Verified against official sourcesVerifiedLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · UP TGT 2016 — Music Vocal (Series A) · exambharo.com/up-tgt/previous-year-papers/up-tgt-2016-music-vocal-series-a/

Question paper · UP TGT

UP TGT 2016 — Music Vocal (Series A)

8 or 9 March 2019125 questions+3.4 for a correct answer, −0 for a wrong one

Questions from the U.P. Secondary Education Services Selection Board’s paper of 8 or 9 March 2019. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

The official booklet is a scan with no text, so ExamBharo typed this paper from it by hand. A typing slip is possible; report one through the contact page.

The board deleted questions 12 and 92 in its final answer key: shown here, with no answer, and not counted in the score.

Music Vocal

  1. 1. Pt. V.D. Paluskar was a desciple of

    • (a) Pt. Krishna Kulkarni
    • (b) Pt. Ramashray Jha
    • (c) Pt. Kumar Gandharv
    • (d) Pt. Balakrishna Bua
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 2. “Abhinav Raag Manjari” was written by

    • (a) Swamy Haridas
    • (b) Ahobal
    • (c) Pt. V. D. Paluskar
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (d)

  3. 3. Amir Khusro was under ________ ruler.

    • (a) Jahangir
    • (b) Shahjahan
    • (c) Allahuddin Khilji
    • (d) Akbar
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 4. Jhaptaal has ________ maatras.

    • (a) 10
    • (b) 12
    • (c) 14
    • (d) 16
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 5. What is that Murchhana called in which Antar-Gandhar is used ?

    • (a) Sakakali
    • (b) Antar-Sanhita
    • (c) Shuddha
    • (d) Purna
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 6. Audhava-sampoorna jaati of a raaga will have ________ swaras in Aaroh and ________ swaras in Avaroh.

    • (a) 5, 6
    • (b) 5, 7
    • (c) 6, 7
    • (d) 7, 7
    Show answer

    Answer: (b)

  7. 7. Pick the odd one.

    • (a) Kuaad
    • (b) Biaad
    • (c) Aad
    • (d) Duaad
    Show answer

    Answer: (d)

  8. 8. In North India, the Bhakti Aandolan started by singing more of Bhajan and Sankeertans. During whose period did this Aandolan take place ?

    • (a) Mughal period
    • (b) British period
    • (c) Mauryan period
    • (d) Vedic period
    Show answer

    Answer: (a)

  9. 9. In which Thaat, all the swaras are ‘komal’ ?

    • (a) Bhairavi
    • (b) Yaman
    • (c) Bhairav
    • (d) Kafi
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 10. Taal Jhoomra has ________ maatras; ________ number of khandas and khaali on ________ maatras.

    • (a) 14; 6; [4, 11]
    • (b) 14; 4; 8
    • (c) 14; 4; [4, 11]
    • (d) 14; 6; [6, 12]
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 11. Figure for question 11Identify the laya in which the above taal has been written.

    • (a) Aad laya
    • (b) Dugun laya
    • (c) Tigun laya
    • (d) Chougun laya
    Show answer

    Answer: (b)

  12. 12. At what maatra is taali in taal Gajajhampa ?

    • (a) 1, 5, 12
    • (b) 1, 5, 13
    • (c) 1, 5, 9
    • (d) 1, 9, 13
    Show answer

    Answer: —

  13. 13. The sam in a taal is indicated by ________ in Paluskar Notation System.

    • (a) +
    • (b) 0
    • (c) Maatra number
    • (d) ×
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 14. In Bhatkhande system of notation, the sam is indicated by

    • (a) +
    • (b) ×
    • (c) 0
    • (d) ~
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 15. What are the total number of swaras in a saptak ?

    • (a) 7
    • (b) 12
    • (c) 22
    • (d) 0
    Show answer

    Answer: (b)

  16. 16. Which among the four is not one of the parts of a Dhrupad ?

