Verified against official sourcesLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · SSC CGL 2017 Tier I — 20 August 2017, Shift 1 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2017-tier-1-20-aug-shift-1/

Question paper · SSC CGL

SSC CGL 2017 Tier I — 20 August 2017, Shift 1

20 August 2017 · Shift 191 of the paper’s 100 questions+2 for a correct answer, −0.5 for a wrong one

9 questions of the original paper are not included: those that need a figure or formatting we cannot show, that have no answer in the response sheet, or that we could not check against a second copy of the paper.

Questions from the Staff Selection Commission’s paper of 20 August 2017, Shift 1. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. Select the related word from the given alternatives. Spring : Spiral :: Bangle : ?

    • (a) Glass
    • (b) Circle
    • (c) Ornament
    • (d) Gold
    Show answer

    Answer: (b)

  2. 2. Select the related letters from the given alternatives. WUV : TRS :: QOP : ?

    • (a) XYZ
    • (b) CBA
    • (c) ABZ
    • (d) NLM
    Show answer

    Answer: (d)

  3. 3. Select the related number from the given alternatives. 7.25 : 7.75 :: 9 : ?

    • (a) 9.5
    • (b) 7
    • (c) 10
    • (d) 8.5
    Show answer

    Answer: (a)

  4. 4. Select the odd word from the given alternatives.

    • (a) Sparrow
    • (b) Pigeon
    • (c) Crow
    • (d) Housefly
    Show answer

    Answer: (d)

  5. 5. Select the odd letters from the given alternatives.

    • (a) RQS
    • (b) XWV
    • (c) MLN
    • (d) FEG
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 6. Select the odd number from the given alternatives.

    • (a) 700
    • (b) 250
    • (c) 350
    • (d) 640
    Show answer

    Answer: (d)

  7. 7. A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. Oxygen, Toil, Arouse, Arson, Tenuous, ?

    • (a) Onion
    • (b) Lustrous
    • (c) Lion
    • (d) Onto
    Show answer

    Answer: (b)

  8. 8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. ZYX, VUT, QPO, MLK, HGF, ?

    • (a) DCB
    • (b) CBA
    • (c) BCD
    • (d) EDC
    Show answer

    Answer: (a)

  9. 9. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 400, -200, 100, ? , 25, -12.5

    • (a) -50
    • (b) 50
    • (c) 75
    • (d) -75
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 10. Bhavin's birthday is on Monday 29th May. On what day of the week will be Rachit's Birthday in the same year if Rachit was born on 17th November?

    • (a) Saturday
    • (b) Wednesday
    • (c) Sunday
    • (d) Friday
    Show answer

    Answer: (d)

  11. 11. The weights of 4 boxes are 30, 70, 60 and 90 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?

    • (a) 250
    • (b) 200
    • (c) 190
    • (d) 220
    Show answer

    Answer: (b)

  12. 12. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. MYSTIQUE

    • (a) EMITS
    • (b) TEAMS
    • (c) SUITE
    • (d) QUIET
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 13. If IMPLORE is coded as GKNJMPC, then how will HUB be coded as?

    • (a) AWN
    • (b) WAO
    • (c) FSZ
    • (d) TEY
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 14. In a certain code language, '+' represents 'x', '-' represents '+', 'x' represents '÷' and '÷' represents '-'. What is the answer to the following question? 72 x 9 - 14 + 2 = ?

    • (a) 20
    • (b) 86
    • (c) 30
    • (d) 36
    Show answer

    Answer: (d)

  15. 17. A woman in a shopping complex walks 250 m East, then she turns North and walks 100 m, then she turns West and walks 120 m, then she turns to her left and walks 100 m. Where is she now with reference to her starting position?

    • (a) 130 m East
    • (b) 130 m West
    • (c) 370 m East
    • (d) 370 m West
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 18. In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements. Statement 1 : All drinks are food. Statement 2 : No eatables are drinks. Conclusion I : Some food are eatables. Conclusion II : Some eatables are food.

