आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · SSC CGL 2022 Tier I — 8 December 2022, Shift 1 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2022-tier-1-8-dec-shift-1/

प्रश्न पत्र · एसएससी सीजीएल

SSC CGL 2022 Tier I — 8 December 2022, Shift 1

8 दिसंबर 2022 · 9:00 AM–10:00 AMपेपर के 100 में से 96 प्रश्नसही उत्तर पर +2, गलत उत्तर पर −0.5

मूल पेपर के 4 प्रश्न शामिल नहीं हैं: जिनके लिए ऐसा चित्र या फ़ॉर्मैटिंग चाहिए जो हम नहीं दिखा सकते, जिनका उत्तर रिस्पॉन्स शीट में नहीं है, या जिन्हें हम पेपर की दूसरी प्रति से मिला नहीं सके।

प्रश्न कर्मचारी चयन आयोग के 8 दिसंबर 2022, 9:00 AM–10:00 AM के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

General Intelligence and Reasoning

  1. 1. Three of the following letter-clusters are alike in some manner and hence form a group. Which letter-cluster does not belong to that group?

    • (a) LEB
    • (b) JZF
    • (c) TJP
    • (d) MCI
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  2. 2. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. PMRF, PDZV, PUHL, PLPB, ?

    • (a) PCMH
    • (b) PHTD
    • (c) PCXR
    • (d) PQRS
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  3. 3. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 10, 15, 25, 45, 85, ?

    • (a) 160
    • (b) 165
    • (c) 170
    • (d) 150
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  4. 4. Select the correct combination of mathematical signs to sequentially replace the * signs and balance the given equation. 11 * 3 * 11 * 2 * 9 = 10

    • (a) ×, ÷, −, +
    • (b) ÷, ×, −, +
    • (c) ÷, +, −, ×
    • (d) ×, ÷, +, −
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  5. 5. Which two signs and two numbers should be interchanged in the following equation to make it correct? 264 + 24 × 9 ÷ 60 – 4 = 630

    • (a) 264 and 9, ÷ and −
    • (b) 264 and 9, + and –
    • (c) 4 and 24, ÷ and +
    • (d) 4 and 9, − and ×
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  6. 6. Select the option that is related to the fourth term in the same way as the first term is related to the second term and the fifth term is related to the sixth term. 11 : 31 :: ? : 25 :: 14 : 40

    • (a) 8
    • (b) 10
    • (c) 7
    • (d) 9
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  7. 7. प्रश्न 7 का चित्र

    • (a) प्रश्न 7, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 7, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 7, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 7, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  8. 8. In a certain code language, 'FACES’ is written as 'AFCSE' and 'JEANS' is written as 'EJASN'. How will 'HANGS' be written in that language?

    • (a) AHSNG
    • (b) AHSGN
    • (c) AHNGS
    • (d) AHNSG
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  9. 9. If L × M means that L is the mother of M, L – M means that L is the father of M, L ÷ M means that L is the sister of M, then which of the following expression shows that R is the brother of P?

    • (a) P ÷ R – Q
    • (b) P × R – Q
    • (c) P ÷ Q – R
    • (d) P ÷ R × Q
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  10. 11. In a certain code language, ‘FANCY’ is written as ‘ACPEH’ and ‘TRACTOR’ is written as ‘TTCEVQV’. How will ‘CARROT’ be written in that language?

    • (a) ECTTQV
    • (b) ECTTQT
    • (c) EBTTPV
    • (d) VCTTQE
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  11. 12. प्रश्न 12 का चित्र

    • (a) प्रश्न 12, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 12, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 12, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 12, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  12. 13. Three statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements. Statements: All reds are pinks. All whites are pinks. All pinks are oranges. Conclusions: I. All whites are oranges. II. All oranges are reds. III. Some oranges are whites.

    • (a) Only conclusions I and III follow
    • (b) Only conclusions I and II follow
    • (c) All conclusions follow
    • (d) Only conclusions II and III follow
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  13. 14. Select the odd group of numbers. (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g.13 – Operations on 13 such as adding /subtracting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed)

    • (a) 14 – 208
    • (b) 18 – 334
    • (c) 12 –154
    • (d) 16 – 266
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  14. 15. A & B means ‘A is the wife of B’ A # B means ‘A is the father of B’ A @ B means ‘A is the son B’ A % B means ‘A is the husband of B’ A + B means ‘A is the mother of B’ If A & B # C & D @ E % F + G, then how is A related to D?

