ExamBharo · SSC CGL 2022 Tier II — Paper I — 2 March 2023 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2022-tier-2-paper-1-2-mar/
Question paper · SSC CGL
SSC CGL 2022 Tier II — Paper I — 2 March 2023
2 March 2023 · 9:00 AM–12:00 PM131 of the paper’s 150 questions1 per correct answer
19 questions of the original paper are not included: those that need a figure or formatting we cannot show, that have no answer in the response sheet, or that we could not check against a second copy of the paper.
Questions from the Staff Selection Commission’s paper of 2 March 2023, 9:00 AM–12:00 PM. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.
Mathematical Abilities
1. There are three taps of diameter 2 cm, 3 cm and 4 cm, respectively. The ratio of the water flowing through them is equal to the ratio of the square of their diameters. The biggest tap can fill an empty tank alone in 81 min. If all the taps are opened simultaneously, then how long will the tank take (in min) to be filled?
- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (d)
- (a)
2. Two numbers are, respectively, 10% and 25% more than the third number. The ratio of the two numbers is:
- (a) 22 : 25
- (b) 19 : 25
- (c) 23 : 25
- (d) 18 : 25
Show answer
Answer: (a)
3. A, B and C did certain investments and the ratio of their time periods is 3 : 2 : 7 respectively. Ratio of the profits of A, B and C is 4 : 3 : 14 respectively. What is the ratio of the investments of A, B and C?
- (a) 1:3:4
- (b) 7:9:11
- (c) 8:9:12
- (d) 2:3:11
Show answer
Answer: (c)
4. A bike is sold for ₹87,500 by allowing a discount of 44% on its marked price. The marked price (in ₹) of the bike is:
- (a) 1,56,100
- (b) 1,58,225
- (c) 1,56,250
- (d) 1,55,500
Show answer
Answer: (c)
5. A,B, C are three points such that AB = 9 cm, BC = 11 cm and AC = 20 cm. The number of circles passing through points A,B,C is:
- (a) 2
- (b) 0
- (c) 1
- (d) 3
Show answer
Answer: (b)
6. A glass jar contains 6 white, 8 black, 4 red and 3 blue marbles. If a single marble is chosen at random from the jar, what is the probability that it is black or blue?
- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (b)
- (a)
7.

- (a) 35.25
- (b) 40.25
- (c) 30.33
- (d) 28.33
Show answer
Answer: (d)
8. If interest be compounded half-yearly, then find the compound interest on ₹8,000 at the rate of 20% per annum for 1 year.
- (a) ₹1,675
- (b) ₹1,690
- (c) ₹1,685
- (d) ₹1,680
Show answer
Answer: (d)
9. A basket contains 350 eggs. If 12% of the eggs are rotten, how many eggs are good enough to be sold?
- (a) 408
- (b) 310
- (c) 308
- (d) 410
Show answer
Answer: (c)
10. A circle touches all four sides of a quadrilateral ABCD. If AB = 18 cm, BC = 21 cm and AD = 15 cm, then length CD is:
- (a) 16 cm
- (b) 14 cm
- (c) 12 cm
- (d) 18 cm
Show answer
Answer: (d)
11.

- (a) 3851 cm3
- (b) 6858 cm3
- (c) 4851 cm3
- (d) 5821 cm3
Show answer
Answer: (c)
12. Find the value of the given expression.

- (a) 5
- (b) 6
- (c) 4
- (d) 7
Show answer
Answer: (d)
13. Find the value of given expression. 30 – [40 – {56 – (25 – 13 – 12)}]
- (a) 38
- (b) 22
- (c) 14
- (d) 46
Show answer
Answer: (d)
14. The ratio of the incomes of two employees is 7 : 4, and the ratio of their expenditures is 3 : 1. If each of them manages to save ₹4,800 per month, find the sum of their monthly incomes (in ₹).
- (a) 21120
- (b) 20120
- (c) 21150
- (d) 18150
Show answer
Answer: (a)
15. If radius of a sphere is decreased by 48%, then by what percent does its surface area decrease?
- (a) 82.91%
- (b) 72.96%
- (c) 78.98%
- (d) 86.26%
Show answer
Answer: (b)
16. The product of the two numbers is 1500 and their HCF is 10. The number of such possible pairs is/are:
- (a) 1
- (b) 3
- (c) 4
- (d) 2
Show answer
Answer: (d)
17. A man buys a machine for Rs.5,000. After one year, he sells it for Rs.6000. After two years, again he buys the same machine at Rs.8,000 and sells it for Rs.10,000. Find his overall profit percentage for both the transactions.
- (a) 20.23%
- (b) 23.08%
- (c) 18.75%
- (d) 15.23%
Show answer
Answer: (b)
18. Evaluate the following. sin 25° sin 65° – cos 25° cos 65°.
- (a) 4
- (b) 1
- (c) 0
- (d) 40
Show answer
Answer: (c)
19. In ΔPQR,PQ=QR and O is an interior point of ΔPQR such that ∠OPR=∠ORP. Consider the following statements: (i) ΔPOR is an isosceles triangle. (ii) O is the centroid of ΔPQR. (iii) ΔPQO is congruent to ΔRQO. Which of the above statements are correct?
