Verified against official sourcesLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · SSC CGL 2017 Tier I — 17 August 2017, Shift 2 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2017-tier-1-17-aug-shift-2/

Question paper · SSC CGL

SSC CGL 2017 Tier I — 17 August 2017, Shift 2

17 August 2017 · Shift 288 of the paper’s 96 questions+2 for a correct answer, −0.5 for a wrong one

8 questions of the original paper are not included: those that need a figure or formatting we cannot show, that have no answer in the response sheet, or that we could not check against a second copy of the paper.

Questions from the Staff Selection Commission’s paper of 17 August 2017, Shift 2. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. Select the odd letters from the given alternatives.

    • (a) CEG
    • (b) UXZ
    • (c) ORT
    • (d) ILN
    Show answer

    Answer: (a)

  2. 2. Select the odd number from the given alternatives.

    • (a) 75
    • (b) 65
    • (c) 82
    • (d) 85
    Show answer

    Answer: (c)

  3. 3. A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. isobar, artist, statute, teapot, otters, ?

    • (a) pencil
    • (b) erect
    • (c) tongue
    • (d) meter
    Show answer

    Answer: (b)

  4. 4. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. XX, XOX, XXXX, XXOXX, XXXXXX, ?

    • (a) XXXOXXXX
    • (b) XXXOXXX
    • (c) XXXXXXX
    • (d) XXXOXXXO
    Show answer

    Answer: (b)

  5. 5. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 3, 5/3, 1/3, ? , -7/3, -11/3

    • (a) -2/3
    • (b) -4/3
    • (c) -1
    • (d) -2
    Show answer

    Answer: (c)

  6. 6. Divit's birthday is on Friday 30th June. On what day of the week will be Samar's Birthday in the same year if Samar was born on 15th November?

    • (a) Tuesday
    • (b) Friday
    • (c) Wednesday
    • (d) Saturday
    Show answer

    Answer: (c)

  7. 7. The weights of 4 boxes are 100, 70, 50 and 90 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?

    • (a) 310
    • (b) 260
    • (c) 230
    • (d) 210
    Show answer

    Answer: (c)

  8. 8. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. RECLINES

    • (a) SINCE
    • (b) RELIC
    • (c) LINER
    • (d) SCARE
    Show answer

    Answer: (d)

  9. 9. If REGAINS is coded as QDFZHMR, then how will PRY be coded as?

    • (a) BJX
    • (b) OQX
    • (c) LFT
    • (d) PSU
    Show answer

    Answer: (b)

  10. 10. In a certain code language, '+' represents 'x', '-' represents '+', 'x' represents '÷' and '÷' represents '-'. What is the answer to the following question? 45 x 5 + 2 - 20 = ? ENROLL NOW READ THEIR STORIES !

    • (a) 17
    • (b) 81
    • (c) 38
    • (d) 64
    Show answer

    Answer: (c)

  11. 11. If 5@1=60; 12@8=200; 16@2=180; then what is the value of 16@10=?

    • (a) 32
    • (b) 11
    • (c) 9
    • (d) 260
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 13. Two women A and B are shopping in a mall. They start from the same point. A walks 150 m West, then turns to her left and walks 160 m. B walks 140 m East, then turns South and walks 160 m, then turns to her left and walks 120 m. Where is B with respect to A now?

    • (a) 410 m West
    • (b) 410 m East
    • (c) 170 m East
    • (d) 170 m West
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 14. In the question a statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given arguments, if any, is a strong argument. Statement : Should eating paan at public places be made punishable? Argument I : Yes, people eat pan and spit and makes public places dirty. Argument II : No, Indians love paan.

    • (a) if only argument I is strong.
    • (b) if only argument II is strong.
    • (c) if both I and II are strong.
    • (d) if neither I nor II is strong.
    Show answer

    Answer: (a)

  14. 22. The __________ exchange rate is the relative price of foreign goods in terms of domestic goods.