    • (a) Daughter-in-law
    • (b) Mother-in-law
    • (c) Mother
    • (d) Sister
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  15. 16. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. (The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters / number of consonants / vowels in the word.) Lethargy : Alertness :: Gentle : ?

    • (a) Destroy
    • (b) Kind
    • (c) Annoying
    • (d) Harsh
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  16. 17. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g., 13 – Operations on 13 such as adding /subtracting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is NOT allowed). (24, 9, 21) (34, 16, 33)

    • (a) (34, 8, 28)
    • (b) (53, 6, 34)
    • (c) (43, 17, 41)
    • (d) (42, 9, 30)
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  17. 18. प्रश्न 18 का चित्र

    • (a) प्रश्न 18, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 18, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 18, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 18, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  18. 19. In the following question below are given some statements followed by some conclusions based on those statements. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements. Statements: I. All R are M. II. All L are M. Conclusions: I. Some M are not R. II. Some L are R. III. Some M are L.

    • (a) Both conclusions II and III follows
    • (b) Only conclusion III follows
    • (c) Both conclusions I and III follows
    • (d) Neither conclusion follows
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  19. 20. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number. 76 : 11 :: 88 : ? :: 68 : 9

    • (a) 12
    • (b) 14
    • (c) 18
    • (d) 15
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  20. 21. प्रश्न 21 का चित्र

    • (a) 1
    • (b) 3
    • (c) 6
    • (d) 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  21. 22. By interchanging the given two signs and numbers which of the following equation will be not correct? – and ÷, 8 and 2 I. 5 + 7 – 8 × 4 ÷ 2 = 9 II. 3 + 8 × 4 – 2 ÷ 1 = 3

    • (a) Neither I nor II
    • (b) Only II
    • (c) Both I and II
    • (d) Only I
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  22. 23. प्रश्न 23 का चित्र

    • (a) प्रश्न 23, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 23, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 23, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 23, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  23. 24. Which letter cluster will replace the question mark (?) to complete the given series? CLPM, FNQN, ?, LRSP, OTTQ

    • (a) IPRO
    • (b) JPRO
    • (c) IPSO
    • (d) IQRO
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  24. 25. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. (The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word) Lake : Land :: Island : ?

    • (a) Plains
    • (b) Water
    • (c) Hills
    • (d) Dessert
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

General Awareness

  1. 1. Acid changes the colour of blue litmus to ______.

    • (a) yellow
    • (b) red
    • (c) pink
    • (d) orange
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  2. 2. Which of the following hills and their region are correctly matched?

    • (a) Patkai hills – Western ghats
    • (b) Mizo hills – Eastern ghats
    • (c) Shevaroy hills – Western ghats
    • (d) Javadi hills – Eastern ghats
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  3. 3. Under the Constitution of India, the Constitutional Head of the Executive of the Union is the _________.

    • (a) Prime Minister
    • (b) President
    • (c) Supreme Court Chief justice
    • (d) Speaker of the Rajya Sabha
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  4. 4. Kathak dancer, Sitara Devi was awarded which of the following awards in 1973?

    • (a) Padma Vibhushan
    • (b) Padma Bhushan
    • (c) Sangam Kala
    • (d) Padma Shri
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  5. 5. Which Article of the Constitution of India deals with the recognition of the right to education as a Fundamental Right?

    • (a) Article 300 A
    • (b) Article 20
    • (c) Article 33
    • (d) Article 21 A
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  6. 6. During the period between 1950 and 1990, the proportion of GDP contributed by agriculture significantly ____.

    • (a) doubled
    • (b) remained constant
    • (c) increased
    • (d) declined
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  7. 7. What is the product of a reaction of calcium carbonate, water and carbon dioxide?

    • (a) Calcium oxide
    • (b) Calcium hydroxide
    • (c) Hydrochloric acid
    • (d) Calcium hydrogen carbonate
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  8. 8. Fa Xian began his journey back home from which of the following Indian state?

    • (a) Bihar
    • (b) Maharashtra
    • (c) Bengal
    • (d) Odisha
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  9. 9. Gross primary deficit can be expressed as ______.

