आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितसत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · SSC CHSL 2023 Tier I — 9 August 2023, Shift 3 · exambharo.com/ssc-chsl/previous-year-papers/ssc-chsl-2023-tier-1-9-aug-shift-3/

प्रश्न पत्र · एसएससी सीएचएसएल

SSC CHSL 2023 Tier I — 9 August 2023, Shift 3

9 अगस्त 2023 · 2:30 PM–3:30 PMपेपर के 100 में से 86 प्रश्नसही उत्तर पर +2, गलत उत्तर पर −0.5

मूल पेपर के 14 प्रश्न शामिल नहीं हैं: जिनके लिए ऐसा चित्र, चिह्न या फ़ॉर्मैटिंग चाहिए जो हम नहीं दिखा सकते, या जिनका पाठ या उत्तर आधिकारिक दस्तावेज़ से साफ़ नहीं मिला।

प्रश्न कर्मचारी चयन आयोग के 9 अगस्त 2023, 2:30 PM–3:30 PM के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

English Language

  1. 1. Select the INCORRECTLY spelt word.

    • (a) Ambassador
    • (b) Architecture
    • (c) Awful
    • (d) Accomodate
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  2. 2. Parts of the following sentence have been given as options. Select the option that contains an error. The government has been accused in not doing enough to combat climate change.

    • (a) climate change.
    • (b) accused in
    • (c) The government
    • (d) enough to combat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  3. 3. Select the most appropriate synonym of the underlined word. The transient rains have caused harm to the crops in the north.

    • (a) Perpetual
    • (b) Long
    • (c) Fleeting
    • (d) Stable
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  4. 4. Parts of a sentence are given below in jumbled order, except the first part. Arrange the parts in the correct order to form a meaningful sentence. It is… A. who are continually trying to improve B. not the least talented C. their dialogue skills, D. the most talented people

    • (a) DACB
    • (b) BADC
    • (c) CDBA
    • (d) ABDC
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  5. 5. Select the most appropriate option that can replace the underlined part of the following sentence. It has been raining from morning.

    • (a) for
    • (b) though
    • (c) since
    • (d) till
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  6. 6. Select the most appropriate ANTONYM of the given word from the following sentence. Decent My father taught me to be true and ethical in business as dishonesty leads to downfall.

    • (a) dishonesty
    • (b) ethical
    • (c) downfall
    • (d) true
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  7. 7. Select the option that expresses the given sentence in active voice. Let the book be read by me.

    • (a) Let me read the book.
    • (b) Let me had read the book.
    • (c) Let me have read the book.
    • (d) Let me please read the book.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  8. 8. Select the most appropriate meaning of the given idiom. Have a bash

    • (a) to betray a close friend
    • (b) to make an attempt
    • (c) to spoil a moment
    • (d) to put something on hold
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  9. 9. Parts of a sentence are given below in jumbled order. Select the option that arranges the parts in the correct order to form a meaningful sentence. A) said that they are B) hear this news C) very sorry to D) Catherine and David

    • (a) C, D, B, A
    • (b) D, A, C, B
    • (c) B, D, C, A
    • (d) A, C, D, B
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  10. 10. The following sentence has been divided into parts. One of them may contain an error. Select the part that contains the error from the given options. If you don’t find any error, mark ‘No error’ as your answer. The food container / is not enough big to meet / the demands of the affected people.

    • (a) No error
    • (b) is not enough big to meet
    • (c) The food container
    • (d) the demands of the affected people.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  11. 11. Select the most appropriate idiom for the underlined segment in the following sentence. Meera is not qualified much but has the art of speaking.

    • (a) Gift of the gab
    • (b) Hope against hope
    • (c) An acid tongue
    • (d) A lick of paint
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  12. 12. Select the most appropriate option that can substitute the underlined segment in the following sentence. The number of seats in the movie theatre were reduced to comply with the new social distancing guidelines.

    • (a) in the movie theatre was reduced
    • (b) in the movie theatre were being reduced
    • (c) of the movie theatre were reduced
    • (d) in the movie theatre are reduced
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  13. 13. Parts of the following sentence have been given as options. Select the option that contains an error. The lack of mutual bonding was conspicuous from their shody body language in the marriage party.

    • (a) conspicuous
    • (b) shody
    • (c) marriage
    • (d) mutual
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  14. 14. Select the most appropriate ANTONYM of the underlined word in the given sentence. Many confessed after the physical torture by the cops.

