ExamBharo · CTET Paper I — 7 July 2024 (Set A) · exambharo.com/ctet/previous-year-papers/ctet-2024-paper-1-7-jul-set-a/
प्रश्न पत्र · सीटीईटी
CTET Paper I — 7 July 2024 (Set A)
7 जुलाई 2024पेपर के 150 में से 128 प्रश्नसही उत्तर पर +1, गलत उत्तर पर −0
मूल पेपर के 22 प्रश्न शामिल नहीं हैं: जिनके लिए ऐसा चित्र, चिह्न या फ़ॉर्मैटिंग चाहिए जो हम नहीं दिखा सकते, या जिनका पाठ या उत्तर आधिकारिक दस्तावेज़ से साफ़ नहीं मिला।
प्रश्न केंद्रीय माध्यमिक शिक्षा बोर्ड के 7 जुलाई 2024, के पेपर से। हर प्रश्न का उत्तर उसके नीचे है, खोलने पर ही दिखता है, और पूरी उत्तर कुंजी अंत में है। स्कोर पाने के लिए पेपर को समयबद्ध प्रैक्टिस टेस्ट के रूप में दें।
प्रश्न अंग्रेज़ी में हैं, जैसे मूल पेपर में थे।
Child Development and Pedagogy
1. Which of the following would support continuous and comprehensive evaluation ?
- (a) Best works portfolio
- (b) Growth and learning progress portfolio
- (c) Standardized achievement test
- (d) Standardized intelligence test
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
2. Assertion (A) : Teachers should constantly examine their own attitudes and biases while working with children. Reason (R) : The process of problem-solving is hindered by functional fixedness. Choose the correct option.
- (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
- (b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
- (c) (A) is true but (R) is false.
- (d) Both (A) and (R) are false
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
3. While talking about her poor marks in mathematics Avi says “I just don’t have the sense for numbers” Avi is attributing his performance to :
- (a) Luck
- (b) Task difficulty
- (c) Lack of effort
- (d) Lack of ability
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
4. According to Lev Vygotsky’s theory, which of the following is a recommended approach in order to optimize students’ learning experience ?
- (a) providing students with work that is completely unrelated to their current level of understanding.
- (b) providing students with work that is just beyond their current level of understanding, with appropriate support and guidance.
- (c) providing no support to students and leaving them to struggle on their own.
- (d) providing students with work that they can manage and complete individually
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
5. Which of the following statement best describes the role of the teacher in progressive education ?
- (a) The teacher is the primary source of knowledge.
- (b) The teacher serves as a facilitator.
- (c) The teacher implements the prescribed curriculum ‘as it is’.
- (d) The teacher leaves the children on their own to work independently
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
6. Howard Gardner’s concept of Intelligence implicates that :
- (a) everyone processes and understands the world in the same way.
- (b) human beings differ in their abilities in different domains.
- (c) intelligence has only one dimension.
- (d) intelligence is only about ‘practical’ learning
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
7. Which of the following sequence of representation of concept is in accordance with children’s gradual development of cognitive abilities ?
- (a) action-based, image-based, symbol-based
- (b) image-based, symbol-based, action-based
- (c) symbol-based, action-based, image-based
- (d) symbol-based, image-based, action-based
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
8. Assertion (A) : Teachers should provide emotional support to children in the classrooms to ensure effective learning. Reason (R) : Emotions and cognition are related to each other in complex ways. Choose the correct option.
- (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
- (b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
- (c) (A) is true but (R) is false.
- (d) Both (A) and (R) are false
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
9. Which of the following statement about development is correct ?
- (a) Development is a discontinuous process.
- (b) Development occurs in a spiral manner, not linear.
- (c) Development proceeds from specific to general.
- (d) Different aspects of development are independent to each other
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
10. According to Lev Vygotsky, children regulate their own behaviour through the :
- (a) Processes of adaptation
- (b) Use of inner speech
- (c) Process of equilibration
- (d) Use of self-reinforcement
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
11. Which pedagogical approach would be adopted by teachers who firmly believe in constructivism to teach concepts of floating and sinking to class V children ?
- (a) Lecture method
- (b) Showing videos
- (c) Showing power point presentation
- (d) Guided discovery
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
12. Which of the following is not an effective memory technique for meaningful learning ?
- (a) Rote Rehearsal
- (b) Mnemonics
- (c) Concept Mapping
- (d) Elaborative Rehearsal
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
13. Which of the following is not a characteristic of a well-formulated critical thinking question ?
- (a) It is open-ended and allows for multiple answers.
- (b) It is based primarily on factual information.
- (c) It requires analysis and evaluation of information.
- (d) It promotes higher-level thinking and problem-solving skills
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
14. Assertion (A) : Classroom pedagogy should be culturally responsive to meet the needs of students from diverse cultural backgrounds. Reason (R) : Equity in classroom can be ensured only through standardized curriculum and assessment. Choose the correct option.
- (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
- (b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
- (c) (A) is true but (R) is false.
- (d) Both (A) and (R) are false
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
15. Jagriti has learned that her dog, Rusty, is a Golden Retriever. When she sees another dog that looks similar to Rusty but is a different breed, she calls it a dog too. According to Jean Piaget’s theory of cognitive development, which concept does this demonstrate ?
