आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितसत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · UP PGT 2016 — Instrumental Music (Series A) · exambharo.com/up-pgt/previous-year-papers/up-pgt-2016-instrumental-music-series-a/

प्रश्न पत्र · यूपी पीजीटी

UP PGT 2016 — Instrumental Music (Series A)

1 or 2 February 2019125 प्रश्नसही उत्तर पर +3.4, गलत उत्तर पर −0

प्रश्न उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड के 1 or 2 February 2019 के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

आधिकारिक पुस्तिका बिना पाठ वाला स्कैन है, इसलिए ExamBharo ने यह पेपर उससे हाथ से टाइप किया है। टाइपिंग की चूक संभव है; संपर्क पेज से बताएँ।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

Instrumental Music

  1. 1. Dwishrutik swar from the following is

    • (a) Shadaj
    • (b) Pancham
    • (c) Madhyam
    • (d) Gandhar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  2. 2. Tilwaada Taal is used in

    • (a) Dhamar
    • (b) Thumri
    • (c) Bada khyal
    • (d) Chota khyal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  3. 3. The note which is used in both form in Miyan Malhar

    • (a) Ga
    • (b) Ma
    • (c) Dha
    • (d) Ni
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  4. 4. To write or speak 7 matras in 4 matras is

    • (a) Aad
    • (b) Poungun
    • (c) Kuaad
    • (d) Viaad
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  5. 5. The number of Jaatis in Karnatik Taal System are

    • (a) 3
    • (b) 4
    • (c) 5
    • (d) 6
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  6. 6. The artist conferred with ‘Bharat Ratna’ is

    • (a) Ustd. Bismillah Khan
    • (b) Pt. Jasraj
    • (c) Pt. Nikhil Banerjee
    • (d) Ustaad Vilayat Khan
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  7. 7. Number of stages used by Bharat in ‘Sarana’ system

    • (a) 7
    • (b) 22
    • (c) 9
    • (d) 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  8. 8. Raag Tarangini is written by

    • (a) Jaydev
    • (b) Lochan
    • (c) Ahobal
    • (d) Matang
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  9. 9. Jaijaiwanti is an example for

    • (a) Sandhi prakash Raag
    • (b) Paramela praveshaka Raag
    • (c) Midnight Raag
    • (d) Noon Raag
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  10. 10. On which shruthi Bharat established the Shadaj ?

    • (a) 1ˢᵗ
    • (b) 2ⁿᵈ
    • (c) 3ʳᵈ
    • (d) 4ᵗʰ
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  11. 11. Rela is played on

    • (a) Flute
    • (b) Tabla
    • (c) Sitar
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  12. 12. Tabla is

    • (a) Tat vadya
    • (b) Ghana vadya
    • (c) Sushir vadya
    • (d) Avanadha vadya
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  13. 13. The number of Banis in Dhrupad are

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  14. 14. Today the music heard is

    • (a) Margi sangeet
    • (b) Deshi sangeet
    • (c) Both (A) and (B)
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  15. 15. ‘Re Ga Ga Ma Ma Pa Re. . .’ is the phrase of

    • (a) Kalyan
    • (b) Chhayanat
    • (c) Hamir
    • (d) Malhar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  16. 16. Frequency ratio of Sa-Ma and Sa-Pa is

    • (a) 3/2 and 4/3
    • (b) 4/3 and 3/2
    • (c) 5/4 and 6/4
    • (d) 6/4 and 5/4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  17. 17. ‘Peshkar’ is played on

    • (a) Pakhavaj
    • (b) Tabla
    • (c) Both (A) and (B)
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  18. 18. Thaat having Re, Ga, Ma and Dha Vikrita swaras is

    • (a) Bhairavi
    • (b) Poorvi
    • (c) Asavari
    • (d) Todi
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  19. 19. The main feature of Sandhiprakash Raag is

    • (a) Re and Dha-Komal
    • (b) Re and Dha-Shudh
    • (c) Ga and Ni-Komal
    • (d) Ma and Dha-Shudh
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  20. 20. Minimum number of swar to be used in a Raag

    • (a) 5
    • (b) 6
    • (c) 4
    • (d) 7
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  21. 21. Goud Sarang belongs to

    • (a) Kafi Thaat
    • (b) Kalyan Thaat
    • (c) Bilawal Thaat
    • (d) Khamaj Thaat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  22. 22. Who is the scholar of theoretical side in the following scholar ?

