Verified against official sourcesVerifiedLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · UP Junior Aided Teacher 2021 Paper I — Sanskrit (Series A) · exambharo.com/up-jase/previous-year-papers/up-jase-2021-series-a-sanskrit/

Question paper · UP Junior Aided Teacher

UP Junior Aided Teacher 2021 Paper I — Sanskrit (Series A)

17 October 2021150 questions+1 for a correct answer, −0 for a wrong one

Questions from the Examination Regulatory Authority, Uttar Pradesh, Prayagraj’s paper of 17 October 2021. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

The official booklet is a scan with no text, so ExamBharo typed this paper from it by hand. A typing slip is possible; report one through the contact page.

The board deleted questions 16, 81 and 91 in its final answer key: shown here, with no answer, and not counted in the score.

General Knowledge

  1. 1. In which year Akbar ended the Jiziya Tax for the first time ?

    • (a) 1564
    • (b) 1567
    • (c) 1565
    • (d) 1566
    Show answer

    Answer: (a)

  2. 2. Who was elected as the President of Indian National Congress in 1938 ?

    • (a) Abul Kalam Azad
    • (b) Subhash Chandra Bose
    • (c) J. B. Kriplani
    • (d) Pattabhi Sitaramaiya
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 3. In which of the following years Surendra Nath Banerjee was removed from Civil Service ?

    • (a) 1870
    • (b) 1878
    • (c) 1867
    • (d) 1874
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 4. Brahmi script was deciphered by

    • (a) S. R. Rao
    • (b) Charles Masson
    • (c) Alexander Cunningham
    • (d) James Princep
    Show answer

    Answer: (d)

  5. 5. Arrange the following dynasties in the chronological order by using the codes given below. I. Shung dynasty II. Haryank dynasty III. Nand dynasty IV. Maurya dynasty Codes :

    • (a) II I III IV
    • (b) II III IV I
    • (c) I II III IV
    • (d) III I II IV
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 6. As per census 2011, literacy rate in India is

    • (a) 74.04%
    • (b) 69.32%
    • (c) 65.55%
    • (d) 77.25%
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 7. How much allocation given for 'Mukhya Mantri Samagra Sampada Vikas Yojana' under the Budget – 2021-22 of Uttar Pradesh ?

    • (a) 1,000 crores
    • (b) 500 crores
    • (c) 2,000 crores
    • (d) 5,000 crores
    Show answer

    Answer: (a)

  8. 8. Find the agent/agents of soil erosion among the following. A. Running water B. Ground water C. Sea waves

    • (a) Only A
    • (b) None of these
    • (c) A and C
    • (d) A, B and C
    Show answer

    Answer: (d)

  9. 9. Biodiversity is A. Genetic variations B. All biological species present on earth C. Variations among biological communities D. Variations in ecosystems

    • (a) Only B
    • (b) All of these
    • (c) Both B and C
    • (d) A, B and C
    Show answer

    Answer: (b)

  10. 10. Intensity of Noise Pollution is measured in

    • (a) Centimeter
    • (b) Decibel
    • (c) Decimeter
    • (d) Deciliter
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 11. Which of the following disease is caused by virus ?

    • (a) Typhoid
    • (b) Leukaemia
    • (c) Filaria
    • (d) Rabies
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 12. ECG is a graphical representation of the electrical activity of which organ ?

    • (a) Heart
    • (b) Liver
    • (c) Kidney
    • (d) Lungs
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 13. ¹²₆C and ¹⁴₆C ; ¹₁H and ³₁H ; ³⁵₁₇Cl and ³⁷₁₇Cl are examples of

    • (a) Isotones
    • (b) Isomers
    • (c) Isotopes
    • (d) Isobars
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 14. Which of the following acid is mainly present in tomato ?

    • (a) Lactic acid
    • (b) Tartaric acid
    • (c) Acetic acid
    • (d) Citric acid and Malic acid
    Show answer

    Answer: (d)

  15. 15. In which year 21st United Nation Climate Change Summit was held in Paris ?

    • (a) 2014
    • (b) 2017
    • (c) 2015
    • (d) 2016
    Show answer

    Answer: (c)

  16. 16. Which one of the following is not correctly matched ?

    • (a) Ascorbic acid – Lemon
    • (b) Formic acid – Milk
    • (c) Maltose – Malt
    • (d) Acetic acid – Curd
    Show answer

    Answer: —

  17. 17. 'Sarthak' launched by the Ministry of Defense Government of India in August 2020 is related to which of the following ?

    • (a) Smart bomb
    • (b) Light combat aircraft
    • (c) Rocket launcher
    • (d) Offshore patrol ship
    Show answer

    Answer: (d)

  18. 18. Which one of the following became first 100% organic Union Territory of India ?

    • (a) Lakshadweep
    • (b) None of these
    • (c) Puducherry
    • (d) Andaman and Nicobar Islands
    Show answer

    Answer: (a)

  19. 19. Arrange the following events in a chronological order and select the correct answer from the codes given below. I. Appointment of Simon Commission II. Jallianwala Bagh Massacre III. Mahatma Gandhi's Dandi March IV. Death of Ferozshah Mehta Codes :

    • (a) IV, II, I, III
    • (b) IV, III, II, I
    • (c) I, II, IV, III
    • (d) II, III, IV, I
    Show answer

    Answer: (a)

  20. 20. Who among the following leaders founded the revolutionary organization – 'Abhinav Bharat Society' ?

