ExamBharo · UP PGT 2021 — Civics (Series A) · exambharo.com/up-pgt/previous-year-papers/up-pgt-2021-civics-series-a/
प्रश्न पत्र · यूपी पीजीटी
UP PGT 2021 — Civics (Series A)
17 or 18 August 2021125 प्रश्नसही उत्तर पर +3.4, गलत उत्तर पर −0
प्रश्न उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड के 17 or 18 August 2021 के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।
आधिकारिक पुस्तिका बिना पाठ वाला स्कैन है, इसलिए ExamBharo ने यह पेपर उससे हाथ से टाइप किया है। टाइपिंग की चूक संभव है; संपर्क पेज से बताएँ।
प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।
Civics
1. Which one of the following is not written by a contractualist thinker ?
- (a) Social contract
- (b) Leviathan
- (c) On liberty
- (d) Two treaties on Government
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
2. Who gave the statement “A decision in its simplest form is a selection of alternatives” ?
- (a) Terry
- (b) McForland
- (c) Herbert Simon
- (d) Ray A. Killians
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
3. Adhikarans in Kautilya’s ‘Arthashāstra’ are
- (a) Twelve
- (b) Fifteen
- (c) Ten
- (d) Sixteen
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
4. Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India ?
- (a) Liberty of thought
- (b) Economic liberty
- (c) Liberty of expression
- (d) Liberty of belief
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
5. The Marxists hold that
- (a) The State is a class-structure
- (b) State represents only the workers
- (c) State represents the entire community
- (d) None of these
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
6. Who of the following was not an extremist ?
- (a) Lala Lajpat Rai
- (b) Bipin Chandra Pal
- (c) Bal Gangadhar Tilak
- (d) Gopal Krishna Gokhale
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
7. Who among the following has described the world wide triumph of liberal democracy as the ‘end of history’ ?
- (a) Samir Amin
- (b) David Held
- (c) Francis Fukuyama
- (d) Samuel P. Huntington
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
8. Who of the following was the bitterest critic of Austin’s theory of sovereignty ?
- (a) Sir Henry Maine
- (b) Hobbes
- (c) Bodin
- (d) Laski
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
9. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below : List-I — List-II a. Morgenthau — i. Systems theory b. Bernard Cohen — ii. Game theory c. Merton Kaplan — iii. Decision making approach d. Emile Berd — iv. Realist school Codes : a b c d
- (a) iv iii i ii
- (b) ii i iii iv
- (c) iv i iii ii
- (d) ii iii i iv
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
10. The first Lokpal bill was introduced in the parliament in
- (a) 1968
- (b) 1967
- (c) 1971
- (d) 1972
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
11. Which of the following pair is not correctly matched ? Theory of origin of State — Supporter
- (a) Divine origin — James I
- (b) Force theory — Oppenheimer
- (c) Patriarchal — McLennan
- (d) Matriarchal — Jenks
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
12. Which decade was declared by UN as ‘decade for women’ ?
- (a) 1976 -1985
- (b) 1986 -1995
- (c) 1966 -1975
- (d) 1971 -1980
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
13. “Be educated, be agitated, be organised.” This slogan is given by
- (a) Raja Ram Mohan Roy
- (b) Ishwar Chandra Vidya Sagar
- (c) M. N. Roy
- (d) B. R. Ambedkar
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
14. Which of the following pair is incorrect ? Author — Book
- (a) Mosca — The Ruling Class
- (b) Pareto — Mind and Society
- (c) Robert Michels — Political Parties
- (d) Lipset — Wealth of Nations
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
15. The public corporation is accountable to the
- (a) Bureaucracy
- (b) Prime Minister
- (c) President
- (d) Parliament
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
16. Match List-I with List-II and select the correct answer from the options given below : List-I — List-II a. Mahatma Gandhi — 1. Bunch of Thoughts b. B. R. Ambedkar — 2. Hind Swaraj c. M. S. Golwalkar — 3. Annihilation of caste d. V. D. Savarkar — 4. Hindutva Codes : a b c d
- (a) 1 2 3 4
- (b) 2 3 1 4
- (c) 3 1 4 2
- (d) 4 3 1 2
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
17. Arrange the following Secretary Generals of the United Nations in order in which they were appointed : i. U Thant ii. Kurt Waldheim iii. Trygve Lie iv. Dag Hammarskjold Codes :
