sphurita are the names of

    • (a) Shruti
    • (b) Gamaks
    • (c) Taans
    • (d) Alankars
    Show answer

    Answer: (b)

  89. 89. In Bhatkhande notation system, symbol for taali is

    • (a) ×
    • (b) 2, 3, 4
    • (c) 0
    • (d) ~
    Show answer

    Answer: (b)

  90. 90. Sarod belongs to

    • (a) Ghana
    • (b) Tat
    • (c) Sushir
    • (d) Avanadha
    Show answer

    Answer: (b)

  91. 91. Maihar Gharana was founded by

    • (a) Abdul Karim Khan
    • (b) Allauddin Khan
    • (c) Faiyaz Khan
    • (d) Haddu Khan
    Show answer

    Answer: (b)

  92. 92. The number of ‘Kaku’ mentioned in ‘Sangeet Ratnakar’

    • (a) 3
    • (b) 4
    • (c) 5
    • (d) 6
    Show answer

    Answer: (d)

  93. 93. The matras of each Vibhag in Taal Dhamar

    • (a) 5 : 3 : 2 : 4
    • (b) 5 : 4 : 2 : 3
    • (c) 5 : 2 : 3 : 4
    • (d) 5 : 4 : 3 : 2
    Show answer

    Answer: (c)

  94. 94. In how many categories Indian instruments are classified ?

    • (a) 3
    • (b) 1
    • (c) 5
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (d)

  95. 95. Which symbol is used to denote Khali in Vishnu Digambar Notation System ?

    • (a) +
    • (b) Figure for question 95, option (b)
    • (c) 0
    • (d) ~
    Show answer

    Answer: (a)

  96. 96. From the following which one is not a Thaat ?

    • (a) Kalyan
    • (b) Purbi
    • (c) Puriya
    • (d) Bhairavi
    Show answer

    Answer: (c)

  97. 97. The book ‘Raag Vijnan’ is written by

    • (a) Paluskar
    • (b) Bhatkhande
    • (c) Vinayak Rao Patwardhan
    • (d) Onkarnath Thakur
    Show answer

    Answer: (c)

  98. 98. Which is the combination representing Malhar Ang ?

    • (a) Figure for question 98, option (a)
    • (b) Ma Re Re Pa
    • (c) Figure for question 98, option (c)
    • (d) Figure for question 98, option (d)
    Show answer

    Answer: (b)

  99. 99. This is not played on Tabla

    • (a) Gamak
    • (b) Kayda
    • (c) Tihai
    • (d) Peshkar
    Show answer

    Answer: (a)

  100. 100. Taal which can be used in Vilambit, Madhya and Drut is

    • (a) Tilwada
    • (b) Jhoomra
    • (c) Ektaal
    • (d) Dadara
    Show answer

    Answer: (c)

  101. 101. Vaadi Swar will be in poorvaang in

    • (a) Uttaraangvadi Raags
    • (b) Sandhiprakash Raags
    • (c) Poorvaangvaadi Raags
    • (d) Paramelapraveshak Raags
    Show answer

    Answer: (c)

  102. 102. Total number of swar in a saptak

    • (a) 7
    • (b) 10
    • (c) 12
    • (d) 15
    Show answer

    Answer: (c)

  103. 103. Figure for question 103are the phrases of

    • (a) Basant
    • (b) Multani
    • (c) Todi
    • (d) Hindol
    Show answer

    Answer: (c)

  104. 104. Laggi vadan is the speciality of

    • (a) Punjab
    • (b) Benaras
    • (c) Ajarada
    • (d) Lucknow
    Show answer

    Answer: (b)

  105. 105. Which one of the following Taal is not from seven main Taal of Karnatak Taal System ?

    • (a) Muth
    • (b) Roopak
    • (c) Trital
    • (d) Ektaal
    Show answer

    Answer: (c)

  106. 106. From which raag the following group of note belongs ?Figure for question 106

    • (a) Chandrakhauns
    • (b) Hindol
    • (c) Shuddha Kalyan
    • (d) Chhayanat
    Show answer

    Answer: (b)

  107. 107. What is the Husband’s name of Smt. Annapurna Devi ?

    • (a) Pt. Ravi Shankar
    • (b) Pt. Nikhil Banerjee
    • (c) Pt. Hariprasad Chaurasia
    • (d) Pt. Bhimsen Joshi
    Show answer

    Answer: (a)

  108. 108. Hindol is

    • (a) Poorvaang pradhan Raag
    • (b) Paramela praveshaka Raag
    • (c) Uttaraang pradhan Raag
    • (d) Sandhi prakash Raag
    Show answer

    Answer: (c)

  109. 109. The number of ‘Chala swaras’ are

    • (a) 7
    • (b) 5
    • (c) 2
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (b)

  110. 110. Which of the following is not a 16 matra taal ?

    • (a) Teen taal
    • (b) Tilwada
    • (c) Jat taal
    • (d) Shikhar taal
    Show answer

    Answer: (d)

  111. 111. In Tanpura last string is tuned to

    • (a) Madhya Sa
    • (b) Mandra Pa
    • (c) Mandra Ma
    • (d) Mandra Sa
    Show answer

    Answer: (d)

  112. 112. Number of Taalis in Ektaal

    • (a) 3
    • (b) 2
    • (c) 4
    • (d) 1
    Show answer

    Answer: (c)

  113. 113. This is played in second phase of day

    • (a) Bhairav
    • (b) Madhuvanti
    • (c) Jaunpuri
    • (d) Marwa
    Show answer

    Answer: (c)

  114. 114. Who is the son of Vilayat Khan ?