- (a) Only (i) and (ii)
- (b) Only (i) and (iii)
- (c) Only (ii) and (iii)
- (d) Only (ii)
Show answer
Answer: (b)
20. A man can row 10 km/h in still water. When the river is running at a speed of 4.5 km/h, then it takes him 2 h to row to a place and comes back to the initial point . How far is the place (in km) (rounded off to two decimal places)?
- (a) 5.50
- (b) 8.98
- (c) 7.98
- (d) 6.25
Show answer
Answer: (c)
21. Find the average of the cubes of the first five natural numbers.
- (a) 35
- (b) 40
- (c) 45
- (d) 50
Show answer
Answer: (c)
22. For what value of m will the system of equations 17x+my+102=0 and 23x+299y+138=0 have infinite number of solutions?
- (a) 221
- (b) 223
- (c) 220
- (d) 219
Show answer
Answer: (a)
23. A rectangular park is 120 m long and 104 m wide. A 1-m wide path runs along the boundary of the park, remaining completely inside the park area. Thus, the outside edges of the path run along the boundary wall of the park. The inside edges of the path are marked with a white line of negligible thickness. If it costs ₹2.50 to mark each metre with the white line, then how much would it cost (in ₹) to fully mark the inside edges of the path?
- (a) 1090
- (b) 1080
- (c) 1120
- (d) 1100
Show answer
Answer: (d)
24. 40 litres of milk are kept in a container. 4 litres of milk were removed from this container and replaced with water. This procedure was performed two more times. How much milk does the container now hold?
- (a) 30 litres
- (b) 34.23 litres
- (c) 29.16 litres
- (d) 32 litres
Show answer
Answer: (c)
25. The difference of simple interest from two banks on ₹8,000 in 3 years is ₹800. If the rate of interest per annum in two banks are R1 and R2, then what is the value of R1 R2? (Where R1 > R2)
- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (b)
- (a)
26.

- (a) 45° and 15°
- (b) 15° and 45°
- (c) 30° and 30°
- (d) 60° and 30°
Show answer
Answer: (a)
27.

- (a) 175.4
- (b) 165.2
- (c) 172.5
- (d) 180.5
Show answer
Answer: (c)
28. The arithmetic mean of the following data is _________. 23, 17,20,19,21
- (a) 20
- (b) 19
- (c) 23
- (d) 21
Show answer
Answer: (a)
29. The number 5769116 is divisible by which of the following numbers?
- (a) 4
- (b) 5
- (c) 12
- (d) 8
Show answer
Answer: (a)
30.

- (a) 14
- (b) 5
- (c) 7
- (d) 15
Show answer
Answer: (a)
Reasoning and General Intelligence
1. ‘A # B’ means ‘A is the brother of B’. ‘A @ B’ means ‘A is the daughter of B’. ‘A & B’ means ‘A is the husband of B’. ‘A % B’ means ‘A is the wife of B’. If D @ N @ H & Y @ F % V, then how is N related to F?
- (a) Son’s wife
- (b) Daughter
- (c) Daughter’s daughter
- (d) Sister’s daughter
Show answer
Answer: (c)
2. The second number in the given number-pairs is obtained by performing certain mathematical operation(s) on the first number. The same operation(s) is/are followed in all the number-pairs except one. Find that odd number-pair.
- (a) 5 : 128
- (b) 3 : 30
- (c) 7 : 352
- (d) 1 : 4
Show answer
Answer: (c)
3. Six friends A, B, C, D, E and F are standing in a circle facing the centre. B is between F and C, A is between E and D, and F is to the immediate left of D. Who is between A and F?
- (a) D
- (b) E
- (c) C
- (d) B
Show answer
Answer: (a)
4.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (b)
- (a)
5. In this question, a statement is followed by two courses of action, numbered I and II. You must assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which course of action/s logically follows for pursuing. Statement: A large number of the people of the city are diagnosed to be suffering from Malaria disease. Course of Action: I. The city municipal authorities should take immediate steps to carry out extensive fumigation in the city. II. The people in the area should be advised to take steps to avoid mosquito bites.
- (a) Both I and II follow
- (b) Only II follows
- (c) Only I follows
- (d) Neither I nor II follows
Show answer
Answer: (a)
7. If + means −, − means ×, × means ÷, and ÷ means +, what will be the value of the following expression? 5 ÷ 5 + 5 – 10 × 10 = ?
- (a) 15
- (b) 4
- (c) 5
- (d) 10
Show answer
Answer: (c)
9. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 58, 179, ?, 492, 688
- (a) 300
- (b) 269
- (c) 313
- (d) 323
Show answer
Answer: (d)
10. Three of the following words are alike in some manner and hence form a group. Which word does NOT belong to that group? (The words must be considered as meaningful English words and must not be grouped based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word)
- (a) Excel
- (b) Keynote
- (c) PowerPoint
- (d) Word
Show answer
Answer: (b)
11. In a certain code language, ‘PAINT’ is written as ‘80’ and ‘DROP’ is written as ‘59’. How will ‘MARKET’ be written in that language?