    • (a) Only conclusion I follows
    • (b) Only conclusion II follows
    • (c) Both I and II follow
    • (d) Neither I nor II follows
    Show answer

    Answer: (d)

General Awareness

  1. 26. The demand for a normal good increases with ________ in the consumer's income.

    • (a) increase
    • (b) decrease
    • (c) constant
    • (d) double
    Show answer

    Answer: (a)

  2. 27. Short run marginal cost curve cuts the average variable cost curve from _______ at the minimum point of average variable cost.

    • (a) top
    • (b) below
    • (c) right
    • (d) left
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 28. "Forests" is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.

    • (a) Union
    • (b) State
    • (c) Global
    • (d) Concurrent
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 29. Which Fundamental Right in the Indian Constitution states that all persons shall be equally protected by the laws of the country?

    • (a) Right to Equality
    • (b) Right to Freedom
    • (c) Right against Exploitation
    • (d) Right to Freedom of Religion
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 30. ________ was imprisoned for the rest of his life by Aurangzeb.

    • (a) Akbar
    • (b) Shah Jahan
    • (c) Jahangir
    • (d) Babur
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 31. Name the Commission that came to India in 1928 to reform India's constitutional system.

    • (a) Rowlatt Act
    • (b) Pitt's India Act
    • (c) Partition of Bengal
    • (d) Simon Commission
    Show answer

    Answer: (d)

  7. 32. _________ is an example of intrusive igneous rock.

    • (a) Conglomerate
    • (b) Shale
    • (c) Sandstone
    • (d) Granite
    Show answer

    Answer: (d)

  8. 33. The longitudinal valley lying between lesser Himalaya and the ____________ are known as Duns.

    • (a) Himadri
    • (b) Himachal
    • (c) Shiwaliks
    • (d) Tibet
    Show answer

    Answer: (c)

  9. 34. A multicellular organism grows by ____________.

    • (a) Cell addition
    • (b) Cell explosion
    • (c) Cell implosion
    • (d) Cell division
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 35. The male sex organs in a flower is the __________.

    • (a) Zoospores
    • (b) stamen
    • (c) pistil
    • (d) Chlorophyceae
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 36. In animals like Annelids, Molluscs, organs have associated to form functional systems, each system concerned with a specific physiological function. This pattern is called ________ system level of organization.

    • (a) organ
    • (b) open
    • (c) closed
    • (d) coelom
    Show answer

    Answer: (a)

  12. 37. Contact force is another name for _________.

    • (a) Friction
    • (b) Magnetic force
    • (c) Electrostatic force
    • (d) Muscular force
    Show answer

    Answer: (d)

  13. 38. The force of friction between two surfaces will increase if:

    • (a) a layer of lubricant is kept between the two surfaces
    • (b) the two surfaces are pressed harder
    • (c) air gap is created between the two surfaces
    • (d) irregularities on both the surfaces are removed
    Show answer

    Answer: (b)

  14. 39. An absolute ________ contains the complete address of a file on the Internet.

    • (a) JavaScript
    • (b) URL
    • (c) SQL
    • (d) String
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 40. A change in which no new substances are formed is called _____________.

    • (a) Physical Change
    • (b) Chemical Change
    • (c) Rusting
    • (d) Galvanisation
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 41. The property of metal by which it can be drawn into wires is called _____________.

    • (a) maleability
    • (b) viscosity
    • (c) ductility
    • (d) tensile strength
    Show answer

    Answer: (c)

  17. 42. _____________ is the number of deaths in the population during a given period.

    • (a) Natality
    • (b) Mortality
    • (c) Immigration
    • (d) Emigration
    Show answer

    Answer: (b)

  18. 43. ____________ scheme by the Central Government aims at setting up an organized rural Panchayat in order to make the villages more self-sustained.

    • (a) Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan
    • (b) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
    • (c) Pradhan Mantri Surakshit Matritva Yojana
    • (d) Vidyanjali Yojana
    Show answer

    Answer: (a)

  19. 44. Who discovered Circulatory System?

