Verified against official sourcesLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · SSC CGL 2017 Tier I — 6 August 2017, Shift 1 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2017-tier-1-6-aug-shift-1/

Question paper · SSC CGL

SSC CGL 2017 Tier I — 6 August 2017, Shift 1

6 August 2017 · 10:00 AM–11:00 AM99 of the paper’s 100 questions+2 for a correct answer, −0.5 for a wrong one

1 questions of the original paper are not included: those that need a figure or formatting we cannot show, that have no answer in the response sheet, or that we could not check against a second copy of the paper.

Questions from the Staff Selection Commission’s paper of 6 August 2017, 10:00 AM–11:00 AM. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. Select the related word from the given alternatives. Yellow : Lemon :: Purple : ?

    • (a) Apple
    • (b) Brinjal
    • (c) Mango
    • (d) Onion
    Show answer

    Answer: (b)

  2. 2. Select the related letters from the given alternatives. IJK : RQP :: TUV : ?

    • (a) CDE
    • (b) YZZ
    • (c) GFE
    • (d) DCB
    Show answer

    Answer: (c)

  3. 3. Select the related number from the given alternatives. 95 : 105 :: 89 : ?

    • (a) 109
    • (b) 809
    • (c) 111
    • (d) 98
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 4. Select the odd word from the given alternatives.

    • (a) sister
    • (b) nephew
    • (c) daughter
    • (d) aunt
    Show answer

    Answer: (b)

  5. 5. Select the odd letters from the given alternatives.

    • (a) MLN
    • (b) FED
    • (c) JIH
    • (d) RQP
    Show answer

    Answer: (a)

  6. 6. Select the odd number from the given alternatives.

    • (a) 1600
    • (b) 2500
    • (c) 3600
    • (d) 4000
    Show answer

    Answer: (d)

  7. 7. A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. Smart, Aspire, Castle, Abysmal, Accost, ?

    • (a) Shop
    • (b) Class
    • (c) Showman
    • (d) Duties
    Show answer

    Answer: (d)

  8. 8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. BCD, EFG, IJK, NOP, TUV ?

    • (a) YZZ
    • (b) ZZB
    • (c) BCD
    • (d) ABC
    Show answer

    Answer: (d)

  9. 9. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 0.05, -0.1, ? , -0.4, 0.8

    • (a) -0.2
    • (b) 0.25
    • (c) -0.25
    • (d) 0.2
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 10. Mishti's birthday is on Thursday 27th April. On what day of the week will be Aradhya's Birthday in the same year, if Aradhya was born on 20th October?

    • (a) Friday
    • (b) Wednesday
    • (c) Saturday
    • (d) Thursday
    Show answer

    Answer: (a)

  11. 11. The weights of 4 boxes are 80, 60, 90 and 70 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes?

    • (a) 300
    • (b) 230
    • (c) 220
    • (d) 290
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 12. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. SANCTION

    • (a) STOIC
    • (b) TACOS
    • (c) STONE
    • (d) SONIC
    Show answer

    Answer: (c)

  13. 13. If CHANTED is coded as ZEXKQBA, then how will MAY be coded as?

    • (a) XIG
    • (b) JXV
    • (c) OBI
    • (d) XAV
    Show answer

    Answer: (b)

  14. 14. In a certain code language, '+' represents 'x', '-' represents '+', 'x' represents '÷' and '÷' represents '-'. What is the answer to the following question? 12 x 6 ÷ 5 + 4 = ?

    • (a) 8
    • (b) -18
    • (c) 42
    • (d) 18
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 15. If 75$26 = 4, 69$53 = 7 then what is the value of 82$46 = ?

    • (a) 62
    • (b) 56
    • (c) 0
    • (d) 91 ENROLL NOW READ THEIR STORIES !
    Show answer

    Answer: (c)

  16. 16. A woman in a shopping complex walks 150 m East, then she turns North and walks 180 m, then she turns West and walks 70 m, then she turns to her left and walks 180 m. Where is she now with reference to her starting position?

    • (a) 80 m West
    • (b) 220 m East
    • (c) 80 m East
    • (d) 220 m West
    Show answer

    Answer: (c)

  17. 17. In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements. Statement 1 : Some wild are carnivores. Statement 2 : All wild are lions. Conclusion I : All carnivores are lions. Conclusion II : Some lions are carnivores.

