ExamBharo · SSC CGL 2022 Tier I — 1 December 2022, Shift 3 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2022-tier-1-1-dec-shift-3/
प्रश्न पत्र · एसएससी सीजीएल
SSC CGL 2022 Tier I — 1 December 2022, Shift 3
1 दिसंबर 2022 · 2:30 PM–3:30 PMपेपर के 100 में से 97 प्रश्नसही उत्तर पर +2, गलत उत्तर पर −0.5
मूल पेपर के 3 प्रश्न शामिल नहीं हैं: जिनके लिए ऐसा चित्र या फ़ॉर्मैटिंग चाहिए जो हम नहीं दिखा सकते, जिनका उत्तर रिस्पॉन्स शीट में नहीं है, या जिन्हें हम पेपर की दूसरी प्रति से मिला नहीं सके।
प्रश्न कर्मचारी चयन आयोग के 1 दिसंबर 2022, 2:30 PM–3:30 PM के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।
प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।
General Intelligence and Reasoning
1. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 1331, 2197, ?, 6859
- (a) 4913
- (b) 5832
- (c) 4096
- (d) 3375
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
2.

- (a) 2
- (b) 4
- (c) 6
- (d) 3
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
3. In a certain code language, ‘CRUST’ is written as ‘201921183’ and ‘BLAME’ is written as ‘5131122’. How will ‘PLASTIC’ be written in that language?
- (a) 18204165138
- (b) 73110209325
- (c) 71642578102
- (d) 39201911216
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
4. Select the option that is related to the fifth letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster and the fourth letter-cluster is related to the third letter-cluster. ROSE : IVQS :: SUIT : XLWT :: TIME : ?
- (a) IPKU
- (b) IPKV
- (c) JPKU
- (d) JPKV
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
5.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
6. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.
- (a) FDB
- (b) ZXV
- (c) JIG
- (d) LJH
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
7. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the given set. (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding / subtracting / multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.) (9, 81, 729) (14, 196, 2744)
- (a) (11, 212, 464)
- (b) (17, 289, 4913)
- (c) (25, 625, 9375)
- (d) (15, 375, 1125)
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
8. If A + B means that A is the father of B, A – B means that A is the mother of B, A × B means that A is the brother of B then which of the following expression shows that Q is the son of P?
- (a) P × P – Q
- (b) P + Q – R
- (c) P – Q × R
- (d) P – Q + R
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
9. A # B means ‘A is the sister of B’. A @ B means ‘A is the son of B’. A & B means ‘A is the father of B’. A % B means ‘A is the mother of B’. If W @ Q # T & Y @ M % K, then how is Q related to K?
- (a) Mother’s sister
- (b) Sister
- (c) Mother
- (d) Father’s sister
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
10.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
11. By Interchanging the given two numbers which of the following equation will be not correct? 3 and 8
- (a) 7 + 3 – 4 ÷ 2 × 8 = 9
- (b) 6 ÷ 2 × 8 + 3 – 1 = 17
- (c) 8 – 3 + 6 × 2 ÷ 4 = –2
- (d) 2 + 3 – 6 ÷ 2 × 8 = 1
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
12. In a certain code language, ‘HYPOCRISY’ is written as ‘YPHOCIRYS’ and ‘IMPORTANT’ is written as ‘MPIORATTN’. How will ‘INTEGRITY’ be written in that language?
- (a) NTIEGIRYT
- (b) NTIEGRIYT
- (c) NTIGEIRYT
- (d) NITEGIRYT
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
13. What day of the week will be on 1st January 2033?
- (a) Saturday
- (b) Monday
- (c) Sunday
- (d) Tuesday
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
14. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. (The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word) Earth : Planet :: Moon : ?
- (a) Rocket
- (b) Space
- (c) Satellite
- (d) Orbit
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
15. Three statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements. Statements: Some dogs are animals. Some animals are pet. All pets are white. Conclusions: I. Some dogs are white. II. Some animals are white. III. Some animals are dogs.
