आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितसत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · SSC CGL 2024 Tier I — 9 September, Shift 3 · exambharo.com/ssc-cgl/previous-year-papers/ssc-cgl-2024-tier-1-9-sep-shift-3/

प्रश्न पत्र · एसएससी सीजीएल

SSC CGL 2024 Tier I — 9 September, Shift 3

9 सितंबर 2024 · 4:00 PM–5:00 PM100 प्रश्नसही उत्तर पर +2, गलत उत्तर पर −0.5

प्रश्न कर्मचारी चयन आयोग के 9 सितंबर 2024, 4:00 PM–5:00 PM के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. Select the option that is related to the fifth letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster and the fourth letter-cluster is related to the third letter-cluster. CWE:ZFX ::PYT:MDI :: KIL:?

    • (a) PRO
    • (b) RTQ
    • (c) PQO
    • (d) STQ
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  2. 2. Which of the following terms will replace the question mark (?) in the given series? MFT, NIS, PLQ, SON, WRJ, ?

    • (a) BUP
    • (b) BVD
    • (c) BUE
    • (d) RUE
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  3. 3. Six letters P, Q, R, S, T and U are written on different faces of a dice. Two positions of this dice are shown in the figure below. Find the letter on the face opposite to R.प्रश्न 3 का चित्र

    • (a) U
    • (b) Q
    • (c) S
    • (d) T
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  4. 4. Three of the following numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out. (NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /deleting /multiplying etc., to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.)

    • (a) 36 – 84
    • (b) 33 – 72
    • (c) 66 – 154
    • (d) 72 – 168
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  5. 5. Six letters A, M, R, S, Y and Q are written on different faces of a dice. Two positions of this dice are shown in the figures below. Find the letter on the face opposite to S.प्रश्न 5 का चित्र

    • (a) Y
    • (b) M
    • (c) Q
    • (d) A
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  6. 6. Select the option figure in which the given figure (X) is embedded (rotation is NOT allowed).प्रश्न 6 का चित्र

    • (a) प्रश्न 6, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 6, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 6, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 6, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  7. 7. Which two numbers (not digits) should be interchanged to make the given equation correct? 24 ÷ 3 – 4 × 2 + 6 × 5 +12 = 50

    • (a) 4 and 3
    • (b) 5 and 4
    • (c) 3 and 2
    • (d) 24 and 12
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  8. 8. How many triangles are there in the given figure?प्रश्न 8 का चित्र

    • (a) 6
    • (b) 8
    • (c) 4
    • (d) 5
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  9. 9. Study the given diagram carefully and answer the question that follows. The numbers in different sections indicate the number of persons who have applied for different posts. प्रश्न 9 का चित्र What is the total number of persons who have applied for more than one post?

    • (a) 21
    • (b) 15
    • (c) 113
    • (d) 18
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  10. 10. Select the option that will replace the question mark (?) in the figure given below to complete the pattern.प्रश्न 10 का चित्र

    • (a) प्रश्न 10, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 10, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 10, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 10, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  11. 11. प्रश्न 11 का चित्र

    • (a) 47
    • (b) 34
    • (c) 23
    • (d) 24
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  12. 12. The position of how many letters will remain unchanged if each of the letter in the word ‘JANITOR’ is arranged in English alphabetical order?

    • (a) Zero
    • (b) Three
    • (c) One
    • (d) Two
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  13. 13. Four letter-clusters have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the letter-cluster that is different. Note: The odd one out is not based on the number of consonants/vowels or their position in the letter cluster.

    • (a) PSUV
    • (b) BEHI
    • (c) FIKL
    • (d) TWYZ
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  14. 14. Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given series will complete the series. P _ A A _ _ Z A _V _ _ A _ _

    • (a) ZVPAPZAV
    • (b) ZPVVAPVZ
    • (c) VZAAPVPZ
    • (d) VPZZPVAP
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  15. 15. Which of the four options will replace the question mark (?) in the following series? XF 11 , YI 15, ZL 19 , AO 23, ?

