Verified against official sourcesLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · SSC CGL 2022 Tier I — 13 December 2022, Shift 3 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2022-tier-1-13-dec-shift-3/

Question paper · SSC CGL

SSC CGL 2022 Tier I — 13 December 2022, Shift 3

13 December 2022 · 2:30 PM–3:30 PM92 of the paper’s 100 questions+2 for a correct answer, −0.5 for a wrong one

8 questions of the original paper are not included: those that need a figure or formatting we cannot show, that have no answer in the response sheet, or that we could not check against a second copy of the paper.

Questions from the Staff Selection Commission’s paper of 13 December 2022, 2:30 PM–3:30 PM. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. Figure for question 1

    • (a) 4
    • (b) 3
    • (c) 2
    • (d) 6
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 2. In the following question below are given some statements followed by some conclusions based on those statements. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements. Statements: I. Some P are K. II. No K is T. Conclusion: I. All P are T. II. All T are K. III. Some P are not T.

    • (a) Only conclusion II follows
    • (b) Only conclusion III follows
    • (c) All conclusion follows
    • (d) Both conclusions II and III follows
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 3. In a certain code language, ‘FROST’ is written as ‘156’ and ‘CANDLE’ is written as ‘78’. How will ‘SCREAM’ be written in that language?

    • (a) 115
    • (b) 89
    • (c) 118
    • (d) 59
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 4. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it. First row - 12, 7, 32 Second row - 17, 13, 33 Third row - 14, 8, ? (NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding / subtracting / multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is NOT allowed)

    • (a) 38
    • (b) 35
    • (c) 43
    • (d) 42
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 5. P + Q means ‘P is the father of Q’ P – Q means ‘P is the mother of Q’ P * Q means ‘P is the sister of Q’ P % Q means ‘P is the brother of Q’ If A – B % C * D + E, then how is A related to E?

    • (a) Mother
    • (b) Father’s sister
    • (c) Sister
    • (d) Father’s mother
    Show answer

    Answer: (d)

  6. 6. By Interchanging the given two numbers which of the following equation will be not correct? 9 and 6

    • (a) 7 + 6 × 4 ÷ 9 – 8 = 5
    • (b) 6 × 8 – 9 ÷ 3 + 5 = 75
    • (c) 9 × 7 + 4 ÷ 1 – 6 = 38
    • (d) 7 × 6 ÷ 3 + 9 – 8 = 19
    Show answer

    Answer: (c)

  7. 7. Which of the following calendars will be the same as the calendar for the year 2003?

    • (a) 2014
    • (b) 2013
    • (c) 2012
    • (d) 2011
    Show answer

    Answer: (a)

  8. 8. Which of the following letter clusters will replace the question mark (?) and complete the following letter cluster series? DW, FU, HS, JQ, LO, ?

    • (a) NN
    • (b) MN
    • (c) NM
    • (d) NO
    Show answer

    Answer: (c)

  9. 9. If S – T means that S is the mother of T, S × T means that S is the father of T, S + T means that S is the sister of T, then which of the following expression shows that P is the mother of R?

    • (a) Q – P + R
    • (b) P – Q + R
    • (c) P × Q + R
    • (d) R + Q – P
    Show answer

    Answer: (b)

  10. 10. Figure for question 10

    • (a) Figure for question 10, option (a)
    • (b) Figure for question 10, option (b)
    • (c) Figure for question 10, option (c)
    • (d) Figure for question 10, option (d)
    Show answer

    Answer: (a)

  11. 11. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. (The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word.) Flock : Birds :: Swarm : ?

    • (a) Rain
    • (b) Bees
    • (c) Trees
    • (d) Flowers
    Show answer

    Answer: (b)

  12. 12. Select the option that is related to the fourth term in the same way as the first term is related to the second term and the fifth term is related to the sixth term. 8 : 48 :: ? : 143 :: 15 : 195

    • (a) 13
    • (b) 17
    • (c) 19
    • (d) 11
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 13. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(s) from the statements. Statements: • All toys are Lego. • No block is Lego. • Some puzzles are blocks. Conclusions: I. Some Lego are puzzles. II. No Lego is a block. III. Some toys are blocks.

    • (a) Only conclusion II follows
    • (b) Only conclusion I follows
    • (c) Only conclusion I and II follow
    • (d) Only conclusion I and III follow
    Show answer

    Answer: (a)

  14. 14. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. (5, 2, 23) (6, 2, 34) (NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /subtracting / multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is NOT allowed)

    • (a) (3, 3, 3)
    • (b) (3, 2, 9)
    • (c) (3, 5, 11)
    • (d) (3, 2, 7)
    Show answer

    Answer: (d)

  15. 15. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. (The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word) Drama : Stage :: Trial : ?

