ExamBharo · SSC CHSL 2023 Tier I — 11 August 2023, Shift 1 · exambharo.com/ssc-chsl/previous-year-papers/ssc-chsl-2023-tier-1-11-aug-shift-1/
प्रश्न पत्र · एसएससी सीएचएसएल
SSC CHSL 2023 Tier I — 11 August 2023, Shift 1
11 अगस्त 2023 · 9:00 AM–10:00 AMपेपर के 100 में से 85 प्रश्नसही उत्तर पर +2, गलत उत्तर पर −0.5
मूल पेपर के 15 प्रश्न शामिल नहीं हैं: जिनके लिए ऐसा चित्र, चिह्न या फ़ॉर्मैटिंग चाहिए जो हम नहीं दिखा सकते, या जिनका पाठ या उत्तर आधिकारिक दस्तावेज़ से साफ़ नहीं मिला।
प्रश्न कर्मचारी चयन आयोग के 11 अगस्त 2023, 9:00 AM–10:00 AM के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।
प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।
English Language
1. Select the most appropriate idiom for the underlined segment in the sentence given below. Richa was provoking her neighbours against her maid Shanta who spoke against her but none of them responded.
- (a) Smelling a rat
- (b) Egging on
- (c) Carrying the conviction
- (d) Rising like a phoenix
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
2. Select the most appropriate synonym of the underlined word in the given sentence. The chubby player was clearly told to bring his corpulent body into a good shape.
- (a) rotund
- (b) lanky
- (c) deformed
- (d) plush
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
3. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph. A)Human relationships are a matter of great concern for every one of us. B)Nevertheless, social scientists have attached many other elements that actually help us for a good social life. C)As it helps us all to have a coordinated, balanced and approachable life. D)The present generation fails to take cognisance of all such elements and fall prey to a lonely life risking happiness.
- (a) ADBC
- (b) DABC
- (c) ABCD
- (d) ACBD
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
4. Select the most appropriate option that can substitute the underlined segment in the given sentence. Tourists from all around the world visit Agra to see the Taj mahal.
- (a) Ever and anon
- (b) Cut and dried
- (c) Few and far
- (d) Far and wide
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
6. Select the most appropriate option that can substitute the underlined segment in the given sentence. The old castle, with its towering walls, creaky gates, and secret passages, was the perfect example of a medieval fortress.
- (a) epicentre
- (b) crux
- (c) epitome
- (d) antithesis
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
7. Select the most appropriate option to fill in the blank. The _________ of the new legislation has sparked a heated debate among lawmakers.
- (a) affectation
- (b) effection
- (c) effect
- (d) affect
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
8. Select the INCORRECTLY spelt word.
- (a) Appreciate
- (b) Passenger
- (c) Complaint
- (d) Personel
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
12. Select the most appropriate ANTONYM of the word given in brackets to fill in the blank. I can’t believe that you’re ________ (resolute) enough to not even decide what you want for dinner.
- (a) reluctant
- (b) indecisive
- (c) disinclined
- (d) gullible
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
13. Parts of a sentence are given below in jumbled order. Arrange the parts in the correct order to form a meaningful sentence. A. We must not complain B. thorns bear flowers C. but rather be grateful that D. that roses have thorns
- (a) ADCB
- (b) ADBC
- (c) ACDB
- (d) ABCD
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
14. Choose the sentence that contains an error.
- (a) I need to buy an new iPhone.
- (b) The cat sat on the windowsill
- (c) She is the best singer in the choir.
- (d) He is an artist who paints landscapes.
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
15. Select the most appropriate option to fill in the blanks. (Ø = No article) ____ year ago, Arihant decided to join ____ NCC.
- (a) A; an
- (b) The; Ø
- (c) The; a
- (d) A; the
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
16. Select the most appropriate ANTONYM of the underlined word in the following sentence. The singer’s performance captivated the audience and left them mesmerised.
- (a) Enthralled
- (b) Disillusioned
- (c) Horrified
- (d) Resisted
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
17. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Punctual
- (a) Dependable
- (b) Precise
- (c) Late
- (d) Ready
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
18. Select the option with the correct spellings to replace the underlined words in the given sentence. His charesmatic attitude is admirble.
- (a) karismatic; admerable
- (b) charismatic; admarable
- (c) karismatic; admirable
- (d) charismatic; admirable
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
19. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words/phrase. Spoken or done without preparation
- (a) Elocution
- (b) Extempore
- (c) Debate
- (d) Declamation
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
20. Select the most appropriate ANTONYM of the given word from the following sentence. Empowered People feel liberated in modern democracies, yet it is believed they are enslaved in their minds.
- (a) liberated
- (b) enslaved
- (c) minds
- (d) modern
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
गद्यांशप्रश्न 21–25 के लिए
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank. Communication is very important for us humans in our daily lives. It means talking to others, (1)_____________ our thoughts and feelings, and listening to what others have to say. When we communicate well, we can understand each other better and work together more (2)__________. Communication is especially important at work, where we need to work as a team and achieve common goals. Good communication helps us to avoid misunderstandings and (3)__________, and makes us more productive. In our personal relationships, communication helps us to express our feelings and needs to our friends, family and partners. When we communicate well, we can build stronger relationships and understand each other better. Communication is also important for society as a whole. It helps us to share information, ideas and knowledge, and to understand different cultures and (4)_______________. Communication can also help us to make positive changes in our communities and (5)______________ for important causes. Overall, communication is a very important skill that we all need to learn and practice. It can help us in many different ways and make our lives more fulfilling and successful.