    • (a) Only conclusion I follows
    • (b) Only conclusion II follows
    • (c) Both I and II follow
    • (d) Neither I nor II follows
    Show answer

    Answer: (b)

  18. 18. In a row, there are 6 boys between A and B and A being the first boy in row. There are 3 boys between B and C. If there are 12 boys after C, then how many minimum boys are there in the row?

    • (a) 20
    • (b) 16
    • (c) 24
    • (d) 18
    Show answer

    Answer: (c)

  19. 19. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. PNR, RQV, TTZ, ?, XZH

    • (a) VWB
    • (b) UXC
    • (c) VWD
    • (d) UXE
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 20. Six year ago Parvez’s age was same as the present age of Manish. If the present age of Parvez is one-fourth more than that of Manish's present age, then in how many years will Parvez’s age become double of Manish’s present age?

    • (a) 6
    • (b) 12
    • (c) 15
    • (d) 18
    Show answer

    Answer: (d)

  21. 21. In the following question, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. INFORMATION

    • (a) NATION
    • (b) INFRA
    • (c) RATION
    • (d) MATER
    Show answer

    Answer: (d)

  22. 23. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it? a_caab_a_bcaab_a_b_a

    • (a) cbacba
    • (b) bcacac
    • (c) acbaca
    • (d) bbacaa
    Show answer

    Answer: (b)

  23. 24. In the following question, select the missing number from the given series. 9, 10, 13, 22, 49, ?

    • (a) 117
    • (b) 126
    • (c) 115
    • (d) 130
    Show answer

    Answer: (d)

  24. 25. If 14 (16) 18 and 33 (64) 25, then what is the value of ‘A’ in 25 (49) A?

    • (a) 32
    • (b) 18
    • (c) 24
    • (d) 32 or 18
    Show answer

    Answer: (d)

General Awareness

  1. 26. The ________ curve represents the demand of all consumers in the market taken together at different levels of the price of the good.

    • (a) monotonic
    • (b) indifferent
    • (c) market demand
    • (d) diminishing
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 27. The market structure called monopoly exists where there is exactly ______ seller in any market.

    • (a) One
    • (b) Two
    • (c) Five
    • (d) Ten
    Show answer

    Answer: (a)

  3. 28. In which year was Communist Party of India - Marxist (CPI-M) founded?

    • (a) 1885
    • (b) 1980
    • (c) 1984
    • (d) 1964
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 29. Which Fundamental Right in the Indian Constitution prohibits trafficking, forced labour, and children working under 14 years of age?

    • (a) Right to Equality
    • (b) Right to Freedom
    • (c) Right against Exploitation
    • (d) Right to Freedom of Religion
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 30. In 1528, __________ defeated the Rajputs at Chanderi.

    • (a) Humayun
    • (b) Akbar
    • (c) Jahangir
    • (d) Babur
    Show answer

    Answer: (d)

  6. 31. Which of the following was a leader of the Hindustan Socialist Republican Army founded in 1928?

    • (a) Khudiram Bose
    • (b) Bhagat Singh
    • (c) Chandra Shekhar Azad
    • (d) Subhash Chandra Bose
    Show answer

    Answer: (c)

  7. 32. Land covers about ______ of the earth's surface.

    • (a) 20%
    • (b) 30%
    • (c) 35%
    • (d) 40%
    Show answer

    Answer: (b)

  8. 33. The uppermost layer over the earth's surface is called the ______.

    • (a) Mantle
    • (b) Core
    • (c) Crust
    • (d) Exosphere
    Show answer

    Answer: (c)

  9. 34. The scientific name of human being is?

    • (a) Homo Nigrum
    • (b) Melongena Sapiens
    • (c) Homo Sapiens
    • (d) Tigris Solanum
    Show answer

    Answer: (c)

  10. 35. In a majority of flowering plants, out of the four megaspores, what is the ratio of functional and degenerate megaspores?

    • (a) 2:2
    • (b) 1:3
    • (c) 3:1
    • (d) 4:0
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 36. The body of all complex animals consist of only _______ basic types of tissue(s).

    • (a) 4000
    • (b) 400
    • (c) 40
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 37. Meter in a vehicle that calculates distance covered by the vehicle is called __________.

    • (a) Speedometer
    • (b) Odometer
    • (c) Thermometer
    • (d) Kilometre
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 38. What is the SI unit of pressure?

