आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितसत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · UP PGT 2016 — Home Science (Series A) · exambharo.com/up-pgt/previous-year-papers/up-pgt-2016-home-science-series-a/

प्रश्न पत्र · यूपी पीजीटी

UP PGT 2016 — Home Science (Series A)

1 or 2 February 2019125 प्रश्नसही उत्तर पर +3.4, गलत उत्तर पर −0

प्रश्न उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड के 1 or 2 February 2019 के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

आधिकारिक पुस्तिका बिना पाठ वाला स्कैन है, इसलिए ExamBharo ने यह पेपर उससे हाथ से टाइप किया है। टाइपिंग की चूक संभव है; संपर्क पेज से बताएँ।

बोर्ड ने अपनी अंतिम उत्तर कुंजी में प्रश्न 1, 22, 26, 37 और 71 हटा दिए: ये यहाँ दिखाए गए हैं, बिना उत्तर के, और स्कोर में नहीं गिने जाते।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

Home Science

  1. 1. In commercial cinema houses the size of the film used in film projectors

    • (a) 5 mm
    • (b) 16 mm
    • (c) 8 mm
    • (d) 30 mm
    उत्तर देखें

    उत्तर: —

  2. 2. Changing the outlook of man by educating him is the basic philosophy of

    • (a) Education
    • (b) Teaching
    • (c) History
    • (d) Extension work
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  3. 3. Example of infection transmissible to man from vertebrates

    • (a) Mumps
    • (b) Rabies
    • (c) Diphtheria
    • (d) Polio
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  4. 4. Expand SARS.

    • (a) Systematic Acute Respiratory Syndrome
    • (b) Severe Acute Respiratory Syndrome
    • (c) Severe Accelerating Respiratory Syndrome
    • (d) Slow Acute Respiratory Syndrome
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  5. 5. Dust, fumes, mist, vapors are impurities present in

    • (a) Soil
    • (b) Water
    • (c) Air
    • (d) Soil, water and air
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  6. 6. Carbohydrates found in virtually all foods except

    • (a) Milk
    • (b) Meats
    • (c) Breads
    • (d) Fruits
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  7. 7. A diet low in saturated fat, trans fats, cholesterol and refined sugars helps to control elevated blood

    • (a) Sugar levels
    • (b) Lipid levels
    • (c) Sodium levels
    • (d) Protein levels
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  8. 8. Human milk is richer source of ______ vitamin.

    • (a) Vitamin E
    • (b) Vitamin A
    • (c) Vitamin D
    • (d) Vitamin C
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  9. 9. Expired air of a patient contains more of

    • (a) Carbon monoxide
    • (b) Carbon dioxide
    • (c) Carbon tetrachloride
    • (d) Carbon trioxide
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  10. 10. The family that interrelates continually with its environment, is called as

    • (a) Open system
    • (b) Closed system
    • (c) Semi-closed system
    • (d) Semi-open system
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  11. 11. Salt is commonly fortified with i. Vitamin A ii. Iron iii. Vitamin B iv. Folic acid

    • (a) i and ii are correct
    • (b) ii and iv are correct
    • (c) ii and iii are correct
    • (d) iii and iv are correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  12. 12. According to whom moral development occurs in two stages ?

    • (a) Neugarten
    • (b) Piaget
    • (c) Havighrust
    • (d) Erikson
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  13. 13. Histograms and frequency Poygons are the two graphical representations of

    • (a) Frequency distribution
    • (b) Class mark
    • (c) Frequency table
    • (d) Binominal distribution
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  14. 14. Prevention of blood loss is called

    • (a) Homeostasis
    • (b) Haemostasis
    • (c) Erythropoiesis
    • (d) Coagulation
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  15. 15. The period of relaxation in cardiac cycle is

    • (a) Systole
    • (b) Cytosol
    • (c) Diastole
    • (d) Both (A) and (C)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  16. 16. Oxygen molecule combines with ______ portion of haemoglobin.

    • (a) Globulin
    • (b) RBC
    • (c) Heme
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  17. 17. ______ is secreted by ‘G’ cells of antrum of the stomach.

    • (a) Pepsin
    • (b) Amylase
    • (c) Renin
    • (d) Gastrin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  18. 18. The gastric secretion consists ______ acid.