    • (a) Artificial
    • (b) Nominal
    • (c) Fixed
    • (d) Real
    Show answer

    Answer: (d)

  15. 23. ___________ is an alternative way of representing the production function.

    • (a) The Short Run
    • (b) The Long Run
    • (c) Isoquant
    • (d) Average product
    Show answer

    Answer: (c)

  16. 24. "United Nations Organization" is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.

    • (a) Union
    • (b) State
    • (c) Global
    • (d) Concurrent
    Show answer

    Answer: (a)

  17. 25. There are total _________ parliamentary seats (Rajya Sabha constituency) in Punjab.

    • (a) 7
    • (b) 1
    • (c) 18
    • (d) 10
    Show answer

    Answer: (a)

General Awareness

  1. 26. Big landlords or warrior chiefs in the seventh century were acknowledged as _________ by the existing kings?

    • (a) Rashtrakutas
    • (b) Chalukya
    • (c) Samantas
    • (d) Brahmanas
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 27. The Agra fort was built by ___________.

    • (a) Shah Jahan
    • (b) Akbar
    • (c) Jahangir
    • (d) Babur
    Show answer

    Answer: (b)

  3. 28. How many states does India have as of June 2017?

    • (a) 26
    • (b) 27
    • (c) 28
    • (d) 29
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 29. The northern plain of India has been formed by the interplay of the three major river systems, namely– the Indus, the Ganga and the ___________.

    • (a) Brahmaputra
    • (b) Krishna
    • (c) Kaveri
    • (d) Mahanadi
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 30. In the names Mangifera indica (mango), Solanum tuberosum (potato) and Panthera leo (lion), what does the three names, indica, tuberosum and leo, represent?

    • (a) Binomial Nomenclature
    • (b) Taxonomic Hierarchy
    • (c) Identification
    • (d) Specific Epithet
    Show answer

    Answer: (d)

  6. 31. _______ are chlorophyll-bearing, simple, thalloid, autotrophic and largely acquatic (both fresh water and marine) organisms. _______

    • (a) Pteridophytes
    • (b) Bryophytes
    • (c) Algae
    • (d) Gymnosperms
    Show answer

    Answer: (c)

  7. 32. Animals like annelids and arthropods etc where the body can be divided into identical left and right halves in only one plane, exhibit ________ symmetry.

    • (a) Coelenterata
    • (b) Radial
    • (c) Ctenophora
    • (d) Bilateral
    Show answer

    Answer: (d)

  8. 33. If the orbit of a planet is an ellipse then what is the point at which the Sun is located called?

    • (a) Centre
    • (b) Circumcentre
    • (c) Incentre
    • (d) Focus
    Show answer

    Answer: (d)

  9. 34. The sliding friction is _______________ than the static friction.

    • (a) double
    • (b) same
    • (c) greater
    • (d) smaller
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 35. _______ optical data storage is a technology where data is stored in multiple layers in the optical disc.

    • (a) 3D
    • (b) 30D
    • (c) 300D
    • (d) 3000D
    Show answer

    Answer: (a)

  11. 36. Kelvin (K) is the unit of measurement of ________.

    • (a) Density
    • (b) Pressure
    • (c) Mass
    • (d) Temperature
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 37. What is the process of rust forming on iron called?

    • (a) Rusting
    • (b) Crystallisation
    • (c) Shovel
    • (d) Spade
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 38. __________ acts as a shield absorbing ultraviolet radiation from the sun.

    • (a) Chlorofluorocarbons
    • (b) Stratosphere
    • (c) Ozone hole
    • (d) Greenhouse
    Show answer

    Answer: (b)

  14. 39. ______________ scheme launched by the Central Government aims to spur social, economic and infrastructure development in rural areas by developing a cluster of 300 Smart Villages.

    • (a) Soil Health Card
    • (b) Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission
    • (c) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
    • (d) Pradhanmantri rojgar yojna
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 40. Who invented the electrocardiogram (ECG)?

