आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · SSC CGL 2023 Tier I — 14 July 2023, Shift 2 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2023-tier-1-14-jul-shift-2/

प्रश्न पत्र · एसएससी सीजीएल

SSC CGL 2023 Tier I — 14 July 2023, Shift 2

14 जुलाई 2023 · 11:45 AM–12:45 PMपेपर के 100 में से 95 प्रश्नसही उत्तर पर +2, गलत उत्तर पर −0.5

मूल पेपर के 5 प्रश्न शामिल नहीं हैं: जिनके लिए ऐसा चित्र या फ़ॉर्मैटिंग चाहिए जो हम नहीं दिखा सकते, जिनका उत्तर रिस्पॉन्स शीट में नहीं है, या जिन्हें हम पेपर की दूसरी प्रति से मिला नहीं सके।

प्रश्न कर्मचारी चयन आयोग के 14 जुलाई 2023, 11:45 AM–12:45 PM के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. Select the option that represents the letters that, when sequentially placed from left to right in the blanks below, will complete the letter series. MN _ _ SM _ PO _ _ N _ OSM _ P _ S

    • (a) PONSMPNO
    • (b) PNOSMPNO
    • (c) PONMSPNO
    • (d) PONSNOMP
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  2. 2. प्रश्न 2 का चित्र

    • (a) प्रश्न 2, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 2, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 2, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 2, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  3. 3. प्रश्न 3 का चित्र

    • (a) प्रश्न 3, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 3, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 3, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 3, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  4. 4. Which number should replace the question mark (?) in the following number series? 39, 42, 48, 57, 69, ?, 102

    • (a) 87
    • (b) 79
    • (c) 81
    • (d) 84
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  5. 5. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following sets. (NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding / subtracting / multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is NOT allowed) (8, 44, 3) (12, 60, 3)

    • (a) (12, 68, 5)
    • (b) (8, 50, 2)
    • (c) (17, 56, 9)
    • (d) (23, 98, 5)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  6. 6. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 33, 80, 108, ?, 183, 230, 258

    • (a) 160
    • (b) 155
    • (c) 143
    • (d) 138
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  7. 7. प्रश्न 7 का चित्र

    • (a) प्रश्न 7, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 7, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 7, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 7, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  8. 8. Select the correct combination of mathematical signs to sequentially replace the * signs and to balance the given equation. 150 * 3 * 10 * 2 * 7 * 46

    • (a) ÷, +, −, ×, =
    • (b) −, ×, +, ÷, =
    • (c) +, −, ÷, ×, =
    • (d) ×, +, ÷, −, =
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  9. 9. Select the set in which the number are related in the same way as the numbers of the given sets. (NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /subtracting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.) (31, 47, 35) (51, 67, 55)

    • (a) (33, 47, 35)
    • (b) (32, 39, 27)
    • (c) (13, 29, 17)
    • (d) (21, 36, 35)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  10. 10. प्रश्न 10 का चित्र

    • (a) प्रश्न 10, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 10, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 10, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 10, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  11. 11. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. (The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word) Orthopaedic : Bone :: Cardiologist : ?

    • (a) Kidney
    • (b) Heart
    • (c) Lungs
    • (d) Brain
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  12. 12. Select the option that represents the letters that, when placed from left to right in the following blanks, will complete the letter-series. _ V J R W B _ _ R W B V L _ _ B V _ _ W

    • (a) A V K R W M R
    • (b) A W K R X N R
    • (c) B V K R W M R
    • (d) B W K R W M R
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  13. 13. Three statements are given, followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements. Statements: Some coolers are mixers. Some mixers are scissors. Some scissors are knives. Conclusions: I. Some knives are mixers. II. Some scissors are coolers. III. Some knives are coolers. IV. No knife is a mixer.

