ExamBharo · SSC CGL 2020 Tier I — 16 August 2021, Shift 3 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2020-tier-1-16-aug-shift-3/
प्रश्न पत्र · एसएससी सीजीएल
SSC CGL 2020 Tier I — 16 August 2021, Shift 3
16 अगस्त 2021 · 3:00 PM–4:00 PMपेपर के 100 में से 86 प्रश्नसही उत्तर पर +2, गलत उत्तर पर −0.5
मूल पेपर के 14 प्रश्न शामिल नहीं हैं: जिनके लिए ऐसा चित्र या फ़ॉर्मैटिंग चाहिए जो हम नहीं दिखा सकते, जिनका उत्तर रिस्पॉन्स शीट में नहीं है, या जिन्हें हम पेपर की दूसरी प्रति से मिला नहीं सके।
प्रश्न कर्मचारी चयन आयोग के 16 अगस्त 2021, 3:00 PM–4:00 PM के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।
प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।
General Intelligence and Reasoning
2.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
3. Four letter-clusters have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the letter-cluster that is different.
- (a) NPSV
- (b) QTWZ
- (c) XADG
- (d) BEHK
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
4. Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given series will complete the series. b _ c e _ k b _ c _ f k b b _ e f _ b b c _ f k
- (a) b, f, b, e, c, e, k
- (b) b, e, b, f, c, k, e
- (c) b, f, b, e, c, k, e
- (d) b, f, b, c, e, k, e
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
5. Select the option in which the numbers are NOT related in the same way as are the numbers of the following set. (7, 21, 49)
- (a) (6, 18, 36)
- (b) (8, 24, 64)
- (c) (5, 15, 25)
- (d) (9, 27, 72)
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
6. When number X multiplied to its next number, the product 1260 is obtained. When Number X is added to Number Y, a total of 106 is obtained. Find the value of Number Y. (Assume numbers to be positive)
- (a) 77
- (b) 61
- (c) 87
- (d) 71
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
8. Select the correct combination of mathematical signs that can sequentially replace the * signs and balance the equation. 36 * 14 * 63 * 9 * 11 * (6 * 3) * 90
- (a) -, +, ÷, ×, -, +, =
- (b) -, +, ÷, ×, =, -, +
- (c) -, +, ×, ÷, -, +, =
- (d) +, -, ÷, ×, =, -, +
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
9. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. BOARD, BOARW, BOAIW, ?, BLZIW, YLZIW
- (a) BOZIW
- (b) BOAIW
- (c) BLZRW
- (d) BOZRW
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
10.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
11. In a certain code language, ‘AND’ is written as ‘C-LP-F’ and ‘NOR’ is coded as ‘P-MQ-T’. How will ‘BUT’ be written in that language?
- (a) D-SW-U
- (b) C-SU-V
- (c) D-SW-V
- (d) C-TV-W
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
12. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 21 : 445 : : 24 : ?
- (a) 495
- (b) 505
- (c) 523
- (d) 580
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
13. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Awful : Nice : : Nomadic : ?
- (a) Homeless
- (b) Careless
- (c) Nocturnal
- (d) Settled
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
15. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(s) from the statements. Statements: All dancers are talented. Some girls are dancers. Conclusions: I. Some girls are talented. II. All talented are girls. III. All girls are talented.
- (a) Only conclusion III follows
- (b) Both conclusions I and II follow
- (c) Only conclusion II follows
- (d) Only conclusion I follows
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
16. In a certain code language, 'SAFETY' is coded as '95' and 'EXPAND' is coded as '87'. How will 'GATHER' be coded in that language?
- (a) 88
- (b) 90
- (c) 86
- (d) 84
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
17. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. (16, 12, 32)
- (a) (20, 15, 42)
- (b) (76, 57, 176)
- (c) (56, 24, 68)
- (d) (36, 27, 77)
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
18. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 37, 52, 74, 104, 143, ?
- (a) 176
- (b) 168
- (c) 192
- (d) 202
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
19. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Dentist : Hospital
- (a) Engineer : Design
- (b) Criminal : Police Station
- (c) Professor : University
- (d) Doctor : Treatment
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
20. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the word that is different.
- (a) Vivacious
- (b) Sluggish
- (c) Lethargic
- (d) Passive
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
21.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
23. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different.
- (a) 5237 : 4003
- (b) 4327 : 2003
- (c) 3527 : 2293
- (d) 2347 : 1113
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
24.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
25. Pointing to the photograph of a girl, Raghav said, “She is my father’s mother’s daughter’s only brother’s daughter”. How is Raghav’s father related to that girl’s mother?
