ExamBharo · SSC CGL 2024 Tier I — 25 September, Shift 2 · exambharo.com/ssc-cgl/previous-year-papers/ssc-cgl-2024-tier-1-25-sep-shift-2/
प्रश्न पत्र · एसएससी सीजीएल
SSC CGL 2024 Tier I — 25 September, Shift 2
25 सितंबर 2024 · 12:30 PM–1:30 PMपेपर के 100 में से 99 प्रश्नसही उत्तर पर +2, गलत उत्तर पर −0.5
मूल पेपर के 1 प्रश्न शामिल नहीं हैं: जिनके लिए ऐसा चित्र, चिह्न या फ़ॉर्मैटिंग चाहिए जो हम नहीं दिखा सकते, या जिनका पाठ या उत्तर आधिकारिक दस्तावेज़ से साफ़ नहीं मिला।
प्रश्न कर्मचारी चयन आयोग के 25 सितंबर 2024, 12:30 PM–1:30 PM के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।
प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।
General Intelligence and Reasoning
1. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 66, 75, 86, 99, 114, ?
- (a) 131
- (b) 140
- (c) 139
- (d) 135
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
2. Which two signs should be interchanged to make the following equation correct? 139 + 40 ÷ 5 − 168 × 3 = 283
- (a) + and ÷
- (b) − and ×
- (c) ÷ and ×
- (d) − and +
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
3. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed at MN as shown.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
4. How many triangles are there in the given figure?

- (a) 13
- (b) 10
- (c) 11
- (d) 12
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
5. Identify the figure from among the given options which when put in place of the question mark (?) will logically complete the series.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
6. Select the correct combination of letters that when sequentially filled in the blanks of the given series will make the series logically complete. B_FH_LNP_T_X
- (a) CKSU
- (b) DIQU
- (c) CIQW
- (d) DJRV
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
7. ‘Obstinate’ is related to ‘Stubborn’ in the same way as ‘Resolute’ is related to ‘________’. (The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word.)
- (a) Wavering
- (b) Thoughtful
- (c) Dithering
- (d) Determined
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
8. The position of how many letters will remain unchanged if all the letters in the word RICKET are arranged in English alphabetical order?
- (a) One
- (b) None
- (c) Three
- (d) Two
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
9. Two sets of numbers are given below. In each set of numbers, certain mathematical operation(s) on the first number result(s) in the second number. Similarly, certain mathematical operation(s) on the second number result(s) in the third number and so on. Which of the given options follows the same set of operations as in the given sets? (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into their constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding/subtracting/multiplying to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.) 8 – 33 – 66 – 81; 11 – 36 – 72– 87
- (a) 21 – 46 – 82 – 107
- (b) 18 – 43 – 86 – 100
- (c) 15 – 40 – 80 – 95
- (d) 6 – 31 – 62 – 97
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
10. A paper is folded and cut as shown below. How will it appear when unfolded?

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
11. 18 is related to 90 following a certain logic. Following the same logic, 31 is related to 155. To which of the following is 52 related, following the same logic? (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /deleting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed)
- (a) 265
- (b) 260
- (c) 248
- (d) 256
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
12. Select the figure from among the given options that can replace the question mark (?) and logically complete the series.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
13. 17 is related to 102 following a certain logic. Following the same logic, 29 is related to 174. To which of the following is 39 related, following the same logic? (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding /deleting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed)
- (a) 228
- (b) 234
- (c) 230
- (d) 238
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
14. All the alphabets in the word ‘CARDBOARD’ are arranged in the alphabetical order. How many alphabets are there in the English alphabetical series between the alphabet which is fourth from the left end and the one which is second from the right end in the newly formed cluster of nine letters?
- (a) 14
- (b) 16
- (c) 12
- (d) 10
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
15. Three of the following four options are alike in a certain way and thus form a group. Which is the one that does NOT belong to that group? (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding/subtracting/multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.)
- (a) 36 – 88 – 80
- (b) 68 – 54 – 94
- (c) 34 – 56 – 62
- (d) 23 – 56 -51
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
16. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow from the statements. Statements: All papers are pencils. All pencils are erasers. All erasers are pens. Conclusions: I. All pens are papers. II. Some papers are erasers. III. Some pens are pencils.
