Verified against official sourcesLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · SSC CGL 2017 Tier I — 23 August 2017, Shift 3 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2017-tier-1-23-aug-shift-3/

Question paper · SSC CGL

SSC CGL 2017 Tier I — 23 August 2017, Shift 3

23 August 2017 · Shift 386 of the paper’s 100 questions+2 for a correct answer, −0.5 for a wrong one

14 questions of the original paper are not included: those that need a figure or formatting we cannot show, that have no answer in the response sheet, or that we could not check against a second copy of the paper.

Questions from the Staff Selection Commission’s paper of 23 August 2017, Shift 3. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. Select the related word from the given alternatives. Car : Steering wheel :: Motorcycle : ?

    • (a) Tyre
    • (b) Headlight
    • (c) Engine
    • (d) Handle bar
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 2. Select the related letters from the given alternatives. EFG : VUT :: JIH : ?

    • (a) SUW
    • (b) QRS
    • (c) QSU
    • (d) HFD
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 3. Select the related number from the given alternatives. 0.02 : 0.002 :: 1/3 : ?

    • (a) 0.333
    • (b) 1/30
    • (c) 0.003
    • (d) 3
    Show answer

    Answer: (b)

  4. 4. Select the odd word from the given alternatives.

    • (a) Bat
    • (b) Umpire
    • (c) Stumps
    • (d) Bails
    Show answer

    Answer: (b)

  5. 5. Select the odd letters from the given alternatives.

    • (a) ECA
    • (b) GIK
    • (c) QOM
    • (d) WUS
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 6. Select the odd number from the given alternatives.

    • (a) 133
    • (b) 253
    • (c) 231
    • (d) 209
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 7. A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. rupees, arena, pursue, spare, separate, ?

    • (a) rapid
    • (b) pusher
    • (c) person
    • (d) super
    Show answer

    Answer: (b)

  8. 8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. U, T, R, O, K ?

    • (a) G
    • (b) H
    • (c) E
    • (d) F
    Show answer

    Answer: (d)

  9. 9. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. -7.25, -5.75, -4.25, -2.75, ? , 0.25

    • (a) 1.25
    • (b) -1.25
    • (c) 1.5
    • (d) -1.5
    Show answer

    Answer: (b)

  10. 10. Aarush's birthday is on Thursday 27th April. On what day of the week will be Mitul's Birthday in the same year if Mitul was born on 28th September?

    • (a) Monday
    • (b) Thursday
    • (c) Wednesday
    • (d) Tuesday
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 11. The weights of 4 boxes are 20, 30, 40 and 60 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?

    • (a) 150
    • (b) 110
    • (c) 130
    • (d) 140
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 12. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. HUMBLING

    • (a) BLUE
    • (b) NUMB
    • (c) LUNG
    • (d) GLUM
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 13. If FOREIGN is coded as ULIVRTM, then how will SAP be coded as?

    • (a) NOL
    • (b) PLQ
    • (c) GYP
    • (d) HZK
    Show answer

    Answer: (d)

  14. 14. In a certain code language, '+' represents 'x', '-' represents '+', 'x' represents '÷' and '÷' represents '-'. What is the answer to the following question? 25 + 10 ÷ 240 x 16 = ?

    • (a) 85
    • (b) 235
    • (c) 12
    • (d) 20
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 15. If 9#3=6; 15#3=9; 60#4=32; then what is the value of 27#3=?

    • (a) 24
    • (b) 15
    • (c) 13
    • (d) 33
    Show answer

    Answer: (b)

  16. 17. Priya cycles 5 km North, then turns East and cycles 4 km, then turns South and cycles 5 km, then turns to her right and cycles 6 km. Where is she now with reference to her starting position?

    • (a) 2 km East
    • (b) 2 km West
    • (c) 10 km West
    • (d) 10 km East
    Show answer

    Answer: (b)

  17. 18. In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements. Statement 1 : No squares are rectangles. Statement 2 : All rectangles are triangles. Conclusion I : Some triangles are squares. Conclusion II : Some triangles are rectangles.

    • (a) Only conclusion I follows
    • (b) Only conclusion II follows
    • (c) Both I and II follow
    • (d) Neither I nor II follows
    Show answer

    Answer: (b)

General Awareness

  1. 26. The marginal product curve is inverse ____ shaped.

    • (a) X
    • (b) W
    • (c) V
    • (d) U
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 27. Goods which are consumed together are called?