    • (a) Sthayi
    • (b) Antara
    • (c) Sanchari
    • (d) Bhog
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 17. The taan in which, along with taan the words of the geet are sung, is called

    • (a) Aalap taan
    • (b) Bol taan
    • (c) Halka taan
    • (d) Shuddh taan
    Show answer

    Answer: (b)

  18. 18. What is the 7ᵗʰ note of shuddh saptak ?

    • (a) Ṡa
    • (b) Shuddh Ni
    • (c) Komal Ni
    • (d) Teevra Ma
    Show answer

    Answer: (b)

  19. 19. Figure for question 19Identify the raaga.

    • (a) Kalyan
    • (b) Bhoopali
    • (c) Bilawal
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 20. कोमल गमधनि तिश रिशब चढ़त गनी न सुहाइ । ध–ग वादी–संवादी ते ________ कहाइ । – राग चन्द्रिकासार Identify the raaga.

    • (a) Bhairav
    • (b) Bhairavi
    • (c) Purvi
    • (d) Aasavari
    Show answer

    Answer: (d)

  21. 21. Vadi and samvadi of Raag Yaman are

    • (a) Ga and Ni respy.
    • (b) Sa and Ga respy.
    • (c) Re and Pa respy.
    • (d) Pa and Ga respy.
    Show answer

    Answer: (a)

  22. 22. What swaras are missing [वर्ज] in raag Malkauns ?

    • (a) Ga and Pa
    • (b) Ga and Dha
    • (c) Re and Dha
    • (d) Re and Pa
    Show answer

    Answer: (d)

  23. 23. Figure for question 23Ṇi, Sa Re Ga, Ma Ga, Maˡ, Ga, Re Ga Re Sa. Identify the raaga.

    • (a) Todi
    • (b) Purvi
    • (c) Bhairav
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (b)

  24. 24. तीखे रिध कोमल गमनि आरोहित रिधहीन । स–म संवादी – वादि तें ________ चीन्ह ।। – राग चन्द्रिकासार Identify the raaga.

    • (a) Kafi
    • (b) Bihag
    • (c) Bhimpalasi
    • (d) Yaman
    Show answer

    Answer: (c)

  25. 25. Thumri singer Girija Devi belongs to which Gharana ?

    • (a) Kirana gharana
    • (b) Delhi gharana
    • (c) Banaras gharana
    • (d) Jaipur gharana
    Show answer

    Answer: (c)

  26. 26. A composition exclusively made of swaras and is bound in a particular raag and taal is called

    • (a) Raag Aalap
    • (b) Sargam geet
    • (c) Lakshan geet
    • (d) Lavani
    Show answer

    Answer: (b)

  27. 27. The upper rendition of the swar from its original position is called

    • (a) Anudatt
    • (b) Udatt
    • (c) Swarit
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (b)

  28. 28. How many strings are mainly found in Taanpura ?

    • (a) 1
    • (b) 3
    • (c) 4
    • (d) 7
    Show answer

    Answer: (c)

  29. 29. The black material found in the center of both right and left tabla is called

    • (a) Baddhi
    • (b) Chati
    • (c) Lava ( लव )
    • (d) Syahi ( स्याही )
    Show answer

    Answer: (d)

  30. 30. Shatshruti Dha in Carnatic is called ________ in Hindustani.

    • (a) Teevra Ni
    • (b) Teevra Dha
    • (c) Shuddha Dha
    • (d) Komal Ni
    Show answer

    Answer: (d)

  31. 31. In ________ Tansen came to Akbar’s Palace.

    • (a) 1555
    • (b) 1556
    • (c) 1557
    • (d) 1558
    Show answer

    Answer: (b)

  32. 32. Pt. Vishnu Digambar Paluskar was born in

    • (a) Satara
    • (b) Miraj
    • (c) Kurundwad
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (c)

  33. 33. Pt. V. N. Bhatkhande was born in

    • (a) Pune
    • (b) Miraj
    • (c) Mumbai
    • (d) Belgaum
    Show answer

    Answer: (c)

  34. 34. Shuddha and Vikrita are the types of

    • (a) Jaati
    • (b) Gram
    • (c) Prabandha
    • (d) Murchhana
    Show answer

    Answer: (a)

  35. 35. Which swara is necessary to recognise the ‘Uttar raag’ ?