    • (a) Newton
    • (b) Weber
    • (c) Pascal
    • (d) Henry
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 39. ______ Disk Encryption is a technology (hardware or software) where data is encrypted before storage.

    • (a) Half
    • (b) Whole
    • (c) Double
    • (d) Triple
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 40. Oxide of which of the following will turn red litmus blue?

    • (a) Magnesium
    • (b) Phosphorus
    • (c) Sulphur
    • (d) Carbon
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 41. Which of the following are highly compressible?

    • (a) Solid
    • (b) Liquid
    • (c) Gas
    • (d) Solid and Liquid
    Show answer

    Answer: (c)

  17. 42. ___________ gases absorb long wave (infrared) radiation from the earth and emit it again towards the earth.

    • (a) Methane
    • (b) Greenhouse
    • (c) Carbon dioxide
    • (d) Ozone
    Show answer

    Answer: (b)

  18. 43. In April 2017, Chief Minister Amarinder Singh banned inclusion of names of Ministers and MLA's on Plaques and Foundation Stones in which state?

    • (a) Maharashtra
    • (b) Punjab
    • (c) Himachal Pradesh
    • (d) Uttar Pradesh
    Show answer

    Answer: (b)

  19. 44. Who invented bluetooth?

    • (a) Kirkpatrick Macmillan
    • (b) Benjamin Franklin
    • (c) Dr. Jaap Haartsen
    • (d) Charles Babbage
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 45. Who was the winner of 2015 Men's Cricket World Cup?

    • (a) India
    • (b) West Indies
    • (c) Pakistan
    • (d) Australia
    Show answer

    Answer: (d)

  21. 46. Rukmini Devi Arundale was a reputed dancer and choreographer in which form of dancing?

    • (a) Opera
    • (b) Lavani
    • (c) Bharatnatyam
    • (d) Dandiya
    Show answer

    Answer: (c)

  22. 47. Who won the 2017 Pulitzer Prize for Drama 'Sweat'?

    • (a) Lynn Nottage
    • (b) Hisham Matar
    • (c) Heather Ann Thompson
    • (d) Colson Whitehead
    Show answer

    Answer: (a)

  23. 48. A] The author of the novel 'The Corrections' is Jonathan Franzen. B] The author of the novel 'A Visit from the Goon Squad' is Edward P Jones. C] The author of the novel 'Forty Thieves' is Thomas Perry. Which of the statements given above are correct?

    • (a) A and B
    • (b) B and C
    • (c) A and C
    • (d) A, B and C
    Show answer

    Answer: (c)

  24. 49. As per World Health Organization, a pilot program testing the first ever malaria vaccine will begin in ________ in the year 2018.

    • (a) India
    • (b) Italy
    • (c) United Kingdom
    • (d) Africa
    Show answer

    Answer: (d)

  25. 50. Bhutan does not share its border with which Indian state?

    • (a) West Bengal
    • (b) Sikkim
    • (c) Meghalaya
    • (d) Arunachal Pradesh
    Show answer

    Answer: (c)

Quantitative Aptitude

  1. 51. What is the quotient when 7251 is divided by 66?

    • (a) 110
    • (b) 109
    • (c) 111
    • (d) 112
    Show answer

    Answer: (b)

  2. 52. Asif is twice as good as workman as Bashir and together they finish a piece of work in 30 days. In how many days will Asif alone finish the work?

    • (a) 90
    • (b) 45
    • (c) 60
    • (d) 75
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 53. What is the area (in sq cm) of a rectangle if its diagonal is 25 cm and one of its sides is 24 cm?

    • (a) 186
    • (b) 144
    • (c) 132
    • (d) 168
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 54. A shopkeeper marks up his wares by 60% and offers 25% discount. What will be the selling price (in Rs) if the cost price is Rs 1600?

    • (a) 1920
    • (b) 2000
    • (c) 2120
    • (d) 2200
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 55. What number should be added to each of the numbers 55, 100, 65 and 116, so that the resulting numbers are in continued proportion?

    • (a) 20
    • (b) 10
    • (c) 5
    • (d) 15
    Show answer

    Answer: (a)

  6. 56. A batsman makes a score of 111 runs in the 10th match and thus increases his average runs per match by 5. What will be his average after the 10th match?

    • (a) 66
    • (b) 61
    • (c) 62
    • (d) 64
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 57. A vendor buys 6 bananas for Rs 25 and sells them at 3 for Rs 20. What is his profit percentage?