- (a) Father
- (b) Maternal uncle
- (c) Son
- (d) Husband
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
General Awareness
1. Who among the following won the 'Indian Personality of the Year Award' during the 51st International Film Festival?
- (a) Amitabh Bachchan
- (b) Asha Bhosle
- (c) Biswajit Chatterjee
- (d) Shabana Azmi
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
2. In which of the following years did the revolt in the countryside of the Bombay Deccan occur?
- (a) 1875
- (b) 1790
- (c) 1905
- (d) 1890
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
3. As of 26th January 2021, who is the Lok Sabha Speaker?
- (a) JP Nadda
- (b) Rajnath Singh
- (c) Om Birla
- (d) Nitin Gadkari
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
4. ‘Jadopatiya’ is a form of ______ popular in the state of Jharkhand.
- (a) painting
- (b) music
- (c) sculpture
- (d) dance
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
5. Article 21A of the Constitution of India provides Right to ______.
- (a) Work
- (b) Privacy
- (c) Equality
- (d) Education
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
6. ‘Swasthya Sathi’ scheme is the health insurance scheme that covers the entire population of which of the following states?
- (a) Meghalaya
- (b) Assam
- (c) Bihar
- (d) West Bengal
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
7. In which of the following states was the International Paragliding Festival organised by the Adventure Sports and Sustainable Tourism Academy (ASSTA) in 2020?
- (a) Tripura
- (b) Uttarakhand
- (c) Assam
- (d) Kerala
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
8. What is the abbreviated form of the IPL franchise cricket team from Chennai?
- (a) CA
- (b) CSK
- (c) CL
- (d) GCW
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
9. Which of the following states topped the second edition of the Indian Innovation Index released by NITI Aayog in January 2021?
- (a) Punjab
- (b) Tamil Nadu
- (c) Karnataka
- (d) Andhra Pradesh
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
10. SHG promotes thrift in small proportion by a minimum contribution from each member of the group. What does 'H' stand for in SHG?
- (a) Help
- (b) Habitat
- (c) Harvest
- (d) Heavy
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
11. In which of the following states is Anchar Lake located?
- (a) Meghalaya
- (b) Assam
- (c) Jammu and Kashmir
- (d) Bihar
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
12. Who among the following rulers is called the ‘Napolean of India’?
- (a) Bindusara
- (b) Chandragupta I
- (c) Samudragupta
- (d) Ashoka
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
13. What do you call the effect of splitting of a spectral line into several components in the presence of a static magnetic field?
- (a) Askaryan effect
- (b) Zeeman effect
- (c) Bezold effect
- (d) Domino effect
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
14. Which of the following states won the National Award for Best Electoral Practices 2020?
- (a) Mizoram
- (b) Meghalaya
- (c) Kerala
- (d) Karnataka
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
15. Deserts, rain forests, coral reefs and mangroves are features of ______ diversity.
- (a) ecological
- (b) cultural
- (c) species
- (d) genetic
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
16. As of 2020, which among the following is a permanent member at United Nations Security Council?
- (a) Germany
- (b) Brazil
- (c) China
- (d) Japan
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
17. Which of the following is NOT in Karnataka?
- (a) Hampi
- (b) Duduma Waterfall
- (c) Mysore Palace
- (d) Bannerghatta National Park
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
18. Topaz is a ______ of fluorine and aluminium.
- (a) silicate
- (b) sulphate
- (c) phosphate
- (d) carbonate
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
19. When is the statehood day of Tripura observed?
- (a) 12 March
- (b) 3 October
- (c) 21 February
- (d) 21 January
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
20. Who among the following was one of the leaders who was instrumental in convincing Mahatma Gandhi about the need to start a non-cooperation movement in support of The Khilafat?
- (a) Shaukat Ali
- (b) Mohammad Ali Jinnah
- (c) Maulana Abul Kalam Azad
- (d) Abdul Ghaffar Khan
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
21. In the periodic table, the highly electronegative halogens and the highly electropositive alkali metals are separated by:
- (a) Rare earth elements
- (b) Alkaline earth metals
- (c) Noble gases
- (d) Noble metals
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
22. Which of the following organs secretes hydrochloric acid that helps our body in killing pathogenic bacteria?
- (a) Stomach
- (b) Brain
- (c) Heart
- (d) Kidney
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
23. Which of the following state governments launched the long-awaited policy of manufactured sand in January 2021?
- (a) Madhya Pradesh
- (b) Maharashtra
- (c) Rajasthan
- (d) Gujarat
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
24. Who among the following laid the foundations of the Indian National Movement by founding the Indian Association at Calcutta in 1876?