- (a) ii, i, iii, iv
- (b) i, iii, iv, ii
- (c) iii, iv, i, ii
- (d) iv, iii, i, ii
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
18. The ‘Consent Model’ of authority was conceived by
- (a) Mayo
- (b) William G. Scott
- (c) Herbert Simon
- (d) Bernard
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
19. Who said, “War is to man what maternity is to woman” ?
- (a) Mussolini
- (b) Marx
- (c) Hegel
- (d) Mao
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
20. The 73rd constitutional amendment was passed during the Primeministership of
- (a) Indira Gandhi
- (b) Rajiv Gandhi
- (c) P. V. Narasimha Rao
- (d) V. P. Singh
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
21. The statement, “The State is an ethical institution which is indispensable for the full moral development of man” is attributed to
- (a) Individualists
- (b) Idealists
- (c) Anarchists
- (d) Marxists
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
22. Which of the following is not a device for maintaining balance of power ?
- (a) Alliances and counter alliances
- (b) Armament and disarmament
- (c) Compensation
- (d) Non-intervention
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
23. “Over himself, over his mind and body, the individual is supreme”. Mill expressed these views in which of his works ?
- (a) On Liberty
- (b) Utilitarianism
- (c) Principles of Political Economy
- (d) Considerations on Representative Government
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
24. ‘Politics Among Nations’ was written by
- (a) H. J. Morgenthau
- (b) Palmer and Perkins
- (c) E. H. Carr
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
25. Which one of the following is not included in the fundamental vidyās as determined by Kautilya ?
- (a) Vārtā
- (b) Ānvikshiki
- (c) Nirukta
- (d) Trayi
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
26. The principle of proportionate equality was first enunciated by
- (a) Aristotle
- (b) Locke
- (c) Green
- (d) Laski
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
27. If a new State is to be created in the Indian Union, which of the following schedules should be amended ?
- (a) First schedule
- (b) Second schedule
- (c) Third schedule
- (d) Fifth schedule
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
28. For the administration of law and order in the district, who exercises general control over the district police ?
- (a) The District Collector/Magistrate
- (b) The Superintendent of Police
- (c) The Member of Parliament from the District
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
29. Presidential system of Government is based on
- (a) Concentration of power in one person
- (b) Power to many persons
- (c) Separation of powers between the three organs of Government
- (d) Dividing power between Centre and the States
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
30. “This constitution may be called the Constitution of India”, is stated in which of the following Article of the Constitution of India.
- (a) Article – 01
- (b) Article – 03
- (c) Article – 393
- (d) Article – 395
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
31. Liberty and equality are complementary to each other. Who amongst the following held this view ?
- (a) De Tocqueville
- (b) F. A. Hayek
- (c) R. H. Tawney
- (d) I. Berlin
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
32. The District and sessions judge works directly under the control of
- (a) District Collector
- (b) High Court of the State
- (c) Law Minister of the State
- (d) Governor of the State
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
33. Who of the following is considered an exponent of modern individualism ?
- (a) Laski
- (b) Leacock
- (c) Hobbes
- (d) Graham Wallas
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
34. Who said, “Greece had developed democracy without unity, Rome secured unity without democracy” ?
- (a) Garner
- (b) Willoughby
- (c) Aristotle
- (d) Gettell
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
35. Who said that modern civilization is a ‘Nine days wonder’ ?
- (a) Vivekananda
- (b) Tagore
- (c) Gandhi
- (d) Aurobindo
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
36. The United Nations Charter is mainly
- (a) Largely concerned with individual human rights
- (b) Wholly concerned with the relationship between States
- (c) Devoted to a wide range of subjects including peace, justice, freedom and economic and social rights
- (d) Devoted to duties and rights of great, medium and small powers
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
37. Jai Prakash Narayan preaches the concept of
- (a) Cultural Revolution
- (b) Total Revolution
- (c) Chatustambhi Rajya
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
38. Which one of the following is not the characteristic of the parliamentary government ?
- (a) Dual executive
- (b) Leadership of the Prime Minister
- (c) Collective responsibility
- (d) Complete separation of the executive from the legislature
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
39. Which of the following is an example of auxiliary agency in the Government of India ?
- (a) NITI Aayog
- (b) Prime Ministers Office
- (c) Central Public Works Department
- (d) Cabinet Secretariat
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
40. ‘The history of all hitherto existing societies is the history of class struggle’. These lines appear in the book
- (a) Das Capital
- (b) Communist Manifesto
- (c) State and Revolution
- (d) Poverty of Philosophy
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
41. The doctrine of Judicial Review originated in which country ?
- (a) United States of America
- (b) Canada
- (c) Britain
- (d) France
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
42.
