आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितसत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · UP TGT 2021 — Mathematics (Series A) · exambharo.com/up-tgt/previous-year-papers/up-tgt-2021-mathematics-series-a/

प्रश्न पत्र · यूपी टीजीटी

UP TGT 2021 — Mathematics (Series A)

7 or 8 August 2021125 प्रश्नसही उत्तर पर +4, गलत उत्तर पर −0

प्रश्न उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड के 7 or 8 August 2021 के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

आधिकारिक पुस्तिका बिना पाठ वाला स्कैन है, इसलिए ExamBharo ने यह पेपर उससे हाथ से टाइप किया है। टाइपिंग की चूक संभव है; संपर्क पेज से बताएँ।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

Mathematics

  1. 1. A person travels from A to B at a speed of 40 kmph and returns by increasing his speed by 50%. What is his average speed for both the trips ?

    • (a) 40 kmph
    • (b) 45 kmph
    • (c) 48 kmph
    • (d) 50 kmph
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  2. 2. What is the real part of (sin x + i cos x)⁴, i = √−1 ?

    • (a) − cos 4x
    • (b) − cos 2x
    • (c) cos 4x
    • (d) cos 2x
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  3. 3. प्रश्न 3 का चित्रis equal to

    • (a) log (3/2)
    • (b) log (9/8)
    • (c) log 2
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  4. 4. If ω is an imaginary cube root of unity, then value ofप्रश्न 4 का चित्र is

    • (a) 0
    • (b) 3
    • (c) 4
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  5. 5. The sides of a triangle are 15 cm, 20 cm and 25 cm respectively, then the radius of in-circle is

    • (a) 10 cm
    • (b) 12.5 cm
    • (c) 5 cm
    • (d) 7.5 cm
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  6. 6. If the arithmetic mean from the following data x: 5, 15, 25, 35, 45 f: 6, 4, 3, k, 2 is 21.5, the value of k will be

    • (a) 3
    • (b) 3.5
    • (c) 4
    • (d) 5
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  7. 7. The value of [(x − y)³ + (y − z)³ + (z − x)³] / [9(x − y)(y − z)(z − x)] is

    • (a) 0
    • (b) 1/9
    • (c) 1/3
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  8. 8. Find the equation of the cone with vertex at the origin and direction cosines of its generators satisfy the equation l² + 2m² − 3n² = 0.

    • (a) x² + y² − z² = 0
    • (b) x² + 2y² − 3z² = 0
    • (c) x² − 2y² + 3z² = 0
    • (d) xy + yz + zx = 0
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  9. 9. A balloon is moving upward with uniform acceleration g/8 cm/sec². After half minute a body is dropped from them. The time taken by the body to reach on the ground is

    • (a) 10 seconds
    • (b) 15 seconds
    • (c) 20 seconds
    • (d) 24 seconds
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  10. 10. प्रश्न 10 का चित्रis equal to

    • (a) 1
    • (b) e²
    • (c) e⁴
    • (d) e⁵
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  11. 11. प्रश्न 11 का चित्रis equal to

    • (a) 1
    • (b) 0
    • (c) 2/√3
    • (d) 1/√3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  12. 12. If u⃗ = î × (a⃗ × î) + ĵ × (a⃗ × ĵ) + k̂ × (a⃗ × k̂) then u⃗ is equal to

    • (a) 0⃗
    • (b) a⃗
    • (c) 2a⃗
    • (d) 3a⃗
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  13. 13. If z is a complex number of unit modulus and argument θ, then arg((1 + z)/(1 + z̄)) is equal to

    • (a) − θ
    • (b) π/2 − θ
    • (c) θ
    • (d) π − θ
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  14. 14. The equations of tangents to the ellipse 3x² + 4y² = 12 which are parallel to the line y + 2x = 4 are

    • (a) y + 2x = ±4
    • (b) y + 2x = ±7
    • (c) y + 2x = ±√15
    • (d) y + 2x = ±√19
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  15. 15. Which one of the following is not a measure of central tendency ?