    • (a) Bhagat Singh
    • (b) Putin Bihari
    • (c) Vinayak Damodar Savarkar
    • (d) Barindra Kumar Ghosh
    Show answer

    Answer: (c)

  21. 21. What was the percentage of India's population to the World Population in 2011 ?

    • (a) 17.0
    • (b) 16.5
    • (c) 18.0
    • (d) 17.5
    Show answer

    Answer: (d)

  22. 22. The Kumaun Himalaya is situated between rivers

    • (a) Kali and Tista
    • (b) Tista and Brahmaputra
    • (c) Indus and Satluj
    • (d) Satluj and Kali
    Show answer

    Answer: (d)

  23. 23. Green Revolution is related with

    • (a) Production of cereal crop
    • (b) Production of meat
    • (c) Production of milk
    • (d) Production of cotton
    Show answer

    Answer: (a)

  24. 24. Which Coast of India frequently affected by cyclone ?

    • (a) Gujarat
    • (b) West Bengal
    • (c) Kerala
    • (d) Odisha
    Show answer

    Answer: (d)

  25. 25. Which of the following is largest rail zone of India ?

    • (a) North-Eastern Railway Zone
    • (b) North-Central Railway Zone
    • (c) Northern Railway Zone
    • (d) Central Railway Zone
    Show answer

    Answer: (c)

  26. 26. F : 216 : : L : ?

    • (a) 1700
    • (b) 1728
    • (c) 1600
    • (d) 1723
    Show answer

    Answer: (b)

  27. 27. In the coding language, if GANGA is described by 711471, then the code of SARJU is

    • (a) 191181021
    • (b) 198111021
    • (c) 174117
    • (d) 911810112
    Show answer

    Answer: (a)

  28. 28. A man walks 8 km towards West, then walks 6 km towards North. How far he is from the starting point ?

    • (a) 12 km
    • (b) 20 km
    • (c) 10 km
    • (d) 14 km
    Show answer

    Answer: (c)

  29. 29. What will be the angle between two needles (hour and minute) at 2 hour 30 minutes ?

    • (a) 120°
    • (b) 95°
    • (c) 105°
    • (d) 170°
    Show answer

    Answer: (c)

  30. 30. Find analogy. Prayagraj : Ganga : : Ayodhya : ?

    • (a) Gomati
    • (b) Saraswati
    • (c) Yamuna
    • (d) Saryu
    Show answer

    Answer: (d)

  31. 31. The soil which transport along with water is called

    • (a) Alluvial
    • (b) Muck
    • (c) Colluvial
    • (d) Peat
    Show answer

    Answer: (a)

  32. 32. Sequence of species related to each other as prey and predator is termed as

    • (a) Food chain
    • (b) Animal cycle
    • (c) Niche
    • (d) Eutrophication
    Show answer

    Answer: (a)

  33. 33. Animals living at the bottom of the sea are called

    • (a) Lentic
    • (b) Pelagic
    • (c) Lotic
    • (d) Benthic
    Show answer

    Answer: (d)

  34. 34. The power of a power house is 200 Megawatt. The electrical energy produced by this power house per day will be

    • (a) 200 Megawatt hour
    • (b) 4800 Joule
    • (c) 4800 Megawatt hour
    • (d) 4800 Megawatt
    Show answer

    Answer: (c)

  35. 35. National Science Day is celebrated on

    • (a) 28th January
    • (b) 28th April
    • (c) 28th February
    • (d) 28th March
    Show answer

    Answer: (c)

  36. 36. The target of the mission 'Jal-Jeevan' – 'A tap in every home' started by Indian Central Government has been firstly achieved by which State ?

    • (a) Goa
    • (b) Madhya Pradesh
    • (c) Sikkim
    • (d) Gujarat
    Show answer

    Answer: (a)

  37. 37. "Thai Poosam", a religious festival celebrated in which Indian State ?

    • (a) Andhra Pradesh
    • (b) Karnataka
    • (c) Odisha
    • (d) Tamil Nadu
    Show answer

    Answer: (d)

  38. 38. Which State launched 'Kisan Kalyan Mission' to promote the income of farmers ?

    • (a) Uttar Pradesh
    • (b) Jharkhand
    • (c) Bihar
    • (d) Gujarat
    Show answer

    Answer: (a)

  39. 39. Booker Award for the year 2020 has been given for which book ?

    • (a) Shuggie-Bàin
    • (b) Voices of Dissent
    • (c) The Republic Ethic
    • (d) My Years with Rajiv : Triumph and Tragedy
    Show answer

    Answer: (a)

  40. 40. Recently on which river the Shahtoot dam will be built with the consent of India and Afghanistan ?

    • (a) Arghandab river
    • (b) Peck river
    • (c) Maidan river
    • (d) Kunar river
    Show answer

    Answer: (c)

  41. 41. When was Goods and Service Tax (GST) implemented in India ?

    • (a) 1 January 2017
    • (b) 1 July 2017
    • (c) 1 April 2017
    • (d) 1 July 2016
    Show answer

    Answer: (b)

  42. 42. Puducherry comes under the jurisdiction of which High Court ?

    • (a) Kerala
    • (b) Calcutta
    • (c) Madras
    • (d) Karnataka
    Show answer

    Answer: (c)

  43. 43. Which of the following was not the main feature of the Government of India Act, 1919 ?

    • (a) Dyarchy in the provinces
    • (b) Dyarchy at the centre
    • (c) Relaxation of Central control over the provinces
    • (d) The Indian Legislature was made more representative
    Show answer

    Answer: (b)

  44. 44. Who created the Brihadeshwar Temple of Tanjore ?

