Verified against official sourcesLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · SSC CGL 2017 Tier I — 19 August 2017, Shift 1 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2017-tier-1-19-aug-shift-1/

Question paper · SSC CGL

SSC CGL 2017 Tier I — 19 August 2017, Shift 1

19 August 2017 · Shift 183 of the paper’s 96 questions+2 for a correct answer, −0.5 for a wrong one

13 questions of the original paper are not included: those that need a figure or formatting we cannot show, that have no answer in the response sheet, or that we could not check against a second copy of the paper.

Questions from the Staff Selection Commission’s paper of 19 August 2017, Shift 1. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. Select the odd letters from the given alternatives.

    • (a) EHK
    • (b) ZBD
    • (c) LOR
    • (d) SVY
    Show answer

    Answer: (b)

  2. 2. Select the odd number from the given alternatives.

    • (a) 10
    • (b) 20
    • (c) 15
    • (d) 30
    Show answer

    Answer: (c)

  3. 3. A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. win, note, grain, broker, ?

    • (a) refund
    • (b) pony
    • (c) banking
    • (d) mutually
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 5. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 0, 3, 8, ? , 24, 35

    • (a) 15
    • (b) 16
    • (c) 18
    • (d) 9
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 6. Faiyaz's birthday is on Wednesday 12th April. On what day of the week will be Shray's Birthday in the same year if Shray was born on 2nd October?

    • (a) Monday
    • (b) Saturday
    • (c) Wednesday
    • (d) Sunday
    Show answer

    Answer: (a)

  6. 7. The weights of 4 boxes are 20, 90, 40 and 60 kilograms. Which of the following cannot be the total weight,in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?

    • (a) 210
    • (b) 170
    • (c) 190
    • (d) 200
    Show answer

    Answer: (d)

  7. 8. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. SMOTHERS

    • (a) THOSE
    • (b) METRO
    • (c) STORE
    • (d) TEARS
    Show answer

    Answer: (d)

  8. 9. If FRISKED is coded as HTKUMGF, then how will SUN be coded as?

    • (a) UWP
    • (b) RGZ
    • (c) KMJ
    • (d) ZBF
    Show answer

    Answer: (a)

  9. 10. In a certain code language, '+' represents 'x', '-' represents '+', 'x' represents '÷' and '÷' represents '-'. What is the answer to the following question? 80 + 2 ÷ 25 + 5 - 10 = ?

    • (a) 35
    • (b) 98
    • (c) 36
    • (d) 45
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 11. If 45 % 11 = 7, 59 % 34 = 7 then what is the value of 55 % 4 = ?

    • (a) 6
    • (b) 40
    • (c) 45
    • (d) 50
    Show answer

    Answer: (a)

  11. 13. Two cars C and D start from the same point. C travels 9 km South, then turns to its left and travels another 11 km. D travels 3 km East, then turns South and travels 5 km, then turns to its left and travels another 8 km. Where is D with respect to C now?

    • (a) 4 km South
    • (b) 14 km North
    • (c) 4 km North
    • (d) 14 km South
    Show answer

    Answer: (c)

  12. 14. In the question a statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given arguments, if any, is a strong argument. Statement : Should street lights be switched off after midnight? Argument I : No, statistics show that crime and accidents increase if street lights are switched off. Argument II : Yes, few vehicles ply after midnight, expensive electricity will be wasted.

    • (a) if only argument I is strong.
    • (b) if only argument II is strong.
    • (c) if both I and II are strong.
    • (d) if neither I nor II is strong.
    Show answer

    Answer: (c)

  13. 22. The collection of all possible combinations of the goods and services that can be produced from a given amount of resources and a given stock of technological knowledge is called the ____________ of the economy.

    • (a) Resource Probability Set
    • (b) Production Probability Set
    • (c) Resource Possibility Set
    • (d) Production Possibility Set
    Show answer

    Answer: (d)

  14. 24. In which year was All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK) founded?

    • (a) 1949
    • (b) 1999
    • (c) 1972
    • (d) 1997
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 25. Which Fundamental Right in the Indian Constitution includes equal access to shops, bathing, ghats, hotels etc?

    • (a) Right to Liberty and Personal Freedom
    • (b) Right to Freedom of Religion
    • (c) Right to Equality
    • (d) Cultural and Educational Rights
    Show answer

    Answer: (c)

General Awareness

  1. 26. For how many days did Mahatma Gandhi's volunteers of the Salt satyagrah walked?

