Verified against official sourcesLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · SSC CGL 2017 Tier I — 10 August 2017, Shift 2 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2017-tier-1-10-aug-shift-2/

Question paper · SSC CGL

SSC CGL 2017 Tier I — 10 August 2017, Shift 2

10 August 2017 · 1:15 PM–2:15 PM90 of the paper’s 100 questions+2 for a correct answer, −0.5 for a wrong one

10 questions of the original paper are not included: those that need a figure or formatting we cannot show, that have no answer in the response sheet, or that we could not check against a second copy of the paper.

Questions from the Staff Selection Commission’s paper of 10 August 2017, 1:15 PM–2:15 PM. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. In the following question, select the related word from the given alternatives. Pressure : Barometer : : ? : Odometer

    • (a) Humidity
    • (b) Distance
    • (c) Thickness
    • (d) Wind
    Show answer

    Answer: (b)

  2. 2. In the following question, select the related letters from the given alternatives. AEDM : ZQRN : : FLMO : ?

    • (a) BZYS
    • (b) CZYS
    • (c) SZYB
    • (d) YZBC
    Show answer

    Answer: (a)

  3. 3. In the following question, select the related number from the given alternatives. 243 : 578 : : 163 : ?

    • (a) 291
    • (b) 326
    • (c) 347
    • (d) 443
    Show answer

    Answer: (b)

  4. 4. In the following question, select the odd word from the given alternatives.

    • (a) Flower
    • (b) Fruit
    • (c) Leaves
    • (d) Root
    Show answer

    Answer: (d)

  5. 5. In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

    • (a) CEAC
    • (b) FHDF
    • (c) PRMP
    • (d) TVRT
    Show answer

    Answer: (c)

  6. 6. In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

    • (a) 2132 – 161
    • (b) 2678 – 672
    • (c) 4325 – 120
    • (d) 6931 – 162
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 7. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary. 1. Dillydallying 2. Dillydallied 3. Dillydally 4. Dilled 5. Dillydallies

    • (a) 42351
    • (b) 42531
    • (c) 45312
    • (d) 45321
    Show answer

    Answer: (b)

  8. 8. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it? lm_o_nm_l_n__nml

    • (a) molnon
    • (b) nolmoo
    • (c) nomloo
    • (d) noolmm
    Show answer

    Answer: (b)

  9. 9. In the following question, select the missing number from the given series. 21, 25, 52, 68, 193, ?

    • (a) 229
    • (b) 242
    • (c) 257
    • (d) 409
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 10. Kamal starts walking from his home facing west direction. After walking 10 km he takes a right turn and walks another 10 km. He takes another right turn and walks 10 km to reach his school. How far (in km) and in which direction is he from his home?

    • (a) 10, North
    • (b) 10, South
    • (c) 20, North-East
    • (d) 20, South-West
    Show answer

    Answer: (a)

  11. 11. In a class, P has more marks than Q and R does not have the least marks. S has more marks than T and T has more marks than P, who among them will have the least marks?

    • (a) P
    • (b) Q
    • (c) S
    • (d) T
    Show answer

    Answer: (b)

  12. 12. In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. RECIPROCATE

    • (a) PROCEED
    • (b) RACE
    • (c) REPEAT
    • (d) TEAR
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 13. In a certain code language, "CASIO" is written as "3119915". How is "CITIZEN" written in that code language?

    • (a) 295629134
    • (b) 3192295614
    • (c) 3912659214
    • (d) 3920926514
    Show answer

    Answer: (d)

  14. 14. In the following question, correct the equation by interchanging the two signs. 6 ÷ 17 x 51 + 6 – 12 = – 4

    • (a) x and ÷
    • (b) + and ÷
    • (c) + and –
    • (d) – and ÷
    Show answer

    Answer: (a)

  15. 15. If 6 * 9 – 4 = 58 and 3 * 9 – 7 = 34, then in the expression A * 4 – 9 = 91, what is the value of 'A'? ENROLL NOW READ THEIR STORIES !

    • (a) 6.5
    • (b) 17.5
    • (c) 20.5
    • (d) 30.5
    Show answer

    Answer: (c)

  16. 18. In the following question below are given some statements followed by some conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from comonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements. Statements: I. Some staplers are pins. II. All pins are markers. Conclusions: I. Some staplers are markers. II. All markers are pins.