- (a) Egocentrism
- (b) Object permanence
- (c) Conservation
- (d) Assimilation
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
16. Heredity totally determine an individual’s : (i) Sex (ii) Gender (iii) Academic Success (iv) Learning Style
- (a) (i)
- (b) (ii)
- (c) (i), (iii), (iv)
- (d) (ii), (iii), (iv)
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
17. Assertion (A) : Teachers should focus on asking questions in classroom and encouraging children also to ask questions rather than giving instructions. Reason (R) : Child-centred pedagogy means giving opportunities to children’s voices and ensuring their participation. Choose the correct option.
- (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
- (b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
- (c) (A) is true but (R) is false.
- (d) Both (A) and (R) are false
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
18. Repetitive and ritualistic behaviour is an identifying characteristic of :
- (a) Autism Spectrum Disorder
- (b) Learning Disabilities
- (c) Attention Deficit Hyperactivity Disorder
- (d) Cerebral palsy
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
19. Learners feel engaged and actively involved in process of learning when :
- (a) activities are related to their context.
- (b) focus of learning is repetition and memorization.
- (c) socio-emotional needs of learners are ignored.
- (d) their prior knowledge is discarded and negated
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
20. Children with ‘learning difficulties’ typically :
- (a) Have difficulties in reading due to their poor sight.
- (b) Have problems in regulating their emotions.
- (c) Have confusion with letter and alphabets that look alike.
- (d) Have very low IQ as diagnosed through standard intelligence tests
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
21. Feral children, those who experienced severe (human) social deprivation since very young age usually have delayed or hindered development and despite rehabilitation the improvement in certain domains of development is likely to be subordinate. This period wherein development is significantly influenced by environmental support is called _________.
- (a) deductive period
- (b) intuitive period
- (c) native period
- (d) sensitive period
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
22. Preconceived generalizations about behaviour of various gender are called :
- (a) Gender stereotypes
- (b) Gender discriminations
- (c) Gender identity
- (d) Gender typing
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
23. In an inclusive classroom :
- (a) ‘Special children’ always work on their own curriculum.
- (b) All children have access to and are included in classroom activities.
- (c) ‘Special’ children are looked upon as needy and dependent.
- (d) All children follow same curriculum and uniform pedagogy is adopted for all learners
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
24. What is the primary purpose of asking critical thinking questions ?
- (a) To enable students to develop procedural knowledge.
- (b) To assess students’ knowledge and understanding skills.
- (c) To promote higher-level thinking and problem-solving skills.
- (d) To encourage students to memorize information
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
25. Which of the following is correct about the process of learning, according to socio-constructivist theories ?
- (a) Learning is an individualistic process that occurs in isolation.
- (b) Learning occurs only in a classroom or formal educational setting.
- (c) Learning is a passive process that occurs solely through observation.
- (d) Learning is a social process of meaning making
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
26. Assertion (A) : While some children start babbling and uttering two word sentences at 12 months, others don’t do this till they are 20 months old. Reason (R) : Development milestones are only suggestive and development of individual children can be quite varied. Choose the correct option.
- (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
- (b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
- (c) (A) is true but (R) is false.
- (d) Both (A) and (R) are false
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
27. Growth in height and weight of children is an example of :
- (a) Quantitative change
- (b) Qualitative change
- (c) Change in affective domain
- (d) Change in cognitive domain
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
28. When presented with Heinz’s dilemma, Arunima reasons : “The law wasn’t set up for these circumstances. Taking the drug in this situation isn’t really right, but it’s justified.” Which stage of moral development is Arunima according to the theory of Lawrence Kohlberg ?
- (a) Social concern and conscience
- (b) Morality of contrast, of individual rights and of democratically
- (c) Orientation towards punishment and obedience accepted law
- (d) Instrumental purpose and exchange
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
29. Which of the following is correct in context of gifted children ?
- (a) Gifted children are free from risk of learning disability.
- (b) Gifted children certainly excel in all areas academic, social and emotional.
- (c) Gifted students are always happy, popular and well adjusted.
- (d) Gifted students learn at comparatively advanced pace than other students
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
30. As per Jean Piaget, pre-operational stage is characterized by abilities to perform :
- (a) Classification and seriation
- (b) Conservation and abstract thinking
- (c) Imitation and reversibility
- (d) Symbolic play and animism
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
Mathematics
31. In order to identify individual differences of students in the mathematics class, which of the following assessment technique will not be appropriate ?
- (a) Summative assessment
- (b) Formative assessment
- (c) Diagnostic assessment
- (d) Peer assessment
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
32. Which of the following resources is best suited to explain the concept of decimals ? (a) Number Chart (b) Dienes Blocks (c) Taylor’s Abacus (d) Graph Paper Choose the correct option :
- (a) Only (b)
- (b) (b) and (d)
- (c) (a) and (c)
- (d) (a) and (b)
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
33. Students in a class are solving questions based on percentage discounts. One question requires the students to calculate the cost of two bikes, with a 8% discount on each bike. One of the groups calculates the total cost of the bikes and then deducts 16% from the total cost. The method used by this group is :
- (a) Correct and is the only way to calculate the discount and cost.
- (b) An alternate strategy to solve the question.
- (c) False, since they have deducted 16% discount from the total instead of 8%.