    • (a) BR 27
    • (b) CQ 25
    • (c) CR 25
    • (d) BP 26
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  16. 16. In a certain code language, ‘SILK’ is written as ‘TIML’ and ‘INSECT’ is written as ‘IOTEDU’. How will ‘CHANGE’ be written in that language?

    • (a) DEIHAO
    • (b) DOIHAE
    • (c) DIAOHE
    • (d) DEIOHA
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  17. 17. What will come in place of the question mark (?) in the following equation, if ‘+’ and ‘–’ are interchanged and ‘×’ and ‘÷’ are interchanged? 321 – 371 ÷ 22 + 216 × 6 = ?

    • (a) 7848
    • (b) 7884
    • (c) 8747
    • (d) 8447
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  18. 18. In the following number-pairs, the second number is obtained by applying certain mathematical operations to the first number. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following sets. (NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /deleting /multiplying etc., to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.) (12, 145) (9, 82)

    • (a) (22, 483)
    • (b) (16, 256)
    • (c) (14, 197)
    • (d) (8, 69)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  19. 19. In a certain code language, A + B means ‘A is the son of B’, A − B means ‘A is the sister of B’, A × B means ‘A is the brother of B’ and A ÷ B means ‘A is the mother of B’. Based on the above, how is T related to P if ‘P ÷ Q × R − M + T’?

    • (a) Brother
    • (b) Husband
    • (c) Father
    • (d) Son
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  20. 20. Select the number from the given options to complete the series. 35, 38, 43, 50, 59, ___

    • (a) 68
    • (b) 70
    • (c) 62
    • (d) 78
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  21. 21. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following sets. (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /deleting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.) (19, 456, 6) (16, 320, 5)

    • (a) (18, 648, 9)
    • (b) (14, 210, 5)
    • (c) (21, 504, 8)
    • (d) (18, 378, 7)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  22. 22. Which figure should replace the question mark (?) if the following series were to be continued?प्रश्न 22 का चित्र

    • (a) प्रश्न 22, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 22, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 22, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 22, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  23. 23. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following sets. (34, 47, 62) (119, 142, 167) (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /deleting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed)

    • (a) (64, 78, 99)
    • (b) (48, 65, 82)
    • (c) (27, 38, 51)
    • (d) (79, 98, 119)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  24. 24. Identify the figure given in the options which when put in place of the question mark (?) will logically complete the series?प्रश्न 24 का चित्र

    • (a) प्रश्न 24, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 24, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 24, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 24, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  25. 25. In a certain code language, ‘SET’ is coded as ‘37’ and ‘MIX’ is coded as ‘35’. How will ‘WAR’ be coded in that language?

    • (a) 29
    • (b) 39
    • (c) 21
    • (d) 32
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

General Awareness

  1. 1. What is the length of Indian Railways network, according to Railway Yearbook 2019-20?

    • (a) 67,956 km
    • (b) 2,402 km
    • (c) 63,950 km
    • (d) 1,604 km
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  2. 2. Which of the following is the largest crustal plate on Earth with an area of over 103,000,000 km2?

    • (a) African plate
    • (b) South American plate
    • (c) Eurasian plate
    • (d) Pacific plate
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  3. 3. ‘Nuakhai’ is the state festival of:

    • (a) Odisha
    • (b) Tamil Nadu
    • (c) Meghalaya
    • (d) Bihar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  4. 4. Which of the following is a straight-chain alkyl carboxylic acid with the chemical formula CH3CH2CH2CO2H?

    • (a) Methanoic acid
    • (b) Ethanoic acid
    • (c) Propionic acid
    • (d) Butyric acid
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  5. 5. Who among the following was the youngest instrumentalist to be awarded the Padma Bhushan, the third highest civilian award of India in 2002?