    • (a) Mean
    • (b) Range
    • (c) Median
    • (d) Mode
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  16. 16. sin⁻¹(3/5) − cos⁻¹(12/13) equals to

    • (a) sin⁻¹(56/65)
    • (b) sin⁻¹(16/65)
    • (c) 1
    • (d) 0
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  17. 17. The point on the curve y² = x, the tangent at which makes an angle π/4 with x – axis, is

    • (a) (−1/4, 1/2)
    • (b) (1/4, 1/2)
    • (c) (−1/4, −1/2)
    • (d) (1/4, −1/2)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  18. 18. A sum becomes double in 5 years in C.I. When will it become 8 times at the same rate of interest ?

    • (a) 10 years
    • (b) 15 years
    • (c) 7 years
    • (d) 20 years
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  19. 19. What is the principal value of sin⁻¹(sin (2π/3)) ?

    • (a) π/4
    • (b) π/2
    • (c) π/3
    • (d) 2π/3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  20. 20. प्रश्न 20 का चित्रis equal to

    • (a) 1
    • (b) π²/8
    • (c) π²/32
    • (d) π²/3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  21. 21. Sum of the series 2 + 3/2 + 1 + 5/8 + .... ∞ is

    • (a) 2
    • (b) 4
    • (c) 6
    • (d) 12
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  22. 22. प्रश्न 22 का चित्रis equal to

    • (a) 2 sin θ
    • (b) 2 cos θ
    • (c) sin 2θ
    • (d) cos 2θ
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  23. 23. The distances travelled by a body falling freely from rest in the first, second and third second are in the ratio

    • (a) 1 : 4 : 9
    • (b) 1 : 3 : 5
    • (c) 1 : 2 : 3
    • (d) 1 : 4 : 5
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  24. 24. The number of real solutions of the equation |x|² − 3|x| + 2 = 0 is

    • (a) 4
    • (b) 1
    • (c) 3
    • (d) 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  25. 25. In the following figure the value of θ isप्रश्न 25 का चित्र

    • (a) 110°
    • (b) 70°
    • (c) 60°
    • (d) 50°
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  26. 26. The position vectors of the points A, B, C and D are 3î − 2ĵ − k̂, 2î + 3ĵ − 4k̂, −î + ĵ + 2k̂ and 4î + 5ĵ + λk̂ respectively. If the points A, B, C and D lie on a plane, the value of λ is

    • (a) −146/17
    • (b) −73/17
    • (c) 7
    • (d) 13
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  27. 27. प्रश्न 27 का चित्रis equal to

    • (a) 0
    • (b) 1/3
    • (c) 2/3
    • (d) Does not exist
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  28. 28. Three numbers are chosen at random from numbers 1 to 15. The probability that they are consecutive is

    • (a) 1/15
    • (b) 2/25
    • (c) 1/35
    • (d) 1/30
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  29. 29. The points with position vectors 60î + 3ĵ, 40î − 8ĵ, aî − 52ĵ are collinear if a is equal to

    • (a) − 40
    • (b) 40
    • (c) 20
    • (d) 25
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  30. 30. If the mean of x, x + 2, x + 4, x + 6, x + 8 is 11, then what is the mean of the last three observations ?

    • (a) 8
    • (b) 10
    • (c) 12
    • (d) 13
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  31. 31. ((1 + i)/√(2))⁸ + ((1 − i)/√(2))⁸ is equal to

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 4
    • (d) 8
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  32. 32. प्रश्न 32 का चित्रis equal to

    • (a) 2
    • (b) 6
    • (c) 0
    • (d) −2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  33. 33. The speeds of three cars are in the ratio 2 : 3 : 4. The ratios of the times taken by these cars in travelling 100 km distance will be

    • (a) 2 : 3 : 4
    • (b) 4 : 3 : 2
    • (c) 4 : 3 : 6
    • (d) 6 : 4 : 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  34. 34. In the equationप्रश्न 34 का चित्र value of x is

    • (a) (a + b)/(1 + ab)
    • (b) (a − b)/(1 + ab)
    • (c) (a − b)/(1 − ab)
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  35. 35. Integral ofप्रश्न 35 का चित्र is