    • (a) Gross fiscal deficit – Net interest liabilities
    • (b) Capital expenditure – Revenue deficit
    • (c) Gross fiscal deficit + Net interest liabilities
    • (d) Revenue deficit + Capital expenditure
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  10. 10. The news print sector in our country is governed by which order from the following?

    • (a) National Print Control Order, 2001
    • (b) Newsprint Control Order, 2004
    • (c) News Print Commission Order, 2006
    • (d) National Press Control Order, 2003
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  11. 11. Which element of group 13 is a soft metal with a low melting point (303K) and is widely used in doping semiconductors and producing solid-state devices such as transistors?

    • (a) Aluminium
    • (b) Boron
    • (c) Thallium
    • (d) Gallium
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  12. 12. What type of isomerism exists in compounds containing two or more complexes, each of which contains a different set of ligands that can in principle be replaced with a ligand of the other complex?

    • (a) Coordination isomerism
    • (b) Solvate Isomerism
    • (c) Linkage isomerism
    • (d) Ionisation isomerism
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  13. 13. “Radcliffe line” separate India with which country?

    • (a) China
    • (b) Pakistan
    • (c) Nepal
    • (d) Bangladesh
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  14. 14. Which of the following rocks is formed by the cooling and crystallisation of magma?

    • (a) Granite
    • (b) Chalk
    • (c) Coal
    • (d) Shell
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  15. 15. In July 2022, who was appointed as the deputy election commissioner of India?

    • (a) R K Gupta
    • (b) Asit Rath
    • (c) Suranjan Das
    • (d) R. Dinesh
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  16. 16. Who among the following personalities is an exponent of Kathak dance in India?

    • (a) Prerna Shrimali
    • (b) Usha Uthup
    • (c) Suman Kalyanpur
    • (d) Monali Thakur
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  17. 17. Who has been appointed as the chairperson of the Central Board of Secondary Education (CBSE) in May 2022?

    • (a) Nalin Negi
    • (b) Nidhi Chibber
    • (c) Satyendra Prakash
    • (d) Ashish Jha
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  18. 18. Which of the following Gharanas does Padma Bhushan Kishori Amonkar belong to?

    • (a) Gwalior
    • (b) Kirana
    • (c) Patiala
    • (d) Jaipur - Atrauli
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  19. 19. Who among the following was the founder of Visva-Bharati University?

    • (a) Madan Mohan Malaviya
    • (b) Lala Hardayal
    • (c) Swami Vivekananda
    • (d) Rabindranath Tagore
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  20. 20. Which state government launched the Mission Bhumiputra in August 2022?

    • (a) Nagaland
    • (b) Bihar
    • (c) Sikkim
    • (d) Assam
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  21. 21. In the ____________, Sarojini Naidu persuaded Mahatma Gandhi to allow women to join the movement.

    • (a) Quit India Movement
    • (b) Champaran Satyagraha
    • (c) Salt Satyagraha
    • (d) Non-Cooperation Movement
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  22. 22. The World Para Athletics Grand Prix 2022 was held in_______.

    • (a) Sharjah
    • (b) Istanbul
    • (c) Dubai
    • (d) Doha
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  23. 23. Rajkumar Singhajit Singh, a leading exponent and guru of Indian classical Manipuri dance form, was awarded which of the following Indian civilian honours in 1986?

    • (a) Padma Bhushan
    • (b) Padma Shri
    • (c) Bharat Ratna
    • (d) Padma Vibhushan
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  24. 24. Which of the following players is associated with badminton?

    • (a) K Srikanth
    • (b) Sankalp Gupta
    • (c) Monica Batra
    • (d) Archana Kamat
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  25. 25. Subsidiary alliance treaty was imposed on Awadh in ______.

    • (a) 1802
    • (b) 1803
    • (c) 1801
    • (d) 1804
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

Quantitative Aptitude

  1. 1. If sin Y = x, then what will be the value of cos 2Y (where 0 ≤ Y ≤ 90°)?

    • (a) (√2-1)x
    • (b) √2x
    • (c) 1 – 2x
    • (d) 1 – 2x2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  2. 2. What is the value of (a + b)2 – (a – b) 2?

    • (a) 2(a2 + b2)
    • (b) 4(a2 + b2)
    • (c) 8ab
    • (d) 4ab
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  3. 3. The table given below shows the number of monuments in 5 different cities. प्रश्न 3 का चित्र What is the ratio of number of monuments in B to the number of monuments in D?