    • (a) Ustad Zakir Hussain
    • (b) Pandit Ravi Shankar
    • (c) Pandit Bhimsen Joshi
    • (d) Ustad Bismillah Khan
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  6. 6. Which Article of the Indian Constitution prohibits providing of any religious instruction in the educational institutions maintained by the State?

    • (a) Article 29
    • (b) Article 28
    • (c) Article 30
    • (d) Article 31
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  7. 7. Article 77 of the Indian Constitution deals with the __________.

    • (a) Vice-President of India
    • (b) oath of office by the Vice-President
    • (c) conduct of business of the Government of India
    • (d) term of office of the Vice-President
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  8. 8. The Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Act, 2019 deals with subsistence allowance in which of the following Sections?

    • (a) Section 7
    • (b) Section 5
    • (c) Section 4
    • (d) Section 6
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  9. 9. Which of the following Illustrations shows the mitochondrion’s structural details?प्रश्न 9 का चित्र

    • (a) c
    • (b) a
    • (c) b
    • (d) d
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  10. 10. In which year was the 'Naye Bharat Ke Sapne' campaign launched by Meta and the Ministry of Women?

    • (a) 2022
    • (b) 2021
    • (c) 2023
    • (d) 2020
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  11. 11. Which of the following statements is INCORRECT?

    • (a) Fats and oils get reduced over time and smell bad.
    • (b) Antioxidants are added to foods containing fats and oil to prevent oxidation.
    • (c) Chips manufacturers usually flush bags of chips with Nitrogen to prevent the chips from getting ranicid.
    • (d) Fats and oils are oxidised, they become rancid.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  12. 12. Under which of the following Acts was the power to rule India, transferred from the English East India Company to the British Crown?

    • (a) Regulating Act 1773
    • (b) Pitt's India Act 1784
    • (c) Government of India Act 1858
    • (d) Charter Act of 1833
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  13. 13. Which of the following countries won the first men’s Asian Hockey Championship trophy?

    • (a) Japan
    • (b) China
    • (c) Pakistan
    • (d) India
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  14. 14. Silappathikaram (the Jewelled Anklet), the earliest epic poem in Tamil was written in the 5th - 6th Century CE by _________.

    • (a) Tolkappiyar
    • (b) Tirumalisai Alwar
    • (c) Ilango Adigal
    • (d) Sittalai Sattanar
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  15. 15. Which of the following statements is correct?.

    • (a) The five-year plan focuses mostly on private intervention in the economy.
    • (b) The five-year plan permits long-term intervention by the government in the economy.
    • (c) The five-year plan always focused on the growth of the tertiary sector.
    • (d) A five-year plan always stresses market-oriented activities.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  16. 16. In Pradhan Mantri Gramin Awaas yojana, the cost of unit assistance is shared between Central and State Governments in the ratio ___________ in plain areas.

    • (a) 30 : 70
    • (b) 90 : 10
    • (c) 60 : 40
    • (d) 40 : 60
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  17. 17. Who was the revenue minister during the reign of Akbar?

    • (a) Todar Mal
    • (b) Abdul Rahim
    • (c) Mulla Do-Piyaza
    • (d) Tansen
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  18. 18. Hot local wind that flows over north India in summer is known as:

    • (a) Purga
    • (b) Loo
    • (c) Chinook
    • (d) Mango showers
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  19. 19. As per the definition of Census of India, a ‘marginal worker’ is a person who works for:

    • (a) more than 183 days (or six months) in a year
    • (b) less than 183 days (or six months) in a year
    • (c) eight months in a year
    • (d) 83 days in a year
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  20. 20. In which of the following states is the Nrityagram, an Odissi dance institution, located?

    • (a) Karnataka
    • (b) Tamil Nadu
    • (c) Kerala
    • (d) Maharashtra
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  21. 21. At which Olympics was Kho-Kho featured in an exhibition in the main stadium?