    • (a) 50
    • (b) 40
    • (c) 60
    • (d) 30
    Show answer

    Answer: (c)

  8. 58. Two labourers A and B are paid a total of Rs 650 per day. If A is paid 160 percent of what is paid to B, how much (in Rs) is B paid?

    • (a) 250
    • (b) 400
    • (c) 350
    • (d) 450
    Show answer

    Answer: (a)

  9. 59. A man travelled a distance of 60 km in 7 hours. He travelled partly on foot @ 6 km/hr and partly on bicycle @ 12 km/hr. What is the distance (in kms) travelled on foot?

    • (a) 15
    • (b) 9
    • (c) 48
    • (d) 24
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 60. The compound interest earned in two years at 12% per annum is Rs 10176. What is the sum (in Rs) invested?

    • (a) 50000
    • (b) 60000
    • (c) 40000
    • (d) 80000
    Show answer

    Answer: (c)

  11. 61. If [2(4x/5 - 3/4)]/3 - 5/3 = -1/6, then the value of x is?

    • (a) 4/15
    • (b) -15/4
    • (c) -4/15
    • (d) 15/4
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 62. If a3 + b3 = 35 and ab = 6, then what is the value of a + b?

    • (a) 5
    • (b) 8
    • (c) 2
    • (d) -8
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 63. Sum of a fraction and thrice of its reciprocal is 73/20. What is the fraction?

    • (a) 4/5
    • (b) 9/4
    • (c) 4/9
    • (d) 5/4
    Show answer

    Answer: (d)

  14. 64. What is the sum of the first 11 terms of an arithmetic progression if the 4th term is 11 and the 7th term is -4?

    • (a) -75
    • (b) 55
    • (c) 11
    • (d) 100
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 65. What is the reflection of the point (-1 , 3) in the line x = -4?

    • (a) (-7 ,-3)
    • (b) (-7 ,3)
    • (c) (7 ,-3)
    • (d) (7 ,3)
    Show answer

    Answer: (b)

  16. 66. The co-ordinates of the centroid of a triangle ABC are (1 , -4). What are the co-ordinates of vertex C if co-ordinates of A and B are (3 , -4) and (0 , 5) respectively?

    • (a) (0 , 13)
    • (b) (0, 5)
    • (c) (0, -5)
    • (d) (0 , -13)
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 67. ax + 5y = 8 has slope of -4/3. What is the value of a?

    • (a) 20/3
    • (b) 3/20
    • (c) -20/3
    • (d) -3/20
    Show answer

    Answer: (a)

  18. 68. D and E are points on side AB and AC of ΔABC. DE is parallel to BC. If AD:DB = 2:5 and area of ΔABC is 98 cm sq, what is the area (in sq cm) of quadrilateral BDEC?

    • (a) 90
    • (b) 98
    • (c) 94
    • (d) 86
    Show answer

    Answer: (a)

  19. 69. What is the value of Cot 45° - (1/√3)Cosec 60°?

    • (a) 1/√3
    • (b) 1/2
    • (c) 1/√2
    • (d) 1/3
    Show answer

    Answer: (d)

  20. 70. Δ DEF is right angled at E. If m∠F = 45°, then what is the value of 2 Sin F x Cot F?

    • (a) √2
    • (b) 2
    • (c) 1/√2
    • (d) 1/2
    Show answer

    Answer: (a)

  21. 71. If Cot θ = 21/20, then what is the value of Cosec θ?

    • (a) 21/29
    • (b) 29/21
    • (c) 20/29
    • (d) 29/20
    Show answer

    Answer: (d)

  22. 72. The two equal sides of an isosceles triangle is 20 cm each and the third side is 30 cm. What is the area(in cm2) of the triangle?

    • (a) 50√5
    • (b) 100
    • (c) 75√7
    • (d) 175
    Show answer

    Answer: (c)

  23. 73. PQ is the chord of a circle whose centre is O. ROS is a line segment originating from a point R on the circle that intersect PQ produced at point S such that QS = OR. If ∠QSR = 30°, then what is the value (in degrees)of POR?

    • (a) 30
    • (b) 45
    • (c) 60
    • (d) 90
    Show answer

    Answer: (d)

  24. 74. What is the value of tan 6° tan 36° tan 84° tan 54° tan 45°?

