आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितसत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · UP TGT 2021 — Home Science (Series A) · exambharo.com/up-tgt/previous-year-papers/up-tgt-2021-home-science-series-a/

प्रश्न पत्र · यूपी टीजीटी

UP TGT 2021 — Home Science (Series A)

7 or 8 August 2021125 प्रश्नसही उत्तर पर +4, गलत उत्तर पर −0

प्रश्न उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड के 7 or 8 August 2021 के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

आधिकारिक पुस्तिका बिना पाठ वाला स्कैन है, इसलिए ExamBharo ने यह पेपर उससे हाथ से टाइप किया है। टाइपिंग की चूक संभव है; संपर्क पेज से बताएँ।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

Home Science

  1. 1. Present time 'health science' is known as

    • (a) Hygiene
    • (b) Health and public health
    • (c) Preventive medicine and public health
    • (d) Preventive and social medicine
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  2. 2. Linen fiber is obtained from the stem of

    • (a) Jute plant
    • (b) Flax plant
    • (c) Cotton plant
    • (d) Hemp plant
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  3. 3. World Health Organization was established in the year

    • (a) 1940
    • (b) 1945
    • (c) 1942
    • (d) 1954
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  4. 4. Socialization of a child starts from

    • (a) Social media
    • (b) School
    • (c) Family
    • (d) Playground
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  5. 5. The word extension education was first used by ________ in 1873.

    • (a) Harvard University
    • (b) Texas University
    • (c) Cambridge University
    • (d) Oxford University
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  6. 6. Development of the child is the result of

    • (a) Only learning
    • (b) Only maturation
    • (c) Only individual differences
    • (d) Learning and maturation
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  7. 7. World Health Organization work for

    • (a) Healthy persons
    • (b) Community
    • (c) Mother and child
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  8. 8. Nitrogen percentage in protein

    • (a) 16%
    • (b) 15%
    • (c) 14%
    • (d) 17%
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  9. 9. Hepatitis caused through

    • (a) Virus
    • (b) Bacteria
    • (c) Fungus
    • (d) Algae
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  10. 10. UNICEF was established in the year

    • (a) 1945
    • (b) 1946
    • (c) 1947
    • (d) 1948
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  11. 11. Which one is called the axis of Community Development Programme ?

    • (a) Extension management
    • (b) Extension worker
    • (c) Rural leader
    • (d) Extension expert
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  12. 12. Balance Sheet is made in the stage of

    • (a) End of the year
    • (b) Starting of the year
    • (c) Mid of the year
    • (d) Both (A) and (B)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  13. 13. According to Nickell and Dorsey human resources are

    • (a) Time, energy, money
    • (b) Skills, knowledge, energy
    • (c) Energy, time, community services
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  14. 14. Type of family resources

    • (a) Human and non-human
    • (b) Traditional and non-traditional
    • (c) Flexible and non-flexible
    • (d) Complete and incomplete
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  15. 15. Which amino acid is required during growth of children ?

    • (a) Lysine
    • (b) Threonine
    • (c) Histidine
    • (d) Valine
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  16. 16. The changed name of "Environment Cleaning" is

    • (a) Mental health
    • (b) Environmental health
    • (c) Positive environment
    • (d) Pure environment
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  17. 17. The scope of extension worker is

    • (a) Unlimited
    • (b) Multi-dimentional
    • (c) Prescribed
    • (d) Two-dimensional
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  18. 18. Cholera is spread by

    • (a) Air
    • (b) Water
    • (c) Food
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  19. 19. Which of the following is a vat dye ?

    • (a) Turmeric
    • (b) Salt
    • (c) Coltar
    • (d) Indigo
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  20. 20. In which mode of communication are photos shown directly in front ?

    • (a) Flash card
    • (b) Film strip
    • (c) Television
    • (d) Black board
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  21. 21. The period of 30 minutes after birth is known as

    • (a) Infancy period
    • (b) Neonate period
    • (c) Partunate period
    • (d) Delivery time
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  22. 22. Shearing is a step in obtaining ________ fibre.

    • (a) Cotton
    • (b) Wool
    • (c) Jute
    • (d) Linen
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  23. 23. Which of the following is not a part of female genital organ ?