- (a) All conclusions follow.
- (b) Only conclusions I and II follow.
- (c) Only conclusions II and III follow.
- (d) Only conclusions I and III follow.
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
16. By interchanging the given two signs which of the following equation will be correct? ÷ and +
- (a) 8 + 4 × 5 ÷ 2 – 6 = 7
- (b) 16 + 8 × 2 ÷ 6 – 4 = 8
- (c) 18 + 2 × 6 ÷ 3 – 7 = 50
- (d) 11 + 8 × 16 ÷ 4 – 7 = 20
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
17. Which letter-cluster will replace the question mark (?) to complete the given series? ABCD, BDFD, CFID, ?, EJOD
- (a) DHED
- (b) DHDD
- (c) DLHD
- (d) DHLD
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
18.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
19. Select the odd group of numbers. (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g.13 – Operations on 13 such as adding /subtracting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed)
- (a) (92 –72 –52 )
- (b) (76 –56 –36 )
- (c) (98–78 –56 )
- (d) (88 –68 –48 )
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
20.

- (a) 12 and 24
- (b) 6 and 24
- (c) 81 and 4
- (d) 28 and 24
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
21. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number. 37 : 100 :: 24 : ? :: 29 : 76
- (a) 64
- (b) 61
- (c) 75
- (d) 70
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
22. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. (NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding / subtracting / multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is NOT allowed) (23, 14, 9) (37, 19, 18)
- (a) (125, 25, 5)
- (b) (125, 100, 5)
- (c) (125, 25, 100)
- (d) (125, 5, 25)
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
23.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
24.

- (a) HQS
- (b) HQX
- (c) HXQ
- (d) HEX
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
25. In the following question below are given some statements followed by some conclusions based on those statements. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements. Statements: I. All J are B. II. Some D are B. Conclusions: I. Some D are not J. II. Some B are not J.
- (a) Only conclusion I follows
- (b) Neither conclusion follows
- (c) Only conclusion II follows
- (d) Both conclusions I and II follows
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
General Awareness
1. The railway system connecting St-Petersburg to Vladivostok is ______.
- (a) The Altai Railway
- (b) The Amur Railways
- (c) Trans – Baikal Railway
- (d) Trans – Siberian Railways
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
2. As of 10 April 2022, who among the following is serving as the Chief Minister of Chhattisgarh?
- (a) Kawasi Lakhma
- (b) Tamradhwaj Sahu
- (c) TS Singh Deo
- (d) Bhupesh Baghel
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
3. The Electricity (Amendment) Bill, 2022 was introduced in Lok Sabha on August 8, 2022. The Bill amends the Electricity Act established in _______.
- (a) 2005
- (b) 2007
- (c) 2001
- (d) 2003
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
4. Which of the following sites is located on the hills near the Brahmaputra valley on the way to China and Myanmar?
- (a) Mehrgarh
- (b) Paiyampalli
- (c) Gufkral
- (d) Daojali Hading
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
5. With which of the following states is the folk dance Tarangmel associated?
- (a) Goa
- (b) Madhya Pradesh
- (c) Tamil Nadu
- (d) Kerala
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
6. Distance covered by object is ______ to time.
- (a) equal proportional
- (b) directly proportional
- (c) inversely proportional
- (d) double proportional
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
7. The ‘Family Doctor’ programme launched on a pilot basis in the first week of September 2022. This programme was launched by which state government?
- (a) Haryana
- (b) Odisha
- (c) Tamil Nadu
- (d) Andhra Pradesh
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
8. Which of the following facts is NOT associated with PC Mahalanobis who contributed to the formulation of India’s Five Year Plans?
- (a) He established the Indian Statistical Institute.
- (b) He started the journal Sankhya.
- (c) He is known as the architect of Indian planning.
- (d) Mahalanobis was born in 1983 in Calcutta.
