आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितसत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · UP TGT 2021 — Agriculture (Series A) · exambharo.com/up-tgt/previous-year-papers/up-tgt-2021-agriculture-series-a/

प्रश्न पत्र · यूपी टीजीटी

UP TGT 2021 — Agriculture (Series A)

7 or 8 August 2021125 प्रश्नसही उत्तर पर +4, गलत उत्तर पर −0

प्रश्न उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड के 7 or 8 August 2021 के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

आधिकारिक पुस्तिका बिना पाठ वाला स्कैन है, इसलिए ExamBharo ने यह पेपर उससे हाथ से टाइप किया है। टाइपिंग की चूक संभव है; संपर्क पेज से बताएँ।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

Agriculture

  1. 1. Linseed is commonly known as

    • (a) Flax
    • (b) Queen of cereals
    • (c) Millets
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  2. 2. Whiptail is a disorder of cauliflower due to deficiency of

    • (a) Boron
    • (b) Molybdenum
    • (c) Zinc
    • (d) Potash
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  3. 3. Main cause of black tip in mango is

    • (a) CO₂ gas
    • (b) SO₂ gas
    • (c) CO₂ + SO₂ + acetylene gas
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  4. 4. "Garibi Hatao" slogan was coined by

    • (a) Jawaharlal Nehru
    • (b) Mahatma Gandhi
    • (c) Indira Gandhi
    • (d) Sanjay Gandhi
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  5. 5. Which vegetable oil is good for heart patient ?

    • (a) Groundnut oil
    • (b) Mustard oil
    • (c) Soyabean oil
    • (d) Sunflower oil
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  6. 6. Paraquat Weedicide is

    • (a) Selective
    • (b) Non-selective
    • (c) Semi-selective
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  7. 7. In the following, which one is not a milch type of Indian cattle ?

    • (a) Gir
    • (b) Sahiwal
    • (c) Red Sindhi
    • (d) Amrit Mahal
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  8. 8. 'Alpine' is a breed of

    • (a) Goat
    • (b) Poultry
    • (c) Sheep
    • (d) Camel
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  9. 9. Which one of the following pairs of crop and insect-pest is not correctly matched ?

    • (a) Sugarcane – Gurdaspur borer
    • (b) Groundnut – White grub
    • (c) Rape seed – Aphid
    • (d) Sunflower – Painted bug
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  10. 10. The cloud which is responsible for continuous precipitation is called as

    • (a) Nimbostratus
    • (b) Cirrus
    • (c) Cumulus
    • (d) Altocumulus
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  11. 11. Soybean seeds contain

    • (a) 20% oil and 20% protein
    • (b) 40% oil and 40% protein
    • (c) 40% oil and 20% protein
    • (d) 20% oil and 40% protein
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  12. 12. Cow breed 'Rathi' is commonly found in the State of

    • (a) Haryana
    • (b) Bihar
    • (c) Rajasthan
    • (d) Punjab
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  13. 13. Nearby canal banks area, soil becomes

    • (a) Saline
    • (b) Acidic
    • (c) Neutral
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  14. 14. Method of mass communication is

    • (a) Demonstration
    • (b) Farm visit
    • (c) Group discussion
    • (d) Newspaper
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  15. 15. Lower layer of atmosphere is

    • (a) Troposphere
    • (b) Stratosphere
    • (c) Mesosphere
    • (d) Thermosphere
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  16. 16. Which of the following is Milk Sugar ?

    • (a) Fructose
    • (b) Lactose
    • (c) Maltose
    • (d) Sucrose
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  17. 17. The government of India set up Planning Commission in

    • (a) 1945
    • (b) 1950
    • (c) 1951
    • (d) 1953
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  18. 18. Progeny of the breeder seed is

    • (a) Nucleus seed
    • (b) T. L. seed
    • (c) Foundation seed
    • (d) Certified seed
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  19. 19. The red colour of tomato is due to presence of

    • (a) Xanthomonas
    • (b) Anthocynin
    • (c) Lycopin
    • (d) Carotene
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  20. 20. Very vigorous rootstock of apple is

    • (a) M7
    • (b) M27
    • (c) M25
    • (d) M9
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  21. 21. Hypogeal germination is found in

    • (a) Most of monocots
    • (b) Most of dicots
    • (c) Most of monocots and some dicots
    • (d) Most of dicots and some monocots
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  22. 22. The husk less variety of barley is

    • (a) Manjula
    • (b) K. K. 141
    • (c) Dolma
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  23. 23. Potassium chloride contains

    • (a) 70 – 72% K₂O
    • (b) 80 – 85% K₂O
    • (c) 58 – 60% K₂O
    • (d) 50 – 52% K₂O
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  24. 24. Adult female of goat is known as

    • (a) Gilt
    • (b) Doe
    • (c) Ewe
    • (d) Sow
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  25. 25. N. D. R. I. is located at

    • (a) Agra
    • (b) Karnal
    • (c) Barielly
    • (d) Chandigarh
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  26. 26. Use of light trapes for the control of pests comes under which method ?