    • (a) Nitric
    • (b) Acetic
    • (c) Sulfuric
    • (d) Hydrochloric
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  19. 19. Amylase enzyme for carbohydrate digestion is secreted by

    • (a) Mouth
    • (b) Pancreas
    • (c) Stomach
    • (d) Both (A) and (B)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  20. 20. Testosterone is secreted by

    • (a) Leydig cells
    • (b) Seminal cells
    • (c) Sertoli cells
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  21. 21. ______ hormone is necessary for ovulation.

    • (a) FSH
    • (b) ACTH
    • (c) TSH
    • (d) LH
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  22. 22. The time of menstrual cycle is called

    • (a) Puberty
    • (b) Menopause
    • (c) Menarche
    • (d) Menstruation
    उत्तर देखें

    उत्तर: —

  23. 23. Expand ECF.

    • (a) External Cell Fluid
    • (b) Extra Cell Floor
    • (c) Extra Cellular Fluid
    • (d) Extension of Cell Fluid
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  24. 24. ______ synthesize lipids in cells.

    • (a) Endoplasmic reticulum
    • (b) Smooth endoplasmic reticulum
    • (c) Rough endoplasmic reticulum
    • (d) Golgi apparatus
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  25. 25. ______ are self replicative.

    • (a) Lysosomes
    • (b) Mitochondria
    • (c) Golgi complex
    • (d) Nucleus
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  26. 26. Fertilization of ovum takes place in

    • (a) Ampullae
    • (b) Endometrium
    • (c) Uterus
    • (d) Corpus luteum
    उत्तर देखें

    उत्तर: —

  27. 27. Example for cytoskeleton

    • (a) Microtubule
    • (b) Microfilament
    • (c) Intermediate filament
    • (d) All of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  28. 28. pH of blood is

    • (a) 7.2
    • (b) 6.5
    • (c) 8.5
    • (d) 7.4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  29. 29. Pigments are also known as

    • (a) Mordants
    • (b) Dyes
    • (c) Inks
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  30. 30. The threads which extend throughout the length of the fabric are termed as ______ threads.

    • (a) Filling
    • (b) Wrap
    • (c) Knop
    • (d) Cloud
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  31. 31. Adding white to color paint to create lighter values is known as

    • (a) Value contrast
    • (b) Value shade
    • (c) Tint
    • (d) Shade
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  32. 32. Series of cards which when presented in proper sequence tell a complete story

    • (a) Felt boards
    • (b) Flash cards
    • (c) Charts
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  33. 33. The basic system of school introduced for education of children and adults alike

    • (a) Bhoodan
    • (b) Nai talim
    • (c) Pilot project
    • (d) Martandum
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  34. 34. A person, animal, object or substance from which an infection passes to the host

    • (a) Source of infection
    • (b) Reservoir
    • (c) Cases
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  35. 35. The mode of transmission of acute respiratory infections are

    • (a) Water borne
    • (b) Air borne
    • (c) Water – air borne
    • (d) Food borne
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  36. 36. Types of artificial ventilation

    • (a) Exhaust ventilation
    • (b) Air conditioning
    • (c) Balanced ventilation
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  37. 37. Compounds that facilitate the release of energy from carbohydrate, fat, and protein

    • (a) Fiber
    • (b) Minerals
    • (c) Water
    • (d) Vitamins
    उत्तर देखें

    उत्तर: —

  38. 38. Which of the following foods provides the highest quality protein ?

    • (a) Corn
    • (b) Whole grains
    • (c) Gelatin
    • (d) Egg
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  39. 39. The principal carbohydrate that is easily digested by an infant

    • (a) Glucose
    • (b) Lactose
    • (c) Fructose
    • (d) Sucrose
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  40. 40. The diet that is entirely inadequate from a nutritional standpoint

    • (a) Soft diet
    • (b) Full fluid diet
    • (c) Clear fluid diet
    • (d) Regular diet
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  41. 41. Ripper is a

    • (a) Sewing tool
    • (b) Cutting tool
    • (c) Measurement tool
    • (d) Pinning tool
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  42. 42. National Nutritional Anaemia Prophylaxis Programme was launched in India in the year

    • (a) 1962
    • (b) 1970
    • (c) 1980
    • (d) 1975
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  43. 43. A child will be cautious when he understands

    • (a) Danger of animals
    • (b) Playing
    • (c) Drawing
    • (d) Day dreaming
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  44. 44. Muddy water is purified by use of

    • (a) Bromine
    • (b) Iodine
    • (c) Calcium oxide
    • (d) Alum
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  45. 45. Haemolytic Disease of the New born occurs due to

    • (a) Rh incompatibility
    • (b) Lack of haemoglobin
    • (c) ABO incompatibility
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  46. 46. Heart is composed of ______ muscle.