    • (a) 2008
    • (b) 2016
    • (c) 1932
    • (d) 1936
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  22. 22. Which of the following goods needs further transformation in the economic process?

    • (a) Capital goods
    • (b) Intermediate goods
    • (c) Finished goods
    • (d) Consumer durable goods
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  23. 23. Who among the following devised the system of ‘Subsidiary Alliance’?

    • (a) Lord William Bentinck
    • (b) Lord Wellesley
    • (c) Lord Dalhousie
    • (d) Lord Canning
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  24. 24. Which of the following is an inactivated (killed) polio vaccine developed in 1952?

    • (a) HDCV vaccine
    • (b) Salk vaccine
    • (c) TAB vaccine
    • (d) Imvanex vaccine
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  25. 25. Which of the following personalities is a Padma Shri awardee folk singer from the state of Uttar Pradesh?

    • (a) Ajita Srivastava
    • (b) Teejan Bai
    • (c) Ila Arun
    • (d) Gurmeet Bawa
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

Quantitative Aptitude

  1. 1. A number is first increased by 12% and then increased by 23%. The number, so obtained, is now decreased by 34%. What is the net increase or decrease percent in the original number (nearest to an integer)?

    • (a) 9% increase
    • (b) 10% decrease
    • (c) 9% decrease
    • (d) 10% increase
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  2. 2. प्रश्न 2 का चित्र

    • (a) 42,577
    • (b) 38,450
    • (c) 39,376
    • (d) 40,263
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  3. 3. A stock portfolio consists of four stocks. Stock A represents 20% of the portfolio and has a return of 6%. Stock B represents 30% of the portfolio and has a return of 8%. Stock C represents 20% of the portfolio and has a return of 4%. Stock D represents the remaining 30% of the portfolio and has a negative-return of 5%. What is the average return of the portfolio?

    • (a) 2.6%
    • (b) 3.4%
    • (c) 2.9%
    • (d) 3.2%
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  4. 4. Study the given graph and answer the question that follows. The graph shows the production of refrigerators by three companies in 2018. प्रश्न 4 का चित्र The refrigerators produced by company C form what percentage of the total production?

    • (a) 34.35%
    • (b) 31.25%
    • (c) 32.56%
    • (d) 30.25%
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  5. 5. प्रश्न 5 का चित्र

    • (a) 11
    • (b) 7
    • (c) 5
    • (d) 9
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  6. 6. A thief noticed a policeman at a distance of 600 metres. The thief started running and the policeman chased him. The thief and policeman are running at speeds of 12 km/h and 15 km/h, respectively. Find the time (in minutes) required for the policeman to catch the thief.

    • (a) 8
    • (b) 10
    • (c) 12
    • (d) 15
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  7. 7. What is the perimeter (in cm, rounded off to one decimal place) of the sector of a circle with a radius of 10 cm and of angle 30°? (Use π = 3.14)

    • (a) 82.8
    • (b) 25.2
    • (c) 20.4
    • (d) 35.7
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  8. 8. Let a + b = 2c, then which of the following expressions is true?

    • (a) प्रश्न 8, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 8, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 8, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 8, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  9. 9. If 7845K854 is divisible by 11, then what is the value of K?

    • (a) 9
    • (b) 8
    • (c) 6
    • (d) 7
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  10. 10. प्रश्न 10 का चित्र

    • (a) प्रश्न 10, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 10, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 10, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 10, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  11. 11. Study the given table and answer the question that follows. The given table shows the production of T-shirts by four companies i.e., C1, C2, C3 and C4 over the four years. प्रश्न 11 का चित्र Which company had the maximum average production of T-shirts during these four years?