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
9. The Winter Youth Olympic Games 2024 will be held in ________.
- (a) Gangwon
- (b) Lausanne
- (c) Dakar
- (d) Singapore
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
10. “All India Muslim League” was established in 1906 at ______.
- (a) Dacca
- (b) Bombay
- (c) Madras
- (d) Surat
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
11. Which of the following is NOT a Fundamental Right?
- (a) Right to Freedom of Religion
- (b) Right against Exploitation
- (c) Right to Equality
- (d) Right to Vote
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
12. The Trimbakeshwar is the origin of which of the following rivers?
- (a) Mahanadi
- (b) Tapti
- (c) Ravi
- (d) Godavari
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
13. Who among the following was the guru of Pandit Ravi Shankar?
- (a) Bismillah Khan
- (b) Amjad Ali Khan
- (c) Ali Akbar Khan
- (d) Allaudin Khan
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
14.

- (a) i-b, ii-a, iii-c, iv-d
- (b) i-a, ii-b, iii-c, iv-d
- (c) i-c, ii-b, iii-d, iv-a
- (d) i-b, ii-c, iii-a, iv-d
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
15. In AIBA Boxing Junior Boys and Girls Competitions, the bouts must consist of each round of ____ minutes.
- (a) 5 min
- (b) 3 min
- (c) 1 min
- (d) 2 min
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
16. Which of the following river rises in the Indian Himalayan?
- (a) Kosi
- (b) Yamuna
- (c) Gandak
- (d) Ghaghra
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
17. Which of the following town was built by the ruler Vijayalaya in Kaveri delta?
- (a) Tiruchirappalli
- (b) Tiruppur
- (c) Madurai
- (d) Thanjavur
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
18. The first complete census taken in India is in the year ______.
- (a) 1881
- (b) 1872
- (c) 1900
- (d) 1860
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
19. Which of the following is NOT the function of the central bank of the country?
- (a) It controls money supply of the country.
- (b) It acts as a banker to the government.
- (c) It accepts deposits from the public.
- (d) It issues the currency of the country.
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
20. The ‘Rann Utsav’ is organised in which of the following states of India to promote tourism?
- (a) Gujarat
- (b) Rajasthan
- (c) Punjab
- (d) Maharashtra
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
21. Which of the following states has got first of its kind state-level bird atlas in India?
- (a) Kerala
- (b) Maharashtra
- (c) Rajasthan
- (d) Andhra Pradesh
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
22. Identify the correct statement about inertia.
- (a) Greater the mass, greater the inertia
- (b) Lesser the weight, greater the inertia
- (c) Lesser the mass, greater the inertia
- (d) Greater the mass, lesser the inertia
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
23. The Anantraj Sagar Tank was built by the ______ rulers.
- (a) Vijayanagara
- (b) Maratha
- (c) Pala
- (d) Chola
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
24. Who among the following choreographers from Bollywood was a three time National Award winner in 2003, 2007 and 2009? He/She worked in many Hindi movies including Sanjay Leela Bhansali’s movie ‘Devdas’?
- (a) Geeta Kapoor
- (b) Saroj Khan
- (c) Farah Khan
- (d) Vaibhavi Marchant
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
25. In what form is the energy derived from the food that we eat is stored in our body?
- (a) Maltose
- (b) Glucose
- (c) Glycogen
- (d) Starch
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
Quantitative Aptitude
1. The simple interest on a certain sum for 3 years at 14% p.a. is ₹4,200 less than the simple interest on the same sum for 5 years at the same rate. Find the sum.
- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
2. If 450 men can finish construction of an apartment in 20 days, then how many men are needed to complete the same work in 30 days?
- (a) 150
- (b) 300
- (c) 400
- (d) 250
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
3.

- (a) 151
- (b) 261
- (c) 124
- (d) 102
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
4. Two numbers are in the ratio of 6 : 5. If their HCF is 3, then what is the LCM of the two numbers?
- (a) 64
- (b) 110
- (c) 90
- (d) 80
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
5. A container contains 25 litre of milk. From this container, 5 litre of milk is taken out and replaced by water. This process is further repeated two times. How much milk is there in the container now?
