Verified against official sourcesLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · SSC CGL 2022 Tier I — 13 December 2022, Shift 2 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2022-tier-1-13-dec-shift-2/

Question paper · SSC CGL

SSC CGL 2022 Tier I — 13 December 2022, Shift 2

13 December 2022 · 11:45 AM–12:45 PM97 of the paper’s 100 questions+2 for a correct answer, −0.5 for a wrong one

3 questions of the original paper are not included: those that need a figure or formatting we cannot show, that have no answer in the response sheet, or that we could not check against a second copy of the paper.

Questions from the Staff Selection Commission’s paper of 13 December 2022, 11:45 AM–12:45 PM. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. Which two numbers from amongst the given options should be interchanged to make the given equation correct? 168 ÷ 4 + 216 ÷ ( 78 × 1 – 8) = 14

    • (a) 78 and 216
    • (b) 14 and 8
    • (c) 78 and 14
    • (d) 216 and 168
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 2. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. (The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word.) Bees : Swarm :: Monkeys : ?

    • (a) Troop
    • (b) Colony
    • (c) Shoal
    • (d) Herd
    Show answer

    Answer: (a)

  3. 3. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. (The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word.) Calf : Cattle :: Foal : ?

    • (a) Elephant
    • (b) Horse
    • (c) Deer
    • (d) Kangaroo
    Show answer

    Answer: (b)

  4. 4. Figure for question 4

    • (a) Figure for question 4, option (a)
    • (b) Figure for question 4, option (b)
    • (c) Figure for question 4, option (c)
    • (d) Figure for question 4, option (d)
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 5. Figure for question 5

    • (a) Figure for question 5, option (a)
    • (b) Figure for question 5, option (b)
    • (c) Figure for question 5, option (c)
    • (d) Figure for question 5, option (d)
    Show answer

    Answer: (c)

  6. 6. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following sets. (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding / subtracting / multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is NOT allowed) (9, 343, 2) (12, 729, 3)

    • (a) (98, 49, 92)
    • (b) (13, 4, 89)
    • (c) (12, 66, 20)
    • (d) (12, 125, 7)
    Show answer

    Answer: (d)

  7. 7. In a certain code language, ‘ORGANIZATION’ is written as ‘ORGANINOITAZ’, ‘MANAGEMENT’ is written as ‘MANAGTNEME’. How will ‘RESOURCE’ be written in that language?

    • (a) RESOECUR
    • (b) RESOCERU
    • (c) RESEOCRU
    • (d) RESOECRU
    Show answer

    Answer: (d)

  8. 8. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 12, 25, 51, 103, ?, 415, 831

    • (a) 208
    • (b) 207
    • (c) 206
    • (d) 200
    Show answer

    Answer: (b)

  9. 9. In the following question below are given some statements followed by some conclusions based on those statements. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements. Statements: I. Some Z are X. II. Some W are Z. Conclusions: I. Some X are not W. II. Some X are not Z.

    • (a) Only conclusion I follows
    • (b) Only conclusion II follows
    • (c) Both conclusions I and II follows
    • (d) Neither conclusion follows
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 10. In a certain code language, 'ANNUAL' is written as 'CPRYGR' and ‘AMOUNT’ is written as ‘COSYTZ’. How will 'AGENDA' be written in that language?

    • (a) CIIRHE
    • (b) CIIRJG
    • (c) CIKTJG
    • (d) CIGPFC
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 11. Figure for question 11

    • (a) Figure for question 11, option (a)
    • (b) Figure for question 11, option (b)
    • (c) Figure for question 11, option (c)
    • (d) Figure for question 11, option (d)
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 12. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

    • (a) FHG
    • (b) WZY
    • (c) LON
    • (d) ADC
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 13. If P × Q means that P is the mother of Q, P + Q means that P is the father of Q, P ÷ Q means that P is the sister of Q, then which of the following expression shows that A is the maternal aunt of C?

