Verified against official sourcesLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · SSC CGL 2024 Tier I — 10 September 2024, Shift 3 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2024-tier-1-10-sep-shift-3/

Question paper · SSC CGL

SSC CGL 2024 Tier I — 10 September 2024, Shift 3

10 September 2024 · 4:00 PM–5:00 PM96 of the paper’s 100 questions+2 for a correct answer, −0.5 for a wrong one

4 questions of the original paper are not included: those that need a figure or formatting we cannot show, that have no answer in the response sheet, or that we could not check against a second copy of the paper.

Questions from the Staff Selection Commission’s paper of 10 September 2024, 4:00 PM–5:00 PM. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. (121, 93, 214) (115, 87, 202) (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding/deleting/multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.)

    • (a) (135, 117, 259)
    • (b) (110, 94, 224)
    • (c) (84, 99, 189)
    • (d) (97, 112, 209)
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 2. Select the figure from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series.Figure for question 2

    • (a) Figure for question 2, option (a)
    • (b) Figure for question 2, option (b)
    • (c) Figure for question 2, option (c)
    • (d) Figure for question 2, option (d)
    Show answer

    Answer: (a)

  3. 3. Two different positions of the same dice with faces 3, 7, 8, 2, 9 and 4 are shown below. Select the number that will be on the face opposite to the one having 4.Figure for question 3

    • (a) 9
    • (b) 3
    • (c) 8
    • (d) 2
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 4. How many squares are there in the given figure?Figure for question 4

    • (a) 10
    • (b) 13
    • (c) 11
    • (d) 12
    Show answer

    Answer: (b)

  5. 5. Select the word pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the pair of words given below. (The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word) Presence : Abundance

    • (a) Nourish : Neglect
    • (b) Infinite : Cosmic
    • (c) Abstract : Concrete
    • (d) Concise : Verbose
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 6. Six letters K, L, M, N, O and P are written on different faces of a dice. Three positions of this dice are shown in the figure. Find the letter on the face opposite to M.Figure for question 6

    • (a) K
    • (b) P
    • (c) L
    • (d) N
    Show answer

    Answer: (d)

  7. 7. What will come in the place of ‘?’ in the following equation, if ‘÷’ and ‘–‘ are interchanged and ‘×’ and ‘+’ are interchanged? 15 × 9 + 7÷ 26 – 13 = ?

    • (a) 68
    • (b) 72
    • (c) 76
    • (d) 84
    Show answer

    Answer: (c)

  8. 8. In a certain code language, ‘A + B’ means ‘A is the mother of B’; ‘A − B’ means ‘A is the brother of B’; ‘A × B’ means ‘A is the wife of B’ and ‘A ÷ B’ means ‘A is the father of B’. Based on the above, how is 5 related to 3 if ‘5 − 2 × 4 ÷ 3’?

    • (a) Father’s sister
    • (b) Mother’s brother
    • (c) Father’s brother
    • (d) Mother’s sister
    Show answer

    Answer: (b)

  9. 9. Three of the following four are alike in a certain way and thus form a group. Which is the one that does NOT belong to that group? ( Note :The odd one out is not based on the number of consonants/vowels or their position in the letter cluster)

    • (a) EJM
    • (b) DIM
    • (c) FKN
    • (d) CHK
    Show answer

    Answer: (b)

  10. 10. Identify the figure given in the options which when put in place of the question mark (?) will logically complete the series?Figure for question 10

    • (a) Figure for question 10, option (a)
    • (b) Figure for question 10, option (b)
    • (c) Figure for question 10, option (c)
    • (d) Figure for question 10, option (d)
    Show answer

    Answer: (a)

  11. 11. 62 is related to 79 following certain logic. Following the same logic, 98 is related to 119. To which of the following numbers is 14 related, following the same logic? (NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /deleting /multiplying etc., to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.)

    • (a) 24
    • (b) 23
    • (c) 19
    • (d) 21
    Show answer

    Answer: (b)

  12. 12. Which of the following letter-clusters will replace the question mark (?) in the given series to make it logically complete? NUT, RYX, VCB, ZGF, ?

