ExamBharo · SSC CGL 2020 Tier I — 16 August 2021, Shift 2 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2020-tier-1-16-aug-shift-2/
प्रश्न पत्र · एसएससी सीजीएल
SSC CGL 2020 Tier I — 16 August 2021, Shift 2
16 अगस्त 2021 · 12:00 PM–1:00 PMपेपर के 100 में से 85 प्रश्नसही उत्तर पर +2, गलत उत्तर पर −0.5
मूल पेपर के 15 प्रश्न शामिल नहीं हैं: जिनके लिए ऐसा चित्र या फ़ॉर्मैटिंग चाहिए जो हम नहीं दिखा सकते, जिनका उत्तर रिस्पॉन्स शीट में नहीं है, या जिन्हें हम पेपर की दूसरी प्रति से मिला नहीं सके।
प्रश्न कर्मचारी चयन आयोग के 16 अगस्त 2021, 12:00 PM–1:00 PM के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।
प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।
General Intelligence and Reasoning
1. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Raj Ghat : Mahatma Gandhi
- (a) Veer Bhoomi : Indira Gandhi
- (b) Shakti Sthal : Sanjay Gandhi
- (c) Vijay Ghat : Lal Bahadur Shastri
- (d) Shanti Vana : Rajiv Gandhi
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
2. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follows from the statements. Statements: All computers are laptops. All hard disks are pen drives. No pen drive is a keyboard. No computer is a hard disk. Conclusions: I. Some pen drives are not laptops. II. No keyboard is a computer. III. No hard disk is a laptop. IV. All pen drives are not keyboards.
- (a) Only conclusion I follows
- (b) Only conclusion IV follows
- (c) Only conclusion II follows
- (d) Only conclusion III follows
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
3. Introducing Rajat to a guest, Ajay said, "He is the only son of my father's daughter-in law". How is Ajay related to Rajat?
- (a) Maternal grandfather
- (b) Either father or uncle
- (c) Paternal grandfather
- (d) Brother
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
4.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
5. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it. 22 32 7 18 24 5 32 40 ?
- (a) 12
- (b) 4
- (c) 8
- (d) 10
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
6. Select the letter from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. B, E, G, J, L, ?
- (a) P
- (b) O
- (c) N
- (d) Q
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
7.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
8. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. GCB, JHE, MMH, PRK, ?
- (a) SXM
- (b) RVM
- (c) TXO
- (d) SWN
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
9. Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the word that is different.
- (a) Yowl
- (b) Prowl
- (c) Growl
- (d) Howl
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
10. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number. 15 : 135 :: 16 : ? :: 18 : 189
- (a) 131
- (b) 121
- (c) 152
- (d) 141
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
11. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 5, 13, 22, 34, 51, 75, 108, 152, ?
- (a) 290
- (b) 230
- (c) 209
- (d) 203
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
12. Four number-pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different.
- (a) 324 : 64
- (b) 169 : 55
- (c) 289 : 70
- (d) 256 : 61
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
14.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
15.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
16.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
17.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
18. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it. 6 11 14 8 3 ? 62 47 89
- (a) 5
- (b) 6
- (c) 4
- (d) 15
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
19. Select the correct sequence of mathematical signs that can sequentially replace the * signs and balance the given equation. 6 * 10 * 55 * 162 * 9 = 23
- (a) ×, −, +, ÷
- (b) ÷, +, ×, −
- (c) ×, ÷, −, +
- (d) +, −, ÷, ×
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
20. Four letter-clusters have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the letter-cluster that is different.
- (a) BTGN
- (b) FJQL
- (c) EMNK
- (d) IDWG
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
21. In a certain code language, ‘ALPINE’ is coded as ‘171’ and ‘SPRING’ is coded as ‘83’. How will ‘CAPITAL’ be coded in that language?
- (a) 93
- (b) 124
- (c) 186
- (d) 62
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
22. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Chicken : Flock :: Bear : ?
- (a) Clutter
- (b) Drove
- (c) Sleuth
- (d) Ambush
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
23. The present age of a father is three times that of his elder son. Four years hence, the age of the father will be four times that of his younger son. If the difference between the present ages of the elder and younger child is 6 years, what is the present age of the father?