    • (a) Revealed
    • (b) Recognised
    • (c) Acknowledged
    • (d) Denied
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  15. 15. Select the most appropriate option that can substitute the underlined words in the given sentence. Our former minister Mr. Sikhar is in the running from Shrinet Nagar for the post of Member of Legislative Assembly.

    • (a) contesting the elections
    • (b) making laws
    • (c) teaching students
    • (d) giving speeches
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  16. 16. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Affliction

    • (a) Predicament
    • (b) Mortgage
    • (c) Jeopardy
    • (d) Consolation
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  17. 18. Select the most appropriate option that can substitute the underlined words in the given sentence. She has gone to the stationery store to buy a scissor.

    • (a) buying a pair of scissors
    • (b) buy a scissors
    • (c) buy a pair of scissors
    • (d) buy a pair of scissor
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  18. 19. Select the most appropriate synonym of the given word. Prolific

    • (a) Productive
    • (b) Lazy
    • (c) Unproductive
    • (d) Unsuccessful
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  19. 20. Select the most appropriate synonym of the underlined word in the given sentence. His conceit prevented him from accepting any criticism, even if it was meant to be constructive.

    • (a) prejudice
    • (b) modesty
    • (c) cowardice
    • (d) egotism
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  20. गद्यांशप्रश्न 21–25 के लिए

    In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

    Ancient coins are a fascinating (1)_______________into the past, providing insight into the culture, economy and politics of ancient civilisations. Coins were first invented in the 7th century BCE, and the use of coins spread rapidly throughout the ancient world, and many civilisations minted their own unique coins with (2)___________ designs and symbols. One of the most significant aspects of ancient coins is the information they provide. Coins often bear the images and inscriptions of rulers, which can provide clues about their (3)____________ and the values they held. They can also reveal information about trade and commerce, as well as the materials and technology used in coin minting. The craftsmanship and attention to detail in these coins are a (4)______________ to the skill and creativity of ancient artists. While many ancient coins are now rare and valuable collector’s items, they were once a common form of currency used in everyday transactions. Their ubiquity and durability have allowed them to survive for centuries, providing a window into the past for future generations to explore and (5)____________.

  21. 21. Select the most appropriate option to fill in blank 1.

    • (a) interference
    • (b) hint
    • (c) divergence
    • (d) glimpse
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  22. 22. Select the most appropriate option to fill in blank 2.

    • (a) intricate
    • (b) casual
    • (c) tangled
    • (d) elementary
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  23. 23. Select the most appropriate option to fill in blank 3.

    • (a) nature
    • (b) reign
    • (c) performance
    • (d) inactivity
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  24. 24. Select the most appropriate option to fill in blank 4.

    • (a) refusal
    • (b) commitment
    • (c) confusion
    • (d) testament
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  25. 25. Select the most appropriate option to fill in blank 5.

    • (a) replenish
    • (b) worship
    • (c) favour
    • (d) appreciate
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

General Intelligence

  1. 1. प्रश्न 1 का चित्र

    • (a) प्रश्न 1, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 1, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 1, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 1, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  2. 2. प्रश्न 2 का चित्र

    • (a) प्रश्न 2, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 2, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 2, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 2, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  3. 3. प्रश्न 3 का चित्र

    • (a) प्रश्न 3, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 3, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 3, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 3, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  4. 4. प्रश्न 4 का चित्र

    • (a) प्रश्न 4, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 4, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 4, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 4, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  5. 5. प्रश्न 5 का चित्र

    • (a) प्रश्न 5, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 5, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 5, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 5, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  6. 6. प्रश्न 6 का चित्र

    • (a) प्रश्न 6, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 6, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 6, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 6, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  7. 7. प्रश्न 7 का चित्र

    • (a) प्रश्न 7, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 7, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 7, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 7, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  8. 8. प्रश्न 8 का चित्र

    • (a) प्रश्न 8, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 8, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 8, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 8, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  9. 9. प्रश्न 9 का चित्र

    • (a) प्रश्न 9, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 9, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 9, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 9, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  10. 10. प्रश्न 10 का चित्र

    • (a) प्रश्न 10, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 10, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 10, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 10, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  11. 11. प्रश्न 11 का चित्र

    • (a) प्रश्न 11, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 11, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 11, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 11, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  12. 12. प्रश्न 12 का चित्र

