आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · SSC CGL 2019 Tier I — 7 March 2020, Shift 2 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2019-tier-1-7-mar-shift-2/

प्रश्न पत्र · एसएससी सीजीएल

SSC CGL 2019 Tier I — 7 March 2020, Shift 2

7 मार्च 2020 · 1:00 PM–2:00 PMपेपर के 100 में से 80 प्रश्नसही उत्तर पर +2, गलत उत्तर पर −0.5

मूल पेपर के 20 प्रश्न शामिल नहीं हैं: जिनके लिए ऐसा चित्र या फ़ॉर्मैटिंग चाहिए जो हम नहीं दिखा सकते, जिनका उत्तर रिस्पॉन्स शीट में नहीं है, या जिन्हें हम पेपर की दूसरी प्रति से मिला नहीं सके।

प्रश्न कर्मचारी चयन आयोग के 7 मार्च 2020, 1:00 PM–2:00 PM के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

General Intelligence and Reasoning

  1. 4. प्रश्न 4 का चित्र

    • (a) प्रश्न 4, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 4, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 4, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 4, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  2. 7. प्रश्न 7 का चित्र

    • (a) प्रश्न 7, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 7, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 7, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 7, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  3. 9. प्रश्न 9 का चित्र

    • (a) प्रश्न 9, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 9, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 9, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 9, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  4. 11. प्रश्न 11 का चित्र

    • (a) प्रश्न 11, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 11, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 11, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 11, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  5. 12. प्रश्न 12 का चित्र

    • (a) प्रश्न 12, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 12, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 12, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 12, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  6. 13. प्रश्न 13 का चित्र

    • (a) प्रश्न 13, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 13, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 13, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 13, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  7. 15. प्रश्न 15 का चित्र

    • (a) प्रश्न 15, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 15, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 15, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 15, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  8. 17. प्रश्न 17 का चित्र

    • (a) प्रश्न 17, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 17, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 17, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 17, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  9. 18. प्रश्न 18 का चित्र

    • (a) प्रश्न 18, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 18, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 18, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 18, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  10. 20. प्रश्न 20 का चित्र

    • (a) प्रश्न 20, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 20, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 20, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 20, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  11. 21. प्रश्न 21 का चित्र

    • (a) प्रश्न 21, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 21, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 21, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 21, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  12. 22. प्रश्न 22 का चित्र

    • (a) प्रश्न 22, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 22, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 22, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 22, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  13. 23. प्रश्न 23 का चित्र

    • (a) प्रश्न 23, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 23, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 23, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 23, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  14. 24. प्रश्न 24 का चित्र

    • (a) प्रश्न 24, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 24, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 24, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 24, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

General Awareness

  1. 1. Which of the following is caused by a virus named 'Varicella zoster'?

    • (a) Chickenpox
    • (b) Cholera
    • (c) Rabies
    • (d) Polio
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  2. 2. Which of the following can be diagnosed with the Widal test?

    • (a) Typhoid fever
    • (b) Tuberculosis
    • (c) AIDS
    • (d) Cancer
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  3. 3. Which one of the following statements is INCORRECT?

    • (a) The measurable unit of pressure is denoted in Metre.
    • (b) Matter is made up of small particles.
    • (c) Brass is a mixture of 30% zinc and 70% copper.
    • (d) Evaporation causes cooling.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  4. 4. Which organisation launched the Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index (AMFFRI) in 2016?

    • (a) National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP)
    • (b) Reserve Bank of India
    • (c) Indian Institute of Public Administration
    • (d) NITI Aayog
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  5. 5. A situation where the expenditure of the government exceeds its revenue is known as _____.

    • (a) Devaluation
    • (b) Deficit Financing
    • (c) Morbidity
    • (d) Default
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  6. 6. Which of the following is used for removing permanent hardness of water?

    • (a) Baking soda
    • (b) Washing soda
    • (c) Lime
    • (d) Bleaching powder
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  7. 7. Where were the Khelo India Youth Games, 2020 held?

    • (a) New Delhi
    • (b) Chandigarh
    • (c) Bhopal
    • (d) Guwahati
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  8. 8. In which year did the Third Round Table Conference take place?

    • (a) 1929
    • (b) 1932
    • (c) 1928
    • (d) 1930
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  9. 9. Who among the following was NOT a recipient of the Arjuna Awards in 2019?