    • (a) Vas deferens
    • (b) Ovaries
    • (c) Uterus
    • (d) Fallopian tube
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  24. 24. Which weave is used in table linen ?

    • (a) Plain weave
    • (b) Rib weave
    • (c) Twill weave
    • (d) Basket weave
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  25. 25. Spoon shape nails are sign of a disease known as

    • (a) Kwashiorkor
    • (b) Anaemia
    • (c) Marasmus
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  26. 26. Chickenpox are spread by which virus ?

    • (a) Entamoeba histolytica
    • (b) Varicella Zoster virus
    • (c) Vibrio cholare
    • (d) Salmonella Typhi
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  27. 27. The temperature of simmering method of cooking is

    • (a) 82° – 99°C
    • (b) 72° – 85°C
    • (c) 65° – 75°C
    • (d) 80° – 85°C
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  28. 28. What is appropriate proportion for work, relaxation and sleep ?

    • (a) 8 : 7 : 4
    • (b) 6 : 5 : 5
    • (c) 8 : 8 : 8
    • (d) 5 : 6 : 6
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  29. 29. Secondary colors are

    • (a) Colours made by combination of three primary colours
    • (b) Mixing red, yellow colours only
    • (c) Mixing blue, black, white colours
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  30. 30. According to ICMR NIN – 2020, RDA table, the weight of reference for Indian men and women is fixed for normal BMI is

    • (a) 60 kg for male and 50 kg for female
    • (b) 65 kg for male and 55 kg for female
    • (c) 49 kg for male and 45 kg for female
    • (d) 62 kg for male and 52 kg for female
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  31. 31. "Time Measurement Unit (TMU)" is a ________ part of a second.

    • (a) .0036
    • (b) .00036
    • (c) .0006
    • (d) .036
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  32. 32. Long fibre is called

    • (a) Staple
    • (b) Spun yarn
    • (c) Filament
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  33. 33. The imbalance of the essential elements present in the environment is called

    • (a) Pollution
    • (b) Chemical pollution
    • (c) Cultural pollution
    • (d) Physical pollution
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  34. 34. In garments ruffled collars are generally used in which shape of neck ?

    • (a) Rectangular
    • (b) V-shape
    • (c) U-shape
    • (d) Round
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  35. 35. Which is the plan for increase in rate of literacy in rural women ?

    • (a) Kasturba Gandhi Education Scheme
    • (b) Safety Plan for Mothers
    • (c) Rajeev Gandhi Kishoree Yojana
    • (d) Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya Scheme
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  36. 36. Infant mortality rate is calculated

    • (a) Based on every 100 babies born
    • (b) Based on every 1000 babies born
    • (c) Depending on the infection of various diseases
    • (d) Depending on the difference in birth and death numbers
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  37. 37. Which of the following is not a step of extension teaching ?

    • (a) Attention
    • (b) Interest
    • (c) Distraction
    • (d) Satisfaction
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  38. 38. Cause of infant mortality in first four weeks are

    • (a) Breathlessness
    • (b) Congenital malformation
    • (c) Infection
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  39. 39.

    • (a) Poor balance
    • (b) Well balance
    • (c) Weak balance
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  40. 40. International unit of measuring energy

    • (a) Joule
    • (b) Kilo calorie
    • (c) Kilo joule
    • (d) Calorie
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  41. 41.

    • (a) One bandage
    • (b) Two bandage
    • (c) Three bandage
    • (d) Four bandage
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  42. 42. Which of the following calcium deficiency disease occurs during old age ?

    • (a) Osteomalasia
    • (b) Osteoporosis
    • (c) Pigeon chest
    • (d) Rickets
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  43. 43. In condition of fatigue which acid is accumulated in cells ?

    • (a) Lactic acid
    • (b) Mallic acid
    • (c) Acetic acid
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  44. 44. Alpana is from

    • (a) Bengal
    • (b) Uttar Pradesh
    • (c) Rajasthan
    • (d) Bihar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  45. 45. Presence of oxalate and phytate in rajma interfere the availability of

    • (a) Carbohydrate
    • (b) Iron and Calcium
    • (c) Iron
    • (d) Calcium
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  46. 46. The idea of "Classes of Change" was first given by

    • (a) Mundel
    • (b) Gilbearth
    • (c) Multiman
    • (d) Nickell and Dorsey
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  47. 47. Upholstery is used

    • (a) Laying on the floor
    • (b) To cover furniture
    • (c) To lay on bed
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  48. 48. Sulphur-di-oxide mixed in atmosphere gives more impact on

    • (a) Plant
    • (b) Human beings
    • (c) Physical resources
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  49. 49. Extension teaching is a ________ method.