    • (a) Only conclusion (I) follows.
    • (b) Only conclusion (II) follows.
    • (c) Neither conclusion (I) nor conclusion (II) follows.
    • (d) Both conclusions follow.
    Show answer

    Answer: (a)

General Awareness

  1. 26. In which market form, a market or industry is dominated by a few firms?

    • (a) Perfect Competition
    • (b) Monopoly
    • (c) Oligopoly
    • (d) Monopolistic
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 27. Which amongst the following is not a component of monetary policy in India?

    • (a) Repo rate
    • (b) Moral suasion
    • (c) Credit Rationing
    • (d) Public Debt
    Show answer

    Answer: (d)

  3. 28. Who among the following is not a member of any of the two houses of our country?

    • (a) Prime Minister
    • (b) Finance Minister
    • (c) President
    • (d) Railway Minister
    Show answer

    Answer: (c)

  4. 29. Which article of Indian constitution has the provision for National Emergency?

    • (a) Article 350
    • (b) Article 352
    • (c) Article 312
    • (d) Article 280
    Show answer

    Answer: (b)

  5. 30. Who led the Bardoli Satyagraha movement?

    • (a) Mahatma Gandhi
    • (b) Rabindra Nath Tagore
    • (c) Sardar Vallabhbhai Patel
    • (d) Chittaranjan Das
    Show answer

    Answer: (c)

  6. 31. Who is known as the 'Father of Indian Unrest'?

    • (a) Anant Singh
    • (b) Bal Gangadhar Tilak
    • (c) Bhagat Singh
    • (d) Dadabhai Naoroji
    Show answer

    Answer: (b)

  7. 32. Which of the following region is covered by tropical evergreen forest?

    • (a) Eastern Ghat
    • (b) Vindhyanchal
    • (c) Aravalli
    • (d) Western Ghat
    Show answer

    Answer: (d)

  8. 33. The final boundary between the Earth and the outer space is called _____.

    • (a) magnetosphere
    • (b) ionosphere
    • (c) mesopause
    • (d) magnetopause
    Show answer

    Answer: (d)

  9. 34. What is the name of the hormone produced by thymus gland?

    • (a) Thyroxine
    • (b) Auxins
    • (c) Cytokinins
    • (d) Thymosin
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 35. Photosynthesis takes place in the presence of chlorophyll and _________.

    • (a) water
    • (b) nutrients
    • (c) carbon-dioxide
    • (d) sunlight
    Show answer

    Answer: (d)

  11. 36. Which blood group is universal acceptor?

    • (a) O+
    • (b) O–
    • (c) AB–
    • (d) AB+
    Show answer

    Answer: (d)

  12. 37. If objects appear enlarged and inverted in a rear view mirror, then which type of mirror is used?

    • (a) Concave
    • (b) Convex
    • (c) Cylindrical
    • (d) Plane
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 38. Soap bubble attains spherical shape due to ______.

    • (a) inertia
    • (b) pressure
    • (c) surface tension
    • (d) Viscosity
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 39. CAD stands for _____.

    • (a) Common Aided Design
    • (b) Computer Aided Design
    • (c) Complex Aided Design
    • (d) Communication Aided Design
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 40. Which of the following is a characteristic of an exothermic reaction?

    • (a) Release of heat
    • (b) Absorption of heat
    • (c) Doesn't involve any change in temperature
    • (d) None of the option is correct
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 41. What is the chemical formula for Sodium Chloride (Salt)?

    • (a) NaCl2
    • (b) NaCl
    • (c) Na2Cl
    • (d) Na2C
    Show answer

    Answer: (b)

  17. 42. Which of the following gas contributes the maximum to the phenomena of global warming?

    • (a) Methane
    • (b) Chlorofluorocarbon (CFC)
    • (c) Nitrogen dioxide
    • (d) Carbon dioxide
    Show answer

    Answer: (d)

  18. 43. Who selects the Social Audit Committee under MGNREGA scheme?