    • (a) Graha swara
    • (b) Nyas swara
    • (c) Vadi swara
    • (d) Langhan swara
    Show answer

    Answer: (c)

  36. 36. What is the first maatra of any taal called ?

    • (a) Khali
    • (b) Sam
    • (c) Khand
    • (d) Taali
    Show answer

    Answer: (b)

  37. 37. Total number of maatras, taali and khaali in taal teentaal are

    • (a) 16, 3, 1
    • (b) 16, 13, 0
    • (c) 16, 4, 0
    • (d) 16, 2, 2
    Show answer

    Answer: (a)

  38. 38. In Aad layakari of Dadra taal, at what maatra does the third cycle of taal begins to complete the layakari in 2ⁿᵈ Aavartan ?

    • (a) 3ʳᵈ
    • (b) 4ᵗʰ
    • (c) 2ⁿᵈ
    • (d) 5ᵗʰ
    Show answer

    Answer: (a)

  39. 39. Which naad is used in music ?

    • (a) Ahat naad
    • (b) Anahat naad
    • (c) Sushir naad
    • (d) Swayambhu naad
    Show answer

    Answer: (a)

  40. 40. Sadarang, Adarang were under Raja

    • (a) Babar
    • (b) Humayun
    • (c) Akbar
    • (d) Mohammed Rangeele
    Show answer

    Answer: (d)

  41. 41. The process of counting the beats in a taal by making sound is called

    • (a) Shabd kriya
    • (b) Sashabd kriya
    • (c) Nishabd kriya
    • (d) Kriya
    Show answer

    Answer: (b)

  42. 42. For example, in 16 seconds, if we sing 16 words, then the laya of the taal is called

    • (a) Drut laya
    • (b) Madhya laya
    • (c) Vilambit laya
    • (d) Dugun laya
    Show answer

    Answer: (b)

  43. 43. Figure for question 43Identify the taal given above.

    • (a) Sultaal
    • (b) Ektaal
    • (c) Choutaal
    • (d) Deepchandi
    Show answer

    Answer: (c)

  44. 44. What is the relation between Tigun and Aad laya ?

    • (a) Tigun = (3/2) × Aad laya
    • (b) Tigun = 2 × Aad laya
    • (c) Tigun = (2/3) × Aad laya
    • (d) Tigun = ½ × Aad laya
    Show answer

    Answer: (b)

  45. 45. Taal Jhoomra has ________ maatras.

    • (a) 10
    • (b) 12
    • (c) 14
    • (d) 16
    Show answer

    Answer: (c)

  46. 46. The Mandra, Madhya and Taar of a note is called

    • (a) Sthayi
    • (b) Naad sthan
    • (c) Timbre
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (b)

  47. 47. The swaras by singing which will spoil the raaga are called ________ swaras.

    • (a) Vadi
    • (b) Anuvadi
    • (c) Samvadi
    • (d) Vivadi
    Show answer

    Answer: (d)

  48. 48. Figure for question 48Identify the above taan type.

    • (a) Koot taan
    • (b) Sapat taan
    • (c) Palta taan
    • (d) Vakra taan
    Show answer

    Answer: (b)

  49. 49. According to Shivamath in “Sangeet-Darpan” there are ________ raagas and ________ Raaginis.

    • (a) 5; 25
    • (b) 6; 36
    • (c) 7; 49
    • (d) 8; 64
    Show answer

    Answer: (b)

  50. 50. The swara which becomes a Vikrit when it is raised from its original position.

    • (a) Re
    • (b) Ga
    • (c) Ma
    • (d) Dha
    Show answer

    Answer: (c)

  51. 51. Raag Yaman belongs to ________ thaat.