    • (a) Rajraj Pratham
    • (b) Aditya Pratham
    • (c) Rajendra Pratham
    • (d) Rajadhiraj Pratham
    Show answer

    Answer: (a)

  45. 45. "Atal Innovation Mission" is related with

    • (a) Rural Development
    • (b) Space Technology
    • (c) Entrepreneurship Development
    • (d) Information Technology
    Show answer

    Answer: (c)

  46. 46. Which Indian State has the largest area under forest ?

    • (a) Arunachal Pradesh
    • (b) Maharashtra
    • (c) Chhattisgarh
    • (d) Madhya Pradesh
    Show answer

    Answer: (d)

  47. 47. Which of the following river does not form the delta ?

    • (a) Krishna
    • (b) Narmada
    • (c) Kaveri
    • (d) Mahanadi
    Show answer

    Answer: (b)

  48. 48. When Cabinet Mission came in India ?

    • (a) February 1945
    • (b) March 1945
    • (c) January 1946
    • (d) March 1946
    Show answer

    Answer: (d)

  49. 49. The Vice-President in India is the Ex-officio Chairman of the

    • (a) Lok Sabha
    • (b) NITI Aayog
    • (c) Finance Commission
    • (d) Rajya Sabha
    Show answer

    Answer: (d)

  50. 50. How many subjects are there in 11th Schedule of the Indian Constitution ?

    • (a) 27
    • (b) 20
    • (c) 25
    • (d) 29
    Show answer

    Answer: (d)

Sanskrit

  1. 51. गुण संज्ञा विधायक सूत्र है

    • (a) आद् गुणः
    • (b) ह्रस्वस्य गुणः
    • (c) अदेङ् गुणः
    • (d) अतो गुणे
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 52. 'नमः' शब्द के योग में कौन-सी विभक्ति होती है ?

    • (a) प्रथमा
    • (b) चतुर्थी
    • (c) द्वितीया
    • (d) तृतीया
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 53. 'आख्यातोपयोगे' सूत्र किस संज्ञा का विधान करता है ?

    • (a) करण
    • (b) अधिकरण
    • (c) सम्प्रदान
    • (d) अपादान
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 54. सम्बोधन अर्थ में कौन-सी विभक्ति होती है ?

    • (a) प्रथमा
    • (b) सप्तमी
    • (c) द्वितीया
    • (d) षष्ठी
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 55. 'अपवर्गे तृतीया' का उदाहरण है

    • (a) आकृत्या शूरः
    • (b) मासेनाधीतोऽनुवाकः
    • (c) पादेन खञ्जः
    • (d) पुण्येन दृष्टो हरिः
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 56. कादयो मावसानाः ________ ?

    • (a) स्पर्शाः
    • (b) स्वराः
    • (c) अन्तस्थाः
    • (d) ऊष्माणः
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 57. कादम्बरी कथामुखम् में शुक का नाम क्या था ?

    • (a) शुकनास
    • (b) कपिञ्जल
    • (c) वैशम्पायन
    • (d) हारीत
    Show answer

    Answer: (c)

  8. 58. निम्नलिखित में किसका परिगणन वेदाङ्ग में होता है ?

    • (a) आयुर्वेद
    • (b) अलङ्कार
    • (c) रस
    • (d) छन्द
    Show answer

    Answer: (d)

  9. 59. नीतिशतक में 'सुखतरमाराध्यते' किसे कहा गया है ?

    • (a) विशेषज्ञः
    • (b) ज्ञानलवदुर्विदग्धः
    • (c) अज्ञः
    • (d) अनभिज्ञः
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 60. निम्नलिखित में कौन-सा एक गद्यकाव्य नहीं है ?

    • (a) कादम्बरी
    • (b) बुद्धचरितम्
    • (c) दशकुमारचरितम्
    • (d) हर्षचरितम्
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 61. 'मेघदूतम्' की रचना किस छन्द में है ?

    • (a) मन्दाक्रान्ता
    • (b) शार्दूलविक्रीडित
    • (c) वसन्ततिलका
    • (d) इन्द्रवज्रा
    Show answer

    Answer: (a)

  12. 62. 'शुकनासोपदेश' अंश है

    • (a) नैषधीय चरितम्
    • (b) कादम्बरी
    • (c) दशकुमार चरितम्
    • (d) शुकसप्तति
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 63. वासवदत्ता के रचयिता हैं

    • (a) भास
    • (b) अश्वघोष
    • (c) कालिदास
    • (d) सुबन्धु
    Show answer

    Answer: (d)

  14. 64. 'हितं मनोहारि च दुर्लभं वचः' सूक्ति किस महाकाव्य की है ?

    • (a) रघुवंशम्
    • (b) नैषधीयचरितम्
    • (c) किरातार्जुनीयम्
    • (d) शिशुपालवधम्
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 65. कवि 'श्रीकण्ठ' साहित्य जगत् में किस नाम से प्रसिद्ध हैं ?

    • (a) भारवि
    • (b) बिल्हण
    • (c) माघ
    • (d) भवभूति
    Show answer

    Answer: (d)

  16. 66. पुराण के लक्षण में क्या सम्मिलित नहीं है ?

    • (a) उपसर्ग
    • (b) मन्वन्तर
    • (c) वंश
    • (d) वंशानुचरित
    Show answer

    Answer: (a)

  17. 67. 'विद्यावतां भागवते परीक्षा' यह किस ग्रन्थ के विषय में कहा गया है ?