- (d) False, since they have deducted 16% from the total instead of 16% from the average of the total
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
36. Which of the following represents the features of a mathematics laboratory ? (a) It is a place to enjoy mathematics through informal exploration. (b) It provides opportunities to prove mathematical theorems through experiments. (c) It provides opportunity to make conjectures, test them and to generalise observed patterns. (d) It is used to assess students’ knowledge of mathematics and grade them accordingly. Choose the correct option.
- (a) (a) and (d)
- (b) (a) and (c)
- (c) (b) and (d)
- (d) (b) and (c)
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
38. In a certain week, the number of patients in a dental clinic was as follows : Day Number of patients Monday 25 Tuesday 38 Wednesday 45 Thursday 18 Friday 36 Saturday 39 Based on above table, choose the wrong statement :
- (a) Range of the data is 27
- (b) On most of the days, number of patients was more than 30
- (c) Difference between the number of patients on Monday and Wednesday is 20
- (d) Total number of patients was 200
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
39. Which of the following Indian mathematicians are known as founders of ‘numerical analysis’ ? (i) Ramanujan (ii) Bhaskaracharya (iii) Varahmihir (iv) Aryabhatta Choose the correct option.
- (a) (i) and (iii)
- (b) (ii) and (iv)
- (c) (ii) and (iii)
- (d) (i) and (iv)
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
40. One egg has a mass of about 65 g, what is the mass of 2 dozen eggs ?
- (a) 1.56 kg
- (b) 1 kg 56 g
- (c) 1.304 kg
- (d) 1 kg 544 g
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
41. Saumya joined her job on 13-01-1992 and she took retirement on 31-03-2023. Duration of her service was :
- (a) 30 years 10 months and 19 days
- (b) 30 years 9 months and 18 days
- (c) 31 years 2 months and 19 days
- (d) 31 years 2 months and 18 days
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
42. Two angles of a triangle are 508 and 308. Then, the third angle of the triangle is :
- (a) 1008
- (b) 408
- (c) 608
- (d) 808
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
44. Two columns are given as shown below : Column - I Column - II (a) face of a black-board (i) two end points (b) a line has (ii) one end point (c) a ray has (iii) represents a part of a plane (d) a line segment has (iv) no definite length Column - I and II are matched as :
- (a) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(iv)
- (b) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(i), (d)-(iv)
- (c) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)
- (d) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(ii)
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
46. If x : y=p : q, then which of the following is true ? (a) x+y : y=p+q : q (b) x−y : y=p−q : q (c) x : p=y : q (d) x+y
- (a) (a) and (b)
- (b) only (c)
- (c) (a) and (d)
- (d) (a), (b) and (c)
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
49. Which of the following are correct examples of the statement “mathematics is hierarchical in levels that are logically structured”. (a) The concept of integers needs to be developed before the concept of multiplication and division of numbers. (b) Multiplication follows and builds on the concept of addition. (c) Number sense needs to be developed before the concepts of addition and subtraction. Choose the correct option :
- (a) (a) and (b)
- (b) (b) and (c)
- (c) (a) and (c)
- (d) only (b)
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
50. 12 thousand+13 hundred+2 tens is equal to :
- (a) 12132
- (b) 130132
- (c) 13320
- (d) 121320 12
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
51. While teaching equations a teacher explains the concept of a linear equation having unique solution. She further asks, “If a solution is given then how many equations you can create” ? Choose the correct option :
- (a) One equation
- (b) No equation
- (c) Many equations
- (d) Two equations
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
52. Which among the following is/are true about the computation in basic operations for Grade-II learners ? (a) It involves child’s ability to develop informal strategies. (b) It involves child’s ability to estimate. (c) It involves child’s ability to do calculations with large numbers. Choose the correct option :
- (a) Only (c)
- (b) (b) and (c)
- (c) (a) and (c)
- (d) (a) and (b)
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
53. A mathematics teacher discusses the concept of open and closed curve in class. For better understanding of students she gave an example with four points. If the curve is open then nature of four points is :
- (a) All are collinear
- (b) Two of them must be collinear
- (c) Three of them must be collinear
- (d) Three of them must be non-collinear
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
54. The main approach suggested by National Curriculum Framework (NCF) 2005 in teaching learning of mathematics is :
- (a) Instructivism
- (b) Pragmatism
- (c) Behaviourism
- (d) Constructivism
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
55. The missing number (?) in the following : 43, 47, 53, 59, ? , 67, 71, 73 is :
- (a) 61
- (b) 60
- (c) 63
- (d) 65 43, 47, 53, 59, ? , 67, 71, 73
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
56. In a mathematics class a teacher explains the concept of different angles. He/she realizes that scissors is a best example to explain __________. (a) Vertically opposite angles (b) Linear pair of angles (c) Corresponding angles (d) Alternate angles Choose the correct option :
- (a) (a) and (b)
- (b) (a) and (c)
- (c) (c) and (d)
- (d) (b) and (c)
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
57. Raju has turpentine oil in 5 containers each of 20 L size. He fills them in 10 cans of 5 L, 10 cans of 2 L and rest in 1 L cans. Number of 1 L cans filled is :
- (a) 25
- (b) 30
- (c) 22
- (d) 28
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
58. Which of the following letters has no line of symmetry ?
- (a) L
- (b) A
- (c) M
- (d) X
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
59. If (7 * 2)×(123)=92496, then value of * is :
- (a) 2
- (b) 1
- (c) 4
- (d) 5
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
60. The difference between the greatest and smallest 6-digit numbers formed by using the digits 5, 1, 0, 3, 9 and 6 is :
- (a) 861741
- (b) 862731
- (c) 951741
- (d) 851731
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
Environmental Studies
61. EVS at primary level is recommended to be transacted in an integrated approach. The most appropriate reasons are : (a) EVS draws issues from subjects like Science, Social Science and Environmental Education. (b) It helps in developing holistic understanding. (c) It helps to reduce burden of students and teachers. (d) It is convenient to teach integrated EVS.