    • (a) Yaman thaat
    • (b) Kalyan thaat
    • (c) Bilawal thaat
    • (d) Kafi thaat
    Show answer

    Answer: (b)

  52. 52. Vadi and samvadi of raag kafi is

    • (a) Pa and Sa
    • (b) Sa and Pa
    • (c) Ga and Ni
    • (d) Ni and Ga
    Show answer

    Answer: (a)

  53. 53. Figure for question 53Identify the raaga.

    • (a) Kalyan
    • (b) Bilawal
    • (c) Bihag
    • (d) Khamaj
    Show answer

    Answer: (c)

  54. 54. तीखे गनि कोमल रिगध वादी धैवत साज । संवादी गंधार है, ________ राग बिराज ।। – राग चन्द्रिकासार Identify the raaga.

    • (a) Bhairav
    • (b) Purvi
    • (c) Darbaari
    • (d) Todi
    Show answer

    Answer: (d)

  55. 55. The important move (मुख्य चलन) of the raag is in ________ places.

    • (a) Mandra and Madhya
    • (b) Madhya
    • (c) Mandra
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (a)

  56. 56. The khyal which is sung in a slow speed is called

    • (a) Bada khyal
    • (b) Chhota khyal
    • (c) Khyal
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (a)

  57. 57. Dhamaar singing usually describes

    • (a) Bhakti
    • (b) Holi
    • (c) Plays of Lord Krishna
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (b)

  58. 58. Thumri is not popularly sung in one of the four raagas.

    • (a) Kafi
    • (b) Jhinjhoti
    • (c) Barwa (बरवा)
    • (d) Lalit
    Show answer

    Answer: (d)

  59. 59. The long wooden part of the tambura which is joined to the Thumba (तूँबा) is called

    • (a) Meru
    • (b) Bridge (ब्रिज)
    • (c) Dand (डाँड)
    • (d) Gulu (गुलू)
    Show answer

    Answer: (c)

  60. 60. Sound vibrations due to any external source/influences is called

    • (a) Diffraction of sound
    • (b) Reflection of sound
    • (c) Reverberation
    • (d) Resonance
    Show answer

    Answer: (d)

  61. 61. Shuddha Ma in Hindustani is called ________ in Carnatic.

    • (a) Antara Ga
    • (b) Sadharana Ga
    • (c) Shuddha Ma
    • (d) Prati Ma
    Show answer

    Answer: (c)

  62. 62. Who among the four is not one of child of Tansen ?

    • (a) Sharatsen
    • (b) Suratsen
    • (c) Vilas Khan
    • (d) Rangsen
    Show answer

    Answer: (d)

  63. 63. Swamy Haridas expired at the age of

    • (a) 95
    • (b) 96
    • (c) 97
    • (d) 98
    Show answer

    Answer: (a)

  64. 64. Pt. V.D. Paluskar expired on

    • (a) 21 August 1931
    • (b) 22 August 1931
    • (c) 23 August 1931
    • (d) 24 August 1931
    Show answer

    Answer: (a)

  65. 65. Pt. Omkarnath Thakur was born to

    • (a) Sri Radhakrishna Thakur
    • (b) Sri Ramamitra Thakur
    • (c) Sri Gaurishankar Thakur
    • (d) Sri Bolenath Thakur
    Show answer

    Answer: (c)

  66. 66. “Brihaddeshi” was written by

    • (a) Bharat
    • (b) Lochan
    • (c) Matang
    • (d) Ahobal
    Show answer

    Answer: (c)

  67. 67. Harmonium was introduced by

    • (a) E-clements
    • (b) Faux Strangvej
    • (c) Alexandre Debain
    • (d) Mojart
    Show answer

    Answer: (c)

  68. 68. Figure for question 68Identify the laya of the taal.

    • (a) Dugun
    • (b) Tigun
    • (c) Chougun
    • (d) Aad
    Show answer

    Answer: (b)

  69. 69. If a raaga has 7 swaras in both Aaroh and Avaroh, but the swaras are not in the regular order, the jaati of that raaga is

    • (a) Audhava-Sampoorna
    • (b) Vakra-Sampoorna
    • (c) Shadhava-Sampoorna
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (b)

  70. 70. Who among the four was not one of the musician during the period of Akbar ?

