Verified against official sourcesVerifiedLast updated

ExamBharo

Type to search · Esc to close

ExamBharo · UP PGT 2016 — Art (Series A) · exambharo.com/up-pgt/previous-year-papers/up-pgt-2016-art-series-a/

Question paper · UP PGT

UP PGT 2016 — Art (Series A)

1 or 2 February 2019125 questions+3.4 for a correct answer, −0 for a wrong one

Questions from the U.P. Secondary Education Services Selection Board’s paper of 1 or 2 February 2019. Each question’s answer is under it, hidden until you open it, and the full answer key is at the end. Take the paper as a timed practice test to be scored.

The official booklet is a scan with no text, so ExamBharo typed this paper from it by hand. A typing slip is possible; report one through the contact page.

The board deleted questions 66 and 120 in its final answer key: shown here, with no answer, and not counted in the score.

Art

  1. 1. Rai Krishna Das was related to

    • (a) Cinema
    • (b) New Media of Art
    • (c) Architecture
    • (d) Art-History
    Show answer

    Answer: (d)

  2. 2. The most important factor for painting is

    • (a) Good paper and Brush
    • (b) Good landscape
    • (c) Good composition
    • (d) Good drawing
    Show answer

    Answer: (c)

  3. 3. Identify one of the Contemporary Realism is the figurative master whose powerful studies of the human body manage to convey both grittiness and love.

    • (a) Piero Manzoni (1933 – 63)
    • (b) Mario Merz (1925 – 2003)
    • (c) Michelangelo Pistoletto
    • (d) Lucian Freud (1922 – 2011)
    Show answer

    Answer: (d)

  4. 4. The theory of rasa is attributed to ________ a sage-priest who may have lived sometime between the 1ˢᵗ century B.C. and the 3ʳᵈ century.

    • (a) Bharata
    • (b) Abhinava Guptha
    • (c) Thyaga Raja
    • (d) Kalidasa
    Show answer

    Answer: (a)

  5. 5. What is the medium of Salvador Dali’s notable work, ‘Persistence of Memory’ ?

    • (a) Bronze
    • (b) Mural
    • (c) Watercolor
    • (d) Oil on canvas
    Show answer

    Answer: (d)

  6. 6. Uttam Pacharne is a

    • (a) Chairman, Lalit Kala Academy
    • (b) Chairman, Sangit Natak Academy
    • (c) Chairman, Sahitya Academy
    • (d) Chairman, National Museum
    Show answer

    Answer: (a)

  7. 7. ________ is a masterpiece of Renaissance sculpture created in marble between 1501 and 1504 by the Italian artist Michelangelo.

    • (a) Last Judgement
    • (b) Madonna of the Steps
    • (c) Battle of the Centaurs
    • (d) David
    Show answer

    Answer: (d)

  8. 8. Identify two “Assemblage” artists from the below list of artists.

    • (a) Robert Rauschengberg and Jim Dine
    • (b) Paul Cezzane and Henri Mattisse
    • (c) Vincent van Ghog and Paul Gogane
    • (d) Hans Beckman and Emil Nolde
    Show answer

    Answer: (a)

  9. 9. Who was the designer of Rock Garden, Chandigarh ?

    • (a) Charles Correa
    • (b) Nek Chand
    • (c) Satish Gujral
    • (d) D.C. Thapar
    Show answer

    Answer: (b)

  10. 10. The edges of a form can be called as

    • (a) Outline
    • (b) Circle
    • (c) Mass
    • (d) Curve
    Show answer

    Answer: (a)

  11. 11. Polished stone tools were used in the

    • (a) Palaeolithic Age
    • (b) Mesolithic Age
    • (c) Neolithic Age
    • (d) Chalcolithic Age
    Show answer

    Answer: (c)

  12. 12. Rasa theory blossoms beginning with the Sanskrit text

    • (a) Nātyashāstra
    • (b) Kamasoothra
    • (c) Sakunthala
    • (d) Jataka Stories
    Show answer

    Answer: (a)

  13. 13. ‘Yayati’ series of painting is the creation of

    • (a) A. Ramachandran
    • (b) K.G. Subramanyan
    • (c) Bendre
    • (d) Hebbar
    Show answer

    Answer: (a)

  14. 14. The earliest known work of art is

    • (a) Bhimbetka Petroglyphs
    • (b) Badami Caves
    • (c) Ajantha Caves
    • (d) Edakkal Caves
    Show answer

    Answer: (a)

  15. 15. Identify the 18ᵗʰ Century art movement typically involved an emphasis on austere linear design in the depiction of classical events, characters and themes, using historically correct settings and costumes.

