आधिकारिक स्रोतों से सत्यापितअंतिम अपडेट

ExamBharo

टाइप करके खोजें · Esc से बंद करें

ExamBharo · SSC CGL 2019 Tier I — 4 March 2020, Shift 1 · exambharo.com/previous-year-papers/ssc-cgl-2019-tier-1-4-mar-shift-1/

प्रश्न पत्र · एसएससी सीजीएल

SSC CGL 2019 Tier I — 4 March 2020, Shift 1

4 मार्च 2020 · 10:00 AM–11:00 AMपेपर के 100 में से 77 प्रश्नसही उत्तर पर +2, गलत उत्तर पर −0.5

मूल पेपर के 23 प्रश्न शामिल नहीं हैं: जिनके लिए ऐसा चित्र या फ़ॉर्मैटिंग चाहिए जो हम नहीं दिखा सकते, जिनका उत्तर रिस्पॉन्स शीट में नहीं है, या जिन्हें हम पेपर की दूसरी प्रति से मिला नहीं सके।

प्रश्न कर्मचारी चयन आयोग के 4 मार्च 2020, 10:00 AM–11:00 AM के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।

प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।

General Intelligence and Reasoning

  1. 5. प्रश्न 5 का चित्र

    • (a) प्रश्न 5, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 5, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 5, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 5, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  2. 6. प्रश्न 6 का चित्र

    • (a) प्रश्न 6, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 6, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 6, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 6, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  3. 7. प्रश्न 7 का चित्र

    • (a) प्रश्न 7, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 7, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 7, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 7, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  4. 9. प्रश्न 9 का चित्र

    • (a) प्रश्न 9, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 9, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 9, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 9, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  5. 12. प्रश्न 12 का चित्र

    • (a) प्रश्न 12, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 12, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 12, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 12, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  6. 16. प्रश्न 16 का चित्र

    • (a) प्रश्न 16, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 16, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 16, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 16, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  7. 21. प्रश्न 21 का चित्र

    • (a) प्रश्न 21, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 21, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 21, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 21, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  8. 22. प्रश्न 22 का चित्र

    • (a) प्रश्न 22, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 22, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 22, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 22, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  9. 23. प्रश्न 23 का चित्र

    • (a) प्रश्न 23, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 23, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 23, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 23, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  10. 24. प्रश्न 24 का चित्र

    • (a) प्रश्न 24, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 24, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 24, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 24, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  11. 25. प्रश्न 25 का चित्र

    • (a) प्रश्न 25, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 25, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 25, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 25, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

General Awareness

  1. 1. Asia's largest wholesale spice market is located in _______.

    • (a) Bengaluru
    • (b) Delhi
    • (c) Ahmedabad
    • (d) Kolkata
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  2. 2. King Harshavardhana ascended the throne of Thaneshwar and Kannauj on the death of his brother, ________.

    • (a) Suryavardhana
    • (b) Indravardhana
    • (c) Chandravardhana
    • (d) Rajyavardhana
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  3. 3. _________ was the capital of Magadha before the 4th century BCE.

    • (a) Mathura
    • (b) Rajagaha
    • (c) Varanasi
    • (d) Pataliputra
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  4. 4. Planetary scientists call the thin gaseous envelope around the Moon as the _______.

    • (a) lunar stratosphere
    • (b) lunar thermosphere
    • (c) lunar endosphere
    • (d) lunar exosphere
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  5. 5. Who was the President of the World Bank Group as of January, 2020?

    • (a) Robert Zoellick
    • (b) Jim Yong Kim
    • (c) David Malpass
    • (d) Paul Wolfowitz
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  6. 6. The Vedic Civilisation in India flourished along the river__________.

    • (a) Tapi
    • (b) Saraswati
    • (c) Narmada
    • (d) Godavari
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  7. 7. According to the United Nations' World Economic Situation and Prospects Report, 2019, the Indian economy is expected to expand by _____ in 2020.

    • (a) 7.8%
    • (b) 7.6%
    • (c) 7.1%
    • (d) 7.2%
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  8. 8. The ________ lake in Gujarat was an artificial reservoir built during the rule of the Mauryas.

    • (a) Sudarshana
    • (b) Pushkar
    • (c) Lonar
    • (d) Loktak
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  9. 9. In biological terms, _______ is a relationship between two organisms in which one organism benefits and the other is unaffected.

    • (a) Mutualism
    • (b) Commensalism
    • (c) Amensalism
    • (d) Parasitism
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  10. 10. Lt. General _______ took charge as the Chief of Army Staff on 31 December 2019.