- (a) 11.5 litre
- (b) 14.8 litre
- (c) 13.5 litre
- (d) 12.8 litre
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
6. If x + y = 36, then find (x − 27)3 + (y − 9)3.
- (a) 1
- (b) 81
- (c) 2y
- (d) 0
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
7. The pie chart given below shows the number of bike sold by 8 different companies. The total number of bike sold by all these 8 companies are 2000. Number of bikes sold by a particular company is shown as a percent of total number of bike sold by all these 8 companies.
What is the difference between the average number of bikes sold by P, Q, R and S and the average number of bikes sold by T, U, V and W?- (a) 150
- (b) 200
- (c) 175
- (d) 125
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
8.

- (a) 12
- (b) 10
- (c) 11
- (d) 2
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
9. If
, then what is the value of
?- (a) 24
- (b) 18
- (c) 20
- (d) 29
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
10.

- (a) cos 60°
- (b) tan 60°
- (c) sin 60°
- (d) sin 30°
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
11.

- (a) 9 crores
- (b) 7.8 crores
- (c) 5.5 crores
- (d) 8.5 crores
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
12. What is the value of tan 240°?
- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
13. The table given below shows the income of two companies C1 and C2 in 6 years.
Which of the following statement is NOT correct? I. The income of C1 in year P is 33.33 percent of the income of C2 in year Q. II. The average income of C1 and C2 in year T is 400.- (a) Only I
- (b) Both I and II
- (c) Neither I nor II
- (d) Only II
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
14. The single discount equivalent to two successive discounts of 15% and 12% on an article is:
- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
15. A copper sphere of diameter 18 cm is drawn into a wire of diameter 6 mm. Find the length of the wire.
- (a) 143 m
- (b) 108 m
- (c) 324 m
- (d) 234 m
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
16. A solid metallic sphere of radius 13 cm is melted and recast into a cone having diameter of the base as 13 cm. What is the height of the cone?
- (a) 246 cm
- (b) 152 cm
- (c) 174 cm
- (d) 208 cm
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
17. If tan θ + sec θ = 7, θ being acute, then the value of 5 sin θ is:
- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
18.

- (a) 100°
- (b) 130°
- (c) 120°
- (d) 110°
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
19. The ratio of expenditure to savings of a woman is 5:1. If her income and expenditure are increased by 10% and 20%, respectively, then find the percentage change in her savings.
- (a) 55%
- (b) 60%
- (c) 50%
- (d) 40%
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
20. What will be the remainder when 2727 + 27 is divided by 28?
- (a) 28
- (b) 27
- (c) 25
- (d) 26
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
21.

- (a) 7 : 9
- (b) 9 : 7
- (c) 3 : 5
- (d) 5 : 3
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
22. In triangle ABC, the bisector of angle BAC cuts the line BC at D. If BD = 6 and BC = 14 then what is the value of AB : AC?
- (a) 3 : 4
- (b) 7 : 3
- (c) 3 : 10
- (d) 3 : 7
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
23. A takes 4 times as much time as B or 5 times as much time as C to finish a piece of work. Working together, they can finish the work in 4 days. B can do the work alone in:
- (a) 10 days
- (b) 15 days
- (c) 12 days
- (d) 20 days
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
24. A swimmer swims from a point P against the current for 6 min and then swims back along the current for next 6 min and reaches at a point Q. If the distance between P and Q is 120 m then the speed of the current (in km/h) is:
- (a) 0.4
- (b) 0.2
- (c) 1
- (d) 0.6
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
25. Kapil sells a mobile to Sachin at a gain of 15% and Sachin again sells it to Rohit at a profit of 12%. If Rohit pays Rs.322, what is the cost price of the mobile for Kapil?
- (a) Rs.350
- (b) Rs.450
- (c) Rs.250
- (d) Rs.325
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
English Comprehension
1. Select the most appropriate ANTONYM of the word ‘fertile’ in the given sentence. The teacher asked, “Wheat is grown in which kind of land – rich, wet, barren and fecund?”