    • (a) A ÷ B + C
    • (b) C × B ÷ A
    • (c) A ÷ B × C
    • (d) B ÷ C × A
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 14. Which of the following letter-clusters will replace the question mark (?) in the given series? TYG, ?, PSM, NPP, LMS

    • (a) SVK
    • (b) SUJ
    • (c) RVJ
    • (d) RUK
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 15. A – B means ‘A is the mother of B’ A * B means ‘A is the husband of B’ A % B means ‘A is the brother of B’ A $ B means ‘A is the sister of B’ If I * J – K % L $ M * N, then how is I related to N?

    • (a) Brother-in-law
    • (b) Father-in-law
    • (c) Brother
    • (d) Father
    Show answer

    Answer: (b)

  16. 16. Figure for question 16

    • (a) Figure for question 16, option (a)
    • (b) Figure for question 16, option (b)
    • (c) Figure for question 16, option (c)
    • (d) Figure for question 16, option (d)
    Show answer

    Answer: (a)

  17. 17. Select the option that represents the correct order of the given words as they would appear in an English dictionary. 1- Thresh 2- Threadbare 3- Thrice 4- Threw 5- Threat

    • (a) 2, 4, 5, 1, 3
    • (b) 2, 5, 1, 4, 3
    • (c) 2, 5, 4, 1, 3
    • (d) 2, 1, 5, 4, 3
    Show answer

    Answer: (b)

  18. 18. Select the correct combination of mathematical signs to sequentially replace the & signs, and to balance the given equation. [{(42 & 26) & (12 & 2)} & (4 & 5)] & 5 & 10

    • (a) ×, ÷, ×, ×, −, +, =
    • (b) ×, −, +, ×, ÷, ×, =
    • (c) −, +, ×, ×, ÷, ×, =
    • (d) −, +, ×, ÷, ×, ×, =
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 19. Three Statements are given followed by Three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements. Statements: Some mobiles are flat. All flats are TVs. Some TVs are plastic. Conclusions: I. Some mobiles are TVs. II. Some flats are plastic. III. All plastic are TVs.

    • (a) All conclusions follow.
    • (b) Only conclusion I follows.
    • (c) Only conclusion III follows.
    • (d) Only conclusion II follows.
    Show answer

    Answer: (b)

  20. 20. By Interchanging the given two numbers which of the following equation will be not correct? 7 and 4

    • (a) 8 ÷ 6 × 9 + 7 – 4 = 12
    • (b) 7 × 8 + 4 – 6 ÷ 3 = 37
    • (c) 9 – 4 × 3 + 6 × 7 ÷ 1 =12
    • (d) 4 × 8 – 9 ÷ 3 + 7 = 57
    Show answer

    Answer: (a)

  21. 21. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following sets. (NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding / subtracting / multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is NOT allowed) (3, 16, 6) (4, 22, 6)

    • (a) (12, 50, 5)
    • (b) (9, 70, 8)
    • (c) (7, 43, 6)
    • (d) (9, 10, 11)
    Show answer

    Answer: (b)

  22. 22. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. TTDS, VMLP, XFTM, ZYBJ, ?

    • (a) NDMO
    • (b) TTMO
    • (c) BQRT
    • (d) BRJG
    Show answer

    Answer: (d)

  23. 23. Figure for question 23

    • (a) U
    • (b) P
    • (c) R
    • (d) G
    Show answer

    Answer: (a)

  24. 24. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the given set. (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /subtracting / multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.) (4, 7, 165) (14, 26, 600)

    • (a) (23, 29, 567)
    • (b) (5, 19, 225)
    • (c) (3, 6, 135)
    • (d) (17, 6, 325)
    Show answer

    Answer: (c)

  25. 25. In the following question, four number pairs are given. In each pair the number on left side of (–) is related to the number of the right side of (–) with some Logic/Rule/Relation. Three pairs are similar on basis of same Logic/Rule/Relation. Select the odd one out from the given alternatives. (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g.13 – Operations on 13 such as adding /subtracting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed)

    • (a) 22 – 40
    • (b) 24 – 47
    • (c) 18 – 35
    • (d) 16 – 31
    Show answer

    Answer: (a)

General Awareness

  1. 1. The Nobel Prize in Chemistry 1951 was awarded jointly to Edwin Mattison McMillan and ______ for their discoveries in the chemistry of the transuranium elements

    • (a) Jacob Berzelius
    • (b) Leon Jouhaux
    • (c) Glenn T Seaborg
    • (d) Albert Schweitzer
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 2. The folk dance Hojagiri originated and is associated with which part of India?