    • (a) Chief Minister
    • (b) Gram Sabha
    • (c) Mayor
    • (d) B.D.O.
    Show answer

    Answer: (b)

  19. 44. Which of the following was invented by Sir Humphry Davy?

    • (a) Safety Pin
    • (b) Steam Engine
    • (c) Safety Lamp
    • (d) X-Rays
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 45. Who has won the 2016 Men's Single title at US Open?

    • (a) Novak Djokovic
    • (b) Rafael Nadal
    • (c) Stan Wawrinka
    • (d) Andy Murray
    Show answer

    Answer: (c)

  21. 47. Who has recently been awarded with Nobel Prize for peace in 2016?

    • (a) Juan Manuel Santos
    • (b) Henry Dunant
    • (c) Kailash Satyarthi
    • (d) Malala Yousefzai
    Show answer

    Answer: (a)

  22. 48. Which of the following is a book written by Shashi Tharoor?

    • (a) It's Not About You
    • (b) Invisible People
    • (c) An Era of Darkness
    • (d) Democrats and Dissenters
    Show answer

    Answer: (c)

  23. 49. With which country India has recently decided to partner with for strategic storage of crude oil in southern India?

    • (a) Iran
    • (b) Iraq
    • (c) United Arab Emirates
    • (d) United States of America
    Show answer

    Answer: (c)

  24. 50. Which neighbouring country of India is also reffered as 'Druk Yul'?

    • (a) Myanmar
    • (b) Maldives
    • (c) Bhutan
    • (d) Afghanistan
    Show answer

    Answer: (c)

Quantitative Aptitude

  1. 51. How many numbers are there between 1 to 200 which are divisible by 3 but not by 7?

    • (a) 38
    • (b) 45
    • (c) 57
    • (d) 66
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 52. 10 women can do a piece of work in 6 days, 6 men can do same work in 5 days and 8 children can do it in 10 days. What is the ratio of the efficiency of a woman, a man and a child respectively?

    • (a) 4 : 6 : 3
    • (b) 4 : 5 : 3
    • (c) 2 : 4 : 3
    • (d) 4 : 8 : 3
    Show answer

    Answer: (d)

  3. 53. The ratio of the volume of two cylinders is 7 : 3 and the ratio of their heights is 7 : 9. If the area of the base of the second cylinder is 154 cm2, then what will be the radius (in cm) of the first cylinder?

    • (a) 6√2
    • (b) 6√3
    • (c) 7√2
    • (d) 7√3
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 54. Kanchan bought a clock with 25% discount on marked price. She sold it with 75% gain on the price she bought. What was her profit percentage on the marked price?

    • (a) 31.25
    • (b) 50
    • (c) 56.25
    • (d) 60
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 55. A, B and C received an amount of Rs 8400 and distributed among themselves in the ratio of 6 : 8 : 7 respectively. If they save in the ratio of 3 : 2 : 4 respectively and B saves Rs 400, then what is the ratio of the expenditures of A, B and C respectively?

    • (a) 6 : 8 : 7
    • (b) 8 : 6 : 7
    • (c) 9 : 14 : 10
    • (d) 12 : 7 : 9
    Show answer

    Answer: (c)

  6. 56. The average age of 24 students is 12 years. It was observed that while calculating the average age, the age of a student was taken as 14 years instead of 8 years. What will be the correct average age (in years)?

    • (a) 11.25
    • (b) 11.5
    • (c) 11.75
    • (d) 12.25
    Show answer

    Answer: (c)

  7. 57. 70% of the cost price of a article is equal to the 40% of its selling price. What is the profit or loss percentage?

    • (a) 63% loss
    • (b) 70% loss
    • (c) 75% profit
    • (d) 80% profit
    Show answer

    Answer: (c)

  8. 58. a% of b + b% of a = ______

    • (a) 2a% of b
    • (b) 2a% of 2b
    • (c) 2a% of 2a
    • (d) 2b% of 2b
    Show answer

    Answer: (a)

  9. 59. If I walk at 7/6 of my usual speed, then I reach my office 15 minutes early. What is the usual time taken (in minutes) by me to reach the office?