- (a) Fecund
- (b) Rich
- (c) Barren
- (d) Wet
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
3. Select the most appropriate synonym of the given word. Transient
- (a) Transform
- (b) Temporary
- (c) Transmit
- (d) Trap
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
5. Choose the option that can substitute the underlined segment correctly and complete the meaning of the sentence. Navika is a superb and impressive child in her class.
- (a) Splendid
- (b) Brilliant
- (c) Dazzling
- (d) Vivid
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
6. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Casual
- (a) Spiritual
- (b) Personal
- (c) Formal
- (d) Traditional
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
7. Select the appropriate option to replace the underlined word with the adverb of time. I went to Paris regularly.
- (a) twice
- (b) often
- (c) yesterday
- (d) happily
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
8. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Conceit
- (a) Concealment
- (b) Reveal
- (c) Modesty
- (d) Hidden
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
9. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. Feeling or showing extreme tiredness
- (a) Vitalised
- (b) Nervous
- (c) Weary
- (d) Drowsy
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
10. The question below consists of a set of labeled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. P. We are naturally social creatures. Q. A bit of solitude—as everyone from Thoreau to Proust have written about—is one of our most powerful tools for disconnecting and recharging. R. This does not mean you need to lock yourself away in a room at the end of the day. S. However, all that time with people takes its toll.
- (a) PQRS
- (b) QSRP
- (c) SPQR
- (d) PSQR
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
11. Rearrange the parts of the sentence in correct order. Michael Holding, who P. 20 years, has finally drawn curtains on Q. commentary panel for more than R. was a member of the Sky Sports S. his stint behind the microphone
- (a) RQPS
- (b) QPRS
- (c) SPQR
- (d) PSQR
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
13. Choose the correct meaning of the given idiom. Bag and baggage
- (a) With burden
- (b) Without any aim
- (c) Without happiness
- (d) With all of one’s possessions
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
14. Select the most appropriate option to fill in the blank. It is very difficult for her to ___________.
- (a) keep a secret
- (b) touch a secret
- (c) make a secret
- (d) cry a secret
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
15. Choose the incorrectly spelt word.
- (a) Slaughter
- (b) Cropping
- (c) Traffickng
- (d) Tyrannical
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
16. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom that can be substituted in the following sentence. He was murdered in cold blood.
- (a) in cold weather
- (b) deliberately
- (c) when blood was cold
- (d) regretfully
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
17. Rectify the sentence by selecting the correct spelling of the underlined word. David was put off by the glamming eyes in the dark.
- (a) glamning
- (b) gleaning
- (c) gleaming
- (d) glaming
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
18. Select the most appropriate option to fill in the blank. The planets are _______________ around the sun.
- (a) revolving
- (b) circling
- (c) rotating
- (d) rounding
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
19. The following sentence has been divided into parts. One of them may contain an error. Select the part that contains the error from the given options. If you don’t find any error, mark ‘No error’ as your answer. The child was / gazing longingly / at the toy.
- (a) gazing longingly
- (b) at the toy
- (c) No error
- (d) The child was
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
20. A sentence has been given with a blank to be filled with an appropriate word. Choose the correct alternative. If you are the one who is planning to lose weight, remember to keep your snacking _______.
- (a) outgoing
- (b) prejudiced
- (c) uncontrolled
- (d) moderate
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
गद्यांशप्रश्न 21–25 के लिए
In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank. If writers only dared to dare, a Suetonius or a Tacitus of the Novel could exist, for the Novel is (1) ______________ the history of manners, turned into a story and a play, as is History itself often enough. And there is no other (2) _____________ than this: that the one, the Novel, cloaks its manners (3) ______________ the disguise of invented characters, while the other, History, (4) _______________ names and addresses. Only, the Novel (5) ___________ much deeper than History.
21. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.