- (a) (c) and (d)
- (b) (b) and (c)
- (c) (a) and (b)
- (d) (a) and (d)
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
62. As an EVS teacher, you wish your students to be aware of their own safety around adults so that they (can take care of themselves and) do not fall prey to sexual harassment. Which step you think is most appropriate ?
- (a) Teach them about POCSO Act, 2012
- (b) Teach them to avoid strangers
- (c) Hold workshops about ‘Good Touch’ and ‘Bad Touch’
- (d) Hold self-defence workshops for girl students
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
64. With respect to Telangana the respective locations of Gujarat and Bihar are :
- (a) North west; South east
- (b) South west; North east
- (c) North east; North west
- (d) North west; North east
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
65. Select maximum number of suitable tools of assessment to assess process skills in EVS. (a) Teachers diary (b) Project work (c) Drawing diagrams (d) Picture reading
- (a) (a), (b) and (c)
- (b) (b), (c) and (d)
- (c) (a), (c) and (d)
- (d) (a), (b) and (d)
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
66. On a Union Territory map on its one corner following scale is mentioned. Scale, 1 cm=155 m If a person measures the distance between two cities as 19.7 cm, the actual distance between the two cities is approximately :
- (a) 3.10 km
- (b) 31.00 km
- (c) 3.05 km
- (d) 30.5 km
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
67. Mountaineers suffer nose bleeding at higher altitudes because :
- (a) The pressure in blood vessels exceeds outside pressure.
- (b) The pressure in blood vessels decreases than outside pressure.
- (c) The pressure in blood vessels equals the outside pressure.
- (d) Blood becomes thick at higher altitudes
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
68. Select the group of poor conductors of heat from the following :
- (a) Wool, Wood, Iron
- (b) Air, Water, Copper
- (c) Air, Wool, Aluminium
- (d) Wool, Plastic, Wood
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
69. “Record how the seeds germinate into saplings from day 1 to day 10”. Rita gave this task to her students before teaching the lesson on ‘Germination’. She is trying to assess her students’ ability to : (a) draw and represent (b) predict how germinating seeds would look like (c) observe and record (d) infer from the given activity
- (a) (a) and (b)
- (b) (b) and (c)
- (c) (b), (c) and (d)
- (d) (a), (b) and (c)
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
70. There is a species ‘X’ of plants that grow in a huge number but is found only in ‘Y’ part of India in the whole world. Which type of species is it ?
- (a) Abundant
- (b) Exotic
- (c) Endemic
- (d) Endangered
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
71. Environment in EVS means : (a) Man-made environment (b) Natural environment (c) Social environment (d) Cultural environment
- (a) (a) and (b)
- (b) (b) and (c)
- (c) (a) and (c)
- (d) (a), (b), (c) and (d)
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
72. Select incorrect statement about elephant herds from the following :
- (a) Female elephants live in herds.
- (b) A herd has 20 to 25 female elephants and their young ones.
- (c) Male elephants live in the herd till they are 14 - 15 years old.
- (d) Male elephants of more than 15 years of age leave the herd and move around alone
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
73. Map Reading activity in EVS classes develops certain abilities and skills in primary students. Those are : (a) Understanding relative positions of places (b) Understanding directions of places (c) Understanding symbols and scale (d) Drawing precisely according to the scale maps
- (a) (a), (b) and (c)
- (b) (b), (c) and (d)
- (c) (a), (c) and (d)
- (d) (b) and (c)
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
74. You are located at X and your school is located at Y. There is no straight path from your house to your school. So you first go to A which is about 125 m due north of X, then go to B which is 75 m due west of A, then go to C which is about 150 m due north of B and finally reach your school at Y which is 75 m due east of C. With respect to your school at Y, the correct direction of house at X is :
- (a) Due North
- (b) Due South
- (c) North west
- (d) South east
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
75. Saleem and Raju are young school goers. Saleem likes to eat lot of fried food and ‘maida’ products. Raju on the other hand eats home made healthy food but he never eats spinach and other green leafy vegetables. Which of the following disorders they are likely to suffer from, respectively ?
- (a) Scurvy and Anaemia
- (b) Kwashiorkar and Anaemia
- (c) Obesity and Anaemia
- (d) Pellagra and Anaemia
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
76. Select from the following a group consisting of alloys only :
- (a) Brass, Bronze, Lithium
- (b) Magnesium, Aluminium, Steel
- (c) Steel, Brass, Tin
- (d) Steel, Brass, Bronze
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
77. Assertion : Stories and narratives have been used throughout the EVS textbooks. Reason : Objective is to sensitise the child since he or she can empathise with characters in a story or narrative. Textbooks should sensitise the child to wide differences that exist within our society.