    • (a) South
    • (b) North-East
    • (c) North
    • (d) West
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 3. Which of the following states has maximum literacy rate according to census 2011?

    • (a) Mizoram
    • (b) Arunachal Pradesh
    • (c) Rajasthan
    • (d) Bihar
    Show answer

    Answer: (a)

  4. 4. In hockey, what is the meaning if the umpire signals by pointing both arms horizontally toward the centre of the field?

    • (a) Goal scored
    • (b) Timing
    • (c) Ball out of play
    • (d) Bully
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 5. Who among the following revolutionaries was associated with Swadesh Bandhav Samiti?

    • (a) Chandrasekhar Azad
    • (b) Bhagat Singh
    • (c) Rajguru
    • (d) Ashwini Kumar Dutta
    Show answer

    Answer: (d)

  6. 6. Based on Macaulay’s Minute, the English Education Act was introduced in ______.

    • (a) 1875
    • (b) 1835
    • (c) 1855
    • (d) 1815
    Show answer

    Answer: (b)

  7. 8. Mrinalini Sarabhai was awarded which of the following awards in 1992?

    • (a) Padma Shri
    • (b) Padma Bhushan
    • (c) Kalidas Samman
    • (d) Padma Vibhushan
    Show answer

    Answer: (b)

  8. 9. The ________ and _______ determine the corridor for the daily movement in the weighted average call money rate.

    • (a) Reverse repo, discount rate
    • (b) Marginal standing facility, Reverse repo rate
    • (c) Liquidity adjustment facility, repo rate
    • (d) Bank rate, repo rate
    Show answer

    Answer: (b)

  9. 10. Which of the following countries lies in the east of India?

    • (a) Sri-Lanka
    • (b) Nepal
    • (c) Bangladesh
    • (d) Afghanistan
    Show answer

    Answer: (c)

  10. 11. Which freedom is considered as the ‘Hallmark of Democracy’?

    • (a) Right against exploitation
    • (b) Right to freedom of religion
    • (c) Freedom of assembly
    • (d) Freedom of speech and expression
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 12. Which state government has launched the Kaushalya Matritva Yojana in September 2022?

    • (a) Chhattisgarh
    • (b) Odisha
    • (c) Himachal Pradesh
    • (d) Kerala
    Show answer

    Answer: (a)

  12. 13. Who among the following was popularly called the ‘Australian Mother of Kathakali’?

    • (a) Margot Fonteyn
    • (b) Anna Pavlova
    • (c) Yelena Andreyanova
    • (d) Louise Lightfoot
    Show answer

    Answer: (d)

  13. 14. Xuan Zang and other pilgrims spent time studying in Nalanda, the most famous Buddhist monastery, located in which of the following Indian state?

    • (a) Odisha
    • (b) Bengal
    • (c) Bihar
    • (d) Sikkim
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 15. Which of the following is NOT correct about the eligibility criteria for being elected as Vice President of India?

    • (a) He/She should be a citizen of India.
    • (b) He/She should have completed 35 years of age.
    • (c) He/She should not hold any office of profit under the Union Government/state government or any subordinate local authority.
    • (d) He/She should be qualified for election as a member of the Lok Sabha.
    Show answer

    Answer: (d)

  15. 16. Baking soda is ________________.

    • (a) sodium carbonate
    • (b) sodium sulphate
    • (c) sodium hydrogencarbonate
    • (d) sodium hydroxide
    Show answer

    Answer: (c)

  16. 17. Which of the following is NOT ‘The Great Lakes’ of North America?

    • (a) Superior
    • (b) Huron
    • (c) Erie
    • (d) Victoria
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 18. Which of the following is a plant tissue? I. Meristematic tissue II. Permanent tissue

    • (a) Only II
    • (b) Both I and II
    • (c) Neither I nor II
    • (d) Only I
    Show answer

    Answer: (b)

  18. 19. In Triple Jump, white flag indicates:

    • (a) trail is valid
    • (b) trail is failure
    • (c) trail with wind support
    • (d) allow to trial
    Show answer

    Answer: (a)

  19. 20. Which of the following substance has a pH value of about 14?