- (a) Which cannot be amended
- (b) Which can be partly amended
- (c) Which can be amended by a method which is different from the method of ordinary law-making-process
- (d) None of these
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
43. Law (as the pure voice of God and reason) may thus be defined as ‘Reason free from all passion’. Who gave this definition ?
- (a) Aristotle
- (b) St. Thomas Aquinas
- (c) Montesquieu
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
44. Match List-I with List-II and select the correct answer : List-I — List-II a. Utopian socialism — i. Karl Marx b. Fabian socialism — ii. G. D. H. Cole c. Scientific socialism — iii. Sydney Webb d. Guild socialism — iv. Saint Simon Codes : a b c d
- (a) iii iv i ii
- (b) iv iii ii i
- (c) iii iv ii i
- (d) iv iii i ii
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
45. The office of the ‘Governor General of India’ was for the first-time provided by
- (a) Regulating Act, 1773
- (b) Charter Act, 1833
- (c) Charter Act, 1853
- (d) Act of 1858
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
46. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below : List-I — List-II a. FMCT — i. Climate change b. Montreal protocol — ii. World Trade c. TRIPS — iii. Non-proliferation of weapons of mass destruction d. WSF — iv. Global social movements Codes : a b c d
- (a) iii i ii iv
- (b) i ii iii iv
- (c) ii iii iv i
- (d) ii iii i iv
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
47. Which one of the following pair is not properly matched ?
- (a) Motilal Nehru – Nehru Report
- (b) M. A. Jinnah – Khilafat Movement
- (c) M. K. Gandhi – Champaran Movement
- (d) Subhash Chandra Bose – Forward Block
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
48. ‘Public Corporation’ type of administration seeks to achieve
- (a) Business efficiency
- (b) Democratic legitimacy of the bureaucracy
- (c) People’s participation in administration
- (d) Mixing of public accountability with business efficiency
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
49. In which book did Austin explain his theory of sovereignty ?
- (a) Politics
- (b) Civil Government
- (c) Social Contract
- (d) Lectures on Jurisprudence
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
50. ‘Uniting for Peace Resolution’ has enhanced the power of which organ of the United Nations Organisation ?
- (a) General Assembly
- (b) International Court of Justice
- (c) Security Council
- (d) Trusteeship Council
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
51. Which of the following methods the pressure groups do not adopt ?
- (a) Seminar
- (b) Propaganda
- (c) Lobbying
- (d) Contesting elections
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
52. Who advanced the ‘Dependency Theory’ to explain under development ?
- (a) V. I. Lenin
- (b) Gundar Frank
- (c) Samir Amin
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
53. “The state of nature is a state of peace, goodwill, mutual assistance and preservation.” Who said this ?
- (a) Hobbes
- (b) Rousseau
- (c) Locke
- (d) T. H. Green
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
54. Which of the following is not correct about a Cantonment Board ?
- (a) It is created by an executive resolution
- (b) It works under the administrative control of the Union Defence Ministry
- (c) It is established for municipal administration for civilian population in the cantonment area
- (d) It is a statutory body
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
55. Who among the following is not a supporter of pluralist theory of sovereignty ?
- (a) Lindsay
- (b) Maitland
- (c) Bodin
- (d) Otto Gierke
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
56. Which one of the following bills must be passed by each house of the Indian Parliament separately by special majority ?