- (a) 100
- (b) 85
- (c) 95
- (d) 90
Show answer
Answer: (a)
12. A number has been denoted to each of the given letters. Select the option from the following four possible arrangements of these numbers that forms a meaningful word. E = 1, Z = 2, L = 3, P = 4, U = 5, Z = 6
- (a) 4,5,1,6,2,3
- (b) 6,1,4,3,5,2
- (c) 1,5,3,4,2,6
- (d) 4,5,6,2,3,1
Show answer
Answer: (d)
13.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (a)
- (a)
14. Select the option that represents the letters that, when placed from left to right in the following blanks, will complete the letter-series. Q W _ R T Q _ F R _ Q W _ _ T _ _ H R T
- (a) F W T G R Q X
- (b) E X T G R Q X
- (c) E W T G R Q W
- (d) E W T H S Q W
Show answer
Answer: (c)
15. Select the correct combination of mathematical signs to sequentially replace the * signs and balance the given equation. 21 * 3 * 36 * 2 * 23 = 68
- (a) ÷ − × +
- (b) ÷ × + −
- (c) + × − ÷
- (d) × − ÷ +
Show answer
Answer: (d)
16.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (a)
- (a)
17. Which of the following letter-clusters should replace # and % so that the pattern and relationship followed between the letter-cluster pair on the left side of :: is the same as that on the right side of ::? # : DKR :: PCL: %
- (a) # = BNQ, % = NFM
- (b) # = FHT, % = NFJ
- (c) # = COQ, % = OGH
- (d) # = BNP, % = NFJ
Show answer
Answer: (b)
18. All 32 students in a class are standing in a row facing north. Akash is 12th from the right end while Priya is 18th from the left end. How many people are standing between Akash and Priya?
- (a) Two
- (b) Four
- (c) Three
- (d) Five
Show answer
Answer: (a)
19. Select the option in which the following figure is embedded. (Rotation is NOT allowed)

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (a)
- (a)
20. Three Statements are given followed by four conclusions numbered 1, 2, 3,and 4. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically does NOT follow(s) from the statements. Statements: All P are G. Some G are B. All B are C. Conclusions: 1) All P being C is a possibility. 2) Some P are B. 3) Some C are G. 4) Some G are P.
- (a) Only 3 does not follow.
- (b) Only 4 does not follow.
- (c) Only 2 does not follow.
- (d) Only 1 does not follow.
Show answer
Answer: (c)
22. ‘A # B’ means ‘A is the brother of B’. ‘A @ B’ means ‘A is the daughter of B’. ‘A & B’ means ‘A is the husband of B’. ‘A % B’ means ‘A is the wife of B’. If W % D # G @ B & M @ I, then how is D related to M?
- (a) Father’s father
- (b) Father
- (c) Grandson
- (d) Son
Show answer
Answer: (d)
23.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (a)
- (a)
24. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following sets. (NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /deleting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is NOT allowed) (11, 33, 17), (18, 44, 21)
- (a) (12, 40, 18)
- (b) (7, 32, 9)
- (c) (16, 43, 22)
- (d) (15, 34, 19)
Show answer
Answer: (c)
25.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (a)
- (a)
26. Figure A is related to B in a certain pattern. Following the same pattern, figure C is related to D. Study the pattern and select the figure which should be placed in place of D.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (b)
- (a)
27. In a certain language, the word CLOCK is written as 4 – 13 – 17 – 4 – 12. How will you write PHONE in the same language?
- (a) 17 – 10 – 16 – 15 – 6
- (b) 17 – 9 – 16 – 17 – 6
- (c) 17 – 9 – 17 – 15 – 6
- (d) 16 – 9 – 15 – 16 – 5
Show answer
Answer: (c)
28. In the following question, the statement is followed by two conclusions. Which of the two conclusions is/are true? Statement: M < K > I < J > H = G ≤ F Conclusions: I. H= F II. J > G
- (a) Only conclusion I is true
- (b) Both conclusions I and II are true
- (c) Only conclusion II is true
- (d) Neither conclusion I nor II is true
Show answer
Answer: (c)
29.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (b)
- (a)
English Language and Comprehension
1. Select the most appropriate ANTONYM of the underlined word. The colossal building stood amidst the ruins bearing signs of Victorian architecture.
- (a) Enormous
- (b) Extraordinary
- (c) Quaint
- (d) Tiny
Show answer
Answer: (d)
2. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. Willful destruction
- (a) Disaster
- (b) Combustion
- (c) Calamity
- (d) Sabotage
Show answer
Answer: (d)
3. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph. A. Tigers are the largest members of the cat family. They are found in many parts of Asia. B. They mostly live in dark forests and sleep during the day. They come out for hunting pigs and deer by night. C. It is assumed that, probably, around 3,000 tigers live in the wild. This species looks spectacular and grand and they are very graceful in their movements. D. It is almost impossible for us to see them against a jungle background, especially when they are standing still, because of their striped coats. Unlike, most cats, the tiger likes bathing very much.
- (a) ABCD
- (b) CDBA
- (c) ACBD
- (d) ADBC
Show answer
Answer: (c)
4. Select the most appropriate option to fill in the blank. A good leader should be ready to ________ criticism.
- (a) settle
- (b) meet
- (c) face
- (d) carry
Show answer
Answer: (c)
6. Select the correct homonym from the given options to fill in the blank. Which________does the minister take to reach the Assembly?