    • (a) Romantic Art
    • (b) Baroque Art
    • (c) Neoclassical Art
    • (d) Mannerism
    Show answer

    Answer: (c)

  16. 16. Identify the Mexican woman Surrealist and Feminist artist from the list given below.

    • (a) Carolee Shneeman
    • (b) Ana Mendietta
    • (c) Yoko Uno
    • (d) Frida Kahlo
    Show answer

    Answer: (d)

  17. 17. Which Art Journal is related to Uttar Pradesh ?

    • (a) Kala Dirgha
    • (b) Samkalin Kala
    • (c) Kala Varta
    • (d) Kala-Prayojan
    Show answer

    Answer: (a)

  18. 18. Who is the author of ‘The Secret Life of Salvador Dali’ ?

    • (a) Andre Breton
    • (b) George Orwel
    • (c) Sigmund Freud
    • (d) Salvador Dali
    Show answer

    Answer: (d)

  19. 19. Miniature painting was developed in which part of India ?

    • (a) Northern
    • (b) North-West
    • (c) Eastern
    • (d) North-East
    Show answer

    Answer: (c)

  20. 20. Michelangelo’s Moses for the tomb of Pope Julius II is made of

    • (a) Fresco
    • (b) Oil on canvas
    • (c) Plaster of Paris
    • (d) Marble
    Show answer

    Answer: (d)

  21. 21. Name the author of the earliest known book on Sanskrit dramaturgy.

    • (a) Abhinava Gupt
    • (b) Bharata Muni
    • (c) Kalidasa
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (b)

  22. 22. Artist ________ is related to Uttar Pradesh.

    • (a) Dilip Tamuly
    • (b) Jhon Douglas
    • (c) Mukul Panwar
    • (d) P. Mansaram
    Show answer

    Answer: (c)

  23. 23. Whose theory had the most formative intellectual influence on the philosophy of Surrealism ?

    • (a) Sigmund Freud
    • (b) Carl Jung
    • (c) Lacan
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (a)

  24. 24. The way that something feels when you touch it ?

    • (a) Colour
    • (b) Form
    • (c) Line
    • (d) Texture
    Show answer

    Answer: (d)

  25. 25. Chaura Panchasika written by

    • (a) Vatsyayan
    • (b) Bilhad
    • (c) Yashodhar Pandit
    • (d) Shashikala
    Show answer

    Answer: (b)

  26. 26. Identify the country from where Expressionism as an art movement was originated.

    • (a) France
    • (b) Italy
    • (c) America
    • (d) Germany
    Show answer

    Answer: (d)

  27. 27. What is major medium used to paint Sistine Chapal Ceiling ?

    • (a) Oil Paint
    • (b) Water color
    • (c) Mosaic
    • (d) Fresco
    Show answer

    Answer: (d)

  28. 28. The Neoclassical painting school attached great value to the historical accuracy of

    • (a) Renaissance
    • (b) Baroque
    • (c) Greek style
    • (d) Byzantine
    Show answer

    Answer: (c)

  29. 29. Well known surrealist artist Max Ernst was born in which country ?

    • (a) Germany
    • (b) Italy
    • (c) Spain
    • (d) Netherland
    Show answer

    Answer: (a)

  30. 30. Devi Prasad Roy Chowdhury was a

    • (a) Sculptor
    • (b) Painter
    • (c) Designer
    • (d) Photographer
    Show answer

    Answer: (a)

  31. 31. ________ is the general term in Sanskrit for all dramatic compositions.

    • (a) Natak
    • (b) Rūpakā
    • (c) Prakarana
    • (d) Prahasana
    Show answer

    Answer: (b)

  32. 32. Mansoor and Manohar were famous painter of ________ court.

    • (a) Shahjahan
    • (b) Jahangir
    • (c) Akbar
    • (d) Humayun
    Show answer

    Answer: (b)

  33. 33. Identify one of the most well known German expressionists from the below answer.