- (a) Constitution Amendment Bill
- (b) Ordinary Bill
- (c) Money Bill
- (d) Finance Bill
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
57. Which one of the following country is not a member of BIMSTEC ?
- (a) Bangladesh
- (b) India
- (c) Thailand
- (d) Spain
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
58. The Chairman and members of the U.P.S.C. hold office for a term of
- (a) Three years
- (b) Four years
- (c) Five years
- (d) Six years
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
59. Who among the following propagated the idea of cultural revolution under socialism ?
- (a) Karl Marx
- (b) Mao-Tse-Tung
- (c) V. I. Lenin
- (d) J. Stalin
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
60. Who was the President of US during the Cuban Missile crisis of 1962 ?
- (a) Richard Nixon
- (b) J. F. Kennedy
- (c) Truman
- (d) Eisenhower
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
61. According to Hobbes, the state of nature is
- (a) Pre political only
- (b) Pre social only
- (c) Both pre political and pre social
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
62. ‘Hare System’ refers to
- (a) Single transferable vote system
- (b) List system
- (c) Cumulative system
- (d) Simple majority system
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
63. Who gave the theory of ‘Power Elite’ ?
- (a) Robert Michel
- (b) C. Wright Mills
- (c) Schumpeter
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
64. Who is of the opinion that neither in respect of internal organisation, nor autonomy, nor functions and procedure, is the public corporation essentially different from the department or the bureau ?
- (a) Ralf Assheton
- (b) L. D. White
- (c) Herbert Morrison
- (d) Gorwala
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
65. The joint setting of Indian Parliament for transacting a legislative business is presided over by
- (a) The President of India
- (b) The senior most member of Parliament
- (c) The Chairman of the Rajya Sabha
- (d) The Speaker of the Lok Sabha
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
66. Pluralists give importance to
- (a) State
- (b) Groups and associations
- (c) Government
- (d) Judiciary
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
67. The term ‘City-State’ is generally associated with
- (a) Ancient Egypt
- (b) Ancient India
- (c) Ancient Greece
- (d) Ancient China
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
68. The only thing for which Marx praised bureaucracy
- (a) Rationality
- (b) Secrecy
- (c) Helps in the establishment of welfare state
- (d) Role in the development of centralizing tendency in nations
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
69. Which of the following is not a tool of legislative control over administration ?
- (a) Delegated legislation
- (b) Adjournment motion
- (c) Question hour
- (d) Zero hour
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
70. Who said, “Indian Constitution establishes a unitary state with subsidiary federal features rather than federal state with subsidiary unitary features” ?
- (a) K. C. Wheare
- (b) Sir Ivor Jennings
- (c) K. M. Pannikar
- (d) B. R. Ambedkar
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
71. Who amongst the following do not consider Political Science as a science ?
- (a) Aristotle
- (b) Jellinek
- (c) Lord Bryce
- (d) F. W. Maitland
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
72. Who among the following is not an idealist thinker ?
- (a) Hegel
- (b) Green
- (c) Bosanquet
- (d) Bentham
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
73. Which of the following is not related to Cold War ?
- (a) Fulton speech
- (b) Truman doctrine
- (c) Marshall plan
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
74. ‘Detente’ between USA and former USSR implies
- (a) Enmity between them
- (b) De-escalation of tension between the two
- (c) Mutual distrust
- (d) Competition
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
75. Ram Manohar Lohia was a supporter of
- (a) Decentralised socialism
- (b) Communism
- (c) Guild socialism
- (d) Fabian socialism
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
76. Which of the following administration agency has the monopoly of execution ?
- (a) Line Agency
- (b) Staff Agency
- (c) Auxiliary Agency
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
77. The power of Judicial Review is with
- (a) Parliament
- (b) High Courts
- (c) Supreme Court
- (d) Both Supreme Court and High Courts
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
78. ‘Laws are the body of rules for the regulation of social conduct.’ Who gave this definition ?
- (a) Hobbes
- (b) Holland
- (c) Duigvit
- (d) Austin
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
79. “Political Science is a historical investigation of what the State has been, an analytical study of what the State is, and a politics-ethical discussion of what the State should be.” Who said this ?