- (a) Both the Assertion and Reason are correct and Reason is the correct explanation of the Assertion.
- (b) Both the Assertion and Reason are correct but the Reason is not the correct explanation of the Assertion.
- (c) Assertion is true but the Reason is false.
- (d) The Assertion is false but Reason is true
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
78. The volume of the earth consists of the following : (a) 1% Crust (b) 84% Mantle (c) 15% Core Choose the correct option from the following :
- (a) Only (a) and (b) are correct.
- (b) Only (b) and (c) are correct.
- (c) Only (a) and (c) are correct.
- (d) All (a), (b) and (c) are correct
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
79. Read the Assertion (A) and Reason (R) below and choose the correct option. Assertion (A) : Travellers like Al-Biruni and Ibn Batuta travelled from India to different countries. Reason (R) : Travelling led to sharing of ideas between people.
- (a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A).
- (b) Both (A) and (R) are true but (R) does not explain (A).
- (c) (A) is true but (R) is false.
- (d) (A) is false but (R) is true
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
80. An EVS teacher asks her students to imagine and answer, “What would have happened if all birds were killed at once from earth ?” Such a question is :
- (a) Convergent question
- (b) Hypothetical question
- (c) Divergent question
- (d) Philosophical question
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
81. In NCERT textbook of class V there is a real story of Suryamani who lives in Jharkhand. The chapter depicts tribal life and role of Suryamani. Select the most important aspects addressed by the chapter relevant for students. (a) Popular perceptions and biases about the tribal communities. (b) Close relationship between forest dwellers (communities) and forests. (c) Girls education how it changes their life. (d) The forest products used by tribes.
- (a) (a), (b) and (c)
- (b) (b), (c) and (d)
- (c) (a), (c) and (d)
- (d) (b) and (c)
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
82. Which one/are of the following mountains is/are considered to be volcanic in origin ? (a) Mt. Kilimanjaro (b) Fujiyama (c) The Alps Choose the correct option :
- (a) (a) and (c)
- (b) (b) and (c)
- (c) Only (c)
- (d) (a) and (b)
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
83. Consider the following statements (A) and (B). Statement (A) : Crows build nests on very low branches on a tree. Statement (B) : Weaver bird stitches two leaves to make its nest. Select the correct code from the following :
- (a) (A) and (B) both are correct.
- (b) (A) and (B) both are wrong.
- (c) (A) is correct but (B) is wrong.
- (d) (A) is wrong but (B) is correct
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
84. Read the following Assertion (A) and Reason (R) and choose the correct option. Assertion (A) : People can easily float on the surface of water of Dead Sea even if they do not know to swim. Reason (R) : Dead Sea has 300 gm of salt in one litre of water making it, the sea having highest salt concentration.
- (a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A).
- (b) Both (A) and (R) are true but (R) dose not explain (A).
- (c) (A) is true but (R) is false.
- (d) (A) is false but (R) is true
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
85. Samar asks his students to consult their family members to find out the names of different food items cooked by different methods like steaming, roasting, boiling, frying etc. The most appropriate reason for this activity is to :
- (a) encourage experimentation
- (b) improve social interaction
- (c) provide opportunities for children to work in groups
- (d) encourage home work
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
86. Which of the following best reflect experiential strategies in teaching EVS at primary level ? (a) Discussion (b) Demonstration (c) Field Trips (d) Art integrated learning
- (a) (a), (b) and (d)
- (b) (b), (c) and (d)
- (c) (a), (c) and (d)
- (d) (a), (b) and (c)
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
87. Statement I : The EVS curriculum is framed within social constructivist perspective of learning. Statement II : Piaget’s ideas about children’s learning with his in-depth study of children represent the social constructivist perspective.
- (a) Both the Statement I and Statement II are correct
- (b) Both the Statement I and Statement II are false
- (c) Statement I is true but Statement II is false
- (d) Statement I is false but Statement II is true
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
88. It is 7.30 P.M. in India today. It is 2 P.M. of the same day :
- (a) in London
- (b) in Japan
- (c) in Dhaka
- (d) in Karachi
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
89. Which of the following strategy promotes inquiry while teaching the theme ‘Travel’ ?
- (a) Asking students to collect pictures of various means of transport.
- (b) Asking students to narrate their or their neighbours’ experiences of travelling.
- (c) Asking students to make a digital presentation on vintage cars.
- (d) Showing pictures of various places of interest in nearby areas
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
Language I
91. Which of the following statements is/are right ? (a) The stranger did not seem to be badly hurt. (b) Mini-Moris went past the stranger and then stopped.
- (a) (a) is right and (b) is wrong.
- (b) (b) is right and (a) is wrong.
- (c) Neither (a) nor (b) is right.
- (d) Both (a) and (b) are right.
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
92. Which of the following statements is/are correct ?
- (a) There was snowfall, and a ditch along the road so Bill was driving very carefully.
- (b) Because of snow, he was driving very slowly.
- (c) It was night time, so there was no traffic on the road, so Bill was driving in a carefree manner.
- (d) It was the dead of night, so Bill was feeling drowsy while driving.