    • (a) Pt. Ravishankar
    • (b) Sujat Khan
    • (c) Inayat Khan
    • (d) Bhatkhande
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  23. 23. The number of main raags considered in Raag Raagini classification

    • (a) 4
    • (b) 5
    • (c) 6
    • (d) 7
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  24. 24. The component raags of Miyan Malhar are

    • (a) Kafi and Sarang
    • (b) Asavari and Sarang
    • (c) Darbari and Sarang
    • (d) Kafi and Khamaj
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  25. 25. In which following form of singing tabla is not played as per rules ?

    • (a) Khyal
    • (b) Dhrupad
    • (c) Thumri
    • (d) Tarana
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  26. 26. In Paluskar notation system, symbol for Khali is

    • (a) 0
    • (b) ×
    • (c) +
    • (d) ∪
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  27. 27. What is the playing time of Raag Shuddha Kalyan ?

    • (a) Sayankal
    • (b) Madhya Ratri
    • (c) Din Ka Dusra Prahar
    • (d) Ratri Ka Pratham Prahar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  28. 28. The last avartan of chougun of Rupaktaal will start from

    • (a) 6¼ matra
    • (b) 6 matra
    • (c) 5¼ matra
    • (d) 5¾ matra
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  29. 29. Ustaad Vilayat Khan was associated with

    • (a) Maihar Gharana
    • (b) Gwalior Gharana
    • (c) Etawa/Imdadkhani Gharana
    • (d) Agra Gharana
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  30. 30. Darbari has

    • (a) Aandolit Re and Dha
    • (b) Aandolit Ga and Dha
    • (c) Aandolit Ni and Dha
    • (d) Aandolit Ga and Ni
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  31. 31. Number of Khali in Gajajhampa taal

    • (a) 4
    • (b) 3
    • (c) 2
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  32. 32. What is the name of North Indian System’s Komal Nishad in South Indian Music System ?

    • (a) Kakali Nishad
    • (b) Chatushrutik Dhaivat
    • (c) Satshrutik Dhaivat
    • (d) Panchshrutik Dhaivat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  33. 33. In Karnatic music system the place of vikrit swar are

    • (a) Higher than Shuddha Swar
    • (b) Lower than Shuddha Swar
    • (c) Higher or lower than Shuddha Swar
    • (d) None of above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  34. 34. In which category Raag Bahar comes ?

    • (a) Uttarang
    • (b) Poorvang
    • (c) Parmel praveshak
    • (d) Ashraya raga
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  35. 35. Which instrument is very near in structure of Sarod ?

    • (a) Sarand
    • (b) Sursingar
    • (c) Surbeen
    • (d) Sursagar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  36. 36. Raag created by Tansen

    • (a) Kalyan
    • (b) Chhayanat
    • (c) Bhairav
    • (d) Darbari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  37. 37. In which chapter of Sangeet Ratnakar the description of Taal is found ?

    • (a) Fifth
    • (b) Sixth
    • (c) Third
    • (d) Fourth
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  38. 38. Maximum number of thaats possible in Hindusthani Music

    • (a) 30
    • (b) 32
    • (c) 72
    • (d) 10
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  39. 39. Number of Grama

    • (a) 3
    • (b) 5
    • (c) 6
    • (d) 7
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  40. 40. Maseetkhani Gat starts from the matra

    • (a) 9ᵗʰ
    • (b) 12ᵗʰ
    • (c) 13ᵗʰ
    • (d) 8ᵗʰ
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  41. 41. Mridangacharya is

    • (a) Samata Prasad
    • (b) Kishan Maharaj
    • (c) Alla Rakha
    • (d) Nanasaheb Panse
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  42. 42. In which chapter of Natyashastra the wind instrument were described ?

    • (a) 30
    • (b) 31
    • (c) 32
    • (d) 33
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  43. 43. ‘Pa Re’ phrase is not used in

    • (a) Chhayanat
    • (b) Jaijaiwanti
    • (c) Goud Sarang
    • (d) Kamod
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  44. 44. The raag including Komal Rishabh, Tivra Madhyam and excluding Pancham is called

    • (a) Marwa
    • (b) Todi
    • (c) Gurjari Todi
    • (d) Yamani Bilawal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  45. 45. Guru of Tansen is

    • (a) Haridas
    • (b) Pagal Das
    • (c) Tanras
    • (d) Amir Khusro
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  46. 46. ‘Jaati Lakshan’ considered by Bharat are