    • (a) Blood
    • (b) Sodium hydroxide
    • (c) Milk of magnesia
    • (d) Lemon Juice
    Show answer

    Answer: (b)

  20. 21. Which of the following folk dances does NOT belong to the state of Mizoram?

    • (a) Munari
    • (b) Chailam
    • (c) Zangtalam
    • (d) Cheraw
    Show answer

    Answer: (a)

  21. 22. Which crop grows best on black soil?

    • (a) Cotton
    • (b) Coffee
    • (c) Maize
    • (d) Millets
    Show answer

    Answer: (a)

  22. 23. Who has been appointed as Secretary to President Droupadi Murmu in August 2022?

    • (a) Ranjit Rath
    • (b) Rajesh Verma
    • (c) Suresh N Patel
    • (d) Santosh Iyer
    Show answer

    Answer: (b)

  23. 24. Identify the freedom fighter who, as a child, hated going to school and found it suffocating and oppressive.

    • (a) Mahatma Gandhi
    • (b) Jawaharlal Nehru
    • (c) Jyotiba Phule
    • (d) Rabindranath Tagore
    Show answer

    Answer: (d)

  24. 25. Choose the correct pair from the following options.

    • (a) Sixth Five-Year Plan - Rajiv Gandhi
    • (b) Fifth Five-Year Plan - Indira Gandhi
    • (c) Fourth Five-Year Plan - Jawaharlal Nehru
    • (d) Seventh Five-Year Plan - PV Narasimha Rao
    Show answer

    Answer: (b)

Quantitative Aptitude

  1. 1. Figure for question 1

    • (a) Figure for question 1, option (a)
    • (b) Figure for question 1, option (b)
    • (c) Figure for question 1, option (c)
    • (d) Figure for question 1, option (d)
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 2. The table given below shows the sales turnover of 5 different companies. Figure for question 2 The sales turnover of company A is what percent of the sales turnover of company C?

    • (a) 60 percent
    • (b) 50 percent
    • (c) 40 percent
    • (d) 75 percent
    Show answer

    Answer: (a)

  3. 3. A triangle and a parallelogram have the same base 28 cm and the same area. If the height of the parallelogram is 12 cm, then find the length of the altitude of the triangle.

    • (a) 28 cm
    • (b) 23 cm
    • (c) 24 cm
    • (d) 21 cm
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 4. Choose the option in which the numbers are in correct ascending order.

    • (a) Figure for question 4, option (a)
    • (b) Figure for question 4, option (b)
    • (c) Figure for question 4, option (c)
    • (d) Figure for question 4, option (d)
    Show answer

    Answer: (b)

  5. 5. The length of the chord of a circle is 24 cm, and the perpendicular distance between the centre and the chord is 5 cm. The radius of the circle is:

    • (a) 10 cm
    • (b) 13 cm
    • (c) 12 cm
    • (d) 24 cm
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 6. A student walked 6 km from his house to reach the metro station, then boarded a metro that has an average speed of 60km/h, and reached the destination. It took 3 hours for the entire journey. If the average speed of the entire journey is 32 km/h, then the speed of walking is ________.

    • (a) 1.5 km/h
    • (b) 3 km/h
    • (c) 2 km/h
    • (d) 4 km/h
    Show answer

    Answer: (d)

  7. 7. A, B and C can all together do a piece of work in 10 days, in which B takes 3 times as long as A and C together to do the work. In how many days can B alone do the work?

    • (a) 50 days
    • (b) 40 days
    • (c) 10 days
    • (d) 15 days
    Show answer

    Answer: (b)

  8. 8. A sum of Rs.10 is lent by a child to his friend to be returned in 11 monthly instalments of Rs.1 each, the interest being simple. The rate of interest is:

    • (a) Figure for question 8, option (a)
    • (b) Figure for question 8, option (b)
    • (c) Figure for question 8, option (c)
    • (d) Figure for question 8, option (d)
    Show answer

    Answer: (b)

  9. 9. The sum of two numbers is 680. If the bigger number is decreased by 15% and the smaller number is increased by 15%, then the resultant numbers are equal. Find the smaller number.