    • (a) Biological control
    • (b) Cultural control
    • (c) Mechanical control
    • (d) Chemical control
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  27. 27. Which fruit is most suitable for preparation of 'Marmalade' ?

    • (a) Litchi
    • (b) Guava
    • (c) Mango
    • (d) Orange
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  28. 28. Urea is a diamide of

    • (a) Carbonic acid
    • (b) Acetic acid
    • (c) Carboxylic acid
    • (d) Nitric acid
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  29. 29. 'Avrodhi' variety of chick pea is recommended for the State

    • (a) Uttar Pradesh
    • (b) Bihar
    • (c) Madhya Pradesh
    • (d) All of above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  30. 30. The practice of cultivation in the water is termed as

    • (a) Aeroponic
    • (b) Geoponic
    • (c) Hydroponic
    • (d) Monoponic
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  31. 31. 'Toda' is a breed of

    • (a) Cow
    • (b) Sheep
    • (c) Buffalo
    • (d) Goat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  32. 32. Early blight disease of potato is

    • (a) Soil borne
    • (b) Air borne
    • (c) Seed borne
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  33. 33. Pusa snowball is a variety of which crop ?

    • (a) Potato
    • (b) Cauliflower
    • (c) Carrot
    • (d) Radish
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  34. 34. Which of the following is the permanent method of preservation of fruits and vegetables ?

    • (a) Pasteurization
    • (b) Canning
    • (c) Blanching
    • (d) Exclusion of moisture
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  35. 35. Among the following which one is not monocotyledoneae fruit ?

    • (a) Coconut
    • (b) Custard apple
    • (c) Date palm
    • (d) Pineapple
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  36. 36. Rural development programmes are related to

    • (a) Self employment
    • (b) Employment generation
    • (c) Poverty alleviation
    • (d) All of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  37. 37. ________ is used for the reclamation of alkali soil.

    • (a) CaO
    • (b) CaCO₃
    • (c) Ca(OH)₂
    • (d) CaSO₄.2H₂O
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  38. 38. The germination in which, cotyledons of seeds remains in the soil is

    • (a) Epigeal
    • (b) Hypogeal
    • (c) Hypo-epigeal
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  39. 39. The chromosome numbers (2n numbers) of river buffalo are

    • (a) 48
    • (b) 50
    • (c) 52
    • (d) 54
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  40. 40. "Jamuna pari' is native of

    • (a) Haryana
    • (b) Punjab
    • (c) Uttar Pradesh
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  41. 41. Incomplete metamorphosis is found in order

    • (a) Lepidoptera
    • (b) Homoptera
    • (c) Hymenoptera
    • (d) Coleoptera
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  42. 42. In which region, drip irrigation is suitable ?

    • (a) Humid region
    • (b) Dry region
    • (c) High rainfall areas
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  43. 43. Which of the following is the correct formula of rock phosphate ?

    • (a) Ca₃(PO₄)₂ . CaF₂
    • (b) 3[Ca₃(PO₄) . CaF₂]
    • (c) Ca₃PO₄ . CaF₂
    • (d) 3[Ca₃(PO₄)₂] . CaF₂
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  44. 44. 'Bartlett' is a prominent cultivar of

    • (a) Apple
    • (b) Pear
    • (c) Quince
    • (d) Plum
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  45. 45. The tillage operation that is done in a field with standing water is called as

    • (a) Planking
    • (b) Puddling
    • (c) Ploughing
    • (d) Earthing
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  46. 46. Critical stage of first irrigation in wheat comes after ________ days of sowing.

    • (a) 10 – 15
    • (b) 16 – 20
    • (c) 21 – 25
    • (d) 26 – 30
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  47. 47. For the effective control of wilt, pigeon pea should be inter-cropped with

    • (a) Mung
    • (b) Urd
    • (c) Maize
    • (d) Sorghum
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  48. 48. Total number of essential nutrient elements required for plant growth is

    • (a) 16
    • (b) 17
    • (c) 21
    • (d) 18
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  49. 49. Which of the following is responsible for discolouration of canned fruit products ?