    • (a) 12
    • (b) 8
    • (c) 10
    • (d) 13
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  47. 47. Adhwadarshak swar is

    • (a) Sa
    • (b) Pa
    • (c) Ma
    • (d) Ga
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  48. 48. Pitch of a swar is dependent on

    • (a) Frequency
    • (b) Wavelength
    • (c) Volume
    • (d) Intensity
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  49. 49. The taal used in Tappa is

    • (a) Deepchandi
    • (b) Tappa taal
    • (c) Dadara
    • (d) Keharawa
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  50. 50. This is played in vilambit

    • (a) Jhala
    • (b) Jod
    • (c) Rajakhani Gat
    • (d) Alaap
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  51. 51. Ustaad Abdul Karim Khan is from

    • (a) Gwalior Gharana
    • (b) Kirana Gharana
    • (c) Agra Gharana
    • (d) Jaipur Gharana
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  52. 52. Who belongs to different Gharana ?

    • (a) Pt. Ravishankar
    • (b) Ustaad Ali Akbar Khan
    • (c) Ustaad Abdul Halim Jaffer Khan
    • (d) Nikhil Banerjee
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  53. 53. Which of the following Raag has the same swar as Bhoopali ?

    • (a) Shudh Kalyan
    • (b) Des
    • (c) Desi
    • (d) Deshkar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  54. 54. Ghaseet is played on

    • (a) Tabla
    • (b) Pakhavaj
    • (c) Sitar
    • (d) Dholak
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  55. 55. प्रश्न 55 का चित्रप्रश्न 55 का चित्रis the phrase of

    • (a) Kalyan
    • (b) Bhoopali
    • (c) Shudh Kalyan
    • (d) Chhayanat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  56. 56. In how many beats the one cycle chaugun of Dhamaar taal will come ?

    • (a) 3½
    • (b) 4½
    • (c) 5½
    • (d) 7½
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  57. 57. The first Avartan of Dugun of Adachartal will end on

    • (a) 7⅓ matra
    • (b) 7 matra
    • (c) 4⅔ matra
    • (d) 4¾ matra
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  58. 58. Specific rules of Alaap in ancient period were called

    • (a) Rupakalap
    • (b) Alaaptigaan
    • (c) Swasthan Niyam
    • (d) Tirobhav
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  59. 59. In Karnataki (Southern) taal system this is not in use

    • (a) Sam
    • (b) Khali
    • (c) Taali
    • (d) Matra
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  60. 60. In comparison to Rajakhani Gat the time interval between the beats of Masitkhani Gat is

    • (a) More
    • (b) Less
    • (c) Equal
    • (d) Indefinite
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  61. 61. The Thaat of Raag Hindol is

    • (a) Bilawal Thaat
    • (b) Kalyan Thaat
    • (c) Todi Thaat
    • (d) Purvi Thaat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  62. 62. The main bols in Sitar are

    • (a) 2
    • (b) 3
    • (c) 6
    • (d) 7
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  63. 63. Types of Naad are

    • (a) 7
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  64. 64. Vikrit Swaras used in Poorvi Thaat are

    • (a) Re Ma Dha
    • (b) Re Ga Dha
    • (c) Ga Dha Ni
    • (d) Re
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  65. 65. Characters of Naad are

    • (a) Pitch, Volume, Timbre
    • (b) Pitch, Moisture
    • (c) Volume, Frequency
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  66. 66. The Taal used in Semiclassical Music is

    • (a) Tivra
    • (b) Deepchandi
    • (c) Jhoomra
    • (d) Dhamar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  67. 67. How many divisions are in Brahm Taal ?

    • (a) 12
    • (b) 13
    • (c) 14
    • (d) 15
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  68. 68. In Shadaj Gram on which no. of Shruti pancham is established by Bharat ?

    • (a) 16ᵗʰ
    • (b) 17ᵗʰ
    • (c) 18ᵗʰ
    • (d) 15ᵗʰ
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  69. 69. The total number of swaras are in one saptak

    • (a) 7
    • (b) 22
    • (c) 12
    • (d) 9
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  70. 70. The number of Vibhag in Lakshmi Taal

    • (a) 4
    • (b) 8
    • (c) 15
    • (d) 18
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  71. 71. Ahmad Jan Thirakuwa is associated with

    • (a) Tabla
    • (b) Pakhavaj
    • (c) Sitar
    • (d) Sarod
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  72. 72. ‘Tivra, Kumudwati, Manda, Chandovati . . .’ are the names of

    • (a) Thaats
    • (b) Raags
    • (c) Shruthis
    • (d) Alankaars
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  73. 73. In Karnatic (Southern) system, mainly how many Taals are considered ?