    • (a) Police station
    • (b) Jail
    • (c) Platform
    • (d) Court
    Show answer

    Answer: (d)

  16. 16. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

    • (a) OQS
    • (b) JLN
    • (c) HJL
    • (d) MOP
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 17. Figure for question 17

    • (a) Figure for question 17, option (a)
    • (b) Figure for question 17, option (b)
    • (c) Figure for question 17, option (c)
    • (d) Figure for question 17, option (d)
    Show answer

    Answer: (b)

  18. 18. In a certain code language, 'YOU’ is written as '71' and 'TOO' is written as '60'. How will 'SIT' be written in that language?

    • (a) 90
    • (b) 96
    • (c) 58
    • (d) 94
    Show answer

    Answer: (c)

  19. 19. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. ABCD, CTFZ, ELIV, GDLR, ?

    • (a) ITOQ
    • (b) QMQR
    • (c) IMOQ
    • (d) IVON
    Show answer

    Answer: (d)

  20. 20. In the following question, four number pairs are given. In each pair the number on left side of (–) is related to the number of the right side of (–) with some Logic/Rule/Relation. Three pairs are similar on basis of same Logic/Rule/Relation. Select the odd one out from the given alternatives. (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g.13 – Operations on 13 such as adding /subtracting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed)

    • (a) 10 – 100
    • (b) 8 – 62
    • (c) 6 – 36
    • (d) 4 – 16
    Show answer

    Answer: (b)

  21. 21. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 31, ?, 40, 49, 61, 76

    • (a) 36
    • (b) 34
    • (c) 35
    • (d) 37
    Show answer

    Answer: (b)

  22. 22. Figure for question 22

    • (a) Figure for question 22, option (a)
    • (b) Figure for question 22, option (b)
    • (c) Figure for question 22, option (c)
    • (d) Figure for question 22, option (d)
    Show answer

    Answer: (a)

  23. 23. Figure for question 23

    • (a) Figure for question 23, option (a)
    • (b) Figure for question 23, option (b)
    • (c) Figure for question 23, option (c)
    • (d) Figure for question 23, option (d)
    Show answer

    Answer: (b)

  24. 24. By Interchanging the given two numbers which of the following equation will be correct? 2 and 8

    • (a) 8 ÷ 1 + 4 × 2 – 3 = 18
    • (b) 7 × 2 + 6 ÷ 3 – 8 = 60
    • (c) 2 × 4 – 8 + 6 ÷ 3 = 33
    • (d) 8 × 4 + 6 – 2 ÷ 1 = 6
    Show answer

    Answer: (d)

  25. 25. Which two signs should be interchanged to make the given equation correct? 95 * 5 + 19 ÷ 2 − 21 = 36

    • (a) ÷ and *
    • (b) + and −
    • (c) ÷ and −
    • (d) + and *
    Show answer

    Answer: (a)

General Awareness

  1. 1. ______ is the only continent through which the tropic of cancer, the equator and the tropic of capricorn passes.

    • (a) North America
    • (b) Africa
    • (c) Europe
    • (d) Asia
    Show answer

    Answer: (b)

  2. 2. Which of the following is NOT correct about the jurisdiction of the High Court?

    • (a) It controls the subordinate courts within its jurisdiction.
    • (b) It has the power of judicial review.
    • (c) It provides advisory opinion to the President of India.
    • (d) It has writ jurisdiction.
    Show answer

    Answer: (c)

  3. 3. Who released a special stamp entitled ‘Wheat Revolution’ in July 1968?

    • (a) Mahatma Gandhi
    • (b) Jawaharlal Nehru
    • (c) Indira Gandhi
    • (d) Motilal Nehru
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 4. Who among the following ruled in India between 1266 and 1287?

    • (a) Qutub-ud-din-Aybak
    • (b) Aram Shah
    • (c) Shams-ud-din-Iltutmish
    • (d) Ghiyasuddin Balban
    Show answer

    Answer: (d)

  5. 5. Which of the following is NOT mentioned as a Fundamental Right in the Constitution of India?

    • (a) Right to education
    • (b) Right to property
    • (c) Right to freedom
    • (d) Right against exploitation
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 6. In February 2022, Maharashtra government announced ‘Hope Express’ initiative to _______.