    • (a) Inferior goods
    • (b) Normal goods
    • (c) Complementary goods
    • (d) Substitute goods
    Show answer

    Answer: (c)

  3. 28. "Public health and sanitation; hospitals and dispensaries" is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.

    • (a) Union
    • (b) State
    • (c) Global
    • (d) Concurrent
    Show answer

    Answer: (b)

  4. 29. _________ elects the President and the Vice President and removes judges of Supreme Court and High Court.

    • (a) Ministry of Defence
    • (b) Lok Sabha
    • (c) Prime Minister's Office
    • (d) Securities and Exchange Board of India
    Show answer

    Answer: (b)

  5. 30. According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ___________ was known as the land gifted to Brahmanas?

    • (a) Vellanvagai
    • (b) Brahmadeya
    • (c) Shalabhoga
    • (d) Devadana
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 31. Prithviraja III (1168-1192) was a best known ___________ ruler.

    • (a) Chahamana
    • (b) Gahadavala
    • (c) Chalukya
    • (d) Brahmana
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 32. ___________ is the wearing away of the landscape by different agents like water, wind and ice.

    • (a) Weathering
    • (b) Attrition
    • (c) Erosion
    • (d) Abrasion
    Show answer

    Answer: (c)

  8. 33. The method of soil conservation in which bare ground between plants is covered with layer of organic matter like straw is called?

    • (a) Mulching
    • (b) Contour barriers
    • (c) Rock dam
    • (d) Terrace farming
    Show answer

    Answer: (a)

  9. 34. Classes comprising animals like fishes, amphibians, reptiles, birds along with mammals constitute the category called?

    • (a) Species
    • (b) Genus
    • (c) Kingdom
    • (d) Phylum
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 35. The predominant stage of the life cycle of a moss is the gametophyte which consists of two stages. The first stage is the ___________ stage.

    • (a) Agar
    • (b) Leafy
    • (c) Chlorella
    • (d) protonema
    Show answer

    Answer: (d)

  11. 36. _________ is the largest phylum of Animalia which includes insects.

    • (a) Annelida
    • (b) Chordata
    • (c) Arthropoda
    • (d) Platyhelminthes
    Show answer

    Answer: (c)

  12. 37. For an object, the state of rest is considered to be the state of ______ speed.

    • (a) increasing
    • (b) decreasing
    • (c) inverse
    • (d) zero
    Show answer

    Answer: (d)

  13. 38. The laws which govern the motion of planets are called ___________________.

    • (a) Newton's Laws
    • (b) Kepler's Laws
    • (c) Avogadro's Laws
    • (d) De Morgan's Laws
    Show answer

    Answer: (b)

  14. 39. In Microsoft Word, _______ allows us to change the color of selected text.

    • (a) Font Color
    • (b) Text Color
    • (c) Change Color
    • (d) Background Color
    Show answer

    Answer: (a)

  15. 40. Brownish film formed on iron when left in open is called?

    • (a) Dust
    • (b) Shovel
    • (c) Spade
    • (d) Rust
    Show answer

    Answer: (d)

  16. 41. The substances which have very low ignition temperature and can easily catch fire with a flame are called _____________ substances.

    • (a) hazardous
    • (b) perilous
    • (c) incombustible
    • (d) inflammable
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 42. Many freshwater animals cannot live for long in sea water and vice versa because of the _______ problems, they would face.

    • (a) Osmotic
    • (b) Eurythermal
    • (c) Stenothermal
    • (d) Hydrothermal
    Show answer

    Answer: (a)

  18. 43. _____________ scheme has been introduced by the Central Government to provide equal primary education to all budding children across India.

    • (a) Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan
    • (b) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
    • (c) Pradhan Mantri Surakshit Matritva Yojana
    • (d) Vidyanjali Yojana
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 44. Who discovered Insulin?

    • (a) Sir Alexander Fleming
    • (b) Frederick Banting
    • (c) James Watt
    • (d) Sir F.G. Hopkins
    Show answer

    Answer: (b)

  20. 45. Which nation will host the Summer Olympics in the year 2020?

    • (a) China
    • (b) South Korea
    • (c) Canada
    • (d) Japan
    Show answer

    Answer: (d)

  21. 46. Dhamek Stupa was built by?

    • (a) Akbar
    • (b) Humayun
    • (c) Ashoka
    • (d) Narasimha
    Show answer

    Answer: (c)

  22. 47. Which of the following is India's highest award in cinema given annually by the Government of India for lifetime contribution to Indian cinema?