    • (a) log(sin x) + C
    • (b) log(cos x) + C
    • (c) log(log tan x) + C
    • (d) log(log sin x) + C
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  36. 36. Ifप्रश्न 36 का चित्र then AB is equal to

    • (a) प्रश्न 36, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 36, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 36, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  37. 37. In the figure ∠A is equal toप्रश्न 37 का चित्र

    • (a) 70°
    • (b) 45°
    • (c) 80°
    • (d) 60°
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  38. 38. Find the value of ‘a’ such that the vectors 2î − ĵ + k̂, î + 2ĵ − 3k̂ and 3î + aĵ + 5k̂ are coplanar.

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 4
    • (d) − 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  39. 39. If x₁ and x₂ are the roots of the equationप्रश्न 39 का चित्र then the value of x₁² + x₂² is

    • (a) 1
    • (b) 3
    • (c) 5
    • (d) 0
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  40. 40. In the following figure AD is tangent of the circle and ABC is secant. If AB = 4 cm and BC = 5 cm, then the length of tangent AD isप्रश्न 40 का चित्र

    • (a) 3 cm
    • (b) 4 cm
    • (c) 5 cm
    • (d) 6 cm
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  41. 41. A particle is projected with a velocity u so that its range on a horizontal plane is twice the greatest height attained, the range is

    • (a) 2u²/3g
    • (b) u²/2g
    • (c) 3u²/2g
    • (d) 4u²/5g
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  42. 42. If f(x) = tan⁻¹x and g(x) = sin x, then (gof) (x) is equal to

    • (a) x√(1 − x²)
    • (b) x/√(1 + x²)
    • (c) √(1 + x²)/x
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  43. 43. Solution of the differential equation log(dy/dx) = ax + by is

    • (a) beᵃˣ + ae⁻ᵇʸ + C = 0
    • (b) eᵃˣ/a − e⁻ᵇʸ/b + C = 0
    • (c) eᵃˣ + e⁻ᵇʸ + C = 0
    • (d) eᵃˣ⁺ᵇʸ = C(ax + by)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  44. 44. If â and b̂ are unit vectors such that â + 2b̂ and 5â − 4b̂ are perpendicular to each other, then the angle between â and b̂ is

    • (a) π/4
    • (b) cos⁻¹(1/3)
    • (c) cos⁻¹(2/7)
    • (d) π/3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  45. 45. If the mean of the observations 6, 8, 5, 7, x and 4 is 7, then the median of these observations is

    • (a) 6.5
    • (b) 6
    • (c) 5.5
    • (d) 7
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  46. 46. If x₁ and x₂ are roots of x² − 2x + 4 = 0, then the value of x₁³ + x₂³ is equal to

    • (a) 16
    • (b) 8
    • (c) − 16
    • (d) 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  47. 47. If y = log₅x + logₓ5, then what will be the value of dy/dx at x = 5 ?

    • (a) 5
    • (b) 1/5
    • (c) 0
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  48. 48. If 3 men working 3 hours per day make 3 toys in 3 days, then the number of toys which can be made by 6 men working 6 hours per day in 6 days is

    • (a) 6
    • (b) 12
    • (c) 24
    • (d) 48
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  49. 49. If A + iB = tan (x + iy), then tan 2x is equal to

    • (a) 2A/(1 + A² + B²)
    • (b) 2A/(1 − A² + B²)
    • (c) 2A/(1 − A² − B²)
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  50. 50. For all real x, the minimum value of (1 − x + x²)/(1 + x + x²) is

    • (a) 0
    • (b) 1/3
    • (c) 1
    • (d) 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  51. 51. The term independent of x in the expansion of (2x + 1/(3x))⁶ is

    • (a) 160/9
    • (b) 80/9
    • (c) 160/27
    • (d) 80/3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  52. 52. Two parallel chords of a circle of radius 5 cm are in opposite side of the centre and if the chords are at distances 3 cm and 4 cm from the centre, then the difference of the lengths of the chords is

    • (a) 10 cm
    • (b) 5 cm
    • (c) 2 cm
    • (d) 1 cm
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  53. 53. An aeroplane is flying at height h with horizontal velocity u. The velocity of a dropped packet on reaching the ground will be