    • (a) EKJ
    • (b) DKL
    • (c) EKL
    • (d) DKJ
    Show answer

    Answer: (d)

  13. 13. Which of the following numbers will replace the question marks (?) in the given series? 4, ?, ?, 49, 121, 169, 289

    • (a) 9, 16
    • (b) 9, 25
    • (c) 3, 9
    • (d) 16, 25
    Show answer

    Answer: (b)

  14. 14. All of the letters in the word ‘WISDOM’ are arranged in alphabetical order. How many letters are there in the English alphabetical series between the letter which is third from the left end and the one which is second from the right end in the new letter-cluster thus formed?

    • (a) Three
    • (b) Six
    • (c) Five
    • (d) Two
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 15. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed at MN.Figure for question 15

    • (a) Figure for question 15, option (a)
    • (b) Figure for question 15, option (b)
    • (c) Figure for question 15, option (c)
    • (d) Figure for question 15, option (d)
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 16. Select the number that will come in the place of the question mark(?), if ‘+’ and ‘ – ‘ are interchanged and ‘×’ and ‘÷’ are interchanged 11 ÷ 12 – 78 × 6 + 57 = ?

    • (a) 74
    • (b) 95
    • (c) 83
    • (d) 88
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 17. Three of the following four options are alike in a certain way and thus form a group. Which is the one that does NOT belong to that group? (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding/subtracting/multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.)

    • (a) 81 – 118 – 91
    • (b) 52 – 68 – 51
    • (c) 99 – 104 – 71
    • (d) 21 – 38 – 31
    Show answer

    Answer: (b)

  18. 18. The sequence of folding a paper and the manner in which the folded paper is cut is shown in the following figures. How would this paper look when unfolded?Figure for question 18

    • (a) Figure for question 18, option (a)
    • (b) Figure for question 18, option (b)
    • (c) Figure for question 18, option (c)
    • (d) Figure for question 18, option (d)
    Show answer

    Answer: (a)

  19. 19. Select the option that represents the letters that when placed from left to right in the blanks below will complete the given letter series. P Q _ S _ P P Q P _ A P P Q _ S A P _ Q

    • (a) QPASP
    • (b) PQSAP
    • (c) PASPP
    • (d) QSPAP
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 20. Select the option that is related to the fifth term in the same way as the second term is related to the first term and the fourth term is related to the third term. SWEET : WSETE :: SALTY : ASLYT :: DRINK : ?

    • (a) RDIKN
    • (b) ESJOL
    • (c) RDNIK
    • (d) DRIKN
    Show answer

    Answer: (a)

  21. 21. Figure for question 21

    • (a) 11
    • (b) 17
    • (c) 29
    • (d) 18
    Show answer

    Answer: (d)

  22. 22. In a certain code language, ‘make some more’ is coded as ‘pb gq st’ and ‘need more time’ is coded as ‘ru ek gq’. What is the code for ‘more’ in that language?

    • (a) st
    • (b) ek
    • (c) gq
    • (d) pb
    Show answer

    Answer: (c)

  23. 23. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following sets. (173, 246) (148, 196) (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /deleting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed)

    • (a) (142, 176)
    • (b) (169, 247)
    • (c) (127, 194)
    • (d) (154, 208)
    Show answer

    Answer: (d)

  24. 24. In a certain code language, ‘VERY’ is written as ‘6314’ and ‘VARY’ is written as ‘1438’. How will ‘A’ be written in that language?

    • (a) 6
    • (b) 8
    • (c) 4
    • (d) 1
    Show answer

    Answer: (b)

  25. 25. Figure for question 25

    • (a) 63
    • (b) 19
    • (c) 7
    • (d) 12
    Show answer

    Answer: (b)

General Awareness

  1. 1. Rudrasena II of which of the following dynasties married Prabhavatigupta, the daughter of Chandragupta II of the Gupta dynasty?

    • (a) Pushyabhuti
    • (b) Vakataka
    • (c) Chalukya
    • (d) Pallava
    Show answer

    Answer: (b)

  2. 2. Madhuri Barthwal, a folk singer and Padma Shri 2022 awardee, belongs to which of the following states of India?

    • (a) Uttarakhand
    • (b) Himachal Pradesh
    • (c) Uttar Pradesh
    • (d) Maharashtra
    Show answer

    Answer: (a)

  3. 3. Which of the following options is the legislative organ of the Union government?