    • (a) Rembrant
    • (b) Max Beckmann
    • (c) Mathias Grunewald
    • (d) Francesco Clemente
    Show answer

    Answer: (b)

  34. 34. The Well known Neoclassical painting “Oath of the Horatii” (1784) is done by

    • (a) Jean-August-Dominique Ingress (1780 – 1867)
    • (b) Anton Raphael
    • (c) Joseph Marie Vien (1716-1809)
    • (d) Jacques-Louis David
    Show answer

    Answer: (d)

  35. 35. The art of painting reached its climax during the period of which emperor of Medieval India ?

    • (a) Akbar
    • (b) Shahjahan
    • (c) Jahangir
    • (d) Aurangzeb
    Show answer

    Answer: (c)

  36. 36. Name the surrealist artist who was obsessed with birds and had a bird Alter Ego.

    • (a) Max Ernst
    • (b) De Chirico
    • (c) Joan Miro
    • (d) Paul Nash
    Show answer

    Answer: (a)

  37. 37. Badami Cave Temples are located in which State ?

    • (a) Tamil Nadu
    • (b) Maharashtra
    • (c) Andhra Pradesh
    • (d) Karnataka
    Show answer

    Answer: (d)

  38. 38. Shekhar Sen is a

    • (a) Dramatist
    • (b) Painter
    • (c) Sculptor
    • (d) Photographer
    Show answer

    Answer: (a)

  39. 39. Who is the print maker ?

    • (a) Deepak Banerjee
    • (b) Dilip Dasgupta
    • (c) Pammi Lal
    • (d) A.P. Gajjar
    Show answer

    Answer: (a)

  40. 40. Who is related to wash painting ?

    • (a) Shyam Sharma
    • (b) Pranam Singh
    • (c) Jai Zarotia
    • (d) Rajendra Prasad
    Show answer

    Answer: (d)

  41. 41. Which Buddhist text describes the existence of painted figures in many royal buildings ?

    • (a) Vinaya Pitaka
    • (b) Sut Pitaka
    • (c) Abhidhamma Pitaka
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (a)

  42. 42. Identify the well known Renaissance artist once told his apprentice, Ascanio Condivi: “However rich I may have been, I have always lived like a poor man.”

    • (a) Giotto di Bondone
    • (b) Donatello
    • (c) Leonardo da Vinci
    • (d) Michelangelo
    Show answer

    Answer: (d)

  43. 43. Vāstu (the plot), neta (the hero) and rasa (the sentiments) are the essential constituents of

    • (a) Rūpakā
    • (b) Painting
    • (c) Abhinaya
    • (d) Samaveda
    Show answer

    Answer: (a)

  44. 44. The main Neoclassical Movement coincided with the 18ᵗʰ century ________ and continued into the early 19ᵗʰ century.

    • (a) Age of Enlightenment
    • (b) Age of Socialism
    • (c) French Revolution
    • (d) Birth of Carl Marx
    Show answer

    Answer: (a)

  45. 45. Bagh caves are situated in

    • (a) Madhya Pradesh
    • (b) Uttar Pradesh
    • (c) Rajasthan
    • (d) Tamil Nadu
    Show answer

    Answer: (a)

  46. 46. Typical trait of the Expressionism is to present the world

    • (a) distort the subjective world radically for emotional effect
    • (b) turn the subjective world into fantacy for emotional effect
    • (c) treat the subjective world very naturalistically for the emotional effect
    • (d) none of the above
    Show answer

    Answer: (a)

  47. 47. Flowers, leaves and plants were depicted first time in the paintings of which period ?

    • (a) Mughal Sultanat
    • (b) Gupta Period
    • (c) Delhi Sultanat
    • (d) Maurya Period
    Show answer

    Answer: (c)

  48. 48. Known artist Gustav Courbet belonged to which artistic movement ?

    • (a) Metaphysical art
    • (b) Surrealism
    • (c) Realism
    • (d) Expressionism
    Show answer

    Answer: (c)

  49. 49. Name the artist who was a key figure in avant-garde French painting, sculpture, the mixed media artist and is considered the father of Object Art.

    • (a) Roger de La Fresnaye
    • (b) Albert Gleizes
    • (c) Frank Kupka
    • (d) Marcel Duchamp
    Show answer

    Answer: (d)

  50. 50. ‘Sanwari’ wash painting is the creation of

    • (a) Badrinath Arya
    • (b) Asit Kumar Haldar
    • (c) Harihar Lal Merh
    • (d) Sukhvir Singh Singhal
    Show answer

    Answer: (a)

  51. 51. Neoclassicism, in a cultural, artistic, and architectural sense, grew as a response against ________, which was seen as over-the-top and shallow.