    • (a) √(u² + 2gh)
    • (b) √(2gh)
    • (c) 2gh
    • (d) √(u² − 2gh)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  54. 54. Function f(x) = (x + 1)ᶜᵒᵗ ˣ will be continuous at x = 0 if the value of f(0) is

    • (a) 1/e
    • (b) 0
    • (c) e
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  55. 55. If the equation x² + y² + (c − 2)xy − 4x − 4y + c² = 0 represents a circle, then its radius is

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 5
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  56. 56. If the radius of a hemisphere is a, then its centre of gravity from its centre is at a distance

    • (a) 3a/8
    • (b) 5a/8
    • (c) a/2
    • (d) 2a/5
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  57. 57. The sequence ⟨log (1/n)⟩ is

    • (a) Convergent
    • (b) Divergent to ∞
    • (c) Divergent to − ∞
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  58. 58. Two consecutive sides of a parallelogram are 4x + 5y = 0 and 7x + 2y = 0. If the equation of one diagonal is 11x + 7y = 9, the equation of other diagonal is

    • (a) x + y = 0
    • (b) 7x − 11y = 0
    • (c) 7x + 11y = 0
    • (d) x − y = 0
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  59. 59. The multiplicative group {1, − 1, i, − i} is a cyclic group, its generators are

    • (a) 1 and i
    • (b) 1 and − 1
    • (c) i and − i
    • (d) only i
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  60. 60. The mean weight of 9 items is 15 kg. If one more item is added then the mean weight becomes 16 kg, then the weight of tenth item will be

    • (a) 20 kg
    • (b) 15 kg
    • (c) 25 kg
    • (d) 30 kg
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  61. 61. The smallest positive integer n for which ((1 + i)/(1 − i))ⁿ = 1, is

    • (a) 8
    • (b) 12
    • (c) 4
    • (d) 16
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  62. 62. ∫ eˣ(x − 1)/(x + 1)³ dx equals to

    • (a) eˣ/(x + 1)² + C
    • (b) eˣ/(x + 1) + C
    • (c) −eˣ/(x + 1)² + C
    • (d) eˣ/(x − 1)² + C
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  63. 63. If (b − c)², (c − a)², (a − b)² are in A.P., then 1/(b − c), 1/(c − a), 1/(a − b) will be in

    • (a) H.P.
    • (b) G.P.
    • (c) A.P.
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  64. 64. If i = √−1, then (1 + i)⁴ − (1 − i)⁴ is equal to

    • (a) − 4i
    • (b) 4i
    • (c) 0
    • (d) 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  65. 65. The general equation to the cone of second degree which passes through the axes, is

    • (a) x²/a + y²/b + z²/c = 0
    • (b) fyz + gzx + hxy = 0
    • (c) ax² + by² + cz² = 0
    • (d) √(fx) + √(gy) + √(hz) = 0
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  66. 66. If one zero of the third degree polynomial x³ + ax² + bx + c is − 1, then the product of other two zeroes is

    • (a) b − a + 1
    • (b) b − a − 1
    • (c) a − b + 1
    • (d) a + b + 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  67. 67. The equation of the sphere on the join of (2, −3, 1) and (3, −1, 2) as diameter is

    • (a) x² + y² + z² − 5x + 4y + 3z − 11 = 0
    • (b) x² + y² + z² + 5x − 4y + 3z − 11 = 0
    • (c) x² + y² + z² + 11 = 0
    • (d) x² + y² + z² − 5x + 4y − 3z + 11 = 0
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  68. 68. Three forces P, 2P and 3P are acting along sides AB, BC and CA of equilateral Δ ABC. Magnitude of resultant force is

    • (a) P√3
    • (b) P√2
    • (c) Zero
    • (d) 2P/3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  69. 69. In a triangle ABC if cos A = sin B/(2 sin C), then triangle is

    • (a) Isosceles
    • (b) Equilateral
    • (c) Right angled
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  70. 70. The area of the region bounded by the curves y² = x and x² = y is