- (a) root
- (b) rot
- (c) route
- (d) riot
Show answer
Answer: (c)
7. For the four-sentence (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the options P, Q, R and S select the appropriate sentences for S2 and S3, respectively. (S1) The men and women took their places after the initial mingling, and immediately a surge of conversation filled the room. (S2) (S3) (S4) One or two of the women were actually bouncing up and down on the sofa cushions. (P) So, the two parties had to lean forward, their elbows on their knees. (Q) At the beginning they mingled awkwardly, clutching their drinks, and walking here and there. (R) Several people made a last-minute dash to the bathroom before the conversation could start. (S) The men’s chairs were far enough away from the women’s couches.
- (a) P, R
- (b) R, Q
- (c) Q, S
- (d) S, P
Show answer
Answer: (d)
8. The following sentence has been divided into parts. One of them may contain an error. Select the part that contains the error from the given options. If you don’t find any error, mark ‘No error’ as your answer. He lived close to / the train station, / yet travelled by bus.
- (a) yet travelled by bus
- (b) No error
- (c) He lived close to
- (d) the train station
Show answer
Answer: (b)
9. Select the most appropriate option to fill in the blank. Vishal is going to read the story _________.
- (a) load
- (b) allow
- (c) aloud
- (d) allowed
Show answer
Answer: (c)
10. The following sentence has been split into four segments. Identify the segment that contains a grammatical error. My father give up / smoking when / I was twelve / years old.
- (a) My father give up
- (b) smoking when
- (c) I was twelve
- (d) years old
Show answer
Answer: (a)
11. Select the INCORRECTLY spelt word.
- (a) Descendant
- (b) Deceased
- (c) Decimate
- (d) Desedent
Show answer
Answer: (d)
12. Select the option that expresses the given sentence in reported speech. Raghav said to Meera, “Are you upset with me?”
- (a) Raghav asked Meera if she was upset with her.
- (b) Raghav asked Meera if she was upset with him.
- (c) Raghav asked Meera if she was upset with me.
- (d) Raghav asked Meera why she was upset with him.
Show answer
Answer: (b)
13. Select the option that expresses the given sentence in active voice. The task has been completed.
- (a) Someone has completed the task.
- (b) Someone has been completing the task.
- (c) Someone will be completing the task.
- (d) Someone completes the task.
Show answer
Answer: (a)
14. Select the option that expresses the given sentence in passive voice. We can buy books online from Amazon.
- (a) Books were to be bought online from Amazon.
- (b) Books are bought online from Amazon.
- (c) Books can be bought online from Amazon.
- (d) Books could be bought online from Amazon.
Show answer
Answer: (c)
15. Select the most appropriate option that can substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select ‘No substitution required’. Edward II is tragic than some other plays by the dramatist.
- (a) as least tragic as
- (b) No substitution required
- (c) the most tragic
- (d) less tragic than
Show answer
Answer: (d)
16. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph. a. Many fitness trainers encourage their clients to include these foods in their diet to build muscle. b. Power foods can be included in your everyday diet in a variety of ways. c. The secret to getting the most out of power foods is, of course, knowing how to cook them properly, buying seasonal produce and recognising your preferred flavour profile. d. Power foods are high in nutrients such as fibre, potassium and minerals.
- (a) d, b, c, a
- (b) d, a, b, c
- (c) b, c, a, d
- (d) a, d, b, c
Show answer
Answer: (b)
17. Select the most appropriate ANTONYM of the underlined word. The new Principal of the school is stern, yet he understands the needs of his subordinates.
- (a) Flippant
- (b) Lenient
- (c) Desolate
- (d) Noxious
Show answer
Answer: (b)
18. Select the most appropriate option to fill in the blank. The friends decided to play cards to __________ time while waiting for the cab.
- (a) ignore
- (b) kill
- (c) move
- (d) ease
Show answer
Answer: (b)
19. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph. A) Healthy, strong trees act as carbon sinks, offsetting carbon and reducing the effects of climate change. B) Trees help to clean the air we breathe. Through their leaves and bark, they absorb harmful pollutants and release clean oxygen for us to breathe. C) Increasing levels of carbon dioxide caused by deforestation and fossil fuel combustion trap heat in the atmosphere. D) In urban environments, trees absorb pollutant gases like nitrogen oxides, ozone, and carbon monoxide, and sweep up particles like dust and smoke.
- (a) BDCA
- (b) DBAC
- (c) CDAB
- (d) ABCD
Show answer
Answer: (a)
20. Select the option that expresses the given sentence in reported speech. Shikha said, “The heavy rain this week has spoiled all my travel plans.”
- (a) Shikha said that the heavy rain that week had spoiled all her travel plans.
- (b) Shikha told me that the heavy rain that week had spoiled all her travel plans.
- (c) Shikha said that the heavy rain that week has spoiled all her travel plans.
- (d) Shikha said that the heavy rain this week had spoiled all her travel plans.
Show answer
Answer: (a)
21. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. A person who admires himself or herself too much, especially their appearance
- (a) Narcissist
- (b) Egoist
- (c) Selfish
- (d) Dictator
Show answer
Answer: (a)
22. Identify the INCORRECTLY spelt word in the given sentence. One part of the philosophy of life’s meaning consists of the systemetic attempt to identify what people have in mind when they think about the topic.