    • (a) 7
    • (b) 12
    • (c) 35
    • (d) 5
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  74. 74. The number of ‘Vibhag’ in Ektaal

    • (a) 6
    • (b) 5
    • (c) 7
    • (d) 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  75. 75. Ustaad Zakir Hussain belongs to

    • (a) Punjab Gharana
    • (b) Delhi Gharana
    • (c) Ajarada Gharana
    • (d) Benaras Gharana
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  76. 76. Which of the following Taal has equal divisions of matras ?

    • (a) Deepchandi
    • (b) Dhamar
    • (c) Chartaal
    • (d) Jhumra
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  77. 77. The number of parts in Dhrupad bandishes

    • (a) 2
    • (b) 3
    • (c) 4
    • (d) 5
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  78. 78. Poorvang Pradhan Raag is

    • (a) Darbari
    • (b) Basant
    • (c) Jaunpuri
    • (d) Hindol
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  79. 79. Sangeet Parijata is written by

    • (a) Ahobal
    • (b) Lochan
    • (c) Shreenivas
    • (d) Matang
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  80. 80. What is the name of sixth string of sitar ?

    • (a) Jodi
    • (b) Chikari
    • (c) Baj
    • (d) Pancham
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  81. 81. The number of chapter in ‘Natyashastra’ by Bharat

    • (a) 35
    • (b) 36
    • (c) 40
    • (d) 42
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  82. 82. In which raag both Ma are not used ?

    • (a) Kedar
    • (b) Hamir
    • (c) Ramkali
    • (d) Puriya Dhanashree
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  83. 83. Which two swara are not used in Raag Hindol ?

    • (a) Re-Pa
    • (b) Ma-Ni
    • (c) Ga-Da
    • (d) Ma-Ga
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  84. 84. The real name of ‘Sadarang’ is

    • (a) Niyamat Khan
    • (b) Nisar Khan
    • (c) Noubat Khan
    • (d) Hyder Khan
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  85. 85. Thaat system of classification was introduced by

    • (a) Paluskar
    • (b) Bhatkhande
    • (c) Sadarang
    • (d) Pt. Khare
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  86. 86. Which of the following raag has Chanchal nature ?

    • (a) Pilu
    • (b) Poorvi
    • (c) Darbari
    • (d) Bhairav
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  87. 87. Number of Khali in Brahma taal

    • (a) 5
    • (b) 4
    • (c) 3
    • (d) 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  88. 88. Kampita, Aandolita, Sphurita are the names of

    • (a) Shruti
    • (b) Gamaks
    • (c) Taans
    • (d) Alankars
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  89. 89. In Bhatkhande notation system, symbol for taali is

    • (a) ×
    • (b) 2, 3, 4
    • (c) 0
    • (d) ~
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  90. 90. Sarod belongs to

    • (a) Ghana
    • (b) Tat
    • (c) Sushir
    • (d) Avanadha
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  91. 91. Maihar Gharana was founded by

    • (a) Abdul Karim Khan
    • (b) Allauddin Khan
    • (c) Faiyaz Khan
    • (d) Haddu Khan
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  92. 92. The number of ‘Kaku’ mentioned in ‘Sangeet Ratnakar’

    • (a) 3
    • (b) 4
    • (c) 5
    • (d) 6
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  93. 93. The matras of each Vibhag in Taal Dhamar

    • (a) 5 : 3 : 2 : 4
    • (b) 5 : 4 : 2 : 3
    • (c) 5 : 2 : 3 : 4
    • (d) 5 : 4 : 3 : 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  94. 94. In how many categories Indian instruments are classified ?

    • (a) 3
    • (b) 1
    • (c) 5
    • (d) 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  95. 95. Which symbol is used to denote Khali in Vishnu Digambar Notation System ?

    • (a) +
    • (b) प्रश्न 95, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) 0
    • (d) ~
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  96. 96. From the following which one is not a Thaat ?

    • (a) Kalyan
    • (b) Purbi
    • (c) Puriya
    • (d) Bhairavi
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  97. 97. The book ‘Raag Vijnan’ is written by

    • (a) Paluskar
    • (b) Bhatkhande
    • (c) Vinayak Rao Patwardhan
    • (d) Onkarnath Thakur
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  98. 98. Which is the combination representing Malhar Ang ?