    • (a) Only conclusions III and IV follow
    • (b) Only conclusions I and III follow
    • (c) None of the conclusions follow
    • (d) Only conclusions II and IV follow
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  14. 14. Select the option that is related to the fifth letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster and the fourth letter-cluster is related to the third letter-cluster. NHT : PEX : : KDF : MAJ :: UMR : ?

    • (a) WJV
    • (b) VJW
    • (c) WPN
    • (d) XIW
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  15. 15. Which of the following is a leap year?

    • (a) 1076
    • (b) 1675
    • (c) 1354
    • (d) 1998
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  16. 16. Pointing to Suresha, I said, “She is the daughter of the brother of the son of my wife.” How am I related to Suresha?

    • (a) Grandmother
    • (b) Grand aunt
    • (c) Grandfather
    • (d) Grand uncle
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  17. 17. प्रश्न 17 का चित्र

    • (a) 6
    • (b) 5
    • (c) 1
    • (d) 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  18. 18. Select the option that is related to the fifth letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster and the fourth letter-cluster is related to the third letter-cluster. WOODLAND : ZIRXOUQX :: PERIODIC : SYUCRXLW :: MAGAZINE : ?

    • (a) HERDWBMO
    • (b) LPWXSYCZ
    • (c) NSCAQOLP
    • (d) PUJUCCQY
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  19. 19. Three of the following four triads are alike in a certain way as they are formed by performing same mathematical operations among themselves and thus form a group. Which triad does NOT belong to that group?

    • (a) 36 : 13 : 7
    • (b) 16 : 9 : 5
    • (c) 72 : 16 : 8
    • (d) 1 : 3 : 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  20. 20. Which two signs should be interchanged to make the given equation correct? 294 + 14 × 4 ÷ 16 - 67 = 33

    • (a) + and ÷
    • (b) × and ÷
    • (c) + and -
    • (d) - and ÷
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  21. 21. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

    • (a) KPH
    • (b) GTD
    • (c) DWA
    • (d) EVC
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  22. 22. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the given sets. (NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /Subtracting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is NOT allowed) (14, 378, 9) (18, 432, 8)

    • (a) (5, 125, 8)
    • (b) (15, 405, 9)
    • (c) (15, 305, 7)
    • (d) (11, 265, 8)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  23. 23. प्रश्न 23 का चित्र

    • (a) प्रश्न 23, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 23, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 23, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 23, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  24. 24. Three statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements. Statements: All rice are grains. All pulses are grains. All grains are edibles. Conclusions: I. All rice are edibles. II. All pulses are edible. III. Some edibles are grains.

    • (a) All conclusions follow
    • (b) Only conclusions II and III follow
    • (c) Only conclusions I and II follow
    • (d) Only conclusions I and III follow
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

General Awareness

  1. 1. Which of the following musical instruments were played by the musicians such as Shakoor Khan and Pandit Ram Narayan?

    • (a) Sarangi
    • (b) Shehnai
    • (c) Guitar
    • (d) Veena
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  2. 2. According to IBEF 2021, the Indian pharmaceutical industry ranks _____ in the world on the basis of volume.

    • (a) 9th
    • (b) 5th
    • (c) 11th
    • (d) 3rd
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  3. 3. When did Linus Carl Pauling receive the Nobel Prize in Chemistry for ‘his research into the nature of the chemical bond and its applications to the elucidation of the structure of complex substances’?

    • (a) 1954
    • (b) 1950
    • (c) 1956
    • (d) 1958
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  4. 4. Daskathia of _________ is the tribal dance performed by two males depicting the historic and Puranic events.

    • (a) Uttar Pradesh
    • (b) Gujarat
    • (c) Goa
    • (d) Odisha
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  5. 5. KA Najeeb Vs Union of India case deals with violation of rights under____________.

    • (a) Article 16
    • (b) Article 21
    • (c) Article 14
    • (d) Article 19
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  6. 6. Which of the following is the red algae?