- (a) attempt
- (b) philosophy
- (c) think
- (d) systemetic
Show answer
Answer: (d)
23. Replace the underlined word with its synonym to make the sentence more meaningful. Narcotic drug addiction is in vogue these days, as it is the most popular form of substance abuse.
- (a) demand
- (b) obscurity
- (c) standard
- (d) fashion
Show answer
Answer: (d)
24. Select the appropriate idiom that can replace the underlined phrase in the following sentence. My father’s office is at a close distance from home.
- (a) from hand to mouth
- (b) a part and parcel
- (c) at a stone’s throw
- (d) at sixes and sevens
Show answer
Answer: (c)
25. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct logical sequence. A. They stand undefeated in the realms of Shakespeare and Homer. B. India is a country where people are full of immense prolixity and exemplary storytelling. C. Additionally, the philosophical discourse and discussions on various dilemmas of life associated with the Bhagavad Gita are highly appreciated by scholars from all over the world. D. Mahabharata and Ramayana are two great examples of colossal works that unquestionably enjoy the virtue of being peak sources for the cultural ethos of the country.
- (a) DACB
- (b) BDAC
- (c) ACBD
- (d) BACD
Show answer
Answer: (b)
26. Select the most appropriate option to fill in the blank. The house they bought was__________spacious than their previous house.
- (a) mostly
- (b) most
- (c) as
- (d) more
Show answer
Answer: (d)
27. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph. A. The principles that emerged from those trials, known as the Nuremberg Code, are broadly applicable to many types of health-related research involving human participants, including clinical trials. B. The growing breadth and complexity of contemporary health challenges have produced a range of difficult questions that cannot always be adequately addressed by relying exclusively on existing policies, guidelines or codes of conduct. C. Recent formal efforts to articulate international standards of ethics applicable to health and health care can be traced to the Nuremberg trials of 1947, during which the horrors of Nazi medical experiments came to light. D. Ethical questions related to health, health care and public health cover topics as diverse as moral issues around reproduction, state obligations in the provision of health care services and appropriate measures to control infectious disease.
- (a) DCAB
- (b) ACDB
- (c) DACB
- (d) DABC
Show answer
Answer: (a)
28. Select the option that expresses the given sentence in active voice. My request should be considered.
- (a) Please have consider my request.
- (b) Please do consider mine request.
- (c) Consider my request.
- (d) Please consider my request.
Show answer
Answer: (d)
PassageFor questions 30–33
In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank. The Maasais live in (1)______ very beautiful part of Africa. They live on the wide plains in southern and northern Kenya and northern Tanzania. The area (2)______ of miles of rolling grass land, on which you can find thorny bushes and rocky hills. The people move from one place to another according to the seasons, looking for grasses and other plants (3)______ which their cattle can graze. They have no permanent home. When they want to settle in a place for some time, they build a kind of camp called a ‘Manyatta’, where a few families live for a (4)______ weeks or months. Then they move on again, taking their few belongings with them, and burning the old ‘Manyatta’ to the ground.
30. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.
- (a) that
- (b) a
- (c) their
- (d) some
Show answer
Answer: (b)
31. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.
- (a) consists
- (b) surrounds
- (c) measures
- (d) considers
Show answer
Answer: (a)
32. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.
- (a) with
- (b) at
- (c) on
- (d) by
Show answer
Answer: (c)
33. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.
- (a) little
- (b) least
- (c) few
- (d) significant
Show answer
Answer: (c)
PassageFor questions 34–37
Read the following passage and answer the questions given after it. The number of Indian students going abroad for higher studies has increased by 68.79 per cent in the past year, according to data provided by the Minister of State in the Ministry of Education, Subhas Sarkar. As per the data provided by him in the Lok Sabha, the number of Indians enrolled in foreign varsities increased from 4.44 lakh in 2021 to 7.5 lakh in 2022. He clarified that while the Bureau of Immigration and Ministry of Home Affairs maintain departure and arrival data of Indians, there is no index for capturing the category of Indians going abroad for higher education. “Purpose of Indians going abroad for higher education is captured manually based either on their verbal disclosure or the type of visa of the destination country produced by them at the time of immigration clearance,” Sarkar said. According to the data provided by the ministry, the number of Indian nationals increased from 4.54 lakh in 2017 to 5.17 lakh in 2018. There was a significant increase in 2019 as well, with 5.86 lakh students flying out of the country. However, during the Covid pandemic, the number of Indian nationals in foreign varsities saw a drastic dip as only 2.59 lakh students were registered. While the number continued to remain low, it saw a slight increase in 2021 with 4.44 lakh registrations. However, the number has significantly jumped to 7.5 lakh in 2022. The increase in the number of Indian nationals abroad corresponds with the latest immigration reports from some of the popular study-abroad destinations such as the US, UK, and Australia. For the UK, the Immigration Statistics Report states that 127,731 visas were granted to Indian students in September 2022, an increase of 93,470 (+273 per cent) against 34,261 in 2019. Similarly, in the US, the number of Indian students has more than doubled, and the Open Doors Report 2022 has predicted that the number of Indian students heading to America is likely to surpass those from China in 2022-23.