    • (a) Low temperature
    • (b) Copper salt
    • (c) Sugar
    • (d) Enzymatic browning
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  50. 50. How many of ATP molecules are formed by complete oxidation of one molecule of pyruvic acid by Kreb's cycle ?

    • (a) 15
    • (b) 10
    • (c) 30
    • (d) 12
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  51. 51. NIRD under Ministry of rural development is located at

    • (a) Kanpur
    • (b) Lucknow
    • (c) Hyderabad
    • (d) Gorakhpur
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  52. 52. Red soils are mainly found in

    • (a) Uttar Pradesh
    • (b) Tamil Nadu
    • (c) Rajasthan
    • (d) Bihar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  53. 53. Training under TRYSEM is mainly given to

    • (a) Young students
    • (b) Rural youths
    • (c) Young women
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  54. 54. Colostrum is rich source of

    • (a) Glucose
    • (b) Protein
    • (c) Mineral
    • (d) All of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  55. 55. Which one of the following is enzyme ?

    • (a) Fat
    • (b) Protein
    • (c) Mineral
    • (d) Vitamin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  56. 56. Time and temperature combination in Batch or holding method of pasteurization is

    • (a) 145°F for 30 Minutes
    • (b) 161°F for 15 Seconds
    • (c) 145°F for 15 Minutes
    • (d) 161°F for 30 Minutes
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  57. 57. 'Seed Act' was passed in which year ?

    • (a) 1955
    • (b) 1960
    • (c) 1966
    • (d) 1970
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  58. 58. 'Panchayati Raj' was first started on October 2, 1959 from

    • (a) Kanpur
    • (b) Nagaur
    • (c) Panipat
    • (d) Shimla
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  59. 59. Seed rate of carrot per hectare is

    • (a) 2 – 3 kg
    • (b) 8 – 10 kg
    • (c) 5 – 6 kg
    • (d) 15 – 20 kg
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  60. 60. The lines joining the places having equal atmospheric pressure are

    • (a) Isobar
    • (b) Isotherm
    • (c) Isohyets
    • (d) Isohaline
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  61. 61. Milk fever in cow is caused due to the deficiency of

    • (a) Nitrogen
    • (b) Calcium
    • (c) Phosphorus
    • (d) Sodium
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  62. 62. Seed-plot technique is adopted in

    • (a) Tomato
    • (b) Brinjal
    • (c) Potato
    • (d) Chilli
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  63. 63. For the plants most important form of water is

    • (a) Capillary water
    • (b) Hygroscopic water
    • (c) Gravitational water
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  64. 64. The universal soil loss equation to predict erosion was given by

    • (a) Ram Babu and Dhruva Narayana
    • (b) Wischmeier and Smith
    • (c) C. I. Ramsher
    • (d) H. H. Bennett
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  65. 65. Headquarter of Indian meteorological department is at

    • (a) New Delhi
    • (b) Bangalore
    • (c) Pune
    • (d) Lucknow
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  66. 66. Which one of the following is a serious insect of Onion and Garlic ?

    • (a) Mealybug
    • (b) Thrips
    • (c) Bulb Borer
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  67. 67. Gestation period of cow is

    • (a) 283 – 285 days
    • (b) 290 – 292 days
    • (c) 270 – 272 days
    • (d) 275 – 277 days
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  68. 68. Which one of the following is not a plant extracted pesticide ?

    • (a) Nicotine
    • (b) Pyrethrins
    • (c) Aldrin
    • (d) Rotenone
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  69. 69. Under National Agriculture Research Project of ICAR, India is divided into ________ agroclimatic zones.