- (a) 36 years
- (b) 38 years
- (c) 42 years
- (d) 32 years
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
24.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
25. In a certain code language, 'MORBID' is written as 'THGMID'. How will 'OBTAIN' be written in that language?
- (a) JOFGSD
- (b) JGOFDS
- (c) GJFOSD
- (d) GFOJDS
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
General Awareness
2. Who among the following was the first Vice President of India?
- (a) Zakir Hussain
- (b) Gopal Swarup Pathak
- (c) Varahagiri Venkata Giri
- (d) Sarvepalli Radhakrishnan
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
3. The ______ rate measures rising prices in everything except food and energy.
- (a) stagflation
- (b) wage inflation
- (c) deflation
- (d) core inflation
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
4. What is the name of the river formed by the confluence of Sankh River and South Koel River at Vedvyas in Odisha?
- (a) Brahmani
- (b) Pennar
- (c) Subarnarekha
- (d) Sabarmati
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
5. How many people were awarded the Padma Vibhushan in January 2021?
- (a) 4
- (b) 10
- (c) 7
- (d) 29
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
6. Which of the following is also called ‘green algae’?
- (a) Porphyridium
- (b) Chlorophyceae
- (c) Rhodophyceae
- (d) Phaeophyceae
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
7. Which of the following nations is NOT a part of the Quad Group?
- (a) India
- (b) Canada
- (c) Australia
- (d) Japan
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
8. In which of the following years was the origin and enactment of the Indian Age of Consent Act passed?
- (a) 1901
- (b) 1834
- (c) 1891
- (d) 1889
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
10. Of the known elements in the periodic table, only ______ are gases under normal atmospheric conditions.
- (a) 11
- (b) 12
- (c) 13
- (d) 10
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
11. ______ is a branch of biology that studies fungi.
- (a) Morphology
- (b) Kalology
- (c) Mycology
- (d) Virology
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
12. Who among the following was the Australian Open 2020 women’s singles winner?
- (a) Garbine Muguruza
- (b) Simona Halep
- (c) Serena Williams
- (d) Sofia Kenin
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
13. In which Indian state will you find the Borail Wildlife Sanctuary?
- (a) Odisha
- (b) Assam
- (c) West Bengal
- (d) Karnataka
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
14. Who is the ex-officio President of the Indian Parliamentary Group (IPG), set up in 1949, which functions as the national group of the Inter-Parliamentary Union (IPU) and the main branch of the Commonwealth Parliamentary Association (CPA) in India?
- (a) Prime Minister
- (b) Speaker of the Lok Sabha
- (c) Vice President
- (d) President
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
15. Which of the following countries’ former Prime Minister was awarded with the Padma Vibhushan award in 2021?
- (a) Bangladesh
- (b) Nepal
- (c) Japan
- (d) Sri Lanka
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
16. ______ organised his trusted nobles into a group of forty known as Turkan-i-Chahalgani.
- (a) Ala-ud-Din Khilji
- (b) Balban
- (c) Iltutmish
- (d) Qutub-Ud-Din Aibak
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
17. In which state is Ponu Yoksi, a sword-like instrument, used during ceremonial dances performed by priests?
- (a) Arunachal Pradesh
- (b) Uttar Pradesh
- (c) Madhya Pradesh
- (d) Himachal Pradesh
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
18. ______ is a practice of establishing and managing individual trees generally for amenity purposes.
- (a) Floriculture
- (b) Viniculture
- (c) Silviculture
- (d) Arboriculture
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
19. When is the Hindi Diwas observed annually?
- (a) 14 March
- (b) 14 September
- (c) 2 October
- (d) 6 April
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
20. In February 2021, the Defence Ministry of India awarded a contract to manufacture 83 Light Combat Aircraft (LCA) Tejas fighters to ______.
- (a) Hindustan Aeronautics Limited
- (b) Bharat Dynamics Limited
- (c) Defence Research and Development Organisation
- (d) Bharat Electronics Limited
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
21. Which of the following is one of the metals used in LED semiconductor technology?
- (a) Iron
- (b) Copper
- (c) Zinc
- (d) Gallium
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
22. The elements of the groups 3 to 12 are called ______ elements or transition elements.
- (a) b-block
- (b) a-block
- (c) d-block
- (d) c-block
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
23. Where is the headquarters of International Hockey Federation (FIH) located?
- (a) Nepal
- (b) Switzerland
- (c) Bhutan
- (d) Australia
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
24. Who among the following had written the book ‘Char Chaman’, during the reign of Shah Jahan, describing the Mughal nobility?