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
97. Study the following statements : (a) Pat is bold and compassionate. (b) Bill is protective of Pat and not timid (c) A badly hit car was parked by the side walk.
- (a) (a) is right but (b) and (c) are wrong.
- (b) (b) is right but (a) and (c) are wrong.
- (c) (a) and (b) are right but (c) is wrong.
- (d) (b) and (c) are right but (a) is wrong.
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
98. Bill was travelling with :
- (a) his brother
- (b) his sister
- (c) a friend
- (d) a stranger
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
100. Study the following statements : (a) The Bishop asked Robin Hood the purpose of his visit. (b) Robin Hood pretended to be a musician.
- (a) (a) is right and (b) is wrong.
- (b) (b) is right and (a) is wrong.
- (c) Both (a) and (b) are right.
- (d) Both (a) and (b) are wrong.
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
101. What was going to take place in the church ?
- (a) a wedding
- (b) a Sunday sermon
- (c) a baptism
- (d) a funeral service
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
102. ‘I prithee now . . .’ The expression means :
- (a) I prevent you.
- (b) I warn you.
- (c) I request you.
- (d) I order you.
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
103. Robin Hood met the Bishop :
- (a) in the churchyard
- (b) in the church
- (c) at his residence
- (d) in the market
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
104. Which one of the following statements is incorrect ?
- (a) The bridegroom was rich and handsome.
- (b) He was old and dull looking.
- (c) The bride was young and beautiful.
- (d) She was not eagerly waiting for the ceremony
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
105. Which literary device has been used in the expression - ‘Did shine like glistening gold’ ?
- (a) Simile
- (b) Metaphor
- (c) Personification
- (d) Hyperbole
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
106. A child does not write a paragraph on her own even after brainstorming the topic. However, she is able to write it under adult or peer guidance. This guidance is called __________.
- (a) Scaffolding
- (b) Peer teaching
- (c) Peer counselling
- (d) Team teaching
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
107. __________ is a type of learning in which a child has to use higher-order mental processes such as intelligence or reasoning.
- (a) Verbal learning
- (b) Concept learning
- (c) Motor skills learning
- (d) Structure learning
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
108. You as a teacher appreciate a child for her ‘overall language use’, though some of the words are misspelt by her. You are here using __________ approach in your class.
- (a) Whole language
- (b) Communicative
- (c) Constructivist
- (d) Structural
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
109. You are a Hindi speaking teacher, but you get posted in a primary school which is in the area of Punjab. Since you do not know the local language of that area, you should :
- (a) immediately apply for the transfer to a Hindi speaking area.
- (b) use the child’s language as a resource and start teaching.
- (c) communicate in English
- (d) motivate the community to learn Hindi.
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
110. __________ comprehension is the skill of reading a piece of text closely or intensely for the purpose of extracting specific information from the text.
- (a) Global
- (b) Local
- (c) Inferential
- (d) Evaluative
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
111. The purpose of diagnostic test in language learning is to :
- (a) Plan and prepare questions for summative assessment.
- (b) Inform the parents in the PTMs and ask them to pay attention.
- (c) Know the gaps in learner’s understanding and take remedial steps.
- (d) Use the findings in the progress report of students.
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
112. Which one of the following is a correct statement about a textbook ?
- (a) A textbook is the final thing for the teacher and the student.
- (b) It helps to achieve the objectives laid down in the curriculum.
- (c) It is a planning of educational activities for the session.
- (d) A textbook is irreplaceable
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
113. Which of the following classroom practices helps a teacher to develop oral language among the students ?
- (a) Chorus reading of the text with the teacher.
- (b) Chorus recitation of the poem after memorising it.
- (c) Participating in role-plays.
- (d) Practicing the correct pronunciation of new or unfamiliar words.
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
114. When we say ‘Language is arbitrary’, we mean to say that :
- (a) there is an inherent relation between the words of a language and their meaning.
- (b) the relation between words and their meaning is based on a valid reason and not on chance.
- (c) there is no inherent relation between the words of a language and their meaning.
- (d) Language follows prefixed principles.
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
115. Deductive approach of teaching grammar advocates that, we should __________ first.
- (a) present examples
- (b) present rules
- (c) present genuine communication
- (d) provide practice through drills
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
116. __________ is a way of estimating or guessing beyond the facts.
- (a) Explanation
- (b) Analysis
- (c) Inference
- (d) Extrapolation
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
117. A language teacher must promote learners for free writing, as the key benefit of free writing is that :
- (a) it encourages learners to write fluently and creatively.
- (b) gives the freedom to write or not.
- (c) does not make them feel that they have to write much or be totally accurate.
- (d) can incorporate features of written language from their first language.
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
118. As a teacher of class V you ask the students to read the text thoroughly. Then you ask them to answer the questions with reference to the context (RTC). In this process, you are encouraging students for __________.
- (a) extensive reading
- (b) scanning
- (c) skimming
- (d) intensive reading
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
119. Language acquisition occurs only when the __________.
- (a) child is taught the rules of grammar
- (b) child is given practice in translation
- (c) child is given opportunity to read
- (d) child has exposure to the language
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
120. Excluding mother tongue in the classroom is the characteristic feature of the __________ method.
- (a) Natural
- (b) Bilingual
- (c) Audio-lingual
- (d) Direct
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
Language II
121. Study the following statements : (a) On April 12, Gagarin woke up at 5.00 (b) He wore a blue space suit. (c) He travelled in space in Vostok.