    • (a) 15
    • (b) 126
    • (c) 129
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  70. 70. Sulphur removal by the following groups of crops is in the decreasing order

    • (a) Cereals, Pulses and Oil-seeds
    • (b) Pulses, Cereals and Oil-seeds
    • (c) Oil-seeds, Cereals and Pulses
    • (d) Oil-seeds, Pulses and Cereals
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  71. 71. Mango cultivar which retains its characteristic flavour even during processing is

    • (a) Dashehari
    • (b) Mallika
    • (c) Alphonso
    • (d) All of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  72. 72. Ca, Mg and S are called as

    • (a) Macro nutrients
    • (b) Secondary nutrients
    • (c) Micro nutrients
    • (d) Primary nutrients
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  73. 73. Food and Agriculture Organization was established in

    • (a) 1945
    • (b) 1950
    • (c) 1955
    • (d) 1984
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  74. 74. Isolation distance for foundation seed production in brinjal is

    • (a) 200 m
    • (b) 300 m
    • (c) 100 m
    • (d) 400 m
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  75. 75. Rainfall simulator is used for

    • (a) Soil loss studies
    • (b) Runoff computation
    • (c) Rainfall studies
    • (d) Both (A) and (C)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  76. 76. The moisture content of paneer should not be less than

    • (a) 70%
    • (b) 65%
    • (c) 60%
    • (d) 55%
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  77. 77. Standard for solid not fat (S.N.F.) constituents in buffalo milk is

    • (a) 8.6%
    • (b) 9.2%
    • (c) 9.5%
    • (d) 13.5%
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  78. 78. Refractometer is used for the determination of

    • (a) Minerals
    • (b) Vitamins
    • (c) T.S.S. (Total Soluble Solids)
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  79. 79. The place where Gandhiji started his Sewagram Project

    • (a) Ahmadabad
    • (b) Surat
    • (c) Wardha
    • (d) Navsari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  80. 80. "Baradari" is an important feature of

    • (a) Japanese garden
    • (b) Mughal garden
    • (c) English garden
    • (d) All of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  81. 81. First dwarf rice variety developed in India was

    • (a) IR – 8
    • (b) Vijaya
    • (c) IR – 21
    • (d) Jaya
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  82. 82. 'Karan Swiss' breed of cow is a crossed between

    • (a) Tharparkar × Friesian
    • (b) Sahiwal × Gir
    • (c) Sahiwal × Brown Swiss
    • (d) Devani × Hariyana
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  83. 83. The bio-fungicide, Trichoderma is used in pigeonpea against which disease ?

    • (a) Blight
    • (b) Fusarium wilt
    • (c) Leaf spot
    • (d) YVM
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  84. 84. 'Doka' and 'Dang' are the fruit developmental stages of

    • (a) Phalsa
    • (b) Sapota
    • (c) Date palm
    • (d) Coconut
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  85. 85. Flame photometer is used for the determination of

    • (a) Nitrogen
    • (b) Phosphorus
    • (c) Boron
    • (d) Potassium
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  86. 86. Element essential for the deflocculation of soil particle is

    • (a) Potassium
    • (b) Iron
    • (c) Calcium
    • (d) Sodium
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  87. 87. The Concept of 'Training and Visit System' was evolved in

    • (a) 1973
    • (b) 1974
    • (c) 1966
    • (d) 1976
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  88. 88. Which one is a regular bearing variety of mango ?

    • (a) Chausa
    • (b) Langra
    • (c) Amrapali
    • (d) Alphonso
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  89. 89. Sarvodaya scheme was started by

    • (a) M. K. Gandhi
    • (b) Ram Manohar Lohiya
    • (c) Janeshwar Prasad Mishra
    • (d) Acharya Vinoba Bhave
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  90. 90. Father of 'Indian rust' is

    • (a) E. J. Butler
    • (b) K. C. Mehta
    • (c) M. K. Patel
    • (d) R. S. Singh
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  91. 91. Which one is not biopesticide ?

    • (a) Bioneem
    • (b) Biolep
    • (c) Dipel
    • (d) Carbaryl
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  92. 92. Freezing point of milk is

    • (a) – 2°C
    • (b) – 0.59°C
    • (c) – 0.55°C
    • (d) – 0.60°C
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  93. 93. Embryo dormancy is found in fruit

    • (a) Litchi
    • (b) Ber
    • (c) Bael
    • (d) Aonla
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  94. 94. Moniliform type of antennae is found in

    • (a) Termite
    • (b) Ground beetle
    • (c) Pulse beetle
    • (d) Moths
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  95. 95. Which of the following are viral disease of cattle ?