    • (a) 307
    • (b) 285
    • (c) 291
    • (d) 304
    Show answer

    Answer: (c)

  10. 10. If a − b = 8 and ab = 9, then the value of a + b is ______.

    • (a) ±9
    • (b) ±7
    • (c) ±8
    • (d) ±10
    Show answer

    Answer: (d)

  11. 12. Sita gets a discount of 20% on ₹3,000 juicer mixer machine. Since she pays cash, she gets additional 5% discount too. How much does she pay?

    • (a) ₹2,280
    • (b) ₹2,276
    • (c) ₹2,282
    • (d) ₹2,278
    Show answer

    Answer: (a)

  12. 13. What is the value of cosec 15° sec 15°?

    • (a) 0.5
    • (b) 4
    • (c) 2
    • (d) 1
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 14. The pie chart given below shows the production of 6 different factories. The total production of all these 6 factories is 15000. The production of a particular factory is shown as a percent of total production of all these 6 factories. Figure for question 14 J1 = The value of average production of factory F3 and F6. J2 = The difference between the production of factory F1 and F4. What is the value of (J2 – J1)?

    • (a) 385
    • (b) 395
    • (c) 375
    • (d) 305
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 15. The HCF of two numbers is 17 and the other two factors of their LCM are 11 and 19. The smaller of the two numbers is:

    • (a) 209
    • (b) 187
    • (c) 323
    • (d) 306
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 16. Figure for question 16

    • (a) Figure for question 16, option (a)
    • (b) Figure for question 16, option (b)
    • (c) Figure for question 16, option (c)
    • (d) Figure for question 16, option (d)
    Show answer

    Answer: (d)

  16. 17. If 2p + q = 19 and 8p3 + q3 = 361, then find the value of pq.

    • (a) 56
    • (b) 59
    • (c) 58
    • (d) 57
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 18. Figure for question 18

    • (a) Neither I nor II
    • (b) Only I
    • (c) Both I and II
    • (d) Only II
    Show answer

    Answer: (c)

  18. 19. A girl purchases 9 mangoes for Rs.90 and sells 10 mangoes for Rs.95. Find the gain or loss percentage.

    • (a) 2.5% loss
    • (b) 5% loss
    • (c) 2.5% gain
    • (d) 5% gain
    Show answer

    Answer: (b)

  19. 20. Figure for question 20

    • (a) 24
    • (b) 22
    • (c) 23
    • (d) 21
    Show answer

    Answer: (a)

  20. 21. A four-digit pin, say abcd, of a lock has different non-zero digits. The digits satisfy b = 2a, c = 2b, d = 2c. The pin is divisible by __________.

    • (a) 2, 3, 5
    • (b) 2, 3, 7
    • (c) 2, 3, 13
    • (d) 2, 3, 11
    Show answer

    Answer: (c)

  21. 22. A horse is grazing in a field. It is tied to a pole with a rope of length 6 m. The horse moves from point A to point B making an arch with an angle of 70°. Find the area of the sector grazed by the horse.

    • (a) 22 m
    • (b) 21 m
    • (c) 23 m
    • (d) 20 m
    Show answer

    Answer: (a)

  22. 23. Figure for question 23

    • (a) 7.5 cm
    • (b) 9.8 cm
    • (c) 8.7 cm
    • (d) 11.4 cm
    Show answer

    Answer: (b)

  23. 24. A can of water and milk mixture contains 60% milk. A part of this mixture is replaced by another mixture containing 50% milk and the percentage of milk was found to be 52%. The quantity of mixture replaced is:

    • (a) Figure for question 24, option (a)
    • (b) Figure for question 24, option (b)
    • (c) Figure for question 24, option (c)
    • (d) Figure for question 24, option (d)
    Show answer

    Answer: (c)

  24. 25. Figure for question 25

    • (a) Punjab
    • (b) UP
    • (c) Delhi
    • (d) Bihar
    Show answer

    Answer: (c)

English Comprehension

  1. 1. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. A poll taken of voters leaving the voting place that is usually used for predicting the winners.