    • (a) प्रश्न 12, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 12, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 12, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 12, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  13. 13. प्रश्न 13 का चित्र

    • (a) प्रश्न 13, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 13, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 13, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 13, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  14. 14. प्रश्न 14 का चित्र

    • (a) प्रश्न 14, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 14, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 14, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 14, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  15. 15. प्रश्न 15 का चित्र

    • (a) प्रश्न 15, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 15, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 15, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 15, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  16. 16. प्रश्न 16 का चित्र

    • (a) प्रश्न 16, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 16, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 16, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 16, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  17. 17. प्रश्न 17 का चित्र

    • (a) प्रश्न 17, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 17, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 17, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 17, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  18. 18. प्रश्न 18 का चित्र

    • (a) प्रश्न 18, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 18, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 18, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 18, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  19. 19. प्रश्न 19 का चित्र

    • (a) प्रश्न 19, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 19, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 19, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 19, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  20. 21. प्रश्न 21 का चित्र

    • (a) प्रश्न 21, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 21, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 21, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 21, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  21. 22. प्रश्न 22 का चित्र

    • (a) प्रश्न 22, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 22, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 22, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 22, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  22. 23. प्रश्न 23 का चित्र

    • (a) प्रश्न 23, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 23, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 23, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 23, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  23. 24. प्रश्न 24 का चित्र

    • (a) प्रश्न 24, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 24, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 24, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 24, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  24. 25. प्रश्न 25 का चित्र

    • (a) प्रश्न 25, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 25, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 25, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 25, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

Quantitative Aptitude

  1. 1. प्रश्न 1 का चित्र

    • (a) प्रश्न 1, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 1, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 1, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 1, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  2. 2. प्रश्न 2 का चित्र

    • (a) प्रश्न 2, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 2, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 2, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 2, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  3. 3. प्रश्न 3 का चित्र

    • (a) प्रश्न 3, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 3, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 3, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 3, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  4. 5. प्रश्न 5 का चित्र

    • (a) प्रश्न 5, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 5, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 5, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 5, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  5. 6. प्रश्न 6 का चित्र

    • (a) प्रश्न 6, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 6, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 6, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 6, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  6. 7. प्रश्न 7 का चित्र

    • (a) प्रश्न 7, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 7, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 7, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 7, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  7. 8. प्रश्न 8 का चित्र

    • (a) प्रश्न 8, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 8, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 8, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 8, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  8. 9. प्रश्न 9 का चित्र

    • (a) प्रश्न 9, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 9, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 9, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 9, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  9. 10. प्रश्न 10 का चित्र

    • (a) प्रश्न 10, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 10, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 10, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 10, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  10. 11. प्रश्न 11 का चित्र

    • (a) प्रश्न 11, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 11, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 11, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 11, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  11. 12. प्रश्न 12 का चित्र

    • (a) प्रश्न 12, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 12, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 12, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 12, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  12. 13. प्रश्न 13 का चित्र

    • (a) प्रश्न 13, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 13, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 13, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 13, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  13. 14. प्रश्न 14 का चित्र

    • (a) प्रश्न 14, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 14, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 14, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 14, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  14. 16. प्रश्न 16 का चित्र

    • (a) प्रश्न 16, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 16, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 16, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 16, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  15. 17. प्रश्न 17 का चित्र

    • (a) प्रश्न 17, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 17, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 17, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 17, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  16. 18. प्रश्न 18 का चित्र

    • (a) प्रश्न 18, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 18, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 18, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 18, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  17. 19. प्रश्न 19 का चित्र

    • (a) प्रश्न 19, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 19, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 19, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 19, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  18. 20. प्रश्न 20 का चित्र

    • (a) प्रश्न 20, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 20, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 20, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 20, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  19. 21. प्रश्न 21 का चित्र

    • (a) प्रश्न 21, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 21, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 21, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 21, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  20. 23. प्रश्न 23 का चित्र

    • (a) प्रश्न 23, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 23, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 23, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 23, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  21. 24. प्रश्न 24 का चित्र

    • (a) प्रश्न 24, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 24, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 24, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 24, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  22. 25. प्रश्न 25 का चित्र

    • (a) प्रश्न 25, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 25, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 25, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 25, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

General Awareness

  1. 1. प्रश्न 1 का चित्र

    • (a) प्रश्न 1, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 1, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 1, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 1, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  2. 3. प्रश्न 3 का चित्र