    • (a) 24
    • (b) 36
    • (c) 12
    • (d) 6
    Show answer

    Answer: (a)

  2. 27. The Tomara Rajputs, were defeated in the middle of the twelfth century by the Chauhans of _________.

    • (a) Ayodhya
    • (b) Ajmer
    • (c) Dwarka
    • (d) Gwalior
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 28. India is the ______ largest country in the world.

    • (a) 3rd
    • (b) 5th
    • (c) 7th
    • (d) 9th
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 29. The place on the earth's surface above the focus is called the __________.

    • (a) focus
    • (b) incentre
    • (c) epicentre
    • (d) circumcentre
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 30. The male sex accessory ducts include vasa efferentia, epididymis, vas deferens and______.

    • (a) Cervix
    • (b) Rete Testis
    • (c) Glands
    • (d) Seminiferous Tubules
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 31. The meristem which occurs between mature tissues is known as _________meristem.

    • (a) Intercalary
    • (b) Primary
    • (c) Lateral
    • (d) Apical
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 32. Which of the following Phylum are also called flatworms?

    • (a) Mollusca
    • (b) Chordata
    • (c) Ctenophora
    • (d) Platyhelminthes
    Show answer

    Answer: (d)

  8. 33. In the formula average velocity = (u + v) /2, u is the ___________.

    • (a) Final velocity
    • (b) Initial displacement
    • (c) Initial velocity
    • (d) Final displacement
    Show answer

    Answer: (c)

  9. 34. Vocal chords in women are _______________ than vocal chords in men.

    • (a) 5mm shorter
    • (b) 15mm shorter
    • (c) 5mm longer
    • (d) 15mm longer
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 35. The web uses the __________ to request and serve web pages and programs.

    • (a) Hyper Text Marketing Language
    • (b) Hyper Text Markup Language
    • (c) Hotmail Text Markup Language
    • (d) Home Text Markup Language
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 36. What is the name of the acid in grapes?

    • (a) Lactic acid
    • (b) Formic acid
    • (c) Acetic acid
    • (d) Tartaric acid
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 37. Which fibre is also called as artificial silk?

    • (a) Nylon
    • (b) Rayon
    • (c) Polyester
    • (d) Acrylic
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 38. During the past century, the temperature of Earth has increased by ________.

    • (a) 0.6oC
    • (b) 1.6oC
    • (c) 2.6oC
    • (d) 3.6oC
    Show answer

    Answer: (a)

  14. 39. ______________ scheme was launched by the Central Government to give financial services to weaker section of society.

    • (a) Sukanya Samridhi Yojana
    • (b) Bal Swachta Mission
    • (c) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
    • (d) Beti Bachao Beti Padhao Yojana
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 40. Who discovered Uranus?

    • (a) Sir Isaac Newton
    • (b) William Henry Fox Talbot
    • (c) William Herschel
    • (d) Nicolaus Copernicus
    Show answer

    Answer: (c)

  16. 41. Who was the host nation of 2015 Men's Rugby World Cup?

    • (a) New Zealand
    • (b) South Africa
    • (c) Australia
    • (d) England
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 42. Who started construction of Nalanda (Mahavihara) ?

    • (a) Dharampala
    • (b) Ashoka
    • (c) Kumaragupta
    • (d) Harihara
    Show answer

    Answer: (c)

  18. 43. Who is not amongst the winners of Nobel Prize 2016 for Chemistry?

    • (a) Jean-Pierre Sauvage
    • (b) J. Michael Kosterlitz
    • (c) Sir J. Fraser Stoddart
    • (d) Bernard L. Feringa
    Show answer

    Answer: (b)

  19. 44. Which of the statements given below are correct? 1. The author of the novel 'Missile Gap' is Charles Stross. 2. The author of the novel 'Bird Box' is Victor LaValle. 3. The author of the novel 'The City and the City' is China Mieville.

    • (a) 1 and 2
    • (b) 2 and 3
    • (c) 1 and 3
    • (d) 1, 2and 3
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 45. Which country was India's largest overseas investment destination in the year 2015-16?

    • (a) Mauritius
    • (b) Switzerland
    • (c) Saudi Arabia
    • (d) Australia
    Show answer

    Answer: (a)

  21. 46. China does not share its border with which Indian state?