- (a) Gettell
- (b) MacIver
- (c) Sir Ernest Benn
- (d) Sidgwick
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
80. Under the Constitution of India, which one of the following is not a fundamental duty ?
- (a) To vote in public elections
- (b) To develop the scientific temper
- (c) To safeguard public property
- (d) To abide by the Constitution and respect its ideals
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
81. Liberty and equality are antithetical to each other. This view was held by
- (a) Lord Acton
- (b) T. H. Green
- (c) H. J. Laski
- (d) E. Barker
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
82. Which of the following book(s) is not the creation of Henry Fayol ?
- (a) General and Industrial Management
- (b) The theory of administration of the State
- (c) The theory of social and economic organization
- (d) General principles of administration
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
83. Which of the following pair is not correctly matched ?
- (a) Karl Marx : The Poverty of Philosophy
- (b) V. I. Lenin : State and Revolution
- (c) Josef Stalin : Wage, Labour and Capital
- (d) Friedrich Engels : Origin of family, Private property and the State
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
84. Who among the following considers National Interest as the final and decisive element of world polities ?
- (a) Morgenthau
- (b) V. V. Dyke
- (c) Joseph Frankel
- (d) Paul Seabury
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
85. Who is the highest law officer of the Govt. of India ?
- (a) Chief Justice of India
- (b) Minister for Law and Justice
- (c) The Attorney General of India
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
86. Which of the following can be associated with Gandhi’s philosophy ? 1. Trusteeship 2. Nai Talim 3. Hijrat 4. Sarvodaya
- (a) 1, 2 and 4
- (b) 1, 2 and 3
- (c) 1 and 4
- (d) 1, 2, 3 and 4
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
87. The provision for Election Commission of India has been made under Article
- (a) 324
- (b) 325
- (c) 322
- (d) 323
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
88. Which one of the following writs literally means “we command” ?
- (a) Habeas corpus
- (b) Mandamus
- (c) Quo warranto
- (d) Certiorari
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
89. The doctrine of ‘Laissez Faire’ was influenced by
- (a) Positive concept of liberty
- (b) Negative concept of liberty
- (c) Both the above (A) and (B)
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
90. In which year India invited an American expert, Frank Krause to examine whether performance budgeting can be implemented in India or not ?
- (a) 1962
- (b) 1966
- (c) 1964
- (d) 1968
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
91. Who amongst the following did not regard fixed territory as an essential aspect of the state ?
- (a) Gettell
- (b) Gilchrist
- (c) John Seeley
- (d) Garner
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
92. In which year did India and Pakistan become full members of Shanghai Cooperation Organization ?
- (a) 2015
- (b) 2019
- (c) 2018
- (d) 2017
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
93. Which of the following pair is wrongly matched ?
- (a) Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration – Mussoorie
- (b) Administrative Staff College – Hyderabad
- (c) Railway Staff College – Ahmedabad
- (d) The Institute of Secretariat Training and Management – New Delhi
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
94. Who is empowered to suspend the operation of Fundamental Rights ?
- (a) Parliament
- (b) Supreme Court
- (c) President
- (d) Prime Minister
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
95. Who advocated the two factor theory of motivation ?
- (a) Maslow
- (b) Douglas Mcgregor
- (c) Herzberg
- (d) Likert
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
96. Match the following scholars with the tradition of thought they are primarily associated with : a. Edmund Burke — i. Communitarianism b. Robert Nozick — ii. Libertarianism c. Jeremy Bentham — iii. Conservatism d. Alasdair MacIntyre — iv. Utilitarianism Select the correct answer : Codes : a b c d
- (a) i ii iii iv
- (b) ii iii iv i
- (c) ii i iv iii
- (d) iii ii iv i
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
97. According to Kaplan, the most likely transformation of the balance of power system is into a
- (a) International system
- (b) Unipolar system
- (c) Bipolar system
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
98. “Republic is not so much a treatise on politics, it is a finest treatise on education that has ever been written.” Who commented this ?