    • (a) Romanticism
    • (b) Baroque
    • (c) Rococo
    • (d) Impressionism
    Show answer

    Answer: (c)

  52. 52. Who is the founder of Bharat Kala Bhawan ?

    • (a) Rai Anand Krishna
    • (b) Rai Krishna Das
    • (c) Nawal Krishna
    • (d) J. Swaminathan
    Show answer

    Answer: (b)

  53. 53. One of the most well known Expressionistic painting titled ‘The Scream’ is painted by

    • (a) Edvard Munch
    • (b) Max Beckman
    • (c) Oskar Kokoschka
    • (d) August Macke
    Show answer

    Answer: (a)

  54. 54. Elephanta Caves (Maharashtra) were built somewhere in the

    • (a) 5ᵗʰ – 8ᵗʰ Century A.D.
    • (b) 1ˢᵗ – 3ʳᵈ Century
    • (c) 8ᵗʰ – 11ᵗʰ Century
    • (d) 12ᵗʰ – 15ᵗʰ Century
    Show answer

    Answer: (a)

  55. 55. Identify the artist who painted “Nude Descending Staircase” (1912).

    • (a) Pablo Piccaso
    • (b) George Braq
    • (c) De Chirico
    • (d) Marcel Duchamp
    Show answer

    Answer: (d)

  56. 56. Name the Italian Renaissance artist , architect who formulated “Perspective technique”.

    • (a) Piero di Cosimo
    • (b) Paolo Uccello
    • (c) Antonello da Messina
    • (d) Filippo Brunelleschi
    Show answer

    Answer: (d)

  57. 57. Consider the following statements. 1. Hamza-nama is the first work of Mughal School 2. Tuti-nama is more developed and refined than that of Hamza-nama Select the correct answer from the following codes.

    • (a) Only 1
    • (b) Only 2
    • (c) Both 1 and 2
    • (d) Neither 1 and nor 2
    Show answer

    Answer: (d)

  58. 58. Awatar Singh Pawar was a

    • (a) Potter
    • (b) Sculptor
    • (c) Photographer
    • (d) Print Maker
    Show answer

    Answer: (b)

  59. 59. When did the Expressionism art movement take place ?

    • (a) Early 1500
    • (b) Early 1600
    • (c) Early 1800
    • (d) Early 1900
    Show answer

    Answer: (d)

  60. 60. The most well known German expressionists are

    • (a) Max Beckmann, Otto Dix, Lionel Feininger, George Grosz
    • (b) Picasso, Georges Braque and Albert Gleizes
    • (c) Fernand Leger, Robert Delaunay, Henri Laurens and Constantin Brancusi
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (a)

  61. 61. Henri Matisse is a ________ artist.

    • (a) Cubist
    • (b) Surrealist
    • (c) Impressionist
    • (d) Fauvist
    Show answer

    Answer: (d)

  62. 62. Expressionist artists sought to express meaning of ________ rather than physical reality.

    • (a) Philosophical effect
    • (b) Romantic effect
    • (c) Emotional experience
    • (d) Poetic experience
    Show answer

    Answer: (c)

  63. 63. Dr. Radha Kamal Mookerji was a Chairman of

    • (a) Lok Kala Sangrahalaya, Uttar Pradesh
    • (b) College of Arts and Crafts, Lucknow
    • (c) Lalit Kala Academi, New Delhi
    • (d) State Lalit Kala Akademi, Uttar Pradesh
    Show answer

    Answer: (d)

  64. 64. The period of Ajanta paintings belongs to

    • (a) Shathavahana and Gupta
    • (b) Chalukyas
    • (c) Mughals
    • (d) Mauryas
    Show answer

    Answer: (a)

  65. 65. The ‘Three singer’ painting by a Dutch draughtsman, painter and printmaker, the name is

    • (a) Raphael
    • (b) Vincent Van Gogh
    • (c) Rambrandt
    • (d) Dali
    Show answer

    Answer: (c)

  66. 66. Who was the painter of Academic style ?

    • (a) Sridhar Mahapatra
    • (b) Sukhvir Singhal
    • (c) Raghunath Mahapatra
    • (d) Nityanand Mahapatra
    Show answer

    Answer: —

  67. 67. What famous painting did Edvard Munch paint four versions of ?