    • (a) prevent cancer
    • (b) improve drainage system
    • (c) manage industrial waste
    • (d) improve air quality
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 7. Who among the following was awarded the National Nritya Shiromani Award 2022?

    • (a) Radha Reddy
    • (b) Aparna Satheesan
    • (c) Usha Srinivasan
    • (d) Deepa Sashindran
    Show answer

    Answer: (b)

  8. 8. Which food requires a longer small intestine to digest food?

    • (a) Lamb
    • (b) Eggs
    • (c) Grass
    • (d) Chicken
    Show answer

    Answer: (c)

  9. 9. Yellow card in badminton indicates:

    • (a) fault for misconduct
    • (b) suspension for misconduct
    • (c) warning for misconduct
    • (d) disqualified for misconduct
    Show answer

    Answer: (c)

  10. 10. The national Archives of India came up in the ______.

    • (a) 1930s
    • (b) 1910s
    • (c) 1920s
    • (d) 1900s
    Show answer

    Answer: (c)

  11. 12. In India the 1st census was held in the year ______.

    • (a) 1872
    • (b) 1860
    • (c) 1900
    • (d) 1920
    Show answer

    Answer: (a)

  12. 13. The Kunbi dance is performed by the tribal community of ______.

    • (a) Sikkim
    • (b) Tamil Nadu
    • (c) Uttar Pradesh
    • (d) Goa
    Show answer

    Answer: (d)

  13. 14. A cyclone is known by different names in different parts of the world. In Philippines it is called as ______.

    • (a) willy-willy
    • (b) hurricane
    • (c) typhoon
    • (d) mango shower
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 15. Who among the following defeated Mughal emperor Humayun at Chausa?

    • (a) Mirza Hakim
    • (b) Safavid Shah
    • (c) Sher Khan
    • (d) Mirza Kamran
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 16. Prime Minister Narendra Modi said, “Seema Darshan Project adds a new dimension to the tourism sector”. This project will boost tourism in _______.

    • (a) Gujarat
    • (b) Uttar Pradesh
    • (c) Rajasthan
    • (d) Jammu and Kashmir
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 17. ______ has become the first city in the country to get a processed steel slag (industrial waste) road.

    • (a) Surat
    • (b) Chennai
    • (c) Kanpur
    • (d) Shimla
    Show answer

    Answer: (a)

  17. 18. Which country hosted the first ever Commonwealth Games in 1930?

    • (a) Australia
    • (b) New Zealand
    • (c) England
    • (d) Canada
    Show answer

    Answer: (d)

  18. 19. The theory of plate tectonics proposes that the earth’s lithosphere is divided into ______ major and some minor plates.

    • (a) 7
    • (b) 6
    • (c) 12
    • (d) 16
    Show answer

    Answer: (a)

  19. 21. Figure for question 21

    • (a) i-a, ii-d, iii-b, iv-c
    • (b) i-a, ii-b, iii-c, iv-d
    • (c) i-a, ii-c, iii-b, iv-d
    • (d) i-d, ii-a, iii-b, iv-c
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 22. Abdul Karim Khan and Abdul Wahid Khan were the founders of the ________ gharana.

    • (a) Jaipur - Atrauli
    • (b) Gwalior
    • (c) Agra
    • (d) Kirana
    Show answer

    Answer: (d)

  21. 23. Who among the following has the credit to invent and create a new style of ‘Bharatanatyam’?

    • (a) Yamini Krishnamurthy
    • (b) Dr Padma Subrahmanyam
    • (c) Rukmini Devi Arundale
    • (d) Chinta Ravi Bala Krishna
    Show answer

    Answer: (b)

  22. 24. Puhar or Kaveripattinam, was the port of which of the following dynasty?

    • (a) Cheras
    • (b) Cholas
    • (c) Pandyas
    • (d) Vakatakas
    Show answer

    Answer: (b)

  23. 25. National Dairy Research Institute is located at:

    • (a) Karnal
    • (b) Anand
    • (c) Lucknow
    • (d) Palampur
    Show answer

    Answer: (a)

Quantitative Aptitude

  1. 1. The HCF of three numbers 72, 108 and 2010 is:

    • (a) 18
    • (b) 6
    • (c) 12
    • (d) 5
    Show answer

    Answer: (b)

  2. 2. Figure for question 2

    • (a) 2
    • (b) 0
    • (c) 1
    • (d) 55
    Show answer

    Answer: (a)

  3. 3. Figure for question 3

    • (a) 2
    • (b) 1
    • (c) 4
    • (d) 3
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 4. The cost price of an article is ₹800. After allowing a discount of 10%, a gain of 12.5% was made. The marked price of the article is:

    • (a) ₹1,300
    • (b) ₹1,200
    • (c) ₹1,000
    • (d) ₹1,100
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 5. The side of an equilateral triangle is 9 cm. What is the radius of the circle circumscribing this equilateral triangle?