    • (a) 3 : 1
    • (b) 1 : 4
    • (c) 5 : 1
    • (d) 1 : 5
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  4. 4. प्रश्न 4 का चित्र

    • (a) प्रश्न 4, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 4, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 4, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 4, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  5. 5. Three circles of radius 7 cm are kept touching each other. The string is tightly tied around these three circles. What is the length of the string?

    • (a) 42 + 7p cm
    • (b) 21p + 14 cm
    • (c) 42 + 14p cm
    • (d) 7 + 14p cm
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  6. 6. A dealer marks his goods at 15% above the cost price and allows a discount of 5% for cash payment. His profit percentage is:

    • (a) 9.25%
    • (b) 7.25%
    • (c) 11.25%
    • (d) 10.25%
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  7. 7. What is the area of the curved surface of a right circular cone with height 8 m and slant height 10 m?

    • (a) प्रश्न 7, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 7, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 7, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 7, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  8. 8. प्रश्न 8 का चित्र

    • (a) प्रश्न 8, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 8, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 8, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 8, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  9. 9. प्रश्न 9 का चित्र

    • (a) 7.1
    • (b) 7.8
    • (c) 18.2
    • (d) 16.4
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  10. 10. A shopkeeper advertises for selling cloth at 7% loss. However, by using a false scale of length 1 metre he actually gains 24%. What will be the actual length he uses instead of 1 metre ?

    • (a) 75 cm
    • (b) 31 cm
    • (c) 76 cm
    • (d) 93 cm
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  11. 11. A 100 ml solution of H2 SO4 having concentration of 20% is mixed with a 50% concentrated x ml mixture such that the net mixture is 30% concentrated. Determine x.

    • (a) 70 ml
    • (b) 80 ml
    • (c) 60 ml
    • (d) 50 ml
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  12. 12. प्रश्न 12 का चित्र

    • (a) 78°
    • (b) 60°
    • (c) 65°
    • (d) 75°
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  13. 13. Ten men begin to do a work. But after some days, four of them left the job. As a result, the job that could have been completed in 40 days is completed in 50 days. How many days after the commencement of the work did the four men leave?

    • (a) 30
    • (b) 20
    • (c) 35
    • (d) 25
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  14. 14. If A + B = C, then tan A tan B tan C = ?

    • (a) tan C + tan A − tan B
    • (b) tan C + tan A + tan B
    • (c) tan A − tan B − tan C
    • (d) tan C − tan A − tan B
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  15. 15. प्रश्न 15 का चित्र

    • (a) 160
    • (b) 64
    • (c) 10
    • (d) 8
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  16. 16. प्रश्न 16 का चित्र

    • (a) प्रश्न 16, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 16, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 16, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 16, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  17. 17. The HCF of three numbers 105, 335 and 465 will be:

    • (a) 11
    • (b) 5
    • (c) 7
    • (d) 3
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  18. 18. A number when divided by 221, leaves a remainder 30. If the same number is divided by 13, the remainder will be:

    • (a) 4
    • (b) 3
    • (c) 2
    • (d) 1
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  19. 19. प्रश्न 19 का चित्र

    • (a) 110
    • (b) 83
    • (c) 27
    • (d) 193
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  20. 20. In an election between two candidates, a candidate who gets 76 % of the total votes polled is elected by a majority of 1480 votes. What is the total number of votes polled? (Consider integral part only)

    • (a) 2800
    • (b) 1800
    • (c) 2846
    • (d) 1846
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  21. 21. प्रश्न 21 का चित्र

    • (a) 4
    • (b) 6
    • (c) 8
    • (d) 2
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  22. 22. प्रश्न 22 का चित्र

    • (a) प्रश्न 22, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 22, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 22, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 22, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  23. 23. A is chasing B in the same interval of time. A jumps 8 times, while B jumps 6 times. But the distance covered by A in 7 jumps is the same as that of B in 5 jumps. The ratio between the speeds of A and B is ________.

    • (a) 32 : 24
    • (b) 30 : 56
    • (c) 20 : 21
    • (d) 28 : 36
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  24. 24. In a certain duration of time, a sum become 2 times itself at the rate of 5% per annum simple interest. What will be the rate of interest if the same sum becomes 5 times itself in the same duration?