- (a) Abu’l Dazl
- (b) Chandrabhan Brahman
- (c) Gulbadan Begum
- (d) Muhammad Waris
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
25. The place of Gautama Buddha’s birth was a grove known as ______.
- (a) Lumbini
- (b) Mawphlang
- (c) Mangar Bani
- (d) Kavus
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
Quantitative Aptitude
2.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
3.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
6.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
8.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
9.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
13.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
14.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
16.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
17.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
18.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
19.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (d)
- (a)
22.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (a)
- (a)
24.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (b)
- (a)
25.

- (a)

- (b)

- (c)

- (d)

उत्तर देखें
उत्तर: (c)
- (a)
English Comprehension
1. The following sentence has been divided into parts. One of them contains an error. Select the part that contains the error from the given options. “Would you liked / to have / some fries / along with your coffee, / sir?” / asked the waiter.
- (a) Would you liked
- (b) some fries
- (c) asked the waiter
- (d) along with your coffee
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
2. Select the most appropriate synonym of the given word. Rejuvenate
- (a) Reset
- (b) Retell
- (c) Retake
- (d) Refresh
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
3. Select the INCORRECTLY spelt word.
- (a) Pessymist
- (b) Optimist
- (c) Perfectionist
- (d) Fatalist
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
4. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. A large bedroom for a number of people in a school or institution.
- (a) Assembly
- (b) Creche
- (c) Hostel
- (d) Dormitory
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
5. The following sentence has been split into four segments. Identify the segment that contains a grammatical error. The supervisor / wanted to known / the pros and cons / of the issue.
- (a) the pros and cons
- (b) The supervisor
- (c) wanted to known
- (d) of the issue
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
6. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select ‘No substitution’. Sholay is one in the most popular Hindi movies.
- (a) is one in the more popular
- (b) No substitution
- (c) is in the most popular
- (d) is one of the most popular
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
7. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select ‘No substitution’. Much of the truth about the mysterious death of her pet was not revealed.
- (a) were not being revealed
- (b) have not revealed
- (c) No substitution
- (d) were not revealed
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
8. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the right order to form a meaningful and coherent paragraph. A. This awareness has motivated everyone to go for physical exercises. B. These days people are more aware of their health. C. In addition to physical exercises, some prefer taking health supplements too. D. It is advisable, but one should consult a trainer/doctor before consuming health supplements.
- (a) ADBC
- (b) DBCA
- (c) BACD
- (d) BADC
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
9. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the right order to form a meaningful and coherent paragraph. A. There are many secondary reasons as well along with increasing levels of carbon. B. The term is used to describe the unnatural rise in earth’s average temperature. C. Increased carbon dioxide is the primary driver of global warming. D. Global warming is the single biggest threat to life on earth today.
- (a) DABC
- (b) DBCA
- (c) ACBD
- (d) ABCD
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
10. Select the option that expresses the given sentence in indirect speech. The teacher said, “Man is mortal.”
- (a) The teacher instructed that man was mortal.
- (b) The teacher said that man is mortal.
- (c) The teacher said that man was mortal.
- (d) The teacher said that men were mortal.
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
11. Select the most appropriate synonym of the given word. Chaos
- (a) Fusion
- (b) Confusion
- (c) Tension
- (d) Dirt
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
12. Select the most appropriate option to fill in the blank. The jungle was nearly ______, so the progress was slow.
- (a) immortal
- (b) immaterial
- (c) immobile
- (d) impenetrable
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
13. Select the INCORRECTLY spelt word.
- (a) Recluse
- (b) Profuse
- (c) Virtuous
- (d) Luxuriaus
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
14. Select the most appropriate option to fill in the blank. I read some ______ of properties for sale on the Internet before I called the agent.
- (a) spaces
- (b) descriptions
- (c) monologues
- (d) arguments
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
15. Select the most appropriate meaning of the following idiom. To the nines
- (a) To be jealous
- (b) To perfection
- (c) To great depths
- (d) To be exalted
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
16. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. A group of people, typically with vehicles or animals, travelling together.