    • (a) Judiciary
    • (b) Legislative assembly
    • (c) Executive
    • (d) Parliament
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 4. Which of the following elements is a metalloid?

    • (a) Iron
    • (b) Oxygen
    • (c) Sodium
    • (d) Silicon
    Show answer

    Answer: (d)

  5. 5. Which country has the Republic feature of the Indian Constitution been borrowed from?

    • (a) French Constitution
    • (b) Irish Constitution
    • (c) British Constitution
    • (d) Australian Constitution
    Show answer

    Answer: (a)

  6. 6. Which of the following States has declared a social security scheme for registered newspaper hawkers in the State in 2021 considering the losses they faced during the pandemic and that they are a part of the unorganised sector?

    • (a) Gujarat
    • (b) Maharashtra
    • (c) Odisha
    • (d) Tamil Nadu
    Show answer

    Answer: (c)

  7. 7. Which of the following is the main cause of land degradation in Jharkhand and Chhattisgarh?

    • (a) Intensive use of manure
    • (b) Over-irrigation
    • (c) Deforestation due to mining
    • (d) Overgrazing
    Show answer

    Answer: (c)

  8. 8. The Accelerated Female Literacy Programme was initiated in districts where the female literacy rate, based on the 2001 census, was _______.

    • (a) below 35%
    • (b) below 45%
    • (c) below 30%
    • (d) below 50%
    Show answer

    Answer: (c)

  9. 9. As of 2021, which is the world's largest drainage basin with an area of ​ about 70,00,000 km2?

    • (a) Congo basin
    • (b) Amur basin
    • (c) Amazon basin
    • (d) Nile basin
    Show answer

    Answer: (c)

  10. 10. National Sports University is situated in ________.

    • (a) Mizoram
    • (b) Tripura
    • (c) Meghalaya
    • (d) Manipur
    Show answer

    Answer: (d)

  11. 11. Which of the following characteristics is NOT of Aves?

    • (a) They have four-chambered heart.
    • (b) They give birth to live young ones with some exceptions those lay eggs.
    • (c) These are warm-blooded animals.
    • (d) They breathe through the lungs
    Show answer

    Answer: (b)

  12. 12. In which of the following states is the development of rail transport less, due to its geographical conditions?

    • (a) Sikkim
    • (b) Haryana
    • (c) Bihar
    • (d) Uttar Pradesh
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 13. Which of the following books is INCORRECTLY paired with its respective author?

    • (a) Hind Swaraj – Mahatma Gandhi
    • (b) Gitanjali – Rabindranath Tagore
    • (c) The Discovery of India – Subhash Chandra Bose
    • (d) Why I am an Atheist – Bhagat Singh
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 14. Who among the following was a poet who won Nobel Prize for literature in 1913?

    • (a) Aurobindo Ghose
    • (b) Rudyard Kipling
    • (c) Bankin Chandra Chattopadhyay
    • (d) Rabindranath Tagore
    Show answer

    Answer: (d)

  15. 15. In which year was the National Institute of Kathak Dance established?

    • (a) 1964
    • (b) 1961
    • (c) 1954
    • (d) 1969
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 16. As for the year 2020-21, which of the following states had the lowest unemployment rate among persons aged 15 years and above?

    • (a) Sikkim
    • (b) Madhya Pradesh
    • (c) Gujarat
    • (d) Chhattisgarh
    Show answer

    Answer: (c)

  17. 17. When was the Indian Hockey Federation established?

    • (a) 1925
    • (b) 1955
    • (c) 1945
    • (d) 1935
    Show answer

    Answer: (a)

  18. 18. Which cell organelle is defined as the small round organelle that undergoes oxidation reaction to produce hydrogen peroxide?

    • (a) Centrosome
    • (b) Vacuole
    • (c) Nucleus
    • (d) Peroxisomes
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 19. The cause of a redox reaction is the:

    • (a) transfer of electrons between two reactants
    • (b) transfer of electrons between two products
    • (c) transfer of neutrons between two reactants
    • (d) exchange of halogens between two reactants
    Show answer

    Answer: (a)

  20. 20. ‘Sangken’ is a festival celebrated in Arunachal Pradesh by people of which of the following religions?