    • (a) Cardiac
    • (b) Striated
    • (c) Smooth
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  47. 47. The basic process by which exchange of gases takes place during respiration is

    • (a) Osmosis
    • (b) Diffusion
    • (c) Phagocytosis
    • (d) Pinocytosis
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  48. 48. Gastrointestinal wall is made up of

    • (a) Skeletal muscle
    • (b) Striated muscle
    • (c) Smooth muscle
    • (d) Cardiac muscle
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  49. 49. Oxyntic glands are also known as

    • (a) Gastric glands
    • (b) Intestinal glands
    • (c) Cardiac glands
    • (d) Alveolar glands
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  50. 50. Saliva contains the digestive enzyme

    • (a) Maltase
    • (b) Kinase
    • (c) Sucrose
    • (d) Ptyalin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  51. 51. Seminiferous tubules are present in

    • (a) Vas deferens
    • (b) Testis
    • (c) Seminal vesicle
    • (d) Prostate gland
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  52. 52. Maturation of spermatozoa takes place in

    • (a) Epididymis
    • (b) Seminal vesicle
    • (c) Testis
    • (d) Prostate gland
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  53. 53. FSH stimulates ______ cells in male.

    • (a) Leydig cells
    • (b) Interstitial cells
    • (c) Sertoli cells
    • (d) Seminiferous cells
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  54. 54. Corpus luteum secretes

    • (a) Progesterone
    • (b) Both (A) and (C)
    • (c) Estrogen
    • (d) Thyroxine
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  55. 55. Phospholipids in lipid bilayer of cell membrane are

    • (a) Hydrophobic
    • (b) Both (A) and (C)
    • (c) Hydrophilic
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  56. 56. Power house of the cell is

    • (a) Mitochondria
    • (b) Lysosomes
    • (c) Nucleus
    • (d) Endoplasmic reticulum
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  57. 57. Fallopian tube is also known as

    • (a) Oviduct
    • (b) Uterus
    • (c) Ampullae
    • (d) Endometrium
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  58. 58. Pattern of large flower and leaves on Dacca Saries are known as

    • (a) Phulwar
    • (b) Jatar
    • (c) Toredar
    • (d) Panna Hazare
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  59. 59. Blood is slightly ______ in nature.

    • (a) Acidic
    • (b) Both (A) and (C)
    • (c) Alkaline
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  60. 60. Hue, intensity and value are the three different dimensions of

    • (a) Patterns
    • (b) Texture
    • (c) Color
    • (d) Line
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  61. 61. Of these the correct pair is

    • (a) Paithani- Maharashtra
    • (b) Baluchari- Banaras
    • (c) Brocades- Bengal
    • (d) Kanjeevaram – Bengal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  62. 62. Most commonly used dyes for “ Batik” work are

    • (a) Acidic dyes
    • (b) Naphthol dyes
    • (c) Anionic dyes
    • (d) Sulphur dyes
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  63. 63. Pleats, seams or motifs radiate from focal point in

    • (a) Vertical balance
    • (b) Radial balance
    • (c) Informal balance
    • (d) Formal balance
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  64. 64. Motion pictures are which type of extension teaching method ?

    • (a) Spoken and visual
    • (b) Spoken
    • (c) Visual
    • (d) Audio
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  65. 65. Prevention of disease and promotion of health is the primary objective of

    • (a) Curative medicine
    • (b) Primitive medicine
    • (c) Preventive medicine
    • (d) Modern medicine
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  66. 66. Whooping cough is caused by

    • (a) N. meningitides
    • (b) M. pneumoniae
    • (c) S. pyogenes
    • (d) B. pertussis
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  67. 67. Other gases which occur in traces in air are i. Argon ii. Neon iii. Ammonia iv. Sulphur dioxide

    • (a) i and ii are correct
    • (b) ii and iii are correct
    • (c) iii and iv are correct
    • (d) i and iv are correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  68. 68. Artificial ventilation is mostly resorted to places such as i. Public halls ii. Cinemas iii. Factories iv. Bus stops

    • (a) i,ii, iv are correct
    • (b) i, ii, iii are correct
    • (c) ii and iii are correct
    • (d) iii and iv are correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  69. 69. Expand EPA.