    • (a) Ashok Chakra
    • (b) Dada Saheb Phalke Awards
    • (c) Arjuna Award
    • (d) Padma Shri
    Show answer

    Answer: (b)

  23. 48. Which of the statements given below are correct? 1. The author of the novel 'Air' is Geoff Ryman. 2. The author of the novel 'Ulysses' is James Joyce. 3. The author of the novel 'The Great Gatsby' is F. Scott Fitzgerald.

    • (a) 1 and 2
    • (b) 2 and 3
    • (c) 1 and 3
    • (d) 1, 2 and 3
    Show answer

    Answer: (d)

  24. 49. In 2016, which company lost high profile legal battles with HP and Google?

    • (a) Oracle
    • (b) Apple
    • (c) Microsoft
    • (d) Intel
    Show answer

    Answer: (a)

  25. 50. Which of the following is a major river in Bangladesh which is also the main distributary of the Ganges?

    • (a) Gandak
    • (b) Kosi
    • (c) Gomati
    • (d) Padma
    Show answer

    Answer: (d)

Quantitative Aptitude

  1. 51. What least number must be subtracted from 518, so that the sum is completely divisible by 13?

    • (a) 11
    • (b) 10
    • (c) 9
    • (d) 12
    Show answer

    Answer: (a)

  2. 52. A and B together do a job in 12 days and A could do the job in 20 days if he worked alone. How many days would B take to do the job if he worked alone?

    • (a) 30
    • (b) 25
    • (c) 24
    • (d) 15
    Show answer

    Answer: (a)

  3. 53. What is the area (in sq cm) of a regular hexagon of side 9 cm?

    • (a) 50√3
    • (b) 300√3
    • (c) 243√3/2
    • (d) 200√3
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 54. If 1 shirt is offered free on purchase of 4 shirts, what is the effective discount (in %) on each shirt?

    • (a) 25
    • (b) 20
    • (c) 16
    • (d) 24
    Show answer

    Answer: (b)

  5. 55. The ratio of present ages of P and Q is 7:9. Before 10 years the ratio of their ages was 5:7. What is Q's present age (in years)?

    • (a) 35
    • (b) 45
    • (c) 25
    • (d) 55
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 56. The average marks of 40 students in an examination was 34. It was later found that the marks of one student had been wrongly entered as 62 instead of 26. what is the correct average?

    • (a) 33.1
    • (b) 33.3
    • (c) 33.5
    • (d) 33.7
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 57. A wholesaler sells a good to a retailer at a profit of 5% and the retailer sells it to a customer at a profit of 10%. If the customer pays Rs. 2,000, what had it cost (in Rs) the wholesaler?

    • (a) 1731.6
    • (b) 3210.6
    • (c) 1931.6
    • (d) 2310.6
    Show answer

    Answer: (a)

  8. 58. When a number is increased by 69, it becomes 103% of itself. What is the number?

    • (a) 1300
    • (b) 3300
    • (c) 2300
    • (d) 4300
    Show answer

    Answer: (c)

  9. 59. A boat goes a certain distance at 40 km/hr and comes back the same distance at 24 km/hr. What is the average speed (in km/hr) for the total journey?

    • (a) 32
    • (b) 28
    • (c) 34
    • (d) 30
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 60. A sum fetched a total simple interest of Rs.5,400 at the rate of 12.5 %/yr in 4 years. What is the sum (in Rs)?

    • (a) 11800
    • (b) 12800
    • (c) 9800
    • (d) 10800
    Show answer

    Answer: (d)

  11. 61. If 2/3(6x/5 - 1/4) + 1/3 = 9x/5, then what is the value of x?

    • (a) 1/6
    • (b) -1/6
    • (c) 1/5
    • (d) -1/5
    Show answer

    Answer: (a)

  12. 62. If a3 + b3 = 341 and ab = 30, then what is the value of a + b?

    • (a) 1
    • (b) 9
    • (c) 7
    • (d) 11
    Show answer

    Answer: (d)

  13. 63. Sum of a fraction and thrice its reciprocal is 31/6. What is the fraction?

    • (a) 2/9
    • (b) 9/4
    • (c) 9/2
    • (d) 4/9
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 64. What is the sum of the first 13 terms of an arithmetic progression if the 5th term is 1 and the 8th term is -17?

    • (a) -140
    • (b) 61
    • (c) -143
    • (d) 166
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 65. What is the reflection of the point (-4, 3) in the line x = -2?