    • (a) Bihar
    • (b) Arunachal Pradesh
    • (c) Himachal Pradesh
    • (d) Sikkim
    Show answer

    Answer: (a)

  22. 47. What is the LCM of 64 and 56?

    • (a) 448
    • (b) 488
    • (c) 484
    • (d) 408
    Show answer

    Answer: (a)

  23. 48. A and B together do a job in 6.75 days and A could do the job in 9 days if he worked alone. How many days would B take to do the job if he worked alone?

    • (a) 27
    • (b) 18
    • (c) 24
    • (d) 21
    Show answer

    Answer: (a)

  24. 49. What is the diameter (in cm) of a sphere of surface area 154 sq cm?

    • (a) 3.5
    • (b) 14
    • (c) 10.5
    • (d) 7
    Show answer

    Answer: (d)

  25. 50. A Rs 100 shirt is offered at 10% discount and a Rs 300 pair of trousers at 20% discount. If Pritam bought 1 shirt and 3 pairs of trousers, what is the effective discount (in %) he got?

    • (a) 19
    • (b) 18
    • (c) 17
    • (d) 16
    Show answer

    Answer: (a)

Quantitative Aptitude

  1. 51. A's wealth is 5/7 times of B's and C's is 10/7 times of B's. What is the ratio of C's wealth to A's?

    • (a) (49:100)
    • (b) (1:2)
    • (c) (2:1)
    • (d) (100:49)
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 52. The average of four consecutive odd numbers is 64. What is the value of largest number?

    • (a) 65
    • (b) 69
    • (c) 71
    • (d) 67
    Show answer

    Answer: (d)

  3. 53. If a wholesaler, sells a box of chocolates at Rs 960 he gains 20%. Now if he decides to sell it at Rs 1120, what is his profit percentage?

    • (a) 30
    • (b) 40
    • (c) 50
    • (d) 60
    Show answer

    Answer: (b)

  4. 54. A man wills 25% of his wealth to charity and rest to his family. What percent of the wealth willed to charity does the family get?

    • (a) 200
    • (b) 33.3
    • (c) 300
    • (d) 25
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 55. If a person walks at 15 km/hr instead of 9 km/hr, he would have walked 3 km more in the same time. What is the actual distance (in kms) travelled by him?

    • (a) 5.5
    • (b) 6.5
    • (c) 4.5
    • (d) 7.5
    Show answer

    Answer: (c)

  6. 56. Ganesh invested an amount of Rs x in a fixed deposit scheme offering 5% per annum for 1st year and 15% per annum for 2nd year and received an amount of Rs 9660 after two years. What is the value of x (in Rs)?

    • (a) 9000
    • (b) 8000
    • (c) 8500
    • (d) 8200
    Show answer

    Answer: (b)

  7. 57. If [4(2x/5 - 3/2)]/3 + 7/5 = 37/5, then what is the value of x?

    • (a) -15
    • (b) 7/5
    • (c) 15
    • (d) -7/5
    Show answer

    Answer: (c)

  8. 58. If a - b = 4 and ab = -3, then what is the value of a3 - b3?

    • (a) 21
    • (b) 28
    • (c) 23
    • (d) -20
    Show answer

    Answer: (b)

  9. 59. Sum of twice a fraction and 3 times its reciprocal is 29/3. What is the fraction?

    • (a) 2/9
    • (b) 5/4
    • (c) 4/5
    • (d) 9/2
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 60. The 7th and 12th term of an arithmetic progression are -15 and 5 respectively. What is the 16th term?

    • (a) 25
    • (b) 29
    • (c) 21
    • (d) 33
    Show answer

    Answer: (c)

  11. 61. What is the reflection of the point (4, -3) in the line y = -2?

    • (a) (4, 1)
    • (b) (-4, 1)
    • (c) (-4, -1)
    • (d) (4, -1)
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 62. The distance between the points (2, 7) and (k, -5) is 13. What is the value of k?

    • (a) -7
    • (b) 7
    • (c) 6
    • (d) -6
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 63. What is the equation of the line perpendicular to the line 5x + 3y = 6 and having Y-intercept -3?