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 1/3
    • (d) 2/3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  71. 71. If x² + 1/x² = 11, then value of x³ − 1/x³ may be equal to

    • (a) 22
    • (b) 25
    • (c) 33
    • (d) 36
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  72. 72. The order of the element (− i) of the multiplicative group G = {1, − 1, i, − i} is

    • (a) 4
    • (b) 3
    • (c) 2
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  73. 73. In ΔABC, a = 2b and |A − B| = π/3, then ∠C is

    • (a) π/2
    • (b) π/3
    • (c) π/6
    • (d) π/4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  74. 74. The area cut off the parabola 4y = 3x² by the straight line 2y = 3x + 12 is

    • (a) 15 sq. units
    • (b) 18 sq. units
    • (c) 24 sq. units
    • (d) 27 sq. units
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  75. 75. If lim (x → a) (aˣ − xᵃ)/(xˣ − aᵃ) = −1, then

    • (a) a = 1
    • (b) a = 0
    • (c) a = e
    • (d) none of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  76. 76. If y = xˣ, then dy/dx will be

    • (a) xˣ log x
    • (b) xˣ (1 − log x)
    • (c) xˣ (1 + log x)
    • (d) xˣ + log x
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  77. 77. The work done in moving an object along a straight line from (3, 2, −1) to (2, −1, 4) in a force field given by F⃗ = 4î − 3ĵ + 2k̂, is

    • (a) 15 units
    • (b) 18 units
    • (c) 20 units
    • (d) 24 units
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  78. 78. Equation of a circle, with center (0, 0) and 2x + 3y = 5 as a tangent, is

    • (a) x² + y² = 5
    • (b) x² + y² + 2x = 25
    • (c) x² + y² + y = 25
    • (d) 13x² + 13y² = 25
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  79. 79. Sequence log x, log (x²/y), log (x³/y²), .... is

    • (a) a G.P.
    • (b) an A.P.
    • (c) a H.P.
    • (d) both G.P. and H.P.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  80. 80. If the probability for A to fail in an examination is 0.20 and that of B to fail is 0.30, then the probability that either A or B fails is

    • (a) 0.50
    • (b) 0.54
    • (c) 0.44
    • (d) 0.45
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  81. 81. In a group of 300 people, 150 speak Hindi and 200 can speak English. How many can speak both Hindi and English ?

    • (a) 40
    • (b) 50
    • (c) 60
    • (d) 85
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  82. 82. In a ΔABC, b = 5 cm, a = 2 cm and sin A = 3/7. How many such triangles are possible ?

    • (a) 0
    • (b) 1
    • (c) 2
    • (d) 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  83. 83. If for a moderately symmetrical distribution mean deviation is 12, then the value of standard deviation is

    • (a) 15
    • (b) 12
    • (c) 24
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  84. 84. d/dx (tan(cos⁻¹x))² is equal to

    • (a) −2/x³
    • (b) 2/x³
    • (c) √(1 − x²)/x
    • (d) −x/√(1 − x²)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  85. 85. In the given figure O is the centre of the circle and ∠AOB = 70° then 70° − x° is equal toप्रश्न 85 का चित्र

    • (a) 70°
    • (b) 35°
    • (c) 15°
    • (d) 25°
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  86. 86. If α, β, γ are the roots of the equation x³ + px² + qx + r = 0, then α²β² + α²γ² + β²γ² is equal to

    • (a) q² − 2pr
    • (b) q² + 2pr
    • (c) q² + p²
    • (d) q² − p²
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  87. 87. A particle is projected in vertically upward direction. If after t₁ and t₂ seconds, its height is h, then h is equal to

    • (a) (1/2)gt₁t₂
    • (b) g√(t₁t₂)
    • (c) 2g (t₁ + t₂)
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  88. 88. If points (a, 0), (0, b) and (1, 1) are collinear, then 1/a + 1/b is equal to

    • (a) 1
    • (b) √2
    • (c) −1
    • (d) 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  89. 89. The system of equations x + z = 3 ax + y = 2 3x + y + bz = 7 has a unique solution if (a, b) is equal to

