Verified against official sourcesLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · SSC CGL 2017 Tier I — 21 August 2017, Shift 1 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2017-tier-1-21-aug-shift-1/

Question paper · SSC CGL

SSC CGL 2017 Tier I — 21 August 2017, Shift 1

21 August 2017 · Shift 189 of the paper’s 100 questions+2 for a correct answer, −0.5 for a wrong one

11 questions of the original paper are not included: those that need a figure or formatting we cannot show, that have no answer in the response sheet, or that we could not check against a second copy of the paper.

Questions from the Staff Selection Commission’s paper of 21 August 2017, Shift 1. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. Select the related word from the given alternatives. Cow : Calf :: Hen : ?

    • (a) Chick
    • (b) Cock
    • (c) Egg
    • (d) Fly
    Show answer

    Answer: (a)

  2. 2. Select the related letters from the given alternatives. DHL : AEI :: QUY : ?

    • (a) MQU
    • (b) NRV
    • (c) OSW
    • (d) PTX
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 3. Select the related number from the given alternatives. 0.5 : 2 :: 0.125 : ?

    • (a) 6
    • (b) 16
    • (c) 8
    • (d) 12
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 4. Select the odd word from the given alternatives.

    • (a) Book
    • (b) Page
    • (c) Pen
    • (d) Diary
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 5. Select the odd letters from the given alternatives.

    • (a) EGI
    • (b) MOQ
    • (c) UWY
    • (d) NLJ
    Show answer

    Answer: (d)

  6. 7. A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series as per dictionary. ?, Lifelike, Lifeline, Lifelong

    • (a) Lifeless
    • (b) Lifespan
    • (c) Lifelost
    • (d) Lifework
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. B, C, E, H, L, ?

    • (a) Q
    • (b) N
    • (c) O
    • (d) P
    Show answer

    Answer: (a)

  8. 9. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. -4, ?, 3, 8, 14, 21

    • (a) 0
    • (b) 1
    • (c) -2
    • (d) -1
    Show answer

    Answer: (d)

  9. 10. Meetu's birthday is on Wednesday 8th March. On what day of the week will be Ritu's Birthday in the same year if Ritu was born on 10th July?

    • (a) Monday
    • (b) Wednesday
    • (c) Friday
    • (d) Saturday
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 11. The weights of 4 boxes are 30, 40, 50 and 80 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?

    • (a) 120
    • (b) 110
    • (c) 100
    • (d) 130
    Show answer

    Answer: (c)

  11. 12. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: DUPLICATE

    • (a) PLATE
    • (b) DUCTILE
    • (c) LUCID
    • (d) TEAM
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 13. If PRIMATE is coded as MOFJXQB, then how will COW be coded as?

    • (a) ZLT
    • (b) EDC
    • (c) RFV
    • (d) TGB
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 14. In a certain code language, '+' represents 'x', '-' represents '+', 'x' represents '÷' and '÷' represents '-'. What is the answer to the following question? 11 + 50 - 150 ÷ 200 = ?

    • (a) 200
    • (b) 500
    • (c) 250
    • (d) 50
    Show answer

    Answer: (b)

  14. 15. If 7x1=12; 5x4=2; 6x4=4; then what is the value of 7x4 = ?

    • (a) 8
    • (b) 6
    • (c) 11
    • (d) 28
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 17. A man cycles 7 km East, then turns South and cycles 12 km, then turns West and cycles 7 km, then turns to his left and cycles 10 km. Where is he now with reference to his starting position?

    • (a) 22 Kms South
    • (b) 2 Kms South
    • (c) 22 Kms East
    • (d) 2 Kms East
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 18. In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements. Statement 1 : All steel is iron. Statement 2 : No iron is solid. Conclusion I : No steel is solid. Conclusion II : Some iron is steel.