    • (a) Amir Khusro
    • (b) Tansen
    • (c) Ramdas
    • (d) Baijubavra
    Show answer

    Answer: (a)

  71. 71. “Ramacharitamanas” was written by

    • (a) Surdas
    • (b) Tulsidas
    • (c) Kabirdas
    • (d) Meera Bai
    Show answer

    Answer: (b)

  72. 72. Pick the odd one.

    • (a) Nom-Tom Aalap
    • (b) Raagaalap
    • (c) Rupakalap
    • (d) Kootalap
    Show answer

    Answer: (d)

  73. 73. If the song [गाना] is started after the ‘Sam’ is played in a taal, then it is called ________ Griha.

    • (a) Sam
    • (b) Vishama
    • (c) Ateet [अतीत]
    • (d) Anagat
    Show answer

    Answer: (b)

  74. 74. If a taal is played 1½ times faster its basic speed, then it is called ________ laya.

    • (a) Dugun laya
    • (b) Tigun laya
    • (c) Chougun laya
    • (d) Aad laya
    Show answer

    Answer: (d)

  75. 75. What is the speed of Aad laya ?

    • (a) 2/3 (two in three)
    • (b) 3/2 (three in two)
    • (c) 3/4 (three in four)
    • (d) 4/3 (four in three)
    Show answer

    Answer: (b)

  76. 76. Figure for question 76The above bandish is written in ________ layakari.

    • (a) Dugun
    • (b) Tigun
    • (c) Aad
    • (d) Vilambit
    Show answer

    Answer: (c)

  77. 77. The point in a taal from which, the gayan - vaadan or the theka of the taal begin is called

    • (a) KHAND
    • (b) AVRUT
    • (c) SAM
    • (d) KAYDA
    Show answer

    Answer: (c)

  78. 78. If a raag has 6 swaras in aaroh and 7 swaras in avaroh, then its jaati is

    • (a) Audhava-Sampoorna
    • (b) Shadhava-Sampoorna
    • (c) Sampoorna-Audhava
    • (d) Sampoorna-Shadhava
    Show answer

    Answer: (b)

  79. 79. Which among the four is not a type of Nibaddh Gaan ?

    • (a) Prabandh
    • (b) Vastu
    • (c) Rupak
    • (d) Dhatu
    Show answer

    Answer: (d)

  80. 80. A geet composed of Swar, Pad (पद), Taal and Marg is called

    • (a) Rupak
    • (b) Akshiptika
    • (c) Raag
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (b)

  81. 81. Which among the four is not one of the Thaat mentioned ?

    • (a) Kalyan
    • (b) Bhairav
    • (c) Bhairavi
    • (d) Malhar
    Show answer

    Answer: (d)

  82. 82. Gayan samay of Raag Bhoopali is

    • (a) Ratri ka pratham prahar
    • (b) Ratri ka dwitiya prahar
    • (c) Ratri ka tritiya prahar
    • (d) Ratri ka chaturtha prahar
    Show answer

    Answer: (a)

  83. 83. Figure for question 83Identify the raaga.

    • (a) Bhairav
    • (b) Aasavari
    • (c) Bhimpalasi
    • (d) Bhairavi
    Show answer

    Answer: (b)

  84. 84. Raag Bihag belongs to ________ thaat.

    • (a) Kalyan thaat
    • (b) Bilawal thaat
    • (c) Kafi thaat
    • (d) Khamaj thaat
    Show answer

    Answer: (b)

  85. 85. What is the Samvadi swar of Raag Kedar ?

    • (a) Shuddh Ma
    • (b) Sa
    • (c) Teevra Ma
    • (d) Ni
    Show answer

    Answer: (b)

  86. 86. What is the main description in the text of Dhamar songs ?