    • (a) Rhodophyceae
    • (b) Chlorophyceae
    • (c) Liverwort
    • (d) Phaeophyceae
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  7. 7. What will be the atomic number of an element X which is placed in period 2 and group 17?

    • (a) 8
    • (b) 7
    • (c) 10
    • (d) 9
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  8. 8. In which two consecutive years was there no chief guest at the Republic Day celebrations of India?

    • (a) 2021 and 2022
    • (b) 2019 and 2020
    • (c) 2020 and 2021
    • (d) 2018 and 2019
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  9. 9. Fisher’s quantity theory is explained by his famous equation given as ________.

    • (a) MP = VT
    • (b) MV = PT
    • (c) MT = PV
    • (d) PV = MV
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  10. 10. Before the rise of the modern industrial system, Indian exports consisted chiefly of manufactures like________.

    • (a) electricals
    • (b) chemicals
    • (c) light machinery
    • (d) cotton and silk fabrics
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  11. 12. Guru Bipin Singh, a Nrityacharya awardee, Sangeet Natak Akademi awardee and Kalidas Samman awardee, was renowned for promoting which classical dance form?

    • (a) Manipuri
    • (b) Kuchipudi
    • (c) Odissi
    • (d) Kathak
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  12. 13. Who holds the authority of transferring judges from one High court to another High Court?

    • (a) The senior most judge of Supreme Court
    • (b) The chief justice of India
    • (c) The President of India
    • (d) The law minister of India
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  13. 14. ___________ is the process of complete or incomplete oxidation or hydrolysis of fats and oils when exposed to air, light, moisture, or bacterial action that spoils food.

    • (a) Rancidification
    • (b) Hydrogenation
    • (c) Auto-oxidation
    • (d) Auto reduction
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  14. 15. Which of the following is a Tibeto-Burmese language?

    • (a) Odia
    • (b) Tripuri
    • (c) Assamese
    • (d) Tulu
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  15. 17. Select the FALSE statement from the given options.

    • (a) Baikal rocks are formed from the dissolved materials that precipitate from the solution.
    • (b) The sedimentary rocks are formed by the deposition and subsequent cementation of that material within bodies of water and at the surface of the earth.
    • (c) Metamorphic rocks may be formed simply by being deep beneath the Earth’s surface, subjected to high temperatures and the great pressure of the rock layers above it.
    • (d) Igneous rock is formed through the cooling and solidification of magma or lava.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  16. 18. Pathans in North-West India organised the society of Khudai Khidmatgars, popularly known as Red Shirt, under whose leadership?

    • (a) Muhammad Ali
    • (b) MA Ansari
    • (c) Khan Abdul Ghaffar Khan
    • (d) Hasrat Mohani
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  17. 19. In which of the following States/Union Territories were the 36th National Games held?

    • (a) Rajasthan
    • (b) New Delhi
    • (c) Gujarat
    • (d) Kerala
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  18. 20. Which of the following was established in Bombay in 1875?

    • (a) Satyashodhak Samaj
    • (b) Aligarh movement
    • (c) Brahma Samaj
    • (d) Arya Samaj
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  19. 21. Which of the following options conveys the meaning of the word ‘Republic’ in the Indian Constitution?

    • (a) Elected head
    • (b) Nominated head
    • (c) Subordinate head
    • (d) Hereditary head
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  20. 22. Who among the following was defeated in the battle of Chanderi in 1528?

    • (a) Shershah Suri
    • (b) Babur
    • (c) Sikandar Lodi
    • (d) Medini Rai
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  21. 23. The venue of the 2020 Olympic Games was _________.

    • (a) Sydney
    • (b) Rio
    • (c) Tokyo
    • (d) Los Angeles
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  22. 24. When was the International Day of the Girl Child 2021 celebrated?

    • (a) 14 October
    • (b) 12 October
    • (c) 13 October
    • (d) 11 October
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  23. 25. In January 2022, which State Government has extended its integrated initiative for the empowerment of persons with disabilities (PwDs) — the Bhima Bhoi Bhinnakhyama Samarthya Abhiyan (BBSA) – for the next five years?