- (a) Caravan
- (b) Circus
- (c) Troop
- (d) Gang
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
17. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Harmony
- (a) Amity
- (b) Concord
- (c) Accord
- (d) Conflict
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
18. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Elated
- (a) Excited
- (b) Thrilled
- (c) Depressed
- (d) Proud
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
20. Select the most appropriate meaning of the following idiom. Apple of one's eye
- (a) Someone very precious or dear
- (b) Someone with great respect
- (c) Someone who behaves courteously
- (d) Someone who plays all sports
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
गद्यांशप्रश्न 21–25 के लिए
In the following passage, some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
It is essential to form a link between formal education and skill (1)______. Multidisciplinary and personality enhancement skills are the (2)______ requirements of every sector. Many reforms are being (3)______ in higher education to co-relate academics to the (4)______ of various service sectors. Innovative models can help to (5)______ the varied needs of skilled and unskilled labour.
21. Select the most appropriate option to fill in blank no.1.
- (a) maturity
- (b) development
- (c) ripening
- (d) progress
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
22. Select the most appropriate option to fill in blank no.2.
- (a) domestic
- (b) external
- (c) essential
- (d) needless
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
23. Select the most appropriate option to fill in blank no.3.
- (a) improved
- (b) introduced
- (c) related
- (d) settled
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
24. Select the most appropriate option to fill in blank no.4.
- (a) urgency
- (b) charge
- (c) duty
- (d) need
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
25. Select the most appropriate option to fill in blank no.5.
- (a) met
- (b) meets
- (c) meet
- (d) meeting
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
उत्तर देखें
उत्तर कुंजी
उत्तर कुंजी कर्मचारी चयन आयोग की रिस्पॉन्स शीट में अंकित उत्तरों के अनुसार है। “—” का अर्थ है कि शीट में उत्तर स्पष्ट नहीं दिखा।
General Intelligence and Reasoning
- प्र. 1
- (c)
- प्र. 2
- (b)
- प्र. 3
- (b)
- प्र. 4
- (b)
- प्र. 5
- (c)
- प्र. 6
- (b)
- प्र. 7
- (b)
- प्र. 8
- (d)
- प्र. 9
- (b)
- प्र. 10
- (c)
- प्र. 11
- (c)
- प्र. 12
- (a)
- प्र. 14
- (a)
- प्र. 15
- (c)
- प्र. 16
- (d)
- प्र. 17
- (d)
- प्र. 18
- (a)
- प्र. 19
- (a)
- प्र. 20
- (b)
- प्र. 21
- (c)
- प्र. 22
- (c)
- प्र. 23
- (a)
- प्र. 24
- (a)
- प्र. 25
- (c)
General Awareness
- प्र. 2
- (d)
- प्र. 3
- (d)
- प्र. 4
- (a)
- प्र. 5
- (c)
- प्र. 6
- (b)
- प्र. 7
- (b)
- प्र. 8
- (c)
- प्र. 10
- (a)
- प्र. 11
- (c)
- प्र. 12
- (d)
- प्र. 13
- (b)
- प्र. 14
- (b)
- प्र. 15
- (c)
- प्र. 16
- (c)
- प्र. 17
- (a)
- प्र. 18
- (d)
- प्र. 19
- (b)
- प्र. 20
- (a)
- प्र. 21
- (d)
- प्र. 22
- (c)
- प्र. 23
- (b)
- प्र. 24
- (b)
- प्र. 25
- (a)
Quantitative Aptitude
- प्र. 2
- (b)
- प्र. 3
- (d)
- प्र. 6
- (c)
- प्र. 8
- (c)
- प्र. 9
- (a)
- प्र. 13
- (c)
- प्र. 14
- (b)
- प्र. 16
- (b)
- प्र. 17
- (c)
- प्र. 18
- (c)
- प्र. 19
- (d)
- प्र. 22
- (a)
- प्र. 24
- (b)
- प्र. 25
- (c)
English Comprehension
- प्र. 1
- (a)
- प्र. 2
- (d)
- प्र. 3
- (a)
- प्र. 4
- (d)
- प्र. 5
- (c)
- प्र. 6
- (d)
- प्र. 7
- (c)
- प्र. 8
- (c)
- प्र. 9
- (b)
- प्र. 10
- (b)
- प्र. 11
- (b)
- प्र. 12
- (d)
- प्र. 13
- (d)
- प्र. 14
- (b)
- प्र. 15
- (b)
- प्र. 16
- (a)
- प्र. 17
- (d)
- प्र. 18
- (c)
- प्र. 20
- (a)
- प्र. 21
- (b)
- प्र. 22
- (c)
- प्र. 23
- (b)
- प्र. 24
- (d)
- प्र. 25
- (c)