- (a) Aristotle
- (b) Bodin
- (c) Green
- (d) Rousseau
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
99. When the annual Union Budget is not passed by the Lok Sabha
- (a) The budget is modified and presented again
- (b) The budget is referred to the Rajya Sabha for suggestions
- (c) The Union Finance Minister is asked to resign
- (d) The Prime Minister submits the resignation of Council of Ministers
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
100. Which of the following pair constitutes the essence of good governance ?
- (a) Rule of law and regular elections
- (b) Regular elections and down sizing the bureaucracy
- (c) Rule of law and globalization
- (d) Transparent and accountable administration
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
101. Who among the following regard language as the most important factor in the growth of nationalism ?
- (a) Mazzini
- (b) Fichte
- (c) Ramsay Muir
- (d) All of these
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
102. Which one of the following pair is not correctly matched ?
- (a) Sovereignty of truth – M. K. Gandhi
- (b) New Humanism – Aurobindo Ghosh
- (c) Dictatorship of the proletariat – V. I. Lenin
- (d) New Democracy – Mao-Tse-Tung
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
103. Parliament of which country is called the ‘Mother of Parliaments’ ?
- (a) Britain
- (b) USA
- (c) Canada
- (d) India
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
104. Who propounded the trait approach of leadership ?
- (a) R. M. Stogdill
- (b) Chester Bernard
- (c) Koontz and O’Donnell
- (d) Fiedler
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
105. Who said, “Politics so far from being a science, is one of the most backward of all the arts” ?
- (a) Maitland
- (b) Buckle
- (c) Leacock
- (d) Gettell
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
106. In the Indian Constitution, the Right to Equality is granted by five Articles. They are
- (a) Article 16 to 20
- (b) Article 14 to 18
- (c) Article 15 to 19
- (d) Article 13 to 17
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
107. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below : List-I — List-II a. Global membership and general purpose — i. European Union b. Regional membership and general purpose — ii. U.N.O. c. Regional membership and limited purpose — iii. I.L.O. d. Global membership and limited purpose — iv. N.A.T.O. Codes : a b c d
- (a) ii i iv iii
- (b) iii iv ii i
- (c) iv ii iii i
- (d) i ii iv iii
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
108. Which General Secretary of UN submitted his report ‘An Agenda for Peace’ to the Security Council in the year 1992 ?
- (a) Kofi Annan
- (b) Boutros Boutros-Ghali
- (c) Kurt Waldheim
- (d) U. Thant
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
109. Which one of the following is regarded as father of International Law ?
- (a) Jean Bodin
- (b) Hugo Grotious
- (c) Machiavelli
- (d) None of the above
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
110. “Politics is that part of social science which treats the foundations of State and the principles of Government.” Who made this statement ?
- (a) Willoughby
- (b) Seeley
- (c) Paul Janet
- (d) Garner
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
111. Who said, “State comes into existence originating in the bare needs of life and continuing in existence for the sake of good life” ?
- (a) Garner
- (b) Cole
- (c) Machiavelli
- (d) Aristotle
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
112.
- (a) Whenever he likes
- (b) Whenever the Chief Minister advises him
- (c) When the State Legislature is not in session and the Governor is satisfied that immediate action is needed
- (d) When the Union Government asks him to do so
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
113. On which of the following basis Hoover Commission recommended for the formation of an organization ?
- (a) Purpose
- (b) Process
- (c) Person
- (d) Place
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
114. Which country was not a member of CENTO ?
- (a) USA
- (b) UK
- (c) Turkey
- (d) Pakistan
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
115. If the President of India is to resign from office he should address his letter of resignation to
- (a) The Prime Minister
- (b) The Vice President
- (c) The Chief Justice
- (d) The Speaker
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
116. Collective security system does not permit
- (a) Armament
- (b) Neutrality
- (c) Both (A) and (B)
- (d) None of these
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
117. Who said, “The God, who gave us life, gave us liberty at the same time” ?
- (a) Jawaharlal Nehru
- (b) M. K. Gandhi
- (c) Jefferson
- (d) Adam Smith
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
118. No finance bill can be introduced in the Legislative Assembly without the recommendations of the
- (a) Speaker
- (b) Governor
- (c) Chief Minister
- (d) Finance Minister
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
119. Which among the following organ of United Nations is responsible for international peace and security ?
- (a) General Assembly
- (b) Security Council
- (c) International Court
- (d) Secretariat
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
120. Supreme Court of India consists of the Chief Justice of India and how many more other judges ?
- (a) 25
- (b) 33
- (c) 31
- (d) 26
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
121. Under which Article of the Indian Constitution, the Supreme Court has been empowered to review its own judgement and order
- (a) Article 135
- (b) Article 136
- (c) Article 137
- (d) Article 138
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
122. Under the list system each voter
- (a) Votes for the list as a whole
- (b) Can pick-up candidates from various lists
- (c) Can prepare his own list from amongst the candidates
- (d) Can indicate preference for candidates in the list for which he votes
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
123. Who of the following has described the meaning of secularism as, ‘equal protection to all religions by the State’ ?
- (a) Mahatma Gandhi
- (b) B. R. Ambedkar
- (c) B. N. Rau
- (d) Jawaharlal Nehru
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
124. Plato had given the concept of mixed constitution in which of the following books ?
- (a) The Republic
- (b) The Laws
- (c) Statesman
- (d) Politics
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
125. Who said, “Directive Principles of State Policy are like a cheque on a bank payable at the convenience of the bank” ?