    • (a) भगवद्गीता
    • (b) मार्कण्डेय पुराण
    • (c) श्रीमद् भागवत पुराण
    • (d) दुर्गा सप्तशती
    Show answer

    Answer: (c)

  18. 68. निम्नलिखित में से कौन-सी कृति भर्तृहरि द्वारा रचित नहीं है ?

    • (a) नीतिशतक
    • (b) वैराग्यशतक
    • (c) श्रृङ्गारशतक
    • (d) अमरूकशतक
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 69. 'गाथासप्तशती' के रचयिता कौन हैं ?

    • (a) घटकर्पर
    • (b) व्यास
    • (c) हाल
    • (d) नागार्जुन
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 70. निम्नलिखित कवियों और उनकी कृतियों में कौन-सा सुमेलित है ?

    • (a) कालिदास - स्वप्नवासवदत्तम्
    • (b) शंकराचार्य - सौन्दर्यलहरी
    • (c) बाणभट्ट - दशकुमारचरितम्
    • (d) बिल्हण - नवसाहसांकचरितम्
    Show answer

    Answer: (b)

  21. 71. 'पूर्वत्राऽसिद्धम्' सूत्र के लिए निम्नलिखित में से क्या सही नहीं है ?

    • (a) 'अष्टाध्यायी' के सात अध्याय और आठवें अध्याय के प्रथम अध्याय को 'सपादसप्ताध्यायी' कहते हैं।
    • (b) 'एङ्' के बाद ह्रस्व 'अ' हो तो 'एङ्' तथा अ दोनों के स्थान पर पूर्वरूप एकादेश हो जाता है।
    • (c) शेष तीन पाद 'त्रिपादी' है, जो 'सपादसप्ताध्यायी' के प्रति असिद्ध है।
    • (d) यह सूत्र आठवें अध्याय के दूसरे पाद का पहला सूत्र है।
    Show answer

    Answer: (b)

  22. 72. 'स्थाल्यां पचति' में कौन-सा आधार होगा ?

    • (a) औपश्लेषिक
    • (b) इनमें से कोई नहीं
    • (c) वैषयिक
    • (d) अभिव्यापक
    Show answer

    Answer: (a)

  23. 73. निम्नलिखित में कौन-सा भिन्नार्थक है ?

    • (a) सह
    • (b) सार्धम्
    • (c) साकम्
    • (d) सकृत्
    Show answer

    Answer: (d)

  24. 74. उनहत्तर (69) का संस्कृत रूप निम्नलिखित में से कौन-सा नहीं है ?

    • (a) नवषष्टि
    • (b) नवसप्तति
    • (c) एकोनसप्तति
    • (d) ऊनसप्तति
    Show answer

    Answer: (b)

  25. 75. 'दधि' पंचमी विभक्ति एकवचन रूप होगा

    • (a) दध्नः
    • (b) दधिः
    • (c) दध्नि
    • (d) दधे
    Show answer

    Answer: (a)

  26. 76. थकार का उच्चारण स्थान है

    • (a) कण्ठ
    • (b) दन्त
    • (c) तालु
    • (d) मूर्धा
    Show answer

    Answer: (b)

  27. 77. 'वेणीसंहार' का नायक कौन है ?

    • (a) चारुदत्त
    • (b) कर्ण
    • (c) उदयन
    • (d) भीम
    Show answer

    Answer: (d)

  28. 78. अच्+हीनम् का सन्धि रूप है

    • (a) अछीनम्
    • (b) अच्शीनम्
    • (c) अच्छीनम्
    • (d) अज्झीनम्
    Show answer

    Answer: (d)

  29. 79. 'हरिश्शेते' रूप किस सूत्र से बनता है ?

    • (a) वा शरि
    • (b) हशि च
    • (c) खरि च
    • (d) ससजुषोरुः
    Show answer

    Answer: (a)

  30. 80. 'गौरी' शब्द का चतुर्थी एकवचन का रूप है

    • (a) गौर्या
    • (b) गौर्याः
    • (c) गौर्यः
    • (d) गौर्यै
    Show answer

    Answer: (d)

  31. 81. निम्नलिखित में कौन-सा विभक्ति विषयक वाक्य अशुद्ध है ?

    • (a) धर्म पृथग् न हि सुखम्
    • (b) धर्मस्य पृथग् न हि सुखम्
    • (c) धर्मेण पृथग् न हि सुखम्
    • (d) धर्मात् पृथग् न हि सुखम्
    Show answer

    Answer: —

  32. 82. 'अनुरूपम्' का समास विग्रह है

    • (a) अनुगतं रूपं यस्मिन् सः
    • (b) रूपम् अतिक्रम्य
    • (c) रूपस्य योग्यम्
    • (d) रूपं रूपम् अनु
    Show answer

    Answer: (c)

  33. 83. 'बभूव' किस लकार का रूप है ?

    • (a) लङ्
    • (b) लृट्
    • (c) लिट्
    • (d) लट्
    Show answer

    Answer: (c)

  34. 84. 'उपकृष्णम्' पद में समास है

    • (a) अव्ययीभाव
    • (b) कर्मधारय
    • (c) तत्पुरुष
    • (d) द्वन्द्व
    Show answer

    Answer: (a)

  35. 85. कौन-सा लकार केवल वैदिक संस्कृत में ही प्रयुक्त होता है ?

    • (a) लट्
    • (b) लेट्
    • (c) लोट्
    • (d) लङ्
    Show answer

    Answer: (b)

  36. 86. कादम्बरी के अनुसार राजा शूद्रक की राजधानी का नाम क्या था ?