    • (a) Ravendra Pal Singh
    • (b) Bipin Rawat
    • (c) Manoj Mukund Naravane
    • (d) Anil Chauhan
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  11. 11. Who among the following is an Indian Olympic archer and Padma Shri winner?

    • (a) Limba Ram
    • (b) Bajrang Punia
    • (c) Balbir Singh Dosanjh
    • (d) Kidambi Srikanth
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  12. 12. The 14th Dalai Lama resides in _______.

    • (a) Gangtok
    • (b) Kalimpong
    • (c) Dharamsala
    • (d) Shillong
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  13. 13. Which of the following is NOT a folk dance belonging to the union territory of Jammu and Kashmir?

    • (a) Hafiza
    • (b) Dhumal
    • (c) Dangi
    • (d) Rouf
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  14. 14. Article 17 of the Constitution of India deals with the abolition of ________.

    • (a) sati
    • (b) slavery
    • (c) untouchability
    • (d) titles
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  15. 15. Which Article of the Indian Constitution prohibits discrimination on the grounds of religion, race, caste, sex and place of birth?

    • (a) Article 19
    • (b) Article 25
    • (c) Article 15
    • (d) Article 23
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  16. 16. The major component of modern Olympic gold medals is ________.

    • (a) Bronze
    • (b) Copper
    • (c) Silver
    • (d) Gold
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  17. 17. The Harshacharita is a biography of Harshavardhana, the ruler of Kannauj, composed in Sanskrit by his court poet, _______.

    • (a) Dandin
    • (b) Banabhatta
    • (c) Kamban
    • (d) Jinsena
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  18. 18. _______ expansion makes the Eiffel Tower taller during summers.

    • (a) Gradient
    • (b) Thermal
    • (c) Chemical
    • (d) Gravitational
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  19. 19. In April 2019, scientists in ________ produced the world’s first 3D printed heart using human tissue.

    • (a) Ethiopia
    • (b) Israel
    • (c) Kenya
    • (d) Croatia
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  20. 20. The Biraja Temple, the Rajarani Temple and the Samaleswari Temple are all located in ________.

    • (a) Assam
    • (b) Odisha
    • (c) Kerala
    • (d) Tamil Nadu
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  21. 21. In May 2019, the International Monetary Fund agreed to bail out ________ with a fund of $6 billion.

    • (a) Bangladesh
    • (b) Nepal
    • (c) India
    • (d) Pakistan
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  22. 22. In the 4th century BCE, the capital of Magadha was shifted to ________.

    • (a) Varanasi
    • (b) Mathura
    • (c) Panipat
    • (d) Pataliputra
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  23. 23. The Gol Gumbad (Gumbaz) of ________ is the mausoleum of Muhammad Adil Shah.

    • (a) Agra
    • (b) Allahabad
    • (c) Delhi
    • (d) Bijapur
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  24. 24. Xerophthalmia is caused due to the deficiency of vitamin ________.

    • (a) D
    • (b) A
    • (c) K
    • (d) C
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  25. 25. Private ownership of the means of production is a feature of a _______ economy.

    • (a) mixed
    • (b) socialist
    • (c) dual
    • (d) capitalist
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

Quantitative Aptitude

  1. 1. प्रश्न 1 का चित्र

    • (a) प्रश्न 1, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 1, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 1, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 1, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  2. 2. प्रश्न 2 का चित्र

    • (a) प्रश्न 2, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 2, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 2, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 2, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  3. 3. प्रश्न 3 का चित्र

    • (a) प्रश्न 3, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 3, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 3, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 3, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  4. 4. प्रश्न 4 का चित्र

    • (a) प्रश्न 4, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 4, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 4, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 4, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  5. 6. प्रश्न 6 का चित्र

    • (a) प्रश्न 6, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 6, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 6, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 6, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  6. 7. प्रश्न 7 का चित्र

    • (a) प्रश्न 7, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 7, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 7, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 7, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  7. 8. प्रश्न 8 का चित्र

    • (a) प्रश्न 8, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 8, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 8, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 8, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  8. 11. प्रश्न 11 का चित्र

    • (a) प्रश्न 11, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 11, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 11, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 11, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  9. 12. प्रश्न 12 का चित्र

    • (a) प्रश्न 12, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 12, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 12, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 12, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  10. 15. प्रश्न 15 का चित्र

    • (a) प्रश्न 15, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 15, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 15, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 15, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  11. 16. प्रश्न 16 का चित्र