34. In 2019, how many Indian students went abroad?
- (a) 5.17 lakh
- (b) 4.54 lakh
- (c) 5.86 lakh
- (d) 4.44 lakh
Show answer
Answer: (c)
35. Which of the following countries is not very popular with Indian students for studies?
- (a) Australia
- (b) USA
- (c) UK
- (d) China
Show answer
Answer: (d)
37. The passage is mainly about
- (a) immigration of Indians to UK, US, and Australia
- (b) Indians enrolled in foreign universities
- (c) Indians going to America for higher studies
- (d) Indians going abroad for higher studies
Show answer
Answer: (d)
PassageFor questions 38–41
Read the given passage and answer the questions that follow.
We sit in the last row, bumped about but free of stares. The bus rolls out of the dull crossroads of the city, and we are soon in the open countryside, with fields of sunflowers as far as the eye can see, their heads all facing us. Where there is no water, the land reverts to the desert. While still on level ground, we see in the distance the tall range of the Mount Bogda, abrupt like a shining prism laid horizontally on the desert surface. It is over 5,000 metres high, and the peaks are under permanent snow, in powerful contrast to the flat desert all around. Heaven lake lies part of the way up this range, about 2,000 metres above sea level, at the foot of one of the highest snow-peaks. As the bus climbs, the sky, brilliant before, grows overcast. I have brought nothing warm to wear. It is all down at the hotel in Urumqi. Rain begins to fall. The man behind me is eating overpoweringly smelly goat’s cheese. The bus window leaks inhospitably but reveals a beautiful view. We have passed quickly from the desert through arable land to pasture and the ground is now green with grass, the slopes dark with pine. A few cattle drink at a clear stream flowing past moss-covered stones; it is a Constable landscape. The stream changes into a white torrent, and as we climb higher I wish more and more that I had brought with me something warmer than the pair of shorts that have served me so well in the desert. The stream (which, we are told, rises in Heaven Lake) disappears, and we continue our slow ascent. About noon, we arrive at Heaven Lake, and look for a place to stay at the foot, which is the resort area. We get a room in a small cottage, and I am happy to note that there are thick quilts on the bed. Standing outside the cottage, we survey our surroundings. Heaven Lake is long, sardineshaped and fed by snowmelt from a stream at its head. The lake is an intense blue, surrounded on all sides by green mountain walls, dotted with distant sheep. At the head of the lake, beyond the delta of the inflowing stream, is a massive snow-capped peak which dominates the vista; it is part of a series of peaks that culminate, a little out of view, in Mount Bogda itself. For those who live in the resort, there is a small mess-hall by the shore. We eat here sometimes, and sometimes buy food from the vendors outside, who sell kabab and naan until the last buses leave. The kababs, cooked on skewers over charcoal braziers, are particularly good; highly spiced and well-done. Horse’s milk is available too from the local Kazakh herdsmen, but I decline this. I am so affected by the cold that Mr. Cao, the relaxed young man who runs the mess, lends me a spare pair of trousers, several sizes too large but more than comfortable. Once I am warm again, I feel a pre-dinner spurt of energy—dinner will be long in coming—and I ask him whether the lake is good for swimming in.
38. Select the most appropriate ANTONYM of the word ‘accept’ from the passage.
- (a) Reject
- (b) Refuse
- (c) Decline
- (d) Turn down
Show answer
Answer: (c)
39. Select an appropriate title for the passage.
- (a) Shorts to Trousers
- (b) Lake Heaven
- (c) Peasant Life
- (d) Journey to Mount Bogda
Show answer
Answer: (b)
40. What is the tone of the passage?
- (a) Romantic
- (b) Angry
- (c) Serene
- (d) Agitated
Show answer
Answer: (c)
41. What is the protagonist wearing in the bus?
- (a) A dhoti
- (b) Trousers
- (c) A pair of shorts
- (d) Long sleeved shirt
Show answer
Answer: (c)
PassageFor questions 43–45
Read the following passage and answer the questions given after it. From January 28 to February 4, 2023, a Chinese-operated, large white high-altitude balloon was seen in North American airspace, including Alaska, western Canada, and the contiguous United States. The American and Canadian militaries asserted that the balloon was for surveillance, while the Chinese government maintained it was a civilian meteorological research airship that had been blown off course. Analysts said that the balloon's flight path and structural characteristics made it dissimilar from those which have typically been used for meteorological research. The U.S. Department of State said that the balloon was capable of locating electronic communication devices, including mobile phones and radios, and that American U-2 reconnaissance aircraft deployed to track the balloon in the air revealed that the balloon carried antennas and other equipment "clearly for intelligence surveillance and inconsistent with the equipment on board weather balloons." The State Department said that the spy balloon was part of a global Chinese military-directed surveillance effort in which Chinese spy balloons have flown over more than 40 nations in five continents. On February 4, the U.S. Air Force shot down the balloon over U.S. territorial waters off the coast of South Carolina, on the order of U.S. President Joe Biden. Debris from the wreckage was recovered and sent to the FBI Laboratory in Quantico, Virginia, for analysis. The incident increased U.S.-China tensions. The incident prompted U.S. Secretary of State Antony Blinken to delay a diplomatic visit to Beijing, which was set to be his first since 2018. It also further strained Canada–China relations, as Canada summoned the Chinese ambassador because of the violation of Canadian airspace. On February 3, the U.S. Department of Defense announced that a second Chinese balloon was passing over Latin America, which China also said belonged to it. On February 10, the Air Force shot down another aerial object over U.S. territory at the order of President Biden.