    • (a) Basant geet
    • (b) Shobha yatra
    • (c) Gods and Goddess
    • (d) Holi geet
    Show answer

    Answer: (d)

  87. 87. Vadi and samvadi of Raag Bhoopali are

    • (a) Ga and Dha respectively
    • (b) Dha and Ga respectively
    • (c) Ga and Pa respectively
    • (d) Pa and Ga respectively
    Show answer

    Answer: (a)

  88. 88. Which among the four is not one of the vani (वाणी) mentioned in Dhrupad style of singing ?

    • (a) Gobarhar
    • (b) Khandhar
    • (c) Dagur
    • (d) Nihar
    Show answer

    Answer: (d)

  89. 89. Which gharanas are famous for Thumri style of singing ?

    • (a) Lucknow, Banaras
    • (b) Delhi, Patiyala
    • (c) Lucknow, Gwalior
    • (d) Banaras, Agra
    Show answer

    Answer: (a)

  90. 90. Bhajan is popularly not sung in one of the four taalas.

    • (a) Kehrwa
    • (b) Jhoomra
    • (c) Rupak
    • (d) Dhumali
    Show answer

    Answer: (b)

  91. 91. Adhvadarshak swar is called to

    • (a) Sa
    • (b) Komal Ni
    • (c) Pa
    • (d) Ma
    Show answer

    Answer: (d)

  92. 92. The place between Chati and Gota is called

    • (a) Baddhi
    • (b) Pudi (पुड़ी)
    • (c) Dualo (दुआलों)
    • (d) Lava (लव)
    Show answer

    Answer: —

  93. 93. What is the original name of Tansen ?

    • (a) Tanna Mishra
    • (b) Tanna Pande
    • (c) Tansen
    • (d) Tan Pande
    Show answer

    Answer: (a)

  94. 94. Who among the four is not one of the upmost desciples of Swamy Haridas ?

    • (a) Baiju
    • (b) Gopal Lal
    • (c) Diwakar Pandit
    • (d) Ramnath
    Show answer

    Answer: (d)

  95. 95. Gandharva Mahavidyalay was started by Pt. V.D. Paluskar in the year

    • (a) 5 May 1901
    • (b) 5 May 1902
    • (c) 5 May 1903
    • (d) 5 May 1904
    Show answer

    Answer: (a)

  96. 96. Pt. Omkarnath Thakur was the desciple of

    • (a) Pt. V. N. Bhatkhande
    • (b) Pt. V. D. Paluskar
    • (c) Pt. Faiyaz Khan
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (b)

  97. 97. For the first time ________ divided the length of the string of veena into parts and established 12 swaras.

    • (a) Srinivas
    • (b) Bharat
    • (c) Ahobal
    • (d) Matang
    Show answer

    Answer: (c)

  98. 98. The note at which the geet ends is called

    • (a) Griha
    • (b) Amsha
    • (c) Nyas
    • (d) Apanyas
    Show answer

    Answer: (c)

  99. 99. Which of the 2 swaras are called Achal swaras ?

    • (a) Sa, Ma
    • (b) Sa, Pa
    • (c) Ma, Pa
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (b)

  100. 100. Total number of times the taal jhaptaal played in chougun laya is

    • (a) 2
    • (b) 3
    • (c) 4
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (c)

  101. 101. Kalhan the historian of Kashmir has recorded the facts about the royal patronage received by music, dance and drama in history of Kashmir in

    • (a) Rajavaibhavi
    • (b) Sangeet Shastra
    • (c) Kashmir Sultan
    • (d) Rajatarangini
    Show answer

    Answer: (d)

  102. 102. Tansen was a disciple of

    • (a) Amir Khusro
    • (b) Abdul Kareem Khan
    • (c) Swamy Haridas
    • (d) Baijubavra
    Show answer

    Answer: (c)

  103. 103. The SAMAGANA, together with its various forms, constitutes the fabric of the ________ music.

    • (a) Gandharva music
    • (b) Modern music
    • (c) Vedic music
    • (d) Laukika music
    Show answer

    Answer: (c)

  104. 104. Which among the four is not one of the types of Ang [अंग] in taalas ?