    • (a) Odisha
    • (b) Manipur
    • (c) Jharkhand
    • (d) West Bengal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

Quantitative Aptitude

  1. 1. In a race around a circular cycling track of 75 km, two cyclists are riding at a speed of 30 km/h and 25 km/h. After what time (in hours) will they meet at the point from where they started their journey?

    • (a) 16
    • (b) 7
    • (c) 14
    • (d) 15
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  2. 2. P is two times more efficient than Q. P is able to complete a piece of work in 40 days less than Q. Working together, the whole number of days taken by them to complete the work is: (Round off to the nearest integer)

    • (a) 26
    • (b) 25
    • (c) 27
    • (d) 28
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  3. 3. In an election, 2% persons enrolled in the voter list did not participate and 500 votes were invalid. Two candidates A and B fought the election, and A defeated B by 200 votes. If 43% of the persons enrolled in the voter list casted their votes in favour of A, then what is the number of the total casted votes?

    • (a) 2450
    • (b) 2800
    • (c) 3000
    • (d) 3250
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  4. 4. Evaluate the following. sin 25° sin 65° – cos 25° cos 65°.

    • (a) 40
    • (b) 4
    • (c) 0
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  5. 5. प्रश्न 5 का चित्र

    • (a) 15,570
    • (b) 15,750
    • (c) 17,550
    • (d) 7,875
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  6. 6. प्रश्न 6 का चित्र

    • (a) 1236
    • (b) 488
    • (c) 536
    • (d) 1256
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  7. 7. X and Y can complete a work in 9 days and 36 days, respectively. X begins to do the work and they work alternately one at a time for one day each. The whole work will be complete in:

    • (a) प्रश्न 7, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 7, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 7, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 7, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  8. 8. A shopkeeper uses 940 gm weight in place of one kg weight. He sells it at 4% profit. What will be the actual profit percentage? (rounded off to two decimal places)

    • (a) प्रश्न 8, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 8, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 8, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 8, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  9. 9. If D is the midpoint of BC in △ABC and ∠A = 90⁰, then AD = _______.

    • (a) प्रश्न 9, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 9, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 9, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 9, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  10. 10. In what ratio must water be mixed with milk, costing₹32 per litre, in order to get a mixture costing₹28 per litre?

    • (a) प्रश्न 10, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 10, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 10, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 10, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  11. 11. 5 women and 9 girls earn a total of ₹18,720 in 9 days, while 9 women and 16 girls earn a total of ₹ 52,080 in 14 days. How much will 12 women and 7 girls together earn (in ₹) in 13 days?

    • (a) 42510
    • (b) 41990
    • (c) 42380
    • (d) 42120
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  12. 12. An electronic store owner allows two successive discounts of 20% and 25% on each item. The store has a reward points scheme which enables a customer to get free shopping worth ₹0.10 on every 1 reward point credited to the customer’s account on previous purchases from the store. A customer decides to buy a laptop that is marked at ₹72,000. What will be its net selling price if he has 2850 reward points to his credit?

    • (a) ₹43,200
    • (b) ₹42,915
    • (c) ₹42,215
    • (d) ₹42,942
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  13. 13. प्रश्न 13 का चित्र

    • (a) प्रश्न 13, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 13, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 13, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 13, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  14. 14. Evaluate the following: cos(36° + A).cos(36° − A) + cos(54° + A).cos(54° − A)

    • (a) sin 2A
    • (b) cos A
    • (c) sin A
    • (d) cos 2A
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  15. 15. Study the given pie-chart and answer the question that follows. The pie-chart shows the expenditure incurred in the preparation of a book by a publisher, under various heads. प्रश्न 15 का चित्र What is the difference between the angle of pie-chart showing the expenditure incurred on binding and printing?