    • (a) Poonam Yadav
    • (b) Mezban Patel
    • (c) Ravindra Jadeja
    • (d) Swapana Burman
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  10. 10. What is Gotabaya Rajapaksa’s nationality?

    • (a) Bangladeshi
    • (b) Burmese
    • (c) Indonesian
    • (d) Sri Lankan
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  11. 11. On which lake is the world's only floating post office situated?

    • (a) Loktak Lake
    • (b) Dal Lake
    • (c) Wular Lake
    • (d) Chilika Lake
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  12. 13. In which year did the battle of Khanua (Khanwa) take place between Babur and the Rajput forces led by Rana Sanga?

    • (a) 1529
    • (b) 1526
    • (c) 1522
    • (d) 1527
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  13. 14. Who wrote the play 'Mricchakatika' (The Little Clay Cart), a social drama with touches of grim reality?

    • (a) Sudraka
    • (b) Raidasa
    • (c) Kalidasa
    • (d) Magh
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  14. 15. Who won the ‘ICC (International Cricket Council) Spirit of Cricket, 2019’ award?

    • (a) Rohit Sharma
    • (b) Ben Stokes
    • (c) Pat Cummins
    • (d) Virat Kohli
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  15. 16. Who discovered cells in the human body?

    • (a) Herbert Spencer
    • (b) Robert Hooke
    • (c) Albert Einstein
    • (d) Charles Darwin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  16. 17. Who among the following was NOT associated with the revolt of 1857?

    • (a) Bhagat Singh
    • (b) Kunwar Singh
    • (c) Begum Hazrat Mahal
    • (d) Mangal Pandey
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  17. 18. Which of the following martial art forms is practiced in the state of Punjab and West Bengal?

    • (a) Mardaani khel
    • (b) Kalaripayattu
    • (c) Lathi
    • (d) Thang-ta
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  18. 19. What is the name of the anti-hijacking exercise conducted by the Indian Navy in collaboration with the Indian Coast Guard?

    • (a) Indra
    • (b) Nagah
    • (c) Ekuverin
    • (d) Apharan
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  19. 20. The tidal mouth of a river where fresh and saline water get mixed is known as a/an ____.

    • (a) Estuary
    • (b) Gorge
    • (c) Archipelago
    • (d) Fold
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  20. 21. Which of the following schedules of the Constitution of India has been INCORRECTLY matched with its content?

    • (a) Fourth Schedule – Allocation of seats in the council of states
    • (b) Third Schedule – Forms of oath or affirmations
    • (c) First Schedule – The states and the union territories
    • (d) Second Schedule – Languages
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  21. 22. In which part of India are the Patkai Bum hills located?

    • (a) Southern part of India
    • (b) Northern part of India
    • (c) Eastern part of India
    • (d) Western part of India
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  22. 23. Which of the following is one of the Articles of the Constitution of India that mentions the Comptroller and Auditor General of India?

    • (a) 156
    • (b) 148
    • (c) 352
    • (d) 280
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  23. 24. Who among the following was known as 'Andhra Kesari'?

    • (a) T. Prakasam
    • (b) Mahatma Gandhi
    • (c) Khan Abdul Ghaffar Khan
    • (d) Chittaranjan Das
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  24. 25. Where was the 107th edition of the Indian Science Congress held?

    • (a) Bengaluru
    • (b) Dehradun
    • (c) Chennai
    • (d) Lucknow
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

Quantitative Aptitude

  1. 1. प्रश्न 1 का चित्र

    • (a) प्रश्न 1, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 1, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 1, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 1, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  2. 4. प्रश्न 4 का चित्र

    • (a) प्रश्न 4, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 4, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 4, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 4, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  3. 5. प्रश्न 5 का चित्र

    • (a) प्रश्न 5, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 5, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 5, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 5, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  4. 6. प्रश्न 6 का चित्र

    • (a) प्रश्न 6, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 6, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 6, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 6, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  5. 7. प्रश्न 7 का चित्र

    • (a) प्रश्न 7, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 7, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 7, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 7, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  6. 8. प्रश्न 8 का चित्र

    • (a) प्रश्न 8, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 8, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 8, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 8, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  7. 11. प्रश्न 11 का चित्र

    • (a) प्रश्न 11, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 11, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 11, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 11, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  8. 12. प्रश्न 12 का चित्र

    • (a) प्रश्न 12, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 12, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 12, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 12, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  9. 14. प्रश्न 14 का चित्र