    • (a) Willem Einthoven
    • (b) Edward Jenner
    • (c) Antonio de Ulloa and Charles Wood
    • (d) Karl Benz
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 41. Who is the winner of 2017 Formula One Chinese Grand Prix?

    • (a) Sebastian Vettel
    • (b) Lewis Hamilton
    • (c) Valtteri Bottas
    • (d) Kimi Raikkonen
    Show answer

    Answer: (b)

  17. 42. In which city of India is Charminar located?

    • (a) Pune
    • (b) Delhi
    • (c) Aurangabad
    • (d) Hyderabad
    Show answer

    Answer: (d)

  18. 43. Which of the following was the winner of the Grammy Awards 2016 "Record of the Year"?

    • (a) Uptown Funk
    • (b) Really Love
    • (c) Thinking Out Loud
    • (d) Blank Space
    Show answer

    Answer: (a)

  19. 44. 1. The author of the novel 'Darkness at Noon' is Victor LaValle. 2. The author of the novel 'The Great Gatsby' is F. Scott Fitzgerald. 3. The author of the novel 'The Sound and the Fury' is L. Ron Hubbard. Which of the statements given above are not correct?

    • (a) 1 and 2
    • (b) 2 and 3
    • (c) 1 and 3
    • (d) 1, 2 and 3
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 45. What was Norway's rank in 2016 Human Development Index published by the United Nations Development Programme?

    • (a) 1
    • (b) 10
    • (c) 100
    • (d) 200
    Show answer

    Answer: (a)

  21. 46. Which country is not a member of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC)?

    • (a) Thailand
    • (b) Myanmar
    • (c) India
    • (d) Pakistan
    Show answer

    Answer: (d)

  22. 47. What is the value of 9991 x 10009?

    • (a) 99999099
    • (b) 99999819
    • (c) 99999919
    • (d) 99999019
    Show answer

    Answer: (c)

  23. 48. A can do 1/3rd of a job in 3 days and B can do half of the job in 9 days. If they work on it together, then in how many days can they finish half of the job?

    • (a) 4
    • (b) 5
    • (c) 6
    • (d) 3
    Show answer

    Answer: (d)

  24. 49. What is the area (in sq cm) of a rhombus if the lengths of its diagonals are 25 cm and 20 cm?

    • (a) 500
    • (b) 250
    • (c) 125
    • (d) 200
    Show answer

    Answer: (b)

  25. 50. If a shopkeeper sells an item at Rs 4200 which is marked as Rs 4800, then what is the discount (in %) that he is offering?

    • (a) 12.5
    • (b) 14.28
    • (c) 10
    • (d) 15
    Show answer

    Answer: (a)

Quantitative Aptitude

  1. 51. The flight fare between two cities is increased in the ratio 11:13. What is the increase (in Rs) in the fare, if the original fare was Rs 12100?

    • (a) 14300
    • (b) 2200
    • (c) 22000
    • (d) 1430
    Show answer

    Answer: (b)

  2. 52. 3 numbers whose average is 112, the first number is 1/6th the sum of other 2. What is the first number?

    • (a) 45
    • (b) 30
    • (c) 15
    • (d) 48
    Show answer

    Answer: (d)

  3. 53. A trader buys 800 kgs of tomatoes for Rs 7200. 10% tomatoes are damaged in transportaion. At what rate (Rs/Kg) should he sell the rest to earn 30% profit?

    • (a) 9
    • (b) 13
    • (c) 10
    • (d) 12
    Show answer

    Answer: (b)

  4. 54. A student has to secure 35% marks to pass in a subject. If he gets 82 and fails by 23 marks. What is the maximum marks of the subject?

    • (a) 300
    • (b) 250
    • (c) 350
    • (d) 400
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 55. A spaceship travels at 810 km/hr. How many metres does it travel in 1/5th of a second?