    • (a) Anudrut
    • (b) Drut
    • (c) Atidrut
    • (d) Kakapada
    Show answer

    Answer: (c)

  105. 105. Jhaptaal has ________ maatras; ________ khandas and the khandas have ________ number of maatras respectively.

    • (a) 10; 4 and [3/3/2/2]
    • (b) 10; 4 and [2/3/2/3]
    • (c) 10; 4 and [3/2/3/2]
    • (d) 10; 4 and [2/2/3/3]
    Show answer

    Answer: (b)

  106. 106. What are the total number of maatras in VILAMBIT TEENTAAL ?

    • (a) 16
    • (b) 32
    • (c) 64
    • (d) 128
    Show answer

    Answer: (a)

  107. 107. Sharangdev is the author of which text ?

    • (a) Sangeet Ratnakar
    • (b) Sangeet Vibodh
    • (c) Kramik Pustak Malika
    • (d) Sangeet Parijaat
    Show answer

    Answer: (a)

  108. 108. In which style of singing ‘Ek Taal’ is used ?

    • (a) Dhrupad
    • (b) Khyal
    • (c) Thumri
    • (d) Tappa
    Show answer

    Answer: (b)

  109. 109. Which among the four given below is an Achal [अचल] swara ?

    • (a) Re
    • (b) Ga
    • (c) Ma
    • (d) Pa
    Show answer

    Answer: (d)

  110. 110. The speed at which the song is sung is called

    • (a) Magnitude
    • (b) Maatra
    • (c) Timbre
    • (d) Laya
    Show answer

    Answer: (d)

  111. 111. The type of gamak in which the note is vibrated at 1 maatra kaal is ________ gamak.

    • (a) Tirip gamak
    • (b) Sphurit gamak
    • (c) Kampit gamak
    • (d) Aandolit gamak
    Show answer

    Answer: (d)

  112. 112. What is the third part of Dhrupad style of singing ?

    • (a) Raagaalap
    • (b) Bandish
    • (c) Sanchari
    • (d) Taan
    Show answer

    Answer: (c)

  113. 113. Raag Bhoopali belongs to ________ thaat.

    • (a) Bilawal thaat
    • (b) Kalyan thaat
    • (c) Khamaj thaat
    • (d) Kafi thaat
    Show answer

    Answer: (b)

  114. 114. Raag Aasavari belongs to ________ thaat.

    • (a) Aasavari
    • (b) Bhairav
    • (c) Jaunpuri
    • (d) Todi
    Show answer

    Answer: (a)

  115. 115. ________ Komal Re ma dha sur, tivra Gandhar Nishad Dhaiwat vadi sur Kahyo, Tasu Rikhab, Samvadi. – Raag Chandrikasaar Identify the raaga.

    • (a) Bhairavi
    • (b) Bhoopali
    • (c) Bihag
    • (d) Bhairav
    Show answer

    Answer: (d)

  116. 116. What is the jaati of Raag Kedar ?

    • (a) Audhava-Sampoorna
    • (b) Shadhava-Sampoorna
    • (c) Audhava-Shadhava
    • (d) Shadhava-Audhava
    Show answer

    Answer: (c)

  117. 117. Raag Miyan Malhar belongs to ________ thaat.

    • (a) Khamaj
    • (b) Kafi
    • (c) Bhairavi
    • (d) None
    Show answer

    Answer: (b)

  118. 118. Figure for question 118Identify the raaga.

    • (a) Bihag
    • (b) Bhimpalasi
    • (c) Yaman
    • (d) Kafi
    Show answer

    Answer: (b)

  119. 119. Dhrupad geet are usually not found in one of the following four languages.

    • (a) Hindi
    • (b) Urdu
    • (c) Brij
    • (d) Sanskrit
    Show answer

    Answer: (d)

  120. 120. It is said that, ________ invented the Tappa style of singing.

    • (a) Asif Uddual Miyan
    • (b) Shori Miyan
    • (c) Gulam Ali
    • (d) Ali Akbar Khan
    Show answer

    Answer: (b)

  121. 121. Kajri songs usually do not describe

    • (a) Monsoon
    • (b) Viraha (Separation)
    • (c) About Radha-Krishna
    • (d) Bhakti
    Show answer

    Answer: (d)

  122. 122. ‘Layakari’ is used in which singing style ?