    • (a) C4
    • (b) C1
    • (c) C2
    • (d) C3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  12. 12. प्रश्न 12 का चित्र

    • (a) प्रश्न 12, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 12, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 12, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 12, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  13. 13. In aΔPQR, the bisectors of∠Q and∠R meet at point O, inside the triangle. If∠QOR = 107°, then the measure of∠P is:

    • (a) 23°
    • (b) 40°
    • (c) 34°
    • (d) 17°
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  14. 14. Ifप्रश्न 14 का चित्रthen the value ofप्रश्न 14 का चित्रis:

    • (a) प्रश्न 14, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 14, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 14, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 14, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  15. 15. If the equations 4x + (k − 2)y + 3 = 0 and (k − 2)x + 9y − 5 = 0 (k > 0) are parallel, then find the value of k2 + 6.

    • (a) 72
    • (b) 68
    • (c) 70
    • (d) 64
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  16. 16. प्रश्न 16 का चित्र

    • (a) 9
    • (b) 13
    • (c) 26
    • (d) 0
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  17. 17. A dishonest shopkeeper claims to sell salt at a rate of ₹25/kg. The cost price of the salt is ₹25/kg. Not satisfied with this, he tries to make profit by removing 200 gm from each kg. What is the shopkeeper’s gain percentage?

    • (a) प्रश्न 17, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 17, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 17, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 17, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  18. 18. Ramesh has ₹18,000. He deposited ₹7,000 in a bank at the rate of 5% per annum and ₹6,000 in other bank at the rate of 6% per annum simple interest. If he received ₹1,160 as simple interest at the end of one year, then the rate of interest per annum on rest of the capital is equal to:

    • (a) 10%
    • (b) 9%
    • (c) 8%
    • (d) 11%
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  19. 19. प्रश्न 19 का चित्र

    • (a) प्रश्न 19, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 19, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 19, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 19, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  20. 20. In a clearance sale, a sari whose marked price was ₹10,490 is now sold for ₹9,441. What is the discount percentage on the sari?

    • (a) 12%
    • (b) 10%
    • (c) 18%
    • (d) 15%
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  21. 21. Two triangles EFG and HIJ are congruent. If the area of ΔEFG is 124 cm2, then the area of ΔHIJ will be:

    • (a) 31 cm2
    • (b) 248 cm2
    • (c) 124 cm2
    • (d) 62 cm2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  22. 22. प्रश्न 22 का चित्र

    • (a) प्रश्न 22, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 22, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 22, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 22, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  23. 23. A pipe can fill an overhead tank in 12 hours. But due to a leak at the bottom, it is filled in 18 hours. If the tank is full, how much time will the leak take to empty it?

    • (a) 36 hours
    • (b) 7.2 hours
    • (c) 63 hours
    • (d) 3.6 hours
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  24. 24. प्रश्न 24 का चित्र

    • (a) 25.93%
    • (b) 27.62%
    • (c) 26.39%
    • (d) 28.26%
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  25. 25. If the length, breadth, and height of a cuboid is 8 cm, 4 cm, and 6 cm, respectively, then the volume (in cm3) of the cuboid is:

    • (a) 192
    • (b) 96
    • (c) 218
    • (d) 172
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

English Comprehension

  1. 1. Identify the INCORRECTLY spelt word in the following sentence and select its correct spelling from the given options. I receieved a parcel in the mail today.

    • (a) recieved
    • (b) recived
    • (c) receaved
    • (d) received
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  2. 2. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. An order of law requiring people to remain indoors

    • (a) Curfew
    • (b) Check in
    • (c) Restriction
    • (d) Limit
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  3. 3. Which of the following idioms means ‘to steal from a shop’?

    • (a) Golden opportunity
    • (b) Five-finger discount
    • (c) Black sheep
    • (d) Green thumb
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  4. 4. Parts of the following sentence have been given as options. Select the option that contains an error. The tea at this café is best than at the Costa Café in our office.