    • (a) 1/2
    • (b) 1/√2
    • (c) 1
    • (d) 1/3
    Show answer

    Answer: (c)

  25. 75. If (x – 2)2 + (y + 3)2 + (z – 15)2 = 0, then what is the value of x + y + z – 5?

    • (a) 5
    • (b) 9
    • (c) 15
    • (d) 20
    Show answer

    Answer: (b)

English Comprehension

  1. 76. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. Chilika is the (1)/ largest brackish water (2)/ lagoon in Asia. (3)/No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 77. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. The climb upside (1)/ the mountains (2)/ was not easy. (3)/No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (a)

  3. 78. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. Rituals play into the __________ understandings of a society.

    • (a) tactfully
    • (b) tacit
    • (c) taciturn
    • (d) tacitly
    Show answer

    Answer: (b)

  4. 79. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. Repetition bred a sense of _____________ with the characters.

    • (a) familiarity
    • (b) familiar
    • (c) familiarly
    • (d) familiarise
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 80. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Incensed

    • (a) Ecstatic
    • (b) Exasperated
    • (c) Elated
    • (d) Blithe
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 81. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Transcend

    • (a) Eclipse
    • (b) Fizzle
    • (c) Abort
    • (d) Blunder
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 82. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Incapacitate

    • (a) Cripple
    • (b) Facilitate
    • (c) Maim
    • (d) Immobilize
    Show answer

    Answer: (b)

  8. 83. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Sentience

    • (a) Disregard
    • (b) Appreciation
    • (c) Consciousness
    • (d) Perception
    Show answer

    Answer: (a)

  9. 84. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. Rat race

    • (a) Make others fight for scraps and get sadistic pleasure out of it
    • (b) Be an oppressive boss and treat employees like animals
    • (c) A way of life in which people are caught up in a fiercely competitive struggle for wealth or power
    • (d) Play games with the lives of other people and see them run aimlesly
    Show answer

    Answer: (c)

  10. 85. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. Spin one's wheels

    • (a) Keep bragging about oneself
    • (b) Try your luck
    • (c) Expel much effort for little or no gain
    • (d) Start a long journey
    Show answer

    Answer: (c)

  11. 86. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement". A small makeshift stage (was construct) with a red curtain for a backdrop.

    • (a) are constructed
    • (b) was constructed
    • (c) were constructed
    • (d) No improvement
    Show answer

    Answer: (b)

  12. 87. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement". Take out your binoculars and (will see) the Andromeda galaxy.

    • (a) see
    • (b) saw
    • (c) seeing
    • (d) No improvement
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 88. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence. Take away or alter the natural qualities of

    • (a) Denature
    • (b) Unadulterated
    • (c) Authentic
    • (d) Limpid
    Show answer

    Answer: (a)

  14. 89. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence. Decay of organic matter producing a fetid smell

    • (a) Putrefy
    • (b) Crisp
    • (c) Neoteric
    • (d) Virgin
    Show answer

    Answer: (a)

  15. 90. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

    • (a) bereving
    • (b) bereaving
    • (c) bareaving
    • (d) bareving
    Show answer

    Answer: (b)

  16. 91. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

    • (a) frothyiest
    • (b) frotheist
    • (c) frothyeist
    • (d) frothiest
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 92. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. We have seen that, when X-think of it as losing its parts and shrivelling to a point Y-occupy any portion of space, we need not Z-we deny that a mental image can

    • (a) ZXY
    • (b) YZX
    • (c) YXZ
    • (d) ZYX
    Show answer

    Answer: (d)

  18. 93. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. Another major difference X-seven planets around the star Y-system is the tight packing of the Z-in comparison with the solar

    • (a) ZYX
    • (b) ZXY
    • (c) YZX
    • (d) YXZ
    Show answer

    Answer: (a)

  19. 94. In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. The homeowners remodelled the house to help it sell.

    • (a) The house was remodelled by the homeowners to help it sell.
    • (b) The house is remodelled by the homeowners to help it sell.
    • (c) So that it is helped to sell the house was remodelled by the homeowners.
    • (d) So that it is helped to sell the house is remodelled by the homeowners.
    Show answer

    Answer: (a)

  20. 95. In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech. She asked Ravi, "What is worrying you?"