    • (a) Dhamaar
    • (b) Khyal
    • (c) Chaturang
    • (d) Tarana
    Show answer

    Answer: (a)

  123. 123. The left tabla is also called

    • (a) Tabla
    • (b) Dagga
    • (c) Pudi
    • (d) Dholak
    Show answer

    Answer: (b)

  124. 124. Who was the Fakeer (फ़कीर) who blessed Tansen parents to have a child ?

    • (a) Mohd. Mirza
    • (b) Mohd. Naheem
    • (c) Mohd. Nadeem
    • (d) Mohd. Gauns (गौंस)
    Show answer

    Answer: (d)

  125. 125. Swamy Haridas was born in

    • (a) U.P., Aligad
    • (b) Banaras
    • (c) Gwalior
    • (d) Varanasi
    Show answer

    Answer: (a)

Show answers

Answer key

Answer key from the U.P. Secondary Education Services Selection Board’s official answer key for this sitting. “—” means the key gave none: the question was deleted.

Music Vocal

Q 1
(d)
Q 2
(d)
Q 3
(c)
Q 4
(a)
Q 5
(b)
Q 6
(b)
Q 7
(d)
Q 8
(a)
Q 9
(a)
Q 10
(b)
Q 11
(b)
Q 12
—
Q 13
(c)
Q 14
(b)
Q 15
(b)
Q 16
(d)
Q 17
(b)
Q 18
(b)
Q 19
(c)
Q 20
(d)
Q 21
(a)
Q 22
(d)
Q 23
(b)
Q 24
(c)
Q 25
(c)
Q 26
(b)
Q 27
(b)
Q 28
(c)
Q 29
(d)
Q 30
(d)
Q 31
(b)
Q 32
(c)
Q 33
(c)
Q 34
(a)
Q 35
(c)
Q 36
(b)
Q 37
(a)
Q 38
(a)
Q 39
(a)
Q 40
(d)
Q 41
(b)
Q 42
(b)
Q 43
(c)
Q 44
(b)
Q 45
(c)
Q 46
(b)
Q 47
(d)
Q 48
(b)
Q 49
(b)
Q 50
(c)
Q 51
(b)
Q 52
(a)
Q 53
(c)
Q 54
(d)
Q 55
(a)
Q 56
(a)
Q 57
(b)
Q 58
(d)
Q 59
(c)
Q 60
(d)
Q 61
(c)
Q 62
(d)
Q 63
(a)
Q 64
(a)
Q 65
(c)
Q 66
(c)
Q 67
(c)
Q 68
(b)
Q 69
(b)
Q 70
(a)
Q 71
(b)
Q 72
(d)
Q 73
(b)
Q 74
(d)
Q 75
(b)
Q 76
(c)
Q 77
(c)
Q 78
(b)
Q 79
(d)
Q 80
(b)
Q 81
(d)
Q 82
(a)
Q 83
(b)
Q 84
(b)
Q 85
(b)
Q 86
(d)
Q 87
(a)
Q 88
(d)
Q 89
(a)
Q 90
(b)
Q 91
(d)
Q 92
—
Q 93
(a)
Q 94
(d)
Q 95
(a)
Q 96
(b)
Q 97
(c)
Q 98
(c)
Q 99
(b)
Q 100
(c)
Q 101
(d)
Q 102
(c)
Q 103
(c)
Q 104
(c)
Q 105
(b)
Q 106
(a)
Q 107
(a)
Q 108
(b)
Q 109
(d)
Q 110
(d)
Q 111
(d)
Q 112
(c)
Q 113
(b)
Q 114
(a)
Q 115
(d)
Q 116
(c)
Q 117
(b)
Q 118
(b)
Q 119
(d)
Q 120
(b)
Q 121
(d)
Q 122
(a)
Q 123
(b)
Q 124
(d)
Q 125
(a)