    • (a) अवन्ती
    • (b) वत्स
    • (c) उत्कल
    • (d) विदिशा
    Show answer

    Answer: (d)

  37. 87. युधिष्ठिर ने दुर्योधन के किस व्यवहार को जानने के लिये वनेचर को नियुक्त किया था ?

    • (a) राज्य विस्तार विषयक
    • (b) इनमें से कोई नहीं
    • (c) प्रजा विषयक
    • (d) सैन्यबल विषयक
    Show answer

    Answer: (c)

  38. 88. 'मेघदूतम्' के अनुसार यक्ष को किस आश्रम में निवास करने का श्राप मिला था ?

    • (a) रामगिरि
    • (b) इनमें से कोई नहीं
    • (c) अगस्त्य
    • (d) जाबालि
    Show answer

    Answer: (a)

  39. 89. गायत्री छन्द में कुल कितने वर्ण होते हैं ?

    • (a) 16
    • (b) 28
    • (c) 20
    • (d) 24
    Show answer

    Answer: (d)

  40. 90. अभिज्ञानशाकुन्तलम् में विदूषक का नाम है

    • (a) माणवक
    • (b) माढव्य
    • (c) वसन्तक
    • (d) शर्विलक
    Show answer

    Answer: (b)

  41. 91. 'वक्ष्यति' लृट् लकार प्रथम पुरुष एकवचन में यह रूप किस धातु का है ?

    • (a) वच्
    • (b) वृध्
    • (c) वक्ष
    • (d) वह्
    Show answer

    Answer: —

  42. 92. 'दृश्' धातु लृट् लकार मध्यम पुरुष द्विवचन का रूप है

    • (a) पश्यथः
    • (b) द्रक्ष्यथ
    • (c) पश्यथ
    • (d) द्रक्ष्यथः
    Show answer

    Answer: (d)

  43. 93. 'गद्यपद्यमयी काचिच्चम्पूरित्यभिधीयते' चम्पू का यह पारिभाषिक विश्लेषण कहाँ प्राप्त होता है ?

    • (a) दण्डी - काव्यादर्श
    • (b) त्रिविक्रम भट्ट - नलचम्पू
    • (c) मम्मट - काव्यप्रकाश
    • (d) विश्वनाथ - साहित्यदर्पण
    Show answer

    Answer: (a)

  44. 94. निम्नलिखित में से आचार्य विश्वनाथ प्रतिपादित काव्य की परिभाषा क्या है ?

    • (a) वक्रोक्तिः काव्यजीवितम्
    • (b) रमणीयार्थप्रतिपादकं काव्यम्
    • (c) वाक्यं रसात्मकं काव्यम्
    • (d) तददोषौ शब्दार्थौ सगुणावनलंकृती
    Show answer

    Answer: (c)

  45. 95. निम्नलिखित नाटकों और उनके नायकों में से कौन-सा सुमेलित नहीं है ?

    • (a) स्वप्नवासवदत्तम् - उदयन
    • (b) नागानन्द - जीमूतवाहन
    • (c) विक्रमोर्वशीयम् - पुरुरवा
    • (d) मृच्छकटिकम् - रोहसेन
    Show answer

    Answer: (d)

  46. 96. 'ललितलवङ्गलतापरिशीलनकोमलमलयसमीरे मधुकरनिकरकरम्बितकोकिलकूजितकुञ्जकुटीरे ।' इस प्रसिद्ध पद्य के रचयिता कवि कौन हैं ?

    • (a) कल्हण
    • (b) भारवि
    • (c) जयदेव
    • (d) कालिदास
    Show answer

    Answer: (c)

  47. 97. लोप संज्ञा का सूत्र है

    • (a) तस्य लोपः
    • (b) एषामन्त्या इतः
    • (c) अदर्शनं लोपः
    • (d) हलन्त्यम्
    Show answer

    Answer: (c)

  48. 98. 'बहु जल्पति भोः' का क्या अर्थ है ?

    • (a) बहुत जल पीता है।
    • (b) बहुत जाले लगे हैं।
    • (c) बहुत बक-बक करता है।
    • (d) भूमि पर बहुत जल है।
    Show answer

    Answer: (c)

  49. 99. 'सवर्ण' संज्ञा किसकी होती है ?

    • (a) जिनके स्थान कण्ठ एवं तालु हों
    • (b) जो जिह्वामूलीय हों
    • (c) जिनके स्थान एवं प्रयत्न समान हों
    • (d) जो ईषद्विवृत हों
    Show answer

    Answer: (c)

  50. 100. निम्नलिखित में से गुण-संज्ञा-विधायक सूत्र है

    • (a) अदेङ्गुणः
    • (b) इनमें से सभी
    • (c) आद्गुणः
    • (d) उरण् रपरः
    Show answer

    Answer: (a)

  51. 101. संस्कृत भाषा को किस नाम से नहीं जाना जाता है ?

    • (a) देवभाषा
    • (b) प्राकृत
    • (c) देववाणी
    • (d) गीर्वाणवाणी
    Show answer

    Answer: (b)

  52. 102. 'क्रुध्' धातु के योग में विभक्ति होती है

    • (a) पञ्चमी
    • (b) द्वितीया
    • (c) षष्ठी
    • (d) चतुर्थी
    Show answer

    Answer: (d)

  53. 103. अष्टाध्यायी के प्रत्येक अध्याय में कितने पाद हैं ?

    • (a) 4
    • (b) 7
    • (c) 5
    • (d) 6
    Show answer

    Answer: (a)

  54. 104. अष्टाध्यायी का प्रथम सूत्र कौन-सा है ?