    • (a) (1, 2)
    • (b) (2, 1)
    • (c) (1, 1)
    • (d) (− 1, 4)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  90. 90. The greatest resultant which two forces can have is P and the least is Q. If they act at an angle α, then the resultant is of magnitude

    • (a) √(P² + Q²)
    • (b) √(P² − Q²)
    • (c) √(P² cos²(α/2) + Q² sin²(α/2))
    • (d) √(P² cos² α + Q² sin² α)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  91. 91. The equation x²/(1 − r) − y²/(1 + r) = 1, |r| < 1 represents

    • (a) an ellipse
    • (b) a hyperbola
    • (c) a circle
    • (d) none of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  92. 92. The function defined byप्रश्न 92 का चित्र at x = 0 is

    • (a) continuous
    • (b) discontinuous at x = 0 and has discontinuity of first kind
    • (c) discontinuous at x = 0 and has removable discontinuity
    • (d) discontinuous at x = 0 and has discontinuity of second kind
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  93. 93. A force represented by î + 2ĵ + k̂ passes through a point (2, 3, 1). The moment of the force about point (1, 2, − 1) is

    • (a) î − 2ĵ + k̂
    • (b) 3î − ĵ − k̂
    • (c) − 3î + ĵ + k̂
    • (d) 3î + ĵ − k̂
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  94. 94. The tangent to the curve x = 2at²/(1 + t²), y = 2at³/(1 + t²) at the point for which t = 1/2, is

    • (a) 13x − 16y = 2a
    • (b) 13x + 16y = 2a
    • (c) 13x − 8y = 4a
    • (d) 13x + 8y = 4a
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  95. 95. If x + 1/x = 2 cos (π/5), then x⁵ + 1/x⁵ is equal to

    • (a) − 2
    • (b) 0
    • (c) 1
    • (d) 5
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  96. 96. A, B and C undertake to do a work for ₹ 500. A and B together do 2/5 of the work and rest is done by C alone. How much amount should C get ?

    • (a) ₹ 300
    • (b) ₹ 360
    • (c) ₹ 200
    • (d) ₹ 180
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  97. 97. A body is projected with velocity 40 metre per second inclined at an angle 60° with horizontal. The velocity of the body when it is at maximum height is

    • (a) 10 m/s
    • (b) 20 m/s
    • (c) 15 m/s
    • (d) 5 m/s
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  98. 98. If 1, ω, ω² are the cube roots of unity, then the value of (1 + ω²)(1 + ω⁴)(1 + ω⁸)(1 + ω¹⁶) is

    • (a) −1
    • (b) 0
    • (c) 1
    • (d) 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  99. 99. For any two sets A and B, A − (A − B) equals

    • (a) A − B
    • (b) B
    • (c) A ∪ B
    • (d) A ∩ B
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  100. 100. The distance of centre of gravity of uniform semicircular lamina of radius a, from the centre is

    • (a) a/2
    • (b) 2a/3π
    • (c) a/3
    • (d) 4a/3π
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  101. 101. The intercept on the line y = x by the circle x² + y² − 2x = 0 is AB. Equation of circle with AB as diameter is

    • (a) x² + y² = 1
    • (b) x² + y² = 2
    • (c) x² + y² − x − y = 0
    • (d) x² + y² − 3x − 3y + 4 = 0
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  102. 102. If A and B are two matrices such that AB = B and BA = A, then A² + B² is equal to

    • (a) 2AB
    • (b) 2BA
    • (c) A + B
    • (d) AB
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  103. 103. A stone thrown up is caught by the thrower after 6 sec. What will be the velocity of stone after 2 sec of its throwing ? (g = 9.8 m/s²)

    • (a) 9.8 m/s
    • (b) 10.2 m/s
    • (c) 19.6 m/s
    • (d) 20.0 m/s
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  104. 104. The equation of the directrix of the parabola y² + 4x + 4y + 2 = 0 is

    • (a) x = −1
    • (b) x = 1
    • (c) x = −3/2
    • (d) x = 3/2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  105. 105. lim (y → a) (sin ((y − a)/2) · tan (πy/2a)) is equal to