    • (a) Consensus
    • (b) Results
    • (c) Census
    • (d) Exit poll
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 2. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Intense

    • (a) Thrifty
    • (b) Moderate
    • (c) Stately
    • (d) Lavish
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 3. The following sentence has been split into four segments. Identify the segment that contains a grammatical error. Usually, Ratheesh hasn’t / take part in these types / of events because of / his hectic schedule.

    • (a) take part in these types
    • (b) of events because of
    • (c) his hectic schedule
    • (d) Usually, Ratheesh hasn’t
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 4. Select the most appropriate option to fill in the blank. There was a ____________accident last night and the inspector on deputy was unable to raise help when she called from the mountains.

    • (a) goofy
    • (b) gloomy
    • (c) serious
    • (d) harsh
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 5. Select the most appropriate synonym of the given word. Distant

    • (a) Farsighted
    • (b) Faraway
    • (c) Futuristic
    • (d) Forward
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 6. Select the most appropriate option that can substitute the underlined segment in the given sentence. They decided to have a meeting to discuss about the project.

    • (a) to discuss through the project
    • (b) to discuss the project
    • (c) to discuss over the project
    • (d) to discuss beyond the project
    Show answer

    Answer: (b)

  7. 7. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. A formal statement testifying to someone's character and qualifications

    • (a) Document
    • (b) Affidavit
    • (c) Testimonial
    • (d) Manuscript
    Show answer

    Answer: (c)

  8. 8. Select the INCORRECTLY spelt word in the following sentence. The poor woman is in excruciating mental anguish, and her loved ones appear to have assisted in exarcerbating her traumatic experiences.

    • (a) anguish
    • (b) excruciating
    • (c) exarcerbating
    • (d) traumatic
    Show answer

    Answer: (c)

  9. 9. Select the most appropriate option to fill in the blank. As there were reports of manipulation of scores in the previous exams, the aspirants demanded a process to ensure________ assessment for selection.

    • (a) will o’ the wisp
    • (b) hole and corner
    • (c) well off
    • (d) fair and square
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 10. Select the most appropriate option to fill in the blank. The party was a ________ hour for everyone, except Mukesh.

    • (a) welcome
    • (b) happy
    • (c) dry
    • (d) stable
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 11. Select the option that expresses the given sentence in passive voice. Suman was taking a nap

    • (a) A nap was being taken by Suman.
    • (b) A nap has been taken by Suman.
    • (c) A nap is being taken by Suman.
    • (d) A nap was taken by Suman.
    Show answer

    Answer: (a)

  12. 12. Select the most appropriate meaning of the given idiom. Hold water

    • (a) A diluted argument
    • (b) Appear to be of no value
    • (c) Stop emphasising a point
    • (d) Appear to be valid or reasonable
    Show answer

    Answer: (d)

  13. 13. Select the INCORRECTLY spelt word in the following sentence. Rajib's research aims to identify the strings that connect man and nature in order to provide a comprehensive examination and asessment of a variety of ecological issues.

    • (a) strings
    • (b) ecological
    • (c) asessment
    • (d) comprehensive
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 14. Select the most appropriate ANTONYM of the underlined word. The concert sounded was in cacophony with every instrument playing in synchronisation.

    • (a) harmony
    • (b) alimony
    • (c) bedlam
    • (d) euphony
    Show answer

    Answer: (a)

  15. 15. Rearrange the parts of the sentence in correct order. Back in April P. an afternoon walking around Q. the Tillman Sand Ridge Heritage Preserve R. I was visiting family in South Carolina S. and my brother and I spent

    • (a) RSPQ
    • (b) QPRS
    • (c) PQRS
    • (d) RQPS
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 16. Select the appropriate adverb for the underlined word in the sentence. I complete forgot her birthday, and I don’t know how to make it up to her.

    • (a) completeness
    • (b) completed
    • (c) completing
    • (d) completely
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 18. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Repulsive

    • (a) Steadfast
    • (b) Superfluous
    • (c) Pleasant
    • (d) Hopeless
    Show answer

    Answer: (c)

  18. 19. Select the correct passive voice form for the given sentence. Sudha was writing a letter to her husband.