    • (a) Thomas Edison
    • (b) William Harvey
    • (c) Robert Hooke
    • (d) Robert Boyles
    Show answer

    Answer: (b)

  20. 45. Which country did India lose to in the semi finals of the Men's Cricket World Cup 2015?

    • (a) Sri Lanka
    • (b) New Zealand
    • (c) Pakistan
    • (d) Australia
    Show answer

    Answer: (d)

  21. 46. Buland Darwaza is located in?

    • (a) West Bengal
    • (b) Gujarat
    • (c) Uttar Pradesh
    • (d) Tamil Nadu
    Show answer

    Answer: (c)

  22. 47. Which of the following award is given for distinguished service in any field including service rendered by the Government servants?

    • (a) Ashok Chakra
    • (b) Dada Saheb Phalke Awards
    • (c) Arjuna Award
    • (d) Padma Shri
    Show answer

    Answer: (d)

  23. 48. Which of the statements given below are correct? 1. The author of 'The Great Indian Novel' is A.P.J. Abdul Kalam. 2. The author of 'A Foreign Policy For India' is I.K Gujral. 3. 'Wings of Fire' is an Autobiography of A.P.J. Abdul Kalam.

    • (a) 1 and 2
    • (b) 2 and 3
    • (c) 1 and 3
    • (d) 1, 2 and 3
    Show answer

    Answer: (b)

  24. 49. In April 2017, diplomatic ties were re-established after 37 years between Cuba and _________.

    • (a) India
    • (b) Morocco
    • (c) Sri Lanka
    • (d) USA
    Show answer

    Answer: (b)

  25. 50. Nepal shares a border with which other country besides India?

    • (a) China
    • (b) Bhutan
    • (c) Bangladesh
    • (d) Afghanistan
    Show answer

    Answer: (a)

Quantitative Aptitude

  1. 51. What least number must be added to 213, so that the sum is completely divisible by 9?

    • (a) 3
    • (b) 2
    • (c) 1
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (a)

  2. 52. A can do a work in 12 days and B in 24 days. If they work on it together for 4 days, then what fraction of work is left?

    • (a) 1/3
    • (b) 1/2
    • (c) 1/4
    • (d) 1/5
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 53. What is the area (in sq cm) of an equilateral triangle of side 6 cm?

    • (a) 36√3
    • (b) 9
    • (c) 36
    • (d) 9√3
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 54. What is the effective discount on two successive discounts of 20% and 25%?

    • (a) 45%
    • (b) 40%
    • (c) 50%
    • (d) 60%
    Show answer

    Answer: (b)

  5. 55. Profit of Rs 12,400 has to be divided between three partners A, B and C in the ratio 5:7:8. How much does B get (in Rs)?

    • (a) 4340
    • (b) 3440
    • (c) 3340
    • (d) 4430
    Show answer

    Answer: (a)

  6. 56. The average weight of P, Q and R is 47 kg. If the average weight of P and Q be 32.5 kg and that of Q and R be 48.5 kg, then what is the weight of Q (in kgs)?

    • (a) 25
    • (b) 21
    • (c) 29
    • (d) 33
    Show answer

    Answer: (b)

  7. 57. A shopkeeper by selling 5 items, earns a profit equal to the selling price of 1 item. What is his profit percentage?

    • (a) 20%
    • (b) 25%
    • (c) 16%
    • (d) 22.5%
    Show answer

    Answer: (b)

  8. 58. What is the value of 20% of 500% of 50?

    • (a) 0.5
    • (b) 5000
    • (c) 500
    • (d) 50
    Show answer

    Answer: (d)

  9. 59. To cover a distance of 90 km in 2.5 hours what should be the average speed of the car in meters/second?

    • (a) 10
    • (b) 20
    • (c) 30
    • (d) 40
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 60. If in 3 years at simple interest the principal increases by 18%, what will be the compound interest (in Rs) earned on Rs. 25,000 in 3 years at the same rate?

    • (a) 4775.4
    • (b) 5774.4
    • (c) 4557.4
    • (d) 5575.4
    Show answer

    Answer: (a)

  11. 61. If 5x + 6(3-2x) = 4, then what is the value of x?