    • (a) 15°
    • (b) 20°
    • (c) 18°
    • (d) 22°
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  16. 16. If the total surface area of a cube is 24 sq.units, then what is the volume of the cube?

    • (a) 8 cu.units
    • (b) 16 cu.units
    • (c) 10 cu.units
    • (d) 4 cu.units
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  17. 17. प्रश्न 17 का चित्र

    • (a) प्रश्न 17, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 17, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 17, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 17, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  18. 18. Let ABC, PQR be two congruent triangles such that angle A = angle P = 90°. If BC = 13cm, PR = 5cm, find AB.

    • (a) 12 cm
    • (b) 8 cm
    • (c) 10 cm
    • (d) 5 cm
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  19. 19. The mean proportion between 7 and 112 is:

    • (a) 42
    • (b) 28
    • (c) 21
    • (d) 14
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  20. 20. 4 women or 6 boys can finish a work in the same number of days. A man can finish it in 60 days. In how many days can 5 women finish the work, working together every day?

    • (a) 4
    • (b) 10
    • (c) 8
    • (d) 6
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  21. 22. प्रश्न 22 का चित्र

    • (a) प्रश्न 22, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 22, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 22, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 22, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  22. 23. If the simple interest at the same interest rate on ₹500 for 4 years and ₹700 for 2 years, combined together, is ₹280, then what is the rate of interest?

    • (a) प्रश्न 23, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 23, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 23, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 23, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  23. 24. A thief steals a van at 3:00 a.m. and drives it at a speed of 57 km/h. The thief is discovered at 4:00 a.m. and the owner starts the chase with another van at a speed of 76 km/h. At what time will he catch the thief?

    • (a) 7:30 a.m.
    • (b) 7:00 p.m.
    • (c) 7:00 a.m.
    • (d) 6:00 a.m.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  24. 25. The present age of Rahim is five times the present age of his daughter, Savita. Seven years from now, Rahim will be three times as old as Savita. What is the present age (in years) of Rahim?

    • (a) 45
    • (b) 35
    • (c) 40
    • (d) 30
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

English Comprehension

  1. 1. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. The boys and the teacher wants to win.

    • (a) wants to won
    • (b) want to won
    • (c) want win
    • (d) want to win
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  2. 2. Select the most appropriate ANTONYM of the underlined word. He was compelled by everyone to join the group.

    • (a) Demur
    • (b) Obscured
    • (c) Confessed
    • (d) Induced
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  3. 3. Select the most appropriate meaning of the given idiom. To kick the bucket

    • (a) To be ill
    • (b) Be sad
    • (c) Be happy
    • (d) To die
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  4. 4. Identify and correct the INCORRECTLY spelt word in the given sentence. The Collector paid floral tributes to the statue of Mahatma Gandhi after hosting the flag.

    • (a) floaral
    • (b) stateu
    • (c) trebutes
    • (d) hoisting
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  5. 5. Select the most appropriate ANTONYM of the underlined word. Do you know the old adage 'the show must go on’?

    • (a) Misconstruction
    • (b) Rebuke
    • (c) Dare
    • (d) Addiction
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  6. 6. Select the most appropriate option to fill in the blank. She reminds me always that I ________ to be a little more careful.

    • (a) had
    • (b) have
    • (c) must
    • (d) has
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  7. 7. Select the most appropriate ANTONYM of the word given in brackets to fill in the blank. Mr. Khanna is quite ___________(callous) towards the victims of earthquake.

    • (a) rationalistic
    • (b) unsympathetic
    • (c) sympathetic
    • (d) nondiplomatic
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  8. 8. Sentences of a paragraph are given below. While the first and the last sentences (S1 and S6) are in the correct order, the sentences in between are jumbled up and named P, Q, R, S. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph. (S1) Newspapers, especially of the popular variety, aim to do two things: to inform and to entertain. (P) Entertainment may be principally found in the centre pages of the newspaper in some of the feature articles and in some local news stories. (Q) The principal aim of the short news report on the front pages is to inform. (R) Most newspapers are published daily, and the news reporters must make sure that they have up-to-the minute news. (S) In their news reports they will aim to create a sense of immediacy, to convey the impression that they have ‘rushed’ the news to the reader and ‘that the information contained is the very latest.’ (S6) Reporters also wish to create a sense of authenticity, that is, that their news is accurate and genuine.