- (a) optionally
- (b) needlessly
- (c) essentially
- (d) unnecessarily
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
22. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.
- (a) difference
- (b) pragmatism
- (c) matter
- (d) sample
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
23. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.
- (a) under
- (b) beside
- (c) around
- (d) among
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
24. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.
- (a) provides
- (b) negates
- (c) removes
- (d) strangulates
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
25. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.
- (a) bargains
- (b) listens
- (c) probes
- (d) imbibes
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
उत्तर देखें
उत्तर कुंजी
उत्तर कुंजी कर्मचारी चयन आयोग की रिस्पॉन्स शीट में अंकित उत्तरों के अनुसार है। “—” का अर्थ है कि शीट में उत्तर स्पष्ट नहीं दिखा।
General Intelligence and Reasoning
- प्र. 1
- (a)
- प्र. 2
- (d)
- प्र. 3
- (d)
- प्र. 4
- (a)
- प्र. 5
- (d)
- प्र. 6
- (c)
- प्र. 7
- (b)
- प्र. 8
- (d)
- प्र. 9
- (d)
- प्र. 10
- (d)
- प्र. 11
- (b)
- प्र. 12
- (a)
- प्र. 13
- (a)
- प्र. 14
- (c)
- प्र. 15
- (c)
- प्र. 16
- (c)
- प्र. 17
- (d)
- प्र. 18
- (d)
- प्र. 19
- (c)
- प्र. 20
- (a)
- प्र. 21
- (b)
- प्र. 22
- (c)
- प्र. 23
- (c)
- प्र. 24
- (b)
- प्र. 25
- (b)
General Awareness
- प्र. 1
- (d)
- प्र. 2
- (d)
- प्र. 3
- (d)
- प्र. 4
- (d)
- प्र. 5
- (a)
- प्र. 6
- (b)
- प्र. 7
- (d)
- प्र. 8
- (d)
- प्र. 9
- (a)
- प्र. 10
- (a)
- प्र. 11
- (d)
- प्र. 12
- (d)
- प्र. 13
- (d)
- प्र. 14
- (d)
- प्र. 15
- (d)
- प्र. 16
- (b)
- प्र. 17
- (d)
- प्र. 18
- (a)
- प्र. 19
- (c)
- प्र. 20
- (a)
- प्र. 21
- (a)
- प्र. 22
- (a)
- प्र. 23
- (a)
- प्र. 24
- (b)
- प्र. 25
- (c)
Quantitative Aptitude
- प्र. 1
- (c)
- प्र. 2
- (b)
- प्र. 3
- (a)
- प्र. 4
- (c)
- प्र. 5
- (d)
- प्र. 6
- (d)
- प्र. 7
- (a)
- प्र. 8
- (c)
- प्र. 9
- (c)
- प्र. 10
- (c)
- प्र. 11
- (a)
- प्र. 12
- (c)
- प्र. 13
- (a)
- प्र. 14
- (b)
- प्र. 15
- (b)
- प्र. 16
- (d)
- प्र. 17
- (d)
- प्र. 18
- (c)
- प्र. 19
- (d)
- प्र. 20
- (d)
- प्र. 21
- (a)
- प्र. 22
- (a)
- प्र. 23
- (a)
- प्र. 24
- (d)
- प्र. 25
- (c)
English Comprehension
- प्र. 1
- (c)
- प्र. 3
- (b)
- प्र. 5
- (b)
- प्र. 6
- (c)
- प्र. 7
- (c)
- प्र. 8
- (c)
- प्र. 9
- (c)
- प्र. 10
- (d)
- प्र. 11
- (a)
- प्र. 13
- (d)
- प्र. 14
- (a)
- प्र. 15
- (c)
- प्र. 16
- (b)
- प्र. 17
- (c)
- प्र. 18
- (a)
- प्र. 19
- (c)
- प्र. 20
- (d)
- प्र. 21
- (c)
- प्र. 22
- (a)
- प्र. 23
- (a)
- प्र. 24
- (a)
- प्र. 25
- (c)