- (a) Surendranath Banerjee
- (b) Dadabhai Naoroji
- (c) Aurobindo Ghose
- (d) Womesh Chandra Banerjee
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
25. Who among the following is an Indian Paralympic swimmer?
- (a) Sukant Kadam
- (b) Sharath M Gayakwad
- (c) Gaurav Khanna
- (d) Pramod Bhagat
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
Quantitative Aptitude
1.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
2.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
3.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
4.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
6.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
7.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
8.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
9.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
14.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
16.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
17.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
19.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
20.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
21.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
22.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
23.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
English Comprehension
1. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select ‘No substitution required’. I asked Rahul that how far was his office from his home.
- (a) that how far his office is
- (b) then how far was his office
- (c) how far his office was
- (d) No substitution required
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
2. Select the most appropriate option to fill in the blank. My New Year’s ______ is to think positive always.
- (a) repetition
- (b) resolution
- (c) confession
- (d) celebration
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
3. Select the option that expresses the given sentence in reported speech. "Is the door closed?" Alka asked Tarun.
- (a) Alka asked Tarun is the door close.
- (b) Alka asked Tarun if the door is closed.
- (c) Alka asked Tarun whether she closed the door.
- (d) Alka asked Tarun whether the door was closed.
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
4. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. A place in a large institution, for the care of those who are ill
- (a) Hangar
- (b) Hostel
- (c) Infirmary
- (d) Dormitory
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
6. Select the INCORRECTLY spelt word.
- (a) Professional
- (b) Dillemma
- (c) Perpetuate
- (d) Electronics
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
7. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Magnificent
- (a) Modest
- (b) Mighty
- (c) Opulent
- (d) Grandiose
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
8. Select the most appropriate synonym of the given word. Slack
- (a) Keen
- (b) Active
- (c) Lively
- (d) Careless
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
9. Select the most appropriate option to fill in the blank. We ______ the marks of the students on different subjects and compared their performance for the year.
- (a) questioned
- (b) inspected
- (c) analysed
- (d) probed
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
10. The following sentence has been divided into parts. One of them contains an error. Select the part that contains the error from the given options. Raman putted the vegetables / in the frying pan / and after adding some water, / closed the lid.
- (a) and after adding some water
- (b) closed the lid
- (c) in the frying pan
- (d) Raman putted the vegetables
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
11. Select the INCORRECTLY spelt word.
- (a) Boundary
- (b) Photgraph
- (c) Competency
- (d) Processing
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
12. The following sentence has been divided into parts. One of them contains an error. Select the part that contains the error from the given options. The recruiters / were pleased / to John’s / domain knowledge and personality.
- (a) domain knowledge and personality
- (b) The recruiters
- (c) to John’s
- (d) were pleased
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
13. Select the most appropriate meaning of the given idiom. At the eleventh hour
- (a) At 11:00 a.m.
- (b) At 11:00 p.m.
- (c) One hour before midnight
- (d) At the very last minute
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
14. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the right order to form a meaningful and coherent paragraph. A. I was shocked to find my house unlocked. B. To my astonishment, I found that my son, who had a spare key, had come in my absence. C. Last Sunday I returned home late at night. D. I ran inside in fear that my house has been robbed.
- (a) CDAB
- (b) ABCD
- (c) BCDA
- (d) CADB
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
15. Select the most appropriate synonym of the given word. Adjust
- (a) Adapt
- (b) Shift
- (c) Move
- (d) Change
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
16. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. A group of stars
- (a) Congregation
- (b) Constellation
- (c) Planets
- (d) Astronomy
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
17. Select the option that will substitute the underlined part of the given sentence. In case no substitution is needed, select ‘No substitution required’. Among applied sciences, medicine is one which have given man some power over death.
- (a) is the one which gave
- (b) No substitution required
- (c) is one which has given
- (d) are one which given
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
18. Select the most appropriate meaning of the given idiom. A storm in a teacup
- (a) Disarranging the cutlery
- (b) A sudden storm during teatime
- (c) Unnecessary tension
- (d) Lot of fuss that will soon be forgotten
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
19. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the right order to form a meaningful and coherent paragraph. A. Whichever soonest made a traveller take off his cloak should be accounted the more powerful. B. They agreed to put the point to test. C. A dispute once arose between the wind and the sun to decide which was the stronger of the two. D. The wind began, and blew with all his might and sent a blast, cold and fierce as a storm.