    • (a) Figure for question 5, option (a)
    • (b) Figure for question 5, option (b)
    • (c) Figure for question 5, option (c)
    • (d) Figure for question 5, option (d)
    Show answer

    Answer: (d)

  6. 6. Shiva’s monthly salary is Rs.75,000. He spends Rs.12,000 on household items, Rs.14,000 on LIC and mutual funds, Rs.15,000 on his children’s education, and keeps Rs.10,000 for miscellaneous expenses. His savings are Rs.21,000 per month and he donates the rest of the amount to an orphanage. The percentage of his income that he donates is:

    • (a) 3%
    • (b) 6%
    • (c) 8%
    • (d) 4%
    Show answer

    Answer: (d)

  7. 7. Figure for question 7

    • (a) Four
    • (b) Two
    • (c) Six
    • (d) Three
    Show answer

    Answer: (a)

  8. 8. Figure for question 8

    • (a) Figure for question 8, option (a)
    • (b) Figure for question 8, option (b)
    • (c) Figure for question 8, option (c)
    • (d) Figure for question 8, option (d)
    Show answer

    Answer: (c)

  9. 9. The table given below shows the foreign trade by two countries in 5 different years. Figure for question 9 What is the total foreign trade by country M in all the 5 years?

    • (a) 1010
    • (b) 1215
    • (c) 505
    • (d) 1005
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 10. A train travels at a speed of 18 m/s in the first 5 minutes, covers 7.5 km in the next 10 minutes and covers 12 km in another 10 minutes. What is its average speed (in km/h, rounded off to 1 decimal place) for the entire journey?

    • (a) 59.8
    • (b) 71.2
    • (c) 45.7
    • (d) 64.6
    Show answer

    Answer: (a)

  11. 12. Figure for question 12

    • (a) Figure for question 12, option (a)
    • (b) Figure for question 12, option (b)
    • (c) Figure for question 12, option (c)
    • (d) Figure for question 12, option (d)
    Show answer

    Answer: (a)

  12. 13. A person borrowed ₹2,000 at 5% annual simple interest repayable in 3 equal annual installments. What will be the annual installment?

    • (a) Figure for question 13, option (a)
    • (b) Figure for question 13, option (b)
    • (c) Figure for question 13, option (c)
    • (d) Figure for question 13, option (d)
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 14. Two persons A and B working separately can sanitise a building in 6 and 10 hours, respectively. They work in stretches of one hour alternately. If A begins at 8 a.m., then when will the work be finished?

    • (a) Figure for question 14, option (a)
    • (b) Figure for question 14, option (b)
    • (c) Figure for question 14, option (c)
    • (d) Figure for question 14, option (d)
    Show answer

    Answer: (b)

  14. 15. The area of two similar triangles are 324 cm2 and 289 cm2, respectively. What is the ratio of their corresponding altitudes?

    • (a) Figure for question 15, option (a)
    • (b) Figure for question 15, option (b)
    • (c) Figure for question 15, option (c)
    • (d) Figure for question 15, option (d)
    Show answer

    Answer: (d)

  15. 16. Figure for question 16

    • (a) 35
    • (b) 25
    • (c) 20
    • (d) 30
    Show answer

    Answer: (b)

  16. 17. Train A running at 81 km/h takes 72 sec to overtake train B, when both the trains are running in the same direction, but it takes 36 sec to cross each other if the trains are running in the opposite direction. If the length of train B is 600 metres, then find the length of train A. (in metres)

    • (a) 600
    • (b) 480
    • (c) 590
    • (d) 900
    Show answer

    Answer: (b)

  17. 18. An airplane goes 14 km due east and then 48 km due north. How far is it from its initial position?

    • (a) 14 km
    • (b) 48 km
    • (c) 50 km
    • (d) 28 km
    Show answer

    Answer: (c)

  18. 19. If ∆ABC ≅ ∆PQR and ∠ABC = (x + 60)°, ∠PQR = (85 – 4x)°, and ∠ RPQ = (3x + 65)°, then the value of ∠ABC in degree is:

    • (a) 15
    • (b) 5
    • (c) 45
    • (d) 65
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 20. If the number 6788934a4 is divisible by 11,then find the smallest whole number in the place of a.