    • (a) 20 Percent
    • (b) 16 Percent
    • (c) 10 Percent
    • (d) 18 Percent
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  25. 25. A mixture contains milk and water in the ratio of 5 : 3, respectively. On adding 7 litres of water, the ratio of milk to water becomes 1 : 2. Find the quantity of milk in the mixture.

    • (a) 7 litres
    • (b) 10 litres
    • (c) 5 litres
    • (d) 3 litres
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

English Comprehension

  1. 1. Select the INCORRECTLY spelt word in the following sentence. The outcome of the survey was a critical intervention to the questionaire prepared by Suraj and his committee.

    • (a) questionaire
    • (b) committee
    • (c) intervention
    • (d) outcome
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  2. 2. Select the correct active form of the given sentence. A terrible disaster was witnessed by our country.

    • (a) Our country had witnessed a terrible disaster.
    • (b) Our country is witnessing a terrible disaster.
    • (c) Our country witnessed a terrible disaster.
    • (d) Our country witnesses a terrible disaster.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  3. 3. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words/phrase. Fail to notice; ignore; condone (an offence etc.)

    • (a) Overlong
    • (b) Overlie
    • (c) Overly
    • (d) Overlook
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  4. 4. The following sentence has been divided into parts. One of them may contain an error. Select the part that contains the error from the given options. If you don’t find any error, mark ‘No error’ as your answer. He knows that / he has no other option / but to work hard.

    • (a) He knows that
    • (b) but to work hard
    • (c) he has no other option
    • (d) No error
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  5. 5. Select the most appropriate meaning of the given idiom. Cudgel one’s brain

    • (a) Thinking about a debate
    • (b) To think hard
    • (c) Not to think
    • (d) To overthink
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  6. 6. Select the most appropriate option that can substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select ‘No substitution’. When I was your age, I was working two jobs to provide for my family.

    • (a) to providing for
    • (b) for provide to
    • (c) on providing
    • (d) No substitution
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  7. 8. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Bulk

    • (a) Handful
    • (b) Heavy
    • (c) Staple
    • (d) Brunt
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  8. 9. Select the most appropriate option to fill in the blank. She frankly confessed that she couldn’t __________ to purchase a car then.

    • (a) spend
    • (b) afford
    • (c) stand
    • (d) tolerate
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  9. 10. Select the most appropriate ANTONYM of the underlined word. The natural environment is in contrast with the 'built environment' which refers to areas that have been fundamentally transformed and influenced by human activity, such as cities, towns, substructures and so on.

    • (a) Hackneyed
    • (b) Inimical
    • (c) Bipartisan
    • (d) Interested
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  10. 12. Select the most appropriate option to fill in the blank. One has to be persistent in studies if he/she wants to get his/her dream job. Success will remain unattainable if one studies________.

    • (a) root and branch
    • (b) the three R’s
    • (c) in ups and downs
    • (d) by fits and starts
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  11. 13. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. A room where dead bodies are kept until burial

    • (a) Sanatorium
    • (b) Museum
    • (c) Mortuary
    • (d) Safari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  12. 15. Select the most appropriate option to fill in the blank. She became frustrated with her poor health and began to lose ________ of her recovery.

    • (a) weight
    • (b) idea
    • (c) money
    • (d) hope
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  13. 16. The following sentence has been split into four segments. Identify the segment that contains a grammatical error. She has / a habit of / spending against / her means.

    • (a) her means
    • (b) She has
    • (c) spending against
    • (d) a habit of
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  14. 17. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. The action of damaging the good reputation of someone

    • (a) Delegate
    • (b) Degeneration
    • (c) Defamation
    • (d) Defection
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  15. 18. Rearrange the parts of the sentence in correct order. In December 2018 P. caused a landslide that Q. an eruption of the volcano Anak Krakatau R. triggered a tsunami in the Sunda Strait (Indonesia) S. and killed more than 400 people

    • (a) SQPR
    • (b) RPQS
    • (c) QPRS
    • (d) PRQS
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  16. 19. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Loyal

    • (a) Ardent
    • (b) Fickle
    • (c) Stupid
    • (d) Tragic
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  17. 20. Select the most appropriate ANTONYM of the underlined word. The dacoits ravaged the bungalow in the absence of its owner.