    • (a) Islam
    • (b) Buddhism
    • (c) Jainism
    • (d) Hinduism
    Show answer

    Answer: (b)

  21. 21. Which group of people will be benefited by the Mukhya Mantri Sukh Ashray Yojana approved by Himachal Pradesh?

    • (a) Students and teachers
    • (b) Orphans, specially abled children, destitute women and senior citizens
    • (c) Unemployed youth
    • (d) Farmers and agricultural labourers
    Show answer

    Answer: (b)

  22. 22. What is the aim of the PM Ujjwala 2.0 Yojna launched in August 2021?

    • (a) Free LPG connections for commercial use
    • (b) 20 million LPG connections will be provided to the beneficiaries
    • (c) 10 million LPG connections will be provided to the beneficiaries
    • (d) Free gas stove for BPL Households
    Show answer

    Answer: (c)

  23. 23. MG Music Awards is presented annually by which of the following states?

    • (a) Mizoram
    • (b) Nagaland
    • (c) Manipur
    • (d) Chhattisgarh
    Show answer

    Answer: (b)

  24. 24. If assets of a bank are greater than liabilities, it will be recorded as:

    • (a) liabilities
    • (b) net worth
    • (c) reserves
    • (d) assets
    Show answer

    Answer: (b)

  25. 25. Which of the following departments of Delhi Sultanate was reorganized by Balban?

    • (a) Diwan-i-Ishtiaq
    • (b) Diwan-i-Arz
    • (c) Diwan-i-Risalat
    • (d) Diwan-i-Mustakhraj
    Show answer

    Answer: (b)

Quantitative Aptitude

  1. 1. ​If 45 ÷ 3 + 4 × A – 48 ÷ 24 + 4 = 1, then the value of A is:

    • (a) −2
    • (b) 4
    • (c) 2
    • (d) −4
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 2. Figure for question 2

    • (a) 11 : 12
    • (b) 13 : 12
    • (c) 12 : 11
    • (d) 13 : 11
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 3. If the length of a common external tangent to two circles is 9 and that of a common internal tangent is 5, then the product of the radii of the two circles is:

    • (a) 12
    • (b) 8
    • (c) 14
    • (d) 10
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 4. If ∆PQR ≅ ∆MON such that ∠ PQR = 82°, ∠ QRP = 47°, ∠ RPQ = 51°, ∠ MON = (5y - 8)°,QR = 24 and ON = 3x + y,then find (x + y).

    • (a) 14
    • (b) 18
    • (c) 16
    • (d) 20
    Show answer

    Answer: (d)

  5. 5. Which digits should come in the place of * and #, respectively, if the 7-digit number 62684*# is divisible by both 8 and 5?

    • (a) 2 and 0
    • (b) 4 and 0
    • (c) 5 and 0
    • (d) 0 and 5
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 7. The average of the squares of the first 45 natural numbers is

    • (a) 698.67
    • (b) 699.67
    • (c) 697.67
    • (d) 696.67
    Show answer

    Answer: (c)

  7. 8. A rectangular piece of paper is 50 cm long and 22 cm wide. If a cylinder is formed by rolling the paper along its breadth, then the volume of the cylinder is:

    • (a) Figure for question 8, option (a)
    • (b) Figure for question 8, option (b)
    • (c) Figure for question 8, option (c)
    • (d) Figure for question 8, option (d)
    Show answer

    Answer: (a)

  8. 10. The speed of a boat in still water is 18 km/h and the speed of the stream is 3 km/h. How much time (in hours) will it take to cover a distance of 105 km in downstream and in coming back?

    • (a) 12
    • (b) 10
    • (c) 15
    • (d) 9
    Show answer

    Answer: (a)

  9. 11. Simple interest on a certain sum is one-fifth of the sum and the interest rate per cent per annum is 5 times the number of years. If the rate of interest increases by 3%, then how much will the simple interest (in ₹) be on ₹5,600 for 6 years?

    • (a) 4668
    • (b) 4168
    • (c) 4268
    • (d) 4368
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 12. A bronze article having a marked price of ₹1,000 is sold during a festive season sale after three successive discounts of 20% and 30% and 10%. What will be the amount (in ₹) to be paid by a customer if she buys the article during the festival season?