    • (a) (-4 , -7)
    • (b) (4 , 3)
    • (c) (0 , 3)
    • (d) (-4 , 7)
    Show answer

    Answer: (c)

  16. 66. Point A divides segment BC in the ratio 5:1. Co-ordinates of B are (6 ,-4) and C are (0,8). What are the co-ordinates of point A?

    • (a) (-1 , 6)
    • (b) (1 , -6)
    • (c) (-1 , -6)
    • (d) (1 , 6)
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 67. What is the slope of the line parallel to the line passing through the points (3 , -4) and (-2 , 5)?

    • (a) 9/5
    • (b) -5/9
    • (c) -9/5
    • (d) 5/9
    Show answer

    Answer: (c)

  18. 68. ∆XYZ is similar to ∆PQR. If ratio of Perimeter of ∆XYZ and Perimeter of ∆PQR is 4:9 and if PQ = 27 cm, then what is the length of XY (in cm)?

    • (a) 9
    • (b) 12
    • (c) 16
    • (d) 15
    Show answer

    Answer: (b)

  19. 69. What is the value of Cot 45o + 1/3 Cosec 60o?

    • (a) √3 + 2
    • (b) (9 + 2√3)/9
    • (c) √3
    • (d) (2√2 + 3)/√6
    Show answer

    Answer: (b)

  20. 70. Δ DEF is right angled at E. If m∠F = 45o, then what is the value of Sin F x Tan F?

    • (a) √2
    • (b) 1/√3
    • (c) 1/√2
    • (d) 2/√3
    Show answer

    Answer: (c)

  21. 71. If Cot θ = 21/20, then what is the value of Sec θ?

    • (a) 29/21
    • (b) 21/29
    • (c) 29/20
    • (d) 20/29
    Show answer

    Answer: (a)

  22. 75. 24% people who were mailed the survey questionnaire answered the survey. The survey questionnaire was mailed to how many people?

    • (a) 5000
    • (b) 10000
    • (c) 1200
    • (d) 288
    Show answer

    Answer: (a)

English Comprehension

  1. 76. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. The lady was knocked down (1)/by a speeding car (2)/upon crossing the road.(3)/No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 77. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. Grandfather led (1)/a peaceful life after his (2)/retirement from the army.(3)/No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (d)

  3. 79. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. At night, the winding roads can make driving up the mountain a ______________ journey.

    • (a) carefree
    • (b) beastly
    • (c) obnoxious
    • (d) treacherous
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 80. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Stupor

    • (a) Sensibility
    • (b) Slumber
    • (c) Liveliness
    • (d) Consciousness
    Show answer

    Answer: (b)

  5. 81. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Subtle

    • (a) Harsh
    • (b) Open
    • (c) Ignorant
    • (d) Understated
    Show answer

    Answer: (d)

  6. 82. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Sullen

    • (a) Glum
    • (b) Silent
    • (c) Crabby
    • (d) Agreeable
    Show answer

    Answer: (d)

  7. 83. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Summon

    • (a) Dismiss
    • (b) Draft
    • (c) Invite
    • (d) Mobilise
    Show answer

    Answer: (a)

  8. 84. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. At the drop of a hat

    • (a) Without any hesitation; instantly.
    • (b) Show outward respect to someone you hate.
    • (c) Forcibly let go of something which is very personal to you.
    • (d) A mistake which is of not much consequence.
    Show answer

    Answer: (a)

  9. 86. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement". I gave up (drinks) many years ago.

    • (a) to drink
    • (b) drink
    • (c) drinking
    • (d) no improvement
    Show answer

    Answer: (c)

  10. 87. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement". Rahul went out without (saying) good bye.

    • (a) say even
    • (b) even said
    • (c) say
    • (d) no improvement
    Show answer

    Answer: (d)

  11. 88. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence. A person or thing that is likely to cause harm

    • (a) Menace
    • (b) Cordial
    • (c) Festal
    • (d) Blithe
    Show answer

    Answer: (a)

  12. 89. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence. Having or involving an extreme or irrational fear of or aversion to something.