    • (a) अदेङ्गुणः
    • (b) वृद्धिरादैच्
    • (c) आद्गुणः
    • (d) वृद्धिरेचि
    Show answer

    Answer: (b)

  55. 105. माहेश्वर सूत्र में किस व्यञ्जन का दो बार प्रयोग हुआ है ?

    • (a) ह्
    • (b) र्
    • (c) य्
    • (d) व्
    Show answer

    Answer: (a)

  56. 106. 'पञ्चतन्त्र' के पाँचों तन्त्रों का सही क्रम निम्नलिखित में से क्या है ?

    • (a) लब्धप्रणाश, अपरीक्षितकारक, काकोलूकीय, मित्रभेद, मित्रसंप्राप्ति
    • (b) मित्रसंप्राप्ति, काकोलूकीय, मित्रभेद, लब्धप्रणाश, अपरीक्षितकारक
    • (c) मित्रभेद, मित्रसंप्राप्ति, काकोलूकीय, लब्धप्रणाश, अपरीक्षितकारक
    • (d) काकोलूकीय, मित्रभेद, मित्रसंप्राप्ति, लब्धप्रणाश, अपरीक्षितकारक
    Show answer

    Answer: (c)

  57. 107. महाभारत के रचनाकार कौन हैं ?

    • (a) वाल्मीकि
    • (b) कालिदास
    • (c) भास
    • (d) व्यास
    Show answer

    Answer: (d)

  58. 108. बुद्धचरित किसकी रचना है ?

    • (a) श्रीहर्ष
    • (b) कुमारदास
    • (c) माघ
    • (d) अश्वघोष
    Show answer

    Answer: (d)

  59. 109. मुद्राराक्षस के रचनाकार कौन हैं ?

    • (a) भट्टनारायण
    • (b) मुरारि
    • (c) भवभूति
    • (d) विशाखदत्त
    Show answer

    Answer: (d)

  60. 110. नायिका रहित ग्रंथ है

    • (a) उत्तररामचरितम्
    • (b) वेणीसंहारम्
    • (c) मृच्छकटिकम्
    • (d) मुद्राराक्षसम्
    Show answer

    Answer: (d)

  61. 111. प्रगृह्य संज्ञा किसकी होती है ?

    • (a) एकवचनान्त
    • (b) कोई नहीं
    • (c) किसी भी द्विवचनान्त
    • (d) ईत्, ऊत् एकारान्त द्विवचनान्त
    Show answer

    Answer: (d)

  62. 112. धीर पुरुष दुःख-सुख में कैसे रहते हैं ?

    • (a) सुख-दुःख में समान
    • (b) अवसाद में होना
    • (c) दुःखी होना
    • (d) उद्विग्न होना
    Show answer

    Answer: (a)

  63. 113. गति संज्ञा का सूत्र है

    • (a) गतिश्च
    • (b) गतिकारकोपपदात् कृत्
    • (c) न गतिहिंसार्थेभ्यः
    • (d) गतिर्गतौ
    Show answer

    Answer: (a)

  64. 114. 'शिष्यः' शब्द में प्रकृति-प्रत्यय स्पष्ट कीजिए।

    • (a) शास् + क्विप्
    • (b) शिष् + क्यच्
    • (c) शास् + क्यप्
    • (d) शिष् + क्यप्
    Show answer

    Answer: (c)

  65. 115. 'हरित्रातः' में समास है

    • (a) बहुव्रीहि समास
    • (b) केवल समास
    • (c) अव्ययीभाव समास
    • (d) तत्पुरुष समास
    Show answer

    Answer: (d)

  66. 116. 'किरातार्जुनीयम्' महाकाव्य का कथानक महाभारत के किस पर्व से लिया गया है ?

    • (a) वनपर्व
    • (b) शान्तिपर्व
    • (c) विराटपर्व
    • (d) आदिपर्व
    Show answer

    Answer: (a)

  67. 117. 'अबन्ध्यकोपस्य विहन्तुरापदां भवन्ति वश्याः स्वयमेव देहिनः ।' यह सूक्ति किससे सम्बन्धित है ?

    • (a) मेघदूतम्
    • (b) नीतिशतकम्
    • (c) किरातार्जुनीयम्
    • (d) अभिज्ञानशाकुन्तलम्
    Show answer

    Answer: (c)

  68. 118. '...विवेकभ्रष्टानां भवति विनिपातः शतमुखः' । सूक्ति के रचयिता है

    • (a) भर्तृहरि
    • (b) भवभूति
    • (c) भारवि
    • (d) कालिदास
    Show answer

    Answer: (a)

  69. 119. 'नारिकेलफलसम्मितं वचः' भारवि को यह प्रशस्ति किस टीकाकार ने दी है ?

    • (a) वल्लभदेव
    • (b) राजशेखर
    • (c) मल्लिनाथ
    • (d) कृष्णकवि
    Show answer

    Answer: (c)

  70. 120. 'अभिज्ञानशाकुन्तलम्' में कुल अंक हैं

    • (a) चार
    • (b) सात
    • (c) पाँच
    • (d) छः
    Show answer

    Answer: (b)

  71. 121. 'चि' धातु लोट् लकार, मध्यम पुरुष, बहुवचन रूप है

    • (a) चिनु
    • (b) चिनुत
    • (c) चिनुतात्
    • (d) चिनुतम्
    Show answer

    Answer: (b)

  72. 122. 'अन्तःस्थ वर्ण' हैं

    • (a) श्, ष्, स्, ह्
    • (b) अ, इ, उ, ऋ, लृ
    • (c) य्, व्, र्, ल्
    • (d) ञ्, म्, ङ्, ण्, न्
    Show answer

    Answer: (c)

  73. 123. 'प्रष्ठौहः' में सन्धि है

    • (a) गुण सन्धि
    • (b) दीर्घ सन्धि
    • (c) यण् सन्धि
    • (d) वृद्धि सन्धि
    Show answer

    Answer: (d)

  74. 124. 'सामान्यं वा विशेषो वा तदन्येन समर्थ्यते ।' यह किस अलंकार का लक्षण है ?