    • (a) 1
    • (b) 3
    • (c) 2
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (c)

  12. 62. If a + b = 1 and ab = -6, then what is the value of a3 + b3?

    • (a) 17
    • (b) 15
    • (c) 19
    • (d) 13
    Show answer

    Answer: (c)

  13. 63. The sum of a non-zero number and twenty times its reciprocal is 9. What is the number?

    • (a) -5
    • (b) 3
    • (c) -3
    • (d) 5
    Show answer

    Answer: (d)

  14. 64. If the 3 and the 5 term of an arithmetic progression are 13 and 21, what is the 13 term? rd th

    • (a) 53
    • (b) 49
    • (c) 57
    • (d) 61
    Show answer

    Answer: (a)

  15. 65. What is the reflection of the point (3,-5) in the origin?

    • (a) (-3, -5)
    • (b) (5,-3)
    • (c) (-5,-3)
    • (d) (-3, 5)
    Show answer

    Answer: (d)

  16. 66. Point P is the midpoint of segment AB. Co-ordinates of P are (5, -1) and A are (2, -4). What are the co-ordinates of point B?

    • (a) (6, 4)
    • (b) (8, 2)
    • (c) (1,-2)
    • (d) (-6, -2)
    Show answer

    Answer: (b)

  17. 67. What is the slope of the line perpendicular to the line passing through the points (-2, 3) and (2, 0)?

    • (a) 4/3
    • (b) 3/4
    • (c) -3/4
    • (d) -4/3
    Show answer

    Answer: (a)

  18. 68. ∆ABC is similar to ∆PQR. If ratio of perimeters of ∆ABC and ∆PQR is 1:2 and if PQ = 10 cm then what is the length of AB (in cm)?

    • (a) 5
    • (b) 20
    • (c) 25
    • (d) 15
    Show answer

    Answer: (a)

  19. 69. What is the value of Sin 30° + Cos 30°?

    • (a) (√6 + 1)/√3
    • (b) (√3 + 2)/√3
    • (c) (1 + √3)/2
    • (d) 5/√3
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 70. ∆ ABC is right angled at B. If m∠A = 30°., then Sec C =?

    • (a) 1/2
    • (b) 1/√2
    • (c) 2
    • (d) 1/√3
    Show answer

    Answer: (c)

  21. 71. If Sin θ = 12/13, then what is the value of Cot θ?

    • (a) 13/12
    • (b) 5/13
    • (c) 5/12
    • (d) 13/5
    Show answer

    Answer: (c)

  22. 72. What is the ratio of the population densities of country C to country D?

    • (a) 3 : 4
    • (b) 4 : 3
    • (c) 5 : 4
    • (d) 4 : 5
    Show answer

    Answer: (a)

  23. 73. What is the difference in the average number of people living per 1,000 sq km in countries E and F?

    • (a) 250
    • (b) 4000
    • (c) 400
    • (d) 2500
    Show answer

    Answer: (d)

  24. 74. Population density of country E is greater than population density of country D by:

    • (a) 50%
    • (b) 100%
    • (c) 200%
    • (d) 300%
    Show answer

    Answer: (b)

  25. 75. If area of country B is 20,00,000 sq km, what is its population?

    • (a) 10000000
    • (b) 2500000
    • (c) 25000000
    • (d) 1000000
    Show answer

    Answer: (d)

English Comprehension

  1. 76. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. The phone that (1)/my father bought is different (2)/than your.(3)/No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 77. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. As soon as (1)/I reach my office (2)/I will mail you the files.(3)/No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (d)

  3. 78. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. Because she had a ______________ demeanour, she was a desirable friend.

    • (a) pleasant
    • (b) severe
    • (c) mean
    • (d) nasty
    Show answer

    Answer: (a)

  4. 79. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. If your child has not met the ______________ vaccination requirements, he or she will not be allowed to attend public school.