- (a) BCDA
- (b) CDBA
- (c) CBAD
- (d) ACDB
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
20. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Hazard
- (a) Risk
- (b) Peril
- (c) Safety
- (d) Gamble
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
गद्यांशप्रश्न 21–25 के लिए
In the following passage, some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
“Everything in Bhutan is chemical-free, all fruits and vegetables are (1)______ organically, so whatever you buy is (2)______ farm produced as the (3)______ of the population indulge in farming for (4)______,” says my taxi driver Karma Chime. “We use turmeric on wounds, also to dye (5)______ and it is added extensively in our cooking. Also, many believe it is anti-cancer and can treat tumours.
21. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.
- (a) grown
- (b) grew
- (c) grows
- (d) grow
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
22. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.
- (a) locally
- (b) closely
- (c) nearby
- (d) nearly
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
23. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.
- (a) community
- (b) common
- (c) majority
- (d) mass
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
24. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.
- (a) conservation
- (b) sustenance
- (c) provision
- (d) nutrition
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
25. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.
- (a) fashions
- (b) covering
- (c) attires
- (d) garments
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
उत्तर देखें
उत्तर कुंजी
उत्तर कुंजी कर्मचारी चयन आयोग की रिस्पॉन्स शीट में अंकित उत्तरों के अनुसार है। “—” का अर्थ है कि शीट में उत्तर स्पष्ट नहीं दिखा।
General Intelligence and Reasoning
- प्र. 2
- (b)
- प्र. 3
- (a)
- प्र. 4
- (c)
- प्र. 5
- (d)
- प्र. 6
- (d)
- प्र. 8
- (a)
- प्र. 9
- (a)
- प्र. 10
- (d)
- प्र. 11
- (c)
- प्र. 12
- (d)
- प्र. 13
- (d)
- प्र. 15
- (d)
- प्र. 16
- (c)
- प्र. 17
- (d)
- प्र. 18
- (c)
- प्र. 19
- (c)
- प्र. 20
- (a)
- प्र. 21
- (c)
- प्र. 23
- (b)
- प्र. 24
- (b)
- प्र. 25
- (d)
General Awareness
- प्र. 1
- (c)
- प्र. 2
- (a)
- प्र. 3
- (c)
- प्र. 4
- (a)
- प्र. 5
- (d)
- प्र. 6
- (d)
- प्र. 7
- (d)
- प्र. 8
- (b)
- प्र. 9
- (c)
- प्र. 10
- (a)
- प्र. 11
- (c)
- प्र. 12
- (c)
- प्र. 13
- (b)
- प्र. 14
- (b)
- प्र. 15
- (a)
- प्र. 16
- (c)
- प्र. 17
- (b)
- प्र. 18
- (a)
- प्र. 19
- (d)
- प्र. 20
- (a)
- प्र. 21
- (c)
- प्र. 22
- (a)
- प्र. 23
- (c)
- प्र. 24
- (a)
- प्र. 25
- (b)
Quantitative Aptitude
- प्र. 1
- (c)
- प्र. 2
- (b)
- प्र. 3
- (a)
- प्र. 4
- (a)
- प्र. 6
- (b)
- प्र. 7
- (b)
- प्र. 8
- (c)
- प्र. 9
- (d)
- प्र. 14
- (b)
- प्र. 16
- (b)
- प्र. 17
- (c)
- प्र. 19
- (a)
- प्र. 20
- (c)
- प्र. 21
- (d)
- प्र. 22
- (b)
- प्र. 23
- (d)
English Comprehension
- प्र. 1
- (c)
- प्र. 2
- (b)
- प्र. 3
- (d)
- प्र. 4
- (c)
- प्र. 6
- (b)
- प्र. 7
- (a)
- प्र. 8
- (d)
- प्र. 9
- (c)
- प्र. 10
- (d)
- प्र. 11
- (b)
- प्र. 12
- (c)
- प्र. 13
- (d)
- प्र. 14
- (d)
- प्र. 15
- (a)
- प्र. 16
- (b)
- प्र. 17
- (c)
- प्र. 18
- (d)
- प्र. 19
- (c)
- प्र. 20
- (c)
- प्र. 21
- (a)
- प्र. 22
- (a)
- प्र. 23
- (c)
- प्र. 24
- (b)
- प्र. 25
- (d)