    • (a) Red Horses
    • (b) The Scream
    • (c) Lady in a Green Jacket
    • (d) The Storm
    Show answer

    Answer: (b)

  68. 68. Piero della Francesca was an Italian painter of the

    • (a) Gothic Period
    • (b) Early Renaissance
    • (c) Medieval Period
    • (d) Rococo Period
    Show answer

    Answer: (b)

  69. 69. Name one of the famous surrealist artist who founded the “ Metaphysical Art”.

    • (a) Max Ernst
    • (b) Antre Breton
    • (c) De Chirico
    • (d) Salvador Dali
    Show answer

    Answer: (c)

  70. 70. Select the right statement about Bundi painting.

    • (a) Characters of Bengali landscape
    • (b) Colours of Rajasthani Culture
    • (c) Similar to Ajantha painting
    • (d) Naturalistic Landscapes
    Show answer

    Answer: (b)

  71. 71. Alexander Calder was one of the founder member of one of most important art movement in modern art. Identify the art movement.

    • (a) Romantic Art
    • (b) Kinetic Art
    • (c) Post Impressionist
    • (d) Realism
    Show answer

    Answer: (b)

  72. 72. Name one of the founder member of ‘The Blue Rider’ group

    • (a) Egon Schiele
    • (b) Henri Matisse
    • (c) Franz Marc
    • (d) Claude Monet
    Show answer

    Answer: (c)

  73. 73. What is necessary for creating harmony in parting ?

    • (a) avoid unnecessary elements
    • (b) use appropriate texture
    • (c) variation of colours and tones
    • (d) all of these
    Show answer

    Answer: (d)

  74. 74. What characteristic was typical of Expressionist art ?

    • (a) Art that conveyed emotion rather than reality
    • (b) Distorted and exaggerated subjects
    • (c) Vivid and shocking colors
    • (d) All of the above
    Show answer

    Answer: (a)

  75. 75. Dr. Jyotish Joshi was the Editor of

    • (a) Kala Dirgha
    • (b) Samkalin Kala
    • (c) Lalit Kala
    • (d) Kala Traimasik
    Show answer

    Answer: (b)

  76. 76. Which type of subjects are mainly painted in company paintings ?

    • (a) Landscape
    • (b) Local people
    • (c) War
    • (d) Court
    Show answer

    Answer: (b)

  77. 77. Who wrote surrealist Manifesto ?

    • (a) Andre Breton
    • (b) Salvador Dali
    • (c) Max Ernst
    • (d) Joan Miro
    Show answer

    Answer: (a)

  78. 78. Leonardo da Vinci was a true genius who graced this world with his presence from

    • (a) 1452 to 1519
    • (b) 1340 to 1397
    • (c) 1470 to 1527
    • (d) 1510 to 1567
    Show answer

    Answer: (a)

  79. 79. Piero della Francesca’s most famous work “The History of the True Cross” in the Church of San Francesco is a

    • (a) Oil Painting
    • (b) Tempera
    • (c) Water color
    • (d) Fresco
    Show answer

    Answer: (d)

  80. 80. Gustav Courbet was born in

    • (a) England
    • (b) Holand
    • (c) Greece
    • (d) France
    Show answer

    Answer: (d)

  81. 81. Which Austrian artist had his Expressionist art displayed in the German magazine ‘The Storm’ ?

    • (a) Franz Marc
    • (b) Max Beckman
    • (c) Edvard Munch
    • (d) Oskar Kokoschka
    Show answer

    Answer: (d)

  82. 82. Statue of Unity is designed by

    • (a) Subodh Gupta
    • (b) Ram Sutar
    • (c) Madan Lal
    • (d) Robin David
    Show answer

    Answer: (b)

  83. 83. It is a highly-charged, impulsive style of abstract gestural painting during which paint is energetically splashed, spilt or dribbled onto a canvas, usually placed face-up on the floor. Identify style.

    • (a) Assemblage Art
    • (b) Collage Art
    • (c) Performance Art
    • (d) Action Painting
    Show answer

    Answer: (d)

  84. 84. “Simplicity is the Ultimate sophistication”. This famous quote is from a well known Italian Renaissance artist.

    • (a) Sandro Botticelli
    • (b) Domenico Ghirlandaio
    • (c) Pietro Perugino
    • (d) Leonardo Da Vinci
    Show answer

    Answer: (d)

  85. 85. Nihal Chand belongs to which style of Painting ?

    • (a) Rajput
    • (b) Kishangarh
    • (c) Kangra style
    • (d) Mughal style
    Show answer

    Answer: (b)

  86. 86. Who painted the well known work The Flagellation of Christ (probably 1455–1460) is a painting also known as an “enigmatic little painting” ?