    • (a) प्रश्न 14, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 14, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 14, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 14, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  10. 15. प्रश्न 15 का चित्र

    • (a) प्रश्न 15, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 15, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 15, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 15, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  11. 17. प्रश्न 17 का चित्र

    • (a) प्रश्न 17, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 17, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 17, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 17, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  12. 19. प्रश्न 19 का चित्र

    • (a) प्रश्न 19, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 19, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 19, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 19, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  13. 20. प्रश्न 20 का चित्र

    • (a) प्रश्न 20, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 20, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 20, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 20, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  14. 22. प्रश्न 22 का चित्र

    • (a) प्रश्न 22, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 22, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 22, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 22, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  15. 23. प्रश्न 23 का चित्र

    • (a) प्रश्न 23, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 23, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 23, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 23, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  16. 24. प्रश्न 24 का चित्र

    • (a) प्रश्न 24, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 24, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 24, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 24, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  17. 25. प्रश्न 25 का चित्र

    • (a) प्रश्न 25, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 25, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 25, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 25, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

English Comprehension

  1. 1. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Assist

    • (a) Decline
    • (b) Conceal
    • (c) Support
    • (d) Obstruct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  2. 2. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement. The old lady nearly dead from fright.

    • (a) No improvement
    • (b) died of fright
    • (c) died with frightening
    • (d) dead out of fright
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  3. 3. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order. A. I took a deep breath and inhaled the air. B. It was a fine spring morning. C. As soon as I entered the garden, lush green grass welcomed me. D. The freshness in the air drew my feet towards a garden.

    • (a) BADC
    • (b) ACBD
    • (c) CADB
    • (d) CDAB
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  4. 4. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order. A. It hurts the heart most of all by inflating blood pressure. B. You can blow up and let it out or bottle it up and ignore it. C. The question then arises– What to do about it? D. Researchers have long agreed that anger hurts your health.

    • (a) DBCA
    • (b) CADB
    • (c) BCAD
    • (d) DACB
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  5. 5. Select the most appropriate meaning of the given idiom. Come to the point

    • (a) To unravel a mystery
    • (b) To meet at a designated place
    • (c) To get reconciled to something
    • (d) To speak plainly about the real issue
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  6. 6. Select the correct indirect form of the given sentence. The guard said to the visitors, "Do not take photographs inside the museum."

    • (a) The guard warned the visitors not to be taking photographs inside the museum.
    • (b) The guard forbade the visitors to take photographs inside the museum.
    • (c) The guard told the visitors that do not take photographs inside the museum.
    • (d) The guard requested the visitors to not took photographs inside the museum.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  7. गद्यांशप्रश्न 7–11 के लिए

    In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

    There are certain spheres of one's life in which one should go by one's own (1)______ rather than follow another's counsel. The choice (2)______ one's subject of study is one such sphere. (3)______ one is genuinely interested in a subject, one (4)______ never opt for it. India is already full of (5)______ pegs in round holes, who are unfit for their roles and are doing more harm than good.

  8. 7. Select the most appropriate option to fill in blank number (1).

    • (a) choice
    • (b) possibility
    • (c) option
    • (d) alternative
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  9. 8. Select the most appropriate option to fill in blank number (2).

    • (a) of
    • (b) among
    • (c) at
    • (d) between
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  10. 9. Select the most appropriate option to fill in blank number (3).

    • (a) Unless
    • (b) Even if
    • (c) Since
    • (d) Although
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  11. 10. Select the most appropriate option to fill in blank number (4).

    • (a) would
    • (b) could
    • (c) should
    • (d) ought
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  12. 11. Select the most appropriate option to fill in blank number (5).

    • (a) square
    • (b) large
    • (c) small
    • (d) circular
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  13. 12. Select the word which means the same as the group of words given. A place where plants are grown for sale

    • (a) Garden
    • (b) Yard
    • (c) Aviary
    • (d) Nursery
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  14. 13. Select the correct passive form of the given sentence. He incurred heavy losses in business.

    • (a) Heavy losses are incurred in business by him.
    • (b) Heavy losses were incurred in business by him.
    • (c) Heavy losses are being incurred in business by him.
    • (d) Heavy losses was incurred in business by him.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  15. 14. Select the word which means the same as the group of words given. Putting to death painlessly to end suffering

    • (a) Euthanasia
    • (b) Genocide
    • (c) Blaspheme
    • (d) Altruism
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  16. 15. Select the most appropriate synonym of the given word. Affluent

    • (a) Impoverished
    • (b) Hostile
    • (c) Authentic
    • (d) Prosperous
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  17. 16. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error. The present what I buy for you yesterday was very expensive.