    • (a) in our office
    • (b) at the Costa Café
    • (c) The tea at this café
    • (d) is best than
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  5. 5. Select the most appropriate meaning of the given word. Edible

    • (a) noxious
    • (b) noisome
    • (c) mortal
    • (d) nutritive
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  6. 6. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. Morbid compulsion to consume alcohol continuously

    • (a) Maniac
    • (b) Dipsomania
    • (c) Kleptomania
    • (d) Satyromania
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  7. 7. Parts of a sentence are given below in jumbled order. Arrange the parts in the correct order to form a meaningful sentence. P. having the opportunity of observing people’s Q. we respect and appreciate their point of views R. the advantage of travelling different places and S. culture, custom and lifestyle, is that

    • (a) SQPR
    • (b) PSQR
    • (c) RQPS
    • (d) RPSQ
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  8. 8. Select the most appropriate synonym of the bracketed word in the following sentence to fill in the blank. The elaborate syllabi had to be ________(summarised) to make a presentation in the UGC assessment meeting.

    • (a) recapitulated
    • (b) expanded
    • (c) prolonged
    • (d) lengthened
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  9. 9. Select the option that can be used as a one-word substitute for the underlined group of words. The question papers are placed in the lockers of the school in a way that they can’t be reached.

    • (a) are affable
    • (b) are irrepressible
    • (c) are affordable
    • (d) are inaccessible
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  10. 10. Select the INCORRECTLY spelt word.

    • (a) Privilege
    • (b) Accommodate
    • (c) Mischievious
    • (d) Millennium
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  11. 11. Select the option that expresses the given sentence in active voice. The painting was admired by art enthusiasts from around the world.

    • (a) Art enthusiasts from around the world have admired the painting.
    • (b) Art enthusiasts from around the world admired the painting.
    • (c) The painting was being admired by art enthusiasts from around the world.
    • (d) The painting has been admired by art enthusiasts from around the world.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  12. 12. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Miserable

    • (a) Restrained
    • (b) Cheerful
    • (c) Settled
    • (d) Melodious
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  13. 13. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom. Fatima was at her wits’ end trying to decide on a serene place for spending the holidays in.

    • (a) So worried, confused or annoyed that she became unconscious
    • (b) So calm and composed that she knows what to do next
    • (c) So worried, confused or annoyed that she does not know what to do next
    • (d) So worried, confused or annoyed that she insulted others for no reason
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  14. 14. Select the word segment that can substitute the bracketed word segment correctly and complete the sentence meaningfully. (Each participant have) performed well.

    • (a) Each participant has
    • (b) Each participant were
    • (c) Each participant was
    • (d) Each participant have been
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  15. 15. Select the option that expresses the given sentence in active voice. He will be made President by the people.

    • (a) He will be made President by the people.
    • (b) By the people, he shall be made the President.
    • (c) The people will make him President.
    • (d) People will be making him the President.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  16. 16. Select the most appropriate synonym of the given word. Taut

    • (a) Torn
    • (b) Slack
    • (c) Tight
    • (d) Flaccid
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  17. 17. Select the most appropriate synonym of the given word. Confiscate

    • (a) Titivate
    • (b) Restock
    • (c) Seize
    • (d) Destroy
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  18. 18. Select the most appropriate homophone to fill in the blank. He has the ________ to express his thoughts.

    • (a) write
    • (b) ride
    • (c) rite
    • (d) right
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  19. 19. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. There are many factories in the operative area of the city.

    • (a) industrious
    • (b) mechanical
    • (c) industrial
    • (d) serviceable
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  20. 20. Parts of the following sentence have been given as options. Select the option that contains an error. I are dancing with my husband at my sister’s wedding.

    • (a) husband at my
    • (b) I are dancing
    • (c) with my
    • (d) sister’s wedding
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  21. गद्यांशप्रश्न 21–25 के लिए

    In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank. Tea prices in the domestic (1)__________ continue to rule high in the current year despite the expectation of a higher production as compared to the previous year. During the past three months, tea prices have been (2)__________ with the prices of other companies. Unlike last year, tea prices have generally shown (3) __________, when tea prices rose dramatically, this year, prices seem to have (4) __________ at a rather high level. In the subsequent four months, the (5)__________ average price showed a downtrend.