    • (a) Only conclusion I follows
    • (b) Only conclusion II follows
    • (c) Both I and II follow
    • (d) Neither I nor II follows
    Show answer

    Answer: (c)

General Awareness

  1. 26. The demand for a inferior good decreases with ________ in the consumer's income.

    • (a) increase
    • (b) decrease
    • (c) constant
    • (d) double
    Show answer

    Answer: (a)

  2. 27. Goods for which the quantity that a consumer chooses, increases as the consumer's income increases and decreases as the income decreases are called?

    • (a) Inferior goods
    • (b) Normal goods
    • (c) Complementary goods
    • (d) Substitute goods
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 28. "Prevention of cruelty to animals" is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.

    • (a) Union
    • (b) State
    • (c) Global
    • (d) Concurrent
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 29. ___________ makes laws on matters included in Union List and Concurrent List.

    • (a) Lok Sabha
    • (b) Ministry of Defence
    • (c) Prime Minister's Office
    • (d) Securities and Exchange Board of India
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 30. According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ___________ was known as the land for the maintenance of schools?

    • (a) Vellanvagai
    • (b) Brahmadeya
    • (c) Shalabhoga
    • (d) Devadana
    Show answer

    Answer: (c)

  6. 31. Prince Salim was the name of the future Emperor _________.

    • (a) Babur
    • (b) Humayun
    • (c) Jahangir
    • (d) Akbar
    Show answer

    Answer: (c)

  7. 32. ___________ is the breaking up of the rocks on the earth's surface.

    • (a) Erosion
    • (b) Weathering
    • (c) Attrition
    • (d) Abrasion
    Show answer

    Answer: (b)

  8. 33. The method of soil conservation in the coastal and dry regions where rows of trees are planted to check the wind movement to protect soil cover is called?

    • (a) Mulching
    • (b) Contour barriers
    • (c) Rock dam
    • (d) Shelter belts
    Show answer

    Answer: (d)

  9. 34. Biological names are generally derived from which language?

    • (a) French
    • (b) Latin
    • (c) Mexican
    • (d) German
    Show answer

    Answer: (b)

  10. 35. The members of rhodophyceae are commonly called _________ algae.

    • (a) Green
    • (b) Brown
    • (c) Red
    • (d) Yellow
    Show answer

    Answer: (c)

  11. 36. Aurelia (Medusa) and Adamsia (Polyp) are examples of which Phylum?

    • (a) Ctenophora
    • (b) Annelida
    • (c) Coelenterata
    • (d) Aschelminthes
    Show answer

    Answer: (c)

  12. 37. Energy in the form of heat is wasted when a machine is operated. This heat is generated due to ___________.

    • (a) burning
    • (b) friction
    • (c) combustion
    • (d) lubrication
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 38. The incident ray, the _________ at the point of incidence and the reflected ray all lie in the same plane.

    • (a) surface
    • (b) tangent
    • (c) normal
    • (d) angle of reflection
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 39. In Microsoft Word, _______ allows us to move selected paragraphs to the right.

    • (a) Decrease Indent
    • (b) Increase Indent
    • (c) Double Indent
    • (d) Single Indent
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 40. Blue Vitriol is another name for which of the following?

    • (a) Copper Sulphate
    • (b) Oxygen
    • (c) Copper
    • (d) Magnesium Oxide
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 41. The rubbing surface of a matchbox has powdered glass and a little red ________________.

    • (a) antimony
    • (b) arsenic
    • (c) silicon
    • (d) phosphorus
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 42. A few organisms can tolerate and thrive in a wide range of temperatures. Such organisms are called ___________.

    • (a) Osmotic
    • (b) Eurythermal
    • (c) Stenothermal
    • (d) Hydrothermal
    Show answer

    Answer: (b)

  18. 43. _____________ scheme by the Central Government will strengthen the bond between all the states, regions, and districts of India.

    • (a) Uday Desh Ka Aam Nagrik
    • (b) Urja Ganga
    • (c) Ek Bharat Shrestha Bharat
    • (d) Namami Ganga Yojana
    Show answer

    Answer: (c)

  19. 44. Who invented Velcro?