    • (a) She asked Ravi what is worrying him.
    • (b) She asks Ravi what was worrying him.
    • (c) She asks Ravi what is worrying him.
    • (d) She asked Ravi what was worrying him.
    Show answer

    Answer: (d)

  21. PassageFor questions 96–100

    A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. I had seen this road many years ago when my parents moved to Mundakotukurussi, our ancestral village. However, in those early years, I hadn't begun exploring the countryside. I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'. Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg. Though I managed to lose the limp, I hated not being able to stride around as I used to. I needed a challenge to tell myself that I wasn't going to buckle to a creature called sciatica. Thus the 'One Day I Will' arrived. "Where does the road by the medical shop lead to?" I asked my parents while visiting them next. "Chalavara," they said. "It's not an easy road to walk on," my father added. "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops. But it also has two approach roads. The one I had chosen was a narrow back road used by the locals and that settled it for me. I needed to know for myself I could walk a road that wasn't going to be easy. And the next day, I would get up and walk that road again.

  22. 96. What is 'sciatica'?

    • (a) A type of animal
    • (b) Name of a real place
    • (c) Name of an imaginary place
    • (d) A herniated disc
    Show answer

    Answer: (d)

  23. 97. Where did the forefathers of the writer live?

    • (a) Chalavara
    • (b) Bengaluru
    • (c) Mundakotukurussi
    • (d) Out of India
    Show answer

    Answer: (c)

  24. 98. What disability did the writer suffer due to the herniated disc?

    • (a) A useless left leg
    • (b) Depression
    • (c) Loss of memory
    • (d) Poor visibility
    Show answer

    Answer: (a)

  25. 99. One Day I Will' is the title of?

    • (a) A village
    • (b) The unknown road
    • (c) A tourist place
    • (d) A path famous with
    Show answer

    Answer: (b)

  26. 100. What makes Chalavara better than Mundakotukurussi?

    • (a) It has a high school, a fine library, ATMs and several shops
    • (b) It is the place where the writer's ancestors were born
    • (c) It is the place where the writer went to school
    • (d) It is the place where the writer would walk when he was young
    Show answer

    Answer: (a)

Show answers

Answer key

Answer key as marked in the Staff Selection Commission’s response sheet. “—” means the sheet did not show it clearly.

General Intelligence and Reasoning

Q 1
(b)
Q 2
(c)
Q 3
(c)
Q 4
(b)
Q 5
(a)
Q 6
(d)
Q 7
(d)
Q 8
(d)
Q 9
(d)
Q 10
(a)
Q 11
(d)
Q 12
(c)
Q 13
(b)
Q 14
(b)
Q 15
(c)
Q 16
(c)
Q 17
(b)
Q 18
(c)
Q 19
(c)
Q 20
(d)
Q 21
(d)
Q 23
(b)
Q 24
(d)
Q 25
(d)

General Awareness

Q 26
(c)
Q 27
(a)
Q 28
(d)
Q 29
(c)
Q 30
(d)
Q 31
(c)
Q 32
(b)
Q 33
(c)
Q 34
(c)
Q 35
(b)
Q 36
(d)
Q 37
(b)
Q 38
(c)
Q 39
(b)
Q 40
(a)
Q 41
(c)
Q 42
(b)
Q 43
(b)
Q 44
(c)
Q 45
(d)
Q 46
(c)
Q 47
(a)
Q 48
(c)
Q 49
(d)
Q 50
(c)

Quantitative Aptitude

Q 51
(b)
Q 52
(b)
Q 53
(d)
Q 54
(a)
Q 55
(a)
Q 56
(a)
Q 57
(c)
Q 58
(a)
Q 59
(d)
Q 60
(c)
Q 61
(d)
Q 62
(a)
Q 63
(d)
Q 64
(c)
Q 65
(b)
Q 66
(d)
Q 67
(a)
Q 68
(a)
Q 69
(d)
Q 70
(a)
Q 71
(d)
Q 72
(c)
Q 73
(d)
Q 74
(c)
Q 75
(b)

English Comprehension

Q 76
(d)
Q 77
(a)
Q 78
(b)
Q 79
(a)
Q 80
(b)
Q 81
(a)
Q 82
(b)
Q 83
(a)
Q 84
(c)
Q 85
(c)
Q 86
(b)
Q 87
(a)
Q 88
(a)
Q 89
(a)
Q 90
(b)
Q 91
(d)
Q 92
(d)
Q 93
(a)
Q 94
(a)
Q 95
(d)
Q 96
(d)
Q 97
(c)
Q 98
(a)
Q 99
(b)
Q 100
(a)