    • (a) Exploded
    • (b) Demolished
    • (c) Restored
    • (d) Sealed
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  18. गद्यांशप्रश्न 21–25 के लिए

    In the given passage, some words have been left out. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

    During the pandemic, remote working has kept the work going on across _____ (1) Almost every industry got shut down physically during the lockdowns but the work from home model tried to ______ (2) the effect of the lockdown when it came to jobs. In the future also, many businesses across the globe, including the information technology industry, are _______ (3) continuing with the hybrid model. Remote working has replaced geography as a major hiring ________ (4), with 90 per cent of senior executives expected to work from home. As a result, 76 per cent of US organisations are more likely to _______ (5) out side the city or even state, according to a Talent Works poll of recruiting managers conducted across the US, quoted by an FE report.

  19. 21. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.

    • (a) Sectors
    • (b) Fields
    • (c) Sections
    • (d) Areas
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  20. 22. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.

    • (a) Substitute
    • (b) Reduce
    • (c) Replenish
    • (d) Substantiate
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  21. 23. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.

    • (a) Analysing
    • (b) Examining
    • (c) Considering
    • (d) Observing
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  22. 24. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.

    • (a) Formula
    • (b) Standard
    • (c) Criteria
    • (d) Criterion
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  23. 25. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.

    • (a) Implement
    • (b) Deploy
    • (c) Execute
    • (d) Employ
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी कर्मचारी चयन आयोग की रिस्पॉन्स शीट में अंकित उत्तरों के अनुसार है। “—” का अर्थ है कि शीट में उत्तर स्पष्ट नहीं दिखा।

General Intelligence and Reasoning

प्र. 1
(a)
प्र. 2
(c)
प्र. 3
(b)
प्र. 4
(a)
प्र. 5
(c)
प्र. 6
(d)
प्र. 7
(c)
प्र. 8
(d)
प्र. 9
(a)
प्र. 11
(d)
प्र. 12
(b)
प्र. 13
(a)
प्र. 14
(a)
प्र. 15
(b)
प्र. 16
(d)
प्र. 17
(d)
प्र. 18
(b)
प्र. 19
(b)
प्र. 20
(b)
प्र. 21
(b)
प्र. 22
(d)
प्र. 23
(c)
प्र. 24
(a)
प्र. 25
(b)

General Awareness

प्र. 1
(b)
प्र. 2
(d)
प्र. 3
(b)
प्र. 4
(d)
प्र. 5
(d)
प्र. 6
(d)
प्र. 7
(d)
प्र. 8
(c)
प्र. 9
(a)
प्र. 10
(b)
प्र. 11
(d)
प्र. 12
(a)
प्र. 13
(b)
प्र. 14
(a)
प्र. 15
(a)
प्र. 16
(a)
प्र. 17
(b)
प्र. 18
(d)
प्र. 19
(d)
प्र. 20
(d)
प्र. 21
(c)
प्र. 22
(c)
प्र. 23
(b)
प्र. 24
(a)
प्र. 25
(c)

Quantitative Aptitude

प्र. 1
(d)
प्र. 2
(d)
प्र. 3
(d)
प्र. 4
(b)
प्र. 5
(c)
प्र. 6
(a)
प्र. 7
(b)
प्र. 8
(c)
प्र. 9
(b)
प्र. 10
(a)
प्र. 11
(d)
प्र. 12
(d)
प्र. 13
(d)
प्र. 14
(d)
प्र. 15
(d)
प्र. 16
(a)
प्र. 17
(b)
प्र. 18
(a)
प्र. 19
(c)
प्र. 20
(c)
प्र. 21
(d)
प्र. 22
(d)
प्र. 23
(c)
प्र. 24
(a)
प्र. 25
(c)

English Comprehension

प्र. 1
(a)
प्र. 2
(c)
प्र. 3
(d)
प्र. 4
(b)
प्र. 5
(b)
प्र. 6
(d)
प्र. 8
(a)
प्र. 9
(b)
प्र. 10
(c)
प्र. 12
(d)
प्र. 13
(c)
प्र. 15
(d)
प्र. 16
(c)
प्र. 17
(c)
प्र. 18
(c)
प्र. 19
(b)
प्र. 20
(c)
प्र. 21
(a)
प्र. 22
(b)
प्र. 23
(c)
प्र. 24
(d)
प्र. 25
(d)