    • (a) A letter were been written by Sudha to her husband.
    • (b) A letter were being written by Sudha to her husband.
    • (c) A letter was been written by Sudha to her husband.
    • (d) A letter was being written by Sudha to her husband.
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 20. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. Something that is very small/little

    • (a) Few
    • (b) Tiny
    • (c) Thin
    • (d) Slender
    Show answer

    Answer: (b)

  20. PassageFor questions 21–25

    In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank. A great fire (1)______ in London in 1666 which (2)____ the city and made around 1,00,000 people homeless. This fire is said to have begun in a pudding lane. It (3)____ through the crowded streets and wooden houses. However, after the fire, London was (4)___ with wider streets and improved water supplies. New buildings were (5)___ using bricks instead of wood.

  21. 21. Select the most appropriate option to fill in blank no. 1.

    • (a) broke for
    • (b) broke in
    • (c) broke out
    • (d) broke at
    Show answer

    Answer: (c)

  22. 22. Select the most appropriate option to fill in blank no. 2.

    • (a) destroyed
    • (b) smashed
    • (c) shattered
    • (d) demolished
    Show answer

    Answer: (a)

  23. 23. Select the most appropriate option to fill in blank no. 3.

    • (a) glided
    • (b) carried
    • (c) swept
    • (d) pulled
    Show answer

    Answer: (c)

  24. 24. Select the most appropriate option to fill in blank no. 4.

    • (a) rebuilt
    • (b) innovated
    • (c) modelled
    • (d) restored
    Show answer

    Answer: (a)

  25. 25. Select the most appropriate option to fill in blank no. 5.

    • (a) organised
    • (b) erected
    • (c) fabricated
    • (d) located
    Show answer

    Answer: (b)

Show answers

Answer key

Answer key as marked in the Staff Selection Commission’s response sheet. “—” means the sheet did not show it clearly.

General Intelligence and Reasoning

Q 1
(c)
Q 2
(a)
Q 3
(b)
Q 4
(c)
Q 5
(c)
Q 6
(d)
Q 7
(d)
Q 8
(b)
Q 9
(d)
Q 10
(b)
Q 11
(d)
Q 12
(a)
Q 13
(c)
Q 14
(c)
Q 15
(b)
Q 16
(a)
Q 17
(b)
Q 18
(d)
Q 19
(b)
Q 20
(a)
Q 21
(b)
Q 22
(d)
Q 23
(a)
Q 24
(c)
Q 25
(a)

General Awareness

Q 1
(c)
Q 2
(b)
Q 3
(a)
Q 4
(a)
Q 5
(d)
Q 6
(b)
Q 8
(b)
Q 9
(b)
Q 10
(c)
Q 11
(b)
Q 12
(a)
Q 13
(d)
Q 14
(c)
Q 15
(d)
Q 16
(c)
Q 17
(d)
Q 18
(b)
Q 19
(a)
Q 20
(b)
Q 21
(a)
Q 22
(a)
Q 23
(b)
Q 24
(d)
Q 25
(b)

Quantitative Aptitude

Q 1
(d)
Q 2
(a)
Q 3
(c)
Q 4
(b)
Q 5
(b)
Q 6
(d)
Q 7
(b)
Q 8
(b)
Q 9
(c)
Q 10
(d)
Q 12
(a)
Q 13
(b)
Q 14
(c)
Q 15
(b)
Q 16
(d)
Q 17
(d)
Q 18
(c)
Q 19
(b)
Q 20
(a)
Q 21
(c)
Q 22
(a)
Q 23
(b)
Q 24
(c)
Q 25
(c)

English Comprehension

Q 1
(d)
Q 2
(b)
Q 3
(d)
Q 4
(c)
Q 5
(b)
Q 6
(b)
Q 7
(c)
Q 8
(c)
Q 9
(d)
Q 10
(b)
Q 11
(a)
Q 12
(d)
Q 13
(c)
Q 14
(a)
Q 15
(a)
Q 16
(d)
Q 18
(c)
Q 19
(d)
Q 20
(b)
Q 21
(c)
Q 22
(a)
Q 23
(c)
Q 24
(a)
Q 25
(b)