    • (a) Q, S, R, P
    • (b) R, P, S, Q
    • (c) S, R, P, Q
    • (d) P, Q, R, S
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  9. 9. Select the most appropriate synonym of the given word from the sentence. Ready She was preparing dinner in an organised manner using well-equipped tools while listening to the radio.

    • (a) Preparing
    • (b) Listening
    • (c) Organised
    • (d) Equipped
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  10. 11. Select the most appropriate synonym of the given word. Hostile

    • (a) Pleasant
    • (b) Hospitable
    • (c) Empathetic
    • (d) Unfriendly
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  11. 12. Select the most appropriate option that can substitute the underlined segment in the given sentence. The fact that God created man in his personal view by giving him an intellectual spirit elevates him above the beasts of the field.

    • (a) own glory
    • (b) own capacity
    • (c) own image
    • (d) own idea
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  12. 13. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph. A. During the summer, I noticed that the leaves of the tree were beginning to wither. B. I am especially proud of it, not only because it has survived several winters, but because it occasionally produces luscious peaches. C. The tree had grown against a warm wall on a sheltered side of the house. D. Last summer, I spent many days in the garden watching thousands of ants crawling up the trunk of my prize peach tree.

    • (a) DCBA
    • (b) ABCD
    • (c) CDBA
    • (d) BDAC
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  13. 14. Select the option that expresses the given sentence in active voice. Was the bag packed by Mary?

    • (a) Was Mary pack the bag?
    • (b) Is Mary packing the bag?
    • (c) Do Mary pack the bag?
    • (d) Did Mary pack the bag?
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  14. 15. Select the most appropriate ANTONYM of the word ‘Optimistic’ from the given sentence. After the incident, Radha prepared herself to stay positive even in gloomy days.

    • (a) stay
    • (b) incident
    • (c) positive
    • (d) gloomy
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  15. 16. The following sentence has been divided into parts. One of them may contain an error. Select the part that contains the error from the given options. If you don’t find any error, mark ‘No error’ as your answer. After knowing truth, / the jury took the right decision / in the case.

    • (a) The jury took the right decision
    • (b) In the case
    • (c) After knowing truth
    • (d) No error
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  16. 17. In the following sentence, four words are underlined, out of which one word is incorrectly spelt. Identify the INCORRECTLY spelt word. A lot of spontanity is required from the speaker in an extempore speech. The speaker is expected to brainstorm ideas and give speech instantaneously .

    • (a) instantaneously
    • (b) extempore
    • (c) brainstorm
    • (d) spontanity
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  17. 18. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. A person who believes that laws and governments are not necessary.

    • (a) Antagonist
    • (b) Antichrist
    • (c) Anarchist
    • (d) Adversary
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  18. 19. Select the most appropriate meaning of the given idiom. Miss the boat

    • (a) Missing a good opportunity
    • (b) Missing your medium of travel
    • (c) Missing good moments of your life
    • (d) Being too late
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  19. 20. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph. A. The outcome is much more likely to be favourable if there is substantial international aid than if there is not. B. Many of the underdeveloped countries will promote the growth of their economies in one way or the other, no matter whether they receive substantial outside aid in the process or not. C. By substantial aid I mean not only large amounts of technical assistance but also of capital. D. The character of that development, however, is likely to be strongly influenced by the types of and amounts of aid available.