    • (a) Sandro Botticelli
    • (b) Michelangelo
    • (c) Masaccio
    • (d) Piero della Francesca’s
    Show answer

    Answer: (d)

  87. 87. Kshitindra Nath Majumdar belonged to which art school ?

    • (a) Pahari
    • (b) Rajasthani
    • (c) Bengal
    • (d) Mysore
    Show answer

    Answer: (c)

  88. 88. Which artist painted ‘The Large Red Horses’ and was a founding member of the Blue Rider group ?

    • (a) Franz Marc
    • (b) August Macke
    • (c) Max Beckman
    • (d) Oskar Kokoschka
    Show answer

    Answer: (a)

  89. 89. ________ began as a philosophical movement that said the way to find truth in the world was through the subconscious mind and dreams, rather than through logical thought.

    • (a) Expressionism
    • (b) Impressionism
    • (c) Romanticism
    • (d) Surrealism
    Show answer

    Answer: (d)

  90. 90. Kripal Singh Shekhawat is related to

    • (a) Architecture
    • (b) Wood Sculpture
    • (c) Blue Pottery
    • (d) Photography
    Show answer

    Answer: (c)

  91. 91. Identify one of the most important artist of “Action Painting”.

    • (a) Marcel Duchamp
    • (b) Paul Klee
    • (c) Joan Miro
    • (d) Jackson Pollock
    Show answer

    Answer: (d)

  92. 92. A modern form of contemporary art movement which gives priority to an ‘idea’ presented by visual means that are themselves secondary to the idea.

    • (a) Realistic Movement
    • (b) Conceptual Art
    • (c) Feminist Movement
    • (d) Metaphysical Art
    Show answer

    Answer: (b)

  93. 93. The leader of Bengal School was

    • (a) Abanindranath Tagore
    • (b) J.P. Gangooli
    • (c) Jamini Roy
    • (d) K.G. Subramaniam
    Show answer

    Answer: (a)

  94. 94. Who was the editor of Marg magazine ?

    • (a) Sawmitra Mohan
    • (b) Vinod Bharadwaj
    • (c) Mulkraj Anand
    • (d) Anand Krishna
    Show answer

    Answer: (c)

  95. 95. Virgin of the Rocks, also called the “Madonna of the Rocks” which dates to 1483, in period of Renaissance art. Identify the Artist.

    • (a) Michelangelo
    • (b) Leonardo Da Vinci
    • (c) Donattello
    • (d) Giotto DiBondone
    Show answer

    Answer: (b)

  96. 96. Who is the author of Bhartiya Murtikala (Nagari Pracharini Sabha, Kashi) ?

    • (a) Kalyan Krishna
    • (b) Anand Krishna
    • (c) Kanwal Krishna
    • (d) Rai Krishna Das
    Show answer

    Answer: (d)

  97. 97. The most important artist of American Abstract Expressionism of the 1940s and 1950s, is

    • (a) Jackson Pollock
    • (b) Kathe Kolwics
    • (c) Edward Manet
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (a)

  98. 98. Michelangelo was born in

    • (a) France
    • (b) Italy
    • (c) Ugoslavia
    • (d) Bolivia
    Show answer

    Answer: (b)

  99. 99. Which leading member of the Blue Rider group painted ‘Lady in a Green Jacket’ ?

    • (a) Franz Marc
    • (b) August Macke
    • (c) Max Beckman
    • (d) Oskar Kokoschka
    Show answer

    Answer: (b)

  100. 100. In 1905 a group of four German artist, led by Ernst Ludwig Kirchner, formed ________ in the city of Dresden.

    • (a) Die Brucke
    • (b) Positivism
    • (c) Avant-Garde
    • (d) Modernism Movement
    Show answer

    Answer: (a)

  101. 101. In 1495, ________ began what would become one of history’s most influential works of art - The Last Supper.

    • (a) Michelangelo
    • (b) Rapheal
    • (c) Sandro Botticelli
    • (d) Leonardo Da Vinci
    Show answer

    Answer: (d)

  102. 102. Name the artist who is considered as the so-called father of Conceptual Art.

    • (a) Marcel Duchamp
    • (b) Salvador Dali
    • (c) Piccaso
    • (d) None of the above
    Show answer

    Answer: (a)

  103. 103. Choose wrong statement about Raja Ravi Varma.