    • (a) प्रश्न 16, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 16, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 16, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 16, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  12. 18. प्रश्न 18 का चित्र

    • (a) प्रश्न 18, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 18, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 18, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 18, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  13. 19. प्रश्न 19 का चित्र

    • (a) प्रश्न 19, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 19, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 19, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 19, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  14. 20. प्रश्न 20 का चित्र

    • (a) प्रश्न 20, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 20, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 20, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 20, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  15. 23. प्रश्न 23 का चित्र

    • (a) प्रश्न 23, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 23, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 23, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 23, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  16. 25. प्रश्न 25 का चित्र

    • (a) प्रश्न 25, विकल्प (a) का चित्र
    • (b) प्रश्न 25, विकल्प (b) का चित्र
    • (c) प्रश्न 25, विकल्प (c) का चित्र
    • (d) प्रश्न 25, विकल्प (d) का चित्र
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

English Comprehension

  1. 1. Select the most appropriate word to substitute the underlined word of the given sentence. If substitution is not required select ‘No improvement’. To fight on the battlefield for the sake of one's country needs a great strongness.

    • (a) the greatest strongness
    • (b) great courage
    • (c) No improvement
    • (d) a lots of strength
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  2. 2. Select the wrongly spelt word.

    • (a) Truthful
    • (b) Turmoil
    • (c) Tresure
    • (d) Tamarind
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  3. 3. Select the wrongly spelt word.

    • (a) Consumation
    • (b) Compromise
    • (c) Competence
    • (d) Chronology
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  4. 4. Select the correct active form of the given sentence. This beautiful story was written by Maya.

    • (a) Maya wrote this beautiful story.
    • (b) Maya is writing this beautiful story.
    • (c) Maya was writing this beautiful story.
    • (d) Maya writes this beautiful story.
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  5. 5. Select the antonym of the given word. LIBERTY

    • (a) Dependence
    • (b) Convenience
    • (c) Deliverance
    • (d) Independence
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  6. 6. Select the most appropriate meaning of the given idiom. Back to square one

    • (a) Move ahead
    • (b) Neglect something
    • (c) Draw a square
    • (d) Come to the original point
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  7. गद्यांशप्रश्न 7–11 के लिए

    In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank. 'A stitch in time saves nine'. This wise saying suggests that an (1)______ action taken on time to rectify an error rules (2)______ the possibility of accumulation of such errors and future (3)______ . Wisdom, therefore lies in correcting the error as soon as it is (4)______. There is no point-in allowing the (5)______ to grow and then take hasty actions to set things right.

  8. 7. Select the most appropriate option for blank no. 1

    • (a) appropriate
    • (b) opposite
    • (c) superficial
    • (d) wrong
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  9. 8. Select the most appropriate option for blank no. 2

    • (a) at
    • (b) out
    • (c) in
    • (d) for
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  10. 9. Select the most appropriate option for blank no. 3

    • (a) facilities
    • (b) qualities
    • (c) advantages
    • (d) damages
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  11. 10. Select the most appropriate option for blank no. 4

    • (a) managed
    • (b) proposed
    • (c) discovered
    • (d) invented
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  12. 11. Select the most appropriate option for blank no. 5

    • (a) melody
    • (b) remedy
    • (c) malady
    • (d) parody
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  13. 12. Select the synonym of the given word. REVERE

    • (a) Repeat
    • (b) Enjoy
    • (c) Condemn
    • (d) Respect
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  14. 13. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error. Saraswati college has maintained its reputation as one of the best college in the country.

    • (a) its reputation as
    • (b) one of the best college
    • (c) Saraswati college has maintained
    • (d) in the country
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  15. 14. Select the synonym of the given word. PREVENT

    • (a) Allow
    • (b) Avert
    • (c) Provoke
    • (d) Construct
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  16. 15. Select the most appropriate segment to substitute the underlined segment of the given sentence. If substitution is not required select ‘no improvement’. The animal resembled with a cat.

    • (a) resembled to
    • (b) resembled
    • (c) No improvement
    • (d) resembled by
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  17. 16. Select the correct direct form of the given sentence. The teacher commanded the students not to shout.

    • (a) The teacher said to the students, "Don’t shout.”
    • (b) The teacher said to the student, "You should not shout.”
    • (c) The teacher told to the students, "You must not shout.”
    • (d) The teacher says to the students, "Do not shout."
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  18. 17. Select the most appropriate word to fill in the blank. The groom stood before the ______ for the wedding ceremony at the church.