    • (a) 3x - 5y = 15
    • (b) 3x + 5y = 15
    • (c) 3x - 5y = -15
    • (d) 3x + 5y = -15
    Show answer

    Answer: (a)

  14. 64. D and E are points on side AB and AC of ΔABC. DE is parallel to BC. If AD:DB = 2:5 and area of ΔADE is 8 cm sq, what is the area (in sq cm) of quadrilateral BDEC?

    • (a) 98
    • (b) 94
    • (c) 90
    • (d) 86
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 65. What is the value of Sin 30o - √2 Cos 30o?

    • (a) (1 - √6)/√2
    • (b) (1 - √6)/2
    • (c) (3 - √6)/2
    • (d) (3 - √6)/√2
    Show answer

    Answer: (b)

  16. 66. Δ XYZ is right angled at Y. If m ∠Z = 60o. What is the length (in cm) of YZ, if ZX = 9√3 cm?

    • (a) 3√3
    • (b) 3√3/2
    • (c) 9√3/2
    • (d) √3
    Show answer

    Answer: (c)

  17. 67. If Sec θ = 13/12, then what is the value of Sin θ?

    • (a) 5/13
    • (b) 12/5
    • (c) 12/13
    • (d) 5/12
    Show answer

    Answer: (a)

  18. 71. If the cost of producing and selling the four products was Rs 10 crores each in 2015 and 2016 then what is the cumulative profit (in Rs Lakhs) earned in the years 2015 and 2016?

    • (a) 75
    • (b) 25
    • (c) 50
    • (d) 100
    Show answer

    Answer: (b)

  19. 72. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. The boy who (1)/ sat close him (2)/ was his son. (3)/No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (b)

  20. 73. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. When I returned I felt (1)/ a big cat brush side me (2)/ as I opened the door. (3)/No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (b)

  21. 74. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. Ever since Anita lost her job, she has done _________ but wallow in self-pity.

    • (a) none
    • (b) nothing
    • (c) no
    • (d) never
    Show answer

    Answer: (b)

  22. 75. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. As I think back to my childhood, I ____________ recall the fun summers on my grandfather's farm.

    • (a) wistfully
    • (b) fiscally
    • (c) hopefully
    • (d) Awfully
    Show answer

    Answer: (a)

English Comprehension

  1. 76. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Pillage

    • (a) Bequeath
    • (b) Consign
    • (c) Entrust
    • (d) Desecrate
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 77. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Cluster

    • (a) Individual
    • (b) Assemblage
    • (c) Specific
    • (d) Solitary
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 78. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Rampart

    • (a) Barricade
    • (b) Fort
    • (c) Embankment
    • (d) Ditch
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 79. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Epidemic

    • (a) Contagious
    • (b) Endemic
    • (c) Limited
    • (d) Infectious
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 80. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. To have at one's fingertips

    • (a) To be very fast on the keyboard
    • (b) To be adroit with a percussion musical instrument
    • (c) Recall of factual information at one's command
    • (d) To carefully note down minute details
    Show answer

    Answer: (c)

  6. 81. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. To not have a clue

    • (a) To be extremely poor
    • (b) To fail an examination
    • (c) To lose confidence at the last moment
    • (d) To not know about something
    Show answer

    Answer: (d)

  7. 82. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement". Since when (have to start) a business been so easy?

    • (a) has started
    • (b) have starting
    • (c) has starting
    • (d) no improvement
    Show answer

    Answer: (c)

  8. 83. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement". Those films (being) made now.

    • (a) was being
    • (b) is being
    • (c) are being
    • (d) no improvement
    Show answer

    Answer: (c)

  9. 84. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence. Protection of or authority over someone

    • (a) Autonomous
    • (b) Tutelage
    • (c) Nonaligned
    • (d) Unaided
    Show answer

    Answer: (b)

  10. 85. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence. Optimistic in an apparently difficult situation

    • (a) Sanguine
    • (b) Pallid
    • (c) Pessimistic
    • (d) Sallow
    Show answer

    Answer: (a)

  11. 86. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

    • (a) Actuasion
    • (b) Actation
    • (c) Actasion
    • (d) Actuation
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 87. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

    • (a) Motheatan
    • (b) Mothaten
    • (c) Mothatan
    • (d) Motheaten
    Show answer

    Answer: (d)

  13. 88. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. We entered, and X-had been assigned Y-to each of us Z-found that a hut

    • (a) YZX
    • (b) YXZ
    • (c) ZXY
    • (d) XZY
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 89. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. The resulting brain change is X-concomitant of Y-the sensation Z-regarded as the true

    • (a) YZX
    • (b) YXZ
    • (c) XZY
    • (d) ZXY
    Show answer

    Answer: (d)

  15. 90. In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. Who taught you to ride?