- (a) (a) and (b) are right but (c) is wrong.
- (b) (b) and (c) are right but (a) is wrong.
- (c) (a) and (c) are right but (b) is wrong.
- (d) (a) and (b) are wrong but (c) is right.
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
124. One benefit of travelling in the express lift to Gagarin was that :
- (a) he did not have to pay for it.
- (b) it was very thrilling.
- (c) he experienced zero gravity.
- (d) he could come down in less time.
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
126. Study the following statements : (a) In his private life Gagarin was a poet. (b) In the experimental darkroom there was no air.
- (a) (a) is right and (b) is wrong.
- (b) (b) is right and (a) is wrong.
- (c) Both (a) and (b) are wrong.
- (d) Both (a) and (b) are right.
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
127. Gagarin was shut up in a dark room :
- (a) as punishment
- (b) to meditate
- (c) as an experiment
- (d) to feel like in a space cabin
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
130. Which one of the following statements is true ?
- (a) The narrator’s home town was in a remote area.
- (b) Life was comfortable in all respects.
- (c) It was known for an annual fair.
- (d) People visited his home town for religious reasons also.
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
131. Study the following statements : (a) The writer would be very careful while travelling in the cart. (b) Inspite of the jerks and jolts, the journey was enjoyable.
- (a) (a) is right and (b) is wrong.
- (b) (b) is right and (a) is wrong.
- (c) Both (a) and (b) are right.
- (d) Both (a) and (b) are wrong
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
132. Study the following statements : (a) Children were given enough pocket money on the fair day. (b) Small children would travel with their parents in a separate cart. (c) Well-to-do villagers liked to oblige the writer’s father.
- (a) (a) and (b) are right but (c) is wrong.
- (b) (b) and (c) are right but (a) is wrong.
- (c) (a) and (c) are right but (b) is wrong.
- (d) (a) and (b) are wrong but (c) is right.
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
134. Which one of the following statements is not true ?
- (a) People visited the fair for divine blessings.
- (b) Most of the people visited the fair only for its market.
- (c) Prasad distribution was quite chaotic.
- (d) Prasad distributed there was very delicious.
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
137. At primary level a teacher generally motivates learners for colouring and drawing as it helps in :
- (a) engaging learners to maintain silence in the class.
- (b) developing fine motor skills.
- (c) entertaining learners.
- (d) relaxing the teacher from teaching.
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
138. Children learn a language most effectively when they have __________.
- (a) a proficient language teacher
- (b) a good textbook
- (c) inhibition
- (d) motivation
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
139. A teacher promotes group discussion and peer interaction in her classroom. She does not bother to correct spelling or pronunciation errors. She is using __________ approach in her classroom.
- (a) Traditional
- (b) Eclectic
- (c) Structural
- (d) Constructivist
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
140. You as a teacher find that the language used in the lesson is very difficult for your learners. You simplify the language and also make certain changes in the content to suit your learners. What you have done is called __________.
- (a) Adopting
- (b) Adaptation
- (c) Evaluation
- (d) Review
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
141. Today Raju is very happy as he is going to school. He is the first from his family to come to school. None in his family, not even his parents, had ever been enrolled in any school. Raju is thus a __________ learner.
- (a) First generation
- (b) Second generation
- (c) Marginalized
- (d) Minority
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
142. When you go to teach, you find that the textbook begins with rhymes and picture stories and ends with the alphabet. Which approach does this kind of arrangement suggest in language pedagogy.
- (a) Bottom up approach
- (b) Top down approach
- (c) Eclectic approach
- (d) Aesthetic approach
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
143. When language is learnt naturally and without any systematic practice, it is called :
- (a) Erudition
- (b) Acquisition
- (c) Acceptance
- (d) Learning
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
144. One of the important features of __________ is that the learners solve problems collectively-either in a pair or in a group.
- (a) communicative language teaching
- (b) behaviourist approach
- (c) whole language approach
- (d) structural approach
उत्तर देखें
उत्तर: (a)
145. While preparing a Lesson Plan on the topic ‘Pollution’ what will be your first step ?
- (a) Prepare introductory questions
- (b) Go through the topics many times
- (c) Select teaching aids
- (d) Frame objectives
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
146. A teacher asks her learners to write a paragraph on ‘water’. Then the learners start discussing what they have been taught in science and social science classes. Then they begin to write a paragraph on water. This is an example of :
- (a) Language in use
- (b) Language of science
- (c) Language across curriculum
- (d) Communicative approach
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
147. You were born and brought up in a village where everybody spoke Hindi and you too began using this language without going to any school. Later when you went to school you studied English, Sanskrit, Hindi and Urdu. Now, you speak English very fluently. Now which is your first language ?
- (a) English
- (b) Hindi
- (c) Urdu
- (d) Sanskrit
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
148. A teacher brings real-life objects like umbrella, raincoat, screwdriver etc to her class. She asks the learners to describe the objects in two to three sentences. The materials that the teacher brings in the class is technically called __________.