    • (a) He used Maharastrian ladies as his models.
    • (b) He was a member of Bombay progressive group.
    • (c) He established printing press.
    • (d) He died in 1906.
    Show answer

    Answer: (b)

  104. 104. The well known artist Salvador Dali belonged to which art movement ?

    • (a) Cubist
    • (b) Pointilist
    • (c) Impressionist
    • (d) Surrealist
    Show answer

    Answer: (d)

  105. 105. The name “action-painting” was first used in 1952 by the American critic. Name the art critic.

    • (a) Harold Rosenberg
    • (b) Herbert Reed
    • (c) Lucy Lippard
    • (d) Robert Roshenberg
    Show answer

    Answer: (a)

  106. 106. Name the Artist who created two of the most influential works the history of Western art: the scenes from Genesis on the ceilling of the Sistine Chapel in Rome and The Last Judgment on its altar wall.

    • (a) Leonardo Da Vinci
    • (b) Masaccio
    • (c) Piero della Franscesca
    • (d) Michelangelo
    Show answer

    Answer: (d)

  107. 107. ________ considered by many to be the greatest of the Surrealist painters who was a Spanish.

    • (a) Giorgio de Chirico
    • (b) Paul Klee
    • (c) Joan Miro
    • (d) Salvador Dali
    Show answer

    Answer: (d)

  108. 108. Ellora caves belongs to the period of

    • (a) Rashtrakuta
    • (b) Chalukyas
    • (c) Mughal
    • (d) Vijayanagara
    Show answer

    Answer: (a)

  109. 109. ________ is characterized by extreme simplicity of form and a deliberate lack of expressive content.

    • (a) Surrealism
    • (b) Minimalism
    • (c) Cubism
    • (d) Conceptualism
    Show answer

    Answer: (b)

  110. 110. A black and white painting can be called as

    • (a) Intaglio
    • (b) Local colour
    • (c) Monochrome
    • (d) Monologue
    Show answer

    Answer: (c)

  111. 111. Prayag Shukla was the editor of

    • (a) Rang Prasang
    • (b) Kala Varta
    • (c) Kala Dirgha
    • (d) Kala Prayojan
    Show answer

    Answer: (a)

  112. 112. A set of principles concerned with the nature and appreciation of beauty is called

    • (a) Harmony
    • (b) Balance
    • (c) Sincretic
    • (d) Aesthetics
    Show answer

    Answer: (d)

  113. 113. The roots of the German Expressionist school lay in the works of ________ and ________ whom in the period 1885-1900 evolved a highly personal painting style.

    • (a) Paul Cezanne and Georges Seurat
    • (b) Emil Nolde and Otto Muller
    • (c) Vincent Van Gogh and Edvard Munch
    • (d) Oskar Kokoschka and Egon Schiele
    Show answer

    Answer: (c)

  114. 114. One of the most important surrealist is nicknamed “The Pope of Surrealism”, was the movement’s founder and chief theorist. Identify the name.

    • (a) Man Ray
    • (b) Edward Wadsworth
    • (c) Jean Arp
    • (d) Andre Breton
    Show answer

    Answer: (d)

  115. 115. Which inscription written on Sanchi Stupa ?

    • (a) Brahmi
    • (b) Devnagri
    • (c) Cuneiform
    • (d) Kharoshthi
    Show answer

    Answer: (a)

  116. 116. In which country Salvador Dali was born ?

    • (a) England
    • (b) Germany
    • (c) Italy
    • (d) Spain
    Show answer

    Answer: (d)

  117. 117. Select the right answer about the famous painting Shakuntala.

    • (a) Lady turning towards backside and pretending to remove thorn.
    • (b) A lady and swan.
    • (c) A lady with a lamp.
    • (d) A lady with veena in her hand.
    Show answer

    Answer: (a)

  118. 118. One of the most Important Minimalist artist is

    • (a) Carl Andre
    • (b) Paul Klee
    • (c) Wassily Kandinsky
    • (d) Wilfredo Lam
    Show answer

    Answer: (a)

  119. 119. Srilal Shukla is author of

    • (a) Gaban
    • (b) Rag Darbari
    • (c) Suhag Ke Nupur
    • (d) Guzista Lucknow
    Show answer

    Answer: (b)

  120. 120. ‘Akbarnama’ the Akabar’s official Biography illustrated by

    • (a) Bishan Das
    • (b) Basawan
    • (c) Bichittar
    • (d) Abual Hasan
    Show answer

    Answer: —

  121. 121. The surrealist art movement was started by French poet ________ who wrote the Surrealist Manifesto in 1924.