    • (a) Non-behavioural teaching
    • (b) Group teaching
    • (c) Behavioural teaching
    • (d) Mass teaching
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  50. 50. Zygote is

    • (a) Sperm
    • (b) Ovum
    • (c) New cell
    • (d) Chromosomes
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  51. 51. At what age child learn by trial and error ?

    • (a) 0 – 2 yrs
    • (b) 2 – 6 yrs
    • (c) 6 – 9 yrs
    • (d) 9 – 12 yrs
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  52. 52. Written and printed material are type of

    • (a) Audio aids
    • (b) Visual aids
    • (c) Audio-visual aid
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  53. 53. Unconscious process of forgetting

    • (a) Regression
    • (b) Submission
    • (c) Repression
    • (d) Projection
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  54. 54. "Extension education is a means of achieving the goals of community development". This statement belongs to

    • (a) A. Reddy
    • (b) B. Ramabhai
    • (c) Krishnachari
    • (d) Horenbhai
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  55. 55. Multipurpose food is developed by

    • (a) NIN, Hyderabad
    • (b) CFRTRI, Mysore
    • (c) Both (A) and (B)
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  56. 56. Smallest unit of any textile material is

    • (a) Fabric
    • (b) Yarn
    • (c) Fiber
    • (d) Molecule
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  57. 57. The first temporary teeth are

    • (a) Molar teeth
    • (b) Canine
    • (c) Central incisor
    • (d) Premolar teeth
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  58. 58. Formal techniques of work simplification is

    • (a) Process chart
    • (b) Cyclograph
    • (c) Operation chart
    • (d) Pathway chart
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  59. 59. When did Ujjwala Scheme start ?

    • (a) 4th December 2007
    • (b) 4th December 2005
    • (c) 12th December 2008
    • (d) 12th December 2006
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  60. 60. Accumulation of ketone bodies in blood and tissues occurs in

    • (a) Hypoglycemia
    • (b) Hyperglycemia
    • (c) Diabetic coma
    • (d) Celiac disease
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  61. 61. "Law of Consumption" for budget was developed by

    • (a) Adam Smith
    • (b) Dr. Angel
    • (c) M. Marshall
    • (d) Gross and Crandle
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  62. 62. Child Marriage Restraint Act was passed in year

    • (a) 1929
    • (b) 1955
    • (c) 1976
    • (d) 2006
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  63. 63. In Japanese flower arrangement 'soe' indicates

    • (a) Heaven
    • (b) Earth
    • (c) Human
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  64. 64. Which of the following affects cognitive development ?

    • (a) Heredity
    • (b) Sense organs
    • (c) Brain disorder
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  65. 65. The psychologist who has made significant contribution in the field of cognitive development is

    • (a) Jean Piaget
    • (b) Sigmund Freud
    • (c) Erikson
    • (d) Pavlov
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  66. 66. Mopping is which kind of work ?

    • (a) Light work
    • (b) Moderate work
    • (c) Strenuous work
    • (d) Both (A) and (C)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  67. 67. Enzymes present in gastric juice

    • (a) Amylase
    • (b) Pepsin
    • (c) Lypase
    • (d) Tripsin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  68. 68. Father of nutrition science

    • (a) Lavoiser
    • (b) Pettenkofer
    • (c) Atwater
    • (d) Voit
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  69. 69. Sharda Act is associated with

    • (a) Widow marriage
    • (b) Sati Pratha
    • (c) Child marriage
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  70. 70. First step of extension education is

    • (a) Attention
    • (b) Satisfaction
    • (c) Intrest
    • (d) Desire
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  71. 71. Which is the best method of extension education among the given options ?