    • (a) 3
    • (b) 4
    • (c) 5
    • (d) 2
    Show answer

    Answer: (d)

  20. 21. Ram sold an item costing Rs.1,250 at a gain of 18% to Ramesh. It was again sold by Ramesh to Shyam at a loss of 10%. Find the selling price of Ramesh.

    • (a) Rs.1,328.50
    • (b) Rs.1,428.50
    • (c) Rs.1,427.50
    • (d) Rs.1,327.50
    Show answer

    Answer: (d)

  21. 22. The ratio of the present age of father to that of his son is 7 : 2. If after 10 years the ratio of their ages will become 9 : 4, then the present age of the father is:

    • (a) 43 years
    • (b) 35 years
    • (c) 37 years
    • (d) 40 years
    Show answer

    Answer: (b)

  22. 23. Figure for question 23

    • (a) Figure for question 23, option (a)
    • (b) Figure for question 23, option (b)
    • (c) Figure for question 23, option (c)
    • (d) Figure for question 23, option (d)
    Show answer

    Answer: (b)

  23. 24. Figure for question 24

    • (a) Figure for question 24, option (a)
    • (b) Figure for question 24, option (b)
    • (c) Figure for question 24, option (c)
    • (d) Figure for question 24, option (d)
    Show answer

    Answer: (c)

  24. 25. Figure for question 25

    • (a) Neither I nor II
    • (b) Both I and II
    • (c) Only II
    • (d) Only I
    Show answer

    Answer: (d)

English Comprehension

  1. 1. Select the most appropriate option that can substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select ‘No substitution required’. This package is ideal for infant teenager who are just getting started with babysitting.

    • (a) youngest teenagers
    • (b) younger teenagers
    • (c) young teenagers
    • (d) No substitution required
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 2. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. Making of a false document with a false signature

    • (a) Ruse
    • (b) Forgery
    • (c) Insincerity
    • (d) Deception
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 3. The following sentence has been split into four segments. Identify the segment that contains a grammatical error. There can be precious / diamonds and metals / in the surface / just below you.

    • (a) diamonds and metals
    • (b) just below you.
    • (c) in the surface
    • (d) There can be precious
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 4. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph. A. A glimpse of its rich cultural heritage can be found through the great monuments and other historical sites it has. B. India has a vast cultural and linguistic diversity which make the country culturally rich. C. These monuments and historical sites are the symbols of India’s diversity. D. Several historical sites and monuments are identified as UN Heritage Sites.

    • (a) CDAB
    • (b) BADC
    • (c) BACD
    • (d) ABCD
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 5. Rearrange the parts of the sentence in correct order. apart from generating P. real income for players, play-to-earn Q. games also create communities R. where gamers and creators can meet, share S. wisdom, and do deals with one another

    • (a) RSQP
    • (b) PQRS
    • (c) PRQS
    • (d) SPRQ
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 8. Select the most appropriate ANTONYM of the underlined word in the context of the given sentence. You should donate your old clothes to the poor.

    • (a) young
    • (b) new
    • (c) modern
    • (d) fresh
    Show answer

    Answer: (b)

  7. 10. Select the sentence with the appropriate use of preposition.

    • (a) The lion and the unicorn fought between the crown.
    • (b) The lion and the unicorn fought for the crown.
    • (c) The lion and the unicorn fought by the crown.
    • (d) The lion and the unicorn fought up the crown.
    Show answer

    Answer: (b)

  8. 11. A sentence has been given with a blank to be filled with an appropriate word. Choose the correct alternative. To make your own gargle, _______ half a teaspoon of salt in a glass of lukewarm or partly cooled boiled water.

    • (a) cease
    • (b) cast
    • (c) consolidate
    • (d) dissolve
    Show answer

    Answer: (d)

  9. 12. Select the most appropriate option to fill in the blank. The class teacher made us wait after school to _____ some advice on how to attempt the board exam.

    • (a) leave
    • (b) pay
    • (c) give
    • (d) deliver
    Show answer

    Answer: (c)

  10. 14. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. A list or collection of books or informative graphics

    • (a) Bale
    • (b) Hamlet
    • (c) Gallery
    • (d) Catalogue
    Show answer

    Answer: (d)

  11. 16. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence. The intern aspired to understand the ins and outs of the operating systems of the institution.