    • (a) optional
    • (b) referral
    • (c) compulsory
    • (d) guideline
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 80. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Stymie

    • (a) Explicate
    • (b) Abet
    • (c) Impede
    • (d) Aid
    Show answer

    Answer: (c)

  6. 81. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Suffix

    • (a) Addition
    • (b) Basic
    • (c) Root
    • (d) Focal
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 82. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Sultry

    • (a) Frigid
    • (b) Muggy
    • (c) Sticky
    • (d) Soggy
    Show answer

    Answer: (a)

  8. 83. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Supple

    • (a) Flexible
    • (b) Brittle
    • (c) Pliable
    • (d) Bending
    Show answer

    Answer: (b)

  9. 84. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. Barking up the wrong tree

    • (a) Scolding the one who is innocent.
    • (b) Expecting a favour from a heartless person.
    • (c) Looking in the wrong place.
    • (d) Requesting but in an arrogant manner.
    Show answer

    Answer: (c)

  10. 85. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. Call it a day

    • (a) To start a job wishing for success.
    • (b) To take a break or a holiday.
    • (c) Assign different days to different tasks.
    • (d) To declare the end of a task.
    Show answer

    Answer: (d)

  11. 86. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement". Would you mind (to carrying) this bag for me.

    • (a) to carry
    • (b) carrying
    • (c) carry
    • (d) no improvement
    Show answer

    Answer: (b)

  12. 87. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement". The child (would have jumped) with delight on seeing the joker at the circus.

    • (a) jumping
    • (b) jumped
    • (c) to jump
    • (d) no improvement
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 88. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence. The quality or state of being exposed to the possibility of being attacked or harmed

    • (a) Vigour
    • (b) Vulnerability
    • (c) Fortitude
    • (d) Clout
    Show answer

    Answer: (b)

  14. 89. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence. A solemn promise or undertaking

    • (a) Pledge
    • (b) Deceit
    • (c) Myth
    • (d) Perjury
    Show answer

    Answer: (a)

  15. 90. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

    • (a) consenssus
    • (b) concensus
    • (c) concenssus
    • (d) consensus
    Show answer

    Answer: (d)

  16. 91. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

    • (a) presedents
    • (b) pricedents
    • (c) precedents
    • (d) prisedents
    Show answer

    Answer: (c)

  17. 92. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. They had been thrown X-upon their own exertions at an Y-battle to fight with poverty and ignorance Z-early age, and had a hard

    • (a) XZY
    • (b) YXZ
    • (c) ZYX
    • (d) XYZ
    Show answer

    Answer: (a)

  18. 93. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. The unstated assumption is X-conceding spatial autonomy Y-that the grant of a different time Z-zone is only the first temporal step towards

    • (a) ZXY
    • (b) XZY
    • (c) YXZ
    • (d) YZX
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 94. In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. My friends are going to watch a movie tonight.

    • (a) A movie is going to be watched by my friends tonight.
    • (b) My friends will have watch a movie by tonight.
    • (c) A movie was going to be watched by my friends tonight.
    • (d) My friends will have to watch a movie by tonight.
    Show answer

    Answer: (a)

  20. 95. In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech. "What time does the flight arrive?" she asked the receptionist.

    • (a) She asked the receptionist what time the flight arrived.
    • (b) She asked the receptionist what time the flight arrive.
    • (c) She asked the receptionist when does the flight arrive.
    • (d) She asked the receptionist what was going to be the time for the flights arrival.
    Show answer

    Answer: (a)

  21. PassageFor questions 96–100

    A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Due to poor rainfall over the past few months, the vadu mangai season is expected to be short this year. There are two distinct varieties available in the vicinity of Coimbatore. The closest to Coimbatore, and the one that appears in the markets first, is the Thadagam variety. The second and more popular variety is the one from the Thirumoorthy Hills, near Udumalpet. Representatives from commercial pickle brands whisk these mangais away in big lots directly from the wholesalers. Only a small portion of the year's harvest trickles down to the local markets. Small vendors bring sacks full of these tiny tender mangoes to one particular street corner in Ram Nagar during the season. The corner of Rajaji Road and Sathyamurthy Road plays host to these vendors from as early as 7.00 am every day. Depending on the quantity they have, the mangais are available until around 11.00 am. If the vendors have a good day and their produce is sold quickly, they pack up and leave even as early as 9.00 am.