    • (a) Shapes and graph
    • (b) Exhibition
    • (c) Picture and photograph
    • (d) Audio content
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  72. 72. International Health Day is celebrated on

    • (a) 7 April
    • (b) 7 June
    • (c) 5 June
    • (d) 9 December
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  73. 73. The method of measuring calorie is called

    • (a) Photometry
    • (b) Geometry
    • (c) Temperature
    • (d) Calorimetry
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  74. 74. Mass per unit length or length per unit mass of yarn indicates

    • (a) Yarn number
    • (b) Yarn strength
    • (c) Yarn twist
    • (d) Eveness of yarn
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  75. 75. Changing the attitude, outlook and behaviour of a man by educating him is the basic philosophy of

    • (a) Education
    • (b) Extension Education
    • (c) Teaching
    • (d) Non-formal Education
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  76. 76. Community Development Programme was started in

    • (a) 9 May, 1958
    • (b) 8 June, 1971
    • (c) 2 October, 1952
    • (d) 15 January, 1960
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  77. 77. Kantha embroidery is from

    • (a) Punjab
    • (b) Uttar Pradesh
    • (c) Bengal
    • (d) Gujarat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  78. 78. The purpose of extension education is to

    • (a) Bring change in attitude
    • (b) Bring change in knowledge
    • (c) Bring change in skill
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  79. 79. ________ develops the physical, mental, social and moral qualities of a child.

    • (a) Play
    • (b) Eating
    • (c) Screaming
    • (d) Taking supplements
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  80. 80. Prenatal period is

    • (a) Conception to 2 weeks
    • (b) Conception to birth
    • (c) Conception to 8 weeks
    • (d) Birth to 14 weeks
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  81. 81. Which of the following disease is prevented by BCG vaccine ?

    • (a) Chickenpox
    • (b) Diphtheria
    • (c) Tuberculosis
    • (d) Typhoid
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  82. 82. The Rural Health Mission was started in the year

    • (a) 1970
    • (b) 1980
    • (c) 1977
    • (d) 2000
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  83. 83. Kempner's diet is used for

    • (a) Ulcer
    • (b) Diabetes
    • (c) Hypertension
    • (d) Typhoid
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  84. 84. The power of body to fight with disease is called

    • (a) Disinfection
    • (b) Immunity
    • (c) Evasion period
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  85. 85. Agriculture extension was recognized by United States of America in the year

    • (a) 1920
    • (b) 1914
    • (c) 1900
    • (d) 1950
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  86. 86. Compulsory saving is example of

    • (a) GPF
    • (b) Bank deposits
    • (c) LIC
    • (d) PPF
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  87. 87. As per the RDA table ICMR-NIN 2020 the daily requirement of dietary fibre per 2000 k.cal is considered

    • (a) 30 gms
    • (b) 25 gms
    • (c) 35 gms
    • (d) 40 gms
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  88. 88. Adulteration is

    • (a) Adding external things to food
    • (b) Extracting valuable things from food
    • (c) Selling low quality products at rate of high quality food
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  89. 89. During delivery buttocks appear first, followed by the legs and arms and finally the head. The position is

    • (a) Breech birth
    • (b) Instrumental birth
    • (c) Natural birth
    • (d) Spontaneous birth
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  90. 90. Mandrain is a type of

    • (a) Collar
    • (b) Cuff
    • (c) Sleeve
    • (d) Yoke
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  91. 91. Normal level of sugar in blood is

    • (a) 80 mg/100 ml blood
    • (b) 80 – 120 mg/100 ml blood
    • (c) 80 – 120 mg/1000 ml blood
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  92. 92. First home science college was established in which State ?

    • (a) New Delhi
    • (b) Uttar Pradesh
    • (c) Punjab
    • (d) Chennai
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  93. 93. Torsal effort stands for

    • (a) Bending, sitting
    • (b) Carrying, pulling
    • (c) Movements of legs
    • (d) Holding
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  94. 94. Inner layer of embryo is called

    • (a) Chorion
    • (b) Umbilical cord
    • (c) Placenta
    • (d) Amnion
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  95. 95. Which of the following poisons is a narcotic ?

    • (a) Opium
    • (b) Liquor
    • (c) Hashish
    • (d) Cannabis
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  96. 96. The word Hygiene derived from hygia which means

    • (a) Name of a Greek Goddess
    • (b) Name of a person
    • (c) Name of a place
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  97. 97. Which one is appointed to provide health services in villages ?