    • (a) Stern regulations
    • (b) Prior conditions
    • (c) Elaborate theories
    • (d) Detailed description
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 17. Select the most appropriate synonym for the underlined word in the given sentence. You also worked with another eccentric genius.

    • (a) Middle
    • (b) ecological
    • (c) Peculiar
    • (d) elusive
    Show answer

    Answer: (c)

  13. 18. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Incoherent

    • (a) Gloomy
    • (b) Apparent
    • (c) Pensive
    • (d) Rational
    Show answer

    Answer: (d)

  14. 19. Select the option that is similar in meaning to the underlined word. He declined the offer to join the Board of Directors.

    • (a) Delayed
    • (b) Rejected
    • (c) Modified
    • (d) Deferred
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 20. Identify the spelling error in the given sentence and select the option that rectifies the error. Success is the continious journey towards the achievement of predetermined goals.

    • (a) continuous
    • (b) sucsess
    • (c) gaols
    • (d) achivement
    Show answer

    Answer: (a)

  16. PassageFor questions 21–25

    In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank. A hummingbird’s brilliant throat colour is not caused by feather (1) ________, but rather by iridescence in the arrangement of the feathers. Light level, moisture, angle of viewing, wear and tear and other factors all (2) ______ just how bright and colourful the throat may appear. Hummingbirds cannot walk or hop, though their feet can be used to (3) _____ sideways while they are perched. These birds have evolved smaller feet to be lighter for more (4) ______ flying. They will use their feet for itching and (5) _______, however.

  17. 21. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.

    • (a) perspiration
    • (b) deposition
    • (c) sediment
    • (d) pigment
    Show answer

    Answer: (d)

  18. 22. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.

    • (a) influence
    • (b) allure
    • (c) intimidate
    • (d) persuade
    Show answer

    Answer: (a)

  19. 23. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.

    • (a) migrate
    • (b) obtrude
    • (c) forage
    • (d) scoot
    Show answer

    Answer: (d)

  20. 24. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.

    • (a) slipshod
    • (b) efficient
    • (c) methodical
    • (d) structured
    Show answer

    Answer: (b)

  21. 25. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.

    • (a) preening
    • (b) devouring
    • (c) flouncing
    • (d) scintillating
    Show answer

    Answer: (a)

Show answers

Answer key

Answer key as marked in the Staff Selection Commission’s response sheet. “—” means the sheet did not show it clearly.

General Intelligence and Reasoning

Q 1
(c)
Q 2
(b)
Q 3
(c)
Q 4
(a)
Q 5
(d)
Q 6
(c)
Q 7
(a)
Q 8
(c)
Q 9
(b)
Q 10
(a)
Q 11
(b)
Q 12
(a)
Q 13
(a)
Q 14
(d)
Q 15
(d)
Q 16
(d)
Q 17
(b)
Q 18
(c)
Q 19
(d)
Q 20
(b)
Q 21
(b)
Q 22
(a)
Q 23
(b)
Q 24
(d)
Q 25
(a)

General Awareness

Q 1
(b)
Q 2
(c)
Q 3
(c)
Q 4
(d)
Q 5
(b)
Q 6
(a)
Q 7
(b)
Q 8
(c)
Q 9
(c)
Q 10
(c)
Q 12
(a)
Q 13
(d)
Q 14
(c)
Q 15
(c)
Q 16
(a)
Q 17
(a)
Q 18
(d)
Q 19
(a)
Q 21
(c)
Q 22
(d)
Q 23
(b)
Q 24
(b)
Q 25
(a)

Quantitative Aptitude

Q 1
(b)
Q 2
(a)
Q 3
(d)
Q 4
(c)
Q 5
(d)
Q 6
(d)
Q 7
(a)
Q 8
(c)
Q 9
(a)
Q 10
(a)
Q 12
(a)
Q 13
(a)
Q 14
(b)
Q 15
(d)
Q 16
(b)
Q 17
(b)
Q 18
(c)
Q 19
(d)
Q 20
(d)
Q 21
(d)
Q 22
(b)
Q 23
(b)
Q 24
(c)
Q 25
(d)

English Comprehension

Q 1
(c)
Q 2
(b)
Q 3
(c)
Q 4
(c)
Q 5
(b)
Q 8
(b)
Q 10
(b)
Q 11
(d)
Q 12
(c)
Q 14
(d)
Q 16
(d)
Q 17
(c)
Q 18
(d)
Q 19
(b)
Q 20
(a)
Q 21
(d)
Q 22
(a)
Q 23
(d)
Q 24
(b)
Q 25
(a)