43. Read the statements given below. A. The US Air Force shot down the Chinese balloon over US territorial waters. B. Tensions between China and US have increased and the visit of the U.S. Secretary of State to Beijing has been postponed.
- (a) Both A and B are true but B is not the correct reason for A.
- (b) Both A and B are true and B is the correct reason for A.
- (c) A is false and B is true.
- (d) A is true and B is false.
Show answer
Answer: (b)
45. The word ‘contiguous’ means
- (a) adjoining
- (b) far off
- (c) spreading
- (d) separated
Show answer
Answer: (a)
General Awareness
1. Who composed Tabaqat-i-Nasiri in the Delhi Sultanate period?
- (a) Hasan Nizami
- (b) Amir Khusrau
- (c) Minhaj-us-Siraj
- (d) Ziauddin Barani
Show answer
Answer: (c)
3. Which scientist suggested that the magnet must also exert an equal and opposite force on the current-carrying conductor?
- (a) Michael Faraday
- (b) Andre Marie Ampere
- (c) Joseph Henry
- (d) William Gilbert
Show answer
Answer: (b)
4. In which year was the Estimates Committee constituted for the first time in India?
- (a) 1948
- (b) 1950
- (c) 1947
- (d) 1949
Show answer
Answer: (b)
6. Which part of the Constitution of India consists of the idea of a Welfare State?
- (a) Directive Principles of State Policy
- (b) Fundamental Duties
- (c) Fundamental Rights
- (d) Preamble
Show answer
Answer: (a)
7. Which of the following is constituted under Article 280 of the Constitution of India?
- (a) Advocate General
- (b) Central Vigilance Commission
- (c) Finance Commission
- (d) National Commission for Women
Show answer
Answer: (c)
8. In India, which of the following statements is true about the National Investment Fund? Statements: I. It was created in 2005. II. 75% of its annual income was to be used for schemes promoting health, education and employment. III. It was dissolved in 2018.
- (a) Only statement I
- (b) Only statement II
- (c) Only statements I and III
- (d) Only statements I and II
Show answer
Answer: (d)
9. Bhimbetka, a noted site of the Palaeolithic period, is located in which state of India?
- (a) Bihar
- (b) Uttar Pradesh
- (c) Rajasthan
- (d) Madhya Pradesh
Show answer
Answer: (d)
10.

- (a) a-i, b-ii, c-iv, d-iii
- (b) a-ii, b-i, c-iii, d-iv
- (c) a-i, b-ii, c-iii, d-iv
- (d) a-ii, b-i, c-iv, d-iii
Show answer
Answer: (d)
11. The Act that is also known as ‘Morley-Minto Reforms’ is:
- (a) Government of India Act, 1935
- (b) Indian Councils Act, 1909
- (c) Rowlatt Act, 1919
- (d) Government of India Act, 1912
Show answer
Answer: (b)
12. Which of the following was the first B vitamin discovered in 1897?
- (a) Folate
- (b) Biotin
- (c) Riboflavin
- (d) Thiamine
Show answer
Answer: (d)
13. In which year did Albert Einstein predict a new state of matter, the Bose-Einstein condensate (BEC), based on a quantum formulation by the Indian physicist Satyendra Nath Bose?
- (a) 1935
- (b) 1924
- (c) 1930
- (d) 1919
Show answer
Answer: (b)
14. What was India's rank in the Asia-Pacific Personalised Health Index released by the Economist Intelligence Unit in January 2021?
- (a) 10th
- (b) 9th
- (c) 11th
- (d) 12th
Show answer
Answer: (a)
15. Which of the following options is correct regarding sexually transmitted disease (STD)? Statement A: Sexually transmitted diseases (STDs) are infections transmitted from an infected person to an uninfected person through sexual contact. Statement B: HIV, HPV and Hepatitis B virus is responsible for STD.
- (a) Both Statements A and B incorrect
- (b) Only Statement B is correct
- (c) Both Statements A and B correct
- (d) Only Statement A is correct
Show answer
Answer: (c)
16. What do you call the type of drugs that mimic the natural messenger by switching on the receptor?
- (a) Antidepressants
- (b) Depressants
- (c) Agonist
- (d) Antagonists
Show answer
Answer: (c)
17. Identify a type of season that is NOT a part of the four seasons of India.
- (a) The cold weather season
- (b) The hot weather season
- (c) The southwest monsoon season
- (d) The southeast monsoon season
Show answer
Answer: (d)
18. Which of the following statements are correct regarding the benefits of the retired President of India? A. The former President of India will also be entitled to a monthly pension of ₹2.5 lakh. B. He/She is entitled to a secretarial staff comprising a private secretary, a personal assistant, an additional private secretary, two peons, and office expenses up to ₹1 lakh per annum. C. He/She is also entitled to free highest-class travel anywhere in India, accompanied by one person, by rail, air, or steamer.