    • (a) Health guide
    • (b) Health worker
    • (c) Doctor
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  98. 98. Situational analysis is a technique of ________ method.

    • (a) Biographical method
    • (b) Informal and controlled observation method
    • (c) Autobiographical method
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  99. 99. Beauty is an

    • (a) Instrumental value
    • (b) Intrinsic value
    • (c) Both (A) and (B)
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  100. 100. Which one is not clear fluid diet ?

    • (a) Fruit juice
    • (b) Lemon water
    • (c) Dal ka pani
    • (d) Tea
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  101. 101. Mark on the canned jam or jelly is

    • (a) AGMARK
    • (b) ISI
    • (c) FPO
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  102. 102. Asbestos is a

    • (a) Natural fibre
    • (b) Manmade fibre
    • (c) Natural mineral fibre
    • (d) Manmade mineral fibre
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  103. 103. 'Reverse stitch' also known as

    • (a) Purl stitch
    • (b) Miss stitch
    • (c) Tuck stitch
    • (d) Jersey stitch
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  104. 104. Which hormone is produced by intestinal wall ?

    • (a) Insulin
    • (b) Glucagon
    • (c) Cholecystokinin
    • (d) Somatostatin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  105. 105. Scouring is used in

    • (a) Wool
    • (b) Silk
    • (c) Rayon
    • (d) Nylon
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  106. 106. Dacca muslin is made by

    • (a) Cotton fibre
    • (b) Woolen fibre
    • (c) Artificial fiber
    • (d) Silk fiber
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  107. 107. Aspects of child development includes

    • (a) Physical development
    • (b) Motor development
    • (c) Language development
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  108. 108. Demand of resources increases during which stage of life cycle ?

    • (a) Beginning stage
    • (b) Expanding stage
    • (c) Contracting stage
    • (d) Retirement stage
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  109. 109. In Glycolysis process

    • (a) Glucose convert into glycogen
    • (b) Disruption of glycogen
    • (c) Glucose convert into pyruvic acid
    • (d) Amino acid and fat formation
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  110. 110. 1 g fat is burn and produce energy

    • (a) 6 k. cal
    • (b) 7 k. cal
    • (c) 8 k. cal
    • (d) 9 k. cal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  111. 111. Bolany wool is known as

    • (a) Merino wool
    • (b) Pashm wool
    • (c) Shahtush
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  112. 112. Which chemical is used in mercerizing finish ?

    • (a) Ammonia
    • (b) Boric acid
    • (c) Caustic soda
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  113. 113. What is the sequence of proximo-distal development in child ?

    • (a) From head to toe
    • (b) From head to heart
    • (c) From centre to periphery
    • (d) From chest to legs
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  114. 114. Inherited income is

    • (a) Regular income
    • (b) Irregular income
    • (c) Direct income
    • (d) Indirect income
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  115. 115. Wheat bran is found in layer of

    • (a) Epidermis
    • (b) Endosperm
    • (c) Embryo
    • (d) Pericarp
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  116. 116. Synthetic dye was invented by

    • (a) William Henry Parkin
    • (b) Moureau
    • (c) J.T. Dickson
    • (d) George Audemars
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  117. 117. Growth indicates which types of changes in the body ?

    • (a) Qualitative
    • (b) Quantitative
    • (c) Both (A) and (B)
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  118. 118. Which method is extremely beneficial in terms of personal contact, mutual goodwill and friendship ?

    • (a) Official calls
    • (b) Farm and home visits
    • (c) Method and result demonstration
    • (d) Group discussion
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  119. 119. Biological value is used to measure the quality of

    • (a) Carbohydrates
    • (b) Proteins
    • (c) Fat
    • (d) Vitamins
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  120. 120. When floats are made of warp yarns it is

    • (a) Satin weave
    • (b) Sateen weave
    • (c) Rib weave
    • (d) Both (A) and (B)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  121. 121. The DWCRA implemented by

    • (a) Central Govt.
    • (b) State Govt.
    • (c) Jila Parishad
    • (d) None of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  122. 122. In general terms, which of the lipo-protein is said to be "Bad Cholesterol" ?