    • (a) 60
    • (b) 75
    • (c) 90
    • (d) 105
    Show answer

    Answer: (d)

  10. 60. A person lent Rs 10000 to B for 3 years and Rs 6000 to C for 4 years on simple interest at same rate of interest and received Rs 5400 in all from both of them as interest. What is the rate of interest (in %)?

    • (a) 10
    • (b) 12.5
    • (c) 15
    • (d) 20
    Show answer

    Answer: (a)

  11. 61. If x3 + 2x2 – 5x + k is divisible by x + 1, then what is the value of k?

    • (a) – 6
    • (b) – 1
    • (c) 0
    • (d) 6
    Show answer

    Answer: (a)

  12. 62. If 3x + [1/(5x)] = 7, then what is the value of 5x/(15x2 + 15x + 1)?

    • (a) 1/5
    • (b) 1/10
    • (c) 2/5
    • (d) 10
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 63. If x + [1/(4x)] = 5/2, then what is the value of (64x6 + 1)/8x3?

    • (a) 110
    • (b) 115
    • (c) 125
    • (d) 140
    Show answer

    Answer: (a)

  14. 64. If x2 + x = 19, then what is the value of (x + 5)2 + [1/(x + 5)2]?

    • (a) 77
    • (b) 79
    • (c) 81
    • (d) 83
    Show answer

    Answer: (b)

  15. 65. In triangle ABC, AD, BE and CF are the medians intersecting at point G and area of triangle ABC is 156 cm2. What is the area (in cm2) of triangle FGE?

    • (a) 13
    • (b) 26
    • (c) 39
    • (d) 52
    Show answer

    Answer: (a)

  16. 66. In triangle ABC, ∠ABC = 15o .D is a point on BC such that AD = BD. What is the measure of ∠ADC (in degrees)?

    • (a) 15
    • (b) 30
    • (c) 45
    • (d) 60
    Show answer

    Answer: (b)

  17. 67. The length of diagonal of a square is 9√2 cm. The square is reshaped to form a triangle. What is the area (in cm2) of largest incircle that can be formed in that triangle?

    • (a) 6π
    • (b) 9π
    • (c) 12π
    • (d) 15π
    Show answer

    Answer: (c)

  18. 68. The length of the common chord of two intersecting circles is 12 cm. If the diameters of the circles are 15 cm and 13 cm, then what is the distance (in cm) between their centers?

    • (a) 7/2
    • (b) 7
    • (c) 7√2
    • (d) 14
    Show answer

    Answer: (b)

  19. 69. What is the simplified value of sec4 θ – sec2 θ tan2 θ?

    • (a) cosec2 θ
    • (b) sec2 θ
    • (c) cot2 θ
    • (d) sec θ tan θ
    Show answer

    Answer: (b)

  20. 70. What is the simplified value of (sin A – cosec A)(sec A – cos A) (tan A + cot A)?

    • (a) 1
    • (b) – 1
    • (c) 0
    • (d) 2
    Show answer

    Answer: (b)

  21. 71. If (1/cos θ) – (1/cot θ) = 1/P, then what is the value of cos θ?

    • (a) (P + 1)/(P – 1)
    • (b) (P2 + 1)/2P
    • (c) 2(P2 + 1)/P
    • (d) 2P/(P2 + 1)
    Show answer

    Answer: (d)

  22. 72. What is the surplus (in '000 quintals) of country A of years 2013 and 2014 taken together?

    • (a) 122
    • (b) 131
    • (c) 143
    • (d) 158
    Show answer

    Answer: (b)

  23. 73. What is the stock (in '000 quintals) of country C at end of the 4 year period?

    • (a) 5926
    • (b) 6213
    • (c) 6826
    • (d) 8844
    Show answer

    Answer: (c)

  24. 74. What is the difference (in '000 quintals) in average production and average sales respectively of country C in the given four years?

    • (a) – 252.25
    • (b) – 415.50
    • (c) 350.75
    • (d) 275.25
    Show answer

    Answer: (a)

  25. 75. What can be said about total surplus of country B and country D over the 4 years?