    • (a) Shahid Parvez
    • (b) Imrat Khan
    • (c) Hidayat Khan
    • (d) Imdad Khan
    Show answer

    Answer: (c)

  115. 115. Both forms of Ni are used in

    • (a) Bhairav
    • (b) Shudh Kalyan
    • (c) Miyan Malhar
    • (d) Darbari
    Show answer

    Answer: (c)

  116. 116. Tilak Kamod is a

    • (a) Shudh Raag
    • (b) Chayalag Raag
    • (c) Sankeerna Raag
    • (d) Serious Raag
    Show answer

    Answer: (b)

  117. 117. Sitar has originated from

    • (a) Rudra Veena
    • (b) Sehtar
    • (c) Vichitra Veena
    • (d) Kinnari Veena
    Show answer

    Answer: (b)

  118. 118. In how many beats the one cycle tigun of Jhaptaal will come ?

    • (a) 3⅓
    • (b) 3⅔
    • (c) 6⅓
    • (d) 6⅔
    Show answer

    Answer: (a)

  119. 119. What is full name of A. R. Qureshi ?

    • (a) Ahmad Jan Thirakuwa
    • (b) Lateef Ahmad Khan
    • (c) Alla Rakha
    • (d) Lacchu Maharaj
    Show answer

    Answer: (c)

  120. 120. ₉Tit/₁₀Kat gadi gan is a part of which Taal ?

    • (a) Pancham Savari
    • (b) Rudra
    • (c) Shikhar Taal
    • (d) Ganesh Taal
    Show answer

    Answer: (d)

  121. 121. The father’s name of Pt. Kishan Maharaj

    • (a) Shubh Maharaj
    • (b) Vishnu Maharaj
    • (c) Shambhu Maharaj
    • (d) Hari Maharaj
    Show answer

    Answer: (d)

  122. 122. ‘Tivra Ma’ is more seen in

    • (a) Night Raags
    • (b) Morning Raags
    • (c) Seasonal Raags
    • (d) None of these
    Show answer

    Answer: (a)

  123. 123. The Granth having seven chapters is

    • (a) Natyashastra
    • (b) Sangeet Ratnakar
    • (c) Geet Govind
    • (d) Swaramela Kalanidhi
    Show answer

    Answer: (b)

  124. 124. In music, time is measured through

    • (a) Swar
    • (b) Raag
    • (c) Taal
    • (d) Shruti
    Show answer

    Answer: (c)

  125. 125. Which instrument has no frets ?

    • (a) Israj
    • (b) Dilruba
    • (c) Sur Singar
    • (d) Surbahar
    Show answer

    Answer: (c)

Show answers

Answer key

Answer key from the U.P. Secondary Education Services Selection Board’s official answer key for this sitting. “—” means the key gave none: the question was deleted.

Instrumental Music

Q 1
(d)
Q 2
(c)
Q 3
(d)
Q 4
(d)
Q 5
(c)
Q 6
(a)
Q 7
(d)
Q 8
(b)
Q 9
(b)
Q 10
(d)
Q 11
(b)
Q 12
(d)
Q 13
(d)
Q 14
(b)
Q 15
(b)
Q 16
(b)
Q 17
(b)
Q 18
(d)
Q 19
(a)
Q 20
(a)
Q 21
(b)
Q 22
(d)
Q 23
(c)
Q 24
(c)
Q 25
(b)
Q 26
(c)
Q 27
(d)
Q 28
(c)
Q 29
(c)
Q 30
(b)
Q 31
(d)
Q 32
(c)
Q 33
(a)
Q 34
(a)
Q 35
(b)
Q 36
(d)
Q 37
(a)
Q 38
(b)
Q 39
(a)
Q 40
(b)
Q 41
(d)
Q 42
(a)
Q 43
(d)
Q 44
(a)
Q 45
(a)
Q 46
(c)
Q 47
(c)
Q 48
(a)
Q 49
(b)
Q 50
(d)
Q 51
(b)
Q 52
(c)
Q 53
(d)
Q 54
(c)
Q 55
(c)
Q 56
(a)
Q 57
(b)
Q 58
(c)
Q 59
(b)
Q 60
(a)
Q 61
(b)
Q 62
(a)
Q 63
(b)
Q 64
(a)
Q 65
(a)
Q 66
(b)
Q 67
(c)
Q 68
(b)
Q 69
(c)
Q 70
(d)
Q 71
(a)
Q 72
(c)
Q 73
(a)
Q 74
(a)
Q 75
(a)
Q 76
(c)
Q 77
(c)
Q 78
(a)
Q 79
(a)
Q 80
(b)
Q 81
(b)
Q 82
(d)
Q 83
(a)
Q 84
(a)
Q 85
(b)
Q 86
(a)
Q 87
(b)
Q 88
(b)
Q 89
(b)
Q 90
(b)
Q 91
(b)
Q 92
(d)
Q 93
(c)
Q 94
(d)
Q 95
(a)
Q 96
(c)
Q 97
(c)
Q 98
(b)
Q 99
(a)
Q 100
(c)
Q 101
(c)
Q 102
(c)
Q 103
(c)
Q 104
(b)
Q 105
(c)
Q 106
(b)
Q 107
(a)
Q 108
(c)
Q 109
(b)
Q 110
(d)
Q 111
(d)
Q 112
(c)
Q 113
(c)
Q 114
(c)
Q 115
(c)
Q 116
(b)
Q 117
(b)
Q 118
(a)
Q 119
(c)
Q 120
(d)
Q 121
(d)
Q 122
(a)
Q 123
(b)
Q 124
(c)
Q 125
(c)