- (a) A and B only
- (b) B and C only
- (c) A and C only
- (d) A, B and C
Show answer
Answer: (d)
21. Which state recorded the lowest literacy rate in the 2011 census?
- (a) Bihar
- (b) Maharashtra
- (c) Arunachal Pradesh
- (d) Kerala
Show answer
Answer: (a)
22. Deficiency of which of the following vitamins causes excessive bleeding from wounds?
- (a) Vitamin D
- (b) Vitamin E
- (c) Vitamin A
- (d) Vitamin K
Show answer
Answer: (d)
23. Which of the following statements is/are correct regarding changes to Atal Pension Yojana Scheme (APY) done in 2022? A. According to the new criteria, any citizen who is or has been an income-tax payer, shall not be eligible to join APY after 1 October 2022. B. Subscribers would receive the guaranteed minimum monthly pension of ₹1,000 or ₹2,000 or ₹3,000 or ₹4,000 or ₹5,000 at the age of 80 years. C. As per the new rules, subscribers can make contributions to APY on a monthly basis only.
- (a) B and C only
- (b) A, B and C
- (c) A and C only
- (d) A only
Show answer
Answer: (d)
Computer Knowledge Module
1.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (a)
- (a)
2.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (d)
- (a)
3.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (c)
- (a)
4.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (d)
- (a)
6.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (d)
- (a)
7.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (a)
- (a)
8.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (d)
- (a)
9.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (b)
- (a)
11.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (b)
- (a)
12.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (c)
- (a)
14.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (c)
- (a)
16.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (d)
- (a)
17.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (b)
- (a)
18.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (a)
- (a)
19.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (c)
- (a)
20.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

Show answer
Answer: (b)
- (a)
Show answers
Answer key
Answer key as marked in the Staff Selection Commission’s response sheet. “—” means the sheet did not show it clearly.
Mathematical Abilities
- Q 1
- (d)
- Q 2
- (a)
- Q 3
- (c)
- Q 4
- (c)
- Q 5
- (b)
- Q 6
- (b)
- Q 7
- (d)
- Q 8
- (d)
- Q 9
- (c)
- Q 10
- (d)
- Q 11
- (c)
- Q 12
- (d)
- Q 13
- (d)
- Q 14
- (a)
- Q 15
- (b)
- Q 16
- (d)
- Q 17
- (b)
- Q 18
- (c)
- Q 19
- (b)
- Q 20
- (c)
- Q 21
- (c)
- Q 22
- (a)
- Q 23
- (d)
- Q 24
- (c)
- Q 25
- (b)
- Q 26
- (a)
- Q 27
- (c)
- Q 28
- (a)
- Q 29
- (a)
- Q 30
- (a)
Reasoning and General Intelligence
- Q 1
- (c)
- Q 2
- (c)
- Q 3
- (a)
- Q 4
- (b)
- Q 5
- (a)
- Q 7
- (c)
- Q 9
- (d)
- Q 10
- (b)
- Q 11
- (a)
- Q 12
- (d)
- Q 13
- (a)
- Q 14
- (c)
- Q 15
- (d)
- Q 16
- (a)
- Q 17
- (b)
- Q 18
- (a)
- Q 19
- (a)
- Q 20
- (c)
- Q 22
- (d)
- Q 23
- (a)
- Q 24
- (c)
- Q 25
- (a)
- Q 26
- (b)
- Q 27
- (c)
- Q 28
- (c)
- Q 29
- (b)
English Language and Comprehension
- Q 1
- (d)
- Q 2
- (d)
- Q 3
- (c)
- Q 4
- (c)
- Q 6
- (c)
- Q 7
- (d)
- Q 8
- (b)
- Q 9
- (c)
- Q 10
- (a)
- Q 11
- (d)
- Q 12
- (b)
- Q 13
- (a)
- Q 14
- (c)
- Q 15
- (d)
- Q 16
- (b)
- Q 17
- (b)
- Q 18
- (b)
- Q 19
- (a)
- Q 20
- (a)
- Q 21
- (a)
- Q 22
- (d)
- Q 23
- (d)
- Q 24
- (c)
- Q 25
- (b)
- Q 26
- (d)
- Q 27
- (a)
- Q 28
- (d)
- Q 30
- (b)
- Q 31
- (a)
- Q 32
- (c)
- Q 33
- (c)
- Q 34
- (c)
- Q 35
- (d)
- Q 37
- (d)
- Q 38
- (c)
- Q 39
- (b)
- Q 40
- (c)
- Q 41
- (c)
- Q 43
- (b)
- Q 45
- (a)
General Awareness
- Q 1
- (c)
- Q 3
- (b)
- Q 4
- (b)
- Q 6
- (a)
- Q 7
- (c)
- Q 8
- (d)
- Q 9
- (d)
- Q 10
- (d)
- Q 11
- (b)
- Q 12
- (d)
- Q 13
- (b)
- Q 14
- (a)
- Q 15
- (c)
- Q 16
- (c)
- Q 17
- (d)
- Q 18
- (d)
- Q 21
- (a)
- Q 22
- (d)
- Q 23
- (d)
Computer Knowledge Module
- Q 1
- (a)
- Q 2
- (d)
- Q 3
- (c)
- Q 4
- (d)
- Q 6
- (d)
- Q 7
- (a)
- Q 8
- (d)
- Q 9
- (b)
- Q 11
- (b)
- Q 12
- (c)
- Q 14
- (c)
- Q 16
- (d)
- Q 17
- (b)
- Q 18
- (a)
- Q 19
- (c)
- Q 20
- (b)