    • (a) By whom is you taught to ride?
    • (b) By whom were you taught to ride?
    • (c) Riding by you was taught by who?
    • (d) Riding by you was taught by whom?
    Show answer

    Answer: (b)

  16. 91. In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech. Sheetal said to me, "How have you solved this problem?"

    • (a) Sheetal asked me how I had solved that problem.
    • (b) Sheetal asked me how I have solved that problem.
    • (c) Sheetal asked me how I had solved this problem.
    • (d) Sheetal asked me how I have solved this problem.
    Show answer

    Answer: (a)

  17. PassageFor questions 92–96

    In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives. The woodpeckers of the West (with one exception) are different _______________ those of the East, and so are the flycatchers, the grosbeaks, the orioles, the tanagers, the humming-birds, _____________ many of the sparrows. ____________ of the purple and bronzed grackles (the latter are _______________ seen on the plains of Colorado, but are not common), the Rockies boast of Brewer's blackbird, _______________ habits are not as prosaic as his name would indicate.

  18. 92. West (with one exception) are different _______________ those of the East

    • (a) for
    • (b) from
    • (c) of
    • (d) to
    Show answer

    Answer: (b)

  19. 93. the humming-birds, _____________ many of the sparrows.

    • (a) and
    • (b) because
    • (c) but
    • (d) if
    Show answer

    Answer: (a)

  20. 94. ____________ of the purple and bronzed grackles

    • (a) Beside
    • (b) Next
    • (c) Instead
    • (d) Near
    Show answer

    Answer: (c)

  21. 95. (the latter are _______________ seen on the plains of Colorado, but are not common)

    • (a) sometime
    • (b) sometimes
    • (c) at time
    • (d) any time
    Show answer

    Answer: (b)

  22. 96. Brewer's blackbird, _______________ habits are not as prosaic

    • (a) whose
    • (b) who
    • (c) whom
    • (d) whoever
    Show answer

    Answer: (a)

Show answers

Answer key

Answer key as marked in the Staff Selection Commission’s response sheet. “—” means the sheet did not show it clearly.

General Intelligence and Reasoning

Q 1
(b)
Q 2
(c)
Q 3
(c)
Q 5
(a)
Q 6
(a)
Q 7
(d)
Q 8
(d)
Q 9
(a)
Q 10
(d)
Q 11
(a)
Q 13
(c)
Q 14
(c)
Q 22
(d)
Q 24
(c)
Q 25
(c)

General Awareness

Q 26
(a)
Q 27
(b)
Q 28
(c)
Q 29
(c)
Q 30
(b)
Q 31
(a)
Q 32
(d)
Q 33
(c)
Q 34
(a)
Q 35
(b)
Q 36
(d)
Q 37
(b)
Q 38
(a)
Q 39
(c)
Q 40
(c)
Q 41
(d)
Q 42
(c)
Q 43
(b)
Q 44
(c)
Q 45
(a)
Q 46
(a)
Q 47
(a)
Q 48
(a)
Q 49
(d)
Q 50
(a)

Quantitative Aptitude

Q 51
(c)
Q 52
(d)
Q 53
(b)
Q 54
(c)
Q 55
(c)
Q 56
(b)
Q 57
(c)
Q 58
(b)
Q 59
(d)
Q 60
(c)
Q 61
(d)
Q 62
(b)
Q 63
(a)
Q 64
(c)
Q 65
(b)
Q 66
(c)
Q 67
(a)
Q 71
(b)
Q 72
(b)
Q 73
(b)
Q 74
(b)
Q 75
(a)

English Comprehension

Q 76
(d)
Q 77
(b)
Q 78
(d)
Q 79
(c)
Q 80
(c)
Q 81
(d)
Q 82
(c)
Q 83
(c)
Q 84
(b)
Q 85
(a)
Q 86
(d)
Q 87
(d)
Q 88
(c)
Q 89
(d)
Q 90
(b)
Q 91
(a)
Q 92
(b)
Q 93
(a)
Q 94
(c)
Q 95
(b)
Q 96
(a)