    • (a) अर्थान्तरन्यास अलंकार
    • (b) अपह्नुति अलंकार
    • (c) प्रतिवस्तूपमा अलंकार
    • (d) दृष्टान्त अलंकार
    Show answer

    Answer: (a)

  75. 125. 'रघुवंश' महाकाव्य में कुल सर्गों की संख्या है

    • (a) 17
    • (b) 20
    • (c) 18
    • (d) 19
    Show answer

    Answer: (d)

  76. 126. क्षेमेन्द्र की कौन-सी रचना है ?

    • (a) कथासरित्सागर
    • (b) राजशेखर
    • (c) बृहत्कथामंजरी
    • (d) हेमचन्द्र
    Show answer

    Answer: (c)

  77. 127. जयदेव कृत गीतगोविन्द की विषय वस्तु किस पर आधारित है ?

    • (a) राम
    • (b) बलराम
    • (c) कृष्ण
    • (d) भरत
    Show answer

    Answer: (c)

  78. 128. ऋग्वेद कितने मण्डलों में विभक्त हैं ?

    • (a) 7
    • (b) 10
    • (c) 8
    • (d) 9
    Show answer

    Answer: (b)

  79. 129. कालिदास की कुल कितनी रचनाएँ हैं ?

    • (a) 5
    • (b) 8
    • (c) 6
    • (d) 7
    Show answer

    Answer: (d)

  80. 130. 'पक्वम्' इस कृदन्त पद में प्रत्यय है

    • (a) व
    • (b) अच्
    • (c) क्व
    • (d) क्त
    Show answer

    Answer: (d)

  81. 131. अधोलिखित में से कौन-सा हर्षवर्द्धन की रचना नहीं है ?

    • (a) मुद्राराक्षस
    • (b) रत्नावली
    • (c) नागानन्द
    • (d) प्रियदर्शिका
    Show answer

    Answer: (a)

  82. 132. 'वेणीसंहार' क्या है ?

    • (a) महाकाव्य
    • (b) खण्डकाव्य
    • (c) कथा
    • (d) नाटक
    Show answer

    Answer: (d)

  83. 133. "अर्थो हि कन्या परकीय एव तामद्य संप्रेष्य परिग्रहीतुः ।" यह कथन किसका है ?

    • (a) गौतमी का
    • (b) प्रियंवदा का
    • (c) काश्यप का
    • (d) अनसूया का
    Show answer

    Answer: (c)

  84. 134. 'शिवराजविजयम्' क्या है ?

    • (a) महाकाव्य
    • (b) ऐतिहासिक उपन्यास
    • (c) गीतिकाव्य
    • (d) नाटक
    Show answer

    Answer: (b)

  85. 135. 'विक्रमांकदेवचरितम्' के रचयिता हैं

    • (a) जयद्रथ
    • (b) क्षेमेन्द्र
    • (c) बिल्हण
    • (d) कल्हण
    Show answer

    Answer: (c)

  86. 136. 'अ' का उच्चारण स्थान क्या है ?

    • (a) कण्ठ
    • (b) दन्त्य
    • (c) तालु
    • (d) मूर्धा
    Show answer

    Answer: (a)

  87. 137. उपसर्गों की कितनी संख्या है ?

    • (a) 12
    • (b) 22
    • (c) 15
    • (d) 20
    Show answer

    Answer: (b)

  88. 138. 'अकथितं च' से क्या संज्ञा होती है ?

    • (a) कर्ता
    • (b) सम्प्रदान
    • (c) कर्म
    • (d) करण
    Show answer

    Answer: (c)

  89. 139. 'विना' के योग में कौन-सी विभक्ति का प्रयोग नहीं होता है ?

    • (a) द्वितीया
    • (b) पञ्चमी
    • (c) तृतीया
    • (d) चतुर्थी
    Show answer

    Answer: (d)

  90. 140. 'पीताम्बरः' में कौन-सा समास है ?

    • (a) अव्ययीभाव
    • (b) केवलसमास
    • (c) तत्पुरुष
    • (d) बहुव्रीहि
    Show answer

    Answer: (d)

  91. 141. 'वयसि प्रथमे' सूत्र किस प्रत्यय का विधान करता है ?

    • (a) ङीष्
    • (b) टाप्
    • (c) ङीप्
    • (d) ङीन्
    Show answer

    Answer: (c)

  92. 142. 'अकथितं च' इस सूत्र से 'बलिं याचते वसुधाम्' इस वाक्य के किस पद की कर्म संज्ञा हुई है ?

    • (a) बलिम्
    • (b) किसी की नहीं
    • (c) वसुधाम्
    • (d) बलिम् व वसुधाम् दोनों की
    Show answer

    Answer: (a)

  93. 143. 'ऊनपंचाशत्' किस संख्या का बोधक है ?