    • (a) BDAC
    • (b) ABDC
    • (c) DABC
    • (d) DBCA
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  20. गद्यांशप्रश्न 21–25 के लिए

    In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank. The Sun is the star at the center of (1) __________ Solar System. It is a nearly perfect ball of hot plasma. The Sun has inspired us since ancient times. It’s central to mythology and religion in (2) ____________ around the world. It keeps our planet warm enough for living things to grow. It gives us light so we can see. It is by far the most important (3) _________of energy for life on Earth. It is about a hundred times as wide (4)________ the Earth. If there were no sun, many things wouldn’t occur like photosynthesis or the presence of oxygen, which would have caused no (5) __________ of life.

  21. 21. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.

    • (a) typical
    • (b) huge
    • (c) the
    • (d) a
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  22. 22. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.

    • (a) cultures
    • (b) processes
    • (c) scenes
    • (d) types
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  23. 23. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.

    • (a) gesture
    • (b) source
    • (c) control
    • (d) symbol
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  24. 24. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.

    • (a) about
    • (b) as
    • (c) like
    • (d) than
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  25. 25. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.

    • (a) skill
    • (b) end
    • (c) enhancement
    • (d) existence
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी कर्मचारी चयन आयोग की रिस्पॉन्स शीट में अंकित उत्तरों के अनुसार है। “—” का अर्थ है कि शीट में उत्तर स्पष्ट नहीं दिखा।

General Intelligence and Reasoning

प्र. 1
(a)
प्र. 2
(a)
प्र. 3
(d)
प्र. 4
(d)
प्र. 5
(a)
प्र. 6
(b)
प्र. 7
(b)
प्र. 8
(a)
प्र. 9
(c)
प्र. 10
(a)
प्र. 11
(b)
प्र. 12
(c)
प्र. 13
(c)
प्र. 14
(a)
प्र. 15
(a)
प्र. 16
(c)
प्र. 17
(b)
प्र. 18
(d)
प्र. 19
(c)
प्र. 20
(a)
प्र. 21
(d)
प्र. 22
(b)
प्र. 23
(b)
प्र. 24
(a)

General Awareness

प्र. 1
(a)
प्र. 2
(d)
प्र. 3
(a)
प्र. 4
(d)
प्र. 5
(b)
प्र. 6
(a)
प्र. 7
(d)
प्र. 8
(a)
प्र. 9
(b)
प्र. 10
(d)
प्र. 12
(a)
प्र. 13
(c)
प्र. 14
(a)
प्र. 15
(b)
प्र. 17
(a)
प्र. 18
(c)
प्र. 19
(c)
प्र. 20
(d)
प्र. 21
(a)
प्र. 22
(d)
प्र. 23
(c)
प्र. 24
(d)
प्र. 25
(a)

Quantitative Aptitude

प्र. 1
(d)
प्र. 2
(c)
प्र. 3
(a)
प्र. 4
(c)
प्र. 5
(b)
प्र. 6
(d)
प्र. 7
(b)
प्र. 8
(c)
प्र. 9
(c)
प्र. 10
(b)
प्र. 11
(d)
प्र. 12
(b)
प्र. 13
(c)
प्र. 14
(d)
प्र. 15
(c)
प्र. 16
(a)
प्र. 17
(c)
प्र. 18
(a)
प्र. 19
(b)
प्र. 20
(c)
प्र. 22
(b)
प्र. 23
(c)
प्र. 24
(c)
प्र. 25
(b)

English Comprehension

प्र. 1
(d)
प्र. 2
(d)
प्र. 3
(d)
प्र. 4
(d)
प्र. 5
(a)
प्र. 6
(b)
प्र. 7
(c)
प्र. 8
(d)
प्र. 9
(a)
प्र. 11
(d)
प्र. 12
(c)
प्र. 13
(a)
प्र. 14
(d)
प्र. 15
(d)
प्र. 16
(c)
प्र. 17
(d)
प्र. 18
(c)
प्र. 19
(a)
प्र. 20
(a)
प्र. 21
(c)
प्र. 22
(a)
प्र. 23
(b)
प्र. 24
(b)
प्र. 25
(d)