    • (a) altar
    • (b) alter
    • (c) atlas
    • (d) attic
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  19. 18. Select the most appropriate word to fill in the blank. She ______ on paying the bill at the restaurant.

    • (a) requested
    • (b) offered
    • (c) suggested
    • (d) insisted
    उत्तर देखें

    उत्तर: (d)

  20. 19. Select the most appropriate meaning of the given idiom. Dead heat

    • (a) A deadly blast of hot air
    • (b) A strong heat wave
    • (c) Close contest that ends in a tie
    • (d) Strong opposition to one's ideas
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  21. 20. Select the antonym of the given word. BROAD

    • (a) Narrow
    • (b) Large
    • (c) Wide
    • (d) Long
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  22. 21. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order. A. Eventually, she overcame adversities and achieved success. B. She engaged herself in ‘earn while you learn’, finance scheme in her college. C. She needed financial support to complete her graduation. D. Rama was a very poor girl.

    • (a) CBDA
    • (b) DCBA
    • (c) ABCD
    • (d) ADCB
    उत्तर देखें

    उत्तर: (b)

  23. 22. Select one word for the following group of words. Open refusal to obey orders

    • (a) Obedience
    • (b) Adherence
    • (c) Defiance
    • (d) Compliance
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  24. 23. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error. The boy which stole the money was caught by the police.

    • (a) The boy which
    • (b) was caught
    • (c) stole the money
    • (d) by the police
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

  25. 24. Select one word for the following group of words. Morals that govern one's behavior

    • (a) Psychology
    • (b) Intuition
    • (c) Ethics
    • (d) Attitude
    उत्तर देखें

    उत्तर: (c)

  26. 25. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order. A. “We are going to the market,” declared Reetu and Geetu. B. “Where are you going?” the father asked. C. “Take your umbrella, it is going to rain,” the mother said. D. “Yes, definitely. We will,” replied the two.

    • (a) BACD
    • (b) DCAB
    • (c) ABDC
    • (d) BCDA
    उत्तर देखें

    उत्तर: (a)

उत्तर देखें

उत्तर कुंजी

उत्तर कुंजी कर्मचारी चयन आयोग की रिस्पॉन्स शीट में अंकित उत्तरों के अनुसार है। “—” का अर्थ है कि शीट में उत्तर स्पष्ट नहीं दिखा।

General Intelligence and Reasoning

प्र. 5
(d)
प्र. 6
(d)
प्र. 7
(d)
प्र. 9
(c)
प्र. 12
(b)
प्र. 16
(c)
प्र. 21
(b)
प्र. 22
(c)
प्र. 23
(d)
प्र. 24
(d)
प्र. 25
(a)

General Awareness

प्र. 1
(b)
प्र. 2
(d)
प्र. 3
(b)
प्र. 4
(d)
प्र. 5
(c)
प्र. 6
(b)
प्र. 7
(c)
प्र. 8
(a)
प्र. 9
(b)
प्र. 10
(c)
प्र. 11
(a)
प्र. 12
(c)
प्र. 13
(c)
प्र. 14
(c)
प्र. 15
(c)
प्र. 16
(c)
प्र. 17
(b)
प्र. 18
(b)
प्र. 19
(b)
प्र. 20
(b)
प्र. 21
(d)
प्र. 22
(d)
प्र. 23
(d)
प्र. 24
(b)
प्र. 25
(d)

Quantitative Aptitude

प्र. 1
(b)
प्र. 2
(a)
प्र. 3
(d)
प्र. 4
(b)
प्र. 6
(a)
प्र. 7
(b)
प्र. 8
(c)
प्र. 11
(b)
प्र. 12
(c)
प्र. 15
(d)
प्र. 16
(b)
प्र. 18
(b)
प्र. 19
(a)
प्र. 20
(d)
प्र. 23
(c)
प्र. 25
(a)

English Comprehension

प्र. 1
(b)
प्र. 2
(c)
प्र. 3
(a)
प्र. 4
(a)
प्र. 5
(a)
प्र. 6
(d)
प्र. 7
(a)
प्र. 8
(b)
प्र. 9
(d)
प्र. 10
(c)
प्र. 11
(c)
प्र. 12
(d)
प्र. 13
(b)
प्र. 14
(b)
प्र. 15
(b)
प्र. 16
(a)
प्र. 17
(a)
प्र. 18
(d)
प्र. 19
(c)
प्र. 20
(a)
प्र. 21
(b)
प्र. 22
(c)
प्र. 23
(a)
प्र. 24
(c)
प्र. 25
(a)