  22. 21. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.

    • (a) field
    • (b) zone
    • (c) market
    • (d) area
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  23. 22. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.

    • (a) aligning
    • (b) encountering
    • (c) favouring
    • (d) countering
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  24. 23. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.

    • (a) an innate
    • (b) a reduction
    • (c) an uptrend
    • (d) an inflow
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  25. 24. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.

    • (a) abated
    • (b) moderated
    • (c) stabilised
    • (d) equated
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  26. 25. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.

    • (a) yearly
    • (b) monthly
    • (c) half yearly
    • (d) weekly
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी कर्मचारी चयन आयोग की रिस्पॉन्स शीट में अंकित उत्तरों के अनुसार है। “—” का अर्थ है कि शीट में उत्तर स्पष्ट नहीं दिखा।

General Intelligence and Reasoning

प्र. 1
(b)
प्र. 2
(c)
प्र. 3
(c)
प्र. 4
(b)
प्र. 5
(d)
प्र. 6
(c)
प्र. 7
(d)
प्र. 8
(b)
प्र. 9
(a)
प्र. 10
(a)
प्र. 11
(a)
प्र. 12
(a)
प्र. 13
(b)
प्र. 14
(a)
प्र. 15
(a)
प्र. 16
(c)
प्र. 17
(d)
प्र. 18
(c)
प्र. 19
(b)
प्र. 20
(b)
प्र. 21
(a)
प्र. 22
(c)
प्र. 23
(d)
प्र. 24
(a)
प्र. 25
(b)

General Awareness

प्र. 1
(a)
प्र. 2
(d)
प्र. 3
(a)
प्र. 4
(d)
प्र. 5
(a)
प्र. 6
(b)
प्र. 7
(c)
प्र. 8
(b)
प्र. 9
(c)
प्र. 10
(c)
प्र. 11
(a)
प्र. 12
(c)
प्र. 13
(d)
प्र. 14
(c)
प्र. 15
(b)
प्र. 16
(c)
प्र. 17
(a)
प्र. 18
(b)
प्र. 19
(b)
प्र. 20
(a)
प्र. 21
(d)
प्र. 22
(b)
प्र. 23
(b)
प्र. 24
(b)
प्र. 25
(a)

Quantitative Aptitude

प्र. 1
(c)
प्र. 2
(c)
प्र. 3
(c)
प्र. 4
(b)
प्र. 5
(d)
प्र. 6
(c)
प्र. 7
(b)
प्र. 8
(d)
प्र. 9
(a)
प्र. 10
(d)
प्र. 11
(c)
प्र. 12
(c)
प्र. 13
(c)
प्र. 14
(d)
प्र. 15
(c)
प्र. 16
(d)
प्र. 17
(b)
प्र. 18
(b)
प्र. 19
(d)
प्र. 20
(b)
प्र. 21
(c)
प्र. 22
(c)
प्र. 23
(a)
प्र. 24
(a)
प्र. 25
(a)

English Comprehension

प्र. 1
(d)
प्र. 2
(a)
प्र. 3
(b)
प्र. 4
(d)
प्र. 5
(d)
प्र. 6
(b)
प्र. 7
(d)
प्र. 8
(a)
प्र. 9
(d)
प्र. 10
(c)
प्र. 11
(b)
प्र. 12
(b)
प्र. 13
(c)
प्र. 14
(a)
प्र. 15
(c)
प्र. 16
(c)
प्र. 17
(c)
प्र. 18
(d)
प्र. 19
(c)
प्र. 20
(b)
प्र. 21
(c)
प्र. 22
(a)
प्र. 23
(c)
प्र. 24
(c)
प्र. 25
(b)