    • (a) Surplus of B = Surplus of D
    • (b) Surplus of D > Surplus of B
    • (c) Surplus of B > Surplus of D
    • (d) No relation is there
    Show answer

    Answer: (b)

English Comprehension

  1. 76. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No error'. Inspite of the doctor's stern warning (1)/ Latika continued taking (2)/ sugars in her milk. (3)/ No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (c)

  2. 77. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No error'. Myself and Roshni (1)/ will take care of (2)/ the event on Sunday. (3)/ No Error (4)

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    Show answer

    Answer: (a)

  3. 78. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. _____ the rain stopped, the concert had to be suspended.

    • (a) Until
    • (b) Unless
    • (c) Till
    • (d) while
    Show answer

    Answer: (a)

  4. 79. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. The elephant stampeded and tore _____ the streets.

    • (a) on
    • (b) out
    • (c) off
    • (d) down
    Show answer

    Answer: (d)

  5. 80. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Scuttle

    • (a) Solitary
    • (b) Superficial
    • (c) Soothing
    • (d) Brazier
    Show answer

    Answer: (d)

  6. 81. In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. Loquacious

    • (a) Talkative
    • (b) Foolishness
    • (c) Graceful
    • (d) Entertainer
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 82. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Obfuscate

    • (a) Envelop
    • (b) Puzzle
    • (c) Haze
    • (d) Clarify
    Show answer

    Answer: (d)

  8. 83. In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. Triumph

    • (a) Establish
    • (b) Sorrow
    • (c) Disdain
    • (d) Elation
    Show answer

    Answer: (b)

  9. 84. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase. Chicken-hearted

    • (a) Coward
    • (b) Short tempered
    • (c) Composed
    • (d) Bold
    Show answer

    Answer: (a)

  10. 85. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase. Red letter day

    • (a) Starting day
    • (b) Holiday
    • (c) Significant day
    • (d) Ending day
    Show answer

    Answer: (c)

  11. 86. Improve the bracketed part of the sentence. He jumped off the train while it (had been running).

    • (a) has been running
    • (b) ran
    • (c) was running
    • (d) No improvement
    Show answer

    Answer: (c)

  12. 87. Improve the bracketed part of the sentence. I (didn't see) him since we met two years ago.

    • (a) am not seeing
    • (b) have not seen
    • (c) had not seen
    • (d) No improvement
    Show answer

    Answer: (b)

  13. 88. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. One who is new to a profession

    • (a) Nuance
    • (b) Pun
    • (c) Tyro
    • (d) Vandal
    Show answer

    Answer: (c)

  14. 89. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. A speech or a presentation made without previous preparation.

    • (a) Euphemism
    • (b) Obituary
    • (c) Extempore
    • (d) Soliloquy
    Show answer

    Answer: (c)

  15. 90. In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

    • (a) Millionaire
    • (b) Omission
    • (c) Foreign
    • (d) Proprietry
    Show answer

    Answer: (d)

  16. 91. In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

    • (a) Acquaintence
    • (b) Appeasement
    • (c) Abnormality
    • (d) Accentuate
    Show answer

    Answer: (a)

  17. 92. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. P: And the victims are likely to be the poorest of the poor as well as the very sources of water- rivers, wetlands and aquifers. Q: In India, water conflicts are likely to worsen before they begin to be resolved. R: Till then they pose a significant threat to economic growth, security and health of the ecosystem. S: Water is radically altering and affecting political boundaries all over world, between as well as within countries.

    • (a) SQPR
    • (b) PRQS
    • (c) QRPS
    • (d) PSQR
    Show answer

    Answer: (a)

  18. 93. The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. P: For one, very few entrepreneurs are willing to take on a new outsource, unless it comes with a guarantee of a certain level of sales. Q: This invariably acts as an incentive for outsources to be lax in developing the business. R: Despite being the dominant partner in the relationship, the outsourcer doesn't always have all the advantages. S: The trade refers to it as the minimum guarantee clause, which means that if a outsourcee is unable to reach an anticipated sales level, he will be compensated for the balance amount.

    • (a) PRQS
    • (b) SPQR
    • (c) QSPR
    • (d) RPSQ
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 94. In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. Somebody told me that there had been a robbery in the jewellery exhibition.