    • (a) Essentialpentanoic acid
    • (b) Ecosapalmitic acid
    • (c) Eicosapentaenoic acid
    • (d) Ecosapentanoic antioxidant
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  70. 70. Whey casein ratio of breast milk in early lactation

    • (a) 60:40
    • (b) 18:82
    • (c) 80:20
    • (d) 90:10
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  71. 71. ICMR requirement during pregnancy is

    • (a) 21 mg/day
    • (b) 35 mg/day
    • (c) 40 mg/day
    • (d) 10 mg/day
    उत्तर देखें

    उत्तर: —

  72. 72. Zinc phosphite is used as poison for

    • (a) Termites
    • (b) Cockroaches
    • (c) Rats
    • (d) Housefly
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  73. 73. Children below six years, expectant and nursing mothers, adolescent girls are the beneficiaries of

    • (a) Midday meal programme
    • (b) Balwadi feeding programme
    • (c) Integrated Child Development Services Scheme
    • (d) Jawahar Rozgar Yojana
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  74. 74. A child gains control over movements as walking, running during

    • (a) 1 or 2 years
    • (b) 7 or 8 years
    • (c) 4 or 5 years
    • (d) 2 or 3 years
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  75. 75. Physical method of purification of water is

    • (a) Boiling
    • (b) Dilution
    • (c) Sedimentation
    • (d) Oxidation
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  76. 76. ______ are granulocytes.

    • (a) Neutrophils
    • (b) Eosinophils
    • (c) Basophils
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  77. 77. ______ converts fibrinogen to fibrin.

    • (a) Thromboxane
    • (b) Prothrombin
    • (c) Thrombocyte
    • (d) Thrombin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  78. 78. Deglutition is the process of

    • (a) Swallowing
    • (b) Excretion
    • (c) Chewing
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  79. 79. Resuscitator is used for

    • (a) Blood transfusion
    • (b) Artificial respiration
    • (c) Dialysis
    • (d) Ultrafiltration
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  80. 80. Following do not form the part of gastrointestinal tract

    • (a) Liver
    • (b) Gall bladder
    • (c) Pancreas
    • (d) All of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  81. 81. ______ activates pepsinogen in the stomach.

    • (a) Pepsin
    • (b) HCl
    • (c) Renin
    • (d) Amylase
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  82. 82. An example for steroid hormone

    • (a) Insulin
    • (b) Epinephrine
    • (c) Glucagon
    • (d) Estrogen
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  83. 83. The process of conversion of spermatid to spermatozoa is called

    • (a) Spermatogenesis
    • (b) Spermatozoa
    • (c) Spermiation
    • (d) Spermiogenesis
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  84. 84. One spermatogonia cell gives rise to ______ spermatozoa.

    • (a) 8
    • (b) 5
    • (c) 4
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  85. 85. The remaining granulosa and theca interna cells after ovulation form

    • (a) Corpus luteum
    • (b) Follicles
    • (c) Theca externa
    • (d) Endometrium
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  86. 86. ______ separates nucleus from cytoplasm.

    • (a) Nuclear pore
    • (b) Nuclear membrane
    • (c) Nucleoplasm
    • (d) Cytoplasmic membrane
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  87. 87. ______ synthesize protein in the cell.

    • (a) Peroxisomes
    • (b) Ribosomes
    • (c) Nucleus
    • (d) Vesicles
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  88. 88. DNA is present in

    • (a) Nucleus
    • (b) Mitochondria
    • (c) Both (A) and (B)
    • (d) Golgi apparatus
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  89. 89. Percentage of water in saliva

    • (a) 96.9%
    • (b) 43.7%
    • (c) 99.27%
    • (d) 45%
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  90. 90. Average volume of blood in a normal adult is

    • (a) 2 L
    • (b) 5 L
    • (c) 7 L
    • (d) 1.5 L
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  91. 91. The most dominant visual element of a garment and the first thing visible from distance is

    • (a) Line
    • (b) Color
    • (c) Texture
    • (d) Silhouette
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  92. 92. Batik, tie and dye and ikat printings are type of

    • (a) Blotch prints
    • (b) Resist prints
    • (c) Discharge prints
    • (d) Pigment prints
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  93. 93. Felt is not made with yarns but with

    • (a) Loose fibers
    • (b) Lace
    • (c) Satin
    • (d) Selvedges
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  94. 94. Clothing choice of fun, fashion, bright color is associated with

    • (a) Superiority
    • (b) Youthfulness
    • (c) Happiness
    • (d) Sadness
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  95. 95. An agency that is required to bridge the gulf between the research workers and people at large is

    • (a) Extension
    • (b) Gram Panchayat
    • (c) School
    • (d) Social Group
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  96. 96. Bulletin, Leaflets, News stories are grouped under

    • (a) Individual contacts
    • (b) Mass contacts
    • (c) Group contacts
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  97. 97. Expand DPT.