21. Select the most appropriate option to fill in blank no. 1.
- (a) sharing
- (b) modifying
- (c) classifying
- (d) converging
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
22. Select the most appropriate option to fill in blank no. 2.
- (a) economically
- (b) effectively
- (c) sufficiently
- (d) vibrantly
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
23. Select the most appropriate option to fill in blank no. 3.
- (a) distractions
- (b) justifications
- (c) mistakes
- (d) quizzes
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
24. Select the most appropriate option to fill in blank no. 4.
- (a) fears
- (b) assumptions
- (c) perspectives
- (d) biases
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
25. Select the most appropriate option to fill in blank no. 5.
- (a) propagate
- (b) advocate
- (c) inoculate
- (d) recommend
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
General Intelligence
1.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
2.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
3.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
5.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
6.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
7.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
8.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
9.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
10.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
11.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
12.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
13.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
14.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
15.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
16.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
17.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
18.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
19.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
20.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
21.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
22.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
23.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
24.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
25.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
Quantitative Aptitude
2.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
3.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
4.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
6.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
7.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
8.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
9.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
10.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
11.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
13.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
14.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
15.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
16.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
17.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
18.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
19.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
20.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
21.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
22.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
23.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
24.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
25.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
General Awareness
1.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
3.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
5.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
6.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
8.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
10.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
11. As of March 2023 India men's Soccer team captain Sunil Chhetri became the __________ highest goal Scorer in International Football appearances.
- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
12.

- (a) The NITI Aayog
- (b) The Parliament
- (c) The Finance Commission
- (d) The Planning Commission
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
14.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
15.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
17.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
18.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
19.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
21.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
22.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
23.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
24.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
25.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
उत्तर देखें
उत्तर कुंजी
उत्तर कुंजी कर्मचारी चयन आयोग की रिस्पॉन्स शीट में अंकित उत्तरों के अनुसार है। “—” का अर्थ है कि शीट में उत्तर स्पष्ट नहीं दिखा।
English Language
- प्र. 1
- (b)
- प्र. 2
- (a)
- प्र. 3
- (d)
- प्र. 4
- (d)
- प्र. 6
- (c)
- प्र. 7
- (c)
- प्र. 8
- (d)
- प्र. 12
- (b)
- प्र. 13
- (a)
- प्र. 14
- (a)
- प्र. 15
- (d)
- प्र. 16
- (b)
- प्र. 17
- (c)
- प्र. 18
- (d)
- प्र. 19
- (b)
- प्र. 20
- (b)
- प्र. 21
- (a)
- प्र. 22
- (b)
- प्र. 23
- (c)
- प्र. 24
- (c)
- प्र. 25
- (b)
General Intelligence
- प्र. 1
- (c)
- प्र. 2
- (b)
- प्र. 3
- (d)
- प्र. 5
- (c)
- प्र. 6
- (b)
- प्र. 7
- (d)
- प्र. 8
- (a)
- प्र. 9
- (c)
- प्र. 10
- (c)
- प्र. 11
- (a)
- प्र. 12
- (d)
- प्र. 13
- (b)
- प्र. 14
- (b)
- प्र. 15
- (d)
- प्र. 16
- (c)
- प्र. 17
- (d)
- प्र. 18
- (a)
- प्र. 19
- (a)
- प्र. 20
- (b)
- प्र. 21
- (c)
- प्र. 22
- (b)
- प्र. 23
- (c)
- प्र. 24
- (c)
- प्र. 25
- (a)
Quantitative Aptitude
- प्र. 2
- (d)
- प्र. 3
- (a)
- प्र. 4
- (b)
- प्र. 6
- (c)
- प्र. 7
- (c)
- प्र. 8
- (c)
- प्र. 9
- (c)
- प्र. 10
- (d)
- प्र. 11
- (d)
- प्र. 13
- (c)
- प्र. 14
- (a)
- प्र. 15
- (b)
- प्र. 16
- (b)
- प्र. 17
- (c)
- प्र. 18
- (b)
- प्र. 19
- (a)
- प्र. 20
- (d)
- प्र. 21
- (d)
- प्र. 22
- (a)
- प्र. 23
- (a)
- प्र. 24
- (b)
- प्र. 25
- (a)
General Awareness
- प्र. 1
- (b)
- प्र. 3
- (b)
- प्र. 5
- (c)
- प्र. 6
- (d)
- प्र. 8
- (d)
- प्र. 10
- (d)
- प्र. 11
- (c)
- प्र. 12
- (d)
- प्र. 14
- (b)
- प्र. 15
- (c)
- प्र. 17
- (d)
- प्र. 18
- (c)
- प्र. 19
- (a)
- प्र. 21
- (d)
- प्र. 22
- (c)
- प्र. 23
- (a)
- प्र. 24
- (d)
- प्र. 25
- (a)