    • (a) प्रश्न 3, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 3, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 3, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 3, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  3. 4. प्रश्न 4 का चित्र

    • (a) प्रश्न 4, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 4, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 4, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 4, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  4. 6. प्रश्न 6 का चित्र

    • (a) प्रश्न 6, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 6, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 6, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 6, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  5. 8. प्रश्न 8 का चित्र

    • (a) प्रश्न 8, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 8, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 8, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 8, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  6. 9. प्रश्न 9 का चित्र

    • (a) प्रश्न 9, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 9, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 9, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 9, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  7. 10. प्रश्न 10 का चित्र

    • (a) प्रश्न 10, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 10, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 10, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 10, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  8. 11. प्रश्न 11 का चित्र

    • (a) प्रश्न 11, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 11, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 11, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 11, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  9. 12. प्रश्न 12 का चित्र

    • (a) प्रश्न 12, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 12, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 12, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 12, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  10. 17. प्रश्न 17 का चित्र

    • (a) प्रश्न 17, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 17, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 17, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 17, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  11. 18. प्रश्न 18 का चित्र

    • (a) प्रश्न 18, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 18, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 18, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 18, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  12. 20. प्रश्न 20 का चित्र

    • (a) प्रश्न 20, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 20, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 20, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 20, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  13. 22. प्रश्न 22 का चित्र

    • (a) प्रश्न 22, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 22, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 22, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 22, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  14. 23. प्रश्न 23 का चित्र

    • (a) प्रश्न 23, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 23, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 23, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 23, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  15. 24. प्रश्न 24 का चित्र

    • (a) प्रश्न 24, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 24, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 24, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 24, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  16. 25. प्रश्न 25 का चित्र

    • (a) प्रश्न 25, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 25, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 25, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 25, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी कर्मचारी चयन आयोग की रिस्पॉन्स शीट में अंकित उत्तरों के अनुसार है। “—” का अर्थ है कि शीट में उत्तर स्पष्ट नहीं दिखा।

English Language

प्र. 1
(d)
प्र. 2
(b)
प्र. 3
(c)
प्र. 4
(a)
प्र. 5
(c)
प्र. 6
(a)
प्र. 7
(a)
प्र. 8
(b)
प्र. 9
(b)
प्र. 10
(b)
प्र. 11
(a)
प्र. 12
(a)
प्र. 13
(b)
प्र. 14
(d)
प्र. 15
(a)
प्र. 16
(d)
प्र. 18
(c)
प्र. 19
(a)
प्र. 20
(d)
प्र. 21
(d)
प्र. 22
(a)
प्र. 23
(b)
प्र. 24
(d)
प्र. 25
(d)

General Intelligence

प्र. 1
(a)
प्र. 2
(c)
प्र. 3
(c)
प्र. 4
(a)
प्र. 5
(a)
प्र. 6
(c)
प्र. 7
(c)
प्र. 8
(c)
प्र. 9
(b)
प्र. 10
(b)
प्र. 11
(a)
प्र. 12
(d)
प्र. 13
(a)
प्र. 14
(b)
प्र. 15
(d)
प्र. 16
(d)
प्र. 17
(b)
प्र. 18
(c)
प्र. 19
(d)
प्र. 21
(a)
प्र. 22
(a)
प्र. 23
(c)
प्र. 24
(b)
प्र. 25
(d)

Quantitative Aptitude

प्र. 1
(c)
प्र. 2
(b)
प्र. 3
(c)
प्र. 5
(b)
प्र. 6
(a)
प्र. 7
(b)
प्र. 8
(a)
प्र. 9
(a)
प्र. 10
(a)
प्र. 11
(a)
प्र. 12
(a)
प्र. 13
(c)
प्र. 14
(c)
प्र. 16
(a)
प्र. 17
(a)
प्र. 18
(a)
प्र. 19
(a)
प्र. 20
(b)
प्र. 21
(b)
प्र. 23
(b)
प्र. 24
(c)
प्र. 25
(d)

General Awareness

प्र. 1
(b)
प्र. 3
(c)
प्र. 4
(d)
प्र. 6
(c)
प्र. 8
(d)
प्र. 9
(c)
प्र. 10
(a)
प्र. 11
(d)
प्र. 12
(d)
प्र. 17
(c)
प्र. 18
(d)
प्र. 20
(c)
प्र. 22
(a)
प्र. 23
(c)
प्र. 24
(c)
प्र. 25
(b)