    • (a) Thomas Edison
    • (b) William Harvey
    • (c) George de Mestral
    • (d) Robert Boyles
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 45. Which nation will host the FIFA Men's World Cup to be held in the year 2018?

    • (a) Japan
    • (b) South Korea
    • (c) China
    • (d) Russia
    Show answer

    Answer: (d)

  21. 46. Charminar was built by?

    • (a) Humayun
    • (b) Mohammed Quli Qutab Shah
    • (c) Ashoka
    • (d) Narasimha
    Show answer

    Answer: (b)

  22. 47. Which of the following is an Indian military decoration awarded for valour, courageous action or self-sacrifice away from the battlefield?

    • (a) Ashok Chakra
    • (b) Dada Saheb Phalke Awards
    • (c) Arjuna Award
    • (d) Padma Shri
    Show answer

    Answer: (a)

  23. 48. Which of the statements given below are correct? 1. The author of the novel 'Accelerando' is Charles Stross. 2. The author of the novel 'The Windup Girl' is Paolo Bacigalupi. 3. The author of the novel 'The Devil in Silver' is Josh Malerman.

    • (a) 1 and 2
    • (b) 2 and 3
    • (c) 1 and 3
    • (d) 1, 2 and 3
    Show answer

    Answer: (a)

  24. 49. In March 2017, in which country was "world's largest artificial sun" switched on?

    • (a) China
    • (b) USA
    • (c) Germany
    • (d) Russia
    Show answer

    Answer: (c)

  25. 50. With which other country does Bangladesh share its border besides India?

    • (a) China
    • (b) Laos
    • (c) Bhutan
    • (d) Myanmar
    Show answer

    Answer: (d)

Quantitative Aptitude

  1. 51. What least number must be added to 329, so that the sum is completely divisible by 7?

    • (a) 1
    • (b) 0
    • (c) 2
    • (d) 3
    Show answer

    Answer: (b)

  2. 52. A can do a work in 15 days and B in 30 days. If they work on it together, then in how many days will they be able to do 50% of the work?

    • (a) 5
    • (b) 6
    • (c) 4
    • (d) 3
    Show answer

    Answer: (a)

  3. 53. What is the area (in sq cm) of an equilateral triangle of side 10 cm?

    • (a) 25√3
    • (b) 50√3
    • (c) 75√3
    • (d) 10√3
    Show answer

    Answer: (a)

  4. 54. What is the effective discount (in %) on two successive discounts of 15% and 50%?

    • (a) 65
    • (b) 57.5
    • (c) 35
    • (d) 42.5
    Show answer

    Answer: (b)

  5. 55. Profit of Rs 42,500 has to be divided between three partners A, B and C in the ratio 3:5:9. How much (in Rs) does A get? 42,500

    • (a) 12500
    • (b) 9500
    • (c) 22500
    • (d) 7500
    Show answer

    Answer: (d)

  6. 56. The average weight of A, B and C is 49 kg. If the average weight of A and B is 35 kg and that of B and C is 62 kg, then the weight of B (in kgs) is?

    • (a) 47
    • (b) 45
    • (c) 43
    • (d) 49
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 57. A shopkeeper by selling 6 items, earns a profit equal to the selling price of 1 item. What is his profit percentage?

    • (a) 20
    • (b) 25
    • (c) 30
    • (d) 35
    Show answer

    Answer: (a)

  8. 58. What is the value of 125% of 25% of 80?

    • (a) 50
    • (b) 25
    • (c) 20
    • (d) 40
    Show answer

    Answer: (b)

  9. 59. To cover a distance of 81 km in 1.5 hours what should be the average speed of the car in meters/second?

    • (a) 10
    • (b) 15
    • (c) 12
    • (d) 9
    Show answer

    Answer: (b)

  10. 60. In 4 years at simple interest the principal increases by 32%. What will be the compound interest earned (in Rs) on Rs. 24,000 in 3 years at the same rate?