    • (a) F. M. D.
    • (b) Swine fever
    • (c) Rinderpest
    • (d) All of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  96. 96. The fruit of castor is known as

    • (a) Grain
    • (b) Pod
    • (c) Capsule
    • (d) Cob
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  97. 97. Most commonly used plant for topiary making is

    • (a) Clerodendron inerme
    • (b) Ingadulsis spp.
    • (c) Azadiricta indica
    • (d) Ficus spp.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  98. 98. Black or Brown Heart disease in sugar beet is caused due to deficiency of

    • (a) Zinc
    • (b) Manganese
    • (c) Boron
    • (d) Copper
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  99. 99. The arrangement of primary and secondary soil particles is called as

    • (a) Soil porosity
    • (b) Soil texture
    • (c) Soil structure
    • (d) All of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  100. 100. Application of sticky band around the tree stem is most effective for control of

    • (a) Mango leaf hopper
    • (b) Mango mealy bug
    • (c) Bark eating caterpillar
    • (d) Mango stem borer
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  101. 101. "Umran" is a variety of

    • (a) Ber
    • (b) Mango
    • (c) Guava
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  102. 102. The grassy shoot disease of sugarcane is caused by

    • (a) Nematode
    • (b) Fungus
    • (c) Mycoplasma like organisms
    • (d) Virus
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  103. 103. An organism that is usually saprophytic but under certain conditions may be parasite, is known as

    • (a) Facultative saprophyte
    • (b) Facultative parasite
    • (c) Obligate parasite
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  104. 104. Initiation of milk secretion is called

    • (a) Lactogenesis
    • (b) Galactogenesis
    • (c) Galactopiosis
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  105. 105. ________ is the tallest breed of sheep in India, resembling goat in appearance.

    • (a) Sirohi
    • (b) Surti
    • (c) Nellore
    • (d) Magra
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  106. 106. Pusa Manjari and Pusa Naveen are the prominent cultivars of

    • (a) Ridge gourd
    • (b) Round gourd
    • (c) Bottle gourd
    • (d) Pumpkin
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  107. 107. The availability of soil water to plants lies between

    • (a) 0 to 0.33 atmosphere of tension
    • (b) 0.33 to 15 atmosphere of tension
    • (c) 15 to 31 atmosphere of tension
    • (d) 31 to 1000 atmosphere of tension
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  108. 108. Fertilizer that supplies nitrogen in both ammonical and nitrate form is

    • (a) Calcium Ammonium Nitrate
    • (b) Urea
    • (c) Ammonium sulphate
    • (d) Ammonium chloride
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  109. 109. Suitable variety of onion for Kharif crop is

    • (a) Pusa red
    • (b) Pusa Ratnar
    • (c) Agri found dark red
    • (d) Agri found light red
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  110. 110. Aristate antennae are found in

    • (a) Ship fly
    • (b) House fly
    • (c) Grasshopper
    • (d) Pulse beetle
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  111. 111. Pusa chetki is a variety of

    • (a) Carrot
    • (b) Potato
    • (c) Radish
    • (d) Pea
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  112. 112. 'Wintering' a special operation is done in

    • (a) Rose
    • (b) Chrysanthemum
    • (c) Gladiolus
    • (d) Hibiscus
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  113. 113. The first Krishi Vigyan Kendra (KVK) was established in the year

    • (a) 1964
    • (b) 1974
    • (c) 1984
    • (d) 1994
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  114. 114. Critical soil test level approach was given by

    • (a) Cate and Nelson
    • (b) Arnon and Stout
    • (c) Larsen
    • (d) Bray
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  115. 115. Lab to land programme in 1979 was launched by

    • (a) ICAR
    • (b) Govt. of India
    • (c) Govt. of Uttar Pradesh
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  116. 116. "Cricket ball" is a popular variety of

    • (a) Guava
    • (b) Litchi
    • (c) Sapota
    • (d) Citrus
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  117. 117. Which crop is commonly affected by 'Green ear disease' ?

    • (a) Sorghum
    • (b) Pearl millet
    • (c) Rice
    • (d) Wheat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  118. 118. Which one of the following is water soluble ?

    • (a) Monocalcium phosphate
    • (b) Dicalcium phosphate
    • (c) Hydroxy apatite
    • (d) All
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  119. 119. Nitrogen fixation is carried out by enzyme

    • (a) Nitrate reductase
    • (b) Nitrite reductase
    • (c) Nitrogenase
    • (d) None of these
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  120. 120. Which one of the following is not correctly matched ?