  22. 96. What do you think 'Thadagam' is from the passage?

    • (a) A Festival celebrated in Coimbatore.
    • (b) A variety of vadu mangai mangoes.
    • (c) A word for 'monsoon' in the local language.
    • (d) A variety of mango pickle.
    Show answer

    Answer: (b)

  23. 97. Why do local markets get only a small portion of the mango produce?

    • (a) Commercial pickle companies buy the mangoes in huge quantities.
    • (b) The mangoes get sold as quickly as 9.00 am.
    • (c) There are only three vendors in the local market.
    • (d) The sellers of the local market are just small vendors.
    Show answer

    Answer: (a)

  24. 98. What may happen if there is adequate rainfall?

    • (a) Local vendors will get fewer mangoes.
    • (b) The vadu mangai season will be longer that year.
    • (c) Commercial pickle companies will buy in smaller quantities.
    • (d) Vendors will be able to sell quickly.
    Show answer

    Answer: (b)

  25. 99. The more popular vadu mangai mangoes are from:

    • (a) Udumalpet
    • (b) Coimbatore
    • (c) Thirumoorthy Hills
    • (d) Ram Nagar
    Show answer

    Answer: (c)

  26. 100. Which of the following best describes the vadu mangai mangoes?

    • (a) Big and juicy
    • (b) Orange but raw
    • (c) Tiny and tender
    • (d) Sour and sweet
    Show answer

    Answer: (c)

Show answers

Answer key

Answer key as marked in the Staff Selection Commission’s response sheet. “—” means the sheet did not show it clearly.

General Intelligence and Reasoning

Q 1
(b)
Q 2
(d)
Q 3
(a)
Q 4
(d)
Q 5
(b)
Q 6
(d)
Q 7
(b)
Q 8
(a)
Q 9
(a)
Q 10
(d)
Q 11
(b)
Q 12
(b)
Q 13
(c)
Q 14
(d)
Q 17
(a)
Q 18
(d)

General Awareness

Q 26
(a)
Q 27
(b)
Q 28
(d)
Q 29
(a)
Q 30
(b)
Q 31
(d)
Q 32
(d)
Q 33
(c)
Q 34
(d)
Q 35
(b)
Q 36
(a)
Q 37
(d)
Q 38
(b)
Q 39
(b)
Q 40
(a)
Q 41
(c)
Q 42
(b)
Q 43
(a)
Q 44
(b)
Q 45
(d)
Q 46
(c)
Q 47
(d)
Q 48
(b)
Q 49
(b)
Q 50
(a)

Quantitative Aptitude

Q 51
(a)
Q 52
(b)
Q 53
(d)
Q 54
(b)
Q 55
(a)
Q 56
(b)
Q 57
(b)
Q 58
(d)
Q 59
(a)
Q 60
(a)
Q 61
(c)
Q 62
(c)
Q 63
(d)
Q 64
(a)
Q 65
(d)
Q 66
(b)
Q 67
(a)
Q 68
(a)
Q 69
(c)
Q 70
(c)
Q 71
(c)
Q 72
(a)
Q 73
(d)
Q 74
(b)
Q 75
(d)

English Comprehension

Q 76
(c)
Q 77
(d)
Q 78
(a)
Q 79
(c)
Q 80
(c)
Q 81
(a)
Q 82
(a)
Q 83
(b)
Q 84
(c)
Q 85
(d)
Q 86
(b)
Q 87
(b)
Q 88
(b)
Q 89
(a)
Q 90
(d)
Q 91
(c)
Q 92
(a)
Q 93
(d)
Q 94
(a)
Q 95
(a)
Q 96
(b)
Q 97
(a)
Q 98
(b)
Q 99
(c)
Q 100
(c)