    • (a) 50
    • (b) 58
    • (c) 49
    • (d) 59
    Show answer

    Answer: (c)

  94. 144. अधोलिखित में कौन-सा वर्ण 'झश्' प्रत्याहार के अन्तर्गत आता है ?

    • (a) ह्
    • (b) ख्
    • (c) न्
    • (d) ध्
    Show answer

    Answer: (d)

  95. 145. 'द्रोणो व्रीहिः' वाक्य में 'द्रोण' पद में प्रथमाविभक्ति किस अर्थ में हुई है ?

    • (a) लिङ्गमात्राधिक्ये
    • (b) वचनमात्रे
    • (c) प्रातिपदिकार्थमात्रे
    • (d) परिमाणमात्रे
    Show answer

    Answer: (d)

  96. 146. 'अवन्तीसुन्दरीकथा' के रचयिता हैं

    • (a) बाणभट्ट
    • (b) सुबन्धु
    • (c) दण्डी
    • (d) श्रीहर्ष
    Show answer

    Answer: (c)

  97. 147. अश्वघोष की रचना है

    • (a) गंगावतरण
    • (b) जानकी-परिणय
    • (c) सौन्दरनन्द
    • (d) रामचन्द्रोदय
    Show answer

    Answer: (c)

  98. 148. 'स्वप्नवासवदत्तम्' का नायक है

    • (a) दुष्यन्त
    • (b) चारुदत्त
    • (c) चन्द्रापीड
    • (d) उदयन
    Show answer

    Answer: (d)

  99. 149. अधोलिखित में से कौन-सा कालिदास का नाटक नहीं है ?

    • (a) मेघदूतम्
    • (b) अभिज्ञानशाकुन्तलम्
    • (c) मालविकाग्निमित्रम्
    • (d) विक्रमोर्वशीयम्
    Show answer

    Answer: (a)

  100. 150. 'य्' का उच्चारण स्थान है

    • (a) मूर्धा
    • (b) ओष्ठ
    • (c) कण्ठ
    • (d) तालु
    Show answer

    Answer: (d)

Show answers

Answer key

Answer key from the Examination Regulatory Authority, Uttar Pradesh, Prayagraj’s official answer key for this sitting. “—” means the key gave none: the question was deleted.

General Knowledge

Q 1
(a)
Q 2
(b)
Q 3
(d)
Q 4
(d)
Q 5
(b)
Q 6
(a)
Q 7
(a)
Q 8
(d)
Q 9
(b)
Q 10
(b)
Q 11
(d)
Q 12
(a)
Q 13
(c)
Q 14
(d)
Q 15
(c)
Q 16
—
Q 17
(d)
Q 18
(a)
Q 19
(a)
Q 20
(c)
Q 21
(d)
Q 22
(d)
Q 23
(a)
Q 24
(d)
Q 25
(c)
Q 26
(b)
Q 27
(a)
Q 28
(c)
Q 29
(c)
Q 30
(d)
Q 31
(a)
Q 32
(a)
Q 33
(d)
Q 34
(c)
Q 35
(c)
Q 36
(a)
Q 37
(d)
Q 38
(a)
Q 39
(a)
Q 40
(c)
Q 41
(b)
Q 42
(c)
Q 43
(b)
Q 44
(a)
Q 45
(c)
Q 46
(d)
Q 47
(b)
Q 48
(d)
Q 49
(d)
Q 50
(d)

Sanskrit

Q 51
(c)
Q 52
(b)
Q 53
(d)
Q 54
(a)
Q 55
(b)
Q 56
(a)
Q 57
(c)
Q 58
(d)
Q 59
(a)
Q 60
(b)
Q 61
(a)
Q 62
(b)
Q 63
(d)
Q 64
(c)
Q 65
(d)
Q 66
(a)
Q 67
(c)
Q 68
(d)
Q 69
(c)
Q 70
(b)
Q 71
(b)
Q 72
(a)
Q 73
(d)
Q 74
(b)
Q 75
(a)
Q 76
(b)
Q 77
(d)
Q 78
(d)
Q 79
(a)
Q 80
(d)
Q 81
—
Q 82
(c)
Q 83
(c)
Q 84
(a)
Q 85
(b)
Q 86
(d)
Q 87
(c)
Q 88
(a)
Q 89
(d)
Q 90
(b)
Q 91
—
Q 92
(d)
Q 93
(a)
Q 94
(c)
Q 95
(d)
Q 96
(c)
Q 97
(c)
Q 98
(c)
Q 99
(c)
Q 100
(a)
Q 101
(b)
Q 102
(d)
Q 103
(a)
Q 104
(b)
Q 105
(a)
Q 106
(c)
Q 107
(d)
Q 108
(d)
Q 109
(d)
Q 110
(d)
Q 111
(d)
Q 112
(a)
Q 113
(a)
Q 114
(c)
Q 115
(d)
Q 116
(a)
Q 117
(c)
Q 118
(a)
Q 119
(c)
Q 120
(b)
Q 121
(b)
Q 122
(c)
Q 123
(d)
Q 124
(a)
Q 125
(d)
Q 126
(c)
Q 127
(c)
Q 128
(b)
Q 129
(d)
Q 130
(d)
Q 131
(a)
Q 132
(d)
Q 133
(c)
Q 134
(b)
Q 135
(c)
Q 136
(a)
Q 137
(b)
Q 138
(c)
Q 139
(d)
Q 140
(d)
Q 141
(c)
Q 142
(a)
Q 143
(c)
Q 144
(d)
Q 145
(d)
Q 146
(c)
Q 147
(c)
Q 148
(d)
Q 149
(a)
Q 150
(d)