- (a) Language input
- (b) Teaching instruments
- (c) Tools
- (d) Realia
उत्तर देखें
उत्तर: (d)
149. To teach tense in your class you use two pictures of the same person - one picture taken 15 years ago and another just clicked. You initiate a talk in the class about his present and past - his appearance, his habits. Now, you are using :
- (a) Prescriptive Grammar
- (b) Structural Grammar
- (c) Pedagogical Grammar
- (d) Rule based Grammar
उत्तर देखें
उत्तर: (c)
150. The statements that describe the knowledge, skills, and attitudes that students should acquire by the end of a particular class or course come under __________.
- (a) teaching outcomes
- (b) learning outcomes
- (c) numeracy outcomes
- (d) foundational literacy outcomes
उत्तर देखें
उत्तर: (b)
उत्तर देखें
उत्तर कुंजी
उत्तर कुंजी केंद्रीय माध्यमिक शिक्षा बोर्ड की रिस्पॉन्स शीट में अंकित उत्तरों के अनुसार है। “—” का अर्थ है कि शीट में उत्तर स्पष्ट नहीं दिखा।
Child Development and Pedagogy
- प्र. 1
- (b)
- प्र. 2
- (b)
- प्र. 3
- (d)
- प्र. 4
- (b)
- प्र. 5
- (b)
- प्र. 6
- (b)
- प्र. 7
- (a)
- प्र. 8
- (a)
- प्र. 9
- (b)
- प्र. 10
- (b)
- प्र. 11
- (d)
- प्र. 12
- (a)
- प्र. 13
- (b)
- प्र. 14
- (c)
- प्र. 15
- (d)
- प्र. 16
- (a)
- प्र. 17
- (a)
- प्र. 18
- (a)
- प्र. 19
- (a)
- प्र. 20
- (c)
- प्र. 21
- (d)
- प्र. 22
- (a)
- प्र. 23
- (b)
- प्र. 24
- (c)
- प्र. 25
- (d)
- प्र. 26
- (a)
- प्र. 27
- (a)
- प्र. 28
- (b)
- प्र. 29
- (d)
- प्र. 30
- (d)
Mathematics
- प्र. 31
- (a)
- प्र. 32
- (b)
- प्र. 33
- (c)
- प्र. 36
- (b)
- प्र. 38
- (d)
- प्र. 39
- (a)
- प्र. 40
- (a)
- प्र. 41
- (c)
- प्र. 42
- (a)
- प्र. 44
- (c)
- प्र. 46
- (d)
- प्र. 49
- (b)
- प्र. 50
- (c)
- प्र. 51
- (c)
- प्र. 52
- (d)
- प्र. 53
- (a)
- प्र. 54
- (d)
- प्र. 55
- (a)
- प्र. 56
- (a)
- प्र. 57
- (b)
- प्र. 58
- (a)
- प्र. 59
- (d)
- प्र. 60
- (a)
Environmental Studies
- प्र. 61
- (c)
- प्र. 62
- (c)
- प्र. 64
- (d)
- प्र. 65
- (b)
- प्र. 66
- (c)
- प्र. 67
- (a)
- प्र. 68
- (d)
- प्र. 69
- (c)
- प्र. 70
- (c)
- प्र. 71
- (d)
- प्र. 72
- (b)
- प्र. 73
- (a)
- प्र. 74
- (b)
- प्र. 75
- (c)
- प्र. 76
- (d)
- प्र. 77
- (a)
- प्र. 78
- (d)
- प्र. 79
- (d)
- प्र. 80
- (c)
- प्र. 81
- (b)
- प्र. 82
- (d)
- प्र. 83
- (b)
- प्र. 84
- (a)
- प्र. 85
- (b)
- प्र. 86
- (c)
- प्र. 87
- (c)
- प्र. 88
- (a)
- प्र. 89
- (b)
Language I
- प्र. 91
- (d)
- प्र. 92
- (a)
- प्र. 97
- (c)
- प्र. 98
- (b)
- प्र. 100
- (c)
- प्र. 101
- (a)
- प्र. 102
- (c)
- प्र. 103
- (b)
- प्र. 104
- (a)
- प्र. 105
- (a)
- प्र. 106
- (a)
- प्र. 107
- (b)
- प्र. 108
- (a)
- प्र. 109
- (b)
- प्र. 110
- (b)
- प्र. 111
- (c)
- प्र. 112
- (b)
- प्र. 113
- (c)
- प्र. 114
- (c)
- प्र. 115
- (b)
- प्र. 116
- (d)
- प्र. 117
- (a)
- प्र. 118
- (d)
- प्र. 119
- (d)
- प्र. 120
- (d)
Language II
- प्र. 121
- (d)
- प्र. 124
- (c)
- प्र. 126
- (b)
- प्र. 127
- (d)
- प्र. 130
- (a)
- प्र. 131
- (c)
- प्र. 132
- (d)
- प्र. 134
- (b)
- प्र. 137
- (b)
- प्र. 138
- (d)
- प्र. 139
- (d)
- प्र. 140
- (b)
- प्र. 141
- (a)
- प्र. 142
- (b)
- प्र. 143
- (b)
- प्र. 144
- (a)
- प्र. 145
- (d)
- प्र. 146
- (c)
- प्र. 147
- (b)
- प्र. 148
- (d)
- प्र. 149
- (c)
- प्र. 150
- (b)