    • (a) 508
    • (b) 564
    • (c) 504
    • (d) 496
    Show answer

    Answer: (c)

  11. 13. Pipes P and Q can completely fill a water tank in 10 hours and 15 hours, respectively. A pipe R can empty a tank filled completely with water in 12 hours. Initially, the tank is empty and only pipes P and Q are opened at 6 a.m. and pipe R is also opened at 9 a.m. By what time will the tank be completely filled?

    • (a) 1 p.m.
    • (b) 2 p.m.
    • (c) 11 a.m.
    • (d) 3 p.m.
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 14. For what value of k will the lines 2x + 7ky – 8 = 0 and x + y – 9 = 0 have no solution?

    • (a) Figure for question 14, option (a)
    • (b) Figure for question 14, option (b)
    • (c) Figure for question 14, option (c)
    • (d) Figure for question 14, option (d)
    Show answer

    Answer: (c)

  13. 15. The radii of two circle are 5 cm and 10 cm and the distance between their centres is 17 cm. Find the length of the transverse common tangent.

    • (a) Figure for question 15, option (a)
    • (b) Figure for question 15, option (b)
    • (c) Figure for question 15, option (c)
    • (d) Figure for question 15, option (d)
    Show answer

    Answer: (d)

  14. 16. The pie chart given below shows the number of hours spent by a student for different activities on a working day. The percentage of hours spent at school in a day is _____.Figure for question 16

    • (a) 30%
    • (b) 35%
    • (c) 40%
    • (d) 25%
    Show answer

    Answer: (d)

  15. 17. In an election between Sunita and Mamata, 85% of voters cast their votes but 2% of votes were invalid. If Sunita got 64,974 votes which is 78% of valid votes, then the total number of voters enrolled in the election was:

    • (a) 1,25,000
    • (b) 1,00,000
    • (c) 1,65,000
    • (d) 1,80,000
    Show answer

    Answer: (b)

  16. 18. Figure for question 18

    • (a) 2016
    • (b) 2015
    • (c) 2018
    • (d) 2019
    Show answer

    Answer: (a)

  17. 19. Figure for question 19

    • (a) 2
    • (b) 0
    • (c) 1
    • (d) 3
    Show answer

    Answer: (c)

  18. 22. If one man adds 6 litres of water to 10 litres of milk and another man adds 4 litres of water to 8 litres of milk. Find the ratio of milk in the two mixtures.

    • (a) 16 : 15
    • (b) 12 : 11
    • (c) 16 : 17
    • (d) 15 : 16
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 23. A shopkeeper allows a discount of 20% on the marked price of an item and thus gains 10%. What is the ratio of the cost price to the marked price of the item?

    • (a) Figure for question 23, option (a)
    • (b) Figure for question 23, option (b)
    • (c) Figure for question 23, option (c)
    • (d) Figure for question 23, option (d)
    Show answer

    Answer: (d)

  20. 24. Figure for question 24

    • (a) 102.42%
    • (b) 402.42%
    • (c) 202.42%
    • (d) 302.42%
    Show answer

    Answer: (c)

  21. 25. What is the central angle of a sector of a circle whose area and perimeter are, respectively, equal to 209 cm2 and 63 cm if it is given that its radius is a non-negative integer (roundup to one decimal place)?

    • (a) 55.5°
    • (b) 53.5°
    • (c) 49.5°
    • (d) 51.5°
    Show answer

    Answer: (c)

English Comprehension

  1. 1. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. Fear of closed spaces

    • (a) Photophobia
    • (b) Optophobia
    • (c) Agoraphobia
    • (d) Claustrophobia
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 2. Select the option that expresses the given sentence in passive voice. Historians tell us how this country was divided into three.

    • (a) We are told by historians how this country has been divided into three.
    • (b) We are told by historians how this country divided into three.
    • (c) We are told by historians how this country was divided into three.
    • (d) We have been told by historians how this country was divided into three.
    Show answer

    Answer: (c)

  3. 3. Select the correctly spelt word to fill in the blank. The transistors are used as the main _________, which are built into computer chips.