    • (a) प्रश्न 98, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) Ma Re Re Pa
    • (c) प्रश्न 98, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 98, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  99. 99. This is not played on Tabla

    • (a) Gamak
    • (b) Kayda
    • (c) Tihai
    • (d) Peshkar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  100. 100. Taal which can be used in Vilambit, Madhya and Drut is

    • (a) Tilwada
    • (b) Jhoomra
    • (c) Ektaal
    • (d) Dadara
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  101. 101. Vaadi Swar will be in poorvaang in

    • (a) Uttaraangvadi Raags
    • (b) Sandhiprakash Raags
    • (c) Poorvaangvaadi Raags
    • (d) Paramelapraveshak Raags
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  102. 102. Total number of swar in a saptak

    • (a) 7
    • (b) 10
    • (c) 12
    • (d) 15
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  103. 103. प्रश्न 103 का चित्रare the phrases of

    • (a) Basant
    • (b) Multani
    • (c) Todi
    • (d) Hindol
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  104. 104. Laggi vadan is the speciality of

    • (a) Punjab
    • (b) Benaras
    • (c) Ajarada
    • (d) Lucknow
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  105. 105. Which one of the following Taal is not from seven main Taal of Karnatak Taal System ?

    • (a) Muth
    • (b) Roopak
    • (c) Trital
    • (d) Ektaal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  106. 106. From which raag the following group of note belongs ?प्रश्न 106 का चित्र

    • (a) Chandrakhauns
    • (b) Hindol
    • (c) Shuddha Kalyan
    • (d) Chhayanat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  107. 107. What is the Husband’s name of Smt. Annapurna Devi ?

    • (a) Pt. Ravi Shankar
    • (b) Pt. Nikhil Banerjee
    • (c) Pt. Hariprasad Chaurasia
    • (d) Pt. Bhimsen Joshi
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  108. 108. Hindol is

    • (a) Poorvaang pradhan Raag
    • (b) Paramela praveshaka Raag
    • (c) Uttaraang pradhan Raag
    • (d) Sandhi prakash Raag
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  109. 109. The number of ‘Chala swaras’ are

    • (a) 7
    • (b) 5
    • (c) 2
    • (d) 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  110. 110. Which of the following is not a 16 matra taal ?

    • (a) Teen taal
    • (b) Tilwada
    • (c) Jat taal
    • (d) Shikhar taal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  111. 111. In Tanpura last string is tuned to

    • (a) Madhya Sa
    • (b) Mandra Pa
    • (c) Mandra Ma
    • (d) Mandra Sa
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  112. 112. Number of Taalis in Ektaal

    • (a) 3
    • (b) 2
    • (c) 4
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  113. 113. This is played in second phase of day

    • (a) Bhairav
    • (b) Madhuvanti
    • (c) Jaunpuri
    • (d) Marwa
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  114. 114. Who is the son of Vilayat Khan ?

    • (a) Shahid Parvez
    • (b) Imrat Khan
    • (c) Hidayat Khan
    • (d) Imdad Khan
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  115. 115. Both forms of Ni are used in

    • (a) Bhairav
    • (b) Shudh Kalyan
    • (c) Miyan Malhar
    • (d) Darbari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  116. 116. Tilak Kamod is a

    • (a) Shudh Raag
    • (b) Chayalag Raag
    • (c) Sankeerna Raag
    • (d) Serious Raag
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  117. 117. Sitar has originated from

    • (a) Rudra Veena
    • (b) Sehtar
    • (c) Vichitra Veena
    • (d) Kinnari Veena
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  118. 118. In how many beats the one cycle tigun of Jhaptaal will come ?

    • (a) 3⅓
    • (b) 3⅔
    • (c) 6⅓
    • (d) 6⅔
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  119. 119. What is full name of A. R. Qureshi ?

    • (a) Ahmad Jan Thirakuwa
    • (b) Lateef Ahmad Khan
    • (c) Alla Rakha
    • (d) Lacchu Maharaj
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  120. 120. ₉Tit/₁₀Kat gadi gan is a part of which Taal ?