    • (a) LDL
    • (b) VLDL
    • (c) HDL
    • (d) Chylomicron
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  123. 123. Pasteurization is a method of preservation of

    • (a) Paneer
    • (b) Beverage
    • (c) Vegetables
    • (d) Milk
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  124. 124. Which of the following is not a type of investment ?

    • (a) Life Insurance
    • (b) Short term investment
    • (c) Wallet
    • (d) Long term investment
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  125. 125. "Home Management is a practical science" a statement by

    • (a) Gross and Crandall
    • (b) Kotzin
    • (c) Rajamal P. Devdas
    • (d) Irene Oppenheim
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी इस परीक्षा की उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड की आधिकारिक उत्तर कुंजी से है। “—” का अर्थ है कि कुंजी में उत्तर नहीं दिया गया: प्रश्न हटाया गया।

Home Science

प्र. 1
(d)
प्र. 2
(b)
प्र. 3
(b)
प्र. 4
(c)
प्र. 5
(c)
प्र. 6
(d)
प्र. 7
(c)
प्र. 8
(a)
प्र. 9
(a)
प्र. 10
(b)
प्र. 11
(b)
प्र. 12
(a)
प्र. 13
(b)
प्र. 14
(a)
प्र. 15
(c)
प्र. 16
(b)
प्र. 17
(b)
प्र. 18
(b)
प्र. 19
(d)
प्र. 20
(a)
प्र. 21
(c)
प्र. 22
(b)
प्र. 23
(a)
प्र. 24
(c)
प्र. 25
(b)
प्र. 26
(b)
प्र. 27
(a)
प्र. 28
(c)
प्र. 29
(a)
प्र. 30
(b)
प्र. 31
(d)
प्र. 32
(c)
प्र. 33
(a)
प्र. 34
(d)
प्र. 35
(a)
प्र. 36
(b)
प्र. 37
(c)
प्र. 38
(d)
प्र. 39
(b)
प्र. 40
(a)
प्र. 41
(b)
प्र. 42
(b)
प्र. 43
(a)
प्र. 44
(a)
प्र. 45
(b)
प्र. 46
(a)
प्र. 47
(b)
प्र. 48
(a)
प्र. 49
(c)
प्र. 50
(c)
प्र. 51
(a)
प्र. 52
(b)
प्र. 53
(c)
प्र. 54
(a)
प्र. 55
(b)
प्र. 56
(c)
प्र. 57
(c)
प्र. 58
(b)
प्र. 59
(a)
प्र. 60
(c)
प्र. 61
(b)
प्र. 62
(a)
प्र. 63
(c)
प्र. 64
(d)
प्र. 65
(a)
प्र. 66
(c)
प्र. 67
(b)
प्र. 68
(a)
प्र. 69
(c)
प्र. 70
(a)
प्र. 71
(b)
प्र. 72
(a)
प्र. 73
(d)
प्र. 74
(a)
प्र. 75
(b)
प्र. 76
(c)
प्र. 77
(c)
प्र. 78
(d)
प्र. 79
(a)
प्र. 80
(b)
प्र. 81
(c)
प्र. 82
(c)
प्र. 83
(c)
प्र. 84
(b)
प्र. 85
(b)
प्र. 86
(a)
प्र. 87
(a)
प्र. 88
(d)
प्र. 89
(a)
प्र. 90
(a)
प्र. 91
(b)
प्र. 92
(a)
प्र. 93
(a)
प्र. 94
(d)
प्र. 95
(a)
प्र. 96
(a)
प्र. 97
(a)
प्र. 98
(b)
प्र. 99
(b)
प्र. 100
(d)
प्र. 101
(c)
प्र. 102
(c)
प्र. 103
(a)
प्र. 104
(c)
प्र. 105
(a)
प्र. 106
(a)
प्र. 107
(d)
प्र. 108
(b)
प्र. 109
(c)
प्र. 110
(d)
प्र. 111
(a)
प्र. 112
(c)
प्र. 113
(c)
प्र. 114
(d)
प्र. 115
(d)
प्र. 116
(a)
प्र. 117
(b)
प्र. 118
(b)
प्र. 119
(b)
प्र. 120
(a)
प्र. 121
(b)
प्र. 122
(a)
प्र. 123
(d)
प्र. 124
(c)
प्र. 125
(b)