- (a) All the conclusions follow
- (b) Only conclusions I and III follow
- (c) Only conclusions II and III follow
- (d) Only conclusions I and II follow
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
17. In a certain code language, ‘CLERK’ is written as ‘BKEQJ’ and ‘OFFICE’ is written as ‘OEEIBE’. How will ‘POST’ be written in that language?
- (a) RSOO
- (b) OORS
- (c) OROS
- (d) OSOR
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
18. Based on the English alphabetical order, three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and thus form a group. Which is the one that DOES NOT belong to that group? (Note: The odd man out is not based on the number of consonants/vowels or their position in the letter-cluster.)
- (a) QST
- (b) TWW
- (c) IKL
- (d) ACD
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
19. Two different positions of the same dice are given below. Which is the number on the face opposite the face containing 5?

- (a) 6
- (b) 1
- (c) 3
- (d) 2
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
20. In a certain code language, A + B means ‘A is the son of B’, A − B means ‘A is the wife of B’, A × B means ‘A is the brother of B’ and A ÷ B means ‘A is the mother of B’. Based on the above, how is T related to P if ‘P − M + R ÷ T × S’?
- (a) Sister
- (b) Husband’s brother
- (c) Brother’s wife
- (d) Brother
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
21. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed at MN as shown below.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
22. Which two numbers (not digits) should be interchanged to make the given equation correct? 15 + 5 × 8 – 72 ÷ 4 + 16 × 3 = 101
- (a) 15 and 16
- (b) 5 and 4
- (c) 8 and 4
- (d) 5 and 3
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
23. Select the option that is related to the fifth term in the same way as the second term is related to the first term and the fourth term is related to the third term. EYES : FTFZ :: MIND : OENJ :: REST : ?
- (a) STRE
- (b) STSF
- (c) TUFS
- (d) TUSF
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
24. In the following series, only one letter-cluster is incorrect. Select the incorrect lettercluster. ZXU SQN LKI ECZ XVS
- (a) LKI
- (b) ECZ
- (c) XVS
- (d) SQN
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
25. In a certain code language, ‘DRAPE’ is coded as ‘65432’ and ‘TAPED’ is coded as ‘24596’. What is the code for ‘R’ in that language?
- (a) 9
- (b) 6
- (c) 2
- (d) 3
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
General Awareness
1. Which of the following states is one of those states that have no Panchayati Raj Institution at all?
- (a) Assam
- (b) Nagaland
- (c) Gujarat
- (d) Punjab
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
2. In which month is the Inter Tropical Convergence Zone (ITCZ) located around 20°N-25°N latitude (over the Gangetic plain)?
- (a) June
- (b) July
- (c) May
- (d) August
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
3. Which of the following is an example of capital receipts?
- (a) Grants-in-aid from other governments
- (b) Interest on government bonds
- (c) Revenue from the sale of government assets
- (d) Taxes on income
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
4. Jaipal Singh Munda is associated with which of the following sports?
- (a) Hockey
- (b) Kabaddi
- (c) Cricket
- (d) Badminton
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
5. In January 2023, Koneru Humpy won India’s first-ever silver medal at the __________ held in Almaty, Kazakhstan.
- (a) World Correspondence Chess Championship
- (b) FIDE World Chess Championship
- (c) World Rapid Chess Championship
- (d) World Blitz Chess Championship
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
6. Bihu festival is the main festival of which state?
- (a) Kerala
- (b) Punjab
- (c) Assam
- (d) Rajasthan
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
7. The New Moore Island is in geographic proximity to:
- (a) Bangladesh
- (b) Myanmar
- (c) Pakistan
- (d) Sri Lanka
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
8. During the period of 1947 to 1990, how many five-year plans were completed?
- (a) 7
- (b) 6
- (c) 8
- (d) 9
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
9. Who among the following sent Megasthenes to the court of Chandragupta Maurya?
- (a) Alexander III
- (b) Seleucus I Nicator
- (c) Antiochus I Soter
- (d) Antiochus III
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
10. Which of the following is NOT a member of the Aves (birds) class?
- (a) Psittacula
- (b) Struthio
- (c) Neophron
- (d) Pteropus
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
11. When you take Lead nitrate powder in a boiling tube and heat it, you will observe the emission of brown fumes that are of _____________________.