    • (a) 0
    • (b) 1
    • (c) π/a
    • (d) −a/π
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  106. 106. The angle of intersection of the curves y = 4 − x² and y = x² is

    • (a) tan⁻¹(2/7)
    • (b) tan⁻¹(4√2/7)
    • (c) tan⁻¹(3√2/7)
    • (d) π/2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  107. 107. For any complex number z, the minimum value of |z + 1| + |z − 2| is

    • (a) −1
    • (b) 1
    • (c) 2
    • (d) 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  108. 108. The number of generators of a cyclic group of order 10 is

    • (a) 2
    • (b) 3
    • (c) 4
    • (d) 5
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  109. 109. Distance between the straight lines x + 2y = 5 and 2x + 4y = 11 is

    • (a) 1/√5
    • (b) 1/(2√5)
    • (c) √5
    • (d) √5/2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  110. 110. If three forces acting in one plane upon a rigid body, keep the body in equilibrium, then

    • (a) They must meet in a point
    • (b) They must be parallel
    • (c) They must either meet in a point or be parallel
    • (d) They must be perpendicular
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  111. 111. The value of n, for which (aⁿ⁺¹ + bⁿ⁺¹)/(aⁿ + bⁿ) is the harmonic mean of a and b, is

    • (a) − 1
    • (b) 0
    • (c) 1
    • (d) 1/2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  112. 112. If x is a real number, then the function f(x) = x³ + x² + x + 1 has

    • (a) maximum value at x = 0
    • (b) minimum value at x = 1
    • (c) maximum value at x = − 1
    • (d) neither maximum nor minimum value
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  113. 113. The minimum value of 4 cos θ + 3 is

    • (a) −3
    • (b) −1
    • (c) 0
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  114. 114. Two finite sets have m and n elements respectively. The number of subsets of the first set is greater than the number of the subsets of the second by 56. Then the value of m² + n² is equal to

    • (a) 40
    • (b) 38
    • (c) 42
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  115. 115. Ram can throw a ball vertically to a maximum height of 40 metres, then he can throw the ball in horizontal direction to which maximum distance ?

    • (a) 40√2 metre
    • (b) 20√2 metre
    • (c) 20 metre
    • (d) 80 metre
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  116. 116. How many words can be formed with the letters of the word ‘POSTMAN’, if every word begins with T and ends with M ?

    • (a) 60
    • (b) 120
    • (c) 360
    • (d) 720
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  117. 117. If f(x + 1/x) = x³ + 1/x³, then f(√3) is equal to

    • (a) 0
    • (b) 1
    • (c) √3
    • (d) 3√3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  118. 118. The order of the differential equation y − x(dy/dx)³ = a(y² + (dy/dx)²) is

    • (a) 3
    • (b) 1
    • (c) 2
    • (d) 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  119. 119. If the foci of the ellipse x²/16 + y²/b² = 1 and the hyperbola x²/144 − y²/81 = 1/25 coincide, then the value of b² is

    • (a) 1
    • (b) 5
    • (c) 7
    • (d) 9
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  120. 120. If A⃗ and B⃗ are two vectors, then angle between vectors A⃗ + B⃗ and A⃗ × B⃗ is

    • (a) 0°
    • (b) 60°
    • (c) 90°
    • (d) 120°
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  121. 121. Which of the following is an open set ?

    • (a) S = {1, 1/2, 1/3, ....}
    • (b) N
    • (c) Z
    • (d) S = {x ∈ R : 1 < x < 3}
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  122. 122. If a⃗, b⃗ and c⃗ are three vectors in such a way that a⃗ + b⃗ + c⃗ = 0⃗ and |a⃗| = 1, |b⃗| = 4, |c⃗| = 2, then the value of 2(a⃗.b⃗ + b⃗.c⃗ + c⃗.a⃗) is equal to

    • (a) 21
    • (b) −21
    • (c) 19
    • (d) −21/2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  123. 123. The co-ordinates of a moving point are (2t² + 4, 4t + 6). Its locus will be

    • (a) Circle
    • (b) Straight line
    • (c) Parabola
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  124. 124. For all x ∈ (−1, 1), tan h⁻¹x is equal to