    • (a) 60
    • (b) 45
    • (c) 75
    • (d) 90
    Show answer

    Answer: (b)

  6. 56. If the amount received at the end of 2nd and 3rd year as Compound Interest on a certain Principal is Rs 2100, and Rs 2268 respectively, what is the rate (in %) of interest?

    • (a) 7
    • (b) 8
    • (c) 9
    • (d) 10
    Show answer

    Answer: (b)

  7. 57. If 5x - (1/2)(2x -7) = 5.5, then what is the value of x?

    • (a) 3/2
    • (b) 1/2
    • (c) -1/2
    • (d) -3/2
    Show answer

    Answer: (b)

  8. 58. If a + b = 4 and ab = -5, then what is the value of a3 + b3?

    • (a) 34
    • (b) 36
    • (c) 124
    • (d) 126
    Show answer

    Answer: (c)

  9. 59. The sum of a number and 4 times its reciprocal is 5. What is the number?

    • (a) 4
    • (b) 5
    • (c) 6
    • (d) 7
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 60. The 3rd and 8th term of an arithmetic progression are -13 and 2 respectively. What is the 14th term?

    • (a) 23
    • (b) 17
    • (c) 20
    • (d) 26
    Show answer

    Answer: (c)

  11. 61. What is the reflection of the point (4 , -3) in the line y = 1?

    • (a) (4, -5)
    • (b) (4, 5)
    • (c) (-4, -5)
    • (d) (-4, 5)
    Show answer

    Answer: (b)

  12. 62. In what ratio does the point T(x, 0) divide the segment joining the points S(5, 1) and U(-1, -2)?

    • (a) 2 : 1
    • (b) 1 : 2
    • (c) 3 : 1
    • (d) 2 : 3
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 63. At what point does the line 3x + 2y = 12 cuts the Y-axis?

    • (a) (0, 6)
    • (b) (0, -6)
    • (c) (6, 0)
    • (d) (-6, 0)
    Show answer

    Answer: (a)

  14. 64. The areas of two similar triangles ΔABC and ΔPQR are 121 sq cms and 64 sq cms respectively. If PQ = 12 cm, what is the length (in cm) of AB?

    • (a) 7.25
    • (b) 6.25
    • (c) 16.5
    • (d) 5.25
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 65. What is the value of Tan 60o + Cosec 60o?

    • (a) 5/3
    • (b) 2/√3
    • (c) 5/√3
    • (d) 2/3
    Show answer

    Answer: (c)

  16. 66. Δ XYZ is right angled at Y. If m∠Z = 60°, then what is the value of (1/√2) Sec X?

    • (a) 2/√3
    • (b) 1/√6
    • (c) 1/√3
    • (d) 2/√6
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 67. If Cosec θ = 17/8, then what is the value of Cos θ?

    • (a) 15/8
    • (b) 15/17
    • (c) 8/15
    • (d) 17/15
    Show answer

    Answer: (b)

  18. 68. Which country is the third biggest in terms of Gross Domestic Product (GDP)?

    • (a) A
    • (b) C
    • (c) E
    • (d) F
    Show answer

    Answer: (b)

  19. 69. By what amount (in billion USD) is the Gross Domestic Product (GDP) of Country A lesser than that of Country F?

    • (a) 20
    • (b) 50
    • (c) 25
    • (d) 40
    Show answer

    Answer: (d)

  20. 70. What is the ratio of Gross Domestic Product (GDP) of Country E to Total of GDPs of countries A, C and F taken together?

    • (a) 3 : 5
    • (b) 5 : 3
    • (c) 9 : 5
    • (d) 5 : 9
    Show answer

    Answer: (a)

  21. 71. If the combined GDP of the six countries has grown by 50% in the last decade, then what was their combined annual Gross Domestic Product (in billion USD) before 10 years?