    • (a) Pancham Savari
    • (b) Rudra
    • (c) Shikhar Taal
    • (d) Ganesh Taal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  121. 121. The father’s name of Pt. Kishan Maharaj

    • (a) Shubh Maharaj
    • (b) Vishnu Maharaj
    • (c) Shambhu Maharaj
    • (d) Hari Maharaj
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  122. 122. ‘Tivra Ma’ is more seen in

    • (a) Night Raags
    • (b) Morning Raags
    • (c) Seasonal Raags
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  123. 123. The Granth having seven chapters is

    • (a) Natyashastra
    • (b) Sangeet Ratnakar
    • (c) Geet Govind
    • (d) Swaramela Kalanidhi
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  124. 124. In music, time is measured through

    • (a) Swar
    • (b) Raag
    • (c) Taal
    • (d) Shruti
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  125. 125. Which instrument has no frets ?

    • (a) Israj
    • (b) Dilruba
    • (c) Sur Singar
    • (d) Surbahar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी इस परीक्षा की उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड की आधिकारिक उत्तर कुंजी से है। “—” का अर्थ है कि कुंजी में उत्तर नहीं दिया गया: प्रश्न हटाया गया।

Instrumental Music

प्र. 1
(d)
प्र. 2
(c)
प्र. 3
(d)
प्र. 4
(d)
प्र. 5
(c)
प्र. 6
(a)
प्र. 7
(d)
प्र. 8
(b)
प्र. 9
(b)
प्र. 10
(d)
प्र. 11
(b)
प्र. 12
(d)
प्र. 13
(d)
प्र. 14
(b)
प्र. 15
(b)
प्र. 16
(b)
प्र. 17
(b)
प्र. 18
(d)
प्र. 19
(a)
प्र. 20
(a)
प्र. 21
(b)
प्र. 22
(d)
प्र. 23
(c)
प्र. 24
(c)
प्र. 25
(b)
प्र. 26
(c)
प्र. 27
(d)
प्र. 28
(c)
प्र. 29
(c)
प्र. 30
(b)
प्र. 31
(d)
प्र. 32
(c)
प्र. 33
(a)
प्र. 34
(a)
प्र. 35
(b)
प्र. 36
(d)
प्र. 37
(a)
प्र. 38
(b)
प्र. 39
(a)
प्र. 40
(b)
प्र. 41
(d)
प्र. 42
(a)
प्र. 43
(d)
प्र. 44
(a)
प्र. 45
(a)
प्र. 46
(c)
प्र. 47
(c)
प्र. 48
(a)
प्र. 49
(b)
प्र. 50
(d)
प्र. 51
(b)
प्र. 52
(c)
प्र. 53
(d)
प्र. 54
(c)
प्र. 55
(c)
प्र. 56
(a)
प्र. 57
(b)
प्र. 58
(c)
प्र. 59
(b)
प्र. 60
(a)
प्र. 61
(b)
प्र. 62
(a)
प्र. 63
(b)
प्र. 64
(a)
प्र. 65
(a)
प्र. 66
(b)
प्र. 67
(c)
प्र. 68
(b)
प्र. 69
(c)
प्र. 70
(d)
प्र. 71
(a)
प्र. 72
(c)
प्र. 73
(a)
प्र. 74
(a)
प्र. 75
(a)
प्र. 76
(c)
प्र. 77
(c)
प्र. 78
(a)
प्र. 79
(a)
प्र. 80
(b)
प्र. 81
(b)
प्र. 82
(d)
प्र. 83
(a)
प्र. 84
(a)
प्र. 85
(b)
प्र. 86
(a)
प्र. 87
(b)
प्र. 88
(b)
प्र. 89
(b)
प्र. 90
(b)
प्र. 91
(b)
प्र. 92
(d)
प्र. 93
(c)
प्र. 94
(d)
प्र. 95
(a)
प्र. 96
(c)
प्र. 97
(c)
प्र. 98
(b)
प्र. 99
(a)
प्र. 100
(c)
प्र. 101
(c)
प्र. 102
(c)
प्र. 103
(c)
प्र. 104
(b)
प्र. 105
(c)
प्र. 106
(b)
प्र. 107
(a)
प्र. 108
(c)
प्र. 109
(b)
प्र. 110
(d)
प्र. 111
(d)
प्र. 112
(c)
प्र. 113
(c)
प्र. 114
(c)
प्र. 115
(c)
प्र. 116
(b)
प्र. 117
(b)
प्र. 118
(a)
प्र. 119
(c)
प्र. 120
(d)
प्र. 121
(d)
प्र. 122
(a)
प्र. 123
(b)
प्र. 124
(c)
प्र. 125
(c)