    • (a) Diphtheria- pertussis- tetanus
    • (b) Diphtheria-pneumonia-tetanus
    • (c) Diarrheal- pertussis- tetanus
    • (d) Diphtheria- pertussis- toxoid
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  98. 98. Widely used live bacterial vaccine

    • (a) OPV
    • (b) PPV
    • (c) HIB
    • (d) BCG
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  99. 99. Automobiles combustion, domestic fuel burning are sources of ______ pollution.

    • (a) Water
    • (b) Soil
    • (c) Air
    • (d) Noise
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  100. 100. The essential fatty acids include

    • (a) Stearic acid and oleic acid
    • (b) Oleic acid and linoleic acid
    • (c) Palmitic acid and linolenic acid
    • (d) Linoleic acid and linolenic acid
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  101. 101. Solid food added to infant’s diet is called

    • (a) Beikost
    • (b) Wemian
    • (c) Soft food
    • (d) Biscuits
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  102. 102. Miscarriages, LBW, and preterm birth are associated with

    • (a) Low folate levels
    • (b) Low lipid levels
    • (c) Low carbohydrate levels
    • (d) Low protein levels
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  103. 103. To remove stains from sinks, cement floor ______ is used.

    • (a) Oxalic acid
    • (b) Vinegar
    • (c) Ammonia
    • (d) Bleaches
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  104. 104. Primary social system surrounding the family system are

    • (a) Friends
    • (b) Relatives
    • (c) Neighbors
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  105. 105. In babyhood most of the weight gain comes from an increase in

    • (a) Bone
    • (b) Muscle
    • (c) Fat
    • (d) Skin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  106. 106. Mumps, chicken pox, pulmonary tuberculosis are examples of

    • (a) Biological transmission
    • (b) Vehicle transmission
    • (c) Air transmission
    • (d) Trans-placental transmission
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  107. 107. A set of observations taken at specified times, usually at equal intervals

    • (a) Correlation
    • (b) Time series
    • (c) Sampling
    • (d) Mean
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  108. 108. Thrombocytes are also known as

    • (a) Lymphocytes
    • (b) WBCs
    • (c) RBCs
    • (d) Platelets
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  109. 109. The basic propulsive movement of gastrointestinal tract is called

    • (a) Contraction
    • (b) Mastication
    • (c) Expulsion
    • (d) Peristalsis
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  110. 110. ______ functions as tissue oxygen buffer in the body.

    • (a) Potassium
    • (b) Sodium
    • (c) Carbon di Oxide
    • (d) Haemoglobin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  111. 111. The chewing of food is called

    • (a) Digestion
    • (b) Grinding
    • (c) Mastication
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  112. 112. ______ cells secrete acid solution in the stomach.

    • (a) Chief
    • (b) Parietal
    • (c) Oxyntic
    • (d) Peptide
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  113. 113. Expand ACTH.

    • (a) Adenocorticotropic Hormone
    • (b) Adrenocorticotropic Hormone
    • (c) Attenuated Cell Tropic Hormone
    • (d) Attached Cell Transport Hormone
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  114. 114. ______ stimulates Leydig cells to secrete testosterone.

    • (a) FSH
    • (b) ACTH
    • (c) LH
    • (d) ADH
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  115. 115. Expand FSH.

    • (a) Follicular Stimulating Hormone
    • (b) First Stimulation Hormone
    • (c) Follicle Starting Hormone
    • (d) Folliculation Stimulus Hormone
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  116. 116. Ovulation is the process of

    • (a) Formation of ovum
    • (b) Expulsion of ovum
    • (c) Growth of ovum
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  117. 117. Which one is common in plant cell and animal cell ?

    • (a) Chlorophyll
    • (b) Glycogen
    • (c) Starch
    • (d) Nucleus and Protoplasm
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  118. 118. ______ provides intercellular digestive system.

    • (a) Ribosomes
    • (b) Golgi
    • (c) Lysosomes
    • (d) Intestine
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  119. 119. Expand ATP.

    • (a) Adenosine Tri Phosphate
    • (b) Arginine Tetra Phosphate
    • (c) Adenosine Tetra Phosphate
    • (d) Arginine Tri Phosphate
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  120. 120. Outermost layer of ovum

    • (a) Corona radiata
    • (b) Epithelium
    • (c) Zona pellucida
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  121. 121. ______ is a connective tissue.