    • (a) 540
    • (b) 180
    • (c) 240
    • (d) 200
    Show answer

    Answer: (c)

  22. 72. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. Water was dripping (1)/ of the trees, and (2)/ the grass was wet. (3)/No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (b)

  23. 73. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. Pravin sat up on the (1)/ sofa, with his legs (2)/ tucked down him. (3)/No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (c)

  24. 74. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. At night, the hungry orphan would sneak into the kitchen and __________ tiny amounts of food.

    • (a) prefer
    • (b) lifter
    • (c) differ
    • (d) pilfer
    Show answer

    Answer: (d)

  25. 75. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. As the only ________ person in the wacky family, the sensible girl felt like the odd woman out.

    • (a) insane
    • (b) vain
    • (c) sane
    • (d) main
    Show answer

    Answer: (c)

English Comprehension

  1. 76. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Piquancy

    • (a) Bland
    • (b) Flavouring
    • (c) Insipid
    • (d) Tedious
    Show answer

    Answer: (b)

  2. 77. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. To Confront

    • (a) To Avoid
    • (b) To Dodge
    • (c) To Yield
    • (d) To Accost
    Show answer

    Answer: (d)

  3. 78. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Savant

    • (a) Amateur
    • (b) Academic
    • (c) Pundit
    • (d) Egghead
    Show answer

    Answer: (a)

  4. 79. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. To Indict

    • (a) To Arraign
    • (b) To Censure
    • (c) To Exonerate
    • (d) To Impeach
    Show answer

    Answer: (c)

  5. 80. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. To Have bitten off more than you can chew

    • (a) To eat voraciously and then fall sick
    • (b) To behave disrespectfully towards elders and then repent the act
    • (c) To have tried to do something which is too difficult
    • (d) To have missed a golden opportunity and after that willing to put twice the effort to recover the loss
    Show answer

    Answer: (c)

  6. 81. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. Out of print

    • (a) Not able to print due to being short on paper
    • (b) A book no longer available from the publisher
    • (c) Intentionally not mention some items in the article or book
    • (d) All publishers refuse to publish your book
    Show answer

    Answer: (b)

  7. 82. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement". I'm (having to) too much fun.

    • (a) having
    • (b) had
    • (c) has
    • (d) no improvement
    Show answer

    Answer: (a)

  8. 83. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement". What would the cavalry (doing) out here?

    • (a) be doing
    • (b) be done
    • (c) done
    • (d) no improvement
    Show answer

    Answer: (a)

  9. 84. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence. In exactly the same words as were used originally

    • (a) Verbatim
    • (b) Offbeat
    • (c) Divergent
    • (d) Contrary
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 85. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence. A person inclined to question or doubt accepted opinions

    • (a) Adherent
    • (b) Sceptic
    • (c) Zealot
    • (d) Disciple
    Show answer

    Answer: (b)

  11. 86. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

    • (a) Ditheering
    • (b) Dethering
    • (c) Dithering
    • (d) Detheering
    Show answer

    Answer: (c)

  12. 87. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

    • (a) Throtled
    • (b) Throttlede
    • (c) Throtlede
    • (d) Throttled
    Show answer

    Answer: (d)

  13. 88. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. Children are sensitive X-to what happens around them and are Y-enthusiastic about working on Z-plays that reflect their lives

    • (a) ZYX
    • (b) XYZ
    • (c) ZXY
    • (d) YZX
    Show answer

    Answer: (b)

  14. 89. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. But this does not mean X-phenomena to the body Y-is a meaningless expression Z-that the reference of mental

    • (a) YZX
    • (b) ZXY
    • (c) YXZ
    • (d) XZY
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 90. In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. The travel agent is making all the reservations.

    • (a) All the reservations is made by the travel agent.
    • (b) All the reserving will be made by the travel agent.
    • (c) All the reservations are being made by the travel agent.
    • (d) All the reserving is made by the travel agent.
    Show answer

    Answer: (c)

  16. 91. In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech. He said to the dentist, "I have a toothache."