    • (a) log(x + √(x² + 1))
    • (b) log(x − √(x² + 1))
    • (c) (1/2) log ((1 + x)/(1 − x))
    • (d) (1/2) log ((x + 1)/(x − 1))
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  125. 125. The number of generators of the cyclic group G of order 8 is

    • (a) 1
    • (b) 2
    • (c) 3
    • (d) 4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी इस परीक्षा की उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड की आधिकारिक उत्तर कुंजी से है। “—” का अर्थ है कि कुंजी में उत्तर नहीं दिया गया: प्रश्न हटाया गया।

Mathematics

प्र. 1
(c)
प्र. 2
(c)
प्र. 3
(b)
प्र. 4
(b)
प्र. 5
(c)
प्र. 6
(d)
प्र. 7
(c)
प्र. 8
(b)
प्र. 9
(b)
प्र. 10
(d)
प्र. 11
(c)
प्र. 12
(c)
प्र. 13
(c)
प्र. 14
(d)
प्र. 15
(b)
प्र. 16
(b)
प्र. 17
(b)
प्र. 18
(b)
प्र. 19
(c)
प्र. 20
(c)
प्र. 21
(c)
प्र. 22
(b)
प्र. 23
(b)
प्र. 24
(a)
प्र. 25
(c)
प्र. 26
(a)
प्र. 27
(b)
प्र. 28
(c)
प्र. 29
(a)
प्र. 30
(d)
प्र. 31
(b)
प्र. 32
(b)
प्र. 33
(d)
प्र. 34
(b)
प्र. 35
(d)
प्र. 36
(a)
प्र. 37
(a)
प्र. 38
(d)
प्र. 39
(c)
प्र. 40
(d)
प्र. 41
(d)
प्र. 42
(b)
प्र. 43
(a)
प्र. 44
(d)
प्र. 45
(a)
प्र. 46
(c)
प्र. 47
(c)
प्र. 48
(c)
प्र. 49
(c)
प्र. 50
(b)
प्र. 51
(c)
प्र. 52
(c)
प्र. 53
(a)
प्र. 54
(c)
प्र. 55
(b)
प्र. 56
(a)
प्र. 57
(c)
प्र. 58
(d)
प्र. 59
(c)
प्र. 60
(c)
प्र. 61
(c)
प्र. 62
(a)
प्र. 63
(c)
प्र. 64
(c)
प्र. 65
(b)
प्र. 66
(a)
प्र. 67
(d)
प्र. 68
(a)
प्र. 69
(a)
प्र. 70
(c)
प्र. 71
(d)
प्र. 72
(a)
प्र. 73
(b)
प्र. 74
(d)
प्र. 75
(a)
प्र. 76
(c)
प्र. 77
(a)
प्र. 78
(d)
प्र. 79
(b)
प्र. 80
(c)
प्र. 81
(b)
प्र. 82
(a)
प्र. 83
(a)
प्र. 84
(a)
प्र. 85
(b)
प्र. 86
(a)
प्र. 87
(a)
प्र. 88
(a)
प्र. 89
(c)
प्र. 90
(c)
प्र. 91
(b)
प्र. 92
(b)
प्र. 93
(c)
प्र. 94
(a)
प्र. 95
(a)
प्र. 96
(a)
प्र. 97
(b)
प्र. 98
(c)
प्र. 99
(d)
प्र. 100
(d)
प्र. 101
(c)
प्र. 102
(c)
प्र. 103
(a)
प्र. 104
(d)
प्र. 105
(d)
प्र. 106
(b)
प्र. 107
(d)
प्र. 108
(c)
प्र. 109
(b)
प्र. 110
(c)
प्र. 111
(a)
प्र. 112
(d)
प्र. 113
(b)
प्र. 114
(d)
प्र. 115
(d)
प्र. 116
(b)
प्र. 117
(a)
प्र. 118
(b)
प्र. 119
(c)
प्र. 120
(c)
प्र. 121
(d)
प्र. 122
(b)
प्र. 123
(c)
प्र. 124
(c)
प्र. 125
(d)