- (a) Jawaharlal Nehru
- (b) B. N. Rau
- (c) B. R. Ambedkar
- (d) K. T. Shah
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
उत्तर देखें
उत्तर कुंजी
उत्तर कुंजी इस परीक्षा की उत्तर प्रदेश माध्यमिक शिक्षा सेवा चयन बोर्ड की आधिकारिक उत्तर कुंजी से है। “—” का अर्थ है कि कुंजी में उत्तर नहीं दिया गया: प्रश्न हटाया गया।
Civics
- प्र. 1
- (c)
- प्र. 2
- (d)
- प्र. 3
- (b)
- प्र. 4
- (b)
- प्र. 5
- (a)
- प्र. 6
- (d)
- प्र. 7
- (c)
- प्र. 8
- (a)
- प्र. 9
- (a)
- प्र. 10
- (a)
- प्र. 11
- (c)
- प्र. 12
- (a)
- प्र. 13
- (d)
- प्र. 14
- (d)
- प्र. 15
- (d)
- प्र. 16
- (b)
- प्र. 17
- (c)
- प्र. 18
- (d)
- प्र. 19
- (a)
- प्र. 20
- (c)
- प्र. 21
- (b)
- प्र. 22
- (d)
- प्र. 23
- (a)
- प्र. 24
- (a)
- प्र. 25
- (c)
- प्र. 26
- (a)
- प्र. 27
- (a)
- प्र. 28
- (a)
- प्र. 29
- (c)
- प्र. 30
- (c)
- प्र. 31
- (c)
- प्र. 32
- (b)
- प्र. 33
- (d)
- प्र. 34
- (d)
- प्र. 35
- (c)
- प्र. 36
- (c)
- प्र. 37
- (b)
- प्र. 38
- (d)
- प्र. 39
- (c)
- प्र. 40
- (b)
- प्र. 41
- (a)
- प्र. 42
- (c)
- प्र. 43
- (a)
- प्र. 44
- (d)
- प्र. 45
- (b)
- प्र. 46
- (a)
- प्र. 47
- (b)
- प्र. 48
- (d)
- प्र. 49
- (d)
- प्र. 50
- (a)
- प्र. 51
- (d)
- प्र. 52
- (c)
- प्र. 53
- (c)
- प्र. 54
- (a)
- प्र. 55
- (c)
- प्र. 56
- (a)
- प्र. 57
- (d)
- प्र. 58
- (d)
- प्र. 59
- (b)
- प्र. 60
- (b)
- प्र. 61
- (c)
- प्र. 62
- (a)
- प्र. 63
- (b)
- प्र. 64
- (b)
- प्र. 65
- (d)
- प्र. 66
- (b)
- प्र. 67
- (c)
- प्र. 68
- (d)
- प्र. 69
- (a)
- प्र. 70
- (a)
- प्र. 71
- (d)
- प्र. 72
- (d)
- प्र. 73
- (d)
- प्र. 74
- (b)
- प्र. 75
- (a)
- प्र. 76
- (a)
- प्र. 77
- (d)
- प्र. 78
- (c)
- प्र. 79
- (a)
- प्र. 80
- (a)
- प्र. 81
- (a)
- प्र. 82
- (c)
- प्र. 83
- (c)
- प्र. 84
- (a)
- प्र. 85
- (c)
- प्र. 86
- (d)
- प्र. 87
- (a)
- प्र. 88
- (b)
- प्र. 89
- (b)
- प्र. 90
- (c)
- प्र. 91
- (c)
- प्र. 92
- (d)
- प्र. 93
- (c)
- प्र. 94
- (c)
- प्र. 95
- (c)
- प्र. 96
- (d)
- प्र. 97
- (c)
- प्र. 98
- (d)
- प्र. 99
- (d)
- प्र. 100
- (d)
- प्र. 101
- (d)
- प्र. 102
- (b)
- प्र. 103
- (a)
- प्र. 104
- (b)
- प्र. 105
- (b)
- प्र. 106
- (b)
- प्र. 107
- (a)
- प्र. 108
- (b)
- प्र. 109
- (b)
- प्र. 110
- (c)
- प्र. 111
- (d)
- प्र. 112
- (c)
- प्र. 113
- (a)
- प्र. 114
- (a)
- प्र. 115
- (b)
- प्र. 116
- (b)
- प्र. 117
- (c)
- प्र. 118
- (b)
- प्र. 119
- (b)
- प्र. 120
- (b)
- प्र. 121
- (c)
- प्र. 122
- (a)
- प्र. 123
- (d)
- प्र. 124
- (b)
- प्र. 125
- (d)