    • (a) He told the dentist that I have a toothache.
    • (b) He told the dentist that he had gotten a toothache.
    • (c) He told the dentist that he had a toothache.
    • (d) He told the dentist that I have a gotten toothache.
    Show answer

    Answer: (c)

  17. PassageFor questions 92–96

    In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives. The Trikonasana, or triangle pose, stimulates the function of the entire body and _____________ a lateral (side) stretch to the spine. It helps reduce blood pressure, stress, and anxiety. Practise this asana every day and you'll _________ strength in the ankles, thighs, knees, hips, calves and hamstrings. All standing poses __________the cardiovascular system, so the more you do it, the ________ your stamina will become. The aim is never to overdo it, but to engage regularly, __________ that you get stronger and more stable over time.

  18. 92. function of the entire body and _____________ a lateral (side) stretch

    • (a) given
    • (b) gave
    • (c) to give
    • (d) gives
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 93. you'll _________ strength in the ankles, thighs, knees, hips

    • (a) gaining
    • (b) gain
    • (c) gained
    • (d) to gain
    Show answer

    Answer: (b)

  20. 94. All standing poses __________the cardiovascular system

    • (a) built
    • (b) build
    • (c) building
    • (d) to build
    Show answer

    Answer: (b)

  21. 95. so the more you do it, the ________ your stamina.

    • (a) best
    • (b) better
    • (c) good
    • (d) too good
    Show answer

    Answer: (b)

  22. 96. to engage regularly, __________ that you get stronger and more stable

    • (a) if
    • (b) of
    • (c) so
    • (d) to
    Show answer

    Answer: (c)

Show answers

Answer key

Answer key as marked in the Staff Selection Commission’s response sheet. “—” means the sheet did not show it clearly.

General Intelligence and Reasoning

Q 1
(a)
Q 2
(c)
Q 3
(b)
Q 4
(b)
Q 5
(c)
Q 6
(c)
Q 7
(c)
Q 8
(d)
Q 9
(b)
Q 10
(c)
Q 11
(d)
Q 13
(b)
Q 14
(a)
Q 22
(d)
Q 23
(c)
Q 24
(a)
Q 25
(a)

General Awareness

Q 26
(c)
Q 27
(b)
Q 28
(d)
Q 29
(a)
Q 30
(d)
Q 31
(c)
Q 32
(d)
Q 33
(d)
Q 34
(d)
Q 35
(a)
Q 36
(d)
Q 37
(a)
Q 38
(b)
Q 39
(b)
Q 40
(a)
Q 41
(b)
Q 42
(d)
Q 43
(a)
Q 44
(c)
Q 45
(a)
Q 46
(d)
Q 47
(c)
Q 48
(d)
Q 49
(b)
Q 50
(a)

Quantitative Aptitude

Q 51
(b)
Q 52
(d)
Q 53
(b)
Q 54
(a)
Q 55
(b)
Q 56
(b)
Q 57
(b)
Q 58
(c)
Q 59
(a)
Q 60
(c)
Q 61
(b)
Q 62
(b)
Q 63
(a)
Q 64
(c)
Q 65
(c)
Q 66
(d)
Q 67
(b)
Q 68
(b)
Q 69
(d)
Q 70
(a)
Q 71
(c)
Q 72
(b)
Q 73
(c)
Q 74
(d)
Q 75
(c)

English Comprehension

Q 76
(b)
Q 77
(d)
Q 78
(a)
Q 79
(c)
Q 80
(c)
Q 81
(b)
Q 82
(a)
Q 83
(a)
Q 84
(a)
Q 85
(b)
Q 86
(c)
Q 87
(d)
Q 88
(b)
Q 89
(b)
Q 90
(c)
Q 91
(c)
Q 92
(d)
Q 93
(b)
Q 94
(b)
Q 95
(b)
Q 96
(c)