- (a) Nitrogen dioxide
- (b) Nitric oxide
- (c) Nitrous oxide
- (d) Dinitrogen trioxide
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
12. Which of the following playback singers is the recipient of the Karnataka Ratna Award 2005?
- (a) Ravindra Jain
- (b) Pandit Jasraj
- (c) Sistla Janaki
- (d) Bhimsen Joshi
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
13. ‘Drain of Wealth’, a critique of the colonial exploitation, was given by which of the following nationalist leaders?
- (a) Chakravarti Rajagopalachari
- (b) Rajendra Prasad
- (c) Dadabhai Naoroji
- (d) Sardar Vallabhbhai Patel
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
14. Who founded the Theosophical Society in New York in 1875?
- (a) Ramabai Ranade and GK Devadhar
- (b) Baba Dayal Das and Madan Lal
- (c) Madame HP Blavatsky and Colonel Olcott
- (d) Naoroji Furdunji and Satyendra Nath Bose
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
15. Mirabai Chanu secured a silver medal at which Commonwealth Games?
- (a) 2014
- (b) 2018
- (c) 2010
- (d) 2022
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
17. Who has written the book Sangeet Bal Prakash?
- (a) Vishnu Narayan Bhatkhande
- (b) Vishnu Digambar Paluskar
- (c) Bhimsen Joshi
- (d) Pandit Narayan Rao
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
18. What is the name of the inflammatory condition that causes cracks, crusting and scaling at the corners of the mouth due to vitamin B2 deficiency?
- (a) Cheilosis
- (b) Psoriasis
- (c) Atopic dermatitis
- (d) Urticaria
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
19. Which of the following rivers originates from the Himalayas?
- (a) Ganga
- (b) Narmada
- (c) Tapi
- (d) Godavari
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
20. Which of the following Delhi sultans introduced two coins, namely silver tanka and copper jital?
- (a) Bahlul Lodi
- (b) Qutbuddin Aibak
- (c) Iltutmish
- (d) Ghiyasuddin Balban
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
21. In Pradhan Mantri Gramin Awaas Yojana, the cost of unit assistance is shared between Central and State Governments in the ratio ___________ for the North-Eastern and the Himalayan states.
- (a) 60 : 40
- (b) 90 : 10
- (c) 45 : 55
- (d) 50 : 50
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
22. As per article 158, the Governor shall NOT be a member of either House of Parliament or of a House of the Legislature of any State specified in ________ Schedule.
- (a) Seventh
- (b) Third
- (c) Fifth
- (d) First
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
23. Name the straight chain alkane having chemical formula C9H20, which is used as a research chemical and in making biodegradable detergents.
- (a) Nonane
- (b) Nonadecane
- (c) Dodecane
- (d) Icosane
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
24. According to the Tea Board of India’s report (2021-22), which group of states in India is the largest tea producer?
- (a) Himachal Pradesh and Uttarakhand
- (b) West Bengal and Assam
- (c) Andhra Pradesh and Kerala
- (d) Tamil Nadu and Kerala
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
25. If a 12-year-old is found to be working in a factory manufacturing carpets, which of the following Articles of the Constitution of India will be violated?
- (a) Article 26
- (b) Article 25
- (c) Article 23
- (d) Article 24
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
Quantitative Aptitude
1. In the 8th class, consisting of 30 students, a Mathematics test was taken. 10 students had an average score of 90. The other students had an average score of 75. What is the average score of the whole class?
- (a) 78
- (b) 74
- (c) 80
- (d) 76
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
2. The relation between K1 and K2 for which the system of linear equations K1x + 3y = 8 and 4x + K2y = 16 represents coincident lines, is:
- (a) K2 = 3K1
- (b) K1 + K2 = 0
- (c) K2 = K1
- (d) K2 + 3K1 = 0
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
3. Two pipes X and Y can fill a tank in 14 hours and 21 hours, respectively. Both pipes are opened simultaneously to fill the tank. In how many hours will the empty tank be filled?
- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
4. In a quadrilateral ABCD, AB = BC, AD = DC. ∠ABD = 68°, ∠ADB = (2y-7)°, ∠BDC = 33°, ∠DBC = (3x+2)°. Then the value of 2x+3y is:
- (a) 104
- (b) 108
- (c) 118
- (d) 144
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
5. Find the value of tan 72° − tan 27° − tan 72° tan 27°.
- (a) −1
- (b) 0
- (c) 1
- (d) −2
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
6.