    • (a) 5233
    • (b) 6332
    • (c) 5332
    • (d) 6233
    Show answer

    Answer: (d)

  11. 61. If 5/2(8x/3 - 1/2) + 13/2 = 2x/3, then what is the value of x?

    • (a) 7/8
    • (b) 8/7
    • (c) -8/7
    • (d) -7/8
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 62. If a3 + b3 = 72 and ab = 8 , then what is the value of a + b?

    • (a) 2
    • (b) 5
    • (c) 6
    • (d) 3
    Show answer

    Answer: (c)

  13. 63. Sum of four times a fraction and 7 times its reciprocal is 16. What is the fraction?

    • (a) 2/7
    • (b) 7/2
    • (c) 4/7
    • (d) 7/4
    Show answer

    Answer: (b)

  14. 65. What is the reflection of the point ( -3, 2) in the line x = -2?

    • (a) ( -3 , -6)
    • (b) (1 , 2)
    • (c) ( -3 , 6)
    • (d) (-1 , 2)
    Show answer

    Answer: (d)

  15. 66. Point P is the midpoint of segment AB. Co-ordinates of P are (1 , 3) and A are (-3 , 8). What are the co-ordinates of point B?

    • (a) (-5 , -2)
    • (b) (-5 , 2)
    • (c) (5 , 2)
    • (d) (5 , -2)
    Show answer

    Answer: (d)

  16. 67. What is the slope of the line perpendicular to the line passing through the points (3 , -2) and (4 , 2)?

    • (a) 1/4
    • (b) 4
    • (c) -4
    • (d) -1/4
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 68. ΔABC is similar to ΔPQR. If ratio of perimeters of ΔABC and ΔPQR is 3:7 and if PQ = 21 cm, then the length of AB (in cm) is?

    • (a) 6
    • (b) 14
    • (c) 9
    • (d) 18
    Show answer

    Answer: (c)

  18. 69. What is the value of 2 Sec 45o + Tan 30o ?

    • (a) (2√6 + 1)/√3
    • (b) √3
    • (c) (2√2 + 3)/√6
    • (d) (9 + 2√3)/9
    Show answer

    Answer: (a)

  19. 70. Δ ABC is right angled at B. If m∠A = 60°, then what is the value of Cot C?

    • (a) √2
    • (b) 1/√3
    • (c) √3
    • (d) 2/√3
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 71. If Cosec θ = 25/7 , then what is the value of Cos θ?

    • (a) 25/24
    • (b) 7/24
    • (c) 24/25
    • (d) 7/25
    Show answer

    Answer: (c)

  21. 72. If Candidate A is disqualified then which candidate will be declared the winner?

    • (a) E
    • (b) B
    • (c) F
    • (d) D
    Show answer

    Answer: (c)

  22. 73. The winning candidate got how many more votes than the one who came second?

    • (a) 6000
    • (b) 5000
    • (c) 11000
    • (d) 7000
    Show answer

    Answer: (a)

  23. 74. Analysts believe that if candidate E had not stood in the fray then votes that he got would have been equally divided between F and C, then what would have been the result?

    • (a) A would have lost by 1000 votes
    • (b) F would have won by 2000 votes
    • (c) F would have lost by 2000 votes
    • (d) A would have won by 1000 votes
    Show answer

    Answer: (b)

  24. 75. If voting attendance was 60% then how many names must be there in the voter list?

    • (a) 225000
    • (b) 90000
    • (c) 144000
    • (d) 150000
    Show answer

    Answer: (d)

English Comprehension

  1. 76. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. A slow smile worked (1)/ its way cross his (2)/ face and into his eyes. (3)/No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (b)

  2. 77. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. His expression gave no (1)/ clue of what was going (2)/ on among his head. (3)/ No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (c)

  3. 78. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. After being given _________ warnings for disrupting class, Thomas was finally sent to the principal's office.