    • (a) what I buy
    • (b) for you yesterday
    • (c) The present
    • (d) was very expensive
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  18. 17. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error. He went to work but returned back immediately.

    • (a) He went
    • (b) but returned back
    • (c) immediately
    • (d) to work
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  19. 18. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Industrious

    • (a) Diligent
    • (b) Durable
    • (c) Cautious
    • (d) Lethargic
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  20. 19. Select the INCORRECTLY spelt word.

    • (a) Affiliate
    • (b) Annihilate
    • (c) Aesthetic
    • (d) Exclaimation
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  21. 20. Fill in the blank with the most appropriate word. There is a ______ growth of flowers in tropical countries.

    • (a) plenty
    • (b) powerful
    • (c) luxuriant
    • (d) pious
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  22. 21. Fill in the blank with the most appropriate word. There are ______ errors in your assignment.

    • (a) abundant
    • (b) multifold
    • (c) sufficient
    • (d) numerous
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  23. 22. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement. He was greatly disappointed to be failed again.

    • (a) No improvement
    • (b) on failing
    • (c) by being failed
    • (d) to failed
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  24. 23. Select the most appropriate meaning of the given idiom. Give a piece of one's mind

    • (a) To advise someone
    • (b) To rebuke someone strongly
    • (c) To donate something valuable
    • (d) To share one's ideas
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  25. 24. Select the INCORRECTLY spelt word.

    • (a) Actually
    • (b) Parallel
    • (c) Persuit
    • (d) Opinion
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  26. 25. Select the most appropriate synonym of the given word. Accurate

    • (a) Compact
    • (b) Capable
    • (c) Precise
    • (d) Erroneous
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी कर्मचारी चयन आयोग की रिस्पॉन्स शीट में अंकित उत्तरों के अनुसार है। “—” का अर्थ है कि शीट में उत्तर स्पष्ट नहीं दिखा।

General Intelligence and Reasoning

प्र. 4
(a)
प्र. 7
(d)
प्र. 9
(a)
प्र. 11
(a)
प्र. 12
(c)
प्र. 13
(d)
प्र. 15
(c)
प्र. 17
(c)
प्र. 18
(a)
प्र. 20
(d)
प्र. 21
(d)
प्र. 22
(d)
प्र. 23
(d)
प्र. 24
(d)

General Awareness

प्र. 1
(a)
प्र. 2
(a)
प्र. 3
(a)
प्र. 4
(d)
प्र. 5
(b)
प्र. 6
(b)
प्र. 7
(d)
प्र. 8
(b)
प्र. 9
(b)
प्र. 10
(d)
प्र. 11
(b)
प्र. 13
(d)
प्र. 14
(a)
प्र. 15
(d)
प्र. 16
(b)
प्र. 17
(a)
प्र. 18
(c)
प्र. 19
(d)
प्र. 20
(a)
प्र. 21
(d)
प्र. 22
(c)
प्र. 23
(b)
प्र. 24
(a)
प्र. 25
(a)

Quantitative Aptitude

प्र. 1
(a)
प्र. 4
(c)
प्र. 5
(c)
प्र. 6
(d)
प्र. 7
(b)
प्र. 8
(c)
प्र. 11
(c)
प्र. 12
(a)
प्र. 14
(a)
प्र. 15
(a)
प्र. 17
(b)
प्र. 19
(c)
प्र. 20
(c)
प्र. 22
(a)
प्र. 23
(a)
प्र. 24
(b)
प्र. 25
(c)

English Comprehension

प्र. 1
(d)
प्र. 2
(b)
प्र. 3
(a)
प्र. 4
(d)
प्र. 5
(d)
प्र. 6
(b)
प्र. 7
(a)
प्र. 8
(a)
प्र. 9
(a)
प्र. 10
(c)
प्र. 11
(a)
प्र. 12
(d)
प्र. 13
(b)
प्र. 14
(a)
प्र. 15
(d)
प्र. 16
(a)
प्र. 17
(b)
प्र. 18
(d)
प्र. 19
(d)
प्र. 20
(c)
प्र. 21
(d)
प्र. 22
(b)
प्र. 23
(b)
प्र. 24
(c)
प्र. 25
(c)