    • (a) components
    • (b) cumponents
    • (c) kamponents
    • (d) kumponents
    Show answer

    Answer: (a)

  4. 4. Parts of a sentence are given below in jumbled order. Select the option that arranges the parts in the correct sequence to form a meaningful sentence. (P) technology has revolutionised (Q) and it has transformed the way (O) every aspect of our lives (R) we communicate and connect

    • (a) RPQO
    • (b) RPOQ
    • (c) POQR
    • (d) ORQP
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 5. Select the most appropriate ANTONYM of the word in the brackets to fill in the blank. The ______ to the venue was decorated with beautiful lights. [exit]

    • (a) house
    • (b) road
    • (c) entry
    • (d) ceremony
    Show answer

    Answer: (c)

  6. 6. Select the most appropriate meaning of the given idiom. Care a hang

    • (a) Hanging clothes to dry
    • (b) Putting an outfit on a hanger
    • (c) Caring too much
    • (d) Showing no interest
    Show answer

    Answer: (d)

  7. 7. Select the option that expresses the given sentence in passive voice. The company will launch the new product next month, and they are already promoting it through various marketing channels.

    • (a) The new product will be launched by the company next month, and it is already being promoted through various marketing channels.
    • (b) The new product were been launched by the company next month, and it already was promoting through various marketing channels.
    • (c) The new product was launched by the company next month, and it is already promoted through various marketing channels.
    • (d) The new product will have been launched by the company next month, and it was already being promoted through various marketing channels.
    Show answer

    Answer: (a)

  8. 8. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Mechanical

    • (a) Surrogate
    • (b) Automatised
    • (c) Yielding
    • (d) Manual
    Show answer

    Answer: (d)

  9. 9. Select the most appropriate meaning of the underlined word. Solomon’s reputation as an accountant is taintless .

    • (a) flawed
    • (b) faultless
    • (c) dubious
    • (d) inconsistent
    Show answer

    Answer: (b)

  10. 10. The following sentence has been divided into four segments. Identify the segment that contains a grammatical error. My sister, Juliet, / got married / as her / was 23.

    • (a) was 23.
    • (b) as her
    • (c) My sister, Juliet,
    • (d) got married
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 11. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. a short section (as of a book) that leads to or explains the main part.

    • (a) Foreword
    • (b) Conclusion
    • (c) Postscript
    • (d) Paraphrase
    Show answer

    Answer: (a)

  12. 12. Select the INCORRECTLY spelt word.

    • (a) Verminous
    • (b) Vomitus
    • (c) Voluptuous
    • (d) Verifibility
    Show answer

    Answer: (d)

  13. 13. Select the most appropriate option to substitute the underlined word in the given sentence. Mayra has the ability for mathematics.

    • (a) astute
    • (b) altitude
    • (c) aptitude
    • (d) attitude
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 14. Select the word which means the same as the group of words given. Choice between two unsatisfactory alternatives

    • (a) Dilemma
    • (b) Problem
    • (c) Confusion
    • (d) Difficulty
    Show answer

    Answer: (a)

  15. 15. Parts of the following sentence have been underlined and given as options. Select the option that contains an error. The supermarket is open from 10 a.m. still 10 p.m.

    • (a) open
    • (b) from 10 a.m.
    • (c) The supermarket
    • (d) still 10 p.m.
    Show answer

    Answer: (d)

  16. 16. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. To tell others secret information only for enjoyment is not a good practice.

    • (a) spill the words
    • (b) spill the cat
    • (c) spill the onions
    • (d) spill the beans
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 17. Select the most appropriate synonym of the bracketed word in the following sentence to fill in the blank. The media, these days, constructs ________(misleading) narratives on politics and celebrities to increase the viewership.

    • (a) sincere
    • (b) true
    • (c) candid
    • (d) mendacious
    Show answer

    Answer: (d)

  18. 18. Select the most appropriate option to fill in the blank. The group of travellers were wonderstruck by the ___________ of the coin.

    • (a) wait
    • (b) white
    • (c) wide
    • (d) weight
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 19. Select the most appropriate synonym of the given word. Evaluate

    • (a) Misjudge
    • (b) Assess
    • (c) Unity
    • (d) Misquote
    Show answer

    Answer: (b)

  20. 20. Select the option that can substitute/replace the bracketed word correctly and complete the sentence. They could (always) stay in, or go for a walk.