    • (a) singular
    • (b) lone
    • (c) numerous
    • (d) unique
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 79. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. The __________ "pretty ugly" implies that a person can be both attractive and unattractive at the same time.

    • (a) simile
    • (b) metaphor
    • (c) alliteration
    • (d) oxymoron
    Show answer

    Answer: (d)

  5. 80. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Cynicism

    • (a) Conviction
    • (b) Bitterness
    • (c) Credence
    • (d) Intuetion
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 81. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Pinnacle

    • (a) Culmination
    • (b) Nadir
    • (c) Nethermost
    • (d) Basal
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 82. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Befuddle

    • (a) Baffle
    • (b) Daze
    • (c) Fluster
    • (d) Explicate
    Show answer

    Answer: (d)

  8. 83. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Supplant

    • (a) Supersede
    • (b) Surrender
    • (c) Usurp
    • (d) Oust
    Show answer

    Answer: (b)

  9. 84. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. Get the message

    • (a) Understand what is implied by a remark or action
    • (b) Communicate using a secret language
    • (c) Find it difficult to understand a different language
    • (d) Fire someone from a job
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 85. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. Keep at bay

    • (a) Keep your problems to yourselves
    • (b) to control something and prevent it from causing you problems
    • (c) Not share a secret
    • (d) Maintain a long distance relationship
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 87. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement". He must (has change) clothes during the night.

    • (a) have changed
    • (b) has changed
    • (c) have changes
    • (d) no improvement
    Show answer

    Answer: (a)

  12. 88. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence. Deriving pleasure from inflicting pain

    • (a) Sadistic
    • (b) Genial
    • (c) Tender
    • (d) Placid
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 89. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence. A person highly skilled in music

    • (a) Virtuoso
    • (b) Amateur
    • (c) Novice
    • (d) Dabbler
    Show answer

    Answer: (a)

  14. 90. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

    • (a) palatable
    • (b) palateble
    • (c) pallateble
    • (d) pallatable
    Show answer

    Answer: (a)

  15. 91. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

    • (a) unnerving
    • (b) unnerveing
    • (c) unerving
    • (d) unerveing
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 92. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. At length, about an hour later, we X-spied a little pile of boulders rising Y-this we dragged ourselves Z-out of the plain, and to

    • (a) XYZ
    • (b) ZYX
    • (c) XZY
    • (d) ZXY
    Show answer

    Answer: (c)

  17. 93. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. Secondly, it is consistent X-with human experience that Y-places and be depressed in others Z-land should rise gradually in some

    • (a) XYZ
    • (b) ZYX
    • (c) ZXY
    • (d) XZY
    Show answer

    Answer: (d)

  18. 94. In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. The labourers paved the entire stretch of the road.

    • (a) The entire stretch of the road is paved by the labourers.
    • (b) Paving of the entire stretch of the road was done by the labourers.
    • (c) The entire stretch of the road was paved by the labourers.
    • (d) Paving of the entire stretch of the road is done by the labourers.
    Show answer

    Answer: (c)

  19. 95. In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech. The visitor said, "Is your mother at home?"

    • (a) The visitor asked me is my mother at home.
    • (b) The visitor asked to me whether my mother was at home.
    • (c) The visitor asked to me is my mother at home.
    • (d) The visitor asked me whether my mother was at home.
    Show answer

    Answer: (d)

  20. PassageFor questions 96–100

    A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. But before I could be inspired by these amazing people, I had to cleanse my feed. I know my weaknesses: just last week, Facebook memories reminded me of a pizza party I'd had two years ago and I ended up ordering a chicken dominator, with garlic breadsticks and an jalapeno cheese dip. So much for Day One of Couch to 5K training. I stayed right on that couch. So far I've unfollowed Buzzfeed Tasty, TasteMade (even their adorable Tiny Kitchen) and several people who have the enviable advantage of being able to eat as much as they want and not put on weight. By my calculations, dark chocolate is healthy, so I'm still following Earth Loaf, Pascati and Mason & Co. When I finally found a gym I liked, with the best trainers I have had, I unabashedly shared my workouts every day. From shying away from fulllength pictures, I reached a point where I could share videos of myself deadlifting and doing back squats with a barbell across my shoulders. It gave me accountability: I challenged myself to go to the gym for 30 classes straight, and I did it. Which reminds me, it's time to start a new challenge.