    • (a) Valiant
    • (b) Stout
    • (c) Phobic
    • (d) Foolhardy
    Show answer

    Answer: (c)

  13. 90. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

    • (a) bereaving
    • (b) bereaveing
    • (c) bereving
    • (d) bireaving
    Show answer

    Answer: (a)

  14. 91. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

    • (a) deligence
    • (b) diligence
    • (c) delegence
    • (d) dilegence
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 92. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. I've taken out my X-and stay poised and vigilant Y-ear buds so I can Z-listen for announcements

    • (a) ZXY
    • (b) YZX
    • (c) XZY
    • (d) YXZ
    Show answer

    Answer: (b)

  16. 93. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. In the Northeast, the sun X-sets by four in the evening Y-morning and in winter it Z-rises as early as four in the

    • (a) XYZ
    • (b) YZX
    • (c) ZYX
    • (d) ZXY
    Show answer

    Answer: (c)

  17. 95. In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech. "How old is your grandmother?", Navneet asked her.

    • (a) Navneet asked her how old her grandmother is.
    • (b) Navneet asked her how old her grandmother has been.
    • (c) Navneet asked her how old her grandmother was.
    • (d) Navneet asked her how old is her grandmother.
    Show answer

    Answer: (c)

  18. PassageFor questions 96–100

    In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives. The promise of nuclear power has so __________ outweighed all of these concerns, and India has reason to be proud of its technology and determination to look for non-fossil _______________ in its energy planning. However, _________ rapid progress in technology in other ______________ energy sources such as wind and solar power, the collapse of oil prices and the expansion in gas projects as a viable and clean alternative, that promise ______________.

  19. 96. nuclear power has so __________ outweighed all of these concerns

    • (a) far
    • (b) less
    • (c) near
    • (d) closely
    Show answer

    Answer: (a)

  20. 97. look for non-fossil _______________ in its energy planning.

    • (a) compulsions
    • (b) obligations
    • (c) alternatives
    • (d) constraints
    Show answer

    Answer: (c)

  21. 98. However, _________ rapid progress in technology

    • (a) to
    • (b) from
    • (c) with
    • (d) for
    Show answer

    Answer: (c)

  22. 99. other ______________ energy sources such as wind and solar power

    • (a) brief
    • (b) renewable
    • (c) untenable
    • (d) temporary
    Show answer

    Answer: (b)

  23. 100. projects as a viable and clean alternative, that promise ______________.

    • (a) to dim
    • (b) dimming
    • (c) was dim
    • (d) has dimmed
    Show answer

    Answer: (d)

Show answers

Answer key

Answer key as marked in the Staff Selection Commission’s response sheet. “—” means the sheet did not show it clearly.

General Intelligence and Reasoning

Q 1
(d)
Q 2
(b)
Q 3
(b)
Q 4
(b)
Q 5
(b)
Q 6
(a)
Q 7
(b)
Q 8
(d)
Q 9
(b)
Q 10
(b)
Q 11
(d)
Q 12
(a)
Q 13
(d)
Q 14
(b)
Q 15
(b)
Q 17
(b)
Q 18
(b)

General Awareness

Q 26
(d)
Q 27
(c)
Q 28
(b)
Q 29
(b)
Q 30
(b)
Q 31
(a)
Q 32
(c)
Q 33
(a)
Q 34
(d)
Q 35
(d)
Q 36
(c)
Q 37
(d)
Q 38
(b)
Q 39
(a)
Q 40
(d)
Q 41
(d)
Q 42
(a)
Q 43
(d)
Q 44
(b)
Q 45
(d)
Q 46
(c)
Q 47
(b)
Q 48
(d)
Q 49
(a)
Q 50
(d)

Quantitative Aptitude

Q 51
(a)
Q 52
(a)
Q 53
(c)
Q 54
(b)
Q 55
(b)
Q 56
(a)
Q 57
(a)
Q 58
(c)
Q 59
(d)
Q 60
(d)
Q 61
(a)
Q 62
(d)
Q 63
(c)
Q 64
(c)
Q 65
(c)
Q 66
(d)
Q 67
(c)
Q 68
(b)
Q 69
(b)
Q 70
(c)
Q 71
(a)
Q 75
(a)

English Comprehension

Q 76
(c)
Q 77
(d)
Q 79
(d)
Q 80
(b)
Q 81
(d)
Q 82
(d)
Q 83
(a)
Q 84
(a)
Q 86
(c)
Q 87
(d)
Q 88
(a)
Q 89
(c)
Q 90
(a)
Q 91
(b)
Q 92
(b)
Q 93
(c)
Q 95
(c)
Q 96
(a)
Q 97
(c)
Q 98
(c)
Q 99
(b)
Q 100
(d)