    • (a) Andre Breton
    • (b) Joan Miro
    • (c) Yves Tanguy
    • (d) Paul Klee
    Show answer

    Answer: (a)

  122. 122. Who is the author of ‘Vrihad Kala Kosh’ ?

    • (a) Jyotish Joshi
    • (b) Roop Narayan Batham
    • (c) Shekhar Sen
    • (d) Vinod Bharadwaj
    Show answer

    Answer: (d)

  123. 123. Name an artist who was one of the most important surrealist and a central figure in avant-garde art of the early 20ᵗʰ century

    • (a) Man Ray
    • (b) George Gross
    • (c) Salvador Dali
    • (d) Paul Nash
    Show answer

    Answer: (a)

  124. 124. Michelangelo was born on 6 March ________ in Caprese.

    • (a) 1245
    • (b) 1475
    • (c) 1678
    • (d) 1120
    Show answer

    Answer: (b)

  125. 125. ________ deliberately rejected abstract art, choosing instead to depict down-to-earth subjects in a straight forward naturalistic manner.

    • (a) Contemporary Realists
    • (b) Dadaist
    • (c) Pop Artists
    • (d) Conceptual Artist
    Show answer

    Answer: (a)

Show answers

Answer key

Answer key from the U.P. Secondary Education Services Selection Board’s official answer key for this sitting. “—” means the key gave none: the question was deleted.

Art

Q 1
(d)
Q 2
(c)
Q 3
(d)
Q 4
(a)
Q 5
(d)
Q 6
(a)
Q 7
(d)
Q 8
(a)
Q 9
(b)
Q 10
(a)
Q 11
(c)
Q 12
(a)
Q 13
(a)
Q 14
(a)
Q 15
(c)
Q 16
(d)
Q 17
(a)
Q 18
(d)
Q 19
(c)
Q 20
(d)
Q 21
(b)
Q 22
(c)
Q 23
(a)
Q 24
(d)
Q 25
(b)
Q 26
(d)
Q 27
(d)
Q 28
(c)
Q 29
(a)
Q 30
(a)
Q 31
(b)
Q 32
(b)
Q 33
(b)
Q 34
(d)
Q 35
(c)
Q 36
(a)
Q 37
(d)
Q 38
(a)
Q 39
(a)
Q 40
(d)
Q 41
(a)
Q 42
(d)
Q 43
(a)
Q 44
(a)
Q 45
(a)
Q 46
(a)
Q 47
(c)
Q 48
(c)
Q 49
(d)
Q 50
(a)
Q 51
(c)
Q 52
(b)
Q 53
(a)
Q 54
(a)
Q 55
(d)
Q 56
(d)
Q 57
(d)
Q 58
(b)
Q 59
(d)
Q 60
(a)
Q 61
(d)
Q 62
(c)
Q 63
(d)
Q 64
(a)
Q 65
(c)
Q 66
—
Q 67
(b)
Q 68
(b)
Q 69
(c)
Q 70
(b)
Q 71
(b)
Q 72
(c)
Q 73
(d)
Q 74
(a)
Q 75
(b)
Q 76
(b)
Q 77
(a)
Q 78
(a)
Q 79
(d)
Q 80
(d)
Q 81
(d)
Q 82
(b)
Q 83
(d)
Q 84
(d)
Q 85
(b)
Q 86
(d)
Q 87
(c)
Q 88
(a)
Q 89
(d)
Q 90
(c)
Q 91
(d)
Q 92
(b)
Q 93
(a)
Q 94
(c)
Q 95
(b)
Q 96
(d)
Q 97
(a)
Q 98
(b)
Q 99
(b)
Q 100
(a)
Q 101
(d)
Q 102
(a)
Q 103
(b)
Q 104
(d)
Q 105
(a)
Q 106
(d)
Q 107
(d)
Q 108
(a)
Q 109
(b)
Q 110
(c)
Q 111
(a)
Q 112
(d)
Q 113
(c)
Q 114
(d)
Q 115
(a)
Q 116
(d)
Q 117
(a)
Q 118
(a)
Q 119
(b)
Q 120
—
Q 121
(a)
Q 122
(d)
Q 123
(a)
Q 124
(b)
Q 125
(a)