    • (a) Anthrax – Bacterial disease
    • (b) Rinderpest – Viral disease
    • (c) Liver fluke – Endoparasite
    • (d) Milk fever – Lack of Vitamin A
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  121. 121. The effective habitate factors that influence the life and development of plant

    • (a) Climatic factors
    • (b) Edaphic factors
    • (c) Physiographic and biotic factors
    • (d) All above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  122. 122. Sponging type of mouth parts are found in

    • (a) House fly
    • (b) Honey-bee
    • (c) Mosquito
    • (d) All of the above
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  123. 123. Krishna and Kanchan are varieties of

    • (a) Mango
    • (b) Aonla
    • (c) Guava
    • (d) Ber
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  124. 124. Which of the following is called as 'Father of Tillage' ?

    • (a) Arthur Young
    • (b) J. B. Lowes
    • (c) Jethro Tull
    • (d) Liebig
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  125. 125. Oil content in oil bearing plants is increased by use of

    • (a) Sulphur
    • (b) Molybdenum
    • (c) Nitrogen
    • (d) Zinc
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी इस परीक्षा की उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड की आधिकारिक उत्तर कुंजी से है। “—” का अर्थ है कि कुंजी में उत्तर नहीं दिया गया: प्रश्न हटाया गया।

Agriculture

प्र. 1
(a)
प्र. 2
(b)
प्र. 3
(c)
प्र. 4
(c)
प्र. 5
(d)
प्र. 6
(b)
प्र. 7
(d)
प्र. 8
(a)
प्र. 9
(d)
प्र. 10
(a)
प्र. 11
(d)
प्र. 12
(c)
प्र. 13
(a)
प्र. 14
(d)
प्र. 15
(a)
प्र. 16
(b)
प्र. 17
(b)
प्र. 18
(c)
प्र. 19
(c)
प्र. 20
(c)
प्र. 21
(c)
प्र. 22
(c)
प्र. 23
(c)
प्र. 24
(b)
प्र. 25
(b)
प्र. 26
(c)
प्र. 27
(d)
प्र. 28
(a)
प्र. 29
(d)
प्र. 30
(c)
प्र. 31
(c)
प्र. 32
(d)
प्र. 33
(b)
प्र. 34
(d)
प्र. 35
(b)
प्र. 36
(d)
प्र. 37
(d)
प्र. 38
(b)
प्र. 39
(b)
प्र. 40
(c)
प्र. 41
(b)
प्र. 42
(b)
प्र. 43
(d)
प्र. 44
(b)
प्र. 45
(b)
प्र. 46
(c)
प्र. 47
(d)
प्र. 48
(b)
प्र. 49
(d)
प्र. 50
(a)
प्र. 51
(c)
प्र. 52
(b)
प्र. 53
(b)
प्र. 54
(b)
प्र. 55
(b)
प्र. 56
(a)
प्र. 57
(c)
प्र. 58
(b)
प्र. 59
(c)
प्र. 60
(a)
प्र. 61
(b)
प्र. 62
(c)
प्र. 63
(a)
प्र. 64
(b)
प्र. 65
(a)
प्र. 66
(b)
प्र. 67
(a)
प्र. 68
(c)
प्र. 69
(d)
प्र. 70
(d)
प्र. 71
(c)
प्र. 72
(b)
प्र. 73
(a)
प्र. 74
(a)
प्र. 75
(d)
प्र. 76
(a)
प्र. 77
(b)
प्र. 78
(c)
प्र. 79
(c)
प्र. 80
(b)
प्र. 81
(a)
प्र. 82
(c)
प्र. 83
(b)
प्र. 84
(c)
प्र. 85
(d)
प्र. 86
(d)
प्र. 87
(a)
प्र. 88
(c)
प्र. 89
(d)
प्र. 90
(b)
प्र. 91
(d)
प्र. 92
(c)
प्र. 93
(d)
प्र. 94
(a)
प्र. 95
(d)
प्र. 96
(c)
प्र. 97
(a)
प्र. 98
(c)
प्र. 99
(c)
प्र. 100
(b)
प्र. 101
(a)
प्र. 102
(c)
प्र. 103
(b)
प्र. 104
(a)
प्र. 105
(c)
प्र. 106
(c)
प्र. 107
(b)
प्र. 108
(a)
प्र. 109
(c)
प्र. 110
(b)
प्र. 111
(c)
प्र. 112
(a)
प्र. 113
(b)
प्र. 114
(a)
प्र. 115
(a)
प्र. 116
(c)
प्र. 117
(b)
प्र. 118
(a)
प्र. 119
(c)
प्र. 120
(d)
प्र. 121
(d)
प्र. 122
(a)
प्र. 123
(b)
प्र. 124
(c)
प्र. 125
(a)