  21. 96. Posts related to which topic does the writer want to remove from her feed?

    • (a) Dark Chocolate
    • (b) Make-up
    • (c) Sari
    • (d) Food
    Show answer

    Answer: (d)

  22. 97. What has the writer succeeded in doing?

    • (a) Lost the desired weight
    • (b) Succeeded in overcoming temptations to order pizzas
    • (c) Attended 30 gym classes without a break
    • (d) Removed unhealthy posts including about chocolates
    Show answer

    Answer: (c)

  23. 98. Which of the following is a page related to chocolate?

    • (a) Earth Loaf
    • (b) Buzzfeed Tasty
    • (c) TasteMade
    • (d) Tiny Kitchen
    Show answer

    Answer: (a)

  24. 99. What weight loss program has the writer enrolled in?

    • (a) 30 Straight gym classes
    • (b) Couch to 5K
    • (c) Mason & Co
    • (d) Eat chocolate to lose weight
    Show answer

    Answer: (b)

  25. 100. What gave the writer accountability?

    • (a) Sharing her workout videos on social media
    • (b) Unfollowing people and pages not related to health
    • (c) Going to the gym daily
    • (d) Doing challenging exercises like deadlifting
    Show answer

    Answer: (a)

Show answers

Answer key

Answer key as marked in the Staff Selection Commission’s response sheet. “—” means the sheet did not show it clearly.

General Intelligence and Reasoning

Q 1
(a)
Q 2
(b)
Q 3
(c)
Q 4
(c)
Q 5
(d)
Q 7
(a)
Q 8
(a)
Q 9
(d)
Q 10
(a)
Q 11
(c)
Q 12
(d)
Q 13
(a)
Q 14
(b)
Q 15
(b)
Q 17
(a)
Q 18
(c)

General Awareness

Q 26
(a)
Q 27
(b)
Q 28
(d)
Q 29
(a)
Q 30
(c)
Q 31
(c)
Q 32
(b)
Q 33
(d)
Q 34
(b)
Q 35
(c)
Q 36
(c)
Q 37
(b)
Q 38
(c)
Q 39
(b)
Q 40
(a)
Q 41
(d)
Q 42
(b)
Q 43
(c)
Q 44
(c)
Q 45
(d)
Q 46
(b)
Q 47
(a)
Q 48
(a)
Q 49
(c)
Q 50
(d)

Quantitative Aptitude

Q 51
(b)
Q 52
(a)
Q 53
(a)
Q 54
(b)
Q 55
(d)
Q 56
(a)
Q 57
(a)
Q 58
(b)
Q 59
(b)
Q 60
(d)
Q 61
(d)
Q 62
(c)
Q 63
(b)
Q 65
(d)
Q 66
(d)
Q 67
(d)
Q 68
(c)
Q 69
(a)
Q 70
(c)
Q 71
(c)
Q 72
(c)
Q 73
(a)
Q 74
(b)
Q 75
(d)

English Comprehension

Q 76
(b)
Q 77
(c)
Q 78
(c)
Q 79
(d)
Q 80
(b)
Q 81
(a)
Q 82
(d)
Q 83
(b)
Q 84
(a)
Q 85
(b)
Q 87
(a)
Q 88
(a)
Q 89
(a)
Q 90
(a)
Q 91
(a)
Q 92
(c)
Q 93
(d)
Q 94
(c)
Q 95
(d)
Q 96
(d)
Q 97
(c)
Q 98
(a)
Q 99
(b)
Q 100
(a)