- (a) 930
- (b) 804
- (c) 870
- (d) 912
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
7. A policeman noticed a thief at some distance. The policeman started running to catch the thief and the thief also started running at the same time. The speed of both policeman and the thief was 12 km per hour and 10 km per hour, respectively. It took 30 minutes for the policeman to catch the thief. Find the initial distance (in metres) between them.
- (a) 1000
- (b) 600
- (c) 100
- (d) 500
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
8.

- (a) 38
- (b) 39
- (c) 34
- (d) 28
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
9. Consider the following table for total exports of goods of 5 companies over 5 years (in lakhs).
If the ratio of exports to the imports of companies S and U in the year 2015 is 3 : 2 and 1 : 2, respectively, then, the total imports (in ₹ lakhs) of companies S and U together in the year 2015 is:- (a) 121
- (b) 174
- (c) 157
- (d) 187
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
10. A man loses 28% by selling an article for ₹144. If he sells it for ₹288, what will be his gain/loss percentage?
- (a) Loss, 43%
- (b) Gain, 44%
- (c) Gain, 41%
- (d) Loss, 46%
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
11. If A:B = 6 : 8 and B:C = 5 : 11, then A:B:C is:
- (a) 14:31:25
- (b) 15:32:44
- (c) 15:20:44
- (d) 11:23:14
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
12. Naman borrows a sum of ₹3,48,020 at the rate of 8% per annum simple interest. At the end of the first year, he repays ₹15,090 towards return of principal amount borrowed. If Naman clears all pending dues at the end of the second year, including interest payment that accrued during the first year, how much does he pay (in ₹) at the end of the second year?
- (a) 3,92,733
- (b) 3,79,386
- (c) 3,88,931
- (d) 3,87,406
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
13.

- (a) 8 : 7
- (b) 5 : 6
- (c) 7 : 8
- (d) 6 : 5
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
14. The two circles intersect at two points P and Q. PR and PS are diameters of the two circles. What is ∠PQR ?
- (a) 45°
- (b) 0°
- (c) 90°
- (d) 60°
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
15. Find the diameter (in cm) of a circle whose circumference is equal to the sum of the circumferences of two circles of radii 12 cm and 16 cm.
- (a) 28
- (b) 32
- (c) 64
- (d) 56
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
16. If m is even, then (8m – 1) is divisible by:
- (a) 8
- (b) 65
- (c) 42
- (d) 63
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
17.

- (a) 1
- (b) 10
- (c) 1000
- (d) 100
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
18. During a new-year sale, a shopkeeper offers a discount scheme to his customers, ‘Buy 5 Sweaters, Get 2 Sweaters Free’. Find the effective percentage discount given by the shopkeeper.
- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
19. The ratio of expenditure to savings of a woman is 4 : 1. If her income and expenditure are increased by 20% and 10%, respectively, then find the percentage change in her savings.
- (a) 50%
- (b) 40%
- (c) 60%
- (d) 30%
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
20.

- (a) 45°
- (b) 30°
- (c) 90°
- (d) 60°
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
21.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
22.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
23. Simplify: [25 − 48 ÷ 6 + 12 × 2] + 78 − [5 + 3 of (25 − 2 × 10)]
- (a) 89
- (b) 90
- (c) 98
- (d) 99
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
24. Find the value of 'k' for which the system of equations 4x+6y=7 and 6x+(k+4)y-21=0 has a unique solution.
- (a) k ≠ 5
- (b) k ≠ 7
- (c) k = 5
- (d) k = 7
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
25. Study the given table answer the question that follows. The following table shows the income of a person (in thousand rupees) per annum over the given years.
What is the average income from school as a salary per year earned by the person over the given years?- (a) ₹1,58,000
- (b) ₹1,74,000
- (c) ₹1,48,000
- (d) ₹1,64,000
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
English Comprehension
1. Select the sentence that does NOT have a spelling error.
- (a) She is very particular about pronounciation in her classes.
- (b) The movie was very successful in the urban areas, but not among rural audiences.
- (c) There wedding was during the summer, which is why we didn’t attend it.
- (d) There were no intermittent showers in the city, as was predicted during the whether forecast.