    • (a) had better
    • (b) not only
    • (c) either
    • (d) neither
    Show answer

    Answer: (c)

  21. PassageFor questions 21–25

    In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank. As a result of Covid-19, the quick (1) ______ to digital training has exposed the hazards of student disengagement and the resulting consequences of lower student performance across (2) ______ courses. The latest (3) ______ has altered the education of millions of people around the world. New approaches and improvements in the school system are urgently required. Considering the increasing digital divide, the strategy may exacerbate existing inequality disparities. More than 500 million students, at various levels, around the world were forced to (4) _______ their studies. These changes have caused and will continue to cause some inconvenience, but they will also foster innovation and future reforms inside this education system. During a global Covid-19 pandemic, the 'pile-on effect' of the coronavirus can have long-term consequences for schooling, notably for the most vulnerable. Children, (5) ________ basic, core learning (reading, math, languages, etc.) was weak to begin with, face a significant risk of regression. During Covid-19, millions of children whose right to education has already been violated, particularly girls, are exposed to greater health and well-being hazards (both psychosocial and physical).

  22. 21. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.

    • (a) end
    • (b) transition
    • (c) set
    • (d) stagnation
    Show answer

    Answer: (b)

  23. 22. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.

    • (a) numerous
    • (b) fewer
    • (c) particular
    • (d) limit
    Show answer

    Answer: (a)

  24. 23. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.

    • (a) local
    • (b) endemic
    • (c) epidemic
    • (d) pandemic
    Show answer

    Answer: (d)

  25. 24. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.

    • (a) suspend
    • (b) resume
    • (c) reopened
    • (d) carry on
    Show answer

    Answer: (a)

  26. 25. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.

    • (a) which
    • (b) whose
    • (c) whom
    • (d) who
    Show answer

    Answer: (b)

Show answers

Answer key

Answer key as marked in the Staff Selection Commission’s response sheet. “—” means the sheet did not show it clearly.

General Intelligence and Reasoning

Q 1
(d)
Q 2
(a)
Q 3
(c)
Q 4
(b)
Q 5
(b)
Q 6
(d)
Q 7
(c)
Q 8
(b)
Q 9
(b)
Q 10
(a)
Q 11
(b)
Q 12
(d)
Q 13
(b)
Q 14
(c)
Q 15
(a)
Q 16
(d)
Q 17
(b)
Q 18
(a)
Q 19
(c)
Q 20
(a)
Q 21
(d)
Q 22
(c)
Q 23
(d)
Q 24
(b)
Q 25
(b)

General Awareness

Q 1
(b)
Q 2
(a)
Q 3
(d)
Q 4
(d)
Q 5
(a)
Q 6
(c)
Q 7
(c)
Q 8
(c)
Q 9
(c)
Q 10
(d)
Q 11
(b)
Q 12
(a)
Q 13
(c)
Q 14
(d)
Q 15
(a)
Q 16
(c)
Q 17
(a)
Q 18
(d)
Q 19
(a)
Q 20
(b)
Q 21
(b)
Q 22
(c)
Q 23
(b)
Q 24
(b)
Q 25
(b)

Quantitative Aptitude

Q 1
(d)
Q 2
(b)
Q 3
(c)
Q 4
(d)
Q 5
(b)
Q 7
(c)
Q 8
(a)
Q 10
(a)
Q 11
(d)
Q 12
(c)
Q 13
(d)
Q 14
(c)
Q 15
(d)
Q 16
(d)
Q 17
(b)
Q 18
(a)
Q 19
(c)
Q 22
(d)
Q 23
(d)
Q 24
(c)
Q 25
(c)

English Comprehension

Q 1
(d)
Q 2
(c)
Q 3
(a)
Q 4
(c)
Q 5
(c)
Q 6
(d)
Q 7
(a)
Q 8
(d)
Q 9
(b)
Q 10
(b)
Q 11
(a)
Q 12
(d)
Q 13
(c)
Q 14
(a)
Q 15
(d)
Q 16
(d)
Q 17
(d)
Q 18
(d)
Q 19
(b)
Q 20
(c)
Q 21
(b)
Q 22
(a)
Q 23
(d)
Q 24
(a)
Q 25
(b)