    • (a) Stomach
    • (b) Cardiac tissue
    • (c) Blood
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  122. 122. Major portion of erythropoietin is secreted by

    • (a) Stomach
    • (b) Lungs
    • (c) Heart
    • (d) Kidney
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  123. 123. Dyes that are applied in cold bath with ice are

    • (a) Anionic dyes
    • (b) Cationic dyes
    • (c) Vat dyes
    • (d) Azo dyes
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  124. 124. Example of twill weave fabric

    • (a) Muslin
    • (b) Sports Coat
    • (c) Bed Spread
    • (d) Khaki
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  125. 125. Drafting is a construction plan of all the positions of the garment i.e. bodice and i. Collar ii. Pocket iii. Sleeve

    • (a) i and ii are correct
    • (b) i and iii are correct
    • (c) ii and iii are correct
    • (d) i,ii and iii are correct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी इस परीक्षा की उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड की आधिकारिक उत्तर कुंजी से है। “—” का अर्थ है कि कुंजी में उत्तर नहीं दिया गया: प्रश्न हटाया गया।

Home Science

प्र. 1
—
प्र. 2
(d)
प्र. 3
(b)
प्र. 4
(b)
प्र. 5
(c)
प्र. 6
(b)
प्र. 7
(b)
प्र. 8
(b)
प्र. 9
(b)
प्र. 10
(a)
प्र. 11
(b)
प्र. 12
(b)
प्र. 13
(a)
प्र. 14
(b)
प्र. 15
(c)
प्र. 16
(c)
प्र. 17
(d)
प्र. 18
(d)
प्र. 19
(d)
प्र. 20
(a)
प्र. 21
(d)
प्र. 22
—
प्र. 23
(c)
प्र. 24
(b)
प्र. 25
(b)
प्र. 26
—
प्र. 27
(d)
प्र. 28
(d)
प्र. 29
(d)
प्र. 30
(b)
प्र. 31
(c)
प्र. 32
(b)
प्र. 33
(b)
प्र. 34
(a)
प्र. 35
(b)
प्र. 36
(d)
प्र. 37
—
प्र. 38
(d)
प्र. 39
(b)
प्र. 40
(c)
प्र. 41
(a)
प्र. 42
(b)
प्र. 43
(a)
प्र. 44
(d)
प्र. 45
(a)
प्र. 46
(a)
प्र. 47
(b)
प्र. 48
(c)
प्र. 49
(a)
प्र. 50
(d)
प्र. 51
(b)
प्र. 52
(a)
प्र. 53
(c)
प्र. 54
(a)
प्र. 55
(b)
प्र. 56
(a)
प्र. 57
(a)
प्र. 58
(c)
प्र. 59
(c)
प्र. 60
(c)
प्र. 61
(a)
प्र. 62
(b)
प्र. 63
(b)
प्र. 64
(c)
प्र. 65
(c)
प्र. 66
(d)
प्र. 67
(a)
प्र. 68
(b)
प्र. 69
(c)
प्र. 70
(c)
प्र. 71
—
प्र. 72
(c)
प्र. 73
(c)
प्र. 74
(c)
प्र. 75
(a)
प्र. 76
(d)
प्र. 77
(d)
प्र. 78
(a)
प्र. 79
(b)
प्र. 80
(d)
प्र. 81
(b)
प्र. 82
(d)
प्र. 83
(d)
प्र. 84
(c)
प्र. 85
(a)
प्र. 86
(b)
प्र. 87
(b)
प्र. 88
(c)
प्र. 89
(c)
प्र. 90
(b)
प्र. 91
(d)
प्र. 92
(b)
प्र. 93
(a)
प्र. 94
(c)
प्र. 95
(a)
प्र. 96
(b)
प्र. 97
(a)
प्र. 98
(d)
प्र. 99
(c)
प्र. 100
(d)
प्र. 101
(a)
प्र. 102
(a)
प्र. 103
(d)
प्र. 104
(d)
प्र. 105
(c)
प्र. 106
(c)
प्र. 107
(b)
प्र. 108
(d)
प्र. 109
(d)
प्र. 110
(d)
प्र. 111
(c)
प्र. 112
(b)
प्र. 113
(b)
प्र. 114
(c)
प्र. 115
(a)
प्र. 116
(b)
प्र. 117
(d)
प्र. 118
(c)
प्र. 119
(a)
प्र. 120
(a)
प्र. 121
(c)
प्र. 122
(d)
प्र. 123
(d)
प्र. 124
(d)
प्र. 125
(d)