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
2. Parts of a sentence are given below in jumbled order. Arrange the parts in the correct order to form a meaningful sentence. P- for a Q- exercise daily R- one must S- good body
- (a) PRSQ
- (b) PQRS
- (c) PRQS
- (d) RQPS
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
3. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. The ship launched out on a journey by water or sea of discovery.
- (a) voyage
- (b) verso
- (c) rendezvous
- (d) vespers
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
4. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Nominal
- (a) Nasty
- (b) Significant
- (c) Sound
- (d) Constant
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
5. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. Ashoka was the greatest than all the Mauryan Emperors .
- (a) to other Mauryan Emperors
- (b) of the Mauryan Emperors
- (c) to all another Mauryan Emperors
- (d) all Mauryan Emperors
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
6. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. One who eats human flesh.
- (a) Scavengers
- (b) Omnivores
- (c) Cannibal
- (d) Herbivores
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
7. The following sentence has been split into four segments. Identify the segment that contains a grammatical error. He and his friends / does not / want to / attend the meeting.
- (a) attend the meeting
- (b) want to
- (c) does not
- (d) He and his friends
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
8. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Bombastic
- (a) Elevated
- (b) Simple
- (c) Wicked
- (d) Pastoral
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
9. Select the option that expresses the following sentence in passive voice. He had cleaned the bathroom.
- (a) The bathroom had been cleaned by him.
- (b) The bathroom has been cleaned by him.
- (c) The bathroom has cleaned by him.
- (d) The bathroom had cleaned by him.
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
10. The following sentence has been divided into four segments. Identify the segment in which the article has been used INCORRECTLY. In the recent past, the IT industry has emerged / as a major contributor to an industry revenue / as well as employment / opportunity provider in the country.
- (a) as a major contributor to an industry revenue
- (b) In the recent past, the IT industry has emerged
- (c) opportunity provider in the country.
- (d) as well as employment
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
11. Select the option that correctly expresses the given sentence in passive voice. Why didn’t she bring her son to my house?
- (a) Why isn’t her son brought to my house?
- (b) Why wasn’t her son brought to my house?
- (c) Why wasn’t her son brought by her to my house?
- (d) Why isn’t her son brought by you to my house?
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
12. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Forgive
- (a) Requite
- (b) Clear
- (c) Unburden
- (d) Loathe
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
13. Select the most appropriate option to substitute the underlined part of the following sentence. My brother always received the lion’s share of every meal that we had.
- (a) the major portion
- (b) the pet’s share
- (c) the last bite
- (d) a very small part
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
14. Identify the INCORRECTLY spelt word in the following sentence. Parul is known as a rigteous and honest lady.
- (a) lady
- (b) honest
- (c) rigteous
- (d) known
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
15. Select the most appropriate option that can substitute the underlined part in the following sentence. We all have to pull our socks up for the upcoming Board exam, if we want to get outstanding grades.
- (a) revive interest in old matters
- (b) calm down impudent contempt
- (c) act in a proper manner
- (d) work harder than before
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
16. Select the option that can substitute/replace the bracketed word correctly and complete the sentence. I said I (don’t) understand.
- (a) done
- (b) am doing
- (c) didn’t
- (d) doesn’t
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
17. Parts of a sentence are given below in jumbled order. Arrange the parts in the correct order to form a meaningful sentence. (a) the Industrial Revolution denotes (b) and continued until the middle of the 19th century (c) a significant period of social, economic and technological revolution (d) that commenced in the latter part of the 18th century
- (a) dcba
- (b) cadb
- (c) abcd
- (d) acdb
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
18. Select the most appropriate synonym of the word in brackets to fill in the blank. He said that he lacks the ___________ to stand in a queue. (patience)
- (a) elegance
- (b) acceptance
- (c) endurance
- (d) relevance
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
19. Select the most appropriate ANTONYM of the word in the brackets to fill in the blank. The pool was too ______ at this end for kids to play. [SHALLOW]
- (a) green
- (b) cold
- (c) blue
- (d) deep
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
20. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Concede
- (a) Avow
- (b) Battle
- (c) Deny
- (d) Surrender
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
गद्यांशप्रश्न 21–25 के लिए
In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank. We naturally seek the company of those whose (1) _________ are the same as our own. Fools do not like the (2) _________ of wise men, and wise men avoid fools. Serious-minded people do not find much in common with (3) _________ folk, and vice versa. Sinners feel uncomfortable with (4) _________ and do not seek their company. We can, therefore, as a rule, judge a man’s (5) _________ by the company he keeps.
21. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.
- (a) institutes
- (b) organisations
- (c) apathy
- (d) tastes
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
22. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.
- (a) serious
- (b) antagonist
- (c) culture
- (d) company
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
23. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.
- (a) frivolous
- (b) grave
- (c) solemn
- (d) thoughtful
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
24. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.
- (a) rowdy
- (b) commoners
- (c) saints
- (d) knave
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
25. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.
- (a) heirloom
- (b) legacy
- (c) futurities
- (d) character
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
उत्तर देखें
उत्तर कुंजी
उत्तर कुंजी कर्मचारी चयन आयोग की रिस्पॉन्स शीट में अंकित उत्तरों के अनुसार है। “—” का अर्थ है कि शीट में उत्तर स्पष्ट नहीं दिखा।
General Intelligence and Reasoning
- प्र. 1
- (a)
- प्र. 2
- (c)
- प्र. 3
- (a)
- प्र. 4
- (a)
- प्र. 5
- (c)
- प्र. 6
- (d)
- प्र. 7
- (d)
- प्र. 8
- (d)
- प्र. 9
- (c)
- प्र. 10
- (c)
- प्र. 11
- (b)
- प्र. 12
- (a)
- प्र. 13
- (b)
- प्र. 14
- (a)
- प्र. 15
- (b)
- प्र. 16
- (c)
- प्र. 17
- (b)
- प्र. 18
- (b)
- प्र. 19
- (b)
- प्र. 20
- (b)
- प्र. 21
- (c)
- प्र. 22
- (d)
- प्र. 23
- (d)
- प्र. 24
- (a)
- प्र. 25
- (d)
General Awareness
- प्र. 1
- (b)
- प्र. 2
- (b)
- प्र. 3
- (c)
- प्र. 4
- (a)
- प्र. 5
- (d)
- प्र. 6
- (c)
- प्र. 7
- (a)
- प्र. 8
- (a)
- प्र. 9
- (b)
- प्र. 10
- (d)
- प्र. 11
- (a)
- प्र. 12
- (d)
- प्र. 13
- (c)
- प्र. 14
- (c)
- प्र. 15
- (a)
- प्र. 17
- (b)
- प्र. 18
- (a)
- प्र. 19
- (a)
- प्र. 20
- (c)
- प्र. 21
- (b)
- प्र. 22
- (d)
- प्र. 23
- (a)
- प्र. 24
- (b)
- प्र. 25
- (d)
Quantitative Aptitude
- प्र. 1
- (c)
- प्र. 2
- (a)
- प्र. 3
- (c)
- प्र. 4
- (a)
- प्र. 5
- (c)
- प्र. 6
- (b)
- प्र. 7
- (a)
- प्र. 8
- (b)
- प्र. 9
- (b)
- प्र. 10
- (b)
- प्र. 11
- (c)
- प्र. 12
- (d)
- प्र. 13
- (a)
- प्र. 14
- (c)
- प्र. 15
- (d)
- प्र. 16
- (d)
- प्र. 17
- (b)
- प्र. 18
- (a)
- प्र. 19
- (c)
- प्र. 20
- (a)
- प्र. 21
- (d)
- प्र. 22
- (d)
- प्र. 23
- (d)
- प्र. 24
- (a)
- प्र. 25
- (d)
English Comprehension
- प्र. 1
- (b)
- प्र. 2
- (d)
- प्र. 3
- (a)
- प्र. 4
- (b)
- प्र. 5
- (b)
- प्र. 6
- (c)
- प्र. 7
- (c)
- प्र. 8
- (b)
- प्र. 9
- (a)
- प्र. 10
- (a)
- प्र. 11
- (c)
- प्र. 12
- (d)
- प्र. 13
- (a)
- प्र. 14
- (c)
- प्र. 15
- (d)
- प्र. 16
- (c)
- प्र. 17
- (d)
- प्र. 18
- (c)
- प्र. 19
- (d)
- प्र. 20
- (c)
- प्र. 21
- (d)
- प्र. 22
- (d)
- प्र. 23
- (a)
- प्र. 24
- (c)
- प्र. 25
- (d)