    • (a) I was informed that there was a robbery in the jewellery exhibition.
    • (b) I was told by somebody that there has been a robbery in the jewellery exhibition.
    • (c) I was told by somebody about a robbery in the jewellery exhibition.
    • (d) I was told about a robbery in the jewellery exhibition.
    Show answer

    Answer: (b)

  20. 95. In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech. Rohan said, "Where shall I be this time next month"

    • (a) Rohan contemplated where shall he be that time the following month.
    • (b) Rohan asked that where should be that time next month.
    • (c) Rohan wondered where he should be that time the next month.
    • (d) Rohan wondered where he would be that time the following month.
    Show answer

    Answer: (d)

  21. PassageFor questions 96–100

    In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives. The modes of action are _____ in science and religion. Science relies on experiment, whereas religion is based on experience. Any religious _____ whether it is Christ’s or Ramakrishna’s is personal and _____ . Science, on the other hand is marked by objectivity. Theory has to be corroborated by _____ proof providing material comforts. The frontiers of science do not end in knowledge but are _____ to the formation of appliances for actual use.

  22. 96. The modes of action are _____ in science and religion.

    • (a) similar
    • (b) different
    • (c) equal
    • (d) relevant
    Show answer

    Answer: (b)

  23. 97. whereas religion is based on experience. Any religious _____ whether

    • (a) experience
    • (b) thought
    • (c) festival
    • (d) activity
    Show answer

    Answer: (a)

  24. 98. it is Christ's or Ramakrishna's is personal and _____ .

    • (a) significant
    • (b) irrelevant
    • (c) subjective
    • (d) objective
    Show answer

    Answer: (c)

  25. 99. Theory has to be corroborated by _____ proof providing material comforts.

    • (a) intangible
    • (b) transparent
    • (c) tangible
    • (d) unique
    Show answer

    Answer: (c)

  26. 100. The frontiers of science do not end in knowledge but are _____ to the formation of appliances for actual use.

    • (a) implied
    • (b) associated
    • (c) designated
    • (d) extended
    Show answer

    Answer: (d)

Show answers

Answer key

Answer key as marked in the Staff Selection Commission’s response sheet. “—” means the sheet did not show it clearly.

General Intelligence and Reasoning

Q 1
(b)
Q 2
(a)
Q 3
(b)
Q 4
(d)
Q 5
(c)
Q 6
(a)
Q 7
(b)
Q 8
(b)
Q 9
(a)
Q 10
(a)
Q 11
(b)
Q 12
(a)
Q 13
(d)
Q 14
(a)
Q 15
(c)
Q 18
(a)

General Awareness

Q 26
(c)
Q 27
(d)
Q 28
(c)
Q 29
(b)
Q 30
(c)
Q 31
(b)
Q 32
(d)
Q 33
(d)
Q 34
(d)
Q 35
(d)
Q 36
(d)
Q 37
(a)
Q 38
(c)
Q 39
(b)
Q 40
(a)
Q 41
(b)
Q 42
(d)
Q 43
(b)
Q 44
(c)
Q 45
(c)
Q 47
(a)
Q 48
(c)
Q 49
(c)
Q 50
(c)

Quantitative Aptitude

Q 51
(c)
Q 52
(d)
Q 53
(d)
Q 54
(a)
Q 55
(c)
Q 56
(c)
Q 57
(c)
Q 58
(a)
Q 59
(d)
Q 60
(a)
Q 61
(a)
Q 62
(b)
Q 63
(a)
Q 64
(b)
Q 65
(a)
Q 66
(b)
Q 67
(c)
Q 68
(b)
Q 69
(b)
Q 70
(b)
Q 71
(d)
Q 72
(b)
Q 73
(c)
Q 74
(a)
Q 75
(b)

English Comprehension

Q 76
(c)
Q 77
(a)
Q 78
(a)
Q 79
(d)
Q 80
(d)
Q 81
(a)
Q 82
(d)
Q 83
(b)
Q 84
(a)
Q 85
(c)
Q 86
(c)
Q 87
(b)
Q 88
(c)
Q 89
(c)
Q 90
(d)
Q 91
(a)
Q 92
(a)
Q 93
(d)
Q 94
(b)
Q 95
(d)
Q 96
(b)
Q 97
(a)
Q 98
(c)
Q 99
(c)
Q 100
(d)